Új hozzászólás Aktív témák
-
Ch1971
újonc
válasz
King Unique #1385 üzenetére
köszönöm!
-
King Unique
titán
A szokásos probléma, vagyis GPT helyett MBR-re lett inicializálva a merevlemez, azért nem használható a teljes, illetve a 2 TB feletti tárterület. Ez amúgy elég alap dolog, hogy 2 TB felett már GPT séma kell, de mindegy. Szükség esetén utólag is át lehet konvertálni GPT-re a lemezt, vagy akár teljesen újraparticionálni, amiről ebben a topikban is volt szó bővebben.
-
Ch0
csendes tag
Sziasztok,
Vettem egy Seagate Barracuda 4tb HDD-t. Nem tudom csak 2tb-ra beállítani a többit nem látja. Mit csináljak vele?
Köszönöm! -
gyurgyevo
csendes tag
válasz
King Unique #1381 üzenetére
Köszönöm a segítséget, de már megoldottam a Mini Tool Partition Wizard-al. Volt ott egy alignálás nevű opció, kijelöltem a c meghajtót és kb 5 perc alatt megcsinálta. Többet nem fogom piszkálni, mert most már csak 256GB-os ssd-re klónozok. Ezeket csak azért írtam ide, hátha valakinek hasonló gondja lesz. Üdv, Gyuri
-
King Unique
titán
válasz
gyurgyevo #1380 üzenetére
A Windows létrehozhat a telepítésnél a rendszer számára kisebb partíció(ka)t, ami teljesen normális. Vagyis nyilván nem kell erővel piszkálni, törölni stb. ezeket! Max. akkor, ha egy korábbi telepítés "maradékáról" van szó. Akkor kell a telepítés / klónozás előtt rendesen letakarítani a lemezt, nem utólag belegányolni.
Az SSDOK screenshoton látszik, hogy az alignálás nem stimmel. 32 KB-os partícióeltolást pl. az XP használ, ellenben a Windows 7-nél már 1 MB-os van, amely utóbbi az SSD-knél is OK. Utólag kijavítani pl. külső particionáló programmal (példa) lehet, de egy rendszerpartíciónál ehhez szükség lehet újraindításra stb. Másik opció az újratelepítés, vagy jelen esetben az újbóli klónozás.
-
gyurgyevo
csendes tag
Sziasztok! Többször klónoztam az ssd-imet, különböző méretűekről és különböző programokkal. Közben ezek a programok mindenféle particiókat hoztak létre az ssd-n, de az eltolás helyes volt az ssd ok szerint. Most csináltam egy olyat, hogy a nem használt elől levő 96MB-os particiót, hozzácsaptam a rendszerparticióhoz és abban a pillanatban az addig helyes eltolás az ssd ok szerint helytelenné változott. Nem nagyon értem ezt az egészet, én csak azt szerettem volna elérni, hogy végre a következő klónozást már automatikusan meg tudjam csinálni, és ne legyenek mindenféle particiók a lemezen. Mit lehet most csinálni, illetve mekkorára növeljem a rendszerparticiót?
Szerencsére az ssd végén van egy 23,74GB-os nem használt terület is.
Segítségeteket előre is köszönöm. -
JozsBiker
aktív tag
válasz
King Unique #1378 üzenetére
Értem. Akkor belemélyedek kicsit a jogosultsági kérdésekbe. Köszi szépen!
-
King Unique
titán
válasz
JozsBiker #1377 üzenetére
Továbbra is azt tudom mondani, hogy a hozzáférési jogokat kell állítgatni. Például grafikus felületen a meglévő csoportnak teljes hozzáférést adni, vagy külön hozzáadni a csoporthoz a saját felhasználódat teljes hozzáféréssel. Illetve nyilván nemcsak egy adott mappánál, hanem a teljes meghajtón, saját tulajdonba venni az egészet stb.
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
King Unique #1376 üzenetére
Nagyon köszönöm, a linkelt leírás alapján tulajdonképpen megoldódott a dolog. Kis szépséghiba, hogy már látom az alkönyvtárakat a volume -on, viszont ha meg akarom nyitni, akkor jön egy ilyen hibaüzenet:
Ha a folytatást nyomom akkor beenged. Azért nem értem a dolgot, mert én vagyok az egyetlen felhasználó a gépen, nyilván rendszergazdai jogokkal. Persze biztos nem tudok valamit amit tudnom kellene
-
King Unique
titán
válasz
JozsBiker #1375 üzenetére
A részletek nem derültek ki ebből, screenshot sem lett mellékelve. Egyébként kb. ugyanazt tudnám rá mondani, amit egy másik válaszban. Ha nem RAW a kötet, akkor ez szimpla jogosultsági probléma lesz. Gondolom NTFS fájlrendszer van rajta, ahol a felhasználói jogosultságok állítgatásával lehet szabályozni a hozzáférést.
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Remélem jó topicot választottam. Olyan problémám van, hogy egy Win7 -es gépből át szeretnék telepeíteni egy vincsesztert egy másik, Win10 -es gépbe. A Win7 -ben a vincseszter partícionálva volt, és az egyik partíció valami módon úgy volt korlátozva, hogy csak a rendszergazda láthassa ill. módosíthassa. A vincsesztert áttéve az új gépbe ez a partíció nem látható. Vagyis mint volume látható, kap is betűjelet, de nem lehet rámenni. Tudnátok segíteni, mit és hogyan kell beállítani, hogy ezt a partíciót is bárki láthassa mint a többit ? Köszi.
-
TIT
veterán
válasz
King Unique #1373 üzenetére
Köszi sikerült.
-
King Unique
titán
A rendszer számára létrehozott kisebb partíciók normál esetben eleve rejtettek és meghajtóbetűjelet sem kapnak. Vagyis emiatt nyilván a fájlkezelőben sem jelennek meg. Ha nálad igen, akkor egy másik topikban (is) volt szó a normál állapot visszaállításáról.
(#1372) core i7:
Nem, normál esetben nyilván nem tűnik el! A Windows lemezkezelője meg amúgy is biztonságos ilyen szempontból, mert eleve csak addig a pontig engedi zsugorítani a köteteket, ahol a nem áthelyezhető fájlok találhatók. Már, ha engedi, mert van amikor akkor sem...Gond inkább akkor fordulhat elő, amikor az átméretezés a fájlok átmozgatásával jár, illetve ha a művelet közben megszakad.
-
core i7
addikt
Sziasztok kötetzsugorítással nem tűnik el a HDD ről az adat?
-
TIT
veterán
Sziasztok!
ssd-re telepítettem win10-et és a vinyó is megmaradt,amin még megvan a régi rendszer biztonságból ha az ssd
bekrepálna.
A gond,hogy a feladatkezelőben megjelent egy 100Mb-os partició amiből 60 szabad,ez biztos a vinyón lévő win10 része,de ez a régi vinyós rendszeren nem látszott.
Nem tudom,hogy most miért látszik,nem lehet eltüntetni,hogy ne látszódjon?
Törölni gondolom nem jó ötlet,ha még talán használnám a régi rendszert. -
King Unique
titán
Üdv!
Az látszik, hogy UEFI boot mód szerint lett telepítve a Windows 10 és az annál létrehozott kisebb partíciók nyilván szükségesek a rendszer megfelelő működéséhez. Azokat tehát nyilván nem javasolt törölni! Viszont az is látszik, hogy az újratelepítésnél nem lett rendesen lepucolva a korábbi telepítés(ek) maradéka és azért van az a sok kicsi rejtett partíció. Mármint pl. az egyes NTFS fájlrendszerűek, mert a többi (pl. 1 MB-osak) az alignálás során jött létre és normálisnak mondható. Illetve ezeket az EaseUS mutatja, de más külső particionáló programok, mint pl. az AOMEI és a MiniTool, már nem. Vagyis az utóbbiaknál már nem lenne ennyi rejtett partíció.
Tehát egyik opció a korábbi telepítés után fennmaradt és már nem használt kisebb partíciókat törölni, összevonni azokat stb. De előtte azért nem ártana a rendszerről egy mentés biztos, ami biztos alapon! Mivel, ha esetleg valami gond lenne - ami egy rendszerlemez piszkálásakor előfordulhat - , akkor a mentésből könnyen visszaállítható lenne az eredeti állapot. Másik opció, hogy nem piszkálod a kisebb partíciókat, illetve amúgy is rejtettek és nem sok vizet zavarnak.
-
roxan
senior tag
Üdv!
Tudna segíteni valaki?
Van egy laptopom 256-os SSD-vel és 2TB-os vinyóval.
Előbbin a RENDSZER és egy ADAT partíció, merevlemezen a DOKUMENTUMOK.
Win 10 van.Újra kellett raknom, és akkor láttam, hogy elég nagy a kuszaság a C-D (elsődleges SSD) körül. Rendbe lehet ezt tenni? Úgy látom, van sok foglalatlan, üres kicsi partíció, meg sok más is, nem tudom, ki-mi mikor hozta létre.
ROx,
-
csibuka85
őstag
válasz
King Unique #1365 üzenetére
Köszönöm , parancssorral közben megoldottam és jó lett. A ház amúgy 8 terráig támogat. Szerencsére jó házat sikerült vennem egy Sharkoon Case Pro USB 3.0 ból szereztem be és a 3 db volt 9000 ft jófogáson bontatlanul. 9000 ft körül van 1 db ebből.
-
mircike1
tag
válasz
King Unique #1360 üzenetére
Hú, nagyon köszönöm! Természetesen egy árva szót sem értek belőle, de majd olvasgatok tovább a "linux kezdőknek" topikban.
Ezen a képen https://logout.hu/dl/upc/2018-03/09/291822_cesr4cro4gf0sslt_kepernyokep_2018-03-09_19-49-59.png nem az sda3 jelű a windows? -
King Unique
titán
válasz
csibuka85 #1364 üzenetére
Üdv!
Egyes USB-s házak egyedi logikai és fizikai szektorméretet (pl. 512e helyett natív 4K = 4Kn) használnak, ami gondot okozhat akkor, ha pl. a külső házban van particionálva a HDD és utána a gépben, SATA-n akarod használni, avagy fordítva. Viszont, ha a külső házban van inicializálva és particionálva a merevlemez, akkor USB-n kezelnie kellene a Windowsnak. Persze ehhez az is kell egy 3 TB-os HDD esetében, hogy maga a külső ház támogassa a 2 TB+ merevlemezek kezelését. De ez inkább az USB 2.0-s típusoknál szokott gond lenni (példa), valamint egy tv is problémás lehet ilyen szempontból, mert azok sem minden esetben kezelik a 2 TB+ USB-s tárolóeszközöket, illetve a GPT particionálási stílus szerinti lemezeket (példa). Bár USB-n a natív 4K lényege pont az, hogy akár MBR alapon is lehet egy 3 TB-os HDD-t használni és úgy már olyan tv is kezelheti, amelyik a GPT-t nem ismeri (példa). Ellenben az USB 3.0-s külső házaknál már OK szokott lenni a 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású háttértárak kezelés a legtöbb esetben, valamint egy PC & Mac + desktop OS esetében is.
Tehát, ha az USB-s külső ház kezeli a 2 TB+ háttértárakat és USB-n újraparticionálod (bővebben) a merevlemezlemezt, akkor azt utána normál esetben kezelnie kell PC-n a Windowsnak. Aztán, hogy a tv majd kezeli-e, az már más dolog és más topik témája.
-
csibuka85
őstag
Sziasztok én Norbi vagyok és vettem egy 3 terrás meghajtót amiben 26 nap van. Csak az a baj hogyha belerakom egy külső házban akkor nem látja a gépem. Úgy szeretném megcsínálni hogy a tv is felismerje. HD Sentinel szerint : A Logikai meghajtók ezen a lemezen 4K fizikai szektormérettel készültek. A merevlemez a jelenlegitől eltérő módon van csatlakoztatva (más-lemezvezérlővel USB eSATA csatlakozóval) a tárolt mappák fájlok elérhetetlenné válnak. Ezt írja a HD Sentinel.
A lemezkezelőben meg 16384 gb-nak látja és azt írja hogy kifogástalan GPT Védőpartíció.
Hogy lehetne ebből egy normális meghajtót csínálni amit felismer a gép a KÜLSŐ Házban és a TV is felismerje ?
Előre is köszönöm a válaszokat. -
Weaver
senior tag
válasz
King Unique #1362 üzenetére
valóban ez volt a gond, köszönöm. sikeresen meg is oldódott a dolog.
-
Weaver
senior tag
win7 64bit rendszer alatt, 3TB-s vinyót particionálnék. adattárolónak lenne, a rendszer SSD-ről fut.
ha lehet nem bontanám meg a 3TB-t, egyben, egy meghajtó (kötet) alatt használnám.jelenleg ez látszik a partició kezelőben:
[link]2TB-nek engedne meghajtót (kötet-et) beállítani, a maradékkal nem tud mit kezdeni (?)
ebben kérnék segítséget.
-
King Unique
titán
válasz
mircike1 #1359 üzenetére
Ha van a gépen a Linux mellett Windows, akkor egy dual-boot megoldásnál a Linux rendszerbetöltőjében (GRUB) normál esetben eleve szerepel az utóbbi is a listában és ki lehet választani, el lehet indítani (példa). Aztán meg lehet nézni a Linux lemezkezelő alkalmazását is, illetve pl. a GParted programmal a lemezen lévő partíciókat. Az alábbi példában Windows 10 és több Linux van egymás mellé telepítve, ahol a lemezen látszik a Windows NTFS partíciója (sda4), illetve az UEFI-s telepítés során létrehozott kisebb partíciók (sda1-3).
-
mircike1
tag
válasz
King Unique #1358 üzenetére
Köszönöm!
"A leírtakból nem derült ki a jelenlegi partíciók elrendezése (screenshot sincs),"
Igen, volt, de nem találom.
"... illetve hogy valójában mi is a cél. Mármint a meglévők mellé pl. egy plusz adatpartíció létrehozása, vagy ha mégsem lett telepítve a Windows, annak egy külön partíciót létrehozni és telepíteni?"
Szeretném megnézni, hogy tényleg van-e rajta windows és ha igen, hogyan tudom azt használni, a linux-ot még mindig nem tudtam megszokni.
-
King Unique
titán
válasz
mircike1 #1357 üzenetére
A leírtakból nem derült ki a jelenlegi partíciók elrendezése (screenshot sincs), illetve hogy valójában mi is a cél. Mármint a meglévők mellé pl. egy plusz adatpartíció létrehozása, vagy ha mégsem lett telepítve a Windows, annak egy külön partíciót létrehozni és telepíteni?
-
mircike1
tag
Sziasztok! Valaki tudna segíteni nekem, hogy egy nagyon régi, de alaposan felújított asztali szgép particionálása hogyan megy? Jelenleg linux-on fut, de úgy emlékszem, egyszer valaki már megnézte és mintha lenne rajta windows is. (?) Köszönöm előre is.
-
Sanya46
csendes tag
válasz
King Unique #1259 üzenetére
Köszönöm a segítséget.
-
King Unique
titán
válasz
wassabi11 #1354 üzenetére
Akkor erre az esetre is alkalmazható a nemrég említett módszer. Vagyis Windowsnál akár a helyi lemezkezelővel is megoldható az üres partíció törlésével, majd a másiknál a kiterjesztés opció alkalmazásával. Enélkül, illetve a nem közvetlenül a kiterjeszteni kívánt kötet után elhelyezkedő nem lefoglalt területnél csak külső particionáló programmal lehet megcsinálni az összevonást (alaplemezként). De amúgy, ha jelenleg egyiken sincsen semmilyen fontos adat, akkor akár az egész lemezt is lehetne törölni, majd újraparticionálni.
-
wassabi11
senior tag
Sziasztok.
Valaki tudna abban segíteni hogyan is tudnék 2 partícióból egyet csinálni? Az egyik partícióm teljesen üres, az üres részt akarom hozzá adni a másikhoz, 1tb-os vinyot particionáltam 100gb választottam le a rendszernek, de lett egy másik vinyom csak a rendszernek és azt a 100gb-ot szeretném vissza forrasztani.
-
Tomasz72
aktív tag
Szia!
Ha van egy kettéosztott vinyód, ami nálad jelen esetben c és d, akkor ne töröld a c partíciót, hanem csak formázd.
Próbálj meg PQ magic-el bebootolni, ha a disk 1-nél csak 1 partíció van, akkor az nem jó hír...
Hirens CD-n volt egy partíció visszaállító program, amivel meg lehet oldani adatvesztés nélkül, de nem jut eszembe a neve.... -
kas7as
újonc
Sziasztok! Van egy olyan problémám, hogy mikor ujra akarta rakni a windowst letöröltem a c particiomat, mert nem engedte rátelepíteni az új rendszert! Igen ám de a d meghajtóm tele van fontos dologgal! Most 100 gb unallocated partition néven fut amit nem tudok újra particionálni csak akkor ha letörlöm a d és újra osztom! A dos csak a d látja és nem tudok sehogy c-t csinálni? Tehát windows nincs, C meghajtó nincs! Hogy tudjam megoldani ezt a problémát adatvesztés nélkül es a hdd kioperálása nélkül?
Elég frusztráló, hogy minden egyes windows ujra telepítésnél mindig 2 TB másolni kell egy külső merevlemezre mert minden egyes alkalommal ujra kell formálni és osztani az egész merevlemezt!
Valami ötlet srácok???? -
Orgi
addikt
válasz
King Unique #1350 üzenetére
Nem enged helyreállítási meghajtót készíteni, szóval sajna megsérült, ennyi erővel most már asszem le is törölhetném azt a partíciót...
Ez legyen a legnagyobb problémám, így marad
Új hozzászólás Aktív témák
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox/posta
- 16TB 0 nap Seagate Exos X16 Enterprise HDD több db.
- WD Black SN850X 2TB - garancia 2028-ig
- Hozz a Nyuszi Tárolót? Hozzon! Yó áron érdekel? Persze! WD 2TB LILA (WD20PURZ) INGYÉ FOX-al mégjobb?
- Samsung 990 EVO Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac 27" 2020 i7 128GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Vadiúj SSD-k!
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3! R3 7320U / 16GB DDR5 / 512GB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest