- Milyen házat vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED monitor topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- OLED TV topic
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Fényeskedjék: ROG Strix OLED XG32UCWMG monitor tesztje
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FingR86
őstag
válasz
fudi2002 #61358 üzenetére
kicsit neki kezdtem a dolognak, de csak apró lépésekben
a feszültségekhez nem babrálva ez eddig stabilnak tűnik
a tCL-hez nem is próbáltam nyúlni
a tRCDRD 19-re csökkentése egyáltalán nem tetszett neki
mihez és mennyire kellene nyúlnom első körben a subok közül amit a legnagyobb valószínűséggel elbírna? Vagy előbb próbáljam azt a 3-at még lentebb vinni amit jó szemmel nézett? -
FingR86
őstag
-
FingR86
őstag
-
FingR86
őstag
válasz
fudi2002 #61322 üzenetére
nálam is ugyan ez a ram van 15 napja
és mivel egyetlen crash sem volt eddig én nem is futtattam teszteket eddig
de most hogy olvastam a kolléga posztját és is lefuttattam "volna" a tm5-öt meg a large fft-t is, de mindkettő szinte azonnal hibára fut.nálam 5800x3D és b550 toma
másik topicban tanácsoltak 1.25V vsoc-ot próbára: semmi változás -
Czimby
addikt
válasz
fudi2002 #61320 üzenetére
A lap egy ASUS TUF B550 PRO
A processzor egy Ryzen 5 5600
Sajnos nem találtam itthon olyan memória modult ami a QVL-ben szerepel és kapható is...
A 3600Mhz-es DOCP-t próbáltam, lehet megnézem majd a 3000-est hátha. -
spleenszuru
őstag
válasz
fudi2002 #61313 üzenetére
Köszönöm.
Volt egy korábbi esetem, ami azóta ugyan nem történt meg, de tesztelnék egyet, biztos ami biztos.
Közben a kollégák már kiképeztek, az XMP is OC esetemben.Van valami konkrét javaslatod, mit válasszak majd ki az appban, mielőtt elindítom?
Gondolom itt is lehet választani teszt típusokat, cycle hosszok, stb. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fudi2002 #61304 üzenetére
Igen, a hőmérséklet végett kérdezem én is a feszt
Az a "baj", hogy ECC RAM, ami a Ryzen alatt működik is, így mikor kevés hibázásba viszem az értékeit ECC=OFF módban, majd rákapcsolom, hibátlanra javít mindent. Ha tovább feszítem a húrt, behibázik már ECC-vel is, de ez normális is.Jó, akkor lehet ECC OFF mellett tesztelgetem kicsit, azért a Ryzen-hez a 3200-t jó lenne elérni (1600-as alap FCLK-hoz).
Egyébként az M391A2K43BB1-CRC modellek. Nem akarnám túlfűteni őket így pucéron. (Gyári default 2400 mellé 1.2).
Na picit megpiszkálom, köszönöm az infót.
Nincs lézeres hőmérőm, lehet megtapogatom.
-
-
nebulo
tag
válasz
fudi2002 #61183 üzenetére
Köszönöm, valóban, félreértettem a kézikönyvet.
Sajnos a probléma A2/B2 esetben is fennál: elvégeztem a BIOS restore részt és az XMP is ki van kapcsolva (pontosabban "Auto"-n van, mivel az egyetlen másik opció az "XMP 2.0").
Így a gép bekapcsol, de olyan 10 perc után rendre jön egy ilyen:
Utána újraindul és már a bejelentkezési képernyőkön elhasal, hasonló üzenetekkel.
-
sakal83
addikt
válasz
fudi2002 #61182 üzenetére
Single jatek es sima net 4-5 ablakkal. Most tudtam foglalni 31e ftert 2x16gbot igy kb 14e lenne az upgrade. Altalaban inkabb elobb bovitek mint elfogyna de csak akkor ha van/lesz ertelme a kozelebbi jovoben. (ertem ezalatt, hogy az even belul megjelenő jatekok igenylike)
-
-
Vigneau
félisten
-
zolee0307
őstag
válasz
fudi2002 #61071 üzenetére
Nem feltétlenül kell 64 gb, főleg játszok, tanulok a gépen, átlagos felhasználásra van, nincs virtualizáció, meg video szerkesztés, ilyenek. Ezért gondoltam, hogy belökök a mostani mellé még pluszba 8, vagy 16 gb ramot és akkor az már kitart addig, ameddig AM4-en vagyok. De lehet, hogy ez a 32 is bőven elég.
-
zolee0307
őstag
válasz
fudi2002 #61066 üzenetére
Végül csak nem vettem meg, reggel még áttúrtam a netet, aztán ahogy írtad is, nem a legjobb keverni a single meg a dual rank-es ramokat. Az asus, meg az amd honlapján is vagy ez, vagy az a kiépítés van feltüntetve, kevert nem.
Bár ahogy olvastam van single rankes 16 gb modul is.
Mondjuk jó lenne ha ez is fel lenne tüntetve, mert rohadt nehéz kideríteni vásárlás előtt melyik milyen, vagy ma már csak single ranket gyártanak?
-
gregory91
senior tag
válasz
fudi2002 #60685 üzenetére
Memtest-hez hasonló programok esetében nem véletlen hogy bootként indulnak.Az ilyen operációs rendszerben futtatható (memteszter) programok szépek, mutatósak, csak éppen nem pontosak(a rendszer által használt memóriát nem tudja rendesen "letesztelni").Szóval ha lenne belőle bootként indítható(bináris) verziója...
-
RetepNyaraB
veterán
-
Puma K
nagyúr
válasz
fudi2002 #60516 üzenetére
Igen, alapból 2666MHz-cet támogat a 9900K és minden efeletti RAM órajel tuningnak számít így nem garantált a stabil működés. Ez tiszta.
BIOS beállításokat tekintve minden avagy legtöbb fontosabb feszültség rögzítve egyedi értékre, ami még biztonságos határokon belül mozog. Mint pl a VCCIO and VCCSA: 1,2v-ra.
Windows alól HWiNFO-val minden kritikusabb hőmérséklethez riasztás be van állítva mivel a fixált órajellel és feszültséggel működik a proci és 5,1GHz-cen jár 1,275v mellett. De szerencsére mivel nem extrém tuningról van szó, hanem sima hétköznapiról, így nincs semmi szétfeszelve és emiatt nem is melegszik. Ami meg melegedne és melegedhet is az kellően meg van hűtve, hogy terheléskor ne legyen gond. De terhelés sincs nagyon szóval nincs miért melegednie.
Az előző procimnál a 4790K-nál a 2400MHz-cen járó RAM-ok nem okoztak gondot és plug&play volt. Pedig az a proci maximum 1600MHz-ces RAM órajelet támogatott és ott is be volt állítva minden fontosabb feszültségi érték, hogy ne feszlegesse szét magát az alaplap.
-
llacee
őstag
válasz
fudi2002 #60184 üzenetére
Ha bankokra gondolsz,komplett gépként vettem, a tulaj rakta össze.
Talált hibák: csak az egyik cpu táp volt rádugva, nem volt paszta a hűtő alatt, fele alaplap csavar hiányzott, ami egy dark rock4-nél elég kellemetlen, pcie tápkábel belelógott az alsó házventibe, így állt..... -
-
-
válasz
fudi2002 #59663 üzenetére
Átjött, nem ismertem, meg is köszöntem. Érdekes, vagy szerencse, de nem dob hibát a legdúrvább teszt sem, amit a vacakkal gyorsteszteltem. Arra azért nálam bevált, hogy hiba mentes profilt létrehozzak vele. Igaz, hogy a 24/7-es profilom nem a rommá húzott oc-ról szól, de nekem megfelelő. Az is tud jelezni ha túlságosan lemegyek egy értékkel. Nekem eddig, amíg a másikat nem ismertem, pont ez volt a lényeg, hogy gyors és nagyjából pontos. Ki fogom próbálni, bár már picit késő, ezt a kitet már végigzongoráztam nagyjából.
-
válasz
fudi2002 #59661 üzenetére
Én egy szóval nem írtam, hogy azzal tesztelek. Az egy gyorsteszt, a sok állogatás közt. Szerinted a linkelt kép Szerjózsa teszt? Ahol már nem hibázott, dram 1.36V, IO 1.20, SA 1.21, azokhoz adtam még hozzá kicsit, így lett 1.38V, 1.21V, és 1.22V. Még P95-ön sem hasal el, illetve a TM5 extrémen sem. Ennyi stabilitás nekem elég, és nem tesztelek véglegest Szerjózsával, nem is ajánlottam erre a célra.
-
válasz
fudi2002 #59659 üzenetére
Te is higgy nekem, vagyis olvass. Nem végleges tesztnek írtam, hanem gyorstesztnek. Usmust meg nem ismertem hogy szintén gyors. Nem a "lószarozás" a módja leírni, hiszen sem a high, sem az extrém nem talált hibát abban, amit a Szerjózsa átengedett. Ettől még egyet értek abban amit írsz, hiszen így kezdtem, " Tökéletes válasz". Ez egy helyeslés volt, hogy így tovább, de valószínű nem jól írtam. Bocs, hogy reagáltam a fórumba.
-
-
Chaser
legenda
válasz
fudi2002 #59048 üzenetére
nem, mivel pár napja vettem a ramot és egyébként is gb, aki szintén nem áll jól ha rgb-ről van szó ( : de neten talált infok alapján elég nyilvánvaló hogy a cruciallal van defekt, egy nyomorult chipet kellett volna rárakni ami eltárolja az akár sw-esen beállított utolsó állapotot
anno a zafír 590 nitromnál ezt valahogy sikerült megoldaniuk, egyszer kellett felraknom a sw-ét, beállítottam egy konstans piros színt, az úgy is maradt, következő win reinstallkor már nem kellett a sw-e sem, bios-ban is úgy maradt mindig
ez meg minden bekapcskor először tolja az alap piros, zöld, kék színt, aztán átcsap argb orgiába full fényerőn és max sebességen...ha fele fényerőn tolná és fele sebbeségen még elviselhető lenne, de ez komolyan nálam már az elviselhetetlen kategória, nappal is zavaró, este meg hagyjuk is
ha mázlim lesz lesz non-rgb-ből is hasonló áron, ha meg nem akkor marad a 2x16, ha nagyon kell 64 akkor meg itx project kuka és veszek 4 dimm-es lapot, ramom van hozzá -
Chaser
legenda
válasz
fudi2002 #59046 üzenetére
mivel most nagyon nem kell még 2x32 olyan alapon vettem hogy elfér
viszont 2x16-osból van egy fehér és fekete kitem is, igaz "csak" e-die ( : viszont non-rgb, sztem mindent elmond hogy második este már kivettem ezt a qrva csillámpóni hányást a gépből és ment bele a fehér 2x16
valaki mondta hogy g.skillnél bios-ban ki lehet lőni gb x470 lapban, hát már újabb lapom van de a crucialt nem látja az biztos, amit találtam neten az hogy semmit, nincs megoldás, USZAV az rgb részlege, úh. nem fogom megtartani ha nincs valami titkos tipp a likvidálására ami nem filc/szigszalag/kupak és egyéb ( :
ez az a tipikus eset, ha azt mondanák visszaadják a 100+ ezer ft-ot, megtarthatom a ramot de azzal a kitétellel hogy használnom kell, azt mondanám köszönöm, de addig vidd innen ezt a sz@rt amíg nem nyomom az ánuszodba ( : -
Chaser
legenda
válasz
fudi2002 #59042 üzenetére
nem, ne haragudj meg, nem azért költök 100+ ezer ft-ot ramra hogy elcsúfítsam
open air gép, műszaki rész mellett uo. fontos nekem a design is
és a chip mellett a design volt a fő szempont mikor ezt választottam
kupakot is elvetettem, melegszenek anélkül is ha nem zárom le a tetejüket
ha nincs valami sw-s megoldás megy vissza a qrva anyjába, napokban is majdnem ráhánytam mikor az új lapban biost kellett állítani, és egyébként is minden bekapcskor tolja az rgb-t ha winben már sw-esen valamivel ki is ütöm - olvasólámpa mellett még rá kellett állítanoma kis zseblápámat 500 lumennel hogy ne folyjon ki a szemem este - -
Dobi 562
addikt
válasz
fudi2002 #59000 üzenetére
Ne haragudj, azt hittem arra (is) valo a forum, hogy kerdezzunk!
Kutakodtam egyebkent a neten, olvasgattam eleg sokat a temaban de meg sosem csinaltam ilyet, igy kerlek nezd el nekem hogy nem ertettem pontosan mire gondolsz a hozzaszolasoddal!
Probalgatom akkor a Ryzen kalkulator altal kapott ertekeket, koszi a segitseget!
Új hozzászólás Aktív témák
- Napelem
- Milyen házat vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Delta Force (2024)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- iPhone topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Ripjaws V 4000MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Samsung 64GB (2x32) DDR5 4800Mhz CL40 UDIMM
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) ADATA XPG Lancer RGB 7200MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) G.Skill Trident Z RGB 4000MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Kingston FURY Beast DDR4 3600 MHz (KF436C18BBK4/128) Garanciális 4x32 gb
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3325
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2137
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest