Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• And

veterán

válasz Batman2 #601 üzenetére

Nem tudom, hogy kisütésnél van-e értelme impulzusszerű terhelőáramnak. Regeneráló töltéskor szerintem nem annyira az impulzusjelleg a lényeges, hanem az, hogy ilyenkor az akku áramának irányát ténylegesen meg tudjuk fordítani, azaz rövid időre ki tudjuk sütni. Természetesen úgy, hogy a kisütőimpulzussal kivett töltésmennyiség csak töredéke a töltéskor bevitt mennyiségnek. Namost ezt az áramfordítást kisütés közben - egyéb energiaforrás hiányában - nehéz reprodukálni.
    #602: Az a feszültség, amelynél a merítést abba kell hagyni, kisütőáramfüggő. Pl. az itt látható grafikon szerint (5. oldal) ha a kisütés C árammal történik, akkor 12V-os akku esetén 9,7V-nál, vagyis kb. 1,62V-os cellafesznél nem szabad 'mélyebbre' sütni az akkut. De 0,1*C áramnál is még 1,8V/cella érték alá adódik ez az ajánlott érték.
    A 7,2Ah-s típus adatlapján is hasonló értékek láthatók, és nyomát sem látom annak, hogy ne lehetne 50% alá kisütni (mármint rövid távon, ciklikus használat esetén). Az szerintem nem volna jó, ha egy x Ah-s akkuból károsodás nélkül csak x/2 töltést lehetne kivenni, mert akkor a ráírt érték nem a valós kapacitást tükrözné. Más kérdés, hogy mi történik akkor, ha extrém ideig kisütött állapotban hagyjuk az akkumulátort.
    Frissítés vagy töltés (esetleg állandó csepptöltés) kérdéssel valami forgalmazó céget kellene megkeresni, vagy olyan gyártókat, akik szünetmentes tápokkal foglalkoznak. De azt sem csodálnám, ha mindegyik mást választ adna a saját tapasztalatának (netán hitének ;)) megfelelően. Az akkuk nem egyformák, és valszeg. a használat módjától is nagyban függ, hogy mi a helyes eljárás, de én ezt nem fogom tudni neked megmondani, mert ilyen mélységben nem foglalkoztam a témával. Biztosan más kezelést igényel egy beltéri riasztóközpont kiskapacitású ólomakksija, mint egy időnként extrém terhelésnek kitett sok kVA-es szünetmentes tápban lévő pakk, vagy egy autóakku. Azt tudom, hogy pl. az említett komolyabb UPS-ek esetén is van lehetőség bizonyos feszültségértékek finomhangolására, amivel jobb cégek szervizmérnökei szoktak is élni, ha mondjuk akkut cserélnek (más gyármányra) egy ilyen gépben.

Új hozzászólás Aktív témák