- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Használt VGA / videókártya ajánló
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- OLED monitor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
deuscreator #6019 üzenetére
Én egy quadrót nyúztam anno 88fokig, semmi baja nem lett tőle, sztem addig elengedheted.
-
-
Nem, valami fura szériahiba lehett. Múlt pénteken alvásból egyszerűen nem tért magához. A vicces az, hogy a csere-alaplap, amit tegnap kihozott a szaki, az is hibás volt. A palmrest-en is van egy IC vmiért azt is cserélnie kell - a mai fuvarral meg ez volt halott, úgyhogy holnap is egy kör, alaposan megtornáztatom a Dell-es szakikat
-
-
-
-
Énis nézelődtem már, hogy van-e vmi feszcsökkentési lehetőség a 840m-emhez (Maxwell szintén), de konkrétumot nemigen találtam.
Az Optimus olyannyira bezavar, hogyha a játékot a tálcára teszem, már az Aida se találja az nvidia grafikát
- legalábbis a hőfokát csak akadozva vagy egyáltalán nem írja ki.
-
válasz
capulet75 #5996 üzenetére
Pontosan, én pl Starcraft2-re használom a 840m-et, arra tökéletesen megfelel. Az AMD prociktól mostanában ódzkodom, néha kell az embernek a CPU-erő, ami ezekből eléggé kimaradt (=egy alap i5 akármelyik APU-t megeszi reggelire tömörítésben, fotófeldolgozásban és hasonlókban).
-
válasz
capulet75 #5994 üzenetére
Alulfesz, jó paszta (nekem az asztaliban Gelid GC-extreme teszi a dolgot) sokat tud lendíteni a dolgon. CPU-Alulfeszhez érdemes kipróbálni a Throttlestop-ot, én VGA-alulfeszelésen is gondolkozom, lévén a notimban (nem gémer, üzleti) egy bordán ül a CPU és a kis 840m - csak nem tudom, megoldható-e ez vBIOS-flashelés nélkül. Nagyon nem akarok barbárkodni a melós gépemen, csak a csúcs-hőfokokat szeretném 80 alatt tudni 40 fokos kánikulában is.
Hja, úgy könnyű kihasználni az upgrade-et, ha az előző tulaj csinálta meg, úgy tleg tuti
.
Az van, hogy nem csak a vasak teljesítmény/fogyasztás hányadosa fejlődik (főleg a VGA-ké), hanem a játékok is egyre többet kérnek, ráadásul beszivárognak a nagyobb kijelzők (QHD, 4k...) is. Az új játékok jellemzően csúcs asztali grafikát+jóféle (=i5, i7) procit igényelnek fullHD és afölött. Persze ez idővel finomodik (pl a Skyrim is így indított, ma már egy 840m-es grafika elviszi akár fHD-ben is.)
-
válasz
capulet75 #5992 üzenetére
Igen, én új gépeket nézegettem egy időben a német Schenkernél és Deviltechnél (náluk úgy tudom odapostázós gari van) - 1500EUR alatt nemigen van használható vasuk. Nagyon kíváncsi leszek az új szerzeményed valós prociteljesítményére, leginkább, h GTAV-öt vagy Starcraft2-t nyomatva hosszútávon (2-3 óra) hány GHz-re áll be a throttling, esetleg notihűtővel alápörgetve. Leginkább azt olvasom, hogy a mobil 4magosokat kb lehetetlen tisztességesen behűteni (személyszerint 18"-os Clevo házat ajánlanék alá), főleg, ha a VGA is pörköl rendesen. Másik kérdés, hogy hány játék használ 2-nél több magot? Tudom, van pár, de sajnos elég sok max 2 magot pörget.
Az évi 50k teljesen értelmes költésnek hangzik
Upgrade-elt noti: nem tudom csináltál-e már MXM-cserét - őszintén egy ideje nem követem a piacot, de amikor legutoljára néztem, elég sovány ebayes kínálatból lehetett csak modulhoz járni, olyan árak mellett, amiből simán kifutotta egy teljes noticsere - ahol nem csak a vga, hanem kb az összes többi komponens erősebb. Ráadásul anno elég jellemző volt, h a modulok gyártóspecifikusak voltak, ergo egy HP modult ha be is imádkoztál egy DELL gépbe, simán előfordulhatott egyéb szívás (vmelyik VRAM-ra nem jut hűtés, esetleg a BIOS fel se ismeri a vasat). A 2-magos erősebb i5-i7-ek sztem is az értelmes optimumot képviselik proci téren, valszleg egydb GTX 970m-ig akármit teljesen kihajtanak - mindenesetre sokkal jobban, mint egy 1.5GHz-en throttlingoló/fűtő 4magos. (tisztelet a jól behűtött megoldásoknak)
-
válasz
capulet75 #5990 üzenetére
Másfél éves high-end=mai közép-felsőkategória (gtx 780m=gtx 970m), ráadásul ahogy mostanság loholnak a ditectx és egyéb szoftverkörítéssel, buktás lehet az előző verziót venni.
Amortizáció: szvsz a te modelled szerint is (használt csúcsgép+gari) az első két év elröppent kb 200eFt-nyi értéket. Idővel egyszerűen eladhatatlanokká válnak ezek a téglák, akkor is, ha teljesen működőképesek.Amúgy nem tudom, árul-e vki mostanság Mo-gon gtx 970m vagy legalább 965m kaliberű, nem szétesős notit 400k alatt. - Ennél alacsonyabb teljesítménnyel ( gtx 760m) már nem beszélhetünk értelmes gamernotiról, hiába volt csúcsszupergémer a delikvens 2éve.
-
-
Mobil VGA-n lehet BIOS-flash nélkül feszültséget csökkenteni? Az AB támogatja a mobil Maxwell-t?
-
-
Óó, ismerem a hátterét, célirányosan vettem. Aminek futnia kell rajta, az a Starcraft II és a Diablo3, ezek meglesznek, ide inkább egy jól kifutni hagyott proci kell, amiből nem lesz hiány, i7-5600U szolgáltatja az zenét (a fenti játékok 2magot használnak csak). A hűtést-throttlingot teszteltem, folyamatos AIDA-s nyúzás alatt is 2.8GHz felett (és 80fok alatt) tud maradni a kicsike, köszönhetően a kiszervezett grafikának. Ahogy nézem, kb az összes noti, amiben tesztelték gyengébb procit kapott, ez sokat számít Starcraftnál. A FullHD medium mondjuk lehet kihívás lesz, de ahogy a GPU-hőfokokat nézem, sacc/kb 20% tuning bele fog férni, ha az afterburner is úgy akarja.
Még nem volt időm élesben tesztelni, ennél a gépnél a fő cél a mobilitás volt, mindenképpen bele akartam férni 2 kilóba (eeePC-t váltott a gép
). Szerencsére némi játékteljesítményt azért sikerült belecsempészni, meglátjuk, mire lesz igazából elég. Az aidás-cinebench-es gyorstesztem róla.
Van erőgépem is asztali is, laptop is - utóbbi K3000m-es grafikával mindent megold, amit kérek tőle, viszont ez a töltőjével kb 5 kiló, úgyhogy max akkor utazik, ha kocsival mennék haverhoz LAN-partyzni.
-
Röpke eredmény egy ultrabookos (Latitude E7450) 840M grafikától:
Firestrike:
Graphics Score 1518
Physics Score 4963
Combined Score 439Cinebench R15 OpenGL: 57fps
-
-
-
-
-
A nem-Maxwell VGA-kat a fogyasztás(=melegedés)/teljesítmény mutatójuk miatt se nagyon ajánlanám. Nem tudom, melyik az a 970M-es modell, én az egész jól összerakott/újraértékesíthető Alienware-t láttam 1600EUR-ért, ami kicsit drágább.
#5955: Kb semmire, amit ne tudna a 4700MQ proci IGP-je. Illetve arra jó, hogy normális gépben (workstation) az IGP teljesen kikapcsolható legyen és hagyja a CPU-t throttling nélkül kifutni. Optimus-os konfiban értelmetlen.
#5958: Köszi
-
Egy kérdés: rövid, letölthető játékbenchmarkok vannak mostanában? Szeretnék pár gépet tesztelni, de egyrészt sok játék nincs meg, másrészt letölteni se akarok 100gigákat, csupán a tesztek kedvéért...
-
-
-
-
Két dolog szól a második verzió (nvidia+Asus) mellett: előszöris, ami független a VGA-tól: a Lenovo Magyarországi szervize - főleg, ami az olcsóbb modelleket illeti - kritikán aluli, a notebookos topikban nem győzik szidni őket. A másik, inkább vga-téma, ami az nvidia mellett szól: hosszabb és minőségibb a driver-ellátás Nvidiáéknál, ergo windows 10-re, 11-re még bőven fogsz új meghajtókat kapni.
Teljesítményben a két kari nagyjából ugyanannyit tud (alapkarik, inkább csak arra jók, hogy elkerüljük velük a CPU belassulását, amikor az integrált vga nagyon aktív).
-
SC2-nél a proci 2szálas teljesítménye nagyon fontos, ui két szálra írták a programot. Ha sok az egység, az elsősorban a procit fekteti ki, uis a Blizzard hagyományőrző és leragadt a DirectX 9-nél... Nálam procifronton egy i7-5600u fogja vinni a boltot kércsatornás RAM-mal+ssd is lesz, ergo a körítés sztem elég lesz.
Amúgy a civ-nél is gyanítom, h a prociban lesz a kutya elásva, elég "gondolkodós" játék.
-
-
GT 840m-mel van valakinek kicsi-vékony laposban tapasztalata? 14"-os vékonyka Latitude E7450-et készülök rendelni, GT 840m grafikával és érdekelne, hogy mire számíthatok. Elméletben a Broadwell IGP-re kb rádupláz, kérdés, nem fogja-e vissza magát egy szűkebb házikóban.
-
-
-
-
-
-
-
HP 8770w, grafika: k3000m, cpu: i7-3610qm:
3DMark 2013, minden alapon (GPU: 653MHz VRAM: 1399(x2)MHz, driver: quadro 310.90
Icestorm: 79683
Cloudgate: 10808
Firestrike: 16853DMark 2013, tuning: GPU: 784MHz, VRAM: 1488(x2)MHz, driver: quadro 310.90
Icestorm: 86335
Cloudgate: 11803
Firestrike: 1999Szivesen húznám tovább a rendszert (jelenleg max 66 fokra melegszik a GPU), de a precision csak ennyit enged (20%)
Esetleg van valahogy mód a limit feljebb tornászására?
-
válasz
pasadenas #5717 üzenetére
Én az intel+nvidia kombóra tenném le a voksot. Itt egy releváns teszt.
-
válasz
BénaNyurga #5713 üzenetére
Igen, kb reális az 1200 pötty.
-
válasz
deuscreator #5691 üzenetére
Le a kalappal az eredmények előtt, nem semmi! Ha a tuning%-ot (pl 700 vs 575MHz, 20%) nézzük, jó 200 ponttal fölötte vagy a notebookcheck-es eredményeknek.
Nálam is új ló nyerít az istállóban egy K3000M személyében, el fogom kezdeni tuningolgatni. Mivel lenne érdemesebb? MSI afterburner vagy EVGA precision?
-
-
-
-
válasz
gomes12 #5689 üzenetére
Gyakorlatilag megegyezik a GT 540M-mel: masszív grafikus mag, gyenge memóriahíddal. Nem túl erőforrásigényes játékokat (pl starcraft2) simán el fog vinni maxon. Új FPS-ek viszont valszleg meg fogják fektetni.
i5-ös proci ajánlott mellé, ill manapság a 8 giga RAM se árt.
-
-
-
válasz
Szoszo94 #5645 üzenetére
Ez egy kicsit drágább, de igéretes darabnak tűnik. Erős vga címen kb nvidia gtx 560m/gt 650M és radeon 6770m-től felfelé kell keresni. (nekem épp nv 540m van, starcraftozom rajta, amit még éppen-éppen elvisz akadásmentesen full grafikán fullHD-n.)
-
Vajon gt 540m-ről érdemes 650m-re váltani? (teljes laptopcsere kb 100€ ráfizetéssel).
Nem betegesen kevés már ehhez a 128bites ddr3 ram?
-
-
Magasabb áron nem lesz életképes. Aki 300+k-t szán egy játékos notira, annak a cél a gtx 680m...
Nekem ez a 650m elég lenne (szigorúan gddr5-tel!!! gyalázatos, hogy az összes középkategóriás vga-t visszafogja a hulladék 128-bites ddr3...) - de tavaly 200k alatt jutottam 540m+ i7 2670qm-mel szerelt samu rc530-as notihoz. Ergo a fejlődéshez/cseréhez mondjuk uennyiért kéne a 650m (gddr5!)+ 3610qm kombó.
ja, és még egy kérés a kedves nvidiától: TEGYÉK KOMPATIBILISSÉ AZ OPTIMUSOS CUCCAIKAT A 3D visionnal! "érdekes", h sehol sem írják, hogy optimusos notihoz ne vegyen az ember 3D monitort... minden mobil vga adatlapján ott virít, h 3D vision kompatibilis, aztán az apróbetű lemarad. (egyedül német leírásban találtam eddig)
-
-
-
-
válasz
LaptopSystem #5576 üzenetére
Jó darab, kb egy gtx560m.
-
válasz
LaptopSystem #5563 üzenetére
Nem rosszak a firepro/quadro karik játékra sem, én anno a sc2-t egy quadro 570m-en toltam végig, high beállításon 1680*1050-en.
A mostaniakkal az a baj, hogy vacak ddr3 vramot tesznek beléjük -
-
-
-
-
A 2670QM ügyében illetékes vagyok, pár hónapja birtoklok egyet. Príma darab, lekörözi az erősebb 2magosokat is.
-
-
-
-
-
válasz
christofer #5501 üzenetére
hmm, ez amit leírtál valami szoftveres bugnak tűnik, egy 64bites memvezérlővel megáldott 520m-nek, 410m-nek is vajsimán KELL vinnie a legdurvább 3D fullHD filmeket. Egy fullHD-n futó játékban is elég sok a képi infó, ráadásul ott magát a tartalmat is a gpu számolja, nem csak kitömöríti, mint a filmeket.
-
válasz
christofer #5498 üzenetére
Az egyik legjobb - földi halandók számára is elérhető - karit vetted, csodálkozom, hogy ilyen profi vételnél nem tudod, hány paci dübörög a motorháztető alatt.
Ezzel fullHD-n, sőt fullhd3D-ben futtathatod a legtöbb játékot és az összes filmet. CUDÁ-val meg egyéb csodákat művelhetsz, pl videókódolás.
-
-
-
-
Igen, erre jó esély van, törekedj a középkategóriára (540m, 6650), azon jó eséllyel el fog menni.
#5486: SzVSz még minimum fél év, míg kapható lesz a mobil HD 79xx, eleinte méregdrágán (miért is adnának olcsóért egy GTX 580M-et elkalapáló grafikát? Ha csak az 580m árában adják, az kapásból 300$/€-val drágítja a konfit).
-
-
-
válasz
->Raizen<- #5467 üzenetére
Igen, a packard Bellt cseréltem le elég szerencsésen. Kíváncsi leszek hogy muzsikál majd a grafika tuningolva. (hja, nem értem, miért, mindenhova azt írja, hogy tesszeláció bekapcsolva, pedig tényleg kikapcsoltam, ahova írva van. +az eredményekből is látszik...)
-
GT 520M (környezet: Packard Bell TK85, i5 480M, 4GB 1033MHz RAM) és GT 540M (környezet: Samsung RC530, i7 2670QM, 6GB 1333MHz RAM) Heaven eredmények 1366*768-as felbontásnál:
520M tesszeláció alapon: ÁtlagFPS: 7.3, Min FPS: 4.1
520M tesszeláció kikapcsolva: ÁtlagFPS: 10.3, Min FPS: 6.6
540M tesszeláció alapon: ÁtlagFPS: 13.3, Min FPS: 6.3
540M tesszeláció kikapcsolva: ÁtlagFPS: 18.8, Min FPS: 11.8
-
-
"Using two cores, the CPU can clock up to 3.2 GHz and using all 4 cores, 2.4 GHz is the maximum clock rate. " Ez azt jelenti, hogy 4 magot alapban 2.4GHz-re visz és pont. Ehhez jön rá még némi BIOS-os OC.
55W-os TDP/45nm-es csíkszél mellett kizártnak tartom, hogy 4magot 3.5 GHz-re tudnál húzni anélkül, hogy lyukat égetne a laptop aljába, 1 mag lesz az... Ez még aszali procinál is komoly frekvencia, pláne a 45nm-es generációnál.
írsz Aida64 eredményeket alapon és tuningolva? Abból kiderül, hányadán állnak a processzormagocskák
-
Ahogy a tesztek mutatják, a 940XM már nem mai gyerek.
A 2670QM 10-30%-kal erősebb nála, ami annak lehet köszönhető, hogy a 940xm 4magos turbón csak 2.4GHz-re képes, míg az ifjú titán 2670QM 2.8GHz-re viszi mind a 4 magját. (bocsi, az utóbbi infót csak a német verzióba írták le). Szóval a procik lassan behozták a lemaradásukat, míg a VGA-kat csak átnevezgetik (a geforce 4/5/6xx-as sorozatok közt alig van különbség, az AMD kártyái ugyan változatosabbak, de nemigazán erősebbek). Ergo az örökös "kihajtja-e" kérdésre egyre inkább "igen" a válasz.
-
-
válasz
->Raizen<- #5455 üzenetére
És még nem is abszolút csúcs darab. Amúgy ha 2db 750GB-osból rakják össze, akkor nem olyan drága az, még így, árvízi HDD-árak mellett sem.
A németeknél egy ugyanilyen ütős Clevo konfi kijön 1500EUR-ból, ami barátok közt is enyhe 200 magyar rugóval olcsóbb. (forgalmazók: Mysn, deviltech) Annyi hátránya van, hogy gariztatáshoz vissza kell postázni, bár nem valószínű, hogy egy clevo-val gond lenne.
-
válasz
->Raizen<- #5450 üzenetére
Combos darab, eszméletlen áron...
-
thya, ezért követem én 3-4 év lemaradással a játékpiacot, illetve ezért vagyok Blizzard fan. Ők legalább eddig olyasmit dobtak a piacra, ami szélesebb néptömegek grafikáin is elfut. Vadiúj fps-eknek soha közelébe nem mentem (najó, ez ebben a formában nem igaz, az első notimon kb fél órát futott az épp aktuális Doom3).
Arra leszek kíváncsi, hogy az Anno2070 hogy fog futni egy 540m+2670qm (+6GB RAM) kombón 3D-ben. Stratégia lévén nekem elég lenne 25-30fps...
-
-
-
Érdekes, mert a CPU-VGA összehasonlítóból nekem az jött le, hogy csak a legerősebb grafikák igényelnek csúcsprocit.
Lehet, hogy notebookban van vami speciális effekt, ami asztaliban nem korlátoz, memóriasávszél, bezavaró intel IGP pl?
-
-
-
-
Az első (ATI.M82MXTHM): Radeon HD 3470, gyengusz
A második (MXM.8MGSHMM): GeForce 8400M GS 256MB, szintén gyengusz
A harmadik (BD.256MB.NB8M) Quadro FX 360M, még1 gyengusz.Attól tartok a 9600 túlságosan melegszik is, uis egy kategóriával erősebb, mint ezek a grafikák. Én inkább azt javaslom, hogy cseréld az egész notit. A régiért remélhetőleg 50-80eFt-ot kapsz még. Hozzátéve az MXM modulra szánt $-t, kapsz egy új alap-közép notebookot.
-
Elméletben lehet venni MXM modulokat, viszont nem olcsó mulatság és a foglalat messze nem szabványos (pl máshol vannak a VRAM-ok=új hűtő is kell). Utána kell nézni, hogy konkrétan travelmate 7720g-ben upgrade-elt e már valaki grafikát.
-
válasz
->Raizen<- #5423 üzenetére
Noigen, a HDMI az már használható. Családi filmezéshez vékonyka a 17".
-
válasz
->Raizen<- #5421 üzenetére
Erős darab, bár se HDMI se DVI vagy DP kimenete sincs, ami nem jó, ha TV-re/monitorra kötné az ember.
-
válasz
Dr.Burn #5417 üzenetére
Erős kari, valahol az 555m és a GTX 560m között van, kb ati 5850 erősségű. Azért nem próbálnék crysis2-t rajta fullHD-n. A drivertámogatás miatt én valami újabbat vennék, idővel hasznos lehet a DX11 támogatás. Ráadásul jobb esélyed van mellette egy erős procira (pl 2670QM), ami szintén fontos lehet.
AMD vs Nvidia driver fronton nem tudom mi a helyzet, bár az AMD-nek bőven volt ledolgoznivalója ezen a téren. Pl 3D játék terén az nvidia 3D vision egy sereg játékkal kompatibilis (bár csak akkor, ha az ember mindenből 3D vision cucca van az embernek), míg ATI fronton 3rd party progikkal kell ügyeskedni.
-
Mikor lesz már képfeltöltés, itt várakoznak a screenshotok 2 vga heaven és 3DMark eredményeivel
-
-
-
-
-
válasz
LaptopSystem #5392 üzenetére
Szép, húzva vagy alapon?
-
válasz
->Raizen<- #5388 üzenetére
Akkor ezért nincs nagy különbség a notebookcheck heaven eredményei között (13.5 vs 14.8pont). Vajon a játékok hány %-ban használják ki?
Új hozzászólás Aktív témák
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- LG 55CS6 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- AKCIÓ! MSI B450 R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Zalman S2 TG Zalman 600W
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest