Új hozzászólás Aktív témák
-
Szevam
senior tag
A növényeimet lezuhanyoztatom néha (megvárom, hogy árnyékba kerüljön). Olyan jó rájuk nézni, mikor 20 perc múlva felélednek
Apropó a paradicsom csinált olyat tusolás után, hogy a leveleit kiegyenesítette és függőlegesen felfelé állította. Kb 30-40 perc alatt. Ez miért lehet?
-
Dorian
félisten
válasz
Szilágyi84 #7044 üzenetére
Min. 5-6 centi. Aljára apró, tetejére nagy.
-
Szilágyi84
senior tag
Mulcsot milyen vastagon szokás rakni fedésnek vagyis inkább útnak ,hogy ne gazosodjon ?
-
Brandynew
őstag
válasz
vendingo #7026 üzenetére
Sajnos errefelé locsolás mellett is minden megállt a növésben, száradnak el a fák, és a fű már teljesen sárga. Nem érik be se a paprika, se a paradicsom, nyeszlett kis golyók lesznek. A tök úgyszintén kihalt, összeaszott mind, mielőtt megérett volna. Apokaliptikus állapotok, ha fúj a szél, porzik minden, mintha a sivatagban lennénk. Gyakorlatilag nem marad meg az élet, és kezd elhalni minden, nagyon durva. Pozitívum: nincs gaz, sem levéltetvek, nem marad meg semmi. Az esővízgyűjtő tartály hónapok óta üres, ha esik is egy rövid ideig eső, másnap elpárolog.
-
Rive
veterán
válasz
inf3rno #7034 üzenetére
A szovjet időkben ki volt építve az öntözőrendszer.
De már akkor is az volt, hogy működtetésére jellemzően nem volt se pénz, se akarat: legnagyobb haszna igazából a belvizek (emlékszik még valaki, mi az
) gyors levezetésében volt.
Több tározó és lassabban keresztülengedett víz persze jó lenne, de szerintem nem tudod reálisan felbecsülni, hogy mennyi víz is kellene egy ilyen aszályos időszakban...
Ilyenkor a tározók se sokáig bírnák.
Egy USA tározó
Meg ahogy ezt máshol próbáljákNéhány hete jártam a nyugati határ mellett: kukoricatáblák, csepegtetővel
Egyrészt, hogy meg lehet csinálni...másrészt, hogy idáig jutottunk
-
Szilágyi84
senior tag
Ilyet nem használ valaki esetleg ? Állítólag permetezni is jó lemosóként. https://greenman.hu/product/greenman-agro/
-
vendingo
veterán
válasz
inf3rno #7034 üzenetére
És honnan lenne a csatornában/árkokban víz?
Pl. Ha működnének jelenleg is ezek az árkok, akkor se lenne miből vizet tenni bele. Száradnak ki a patakok, folyók, tavak, városokban is vízhiány van. A kertemnél is kiszáradt a patak és az összes kút. Senkinek nincs vize, utánfutón hordják a gazdák ibc tartályokban. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Barret001 #7033 üzenetére
A szovjet időkben ki volt építve az öntözőrendszer. Azt hiszem 1 vagy több hektáros táblák voltak monokultúrával a TSZ-ek kezelésében, körülöttük árkokkal az öntözéshez. Mióta megszűnt, és feldarabolták, azóta senki sem tartotta karban az árkokat, és az enyészeté lett az egész. Valahogy össze kéne fogni a gazdáknak, és újra csinálni, ahol erre van lehetőség. Rengeteg víz megy át az országon kihasználatlanul. A víz meg annyira alap, hogy az első kínai császároknak is felsorolják a nagy tettei között, hogy megteremtették a vízgazdálkodást. Én úgy képzelem el, hogy az állam lehetőséget ad öntözésre a nagyobb csatornák kiépítésével, aztán a maradékot meg a gazdák csinálják meg maguknak önköltségen, ha akarnak ebből öntözni, esetleg ugyanúgy lehetne alapdíjat fizetni a csatorna kiépítésért, fenntartásért, mint a közműveknek általában, ha valaki igénybe veszi. Vízórát sem muszáj kitenni, ha gátakkal, zsilipekkel szabályozható, hogy kihez mennyi víz mehet át. A gond szerintem, hogy akarat sincsen megcsinálni, különben már kész lenne.
-
Rive
veterán
-
Barret001
addikt
válasz
Csabroncka #7029 üzenetére
Lassan neki kellene állni,és visszatartani a vizet! Minden víz nyílegyenesen át száguld rajtunk.
-
Csabroncka
addikt
válasz
vendingo #7028 üzenetére
Ott nincsen aszály! Az alföldön néhány helyen a sajátt szememmel láttam, 200.X éves fák adják meg magukat.
Balatonfelvidéken már a szőlőnek is túl meleg és túl száraz az idő (ez is ritka) felső levelek összefordulnak, alsó levéltakarók enyhén sárgulnak potyognak.
A legnagyobb gond a Dunától keletre van (van ahol 10 centis a leszáradt kukorica, napraforgókarók..stb). Igen nagy a gond az ország nagyobb részén. -
vendingo
veterán
válasz
Szilágyi84 #7027 üzenetére
A telek Sopronkőhidán van.
-
Dorian
félisten
Én először lefújtam csak a karalábékat - amin megjelentek - Lamdexszel, megdöglöttek, de másnap ugyanannyian jöttek, és mentek át a paprikára, uborkára.
Utána adtam az egész környéknek, és főleg a gazos szomszéd felőli résznek ahonnan minden jön Mospilant, de nem hatotta meg őket.
Aztán lefújtam mindent Lamdexszel.
Most még mindig vannak de már nem sokan, tovább nem akarok mérgezni. -
Barret001
addikt
Buxus bokrom kipusztult. Óriási volt! Pár éve csak fekete dió esik le a földre.Erre most még olyan szárazság van,hogy minden kiszárad,ami még nem égett ki! Most volt eső,kb 1 mm...A port sem verte el! Persze volt ahol,20-30 mm is esett! Gondolom ott,ahol nem fontos. 6 szilvafám van,kb 3 szem szilva lett.És még sorolhatnám!
-
Rive
veterán
Földibolha
Tizenöt évig elvoltunk visszafogott vegyszerezéssel, de ezt a tormát még egy nagy adag mospilan se tudta megmenteni. És még mindig jönnek
Egy héttel ezelőtt még próbálkoztunk sárga lappal - egy éjszaka alatt teleszaladt. Pár nap alatt kiraktunk vagy egy tucatot - mind ugyanúgy tele volt fél nap alatt, és még több bolha volt, mint előtte, szóval jött a permet...Még egy növény a puszpáng, a gesztenye és a dió mellé, amit mostantól ~ képtelenség lesz vegyszer nélkül termelni
De a többi pillangósvirágúnál is ~ el lehet majd felejteni a nyári időszakot
És így a repce se fog megmaradni extrém permetezés nélkülAzon morfondírozok, hogy a klímaváltozást a hőmérő helyett lehet inkább efféle képekkel kéne magyarázni...
-
Barret001
addikt
válasz
Csabroncka #7017 üzenetére
Sőt! 10 méterről már elméletben sem tudnak szívni,mert "elszakad" a vízoszlop.
-
Csabroncka
addikt
válasz
tepenzed #7011 üzenetére
Azért pár dolgot még kellene tudni! A leírtak alapján hidrofor rendszered van (elvileg). A jelek alapján lehet van rajta szárazon futás védelem is és valószínűleg ha a beállított nyomást a szivattyú X ideig nem éri el, akkor kiold.
Aszály van, a kutak nagy részében bőven 6 méter alatt van a talajvíz, 8-10 méterről pedig a JET szivattyúk már nehezebben érik el a munkapont felső tartományát. -
mauimagic
senior tag
válasz
tepenzed #7011 üzenetére
Simán lehet, hogy van benne motorvédő hőkioldó.
Én tennék be áramláskapcsolót.
Sajnos az aszály miatt a kutad vízhozama rosszabb lehet a megszokottól.
Az én kutamat eddig is csak szakaszosan tudtam használni, kb 200 liter vizet tudok kivenni óránként, ezért egy nagyobb tartályt töltök fel szakaszosan a kútszivattyúval és onnan egy másik szivattyú dolgozik az öntözőrendszerre.
Horror pénz volt kiépíteni, de sajnos úgy tűnik, hosszú távon kifeizetődő lesz. -
mauimagic
senior tag
válasz
inf3rno #7008 üzenetére
Nézd meg a szivattyú jelleggörbéjét, az emelőmagasságot és mérd le a locsolófejen a vízhozamot. Ha sokkal kisebb, mint ami a jelleggörbéből adódik, az nem tesz jót a szivattyúnak.
Jó eséllyel locsolófejjel csak viszonylag komoly szivattyúkat tudsz leégetni, de egy 1/2"-os slaggal, visszafojtott locsolófejjel azért össze lehet hozni. -
tepenzed
őstag
Sziasztok!
Adott egy kút, melyről az öntözőrendszerem napi kétszer tevékenykedik. Mostanában azt figyeltem meg, hogy érdemes ránéznem naponta (van egy csap is a kertben, ami kútvizet ad), hogy üzemel-e a szivattyú, mert van, hogy 'se kép,se hang'. Ilyenkor lecsapom a kertben a biztosítékot, visszanyomom, hallom, hogy beindul a szivattyú és jön is a víz.Olyan lehet, hogy locsolás közben elfogy a víz és az öntözőrendszer szívná a vizet, de nem jön, ezért túlmelegedés megelőzése képpen lekapcsol a szivattyú? Mert kb erre tudok gondolni.
Vagy akkor is egy idő után újra mennie kéne beavatkozás nélkül?
-
inf3rno
nagyúr
Megoldható valahogy, hogy direktbe kössek locsolófejet a kút szivattújára? Attól tartok, hogy a túl nagy ellenállás miatt esetleg leég a szivattyú, vagy a túl nagy nyomás szétviszi a csöveket vagy a locsolófejet. Van ezzel bármi tapasztalatotok? Most egyelőre az a koncepció, hogy tartályokba töltöm, és onnan folyatom, de így jóval olcsóbb lenne.
-
Szerintetek ezt a locsoló csövet meg lehet toldani?
Kiszúrta a kaktusz 2 helyen is, gondoltam elvágom / kivágom belőle a lyukas részeket csak nem tudom, h toldom össze...
Azt írja, h: Tömlő 5/8-3/4 colos belső-átmérő.
Akkor gondolom 5/8-os toldók kellenének -
simirizsa
csendes tag
Sziasztok,
Kezdő hobbi kertész lennék, és segítséget szeretnék kérni.
Ültettem lilla burgonyát (Fleur Bleue) szépen meg is nőt, de nem találtam a neten sehol, hogy pontosan mikor lehet/kell a gumot szüretelni. Virág aztán termés már megjelent egy jó ideje a burgonyán, néhol már el is kezdet száradni. a nővény. Valakinek valami jótanács ? Szedjek ki egyet aztán nézem meg ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HTPC (házimozi PC) topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen TV-t vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Vicces képek
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Thinkpad P16s notebookot vennék
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest