Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
Szerintem sincs értelme permetezni, túl nagyok. Valaki írta régebben FB-on, hogy magától elmúlt náluk a légy itt Veszprémben, úgyhogy lehet, hogy egy idő után ez is eltűnik majd, mert jön valami természetes ellensége. Spanyol csiga például nálunk már szinte egyáltalán nincs. Vegyszeres megoldásnak inkább valami felszívódót javasoltak nekem, és talán sárga légypapírral lehet követni ezt is, hogy mikor érdemes kilocsolni a szert.
-
inf3rno
nagyúr
A dió az valamilyen mérget termel, ami lassítja a többi növény növekedését, vagy meg is öli őket nagy mennyiségben, de nem tudok róla, hogy ennek bármi köze lenne a jódhoz. A múltkor olvastam egy listát, hogy vannak olyan növények, amik védettek ellene, és azokat lehet diófa alatt is növeszteni.
-
Rive
veterán
Nem jód. Csersav.
Mi szoktunk belőle hagyni a füvön (giliszták tavaszra 'megeszik'), de nem sokat mert takarja a fényt => öli a füvet.
Kicsit lassabban komposztálódik mint bármi más, de rendes körülmények között azért egy szezon alatt megvan.
Elvileg nem jó elöl hagyni a diófalégy miatt, de osztottunk, szoroztunk: nincs annyi haszon a dión, hogy egy tizen-méteres fát megérje permetezni, úgyhogy végül ráhagytuk. -
Szevam
senior tag
Egy másik szívfájdalmam a diófa levél. Ha jól tudom nem szabad a talajon/talajban hagyni, mert mindent "megöl" a benne lévő nagy mennyiségű ?jód? miatt.
Kinek milyen tapasztalata van a diófa levelekkel kapcsolatban?
-
Dorian
félisten
válasz
Brandynew #6193 üzenetére
Amit az Amalgerolról olvastam, kb. ugyanazt csinálja, mint pl. a Wuxal: javítja a növények tápanyagfelvételét, csak több, mint 2x annyiba kerül.
Wuxal összetétel: nitrogén 8%, Foszfor (P2O2) 8%, Kálum (K2O) 6%,Bór (B) 124mg/l, Réz (Cu) 49mg/l, Vas (Fe) 248mg/l, Mangán (Mn) 148mg/l, Molibdén (Mo) 12mg/l
Cink (Zn) 49mg/l,
Amalgerol összetétel: "titkos" Akkor honnét tudom, h jobb, mint a másik, és nem ebben is a nitrogén-foszfor teszi a dolgát? -
spileraaa
senior tag
Szilva /alma / körte / cseresznye / meggy
Ezekre valaki tudna írni egész évre permetezési menetrendet?
Ha van rá igény én tudok a szőlőre írni ahoz értek de a gyümölcs és zöldség azokhoz nem igazán.
-
Dorian
félisten
-
Dorian
félisten
válasz
justmemory #6182 üzenetére
Én is ugyanígy. A minimálisan szükséges vegyszerezést bizony megteszem: 1x kénes lemosó permetezés, virágzáskor 2x gomba ellen, és amikor és ahol kell (1-nél többször még egyik évben sem kellett) tetvek ellen.
Ellenben gyomirtót nem használok (inkább kiszedem a fűből a zavaróbbakat), műtrágya helyett pedig trágyát, idén pedig először komposztot a veteményesben, a fű műtrágyát kap (mi mást kaphatna?) -
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #6146 üzenetére
Én valahol a két véglet közötti egyensúlyban hiszek. Olyan sok idő telt el vegyszerezve (globálisan), hogy nem gondolom, hogy egyik pillanatról a másikra, pusztán az így akarom csinálni erejével működhetne. Egyfelől nagyban csinálni a hagyományos módokon (úgy értem, hogy nem 1-2 gazda, hanem 80-90%) olyan infrastruktúrális kiépítettséget, alapanyagokat, stb. feltételezne, ami jelenleg nincs. Másfelől a sok rezisztencia miatt nem biztos, hogy működne. Ha a profittól és/vagy minden egyéb gazdasági körülménytől el is tekintünk, a végső feladat az lenne, hogy etessünk/ellássunk 7+ milliárd embert (vagy "csak" egy országnyit) hagyományos módszerekkel. Szerintem ehhez elhatározás és idő kell. Utóbbi a fentebb említettek miatt (nagyon elnagyolva). Sz elhatározás pedig külön sztori.
Amit én lokálisan teszek, hogy igen, van 4 db 4x4 méteres ágyásom, amit fóliával lefedek. Ennek oka részben az, hogy nincs elegendő mulcsanyag (egész egyszerűen egyszerre nem gyűlik össze ennyi fűnyesedék - 64m²!) Emellett esetleg van még valamennyi, amit kapálok, ha történik vetés. A maradék kb. 600-700 m²-en viszont max füvet nyírok, de azt sem mindenhol, mert van, ahol a pipacs nő föl, vagy más virágos növény. Plusz rengeteg a bokor, fa, részben dísz, részben termő. Itt sem igazán tápanyagozunk, viszont a termés miatt idén 1x megpermeteztem, és ha kell, pl. tetvek ellen is meg fogom, mert évekig próbáltuk vegyszer nélkül, de amit elértünk, az az, hogy végignéztük, ahogyan tönkre megy a termés, a fa. A kert fele eleve parkosítva van, de nem vetett fűvel, hanem igenis "gazos", mert nem akarunk ökológiai sivatagot. De ha kell, akkor kézzel/kapával gazolok, nem gyomirtóval. Ugyanakkor a házfal és a betonjárda tövénél kibújt kitudja hányezer éve nem írtott/gyérített tarackot lefújtam, mert komplett dzsungel volt a házfal 10 m hosszan. Úgy tűnik most rendben van. Ahogyan látjuk rengeteg állat mozog a kertünkben. Tehát úgy gondolom, a magunk részéről az egyensúly megvan. Persze mi csak hobbiból, pici önellátásra "gazdálkodunk", nem megélhetésből, és valószínűleg ez nagyon nem mindegy...
-
Rive
veterán
válasz
vendingo #6176 üzenetére
Azért nem éri meg a természetes módszer, mert ingyen van, nem lehet rá támogatást felvenni.
Azon kellene picit elgondolkodni, hogy a kapa ~ 7000 éves találmány, az eke meg ~ 5000 éves.
Semmiféle támogatásnak nem volt szerepe abban, hogy teljesen kiszorították a megelőző 'hagyományos' módszereket -
inf3rno
nagyúr
Attól is függ, hogy mennyit nyírja. Én annak idején arra jutottam, hogy 1.6LE-nél van az a határ ami alatt már inkább szegélynyíró, mint fűkasza, szóval annyira nem éri meg megvenni. Ebben lehet némi csalás, mert a kínaiaknál néha beírnak dupla annyit, mint amit ténylegesen tud. Ha kellően sík a terület és viszonylag sűrűn nyírja, akkor én inkább tologatósat vennék, azzal ezerszer könnyebb, mint kaszával.
-
vendingo
veterán
Én bch 400-at veszek szerintem (ma találtam is egyet 90-ért), de nálam elég vad a gaz, amit lusta vagyok manuálisan kitépkedni. Inkább bedarálom mulcskéssel, ehhez meg kell a 400-as ereje.
Sima átlag használatra inkább spartat választanék a helyedben. Veszel egy 5 literes kannát, amiben csak kasza benzin lesz, aztán ennyi. -
doc
nagyúr
válasz
vendingo #6176 üzenetére
Nem is az a gondom hogy olyan bonyolult lenne, csak maceras kevergetni, bar vegul is lehet ra tartani egy kulon kannat.
A Spartan 250-et nagyon sok helyen lattam emlegetni mint 'best buy', vegul is lehet hogy raszanom magam.
A terulet nem hatalmas, talan 1000 nm, valtozo suruseggel, leginkabb csak vekony szaru fu/gaz.[b]Toobee[/b]: hat, ezt kicsit overkillnek erzem azert hogy evente 4-5 alkalommal elovegyem
Mondjuk tenyleg dicserik, jol is nez ki, de igy epitkezes kozben ennyit nem szivesen adnek ki ha nem muszaj.
Oleo-Mac BCH 400 T meg ami eleg jo kompromisszumnak tunik a 250-es es a 730-as kozott -
Toobee
veterán
Én most próbáltam ki pár régebbi Oleo Mac kaszát: Spartan valami és 730. Ezek 2T modellek 1,4 LE körüliek, de csak szenvedtem velük, igaz, elég nagy volt a gaz. Szerintem most adj ki rá picit többet, de legyen erős a gép, a 755 Master már elég jónak tűnik.
Más: hétvégén feldobtunk pár kamerát, meg kiépítettük a számunkra szükséges villanyhálózatot. Régi parasztház, kikötöttük a bent lévő rendszert. Csináltunk pár sor veteményt is, a cirkalom marha jó dolog, szép sorokat tudtam vele húzni. A borsó, saláta már 1 hetes, azok szépen át is törték a talajt, már látni őket.
Hátul van egy nagyobb rész, oda lucernát terveztünk rakni, az lesz a hétvégi program. Kerítésjavítás, óltatarozás után pedig jöhetnek a szárnyasok. -
vendingo
veterán
Az említett filmben javarészt az ipari termelésről van szó.
Azért nem éri meg a természetes módszer, mert ingyen van, nem lehet rá támogatást felvenni.doc: nem agysebészet a keverés. Előre kikeversz egy kannába, aztán csak tankolsz amikor kell.
Mekkora terület? Akkus nem lehet alternatíva?
60-70 körül csak áruházit fogsz kapni: einhell, alko...
Én is most vagyok vétel előtt, pár napja hasonló kérdéssel jöttem a topicba.
Ha nem gond a 2 ütem, akkor oleo mac sparta 250-et mondanék. -
inf3rno
nagyúr
Én úgy tudom a tejet tapadásfokozónak használják, de nekem annyira nem jött be. Az is csak rárohadt egy vékony rétegben. Nem tudom mi a hatóanyag a csalánnál, lehet a nitrát, de akkor ennyi erővel műtrágyával is lehetne permetezni, és ugyanott volnál rohasztás minden nélkül...
-
doc
nagyúr
Sziasztok!
Ez megfelelo topicnak tunik, remelem nem lottem melle
Szoval: fukaszat szeretnek venni, de kisse el vagyok veszve
Az mar korvonalazodott bennem hogy negyutemu (ne kelljen kevergetni az uzemanyagot) 30 ccm koruli damilost szeretnek, gazos udvaron par hetente vegigmenni lenne a feladat. Tudnatok ajanlani par megbizhato tipust? Arban nem nagyon tudom beloni, de ha muszaj valamit mondani akkor olyan 60-70 ezer korul gondolkodnek. -
Szevam
senior tag
+inf3rno
Köszi a válaszokat.
inf3rno: Hmm azt hittem azért használják a csalánt, mert magas a nitrát tartlma
. Főzésnél nem indul fermentáció így más anyag jut csak a lébe (kevesebb "vitamin", tápanyag mert meleg hatására eltűnik
). Ilyenekre tudok még gondolni.
Ez az illóolajos dolog jól hangzik.A tejet hallottam még, hogy permetszerként használják. Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
-
vendingo
veterán
Igazad van. Az nmhh által forgatott dokumentumfilm magyar és külföldi gazdákkal, szakértőkkel az nem forrás, ellenben egy random ember kommentje egy fórumon az lehet mérce és forrás is.
Szevam: senkit nem ismerek aki használná, mert olcsóbb, kényelmesebb leemelni a polcról a permetszert, ami hatékonyabb is.
-
Rive
veterán
Hát, akivel eddig találkoztam (és nem rajongásból, hanem tapasztaltból beszél) azok szerint levéltrágyának elmegy de semmi drámai (viszont ~ mindegy, hogy miből csinálja az ember, nincs a dologban igazán csalán-specifikus rész): permetszerként ugyanakkor még nem találkoztam olyannal, aki kipróbálás után is dícsérte volna.
-
Rive
veterán
válasz
Brandynew #6156 üzenetére
Az "ásás" elleni legfőbb érv, hogy megborítja a talajban lévő folyamatokat.
Természetes állapotban a talaj életközössége között folyamatos verseny van a tápanyagokért. Ami épp elhal, abból felszabadul a tápanyag: a többiek meg minél gyorsabban felszívják. Emiatt 'szabad' tápanyag nem sok van: minden le van kötve. Ezért mosódik ki nehezebben a bolygatatlan föld, ugyanakkor: ilyen földön a haszonnövény csak egy versenyző a többi között.
Az ásás egyik lényege, hogy ezt a versenyt megborítsa és extra tápanyagokhoz juttassa a haszonnövényt.Ennek vannak előnyei és hátrányai. Az előnyök és hátrányok között ki mire esküszik, ki mit tart fontosabbnak: ki hogyan használja ki az egyiket és ki hogyan kompenzálja a másikat.
-
Szevam
senior tag
Sziasztok!
Vízben áztatott (rothasztott) csalán levével vagy hasonlóan a feketenadálytő levével való permetezésről ki mit hallott? Valóban hatásos?
Amennyiben igen, van-e még másfajta növény amit érdemes lenne használni ugyanerre a célra?
-
HUTCHDB
nagyúr
válasz
justmemory #6127 üzenetére
Juniusban kell szépitgetni. -
inf3rno
nagyúr
válasz
hentes555 #6157 üzenetére
Nem szabad olcsó benzint bele tankolni, mert bioetanolt kevernek bele, és be tud rohadni. Ennél a néhány liternél meg nem számít az ár különbség.
Nem tudom, hogy mi a hibája, állítólag ha benzin, levegő vagy szikra nincs, akkor nem indul, de ezt is csak az autó felújítós műsorokból tudom.
Abból, hogy tövig húzod a gázt még esetleg arra lehet következtetni, hogy nem alakul ki robbanóelegy, szóval vagy a benzin vagy a levegő adagolása nem megfelelő, de nincs teljesen eldugulva. Körülbelül eddig terjed a tudásom a témában. Itt helyben van szaki, aki ezekkel foglalkozik, én el szoktam vinni hozzá, mindig magyaráz, hogy mi volt a baja, de nekem teljesen kínai sokszor amiket mond.
-
hentes555
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom jó helyre írok-e, egy fűkaszával lenne gondom.
Az alany egy 33 cm³-es kínai fűkasza, ősszel használtam utoljára, akkor még jó volt, bár egyszer-kétszer nehezebben indult. Most elővettem és az istennek nem akar beindulni. Próbáltam hidegindító sprayvel, kizárólag azzal hajlandó csak beindulni, de ha nem húzok neki max gázt rögtön, akkor le is fullad azonnal. Ha húzom a gázt tökig, akkor megy 15-20 mpeket de ha visszább engedem azonnal leáll.
Gondoltam karbi hibára, hogy esetleg télen belerohadt a benzin, ezért vettem egy teljesen új komplett karbit, de a hiba ugyanez. Szikrát néztem, az rendben.
Mit tudnék még megnézni rajta? Illetve nem tudom azzal valami kárt tettem-e, hogy télen függőlegesen a falnak volt támasztva motorral felfelé? -
Brandynew
őstag
Ha már újra kell őket telepíteni, akkor valóban nem árt az előzetes talajlazítás. De hogy az éves rutinba be kell-e iktatni, az már kérdéses, a no dig kertészetnek elég sok művelője van, és meggyőzőnek tűnik, amit leírnak és amit mutatnak. Az "ásás" elleni legfőbb érv, hogy megborítja a talajban lévő folyamatokat.
-
-
Rive
veterán
válasz
Barret001 #6142 üzenetére
Az ásás,szántás,betesz nekik!
Nem. A laza (lazított) talajt még szeretik is. Sok helyen (tömörödött, agyagos föld) csak úgy lehet (újra) telepíteni őket, ha előbb lazítanak.
A probléma ott van, hogy hagyományosan a 'jól művelt' föld teteje kopasz => nincs mit lehuzigálni => éhenhalnak.
A szerves trágya valamennyit ezen javít, de a szokásos alacsony növénysűrűség meg ront.
-
Brandynew
őstag
válasz
#46372352 #6150 üzenetére
Gombák ellen lehet használni pl. Trifendert, ami nagyon hatékony, de ha nem fér a büdzsébe, akkor még a Prosilicon is jobb a szintetikus vegyszereknél. Mellé pedig lehet ültetni fokhagymát és/vagy vöröshagymát.
Levéltetvek ellen sarkantyúka, fodormenta, zsázsa kombó verhetetlen.
Lepkefélék ellen fűszernövények, pl. menta, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom.
Vannak persze kombó védelmet nyújtó növények is, pl. az említett bazsalikom lisztharmat ellen is jó, akárcsak a turbolya, ami a lisztharmat mellett a tetvek ellen is jó.
Tény, hogy vegyszerrel egyszerűbb leszórni a növényeket, de ha abból indulsz ki, hogy lehetséges más módon is védekezni az említett élősködőkkel szemben, és rászánod az időt, energiát, akkor meg tudod találni a módját.
Nekem is van paradicsomom, paprikám, körbe és közötte is fűszernövények, metélőhagyma bőséggel, és semmilyen betegsége nincs, semmi nem támadja. Úgy vagyok vele, ha vegyszerezek, akkor feleslegesen szánok időt/pénzt/energiát a háztáji termesztésre, megvehetem inkább a Lidlben is, ami kell. Ezért inkább nem vegyszerezek.
-
Barret001
addikt
válasz
#46372352 #6148 üzenetére
A gond ott van,hogy a régi ellenálló növények száműzve lettek! Oka,kevesebb,kevésbé szép termés. A jelenlegi tetszetős piacos árúk termelése csak a "modern" módszerrel lehetséges.Lehet választani... Akinek jó a görbe apró (egészséges) uborka,annak jó lesz a talaj kímélő gazdálkodás.
-
Brandynew
őstag
válasz
vendingo #6143 üzenetére
És sajnos ebben a topikban is vannak, akik gyomra automatikusan Glialkát, terméshozam-növelésre/gyepesítésre műtrágyát, növénybetegségekre pedig vegyszert ajánlanak. Ez a fajta gazdálkodás élettelen földet fog eredményezni és gyenge, alacsony ellenálló-képességű növényeket. Ez a gondolkodás nagyon idejétmúlt, szakszerűtlen, és el kellene felejteni.
A helyes módszer:
- rendszeres szerves trágyázás (akár érlelt marhatrágya, akár istállótrágya, akár zöldtrágya, akár komposzt stb.)
- állandó mulcsolás (komposzt, szalma, fűnyesedék stb.) jóformán a talaj egészén, ahol nem fű van
- szabadon maradó földfelületek talajtakaró növénnyel való beültetése
- jól megválasztott növénytársítások (sokkal hatékonyabban lehet vele védekezni a kártevőkkel szemben, mint a vegyszerekkel)Ha valaki így gazdálkodik, annak a legritkább esetben kell kártevők ellen permeteznie és ha belemarkol a földbe, minimum 4-5 giliszta lesz a kezében.
A kert szétvegyszerezése teljesen értelmetlen és káros. Nem is tudom, hogy nevezhető-e földnek egy olyan terület, amiből a vegyszerek kiöltek minden életet. Ott a műtrágya tart életben mindent, nem a föld.
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
justmemory #6145 üzenetére
Igen ez is jól hangzik az állandó gazolás gyomlálás megszüntetésére ,de én a nem ásós rotációs hanem pihentetős másik véglet érdekelne inkább,hogy mennyire lehet úgy létezni eredményesen. Sajnos mindenre van pozitív és negatív példa is elég meggyőzően amiktől nehéz dönteni vagy boldogulni , hogyan lenne érdemes ,mert amúgyis mindenkinél más tényezők szerint élhető és hasznosítható a kert rengeteg befolyásoló tényezőkkel amit ugyebár tapasztalva tudunk csak meg .
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #6144 üzenetére
Nekem ismerősöm a saját kertjükben csinálja 'nagyban'; közel 2000 tő eper, közel 2000 tő pirospaprika (darálni, őrölt pirospaprikának), hagyma, cékla, málna, kukorica, szeder, ribizli, batáta, gyümölcsfák, meg amit éppen kigondolnak. Ő minden évben rotál, plusz fekete fóliával borít mindent; a saját tartású disznók alól kialmozott cuccot használja, ami szépen összeérik. Neki elvileg nincs gondja a talajminőséggel, vakondok is folyamatosan járnak nála (van vakondrisztója, így csak ott járnak, ahova nem rakott), gondolom azért, mert találnak kaját.
Persze azért a rota nyilván nem egyenértékű a traktoros szántás/tárcsázásos műveléssel. Az is számíthat, hogy műtrágyát sem használ. -
Szilágyi84
senior tag
-
Barret001
addikt
válasz
inf3rno #6136 üzenetére
A giliszta függőleges 1-2M hosszú járatokban lakik.A lehúzott korhadó anyagokat hasznosítja.Az ásás,szántás,betesz nekik! Pedig ők javítják a földet,ha nem is túl nagy eredménnyel. Akkor dolgozol jól,ha minden évben hordasz jó minőségű anyagot a föld felszínére.akkor nem kell "piszkálni".mindig porhanyós,nedves,és tépanyag dús lesz. s minden évben vastagabb!!! A szántással agyon vágják a földet,és még a szél is elviszi a vékony termőréteget...Nyáron felmelegszik,és kipusztul belőle minden élőlény.Ez a bónusz
-
vendingo
veterán
válasz
justmemory #6137 üzenetére
Szerintem is ez lenne a legjobb döntés. Majd kiderül, hogy mi rejlik a fél méteres száraz gaz alatt. Remélem nyomokban füvet is tartalmaz.
-
Dorian
félisten
válasz
justmemory #6132 üzenetére
Annyi a titok, h nem szabad egyszerre vastagon teríteni, csak 4-5 centit. Én is locsoltam, hiszen veteményes volt, alulról - felülről kapta a vizet, de szépen elszáradt, a nagy része el is tűnt.
-
inf3rno
nagyúr
Állítólag van olyan fajta giliszta, ami viszonylag mélyen van, és feljön a levelekért, hogy lehúzza. És azt mondják a szántás rotálás, ilyen talajmunkák tönkreteszik a járatait, esetleg meg is ölik. Ezért ahol minden évben szántanak, onnan egy idő után eltűnnek ezek és romlik a talaj szerkezete. Legalábbis van egy ilyen elmélet.
Amúgy kicsit kiakadtam azon, hogy parlagon van a földünk már évek óta, aztán az egyik helyi oda akart pofátlankodni, hogy majd ő jól felszántja meg megműveli, és előadta, hogy öreganyám kérte meg erre. Ugyanez a família lopta szét a földeket és munkagépeket a környéken, mert benne voltak a helyi TSZ vezetésében és elintézték maguknak a privatizációt. Az egyik szomszéd is ebből származik. Szóval meg vagyok áldva ezekkel. Egyik oldalról ott az úri fiú, aki golfpályát csinál a hátsó kertjéből a szinte napi rendszerességű nyírással, a másik oldalról meg a pofátlan éhes proletárok. Bár kétségtelen, hogy lehetne sokkal rosszabb szomszédság is. Most, hogy pihent a föld, 1-2 éven belül elkezdem szántás nélkül művelni. Kíváncsi vagyok mire jutok vele.
-
vendingo
veterán
Korábban írtam kerttel kapcsolatban. Hétvégén elkezdeném rendberakni. Szárazat összehúznám, égetném, viszont nem tudom merre induljak tovább. Gyomirtás, beszántás majd füvesítés, vagy hagyjam idei évre gazosan, amit folyamatosan nyírnék, csinálnék egy kis veteményest, amit kézzel is feltudok ásni, elültetném a kívánt fákat, növényeket. Lehet jobban járnék ha a teljes gazmentesítést és füvesítést őszre, jövő tavaszra hagynám, mert így legalább az idei évben többet tudnám használni. Ha gyomirtózok, beszántom, füvesítek akkor abból jó sokára lesz olyan gyep, amin mászkálhatok, dolgozhatok, közben 2 nagy fát is elég rendesen meg kellene vágni, kerítést kell csinálni, erősíteni. Számításaim szerint júniusra tudnám elvetni a fűmagot, utána meg hetekig ki se tudnék menni a friss fűre.
Ti mit döntenétek a helyembe? Csináljam meg most patent állapotra, vagy hagyjam inkább őszre, tavaszra? Idén már szeretnék kicsit grillezni, kertészkedni, vetni pár dolgot, amivel nem vagyok még elkésve. -
Szevam
senior tag
-
inf3rno
nagyúr
Szerintem van itt tényleges kockázat. Én kivágtam fákat, a bent maradt tuskón meg olyan gomba nő esős időben, ami a megmaradt fákat is megfertőzi és megöli. Kénytelen voltam betemetni az összeset. Itthon is azt látom a benti növényeknél, hogyha a földön hagyom a lehullott levelet, akkor elkezdik gombák kajálni. A kórokozók egy része ilyen, hogy alapból lebontó funkciója van, aztán néha túlzásba esik, főleg ha az élő növény le van gyengülve. Ettől függetlenül a talajeróziót kétség kívül akadályozza, ha letakarjuk, és a kiszáradástól is védi a talajt, ami kevesebb öntözést jelent. Tegnap olvastam olyat, hogy valaki fél méter vastagon terített szét lehullott levelet, és egy év alatt teljesen eltűnt és javított a talaj minőségén. Valszeg a giliszták húzták le. Állítólag minél vastagabban mulcsolsz, annál jobb, és időt kell hagyni neki, akár éveket, hogy kialakuljon egy egészséges élővilág. Szóval van ennek kockázata és haszna is, kicsit lehet úgy is nézni, mint egy befektetést.
-
justmemory
senior tag
Tavaly én is elterítettem a levágott füvet, de néhány hét után fel kellett takarítsam, mert az eredeti funkcióját már nem látta el. Nem azt mo dom, hogy dohosodott és penészedett, de majdnem. A veteménybe nem akartam ezt. De lehet, hogy én csináltam valamit rosszul, mivel közben ugye locsoltam, kiszáradni nem tudott...
-
Szevam
senior tag
"Nálam van csomó füves terület, a levágott füvet oda szoktam szétteríteni, ez kicsit macerás, de tripla haszon: nem szárad ki annyira a föld így kevesebb vízigény, nincs gaz, és tudom hová tenni a sok füvet. "
Ezt köszönöm! Lopom az ötletet, nálam folyamatosan szél van.Amúgy én attól szoktam tartani, hogy ha egy fa tövében (vagy bárhol) meghagyok egy adag levelet, akkor az bedunsztolódik és bepenészedik alatta, ami rámehet a fára és betggé teheti. Ez mennyire valós félelem?
-
justmemory
senior tag
A slagos locsolás ma már nem elég sajnos, igen. Tavaly vettem ilyet (ezerpárszáz forint volt, tömlőelem nélkül), ezt leszúrtam az ágyás közepébe, slag rajta, csak meg kell nyissam. De nyilván úgy a jó, ha automata és közvetlenül megy a növények tövére.
Nekem a füves területről - hiába nagy - nem gyűlik össze annyi, hogy takarásra használjam. Tavaly próbáltam. Egy idő után le kellett takarítani, gaz is nőtt - tény, nem annyi(ra) -, így maradtam a fekete fóliánál, ha már kaptam ismerőstől ingyé' -
Dorian
félisten
válasz
justmemory #6128 üzenetére
Tavaly a csepegtető ellenére kellett rendszeresen slaggal is locsolnom, de ugye az időigényes, nem is annyira jó megoldás ha felülről kap vizet amikor már nagyra megnőttek, meg ha már van öntözőrendszer... Úgyh idén duplázom a csöveket, h minden sor mellé jusson. Nálam van csomó füves terület, a levágott füvet oda szoktam szétteríteni, ez kicsit macerás, de tripla haszon: nem szárad ki annyira a föld így kevesebb vízigény, nincs gaz, és tudom hová tenni a sok füvet. Talán vmi tápanyagot is ad a földnek.
-
justmemory
senior tag
Ja, hát munka van vele, én is egyszerre 3-4 dolgot kell csináljak.
Öntözést én úgy tudtam megoldani, hogy 1. fekete fóliát rakok le, így gazolni iskevesebbet kell, és kevesebb vizet is kell kijuttassak (ritkábban kell locsoljak), 2. 4x4 méteres ágyásokat csináltam, amiket pont be tud locsolni a köresőztető/spray. Ezt indítom rá szükség szerint. -
Dorian
félisten
válasz
justmemory #6125 üzenetére
Mondjuk nálam főleg attól, hogy a szüleim mikor tudnak hozzám ideutazni segíteni
De kb 2 hét múlvai időpontot tervezünk.
Most ez kicsit több melót igényel, mert a 800 l-es komposzt-tárolóm megtelt, azt ki kell üríteni (ráadásul úgy, h az a szar műanyag cucc közben ne essen darabokra), szétválogatni, a még nem érett cuccot vissza, az érettet pedig trágya helyett fogjuk használni.
+ A csepegtető rendszert normálisan megcsinálni. Eddig valamennyi le volt dobálva a veteményesbe, tavalyi tapasztalat alapján legalább dupla mennyiség kell, azt meg már nem is lehet a csőből oda hajtogatni, hanem darabokban idomokkal összerakni. -
inf3rno
nagyúr
válasz
justmemory #6118 üzenetére
Tuti lefrissítették a mátrixot, aztán ez valami új bug lesz.
-
HUTCHDB
nagyúr
válasz
justmemory #6115 üzenetére
Koszi a szándékot. Ha meglenne a cikk, szívesen fogadnám.
-
Dorian
félisten
Mi a véleményetek, mikor lehet kiültetni a palántákat? Időjárást nézve most vasárnaptól beáll a hajnali 8-9-10, délutáni 21-21 fok a köv 30 napban.
-
justmemory
senior tag
Jóságos ég... nem voltam fáradt, tutira nem ez volt, az előzmények között is ott van nekem a böngészőben, de már nem is azt hozza, amire emlékszem, hogy olvastam...
Bocsesz...
Abban rendesen voltak képek ilyen fákról, meg írták, hogy június közepén lehet elkezdeni hozzányúlni a hajtásokhoz... valami elcsesződött a mátrixban... -
Szevam
senior tag
válasz
justmemory #6115 üzenetére
Érdekes ez a link... tuti nem voltál fáradt?
-
-
Toobee
veterán
Nem biztos, hogy jól fogalmaztam. Szóval mindig van valaki a ház körül, de a lehető legkevesebb feladatot szeretném másoknak adni. Mi 3-5 naponta tudunk hazamenni és elvégezni minden olyat, ami kibír ennyi időt.
#6109 inf3rno: én se gondolom ezt túl ennyire. Ott van a net, mindent tudok kapcsolgatni. Infralámpa, rádió estére, szivattyú a friss víznek, kamerán tudom követni az eseményeket is. Ha pedig valami miatt oda kell menni, akkor szólunk valakinek a családból.
-
Szevam
senior tag
Arról nem is beszélve, hogy esténként be kéne ültetni a baromfiakat a ragadozók elől, és 2-3 naponta nem árt üríteni a fészkeket.
A régi magyar fafajták engem is érdekelnek, honnan lehetne szerezni (állítólag van amit nem szabad szaporítani, de nem étem miért? Van valami gén megőrző központ, de nem tudom merre.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
vendingo #6106 üzenetére
Szerintem ha be van kamerázva, és azon nézi minden nap, akkor lehet. Én is gondolkodok ilyesmiben, mert régen az volt a klasszikus, hogy vagy nem utazunk sehova, vagy megkérjük arra az időre a szomszédot, hogy foglalkozzon az állatokkal, aztán ha ő utazik, akkor mi vállaljuk ugyanezt. Ma már nem jellemző ez sem. Tyúk viszont kell.
-
justmemory
senior tag
Szia,
csatlakozom az előttem szólókhoz: így ne tarts állatokat. Közeli ismerős tart sokat, sokfélét, nem lehet azt úgy, hogy olykor ránézel. Plusz még egy adalék: bizonyos települések bizonyos állatok tartását külön szabályozhatja, ennek esetleg nézz utána. Abban is lehet olyan kitétel, hogy mennyire kell felügyelni, stb.
-
Rive
veterán
Ez (ennyi időre személyes felügyelet nélkül hagyni állatokat) szerintem is felelőtlenség.
Amúgy önitatónál nem csak a víz mennyisége, de tisztasága is gond. Nyáron (baromfi előtt - nem egy tiszta népség) néhány nap alatt már csak trutymó, akkor is, ha időnként friss vizet önt hozzá valaki.
-
vendingo
veterán
-
Toobee
veterán
Sziasztok ismét!
Hétvégén vetettünk, sajna a gyümölcsfákról lecsúsztam már, de majd ősszel. Hagyományos, magyar fajtákat merre találok? Az ősi fajtákat keresem, nem a nemesített vonalat. Alma, körte, sárga- és őszibarack, gumibarack, szilva, ilyesmik.
Illetve állattartással kapcsolatos kérdésem is lenne:
Tudtok ajánlani szárnyasok mellé önetetőt és önitatót? 4-5 napnyi naftát kellene tudjon tárolni. 10 fő körül baromfi, 2 liba, 2 kacsa. Hétköznap nem vagyunk vidéken, ezért csak a legvégső esetben riasztanám a szülőket, apósékat. Lesz fent pár kamera, infalámpa, rádió okoskonnektorral. Azon gondolkodom még, hogy a szivattyúra kapcsolnám az itatót és azt ugyanúgy egy okoskonnektorról be tudnám kapcsolni akármikor a friss víz miatt. -
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
Tegnap szemezgettem a Gardena RollUp földbe csavarható automata tömlődobozt.
Kicsit borsos az ára. Tudtok esetleg alternatívát? Mindenképpen földbe csavarható, forgatható, automatán visszahúzódó tömlőre lenne szükségem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 38GL950G-B - Ívelt Nano IPS / 3840x1600 / 175hz 1ms / G-Sync Modul / FreeSync / HDR 400
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Új ASROCK A520M PG Fèlkonfig - Ne hagyd ki! 0% THM-RE is!
- Csere-Beszámítás! MSI Ventus 3X RTX 4060Ti 8GB GDDR6X Videokártya
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest