- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Computex 2025: megfrissült a Cherry kapcsolókínálata
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gaming notebook topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Projektor topic
- OLED TV topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HP ProLiant MicroServer Gen8
Új hozzászólás Aktív témák
-
keIdor
titán
A 4090Ti-vel is az a baj, mint a 3090Ti-vel volt. Túl kevés, túl későn. 2000€ 2 évre csúcskártyáért még mindig jobb ajánlat, mint 2000€ fél évre a csúcsért.
Aki teljes áron vett 3090Ti-t megjelenéskor, azt átbaszták/megszívta. Az ugye még visszabányászni sem tudott vele.Szóval a 4090Ti-nél már azt fogom mondani neked, hogy várd meg az 5090-et…
-
eight
senior tag
Nekem is nemrég kellett váltani sajnos, nem tudtam várni. Mindent is kölcsönkértem kipróbálásra, volt itt 3090ti, 6900xt meg minden köztük. Végül egy 10GB-os 3080 lett a döntés, egy Strix, de azzal gondom akadt és csere után most van egy 12GB-os OC 3080. Monitoron hozza amit akarok, bőven elég, VR-ban viszont a duplája se lenne mindig elég, ezért én megvárom a teszteket, melyik SKU mit tud miben.
CB2077 nekem sem a szivem csücske, olyan mint a legtöbb AAA jàték, ha lecserélnéd a grafikát sima poly kockákra, egyből könnyebben lejönne milyen "laposak".
Régen vizeztem mindent, magam hajlítgattam a csöveket, csak custom volt, de nekem is elmúlt az az időszak, viszont el kell ismerni, hogy a csúcs kártyák most kívánják, ez van.
A 2000euro egy nagy szemétség és remélem csak a tehetősebb vagy méretproblémákkal küzdő réteg, valamint a streamer/enthusiast réteg megfejése miatt annyi most.
Az a tippem, hogy a jövőben várható gazdasági és piaci feltételek nem fogják hosszú távon elbírni, hogy ne vágjanak belőle.Lehet csak a 4090ti fog rávenni a váltásra, majd meglátjuk.
@s.bala31 Nem hardveres oka van.
-
Atom_Anti
senior tag
válasz
Alvin_ti4200 #118 üzenetére
Itt a lényeg, az első 3 ábra, 50-60%ot növekedett csak teljesítmény,
-
s.bala31
őstag
Szép és jó ez a DLSS3 de mi az akadálya hogy a 3xxx-es széria nem támogatott? Lehet benne volt a videoban a válasz de nem tudtam végig nézni.
-
Jacek
veterán
Igen a 3090/Ti is draga volt csak az kikaparta nillara vagy sokkal olcsobbra, ez nem fogja kicsakanyozni az arat.
Plusz nagyon kivancsi leszek a nativ teljesitmenyre, semmi dlss hokuszpokusz, pure teljesitmeny ott ki fog derulni mennyi az annyi. Gyanitom meg szomorubb lesz a helyzet.
Mert lassan ott tartunk hogy kisebb felbontason jatszom de azt mondjak na de ez 4k hidd el az orujje
es valamiert ezt a dlss3- egyenlore nem kapja meg a ampere veletlenul
-
keIdor
titán
Hát ez alapján mondjuk nem kell rohannom váltani Ampere-ről Ada-ra, mert még a 4080 16GB is csalódás. Kapnék átlag +20%-ot, ami kevés.
Cyberpunk alatt csábító persze, de maga az a játék nem annyira jött be. Én sok mindent szeretek újra játszani, de az pont nem ilyen.Nem igazán volt maradandó, sőt…
Nekem az a bajom a 4090-nel, hogy 2000€ azt két év múlva ugyanolyan értékvesztett lesz, mint most a 3090, hogy harmadát éri talán… illetve kell a halálnak 500W-os VGA. 330W se könnyű léghűtve. Undervolted 3080-nal én tudom. Vízet meg soha többet nem szeretnék.
Szóval next gen alatt le a kalappal. Biztos ki fogom próbálni ezt a generációt is, de a “ma játékai” alatt a 4080 az csalódás… nagyon látszik, hogy kispórolták a full fat AD102-t és egy vágott SKU ezúttal ismét.
Csak 2080Ti áron… ami a maga idején is horror szint volt már.
-
Razor18
tag
Bocsi, ha nagyon buta kérdés: a GPU-k egyre vastagabbak, a 40xx-es széria már úgy látom, min. 3 slotot elvesz (egyet betölt, kettő másikat kitakar). Az alaplap gyártók nem tudják, vagy nem akarják megoldani, hogy az újabb alaplapokon már ne essen a GPU mögé üres slot?
-
eight
senior tag
válasz
Varázslóó #187 üzenetére
Hát azért a 4090 elég gyorsnak tűnik, AC-ban +50%.
Az is érdekes, hogy a 4080-12GB-nak hívott 4070ti 192biten tudja majdnem azt hozni amit a 3090ti a 384biten tud.
Jó lesz majd olvasni a white-papert amikor majd kijön végre.ui.: Az árak viszont nagyon szemtelenek, a 2K euro az tényleg csak a felső tízezernek szól.
-
Varázslóó
senior tag
válasz
#25237004 #182 üzenetére
És mi naivak eszünkbe se jutna, ha Taiwan és Kína össze mennek!!!
2000 dolláros kártya lenne 5000-6000 dollár.. Szerintem nem lesz 80-90% gyorsabb a 4090 és mint a 3090Ti verzió. Max Raytracingbe
Olyan jó lenne látni egy 4095Ti kártyát ami 2x16,128 cuda core al van ellátva dupla 4090 GPU Val és 2x 24GB rammal. 2db új pines tapcsatival 900W TDP vel Oc Val 1000W
-
KAMELOT
titán
válasz
Alvin_ti4200 #97 üzenetére
Ennek meg semmi értelme. Nyák kicsi, aztán a hutő meg 5x akkora. Felesleges súly. Instant FC blokkal kéne árulni.
-
Tomassy00
senior tag
Ha kevés a kártya azért drága, ha sok akkor meg azért.
-
KAMELOT
titán
válasz
Alvin_ti4200 #104 üzenetére
Akkor Keldor is jól saccolt. 4090 ~2000€
-
törölt tag
Mármint mire gondolsz? Nem ebben nem értettünk egyet, mert ezt nagyon sokszor írtam már le a fórumon én is, többek között ebben a topic-ban is, amikor beszélgettünk:
42-es hsz
1. "Nem, szerintem sem fog rohanni, ergo kisebb lesz a kereslete, ami viszi lefelé az árakat. Írtam bárhol olyat, hogy rohanni fognak ezekért? Egy szűk réteg vásárol az elején, aztán MSRP csökkentés, áresés, tőlem csak ezt láthattad a fórumon mindenhol, már hónapokkal ezelőtt is."
2. "Szándékosan nem, kényszerből igen. Ahogy írtam már néhányszor: Az elején lehet, hogy nem veszed észre a bejelentett MSRP-n, mert profitot fognak maximalizálni a kevésbé árérzékeny fogyasztókon. Később, mikor ők elfogynak (ami most sokkal gyorsabb lesz, mint korábban bármikor), akkor csökkentenek."Olyat viszont nem nagyon olvastam senkitől, hogy 500$-t dobnak az xx80-ra, és egy gyengébb 4080-ként fogják árulni a 4070-et 400$-ral drágábban. Ez a része tényleg erős.
Alvin_ti4200: "Nincs itt semmiféle beragadt készlet, Jensen a legutóbbi részvényeseknek tartott negyedéves callján egyértelműen közölte többször is"
Azokon a callokon most nagyon szépeket kell ám mondani, és egyre nehezebb lesz, ahogy haladunk előre.
"így mindig pont akörül lesz a kínálat, mint az aktuális kereslet"
Ez meg szép így elméletben, kíváncsi leszek rá, hogy fog működni a gyakorlatban.
Köszi amúgy ezt a linket, kíváncsi vagyok mit mond, úgyhogy belehallgatok majd.tlac: Ennyivel biztos, hogy nem drágább. Egyébként tök mindegy, mit lehet és mit nem, ha kereslet nem lesz rá ilyen áron. Mit csinálnak abban az esetben, farkasszemet néznek a fogyasztókkal vagy ehelyett elkezdenek árat vágni és kisebb nyereséget, rosszabb esetben esetleg veszteséget realizálni? Nem lesz mining/crypto boom, scalperek, pénznyomtatás, stimulus check, otthon ülő emberek... az a csúcs volt. Recesszió lesz. Kukkants rá a mai hírre a tévéiparról (ami szintén tovább fog romlani), az vár a kártyákra is. Ez egy ilyen időszak.
-
tlac
nagyúr
válasz
#25237004 #178 üzenetére
Ráérnek ezt pár hónap múlva istenesen megvágni, mikor már betöltötte az előbb említett funkciókat.
ezeknek a nagy böhöm kártyáknak az árát szerintem olyan nagyon nem lehet visszavágni később se
méreteket, fogyasztást elnézve, az anyagköltség is magasabb lehet, mint az előző generáció -
Alvin_ti4200
félisten
válasz
#25237004 #178 üzenetére
Nincs itt semmiféle beragadt készlet, Jensen a legutóbbi részvényeseknek tartott negyedéves callján egyértelműen közölte többször is, hogy az új széria a jelenlegi fölé lesz pozícionálva és a mostani generációnak az árát tartani fogják (ő úgy fogalmazott, hogy a portfólió részei maradnak, de össze lehet rakni a képet), méghozzá úgy, hogy a készletezést szabályozzák (sell-in = a nagykerek, illetve disztribútoroknak juttatott mennyiség), így mindig pont akörül lesz a kínálat, mint az aktuális kereslet. Ezen a következő negyedév végéig (2023 eleje) nem is terveznek változtatni.
21:20-nál említi meg ezt először a kérdésekre adott válaszokban. A "to let channel inventory correct" és a "we've also introduced programs to price position our current products to prepare for our next generation products" gyakorlatilag az, amit írtam feljebb, csak becsomagolva. Lejjebb vitték a legdrágább kártyák árát a nevetséges szintről a megmosolyogtatóra és így pontosan oda kerültek, ahol nekik kedvező.
-
törölt tag
Elteszik a szuperprofitot az early adopterektől, egy kicsit megnyugtatják a bányászokat, hogy nem kell annyira sietni a kártyaeladással (így legalább egy részük nem hat olyan negatívan a 3xxx-es széria beragadt készleteinek eladására még néhány hónapig), meggyőzik ezzel a blöffel az embereket arról, hogy "hiába vártátok az új szériát, nem lesz olcsóbb, tessék venni az előzőt", valamint mindezzel nyernek némi időt. Ráérnek ezt pár hónap múlva istenesen megvágni, mikor már betöltötte az előbb említett funkciókat. Összességében szerintem zseniális move, nagyon sok funkciót teljesít ez, és ebben a kellemetlen helyzetben valószínűleg ez volt a legjobb lépésük. Ahogy írtam korábban többször, nem is gondoltam, hogy a bejelentéskor/megjelenéskor alacsony MSRP-t fogunk látni, mert így logikus, viszont a 4080 (4070?
) része az annyira pofátlan, hogy még így is meglepett.
-
warcat
veterán
Garantáltan nagyon megbánta, hogy nem mondott be minimum egy 799, de inkább 899-es árat a 3080-ra, viszont a mostani árak a "mert megtehetem" és természetesen a rengeteg berendelt és megvásárolt 30xx chip kiszórása miatt vannak.
Kapásból csábítóbb lett szerintem a 3080 12 GB, és a 3090/Ti-nek is van helye. Erre ment ki az egész, ás ha nagy kaki lenne AMD miatt akkor 'Ti' vagy 'Super' újraárazott verziókkal tudnak korrigálni.
-
fLeSs
nagyúr
Sztem a magas árak (legalább részben) annak szólnak, hogy Jensen tanult a korábbi hibából amikor a 3000-es kártyákat túl "olcsón" dobták piacra és a skalperek+AIB-ok lerabolták a vevőket és elég szép profitot tettek zsebre. Most ezt a profitot magának akarná csak hát nemtom, hogy olvassa-e a híreket, mert a kirptobányászatnak úgy tűnik vége és a pc gamerek ilyen árakon nem nagyon fognak bevételt hozni neki.
Na mindegy, a high-end gaming mostmár hivatalosan is a milliomosok kiváltsága lett. -
yagami01
aktív tag
válasz
Alvin_ti4200 #169 üzenetére
Igen, picit vicces.
-
BeZol
őstag
Nem Flight Sim-ezek, de ebben a benchben 50-52fps körül fityeg a 3090 Ti: [link]
A "hivatalos" videóban pedig 65fps körül a 4090, ami így megint +30-40%-ot eredményez DLSS-csodák nélkül.Majd az agyonpixelezett DLSS 3 benchek alapján meglátjuk, van-e értelme, mert engem az eddigi DLSS-ek nem győztek meg, sőőőt, csalásnak érzem
-
keIdor
titán
ASCEND TO NEW HEIGHTS WITH THE NEW GEFORCE RTX 4090 AND RTX 4080 CARDS FROM ROG STRIX AND TUF GAMING [link]
-
keIdor
titán
Itt látni, hogy milyen rohadt nagy kártya a 4090 FE [link]
-
yagami01
aktív tag
visszatalálós
-
BeZol
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #123 üzenetére
HA RTX OFF + játékverzió is megegyezne (egyikben sem vagyok biztos), akkor a teaser alapján
+
ebből a 12900K + RTX 3090 Ti benchből kiindulva: [link]+ amit a fentebb linkelt benchvideó alapján leszűrtem az az, hogy 120-130fps környékénél pl. 1080p native-ban 70% körüli a 3090 Ti gpu-kihasználtsága, szóval a Cyberpunk optimalizáltságból kifolyólag "1-szálas teljesítmény-alapú cpu-limit" van ennyi fps-nél, amit a marketinganyag alapján a DLSS 3 meg tud szüntetni, és a 2 alsóbb kép alapján sikerül is neki az extra frame-ek gyártásával 200-210 fps-re feltornászni.
Ugyanakkor a natív 4K RTX OFF RTX 3090 Ti 40-45 fps kontra RTX 4090 50-55 fps az csupán 30-40% előrelépés lenne, amit keveslek, így a hozzászólásom legelső mondatához vissza is kanyarodnék, vagy szimplán elszámoltam vmit.
-
hahakocka
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #89 üzenetére
S a 3090 Ti evett annyit most az eggyel-féllel kisebb kateg a sima 4090 s ez még nem a custom mint az. AMD ket várjuk meg azért a chiplet design lehet jobb és kevesebbet fogyasztó, de mivel új dolog pl driver problémákat is várhatunk tőle eleinte szerintem. Elvileg Nov elején mutatják be
-
warcat
veterán
Sajnos ők is simán kihoztak már 1000 dolláros kártyát, csodára nem számítanék.
Legnagyobb gond, hogy (a 7950x, 7900x stb procik eu listaára alapján) amd sem nyeli be az euró gyengülését, és rátolják a dollár árra a teljes forgalmi adót, ami azt jelenti, hogy ha (nagy ha hiszen dollár is inflálódott) kategóriánként egy dollárt sem emelnek, nekünk akkor is +27%al drágább lesz az új szériájuk.Az elsőre barátinak tűnő 699-es 7950x az 842 euró, egyből nem tetszik annyira
kártyáknál ugyanez lesz -
carl18
addikt
válasz
AsakuraDave #137 üzenetére
November táján még jöhet a RDNA 3 szóval majd meglátjuk ők hogy válaszolnak.
Meg látni kéne tesztben DLSS 3 és Ray Tracing nélkül hány százalék is a teljesítmény különbség. Az Nvidia azt mutatta amibe nagyot lép előre, de kétlem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Computex 2025: megfrissült a Cherry kapcsolókínálata
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
- Gaming notebook topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Synology NAS
- Politikai mémek
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asus Dual RTX 4060Ti 8GB GDDR6 Videokártya!
- PowerColor Red Devil RX 7900 XTX
- GEFORCE RTX 4070 SUPER WOW EDITION (bontatlan)
- Pcie 5.0 ATX 3.0 12Pin - 16Pin Moduláris Kábelek És Adapterek 12VHPWR 12v2x6 Egyedi Harisnya Nvidia
- ASUS ROG Strix GeForce RTX 4090 BTF 24GB GDDR6X Graphics Card
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest