- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Home server / házi szerver építése
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Laraxior
titán
-
ScomComputer
veterán
Nekem jött email,hogy 3 nap múlva, küldik nekem az 5090-t, ha nem sértenek meg vele,elfogadom e...
Még gondolkodom... -
jimpo
senior tag
Az RTX 4090-hez képest nyújtott teljesítmény fontosabb mint az órajel. Főleg ha játszani is akar valaki, nem csak a MHz értéket nézni a dobozon, GPUz-ben.
Az meg megint más téma... Mi kell majd, hogy teljesen kibontakozhasson majd teljesítmény terén. Gondolok itt hűtésre és CPU oldalról történő etetésre.
Elég lesz-e alá a 9800X3D FullHD felbontáson -
-
KAMELOT
titán
válasz
mindhunter #36 üzenetére
Elsőnek rendelsz vagy vársz pár hónapot.
Én 5090 FC várom az úgyis később jelenik meg, azért meg nem kapkodnak -
válasz
mindhunter #36 üzenetére
Nem volt 1m felett a 4090, max a fancybb strix meg suprim. Gw, inno3d 900 alatt voltak.
-
gabor0928
aktív tag
válasz
mindhunter #36 üzenetére
Én okóberben vettem 850ert, és szeptemberben jelent meg. Rögtön az elején kell lecsapni rá ha jó áron van. Engem mondjuk a csicsa nem érdekel ezért csak egy gagyi Gainwardom van...
-
mindhunter
tag
Tervezek én is 5090-et venni, de szerintem a scalperek miatt jól fel lesz az első pár hónapban nyomva az ára. Meg újdonság, meg raktárkészlet, egyebek, itthoni világekord áfa, szar forintárfolyam, kereskedői árrés, szerintem lesz itthon 1,5 milla körül a kezdőár. A 4090 is 1,2 milla volt az elején kb, aztán a megjelenés után vettem egy évre rá 800-ért újonnan. Nem hajt a tatár, 4090 is bőven jó még. Szal egyelőre max egy éven belül tervezek venni, meglátom majd hogy alakulnak az árak. 1 millás 5090-es ár már egész jó lenne, vagy alatta mondjuk valamivel. Annyival könnyebb lenne 5090-re lépni, hogy már van 4090, beleforgatni az árba.
-
torma1981
veterán
[link] HDM 2.2
-
Busterftw
nagyúr
-
gabor0928
aktív tag
válasz
deathcrow42 #29 üzenetére
Engem is először a tesztek érdekelnek, de én már hónapok óta készülök rá, de ha nagyon túlnyomják az árát akkor nem biztos. Plusz nekem tápot is kell vennem, a 850 nagyon plafon...
-
Én 4080-ról nem szándékozom váltani, de ha valamiért normális lesz az 5090 árazás, megugrom.
Perpillanat egy 750 wattos platinum tápon van hajtva a 4080, de az 1200 wattos FSP a dobozában várja, ha esetleg 5090 lesz.311 ezres Alzás 4090 úgy látszik nem jött be
-
Ceze
tag
[link]
Komoly kis Vrm-je lesz. -
KAMELOT
titán
válasz
ScomComputer #24 üzenetére
5080 puding nem érdekel
-
gabor0928
aktív tag
válasz
ScomComputer #24 üzenetére
De az a 2500$-os ár az AUD ami USD-be számolva 1500$ körül van. Persze így is drága, de ha azt nézzük hogy most a 4080 450e Ft körül van akkor annyira nem vészes.
-
ScomComputer
veterán
Ausztráliában,már vannak szivárgások az árakról...aszongyák drága lesz..VIDEO
-
gabor0928
aktív tag
Megkérdeztem a ChatGPT-t is hogy szerinte mekkora növekedés várható
, amire a következő választ adta:
"Reális teljesítménybecslés
Játékokban (4K felbontás, ray tracing nélkül): A nyers számítási teljesítmény és a memória-sávszélesség javulása miatt a valós növekedés 35-50% lehet az RTX 4090-hez képest. Ez nagyban függ attól, hogy a játék mennyire használja ki az új architektúrát.
Játékokban (4K felbontás, ray tracing és DLSS): A fejlettebb RT magok és egy új DLSS-verzió (pl. DLSS 4.0) esetén akár 50-70% teljesítménynövekedés is reális lehet bizonyos, erősen optimalizált játékokban. Ez a kategória az, ahol az NVIDIA a legnagyobb növekedést hangsúlyozni szokta.
Tartalomkészítés (3D renderelés, videószerkesztés): Az ilyen alkalmazásokban, ahol a CUDA magok és a memória-sávszélesség dominál, 40-60% teljesítménynövekedés várható, főleg ha az alkalmazások optimalizálva vannak az új architektúrára.
AI-feladatok: Az RTX 5090 valószínűleg jelentős fejlesztéseket hoz a Tensor magok terén, így AI-alapú feladatokban (például gépi tanulás vagy AI-generált tartalmak) akár 60-80% teljesítményugrás is elképzelhető.
Összegzés:
A valós teljesítménytöbblet a 35-50% tartományban várható általános felhasználásban, míg specifikus forgatókönyvekben (pl. ray tracing vagy AI) elérheti a 70%-ot is. Ez jelentős előrelépés, de nem minden esetben lesz érezhető akkora ugrás, mint amit a marketinganyagok sugallhatnak."
-
csibuka85
őstag
Hát az a 30% az nem valami sok sajnos. Azt hittem a GDDR7 jobban odaver de úgylátszik akkor nem.
-
gabor0928
aktív tag
De írták számos helyen, de hogy mi az igazság, az majd kiderül:
https://www.yahoo.com/tech/nvidia-rtx-5090-might-70-135958066.html
https://www.digitaltrends.com/computing/nvidia-rtx-50-series-performance-predictions/
-
gabor0928
aktív tag
-
csibuka85
őstag
Sziasztok !
Szerintetek nagyjából mennyivel lesz erősebb az 5090 es kártya mint a 4090 ? -
gabor0928
aktív tag
A 4K önmagában 1 dolog, azt a 4080 is tudja, de hogy 60hz vagy 120hz esetleg fölötte van a célzott igény az meg egy másik fájó pont. Én még annó 1080p-ről váltottam 4K60-ra és elég áll szedegetős élmény volt, aztán jött a 4K120, itt már tényleg csak az ára rontott az élményen.
-
gabor0928
aktív tag
Engem az újdonságokon túl az is, hogy ha egyszer felszáll az ember erre a vonatra és nem halad vele akkor hatalmasat bukik az elértéktelenedés miatt. Már ha csak 1 generációt kihagynék akkor is, mondom ezt úgy hogy a jelenlegi kártyám teljesítményével semmi gondom nincs, tehát nem lenne indokolt a váltás.
-
Busterftw
nagyúr
Udv!
4080-rol a 5080 erdekel, de inkabb az ujdonsag mozgat -
gabor0928
aktív tag
válasz
ScomComputer #5 üzenetére
Nem merik előretolni az 5090-et szívroham veszélye miatt? A 40-es szériában a 2 két variáns közt 1 hónap szünet volt.
-
-
gabor0928
aktív tag
Tervezem a váltást az 5090-re, viszont jelenleg 850W-os tápom van egy 250W-os CPU-val. Profilomban részletezve. Mennyire meredek elképzelés hogy kezdetben nem váltok tápot? Így ha minden fullon megy akkor túl leszek a 850W-on. Mi történhet? Lekapcsol a gép? vagy csak lassabb lesz?
-
gabor0928
aktív tag
Ide jöhetnek a 50xx-es kártyákkal kapcsolatos infók, hírek, észrevételek, tapasztalatok.
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- GTA VI
- Netfone
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Nintendo Switch 2
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Lenovo Thinkcentre M920S Brand számítógép - i5 9500 8GB RAM 512GB SSD 630 IGP Win 10
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell latitude E5430 eladó
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest