-
PROHARDVER!
Vodafone mobilszolgáltatások topik, téma összefoglaló
Aktív témák
-
snooze
veterán
válasz
Harbinger85 #69198 üzenetére
sok kitartást és sikert hozzá..
-
novinyul
veterán
válasz
Harbinger85 #69198 üzenetére
Adategyeztetés lehetőleg mindkét szolgáltatónál, aztán a Voda elindítja a szám hordozást. Sim kártyát fogsz kapni, az átállásig egy ideiglenes számmal. Bár általában az átállás az esti órákban szokott megtörténni.
-
Harbinger85
aktív tag
Üdv!
Számhordozással és már meglevő előfizetés mellé vagy újat hozzak létre lenne kérdésem!
Sajnos a telefonos ügyfélszolgálat várakozási ideje sok, valamint itt szerintem értelmezhetőbb választ kapok.
Amit szeretnék adott egy Telenoros előfizetés, nincs rajta hűségidő vagy tartozás. Szeretném a mostani akcióba (fél évig 2000 Ft kedvezmény) átteni Vodásra. Ehhez tényleg elég kitöltenem mindent a weboldalon és leadni a megrendelést? Nem kell a Telenort vagy bárkit erről a átváltásról értesíteni? Lehet banális kérdés, de ebben nincs gyakorlatom. A rendszer írja hogy egy idegilenes SIM-et küldenek, amíg az átváltás nem lép életbe (ha jól értelmezem). -
MadMancs
veterán
válasz
Grande Ale #69195 üzenetére
Igen eSIM a kettes. Ilyenkor dualsim csak úgy működhet hogy fizikai 1 és egy eSIM.
-
pdr755
aktív tag
válasz
dchard #69174 üzenetére
"Itt értelmesebbnek tűnik a populáció mint a Digi mobil topikban (vagy az egész HWSW-n, hogy én is rosszmájúskodjak egy kicsit)."
Ott a fő probléma hogy van egy dió nevű (akár önkéntes akár fizetett) politikai troll aki a mobilszolgáltató hírek komment szekciójában különösen aktív. Főleg ha politikai vetülete is van a dolognak (pl digi felvásárlás)
Ezért sem olvasom az ottani kommenteket. -
törölt tag
válasz
dchard #69174 üzenetére
„…a nyomora…” 😊
Íme a „nyomor” , ami 4 évig tartott, és még 1 hónapig tart, amíg új készüléket vásárolok.
Munkáltatóm telekomtól veszi igénybe a mobil szolgáltatást. Adtak egy telekomos előfizetést sim kártyával, és választhattam mellé egy telefont.
Relatíve rövidebbek az ujjaim (nem földműves ujjak, még mielőtt…), ezért szeretem a kisebb készülékeket, és szeretem, ha a készüléknek fotózási képessége átlagon felüli. Talán ezért is esett a választás egy Samsung S9-re (exynos processzoros), és talán ezért használom a mai napig is…
A készülék TMH/TMH,TMH/TMH szoftveres volt. Akkor (2018-ban) nem érdekelt a VoLTE használata, fel sem tűnt, hogy vodás sim-mel nem működik a készüléken. Manapság a 3G hálózat „lekapcsolásának előszobájában” a VoLTE már nélkülözhetetlen.
Aztán valamikor külföldre, Erdélybe utaztam.
A slot1-ben a Telekomos kártya a román telekomra, a slot2-ben lévő vodás kártya a román vodafonre-ra állt.
A telekomos sim jól muzsikált, de a lefedettség adott földrajzi helyen a vodának a legjobb, így a netet arra állítottam.
És itt kezdődtek a bajok:
- a letöltési sebesség mind LTE hálózaton, mind HSPA-n konstans 0,2 Mbps volt (speedtesten mérve, de böngészőből is)
- a feltöltési sebesség LTE-n 10 Mbps fölötti, de HSPA-n is 3 Mbps fölötti értéket mutatott
- a YT videók saját appból 1080p-ben akadásmentesen futottak (más a portja mint a böngészésé)
- átcseréltem slot1 lett voda, slot2 lett telekom…ugyanaz a hibaA készülékbe raktam egy másik magyar vodás kártyát: azzal is hasonló volt a letöltési sebesség.
Átváltottam manuálisan a telekomos sim-et vodafoneRO 3G-re: azzal jó volt a letöltési sebesség.
Kértem kölcsön egy román vodafone sim-et: betettem a telefonomba, azzal is jó volt a letöltési irány sebessége HSPA-n és LTE-n is
.
Közben panasz ide/panasz oda….Végül alaplapcserét ajánlott a Samsung, garanciaidőn belül.
Pár hónap múlva ugyanott, ugyanaz a jelenség volt roamingban alaplapcsere után is.
Oké ezen a ponton jöttem rá, hogy a TMH rom miatt van problémám: bementem egy Samsung szervizbe, előadtam a történetet és kértem rá XEH rom-ot. Most XEH/XEH,XEH/TMH van rajta (az utolsó kód nem változtatható, mivel az a készülék származási helyét jelzi).
A következő erdélyi utam során minden flottul működött a vodás sim-mel: a letöltési sebesség LTE-n minimum 20Mbps volt, és HSPA-n is 7Mbps volt.
Örültem….
Aztán úgy alakult, hogy megváltozott a telefonálási szokásom, és elkezdtem sokat hívni digimobil irányba.
A hívások Vodafone sim-mel VoLTE-n telekom és telenor irányba 12.650-es codec-kel mennek, digimobilra (másik fél VoLTE-n volt mindig) azonban 6.600-as codec-kel mennek ki. A hívások az utóbbi irányba ennek megfelelően pocsék minőségűek.
Ha beállítom a telefonom only 3G-re/ vagy only 2G-re, akkor a vodafone – digimobil hívások 12.650-es codec-kel mennek.
Kértem ismerőstől egy Samsung S8-at vodás szoftverrel: azon a Vodafone VoLTE– digimobil VoLTE irány 12.650 codec-en megy.
Vajon az XEH rom „felrakása” csak részben oldotta meg a gondjaim, és a származási kód (TMH) továbbra is bekavar?
Aztán a napokban vettem egy A52s-et (snapdragon) szintén telekomtól: nem megy vele a VoLTE vodás kártyával…deja vu…
Nem tudom mi áll a dolgok mögött….szerencsére sikerült visszaadnom telekomnak az A52s készüléket.Ezek után szolgáltatótól „szoftverezett” telefont nem veszek.
-
trafipax
tag
Sziasztok!
Hogy hívják azt a szolgáltatást, amikor a cégek elérhetővé teszik a telefonszámukat. Pl amikor hív egy szám, akkor kiirja hogy XY Kft hív. Vagy ha én hívők egy ismeretlen számot, akkor már híváskor jelzi, hogy ez az XY kft.? Esetleg hogy és hol lehet ezt igényelni? -
dchard
veterán
válasz
#08176384 #69184 üzenetére
A Vodafone műszaki osztálya nézegeti a KPI-okat az összes állomásra az országban, mint ahogy az összes többi szolgáltató is, nekem elhiheted
Hogy a topikot olvassák-e, azt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom
Egy állomás bővítése nem úgy néz ki, hogy egy user panaszkodik és akkor gyorsan rádobnak 3-5 milliót hogy legyen neked 5G C sáv, hane megnézik egy hosszab időszakra (!) hogy mikor és mennyire torlódik, és hogy mennyire fontos az adott állomás, és aztán eldöntik, hogy kitermeli-e a bővítés költségét az állomás, vagy egyáltalán statikailag/bérleti szerződés szerint lehet-e bővíteni, kell-e antennát cserélni stb. Ne gondolja senki, hogy kigyullad a kis piros lámpa, és már rohannak is feldobni a technikát. Ha tényleg annyira torlódik mint mondod (és nem csak csúcsban 1-2 órát nyáron 1-2 hónapig), akkor minden bizonnyal fel fog kerülni a bővítős listára, de az sem holnapra lesz meg. És simán lehet, hogy "csak" kap egy B7-es réteget.
tomp:
Az elég gáz lenne, ha a CG-NAT routerek kikoppannának a NAT-olásban
Nem tudok mást mondani: adott helyszínen meg kéne mérni tisztességesen (értsd: nem speedtest nyomogatással) úgy, hogy közben a rádió is látszik. Én nem látok hasonló problémát a saját telómon.
-
simpley
őstag
Na, 6 hónap után személyes részről sikerült az elidegenítési folyamat.
Habár a voda fiókba nem tudok belépni..
. Unakaöcsém sajnos nem volt szerencsés, neki majdnem törölték az előfizetését decemberben!
-
törölt tag
válasz
dchard #69170 üzenetére
Igazából az állomást nyáron kéne tesztelni főszezonban. Jelenleg kijön vki és mér Vodafone alatt akár 160 megabitet a sugárzók közelében, de.... A parton, illetve a házakban ez már 80-110 és az 5G instabil. Nyáron pedig a használhatatlan volt tavaly is. Ezek alapján a dss kb semmit nem ér nagy terhelés alatt. Jó lenne, ha a Vodafone műszaki osztálya is beleolvasna néha a fórumba és jönne fejlesztés végre nem dss 5G a Balaton parton.
-
baloghgabor
aktív tag
Úgy lehet van ahol jobb a lefedettség és akár ki is tudja használni:
https://www.hwsw.hu/hirek/64434/vodafone-mobil-adat-adatcsomag-mobilnet.html
-
MadMancs
veterán
válasz
Grande Ale #69178 üzenetére
Voda oldala sose volt egyértelmű.
2 lakossági fizikai --> eSIM váltás online történt. 3 KKV előfizetés kötés pedig egyből eSIM el, szintén online. -
MadMancs
veterán
válasz
Grande Ale #69176 üzenetére
Az üzletben ha kéred egyből eSIM et kapsz. Egyébként fizikairól online is lehet eSIM re váltani.
És nem, nem kell eSIM mellé fizikai. Pl nekem sincs. S21 ultra.
Voda esetében üzemidő pl sokkal jobb eSIM el. Voda fizikai hírhedten jobban meríti telót mint a másik 3 fizikai simje. Ez eSIM el megszűnt. -
Grande Ale
őstag
Udv!
Szeretnék vásárolni egy S22 telefont.
Az üzletben, vásárlásnál ha jelzem, hogy váltanék esimre, ott megcsinaljak? Online nem lehet váltani?
Olvastam valahol, hogy kell a telefonba egy fizikai SIM is, ennek mi ertelme lenne így?
Érdemes egyáltalán váltani, több az előnye, mint a hátránya? -
MadMancs
veterán
válasz
Nikaré #69172 üzenetére
Viccet félretéve, én szeretem az ilyen "vitákat" legalább lehet tanulni belőle. Ugye azt sose mondhatja az ember hogy mindent tud. Ez egy szakmai fórum, még ha kicsit off is, mindenképp hasznos.
Egy dolog ami szembetűnt. 5G képes cella. Itt valószínűleg arra gondolt hogy az adott cella fel van e már készítve 5G re vagy sem. Ha igen csak még nem aktív azt celmapper is jelezni szokta egy 5G reachxxxxx (nem emlékszem pontosan a szóra) sorral.
-
Renwick
őstag
Imádom ezt a párbeszédet, ne hagyjátok abba srácok...
-
dchard
veterán
Még a csúcsidő közepén el is hinném, hogy torlódik az átvitel, de késő éjszaka vagy kora reggel kizárt... És ugye az volt az állítás, hogy kora reggel sem volt meg.
"pl az alkalmazott CA-val tudna menni 500-at de csak 300Mbitet adunk neki.."
Ennek semmi értelme nem lenne. Sokkal drágább a RAN-t fejleszteni, mint az átviteltechnikát.
" A harmadiknál nem volt lekapcsolás, RRU csere sem volt."
Vagy csak nem vetted észre. B7 biztosan külön RRU, a B20 mellé a B28 elképzelhető, bár általában azt is közös RRU de külön ágon tolják... De nincs ezzel semmi baj, mindenki így fejleszti a hálózatot, az eszköz cserék és az új hálózati elemek integrálása néha leállással járhat.
Siofok000:
" Elviekben az állomás ugyanaz"
Maximum a lokáció ugyanaz, az állomás biztosan nem
"Nem lehet valamilyen beállítási hiba az állomáson?"
Nem hiszem. Az állomásokat minden esetben átveszik, és le is mérik. Ha durva hiba lenne, az már kibukott volna.
"Amúgy az állomás keményen 5G képes"
Na itt megérkeztünk a probléma forrásához. Ez mi a túrót jelent hogy 5G képes? Minden állomás 5G képes, a kérdés az, hogy pontosan milyen kiépítéssel működik. Abban lehetnek eltérések a szolgáltatók között, de akár adott szolgáltató szomszéd állomásai sem feltétlenül egyforma kapacitással mennek. Ezért fontos az adott helyszínen az adott kiépítést megvizsgálni, főleg ha panasz van. A B7 biztosan hiányzik innen, de ettől még ez a 0-4megabit elég hiheteltennek tűnik. A Hua CPE-ből másolj ki sáv infókat, vagy az Iphone FTM menüjéből másolj ki képeket, hátha abból látszik valami. A 13-asnak elég jó a rádiója (ha jól emlékszem azt írtad olyannal hazsnálod).
-
törölt tag
válasz
dchard #69163 üzenetére
Van beltéren 5G, de instabil. Telekom teljesen jó mindenhol, Yettel, Voda nem stabil. Elviekben az állomás ugyanaz és mégsem tökéletes a dolog. Mivel közel van a torony, valóban jó a sebesség, kivétel Vodafone. Nem lehet valamilyen beállítási hiba az állomáson? Amúgy az állomás keményen 5G képes, fent vannak az 5G hardverek is rajta, Telekom Ericsson, Yettel ZTE. Tavaly májusban a Telekom kezdte rajta bekapcsolni az 5G-t, két napig szereltek, kábeleztek stb. Ez a Balaton egyik legforgalmasabb állomása amúgy. Először a Telekom se volt stabil beltéren, de később kétszer is kint voltak mérni nálunk a házak között és a parton is. Utána történt valami beállítás és azóta jó a beltéri vétel.
-
tomp
félisten
válasz
dchard #69167 üzenetére
Persze ez az eltérés így nem nagy különbség de ugyan azon a helyen, üresen egyforma jelerősség mellett 13Mbites eltérés.
Ha azt nézzük, hogy valahol vagy 0 a 4G vagy 13Mbit, úgy már eléggé nagy különbség.De akkor valami nagyon nincs rendben a bázisok betápjaival. Hiába ad 3 és 4CA-t ha mögötte nincs meg a kívánt betáp.
pl az alkalmazott CA-val tudna menni 500-at de csak 300Mbitet adunk neki...Nálam a Yeti 3 bázist is fejlesztett(4G-t, AAU-t még nem rakott fel). 2-nél új RRU-k lettek. Ezeknél volt is egy egész napos bázis off. A harmadiknál nem volt lekapcsolás, RRU csere sem volt. Egyszer csak hajnalban újraindult a komplett bázis és a B3+B20 mellé lett B7 és B28 is.
-
dchard
veterán
"Vodával 78/20Mbitet mértem a metróban. Yettelel 91/21Mbitet azaz mind2 256QAM volt."
Ezt nem érzem tragikusnak, már bocs. Azt hittem az egyik számottevően lassabb...
"Amúgy szerintem a 3-as metrón tuti 64QAM"
Ezt nem tudom megmondani, keveset metrózok, előfordulhat.
"De akkor ha van 20MHz-ed akkor garantált, hogy azon meg is kapod a 20MHz általi maxot ha van hozzá kellő betápod? Nem fordulhat elő esetleg olyan, hogy valamelyik hardver nem bírja számítási teljesítménnyel azaz nem tudja leadni a 20MHz által megkívánt sebességet?"
Így van, nem fordulhat elő ilyen. Ha ott a 20MHz, akkor a 64QAM DL tuti ott van minimum, és a metrót leszámítva minimum 2x2 MIMO-val is lehet számolni, de midband-en a 4x4-es állomás is egyre több (ez segít az uplink-en is egyébként). A 20MHz ugye 100 PRB-t jelent, amiben benne van a BB erőforrás is (ahogy te hívod: "számítási teljesítmény").
RRU-t szükség szerint mindenki cserélget, de hidd el, hogy ennek semmi köze a rádiós performanciához.
"De van ahol a már meglévővel kapcsolnak be extra bandokat."
A legtöbb RRU egy sávot tud, HW szűrők vannak benne, nem tudod "kapcsolgatni". Ez alól kivételt a lowband jelent: 7-8-900-at tudó RRU-k nem régóta de vannak. Például a telekomnál van olyan kombinált RRU, ami tud 2T 700-at, 2T 8-900-at, és 4R 7-8-900-at. A tervezők nincsenek tőle elájulva, mert nem tudják a 8-900-at külön dönteni, de ebbe most nem megyek bele. De ez megint csak nem hat a rádiós minőségre olyan értelemben, hogy mondjuk a ZTE RRU jobb minőségű rádiójelet állít elő mint a Hua vagy az Ericsson.
-
tomp
félisten
válasz
dchard #69165 üzenetére
M4-nél szerencsére már nem Trafficom van hanem Telekom. Övék az optika és tőlük bérli mindenki.
Vodával 78/20Mbitet mértem a metróban. Yettelel 91/21Mbitet azaz mind2 256QAM volt.Amúgy szerintem a 3-as metrón tuti 64QAM van mivel a voda B20 odalent 30Mbittel ment hajnalban. Na ez a csúcsidőben szépen beáll...
Igen azt tudom, hogy minden cella szolgáltatás extra licenszes. De akkor ha van 20MHz-ed akkor garantált, hogy azon meg is kapod a 20MHz általi maxot ha van hozzá kellő betápod? Nem fordulhat elő esetleg olyan, hogy valamelyik hardver nem bírja számítási teljesítménnyel azaz nem tudja leadni a 20MHz által megkívánt sebességet? Ha nincs ilyen akkor viszont valami nagyon nem oké a voda 4G-vel.
A Yettel a folyamatos 4G modernizációval nyugodtan behazudhatná, hogy 5Gé mert az eddigi 60-70Mbites 4G már 300-400Mbites 4G lett...
A legtöbb helyen amúgy RRU-t is cserélnek. De van ahol a már meglévővel kapcsolnak be extra bandokat. -
dchard
veterán
"nyugi nem úgy értem"
Értem, hogy hogy érted
Átviteltechnikára gondolsz, hogy ott lehet limit? Mondjuk pont a metróban ami full optika... Az nem rémlik, hogy még bérlik a kapacitást a Trafficom-tól (szemét egy bagás egyébként, évtizedekig húzták le mind a három szolgáltatót...), vagy mostmár saját optikán behúzták magukat. Ebben nem vagyok biztos. Mindenesetre nem hiszem, hogy ez a limitáció... Meg kéne nézni normális mérőszoftverrel (NSG) hogy mi megy amikor vodázol és mi amikor Yettelezel? E nélkül elég nehéz összehasonlítani, hogy kinek mije van pontosan... Ha voda B7 a metróban, az 256/64QAM-on SISO ban elméleti max 97/75meabit, nem tudom a 256QAM el van-e engedve a metróban vagy sem... Ehhez képest mennyit mértél?
"Hardveres kapacitásuk is egyforma minden gyártónál? Nem a Wattra gondolok hanem a számítási kapacitásra."
Minden gyártó kimenő teljesítményt és sávszélességet licencel (ez a két fő paraméter), tehát nem fordulhat olyan elő hogy teszem azt van 20MHz-ed, de csak fele annyival megy, mert nem vettél meg valamit. Nyilván van egy csomó cella szintű licensz (256QAm DL, 64QAM UL stb.), de az alap R8 funkcióknak mindenképpen mennie kell.
-
tomp
félisten
válasz
dchard #69161 üzenetére
Akkor viszont vagy sok bázisuk "kábelnetről" megy(nyugi nem úgy értem) vagy valami nem oké.
4CA-nál hova tűnik a maradék sebesség? Kétlem, hogy pest összes 4CA bázisán ugyan akkora a kora reggeli terhelés.
4CA esetén B3 az elsődleges band nálam. Utána B7. A 3. és 4. bandot pedig cserélgeti.Honnan veszed, hogy üres volt a cella? Ezek jól hangzó frázisok, de a helyzet az, hogy nem tudhatod.
Üres M4 állomás. Még az őrök sem értek le. Telekom-Yettel gyakorlatilag egyforma sebességet hoz. Vodafone kevesebbet.Hardveres kapacitásuk is egyforma minden gyártónál? Nem a Wattra gondolok hanem a számítási kapacitásra.
-
dchard
veterán
válasz
#08176384 #69162 üzenetére
Oké, tehát az állítás az, hogy a Yettelnek, Telekomnak van C sávja ezen az állomáson, a vodának nincs?
"Vodafone: 5G dss: 0-15 megabit, beltéren gyakran csak 4G van, 4G: 0-4 megabit"
Még szép: azon az állomáson még nincs 5G, DSS sincs. NÉzd meg a lefedettségi térképet. Szomszéd állomásról szivárog egy kis DSS, már amikor jó helyen vagy. Ez persze nem magyarázza a nevetséges sebességet (remélem a vodát is a Hua CPE-ben mérted, nem csak a Yettelt meg a Telekomot
). Azt kéne megnézni, hogy B7 legalább van-e azon az állomáson? A másik, hogy egy csomó eszköz low band-et nem tud aggregálni. Tehát 7/800-ból csak az egyik fog menni, + B3 + B1. Ha lenne B7 azt mondanám, hogy nehéz elhinni a 0-4 megabitet, de B7 nélkül ez a három freki akár ki is koppanhat.
Persze azért az benne van, hogy ha a másik kettőnek C sávja van, akkor 50 méterről ez pont az a helyzet, ahol tudsz profitálni a 3500-ból. Főleg azzal a Hua CPE-vel.
MOD: 700 DSS van rajta, tehát a beltérnek mennie kéne minimum...
-
törölt tag
válasz
dchard #69161 üzenetére
Balaton:
Engem konkrétan a Galérius Fürdő állomás érint, mivel erre használom főleg a netet. iPhone 13 pro max és egy Huawei Cpe Pro 2 5G képes asztali routerem van.
Télen:
Telekom: 5G 250-400 megabit, stabil 5G beltéren is, 4G: 120-160
Yettel: 5G: 180-330 megabit, beltéren néha csak 4G van, 4G: 120-250
Vodafone: 5G dss: 80-100 megabit, beltéren gyakran csak 4G van, 4G: 30-90Nyáron, szezonban:
Telekom: 5G 140-350 megabit, stabil 5G beltéren is, 4G: 30-90
Yettel: 5G: 70-250 megabit, beltéren néha csak 4G van, 4G: 70-130
Vodafone: 5G dss: 0-15 megabit, beltéren gyakran csak 4G van, 4G: 0-4 megabitEzek a gyakorlati tapasztalataim a fenti eszközökkel Szabadifürdő parti apartmanban. torony tőlem kb 50m.
Amennyiben valami nem jó, akkor Vodafone oldalról illene megnézni az állomást, mert nyáron használhatatlan a mobilcet nem kicsit és hiába dss, nem stabil a beltéri 5G. Nem tudom, hogy ennyit számít-e az Ericsson 5G hardver, de a Telekom nagyon stabil az utóbbi időben.
-
dchard
veterán
"DSS-hez nem kell új RRU. A meglévőkkel megy."
Ez így van, de ennek semmi köze az állításhoz "Régi az RRU, nem elég hatékony. A kapacitás nagy része kuka". 3500 kivételével mindenki RRU + feeder + antennát használ, ennek a DSS-hez egyébként semmi köze. Voltak kísérletek tőlünk fejlettebb nyugati országokban arra, hogy 1800-ra vagy 2100-ra feraknak egy AAU-t amiben triband vagy pentaband antenna van, de a többi ágat ott is RRU hajtja.
Nade a lényeg: ha nem 3500-ról beszélünk, akkor mindenki másnál is RRU + feeder + antenna van, semmiféle "hatékonyság" különbség nem lehet és nincs is ezek között. Nyilván 2100-on, ahol még megy 1-1 vivőn a 3G, ott lehet power limit, mert az RRU a 3G (addot sávi) lekapcsolásáig megosztja a kimenő teljesítményt, de ez is inkább cella határon lefedettség szempontból lehet érdekes. Ha benne állsz az antenna szájában, akkor az hogy 20 vagy 40wattal pirít a 4G tök mindegy sebesség szempontjából.
"Mind a 4 bandra tökéletes jelszint volt. B7-et 2. bandnak állította be a telefon"
Mi volt az első? Nálam a belvárosban 3CA mellett feldob 2600-ra ahol van, és mellé dob még B3 és B20-at. Furcsa lenne, ha téged B1 vagy B3-ra rakna PCC-n...
"Amúgy a legjobb összehasonlító helyszín a 4-es metró!"
Ahol ugye senkinek nincs AAU-ja
De még MIMO sincs, mert leaky feeder + DAS-sal megy (mint a 2,3 metrók is).
"Üres cellán a voda kevesebbet produkál mint a Yettel."
Honnan veszed, hogy üres volt a cella? Ezek jól hangzó frázisok, de a helyzet az, hogy nem tudhatod.
"Adott BW mellett a Voda féle Huawei rádiója kisebb sebességre képes."
Mint a Yettel féle ZTE?
A viccet félretéve: az összes rádiós eszköz szabványos módon működik, nincs és nem is lehet közöttük ilyen jellegű eltérés, de ha megnézed a nyilvánosan elérhető dokumentációt, és pár RRU-t összehasonlítasz, látni fogod, hogy sem teljesítményben, sem érzékenyésgben nincs különbség a gyártók között. Akkor meg mitől lenne az egyik rosszabb a másiknál?
Siofok000:
Szó nincs egymásnak esésről.
A DSS egy stop-gap megoldás a vodánál ugyanúgy, mint bármelyik másik szolgáltatónál. Attól, hogy 15-20MHz B3-mat 4G-ről áttolsz DSS-re, nem lett plusz kapacitás egy bit sem. Persze ha a meglévő hálózatban 700-on indítasz kvázi új szolgáltatást, akkor a DSS-sel lényegében megpláztad a low-band kapacitást (LTE800 helyett L800 + DSS700 lesz elérhető). Ez ennyit tud, nem többet. És ha ránézel a voda vidéki 5G lefedettségére, az nagy százalékban 700-on megy, ergó a 800-as LTE mellé kaptál dupla kapacitást, beltérben is.
És ami ennél fontosabb: a C sávot kivéve (ahol nincs DSS), mid-band és low-band esetében hiába adnál SA 5G-t, a rádiós kapacitás pont ugyanannyi maradna mint most (természetesen ez minden szolgáltatóra vonatkozik, fizika).
A Balatonnál krónikus kapacitás hiány van főszezonban mindenkinek, tehát ezt kár a vodára fogni. Szar helyen is vannak az állomások, mer ugye "agyrák", de azért panaszkodunk hogy 0-1 megabit van... A C sáv ezen lófütyit nem segítene, mert ahol az állomások vannak (érdemes picit megnézni), onnan előbb fogy el a C sáv lefedettsége, mint hogy át tudna venni forgalmat az alacsonyabb frekiktől. Balatonnál inkább 700-at érdemes fejleszteni, illetve midband-et (1800, 2100, 2600) jobban pakolni (már ahol még nem történt meg...) Nyilván Siófok/Füred esetében lehet értelme a 3500-nak, de az esetek nagy részében ez sajnos nem segít...
-
törölt tag
Mielőtt egymásnak estek... Senki nem mondta, hogy a dss rossz, de vidéken egy masszív hálózat fejlesztés kellenne alá. Siófok Aranypartra dss hálózatot tenni több mint bátorság volt. Budapest környékén semmi fejlesztés sincs, sehol nincs 5G, de semmilyen. Budaörs, Érd, pl. Sóskút 4G sincs.
stb. Mikor lesz hálózat? Értem én, hogy az angol néni sok pénzt akar hazalapátolni, de a Balatoni dss a vicc kategória. Tavaly a 4G-5G dss sebessége július-agusztusban a gyök kettő volt. Egyedül a Telekom állta a sarat a rendes 5G NR hálózattal (még nem is SA), dedikált 5G hardverrel. Ugyanezen a tornyon van a Vodafone is. Kijött egy ember tavaly tavasz végén,, kicserélt egy kártyát a rackben, majd ráment a dss cnpfig és nesze paraszt, itt van nyárra az 5G ikon 0-1 megabitet sebességgel. Ennyit a dss-ről.
-
tomp
félisten
válasz
dchard #69157 üzenetére
DSS-hez nem kell új RRU. A meglévőkkel megy.
C sávot senki sem épít? Akkor a Yettelnél csak halucinálok?
Múlthéten pesten 2 új helyszínen kapcsolta be az AAU-t. Vidéken is telepítgetik.Persze jobb megoldás a DSS mármint marketingben biztosan jó de mikor azt látom, hogy 5G virít és 30/30Mbit azért kicsit szánalmasnak érzem. Jaa és ezt a IX. kerületben hajnalban.
Tény jobban el lehet adni ezt a kamu 5G-t mint a DC-HSPA+ hálózatot de azért na."Régi az RRU, nem elég hatékony. A kapacitás nagy része kuka."
Ezt kifejenéd?Adott BW mellett a Voda féle Huawei rádiója kisebb sebességre képes. Azaz sokkal nagyobb az elmélet és a gyakorlat közötti eltérés. Ezt mindenhol tapaszaltam. Felszínen, felszín alatt.
Akkor 55MHz igen. Rosszul írtam. Aktív volt a 4CA, több bázisnál is mértem ott álltam velük szembe. Mind a 4 bandra tökéletes jelszint volt. B7-et 2. bandnak állította be a telefon.
Amivel nincs különbség az az AAU. De az újabb technika is. -
dchard
veterán
válasz
#08176384 #69152 üzenetére
Érdekelne, hogy ezeket a hülyeségeket honnan veszed? A korlátozás eleve csak core-ra vonatkozik RAN-ra nem. És ami vidéken épül 700 az is mind Hua. Akkor most 700-as kínai cuccot vehet, de 3500-ast nem? Ne vicceljünk már...
C sávot senki nem épít, mert nem lehet vele szolgáltatni. A forgalom 65-70%-a beltéren képződik, ahová a C sáv nem lát be. Ennyi az ok. Fizika. (A Yettel hangoztatta korábban, hogy FWA-zni szeretnének, hát kíváncsi leszek, ebből egyelőre nem sok lászik).
tomp:
Arról már nem is beszélve, hogy a DSS - egyelőre - még mindig jobb megoldás, mint a dediklt sáv, amit kevés telefon tudna csak kihasználni, miközben a lowband a leghajlamosabb a torlódásra.
"Régi az RRU, nem elég hatékony. A kapacitás nagy része kuka."
Ezt kifejenéd?
"Pedig mind2 esetében ugyan úgy 60MHz volt."
Voda 4CA 55MHz (10+15+10+20), 256QAM el van engedve, tehát az elméleti maximum 538Mbit (már ha valóban 4CA volt). Ha épp nincs 2600 (vagy éppen olyan rádiós könyezteben vagy, hogy már nem látszik), akkor ebből az 538Mbit-ből lejön 198Mbit, és már ott is vagyunk a 320 körül amit mértél. És ezek mind elméleti maximumok, tökéletes rádiós és üres hálózat mellett.
-
Landsmann
addikt
válasz
Diák66 #69155 üzenetére
Tehát ha jól értelmezem, amikor a szolgáltató csak önfényezi magát az 5G meglétével, de az valójában nem SA, akkor az elérhető hálózatok között maximum 4G-t fog látni.
Múltkor csináltam egy kis videót a Network Cell Info-ról, ahol szépen mutatta a hálózatokat amerre jártam. 3G, 4G, 5G, igaz az Yettel volt, de ott az 5G-nél SA-t írt. Ez Debrecenben volt, a nagyállomásnál csináltam is egy sebesség tesztet. 757 le és 32,3 Mbps feltöltést mértem. Ott 5G kijelzés volt a telefonon. Bár gondolom oda szoftveresen azt írnak amit akarnak, de azért mégis valahogy illik kapcsolatban lenni a valósággal. -
tomp
félisten
válasz
Amúgy DSS nélkül is lehetne 5G-t szolgáltatni az alacsonyabb bandokon. Cserébe azon a bandon nem lenne 4G csak 5G. De máris jobb lenne a helyzet.
Tegnap végeztem egy 20km-es sétát Budapesten és teszteltem a voda hálózatát. 4G-nél fantasztikus, hogy inkább a 3CA-t preferálják de siralmas. Régi az RRU, nem elég hatékony. A kapacitás nagy része kuka.
Yettel féle modernizált 4G akár 600Mbitre is képes 4CA-n. Voda 4CA-n 320Mbit körül megállt a tudomány. Pedig mind2 esetében ugyan úgy 60MHz volt. -
Landsmann
addikt
válasz
Értem, de ha mondjuk van 5G lefedettség (most mindegy milyen) és a készülék is alkalmas rá, (adott esetben Telenortól vásárolt készülék, tehát nem szürke vagy fekete importból származó ázsiai belpiacra szánt készülék) attól még az elérhető hálózatok között látszódnia kellene az 5G-s hálózatnak. Az aztán más kérdés, hogy ha csatlakozni akar, akkor eldobja, mert nem megfelelő a tarifa. De míg meg sem próbál csatlakozni, addig meg úgysem tudja, hogy felengedheti-e a hálózatra vagy sem.
-
törölt tag
válasz
Landsmann #69151 üzenetére
A dss 5G semmi más, mintsem valamilyen szintű kapacitás bővítés, de ez valóban nem az a klasszikus 5G, pláne nem az önálló 5G központra épülő. Vodafone gondban van a HUAWEI hardverrel, mert az anyagcég nem engedi nekik, hogy az 5G kínai technológiára épüljön és egyenlőre ezért ezt a dss félét építik ki, illetve kb szoftveresen konfigurálják. Amennyiben lesz új 5G beszállító, gondolom majd jön a rendes C sávos hálózat is, de ki tudja mikor. Egyébként a dss 5G-hez 3 dolog kell a Vodafone-nál: valamelyik red csomag, 5G képes telefon, megfelelő szoftverrel, ami tudja a dss-t kezelni és lefedettség.
Aktív témák
Hirdetés
Otthoni, kábeles szolgáltatások topikja:
Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Lenovo Thinkpad T495s Ryzen 5 PRO 3500U/16GB RAM/256 SSD/14" FHD touch Magyar bill. laptop eladó
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga 4th i5-8265U/8GB/256GB NVME SSD/FHD Touch UltraBook garanciás
- Superconsole X2PRO retro játékkonzol 70000 játékkal + android box egyben
- Dell Vostro 5581 (Intel i7, 16 GB RAM, 256 m2 SSD)
- Vivo x200 Pro 16/512GB (Új)
- Samsung Galaxy A35 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Aorus Elite B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX3060 12GB Asus TUF GT301 600W
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest