Hirdetés
- Milyen széket vegyek?
- Gaming notebook topik
- Projektor topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- LG LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Anno grafikusként dolgoztam. Aranyos azt gondolni, h PS 16 GB és minden OK.
Nem ez van... Fut pár alap dolog: böngésző, YT-on zenével, megnyitva még 10 oldal, fut a levelező, a TC, meg az alap dolgok. Majd megnyitod a PS-t, illustratort vagy Corel-t. Ha tördelés is hozzád tartozik, akkor InDesign is, szal fut a teljes adobe csomag.
Anno 16 GB volt az alap, 24 GB volt nekem és jó lett volna több. Azóta a programok igénye is nőtt. És ezek még nem is az igazi ram zabálók... After effects, Vegas, Blender, autodesk cuccok, esetleg valami szimulációs progik... Ma meg már 4K-ban böngyölgetik a videókat, rengeteg adat az is.
Attól, h nem ismeritek, nem használjátok/használjuk, még léteznek.
Jah, nálam "átlag user" home server 32 GB rammal határeset, 24 GB fixen kiosztva, pedig csak pár dolog van: opnsense, Home Assistant, Windows. A maradék 8 GB-on osztoznak a host-al a nem prio VM-ek és LXC-k.
-
paatrick
őstag
De mit dolgozik?
Most rákerestem adobe premier pro, after effects 32 giga ramot kér, sony vegas 32 giga. Cad 16-ot, mi van még ami ennél is ram igényesebb és otthon kell dolgozni? Bár már ezeket is túlzónak érzem, mert mégis hány ember van aki otthonról dolgozva vág/tervez/effektel
És mind most akar ramot venni? Nagyon nem áll össze ez a sztori nekem.
-
JasL
őstag
Munkára... egészen szépen tudják zabálni a projektet a RAM-ot, ha többet kell egyszerre nyitva tartanod. A proci is nagyon drága volt (9950X), a 64GB RAM is, alaplap is, a videókártya meg RTX 5050 mellé
Ebből látszik, hogy aki nem játszik, a szuper videókártya árát más alkatrészbe rakja. -
ultrasound
tag
Itt a HA-on annyi van belőlük, hogy el is adják!
-
Fejlesztőknek, grafikusoknak, nagy mennyiségű adattal dolgozóknak esetleg szükségük lehet rá. De az biztos, hogy az átlagos számítógépes munkához nem kell ennyi. Nálunk a cégnél van 2200 dolgozó, 16 giga RAM van a gépekben (DELL laptop). Ami gépeket most adnak, az utóbbi 1 hónapban, azokban már 32 giga RAM van. De nem 64 vagy 128.
-
Vajon ez az arc mire játszik rá, hogy valaki véletlenül benézi a tizedesvesszőt, és rákattint?

3,3 MFt... olcsóbb ha veszek egy másik P16 gen2-es laptopot rögtön 64 giga memóriával, az csak 1,6 millió forint...

-
Tin
veterán
Teljesen egyetértek veled, a valós igény (AI) nyilván felnyomja az árakat, de nem ennyire magasra. Én azt gondolom, hogy a hisztéria lecsengése után marad egy magasabb ár, de nem dupla. Mert ha ennyire magasan maradnának az árak, akkor értelme lenne újrafelhasználni az elmúlt évtizedből a DDR4 modulokat is.
-
ddekany
nagyúr
Ki a gyártó? T.f.h. AMD csinál egy SoC-ot. A CPU/GPU die-t TSMC-nél gyártatja. A DRAM-ot meg gondolom SK Hynix, Micron vagy Samsung-nál, akik persze most jó drágán vállalják. Szóval nem az AMD fölözi le azt a hasznot. Persze egyben csomagban (CPU+GPU+RAM) a vevőnek talán kevésbé fájó a DRAM rész ára, ennyi lehet ebben.
-
Mert a játékfejlesztők többsége nem tud optimalizálni, és évről-évre nő a gépigény, miközben a mai játékok többségéhez egy PS4 is bőven elég lenne?
Csak tippelek.
Én is 64-et vettem, mert úgy voltam vele hogy megtehetem, és mert évekkel ezelőtt eldöntöttem hogy a következő gépemben ennyi lesz. Ez mondjuk tavaly augusztusban volt, akkor még csak ~91 ezret fizettem a DDR5-ös 2*32-es Kingstonért, 6000 mhz-en, CL30-on. -
ben2
tag
Most nem az a gond, mint korábban, amikor földrengés, árvíz, akármi miatt leálltak a gyárak, hanem hogy más, nyereségesebb termékek foglalják le a kapacitásokat. A SOC árába viszont beépül az integrált ram ára, így összességben azon nagyobb a gyártó nyeresége, ezért azt fogja előnyben részesíteni a consumer ramokkal szemben.
-
ddekany
nagyúr
Azt mondom, hogy most még a spekuláció hatása ami van, de van a háttérben a valós (fizikai) ok is. Szóval amíg épülnek az új adatközpontok, ez tartósan így is maradhat.
Tudtommal a DRAM die gyártósor közös a consumer és szerver (pl. HBM) közt. Persze át kell állítani, de lényeg hogy üti egymást a kettő.
Hogy az AI mikor pukkan, meg főleg hogyan, azt meg ki tudja. Ha bedőlni látszik a piramisjáték, akkor még mögé lehet tenni egy állami garanciát az új befektetőknek. Mocskos nagy felháborodást keltene, de ha a bukás nem opció nekik...
-
paatrick
őstag
Írjátok már le mi a francnak kell átlagembernek 64 meg 128 giga RAM???? Mindenki házi atomAIreaktort épít vagy mi???
-
ben2
tag
Ugyanaz megy, mint a bányász láz idején a GPUkkal: ahelyett, hogy a gyártók kapacitást bővítettek volna árat emeltek, mert hogy ha lecseng, akkor úgyis visszaáll minden a régibe, de közben bejött az AI, így maradt minden tripla áron.
Most fel fog menni minden extrémbe, aztán valamennyit csillapodik, de a pánik előtti szint már nem fog visszatérni. Szvsz az integrált ramos SOCok fognak nyerni, mert a cserélhető ram árban nem lesz többé versenyelőny. -
Tin
veterán
Értem a köré épített történetet, aminek nyiván részben alapja is van, de nem ettől fogynak el a consumer ramok. Nem ettől robbant fel a piac pár hete, és nem ezért árazták fel a consumer ramokat 2-3x-osára a gyártók a saját weboldalukon is. Az nettó hiszti és nyerészkedés, vagyis a szituáció legrosszabb kezelése.
Ne mondd már, hogy az AI adatközpontok miatt tudod 2x-es áron megvenni a raktáron lévő RAM-ot, nem pedig a hisztéria, a spekulatív felhalmozás, és egyebek miatt. Hallottad a RAM gyártóktól a bejelentést, hogy minden rendben, lesz utánpótlás? Szerinted ők megnyugtatni vagy heccelni akarják a piacot? Nyerészkedni, vagy szolgáltatni?
Az AI lufi ki fog pukkadni, addig meg az ilyenekkel meg Trump vámjaival szépen feltolja az összes elektronikai cucc árát, akármilyen hiányra hivatkozva. A végén pedig mi lesz?
Láttad az autóipart? PONTOSAN ugyanezt játszották el, és nézd meg, mi lett belőlük...
-
ddekany
nagyúr
Épül a sok AI adatközpont, elviszi a DRAM (és NAND) gyártó kapacitást, mert sok kell nekik, és többet is fizetnek érte mint más. Ez a kiinduló állítás (aztán lehet hogy valaki már ezt se hiszi el). Persze, a spekulatív felvásárlás miatt az áremelkedés és a hiány sokkal gyorsabban alakul ki, de ellenben a WC papírral, itt valós igény növekedés is áll mögötte.
-
Tin
veterán
Éppen az a probléma, amit sokan nem akarnak elfogadni, amit írsz:
Kell egy Corsair Vengeance 2x16GB-os DDR5-ös RAM 6000 Mhz CL 30 kit. Pont.
És azt mondja az eladó, hogy csak 36-os van, 190€ lesz. És akkor megvakarod a fejed, hogy na de ez 100€ környékén mozgott az elmúlt 1 évben, de még 2-3 hete is csak 120€ volt, és hogy mi a bajod.
A boltos dióhéjban elmondja, te hazamész, mert a neten biztos olcsóbb, és szembesülsz vele, hogy van, aki azt a 100€-s kitet 600€-ért árulja. És hogy az egy totál átlagos, középkategóriás kit, amiért már lassan annyit kérnek, amennyiért gépet lehet venni.
Ezek után miért csoda, ha a vásárló elkezd olcsóbb források után nézni, és berendel minden használhatónak tűnő áron kínált modellt, aztán majd amelyik ténylegesen megérkezik és ténylegesen annyi, azt megtartja, a többit meg lemondja vagy visszaküldi?
#42 Medocsabi mondta jól: ez most olyan, mint a Covid alatt a WC papír. Nem kell több, mint előtte, de annyira behülyítették az embereket, hogy az is többet rendel, akinek csak 1 kellene, hogy legalább 1-et biztosan megkapjon.
Ezért a hisztériáért pedig, már ne haragudjatok, de a RAM gyártók és forgalmazók a felelősek, senki más. Megnyugtathatnák a piacokat, ehelyett jönnek a suttogó pletykák, hogy még drágább lesz, még sokkal drágább, de nem... nem kell se több RAM, ahogy több WC papír sem kell, mert nem lett több segg, csak máshová ürítettek... ez lesz a RAM-okkal is.
-
ben2
tag
Kingston Furry Beast 128GB (5600MT/s) Ipon ár: 420ezer.
Macbook Pro M4 Max 128GB (8533MT/s) ram upgrade: 500ezer.
Már csak napok kérdése és olcsóbb lesz az Apple ram, mint a PC.
-
jonekk
csendes tag
*PC boltban*
Vevő: szeretnék kérni egy Corsair Vengeance 2x16GB-os DDR5-ös RAM kitet, 6000 Mhz CL 30-ast.
Eladó: Sajnos a Corsair elfogyott.
Vevő: Jó, hát akkor legyen Kingston Fury Beast.
Eladó: Sajnos azt sem tudok adni.
Vevő: G.SKILL TridentZ?
Eladó: Az is elfogyott.Kolléga előre szól az eladónak a raktárból: "Te Józsi, hát ki ez a válogatós?"
(Hofi után szabadon
) -
Narxis
nagyúr
Hűha pánik van? Akkor biztos ami biztos felvásárlom a készleteket, akkor minden rendben lesz.
-
válasz
Medocsabi
üzenetére
"felröppen a hír" a mai világban megfizetnek pár vloggert, internetes megmondóembert, a híroldalak lehozzák insider infóként...
és ha eleget mantrázzák, hogy ebből hiány lesz, akkor elkezdik venni a népek, cégek, stb... és hiány is lesz.
írták, h a DDR4 sorokat DDR5-re állítják, meert ott nagyobb a haszon. De nagyobb a verseny is... és ha nem marad sok DDR4 versenyző, akkor ott is lesz haszon, szal. én nem állítanék át mindent DDR5-re... -
SaGaIn
senior tag
Na ja... csak arra nem gondolsz szivatod a boltost a raktárost a csomagolót a futárt legalább 8-10 ember feleslegesen dolgozik... Elemegy a levesbe egy csomó csomagoló anyag meg gázolaj a kiszállításra csak hogy a végén ne vedd át a cuccod? Okos... És csodálkozunk hogy szemétben úszik a bolygó...
-
-
Tin
veterán
Az emberi hülyeség begyűrűzése. Most csak azért fog mindenki venni, akinek pénze van, mert nem akar lemaradni, akkor sem, ha nincs is rá szüksége. Jó példa erre, hogy bár nekem kellene egy 32-es kit, már két kitet rendeltem plusz egy önálló 8GB-os modult azért, hogy legyen "valami". De ettől még nem lesz szükségem 2 kitre, sem az önálló modulra, cserébe van időm megvárni az érkezést, és lemondani a rendelést. És ha feltűnnek további "jó árú" kitek, azokat is be fogom rendelni, és a végén 1-et kivéve az összeset lemondom.
Több RAM-ot fogok emiatt használni? Nem. A gyártók azt látják, hogy óriási a kereslet? Igen. Valóban óriási a kereslet a hype-on túl? Nem annyira. Tömegével fognak állni a bespájzolt RAM-ok a raktárakban, tele lesz a használtpiac akciós bontatlan modulokkal, és emiatt hónapokra-évekre elegendő tartalék lesz, mint anno WC papírból a Covid idején?
Ha abban bíznak, hogy az emberek majd dupla meg tripla áron veszik meg ugyanazt a RAM-ot, abban tévednek. Aki rákényszerül, az majd vesz kevesebbet, aki nem, az meg elhalasztja. Aki meg spájzol, az meg tarthatja RAM-ban a pénzét, mint befektetést

-
SaGaIn
senior tag
Srácok Ezt Találtam Amazonon 76k 2x32GB 5600... nem rossz vegyétek míg van: [link]
-
Cassi
őstag
Néhány disztribútor Tajvanon már nem árul önálló memóriát, csak alaplappal együtt csomagban. Tehát venned kell egy alaplapot akkor is, ha csak memóriát akarsz.
Ide a rozsdás bökőt, hogy ez a remek ötlet nálunk is landolni fog rövidesen.
-
Tomassy00
senior tag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Legyen eszed ! Oda ne add egy szaros lambóért ! Hisz még csak most kezd felmenni az ára !
-
Cassi
őstag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Diablót tudok adni érte, díszdobozos, a CD egy kicsit karcos
-
Low Noise
senior tag
Videókartyák miatt sajnálom most a RAM mizériáz, az Nvidia elhalasztotta az 5000 Supereket. Persze majd akkor venném mikor kifútó lesz, de így jó sokara fog kifutó lenni.
-
Valamivagyok
tag
Hát akkor nem veszünk RAM-ot
hacsak nem purcan meg valamelyik el leszek én is egy-két évet. Mondjuk hever a fiókban 2db 2*8GB kit DDR4, lehet átrakom a széfbe
-
HUN_Sector
őstag
2*4 GB ddr3 ramom heatsinkkel cserélném új Lamborghini Aventadorra, vagy Diablora (hot wheels, matchbox és társai nem játszik)

-
Meridian
senior tag
válasz
GoodSpeed
üzenetére
bennem meg nulla oltás, és 2x is voltam vírusos, egyik alkalom sem volt problémás, kevesebb volt mindkettő mint a korábbi influenzák, szóval ezzel is besz**patták csak az embereket, az oltásokon meg rohadt sok pénzt kicsaltak.
(igen sok mindenre ráfogták, hoyg meghaltak és a vírus.. de a nagy lópikulát! Az orvosoi protokol rommátétele az amibe belehaltak sokan, ugyanis 2-3% allergiás reakciót kapott a meseterséges vírus anyagától, amit ugye nem oltással, nem C vitaminnal, nem melegteaiszogatással kell kezelni, hanem szigorú orvosi felügyelet melletti szteroidadagolással meg antihisztaminnal... meg ugye légúti vírusos fertőzés esetén korábban kötelező volt antibiotikumot is felírnia az orvosnak, hogy ne lehessen bakteriális felülfertőzés a vírustámadás után, mert abba viszont tényleg bele szoktak halni, szinte mindenki! Az külön vicc volt, ahoyg Orbán bejelentette kossuth rádióban, hoyg magyarországon kétféle ember lesz: az aki be van oltva, és aki meghal. Aha, jól van.. hangosan kiröhögtem, de azt már nem felejtem el neki soha, hogy az oltásokat kvázi kényszerítette azzal hoyg a cégek vezetőire átruházta a döntést, kötelező-e ott az oltás vagy sem.. egyik cégvezető sem az én orvosom hogy majd ezt megmondhassa ezt nekem.)
-
Meg jó hogy beszereztem korábban a 2x48GB DDR5 KIT-et (Amazon) és nagyon jó áron volt.
A 4x16GB DDR4 és 2x16GB DDR5 (mind2 SODIMM) normál áron adtam el, pedig tudtam hogy durva ára lesz, de nem is érdekelt.
-
jonekk
csendes tag
Várom már, már mikor a RAM-nak napi árfolyama lesz, mint az építőanyagnak már egy ideje...
-
ddekany
nagyúr
Stílusosan a cikkhez feltűnően AI-os kép van, abból is ilyen legalja skizó slop...

-
thomasa
senior tag
Mi jön ez után, a KENYÉR?
-
bence1024
tag
Egyék meg a memóriájukat!
-
Ez sem lett volna katasztrofális, ha pár hónapok belül nem romlik el az ASUS G713QM alaplap, és nem viszi magával a Ryzen 9 5900HX CPU-t, meg az Nvidia RTX 3060-at... szerencsére garanciális volt, hiszen pár hónapos korában történt. Akkor olyan 500K--s kár keletkezett, amint az ASUS állt, de még lehet, hogy több is volt, hiszen 650K volt a laptop. A kijelző és a készülékház, a RAM, és az SSD volt ami megúszta a sztorit, csak onnantól kezdve már nem bíztam igazán benne, és tavaly el is adtam, menekültem vissza PC-re amint kicsit normalizálódott a piac.
-
Ja, én meg pár hónapja adtam el a 32 GB RAM-omat, váltás után. Ha tudom várok vele... 30 vagy 32K-ért ment el, csak a leállás miatt pont elveszett az ügylet dokumentációja.
Pontosan ez volt: 2x16GB Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz CL36 Vengeance AMD EXPO (CMK32GX5M2D6000Z36). Viszont 11.05-én ÁK-n elfogyott, 71K volt az utolsó ismert ára.#36Zotya84: Ezzel úgy jártam mint COVID-19 idején a 9 Ft-os sebészi maszkokkal, csak ezen még nagyobbat lehetett volna szakítani. Azt sem láttam előre... mondjuk akkor a túlélés volt a tét speciel (nem kaptam el sem szerencsére, és 6 oltás van bennem).
Ez a chipváláságos dolog meg visszajár. Eleinte GPU bányászláz ... aztán CPU, most meg RAM. 13 évvel ezelőtt meg HDD földrengés és szökőár miatt.
2021-ben ezért vettem Gamer laptopot (nem volt jó ötlet).
-
kilua
senior tag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Viccen kívül az nem sok játék van amihez nem elég akár egy tíz éves gép.
-
-
Meridian
senior tag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
nevetsz, de éppen elővettem a Legend of Faerghail-t... WinUAE-vel. (PC-s verziónak nincs hangja... és az Amigás verzió még szebb is)
-
Meridian
senior tag
-
Meridian
senior tag
válasz
DiamondBack
üzenetére
és akkor sírnak, hogy halott a PC-s iparág.. a fenéket! Csak rendszeresen lehúzzák és sz**patják, mint az állam az autósokat... (briteknél útdíjat kell fizetniük ezentúl az elektromos autósoknak
mert ugye az áramban nincs jövedéki adó...) -
-
Medocsabi
addikt
Nevetséges. Amikor túltermelés volt,akkor kevesebbet gyártottak,azért drágult. Amikor van elég nyersanyag,de felröppen a hír, hogy majd egyszer valamikor nem lesz elég,akkor meg azért drágul😀 Most is csak a pánik hajtja az árat,semmi más.
-
cami][us
őstag
válasz
LackoMester
üzenetére
Már baj van.
-
Meridian
senior tag
OFF:
"Kitört az (aktív) orosz-ukrán háború. A gáz ára pillanat alatt felment a tőzsdén 300 USD fölé."
Igen, így van.
De ha nézted a grafikont, akkor pillanatok alatt vissza is esett a korábbi szintre...
Nem az itteni témaként, sem hőbörgni nem akarok, de itt ez az ábra (oké, natural gas, de ekvivalens a földgázzal). Nem kicsit érdekes... (2025. január 2-i állpot, a feliratoknál a 700Ft valójában 747Ft, csak elírtam)
Az 1MMBTU-nyi gáz ~31,2 köbméter 34MJ-os gáznak feel meg (lásd chatGPT).
LézerJani azt mondta 9Ft/KWh-ás áron adják a gázt a háztartásoknak, és ezt azért tudják, mert az oroszoktól ilyen olcsón jön (20-30%-al alacsonyabb áron, mint más forrásból). De akkor mi ez a 747Ft/köbméter? Ugye...
A vásárlás meg sosem pillanatnyi áron történik, hanem féléves átlagáron és minimum évente felülvizsgálják, de inkább 6 havonta.
(most 4,45$ / 1 MMBTU, azaz 47,5Ft / köbméter a pillanatnyi piaci ár...)
-
LackoMester
addikt
Ebbű baj lesz.
-
Tin
veterán
Már elfogyott, de amúgy tudom, éppen ezért is mertem megrendelni. A gyereknek 2x16GB 6000-es CL40 vagy jobb RAM kellene, de ez a 2x24GB-os 5600-as CL46-os nem annyival rosszabb, cserébe árban még normális volt. Rendeltem egy másikat is (2x16GB 6800-as CL40), az 160€ volt, de február és május közötti a szállítási határidő. A Corsair hivatalos oldalán 330€ annak a kitnek az ára raktárról.
Amazont akármikor lemondhatom, és csak akkor vonják a pénzt, amikor ténylegesen kipostázzák a rendelést. Szóval lehet, hogy rendelek még pár szettet, aztán majd amelyik megjön, megtartom. De ha ennyire bolond a piac, az is lehet, hogy a többit is érdemes megvárnom ezen az áron, és inkább eladnom. Totál vicc, ramokról beszélünk.....
-
Aprósólyom
addikt
Ideje elővenni a régi DOS-os játékokat emulátoron...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Vagy táblás társasjáték klubot nyitni a környéken, ahhoz csak egy fűtött szoba kell.
Lag-free super net sem kell,és nincs probléma az új update-tel sem, ami játék közben összeomlasztja a szervert...
-
Tin
veterán
Poénból most ütöttem le az Amazonon ezt: Crucial Pro RAM 48 GB Kit DDR5 5,600 MHz Desktop Memory CP2K24G56C46U5: Amazon.de: Computer & Accessories
Nem nagy szám, de 2x24GB, és "csak" 155€. Ugyanebből a 2x16GB-os pack már 160€, és a "rendes" ára ezeknek most már bőven 200€ felett van. És szerintem pár óra, és már ezek sem lesznek ennyiért elérhetőek.
(a gyereknek is pont idén karácsonykor jutott eszébe gépet összerakni
) -
-
-
Tin
veterán
Nem venni, annak ugyanúgy felment az ára, de a 10 éves gépemben is ott a DDR4-3000-es RAM. Aztán mennyivel is lassabb az egy mostani átlagos DDR5-nél?
Simán használható lenne. És gyakorlatilag 20 éve elmegy a Windows 8GB RAM-al. Oké, azzal kicsit karcosan, de 16GB-al már rendesen, és most is. Nálunk az új gépes laptopokat még mindig 8GB RAM-al veszik alapból.
Ezért rohadt nagy a lufi, amit a RAM gyártók fújnak, mert bőven rogyásig van a "piac" RAM-al. Nem lepődnék meg azon sem, ha megjelennének a régi PC beszámítási akciók új PC cserekor, és a kiguberált DDR4-es RAM-okat simán eladnák a másodpiacon belőlük. Jó áron.
Néztem ilyen kedvezmény oldalakat, 3 hete még 82€-s RAM most ugyanott, ugyanannál a kereskedőnél 179.99€. Na menjenek a francba, nincs az a piac, ami ekkora drágulást hajlandó tolerálni. Főleg, ha a RAM nem létszükséglet.
-
Tin
veterán
Piaci rés: DDR4-es alaplapok gyártása. Szrhegynyi méretben állnak a "kidobandó" Win10-es gépekben a DDR4-es RAM-ok.
-
Csiszike
tag
Akkor jöhet a desktop Linux éve. Windows 10-11 gépcserék így elhalasztva.
-
Mindezt egy 2.0-ás keresőmotor miatt, amivel egyelőre a látottak alapján annyit sikerült elérni, hogy szeméthegynyi mennyiségben árasztották el a netet a kamuvideók, százezrével rúgják ki az embereket, a szoftver mellé meg folyamatosan kell egy ember, aki kijavítja a tévedéseket.
De legalább egy maroknyi vezérigazgatónak lesz még néhány új autója az új garázsában.Ez az egész AI dolog egy akkora felfújt lufi, hogyha nem fog belátható időn belül kidurranni, akkor cserébe a Világgazdaság fog letérdelni, mert a hardver már minden szektorban elengedhetetlen, kezdve a cipőgyártástól a kenyérsütésig.
-
válasz
DiamondBack
üzenetére
A CPU-t kihagytad.
-
pengwin
addikt
Szerintem ez csak a DIY piacon fog problémaként jelentkezni, a picipuhának tényleg számító nagy partnercégek ezután is hozzá fognak jutni a nekik szükséges RAM mennyiséghez. Legfeljebb ezután sokkal több minimum RAM-os konfigot fognak eladni, a gyárilag több RAM-mal szerelt gépek pedig egy komolyabb lépcsővel lesznek feljebb árban. A DIY meg rajtunk kívül senkit sem érdekel.
-
DiamondBack
senior tag
Olyan jó hogy a PC-t mindig lehet szopatni valamivel, anno a merevlemez árak a tájfun miatt, a bányászláz idején a vga-k, most meg a ram meg a ssd is. És persze mindig belefutok hogy ilyenkor akarok venni valamit

-
Jókor váltottam

Most:

[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
Tin
veterán
Samsung éhes, ennyi. Nem ment annyira fényesen nekik, megcsillant a remény az AI-generálta RAM igénnyel, erre elkezdik mesterségesen feltolni az árakat, és pánikot okozni a piacon.
Mondanám, hogy ügyes, de ha túlemelik az árat, csökkentik az igényt, és rájuk rohad az egész. Láttuk, hogy a Covid utáni "alkatrészhiánynak" álcázott profitéhség mit csinált az autóiparral. 1-2 év szárnyalás után letérdelt az egész, és most már köszi, de a korábbi túlárazott szrjaik már a válság előtti áron sem kellenek.
-
Azért kicsit reménykedek, hogy elmarad ez a katasztrófa és szépen rájuk rohad. Hátha emiatt megzuhannának az árak.
-
Tin
veterán
Pont erről írtunk a RAM topikban.
Vihar a biliben. Ha nem cseng le, akkor durva gyomrost visz be a PC piacnak, annak viszont nagyon nem örülne a Microsoft.
-
csaba951
veterán
Azt hiszed viccelsz, de annyira nem is.
1) Remek hír, hogy elkezdik azért emelni az árakat, mert veszik. Nem azért, mert átmeneti hiány van vagy átmenetileg megnőtt a felhasználás. Egyszerűen azért nincs mert pánikba esett mindenki a nagy semmire.
2) Itt bizony nagyon gyorsan megjelennek majd a profi spekulánsok, "végtelen" pénzzel.
3) Érdemes megnézni, hogy a szabad piac hogyan oldotta meg ezt a közelmúltban a gáz esetében. A gáz ára évekig kb. 15-20 USD volt. Kitört az (aktív) orosz-ukrán háború. A gáz ára pillanat alatt felment a tőzsdén 300 USD fölé. Ez alapján a mostani emelés még semmi. Akár a mai árak 10-15 szőröse is elképzelhető.
4) Ma gondolkoztam azon, hogy a memória, SSD, HDD áremelés mire is fog majd kihatni (pc). Az emberek, cégek jelentős részének nem lesz pénze új/használt gépekre.Viszont akkor más alkatrészekből sem kell annyi. Ez magával fogja majd rántani a CPU és alaplap gyártókat. Minek vennék meg? Önmagában nem tudják használni...
-
Lassan jöhetnek az olyan hirdetések, mint:
"64GB-os DDR5 kittemet cserélném balatoni ingatlanra"
Új hozzászólás Aktív témák
- Próba
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen széket vegyek?
- Gaming notebook topik
- Horgász topik
- Linux kezdőknek
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Hálózati / IP kamera
- Nem kilincselhet tovább a Tesla Kínában
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Most rákerestem adobe premier pro, after effects 32 giga ramot kér, sony vegas 32 giga. Cad 16-ot, mi van még ami ennél is ram igényesebb és otthon kell dolgozni? Bár már ezeket is túlzónak érzem, mert mégis hány ember van aki otthonról dolgozva vág/tervez/effektel