Új hozzászólás Aktív témák
-
Tim82
félisten
válasz
Nabukin #11296 üzenetére
T7100, T7300, T7500, T7700, T7800, T8100, T8300, T9300, T9500 mehet bele - vagyis a 800 MHz FSB-s Penryn procik. P-s procik nem, a Q-sat meg végképp felejtsd el, még ha menne is benne, amit kétlek - 1066 MHz FSB-s proci -, biztos, hogy alultervezett hozzá a hűtés.
Ha a notidban nincs BIOS whitelist (nem tudom, Acerre ez mennyire jellemző), akkor bármilyen mini PCI-e kártya mehet bele. Akár AC-s is, mint pl. az Intel 7260AC. Nyilván ilyen esetben a kártya gyártójának oldalán kell majd drivert keresned, nem pedig az Acer-én.
-
Tim82
félisten
válasz
NixonHUN #11273 üzenetére
1440*900 az más képarány. 1400*1050-re lehet 14" esetén.
Háromféle kijelző opciód van:
- Samsung LTN141P4-L02
- Boe-Hydis HT14P12
- TMD Toshiba LTD141EN9B(forrás, itt találsz FRU számokat is)
Ha lehet, azokat a kijelzőket kerüld, anelyek T4*-szériából valóak. A T60 igényli az EDID chipet a kijelző hátulján a felbontás korrekt kezeléséhez, a korábbi Thinkpad-ek viszont még a szalagkábel alapján kezelték le a kijelzőket, így lutri, hogy az azokból származó panelek elektronikáján lesz-e EDID chip.
-
Tim82
félisten
válasz
miklos0308 #11156 üzenetére
Inkább a Mainboard feliratú fül tartalmáról tölts fel képet.
-
Tim82
félisten
válasz
Ed3r_X_ #11072 üzenetére
A mostani 1066Mhz-es, muszáj ehhez ragaszkodni, vagy lehet több is?
Lehet.
az 1333Mhz-es képes 1066-on is menni pl, mint asztali esetében?
Igen.
Kingston Value RAM-okkal (KVR... a típusmegjelölés) több gond van, nem csak Thinkpad-ekben, azokból lesz olyan, ami nem működik.
-
Tim82
félisten
válasz
Vasinger! #11069 üzenetére
A [topikját] nem találtad meg?
-
Tim82
félisten
válasz
Thunderzolee #11055 üzenetére
A két gumibakot a keret két hosszanti oldalára kell ráhúzni. Amúgy van keret (vagy más néven caddy) gyárilag. (Volt T500-am.)
-
Tim82
félisten
Oké...
Szóval, nem mindegyik Kingston Value RAM-ot köpik ki a Thinkpad-ek, de van, amit igen.
KVR1066DS3S7/4G - ez pl. megy T500-ban.
KVR1333D3S9/4G - ebből pl. volt egy pár, ami ment és volt egy, ami nem (más gépben meg hibátlan volt memtest86+ szerint).
Hynix:
HMT351S6CFR8C-PB - ez biztosan ment X200-ban, T500-ban, megy X201-ben. 1600 MHz-es FSB-s modul, persze 1066-on kezelik a fenti gépek.
Samsung:
M471B1G73QH0-YK0 - ez X220-ban (T410-ben, E6410-ben csak azért nem fog, mert ez 8 GB-os modul, az első generációs Core i-s laptopok pedig maximum 4 GB-os modult tudnak lekezelni per foglalat). 1600-as modul, 1333-asként kezeli az X220.
Ennél több konkrét típust most így nem fogok tudni írni, ezek azok, amiket előkapartam privátok közül, hogy biztosan kipróbáltam vagy jelenleg is használatban vannak.
Sokimm: notebook RAM-téren Kingmax-okkal nekem is több rossz tapasztalatom van, mint jó, de még a DDR/DDR2 időszakból.
-
Tim82
félisten
A kolléga nem írt hülyeséget a kitörölt tartalmú hozzászólásában: pl. Hynix, Samsung, nem KVR... Kingston modulok...
Ha a Thinkpad-topikban rákeresel, psyho85 kollégának volt hasonló gondja kb. egy hónapja, akkor próbálgattunk vele modulokat, kb. a fenti konklúzióra jutottunk.
-
Tim82
félisten
válasz
zsírsámán #10750 üzenetére
T7600-ra nem fogod tudni. T7800-ra igen. Esetleg T8100/T8300, T9300/T9500 is, de ez nem biztos, attól függ, hogy a BIOS támogatja-e a Penryn magos Core 2 Duo mobilprocikat.
Biztos vagyok benne, hogy igenis támogat több RAM-ot, hacsak nincs beleforrasztva a RAM slotba a jelenlegi 2 GB RAM. 4 GB-ra érdemes bővíteni (2*2 GB kiszerelésben), az elméleti maximum 8 GB (2*4 GB) lenne, de a 4 GB-os DDR2 noti RAM-ok kokainárban mozognak.
SSD-n nem gondolkodtál?
-
Tim82
félisten
válasz
Szirtimorc #10733 üzenetére
3G modem (WWAN).
-
Tim82
félisten
válasz
Szirtimorc #10730 üzenetére
Félreérthető voltam akkor. Azért nem fog, mert nem támogatja egyik slot-ban sem az mSATA vagy mini PCI-e SSD-ket. Esetleg Linux alatt Corestore SSD-t igen, de azzal sem tudna elvileg boot-olni.
mSATA SSD támogatás csak a második generációs Core i-s notiktól van és ott sem minden modellnél van erre felkészített mini PCI-e foglalat. Régebbi notiknál meg az alaplapi chipsetek sem támogatják.
-
Tim82
félisten
válasz
Szirtimorc #10728 üzenetére
Nem fog.
-
Tim82
félisten
CPU-Z szerint kettő darab 2 GB-os van benne viszont csak 667 MHz-en jár most, ha jól értelmezem. Mit jelent ez?
Azt, hogy DDR3-1333-as modulok vannak a notidban, amiknek a valós I/O órajele 667 MHz. (Az 1333 MHz ugyanis a 667 MHz ~ duplázásával jön ki a DDR - double data rate - RAM-oknál.) [link]
-
Tim82
félisten
válasz
Krisz79 #10660 üzenetére
Lenovo G500, műszaki adatok. Nekem egyértelműnek tűnik, Google első találat volt amúgy.
A cseréhez Hardware Maintenance Manual (pdf, rákattintásra letölti), RAM a 44. oldalon, CPU a 68. oldalon, a doksi saját belső oldalszámozása szerint.
-
Tim82
félisten
válasz
Mister_X #10655 üzenetére
B. a valószínű forgatókönyv, illetve így: 2 GB 1333 + 4 GB 1600 (amit a gép 1333-asként fog kezelni).
Honkydoo: elméletben bármelyik SATA II-III SSD kompatibilis visszafelé, gyakorlatban nagyon kicsi eséllyel, de néha előfordulnak furcsaságok (egyik ismerősöm panaszkodott pl. szintén SATA I-es Thinkpad T60 + Samsung 830 SSD kombónál ritkán előjövő fagyásokra). Azért alapvetően ez nem jellemző.
-
Tim82
félisten
válasz
Archer #10648 üzenetére
De, a déli hidat hűtő részen lehet thermal pad, ellenben nem muszáj azt cserélned, csak akkor, ha valamiért úgy jönne le, hogy szétszakadozik maga a pad. (Minimális odafigyeléssel - ha nem szabályosan letéped a hűtőt kicsavarozás után az alaplapról
- nem hiszem, hogy gond lenne ebből.)
-
Tim82
félisten
válasz
Fichtner #10646 üzenetére
Szerintem az elején ki fog bukni. Én azért egy éjszaka (mondjuk 7-8 óra - kb. ugyanennyi tesztkör) erejéig futtatnék Memtest86+-t (live Linux-ok része szokott lenni, tehát van valamilyen - akár pendrive-on, akár CD/DVD-n lévő - Linux telepítőd, arról boot-olva kiválasztható szokott lenni).
-
Tim82
félisten
válasz
Archer #10638 üzenetére
Elvileg jó lesz. Viszont a cseréhez ki kell szedned a hűtőblokkot, mert nem fogod tudni anélkül kipattintani magát a ventit.
Annyira nem nehéz, van hozzá nagyon jó gyártói manual: pdf, rákattintásra elindul a letöltése.
*
Elnézést, hogy mindenkinek külön hozzászólásban válaszolok, de számomra és feltételezem, számotokra is áttekinthetőbb. -
Tim82
félisten
válasz
huliganboy #10636 üzenetére
-
Tim82
félisten
válasz
Fichtner #10633 üzenetére
Működne, esetleg annyi, hogy nem biztos, hogy lenne dual channel, illetve mivel ez a modul lassabb (533 MHz vs a meglévő 667 MHz), ezért a lassabb modul sebességén mennének a RAM-ok. De remélem, nem onnan akarsz venni, Hardveraprón 1500-2000 Ft körüli áron kapsz 1 GB-os DDR2-667-es modult.
-
Tim82
félisten
válasz
huliganboy #10632 üzenetére
T2300 / T2300E
T2400
T2500
T2600
T2700 (ezek 32 bites Core Duo-k)T5500
T5600T7200
T7400
T7600 (a T5xxx és T7xxx-ek 64 bites Core 2 Duo-k)Ezeket. Én T7200-at keresnék, T7400-T7600 nem nyújt annyival többet, amennyivel többért lehet venni.
-
Tim82
félisten
válasz
Archer #10629 üzenetére
Nem ír olyat, hogy "based on 6463-[valami más 3 karakter]"?
A CTO a "configure to order" jelentése, egyéni megrendelői igényre készült összeállítás, de ez gyakran csak annyit jelent, hogy pl. más wifikártyát vagy DVD író helyett DVD olvasót kért a megrendelő ahhoz a típushoz képest, amin alapul.
De elvileg ez kell neked: 42W2823. (15,4" és Intel integrált videokártya.) Erre az FRU számra érdemes rákeresni eBay-en.
-
Tim82
félisten
válasz
Archer #10626 üzenetére
Igen.
Ami kell, az a type number: ez 7 karakteres sor: 4 számjegy-kötőjel-3 vagy szám, vagy betű eloszlásban van egy matricán a noti alján. Ha ott nem találod, a BIOS-ban is meglesz, csak ott kötőjel nélkül (belépve a BIOS-ba a "System unit serial number" sor első hét karaktere).
Példa az utóbbira. Itt 766014A (ez az adott noti alján lévő matricán 7660-14A-ként szerepelne).
-
-
Tim82
félisten
válasz
Bibi67 #10579 üzenetére
Személyes tapasztalatom amúgy a listában a "Minerva" néven futó ház + adapter kombóval van és egy Samsung PM810 mSATA SSD-vel. Thinkpad T43-ban (a D610-eddel egy generációs laptop) tök jól ment, a trim is működött a HDSentinel szerint Win 7 alatt.
Most csak azért nem azt linkeltem külön, mert nagyjából triplájára ugrott fel az ára.
Még a Sintech adapterekről is olvastam pozitív tapasztalatokat amúgy. Szerintem mindenképpen olyat vegyél, ahol van fémház is, mert azzal 1:1-ben egyezni fog méretre egy 2,5" vinyóval a cucc.
Ha el nem felejtem, ma vagy holnap előkaparok némi olvasnivalót a témában, a forum.thinkpads.com-on egészen szép hosszú fórumtopik van szentelve ugyanennek a témakörnek.
-
Tim82
félisten
válasz
Thunderzolee #10574 üzenetére
Jogos, én böktem félre tegnap mobilról az eBay-es watchlist-emen, elnézést.
-
Tim82
félisten
válasz
5150head #10427 üzenetére
Ez a "melyikkel nyersz legtöbbet"-sorrend: SSD (inkább a HDD helyére és a HDD menjen az optikai meghajtó helyére kerettel), RAM, proci. (T7600 amúgy is rohadt drága, inkább T7200-at keress, nincs a kettő között hétköznapi használatban érezhető különbség, de árban a T7200 megfizethető.)
Tisztítást, újrapasztázást mindig érdemes megcsinálni.
-
Tim82
félisten
válasz
westcoastog #9475 üzenetére
-
Tim82
félisten
válasz
tibbike01 #9070 üzenetére
Igen, gyakorlatilag annyi történik, hogy minden indításkor lecsekkolja a Lenovo noti, hogy az ún. whitelist-jén szereplő eszközök (tehát Lenovo firmware-s komponensek) vannak-e benne. Ha nem, akkor hibaüzenet.
Persze olyan dolgoknál, mint proci, vinyó, RAM, optikai meghajtó, ez nem számít, de olyanoknál, mint hálózati kártyák, igen, azokra figyel.
-
Tim82
félisten
válasz
tibbike01 #9068 üzenetére
Lehet, hogy nem jól fogalmaztam: a típuson kívül arra is ügyelned kell, hogy Lenovo laptopból származzon, Lenovo laptophoz jó firmware-je legyen a wifi kártyának. Ha nem ilyen lesz, akkor valószínűleg el sem indul a géped, "unauthorized wlan card" (vagy valamilyen hasonló szövegű) hibaüzenettel megáll majd.
-
Tim82
félisten
válasz
Thunderzolee #9064 üzenetére
Ezt a mondatot: "Ezt a kört már ezerszer megfutottuk különféle fórumtopikokban." nem feltétlenül úgy értettem, hogy veled, de úgy rémlik, itt is volt amúgy már róla szó.
-
Tim82
félisten
válasz
Thunderzolee #9058 üzenetére
Nem. Ezt a kört már ezerszer megfutottuk különféle fórumtopikokban.
64 bites OS-szel és CPU-val is csak ennyit látna ez a chipset, mert ennyit tud megcímezni (nem a CPU sara, hanem a chipset-é, ennyi). Nem igazán izgat, hogy az Intel mit állít hivatalos dokumentációban, mert nem igaz; tele van az internet "a hivatalos doksi szerint 4 GB-ot kellene látnia az ilyen chipset-es notimnak, miért csak 3,2-t lát 64 bites oprendszerrel"-jellegű panaszokkal. Egy példa, de rengeteg van.
De amúgy a Wiki-n is nézd meg, különös tekintettel a csillaggal odabiggyesztett kiegészítésre...
Hidd el, tapasztalatból mondom, jelen pillanatban "csak" három ilyen chipset-es noti van itthon (ebből kettő az enyém -> ld. adatlap, egy pedig családtagé).
-
Tim82
félisten
válasz
Thunderzolee #9055 üzenetére
Abból a 4 GB RAM-ból inkább csak ~ 3,2 GB-ot lát a 945GM, nem érdemes 2*2 GB-os felosztásban gondolkodni, a 2 GB + 1 GB felosztás bőven megteszi.
-
Tim82
félisten
válasz
bbalazs_ #9016 üzenetére
Socket P-s, 667 MHz-es FSB-s processzorokat keress. Lehet, hogy 800 MHz-es FSB-sek is jók lesznek.
Innen tudsz további szűrőfeltételek megadásával tovább keresgélni.
-
Tim82
félisten
válasz
Mr. Erikszon #8959 üzenetére
Beleteszel valamilyen Express Card-os bővítőkártyát a foglalatba.
Pl. nálam így van a 2006-os T60-amban megoldva USB 3.0 és eSATA port - egy Express Card-os bővítőkártyával.
-
Tim82
félisten
válasz
Tappancs2001 #8848 üzenetére
Kezeli.
-
Tim82
félisten
válasz
Tappancs2001 #8773 üzenetére
Nincsen semmilyen különbség közöttük, azt vedd, amelyik olcsóbb.
-
Tim82
félisten
válasz
Tappancs2001 #8731 üzenetére
Nézd meg a CPU-Z mellett Aida64-gyel is.
-
Tim82
félisten
válasz
Tappancs2001 #8721 üzenetére
Ha beszerzed a T5600-ot, mindenképpen kipróbálási garanciával tedd meg.
-
Tim82
félisten
válasz
Tappancs2001 #8719 üzenetére
Eszerint kezeli. Sőt, a válaszadó szerint a 667 MHz-es FSB-s CPU-kat is, tehát akkor - a korábbi állításommal ellentétben - mégis jó lenne bele a T5600 (hacsak az Acer nem tett valamiféle mikrokód-korlátozást a BIOS-ba). Elnézést, a korábbi választ munka közben írtam, nem volt alkalmam tüzetesen utánanézni a 943GML-nek akkor.
(Ha budapesti vagy, egy T7200-zal meg tudjuk nézni egy teszt erejéig. Ha azzal elindul, akkor a T5600-zal is el fog.)
-
Tim82
félisten
válasz
Tappancs2001 #8717 üzenetére
A T5600 667 MHz-es FSB-s CPU, nem biztos, hogy a chipset elboldogul vele. (Ha jól láttam, 943GML chipset-es ez az Acer noti, valószínűleg nem kezel le 667-es FSB-s CPU-kat.)
Bocsánat, az előbbi linkemnél azt hittem, hogy a CPU World honlapja megőrzi a beállított szűrést. 533 Mhz-es FSB-s és Socket M-es processzort érdemes keresned, pl. T2050, T2250, T2450.
-
Tim82
félisten
válasz
Tappancs2001 #8715 üzenetére
Elfut, de jó lenne legalább a RAM-ot duplázni benne. Szerintem CPU-t sem ártana cserélni (ezekre lehet), meg a vinyót egy kisebb SSD-re, de gondolom, az szintén nem férne bele a keretbe.
Thunderzolee fórumtárs a Tiny 7-et szokta ajánlani a hasonló notikra (ez egy meglehetősen kicsontozott Win 7).
Amúgy saját tapasztalataim alapján ennél régebbi gépen is elfut a "normál" Win 7 (volt alkalmam 3 db Pentium M-es laptopon is vagy használni, vagy kipróbálni).
-
Tim82
félisten
válasz
Kicsirics77 #8710 üzenetére
A specifikációk szerint P8400 a legnagyobb CPU, amivel kijött ez a modell.
Valószínű, de nem 100%, hogy a P8400-nál nagyobb, 1066 MHz FSB-s Penryn CPU-kkal is elboldogul (T9xxx széria, kivéve T9300 és T9500, P8600, P8700, P9xxx). A P8400 az, amivel még biztosan.
CPU csere előtt mindenképpen frissíts BIOS-t.
-
Tim82
félisten
válasz
Thunderzolee #8706 üzenetére
Elkerülte a figyelmemet, shame on me.
Mindenesetre a PATA vinyó amellé a chipset mellé már közröhej (egyébként úgy, hogy már jó pár éve drágábbak a PATA notivinyók, mint a SATA-k).
-
Tim82
félisten
válasz
aszti93 #8702 üzenetére
Holtbiztos, hogy IDE az a vinyó?
Egyébként nálam segített. A 3 GB RAM-nak kb. 60%-a foglalt, így már elég tartalék van (Win 7 32 bit + Opera sok füllel + Total Commander + torrentkliens általában, meg vírusirtó, ill. Lenovo segédprogik, SkyDrive-, iCloud- és Dropbox-kliensek a háttérben stb.). Ebből már érdemes egy kicsit le is csípni RAM drive-nak a böngésző számára.
-
Tim82
félisten
válasz
amdathlonxp #8697 üzenetére
Azt hozzáteszem, hogy nem tudok semmit az eladó megbízhatóságáról, bár elég jónak tűnik.
aszti93: tudtommal nem tudod BIOS-ban változtatni a VGA-nak kiosztott RAM mennyiségét, legalábbis Intel GMA 950-nél. Egy T7xxx mindenképpen előrelépés a T2500-hoz képest, de nem fogsz túl nagy különbséget tapasztalni.
-
Tim82
félisten
válasz
aszti93 #8696 üzenetére
Kezel, de csak 667 MHz-es FSB-s procikat: T5500, T5600, T7200, T7400, T7600. Egy ugyanilyen chipsetes, T7400-zal szerelt Thinkpad-et használok.
64 bites Windowst így sem lesz érdemes rátenni, az 4 GB RAM-tól felfelé "érzi jól magát", ez a chipset meg nem kezel le ~ 3,2-3,4 GB RAM-nál többet.
-
Tim82
félisten
válasz
amdathlonxp #8693 üzenetére
Gondolom, az eredeti proci 400 MHz-es FSB-s volt, az új meg 533-as - amit a laptopod alaplapjának chipsete csak 400 MHz-re visszavett FSB-vel kezel le.
Van 400 MHz-es FSB-s, 2 GHz-es Pentium M CPU is, eBay-en valaki kifejezetten olcsón adja. [link]
-
Tim82
félisten
válasz
Balázs1986 #8586 üzenetére
Nem jól emlékeztem a rövidítés feloldására így munkavégzés közben
, de a lényeg benne van.
-
Tim82
félisten
válasz
JhoniMitchel #8564 üzenetére
A foglalat ugyanaz, ha meg mindkét procival forgalomba bocsátotta az Acer ezt a modellt, akkor 99%, hogy működni fog. (BIOS frissítés előtte persze sosem árt, meg kipróbálási garancia.) Legfeljebb a hűtésnek volna érdemes utánanézni, hogy mind az i5-ös CPU-s, mind az i7-es változatban ugyanaz.
-
Tim82
félisten
válasz
JhoniMitchel #8559 üzenetére
A két általad betett screenshot konkrétan totálisan egyező adatokat tartalmaz.
-
-
Tim82
félisten
válasz
davidcsaba93 #8534 üzenetére
Nem hiszem, hogy sokat nyernél vele. Gyakorlatilag csak tesztpontszámokkal mérhető, érzékelhető a többlet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Építő/felújító topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- iGO Primo
- E-roller topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged