- Milyen TV-t vegyek?
- UHD filmek lejátszása
- Videós, mozgóképes topik
- Amazon Kindle
- Átlátszó, vezetékmentes YUNZII klaviatúra numerikus paddal
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen egeret válasszak?
- Steam Deck
- Milyen RAM-ot vegyek?
Aktív témák
-
guest
veterán
Biker az csak akkor lenne úgy, ha a peltier melegoldala is 25 fok maradna. De az elkezd szépen melegedni és így viszi magával a procit is. Ne felejtsd, ha 70 wattos a proci, akkor a peltier 140 wattal melegszik.
Nestroy: attól, hogy pihen a proci, még a tranzisztorok jó része működik. Az AMD a dokumentációiban a 70 wattos fullterhelésű procinak 64 wattos normál üzemi terhelést ad meg. Persze egy kis teljesítményű procinál el tudom képzelni a jegesedést, pusztán arra akartam kilyukadni, hogy nem kell csodát várni a peltiertől.
gadka -
guest
veterán
Nem tudom minek a PC-be peltier.
Aki tuningmániás, annak oké rendben van, de akinek egy full stabil gép kell annak egyszerűen nem éri meg. Amenyibe az egész kerül azért inkább vegyél egy gyorsabb procit. És akkor még ott van az áramfelvétel is... Szerintem ez kb. +300W
HA vki mondjuk napi 16 órában használja a gépét az év 280 napján 2 éven keresztül akkor az 300*16*280*2 2688kW/h * 20ft = 53760Ft
Tehát 20-30k a hűtés + 40k az áramfelvétel, akkor abból már egy sokkal gyorsabb procit lehet venni... És azt még léghűtéssel min. 10%-ot húzhatod... És még nem is szóltam a vele járó vesződségekről... Szóval a peltier úgy ahogy van hülyeség! -
guest
veterán
Nem tudom minek a PC-be peltier.
Aki tuningmániás, annak oké rendben van, de akinek egy full stabil gép kell annak egyszerűen nem éri meg. Amenyibe az egész kerül azért inkább vegyél egy gyorsabb procit. És akkor még ott van az áramfelvétel is... Szerintem ez kb. +300W
HA vki mondjuk napi 16 órában használja a gépét az év 280 napján 2 éven keresztül akkor az 300*16*280*2 2688kW/h * 20ft = 53760Ft
Tehát 20-30k a hűtés + 40k az áramfelvétel, akkor abból már egy sokkal gyorsabb procit lehet venni... És azt még léghűtéssel min. 10%-ot húzhatod... És még nem is szóltam a vele járó vesződségekről... Szóval a peltier úgy ahogy van hülyeség! -
guest
veterán
Petya még egy. Sárgaréz? Felejtsd el gyorsan. Az alumíniumnál sokkal rosszabban vezeti a hőt. Vörösréz az ami ok. Esetleg ezüst, ha sok a pénzed:), de az sem sokkal jobb a vörösréznél. Különben a procim 46 wattot fogyaszt, az akváriumszivattyú pedig 14-et. Ha tudod a saját procid fogyasztását, akkor ebből megtippelheted, hogy hány fokot érnél el az én rendszeremmel (sima vízhűtéssel).
gadka -
guest
veterán
Petya: ha az alaplapi chipseted passzív hűtős (én direkt ilyet vettem, hogy ne zajongjon) és vízhűtást csinálsz a procira, akkor az alaplapi chiped fel fog forrósodni, mert elveszed tőle a légáramot, amit a proci léghűtő csinálna. Ezt én úgy orvosoltam, hogy a videokártya paneljára merőlegesen tettem egy 9cm-es ventit, aminek az egyik fele a videochipre fújja a levegőt (direkt az is passzív hűtős), a másik fele az alaplapi chipre.
Ha nem hiszel a sima vízhűtésben, akkor itt egy kis infó: a duron 1000-es procim most 50 C-os fullterhelésen 22 C-os szobahőmérséklet mellett. (Nyáron ezek szerint 60 fokos lesz). A hőleadó radiátoron nincsen venti, teljesen magától áramlik a levegő. A procin levő blokk szerintem elég gagyi, most csinálok helyette újat, ami szerintem javítani fog a hőmérsékleten. Olvasd el az előző hozzászólásom is, hogy a peltierről lebeszéljelek:)
(ha 2x ment ez az üzenet, akkor bocs)
gadka -
guest
veterán
Nem olvastam végig az egészet, csak néhány dolgot mondanék: egy watt teljesítmény átszivattyúzásához a peltier újabb 1 (vagy 2? nem emléxem:( ) wattot fogyaszt, így pl egy 70 wattos proci (Thunder1333) hőjét 70 (140?) wattos peltier tudja átszívni. Ebben az esetben a proci pont olyan meleg lesz, mint a peltier hőleadó oldala (nyilván a szobahőmérsékletnél több). Ha még hűteni is akarsz, akkor még nagyobb teljesítményű peltier kell. A fényképeken látható jegesedés szerintem kamu. Az csak akkor szokott lenni, ha a proci nem megy, tehát nem fűti a peltiert. A peltierhez szükséges plusz teljesítményt elég veszélyes az ATX tápból venni, tehát külön táppal is vacakolni kell. Arról se álmodjon senki, hogy a vízhűtést ezzel megúszhatja. Ekkora +teljesítményt benthagyni a házban elég kockázatos. Vagy mindig nyitva lesz a házad?
Az tény, hogy ezek miatt meg sem próbáltam peltierezni, de egy ideig foglalkoztam a gondolattal. Ha tévedtem valamiben, akkor bocsi.
gadka -
guest
veterán
Nagyon faja a site án gépészmérnöknek tanulok most tanultunk a Peltier nevű emberkéről és nagyon megfogott ja és szeretem a pc tuningot
na olyan hűtést nem tudsz csinálni hogy csak magától áramlik a folyadék meg minden(Lajos Tamás: Áramlástan alapja, ill. Áramlástechnikai gépek segédletet javaslom könyvtárban megvan talán)
Peltier hűtvel van 1-2 problemom mivel fogatod fel? hogyan? mivel hűtöd a másik felét? ja és nem gyártanak kifejezettem pc hez ilyet?
litch@1979.hu
Aktív témák
Hirdetés
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- HP ProoBook 430 G5 laptop (Kijelző törött)
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest