Hirdetés
-
PROHARDVER!
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
hm15
senior tag
Egyik legelhanyagolhatóbb kérdés, egyedül én látom ugyanolyan rossznak? Nekem a Pana G20 és ST 50 ugyanolyan pocsék volt 24-en, mint az OLED. A technológiai hiányosságon, amit a filmek mozgóképként tárnak elénk, semmit sem javít a plazma. Ugyanúgy darabos, ricegős és remegős mindegyik technológián. Nem abban az értelemben vibrál ahogy a linkelt ábra mutatja és a plazmák technikailag tudnak és ami egyben engem nem zavar, hanem a kevés képkockából kifolyólag. Szerintem mára a plazmának semmi előnye az OLED-del szemben, inkább csak számos és erős hátránya.
-
hm15
senior tag
Nekem mindkettő van, és képes a vetitő 24en 444-et fogadni. De nem ettől lesz jobb kép, viszont ahogy János is írta, így van a legkevesebb konverzió HTPC-vel. Autó mód van benne, felismeri a jelet és nem számít, h 24 vagy 60p. Ezzel szemben az OLED is fogadja, de nem auto és van PC mód is.
-
hm15
senior tag
-
hm15
senior tag
És miért nem projektor ha már a méretekkel dobálózunk
Nekem van egy kis moziszobám, ami után nem hiányzik, hogy OLED-en filmet nézzek, sportműsorok és hasonlók kielégítenek tévézni, mert a mérete miatt filmekre már nagyon kicsi lenne visszamenni 55" köré. Ha viszont az OLED-et szoktam volna meg filmnézésre, akkor brutálisan nehéz lenne átszokni egy átlagos projektor (mint amilyen az enyém is) nagyságrendekkel rosszabb képminőségére, hiába a 2-3-szoros képátló. 20-30 milliós projektror is csak közelíti az OLED minőségét. OLED után megrögzött mozi szeretőnek kell lenni, hogy csak úgy odadobd a minőséget a képméretért.
-
hm15
senior tag
Az a furcsa - és erről már beszéltünk itt -, 24p filmeknél plazmán is darabosnak látom a mozgást, lényegtelen, hogy háromszor akkora a sorfelbontás, akár néha még csúnyább is. Ezért nem szoktam érteni miért hozzuk fel a 300 sort, a motion judderen nem segít semmi. Vagy ha segít, annak szappanopera vagy artifakt a végeredménye.
-
hm15
senior tag
Mellékhatások nélkül talán, ha 60 fps-szel veszik fel a filmeket, mint például a Billy Lynnt, de az nem ma történik meg. Ha több ilyen is lesz, nagyon furcsa lenne egyik filmet 24-ben, másikat 60-on nézni. Szerintem a 60-at is szokni kell, időbe telik. Én se tudom a megoldást, de a 24 képkocka biztosan nem elég.
-
hm15
senior tag
válasz Pro Koryak #9554 üzenetére
LG 2018 OLED, automatikus kalibrálás. Nekem ez tetsző fejlesztés.
-
hm15
senior tag
Te akartál ilyet 2 vagy 4 darabból, hát ez 246 db.
Best of CES 2018: LG OLED Canyon Made With 246 55″ 4K/UHD OLED TVs -
hm15
senior tag
Élkiemelést csinálnak mellékhatással. Ízlés vagy ízléstelenség kérdése kinek jön be, kinek nem. Egy skálán húzhatod abszolút természetellenes módba is, de minimum állásban finomabb eredménnyel javít/ront a képen. Laposabb képű LCD projektorokon segíthet, de semmi szükség rá OLED tévén, sem akkor, ha egy jobb lejátszód van. Ahhoz hasonló, mint a Sony projektorok RC üzemmódja, igazából hasonlóan szar.
-
hm15
senior tag
PC (HTPC) és B7 közötti legjobb beállítás érdekelne filmnézésre 60p HDR-ig.
PC most full HD vetítőre van kötve, így mozizunk:
MadVR számol full RGB-be (0-255), Radeon kimenet 10bit 4:4:4 full RGB. Vetítő PC jelként fogadja, kalibrált állapotban is szépen elkülönült szürke skálával gyönyörűn megjeleníti 16 referencia feketétől 235-ig.
Most raknék az OLED alá is egy (HT)PC-t, figyelembe véve, hogy 4k HDR-t kell megjelenítenie, esetleg 60 fps-ben is, és innen adódik a kérdés, fogalmam sincs mi a jó ki és bemenet.
1: Ha jól gondolom 10bit HEVC HDR > RGB full 10bit 4:4:4 még kimenne 24p-ben, de nem tudom a tévé bemenetét mire állítsam. PC vagy Blu-ray?
2: 60 fps már csak 10bit (8bit?) 4:2:0 menne át, ezért az egész rendszert járassuk máshogy?
Mit javasoltok, vagy hogyan használjátok PC-ről, ha kizárólag film lejátszás a cél, játék és PC mód nem kell! És persze a tévé bementi oldala vagy címkéje is lényeges lenne, ha nincs auto üzemmódja.
[ Szerkesztve ]
-
hm15
senior tag
válasz janos666 #12288 üzenetére
Kösz a kimerítő választ. Tehát akkor:
1: 10bit RGB 4:4:4-en átmegy minden ahogy eddig, jutalomként 1080p felett 2160p 30Hz-ig, és nincs felesleges konverzió. Mínusz, hogy 60Hz-en át kellene kapcsolnom a Radeon kijáratot.
2: 10bit YCC 4:2:2-n (4:4:4 nem jobb Radeon kimeneten?) van egy felesleges (de láthatatlan) konverzió, cserébe 2160p 60Hz-ig átfér minden.
Mindkét opciónál TV marad Cinema módban, nem rakom PC-be, mert szükségtelen.
(Nvidia szokott driverben 12bitet felajánlani. Windowson belül nem kell HDR kapcsolót állítani, a MadVR megkerüli HDR átengedésnél)
Csak 1 módot használok, ott is csak Cinema/film, nincs játék a tévén. Egyedül full és UHD Blu-ray pontos beállítás a lényeg.
[ Szerkesztve ]
-
hm15
senior tag
válasz janos666 #12294 üzenetére
Hálás köszönet, akkor a minőségi médialejátszó 5-6 évre letudva. Féltem tőle, hogy TV és PC mód bejövő jeltől vagy bemenet címkéől függően eltérően kezeli a képmódokat, máshogy viselkedik az elektronika. Arra kíváncsi leszek 2160p 24Hz-en lesz e látható különbség 10bit RGB 444 és Ycbcr 10bit 422 között szemmel vagy teszt ábra szintjén HDR, és HDR nélkül 1080p felskálázásból.
Még egyszer kösz! Szerencse, hogy nem játszom, elvesztem volna a lehetőségek között. Az Ycbcr 422 asztali betű színei se túl szépek, de az se számít HTPC-vel, viszont bonyolultabb lehet akinél igen.
[ Szerkesztve ]
-
hm15
senior tag
Megkérdezem itt is, HD filmes topicban nem érkezett válasz.
Használ valaki AMD kártyát és MadVR-t OLED 4k tévére HDR átengedéssel? Nekem csak MadVR + fullscreen exclusive mode képernyővel sikerül HDR-t kicsikarni, ami nem feltétlenül tetszik. Lehetséges valahogy ablakos módban, sikerült esetleg valakinek FSE nélkül?
-
hm15
senior tag
Ablakos teljes képernyő (ha ez a helyes neve a teljes képernyőnek), így fut minden kivéve HDR-t. A HDR-t csak akkor adja tovább a lejátszó, ha a madvr-ban be van pipálva itt az FSE mód. Arra lennék kíváncsi, hogy ez kötelező feltétel, vagy FSE nélkül is van HDR továbbadás valami egyéb beállítással. Egyébként tökéletes minden, RX560 a VGA, Windows 10.
-
hm15
senior tag
válasz alaves #24997 üzenetére
Ez érdekes, nekem ugyanígy van beállítva 10-12 bittel + 422-vel, és persze Windows HDR off, mert azt a madvr kezeli. Ha elindítom a HDR filmet, madvr infón AMD HDR kiírás megvan, de nincs a tévén HDR. Viszont FSE aktiváláskor azonnal átvált a TV HDR módba.
A különbséget okozhatja Nvidia vs AMD, esetleg, hogy nálad nem W10 az OS.
[ Szerkesztve ]
-
hm15
senior tag
válasz janos666 #25000 üzenetére
Kösz János, ettől féltem. Persze Windows manuális HDR on-off esélytelen, mert kényelmetlen, ezért az asztal folyamatos SDR. Pont erre (is) jó a madvr, hogy automatikusan vált HDR és SDR között. Asztalt 60Hz 4:2:2 12 bitre raktam, a madvr rakja 23-ra és a többire, és lényegében hibátlanul működik, de HDR csak FSE van. Akkor ezen túl kell lépni.
(10bit SDR D3D11 megy ablak teljes képernyőn is.)
Akkor erre megoldás egyelőre Nvidia videokártya lenne.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DELOCK - TOSLINK STANDARD M/M KÁBEL 3M - 82901 új bontatlan audiókábel
- Új bontatlan Jabra EVOLVE 65 MS Duo headset
- Új bontatlan PLANTRONICS Blackwire 5220 USB-C fekete 207576
- EGYBEN: Magnat Supreme 802 Mokka hangfalpár + Monitor Audio MRW-10 mélysugárzó + Panasonic SA-HE75
- Black Friday: Pro-Ject Tube Box DS2 Black For Sale
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest