Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Vhiktor

Topikgazda

válasz fulton #76746 üzenetére

Egy valóban kalibralt kép nem sárgás. A fehér az fehér mint egy papir lap. A gyári beallitásokkal mindig sárgás, zöldes, kékes a kép, attól fuggoen melyik színhőmérséklet van kivalasztva, de soha sem pontos.

Inkább fogalmazzunk úgy hogy a kalibrált kép általában melegebb mint ahogy legtöbben nézik a hideg gyári beállításokkal.

Ha a gyári meleg színhőmérséklet kicsit melegebb mint a szabvány akkor már sárgásnak fog tűnni, a kicsit melegebbre érzékenyebb az emberi szem mint a kicsit hidegebbre. Szóval inkább legyen egy kicsit hidegebb mint kicsit melegebb. Már 6300K (a profik mondjuk kerülik a kelvinezést) mellett is észrevenni, hogy nem stimmel a kép.

• ribarszki

őstag

A kalibrált képmód nem mindenkinek jön be, vagy nem mindenkinek ajánlható. Van olyan aki mindent élénk módban néz. Neki biztosan nem :) De nincs ezzel semmi gond, nem vagyunk egyformák. A lényeg, hogy ha valaki meg van elégedve a képminőséggel és az tetszik neki, akkor ne költsön kalibrálásra. Ha neked a sima "meleg" képmód tetszik jobban, akkor nyugodtan nézd azon a filmeket.

A kalibrált kép elsőre fakóbbnak, sárgásabbnak tűnik. Valójában ez azért van, mert a szemünket erősen elvitték az "Eye-candy" telefon, tablet megjelenítők. Ott sokkal hidegebb a kép, illetve erősen túlszaturáltak a színek. Ez adja el, ez áll jól az ikonoknak, oldalaknak, játékoknak.
    A kalibráláskor fehér színnél a 6500 Kelvin színhőmérsékletet célozzák be. Ez melegebbnek, vagy sárgásabbnak tűnik. Különösen akkor durva a különbség, ha váltogatsz a képmódok között, és normálról kalibráltra váltasz. Talán úgy is tűnik, hogy mi ez a fakóbb, sárgásabb kép? De a szemed nagyon gyorsan hozzászokik, és valójában ott állnak össze a színek és az egész kép.
    A hidegebb (kékesebb) képmódoknál nekem mindig kilóg egy-egy szín, illetve érzem, hogy nincs egyensúlyban a kép. Természetellenesek a színek. (Nem olyan mint élőben a természetben, a foci meccsen, a forma-1-en, tengerparton, stb..)

Kalibrált képmódban valójában a valósághoz közelebbi képet látsz. Ez olykor fakóbb, laposabb. De ha belegondolsz a természetben is inkább pasztelesebb színekkel találkozunk, mint túlszaturáltakkal.

Nem vagyunk egyformák és ez így van jól. Aki imádja a túlszaturált színeket, nézheti azon a tévéjét. Én alig várom, hogy leteljen a 100óra járatás és kalibráltassak, mert nekem feltűnik, hogy valami nem ok a képi világgal.

Szóval ha kalibrált módban elkezdesz nézni egy filmet, akkor nagyon hamar hozzászokik a szemed és azt látod amit a rendező szeretett volna látni.

• b.

félisten

ÉN a meleg színhőmérsékletet t elengedtem pont ezért. A Normállal is küzdöttem,de a hideg tetszett a lejobban. Végül a gyári kalibrált ISF Night mód mellet döntöttem ami kb a normálhoz áll a legközelebb.

Új hozzászólás Aktív témák