Hirdetés
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- CES 2026: Több képernyőn jobb a játék az ASUS szerint
- CES 2026: jön az AMD CES előadása és az NVIDIA GeForce ON
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- OLED TV topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi belépő szinten
- Milyen házat vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
sgergi
veterán
Nálam a 6550 alapfeszen megy 500-as fsb-t, 510-en még próbáltam, de ott a lapom kezdett már el haldokolni, de nem próbáltam komoly fesz emeléssel, csak nagyon minimálissal a lap részéről. Tehát igazából nem tudom mennyit menne, mert komolyabb fesszel nem kínáltam meg.
Ráadásul sok 6550 tudja a 3GHz-et, de volt egy olyan széria, ahol nem akart menni semennyi fesszel sem 2,8GHz felett (lehet erre a 2,8-ra már rosszul emlékszem) Igazából ennek a procinak csak az a baja, hogy kicsi a szorzója.
-
enemy107
senior tag
A lap ment már 550-en E8400-al ennek a procinak Max fsb-je ennyi.
Én sem értem miért nem stabil ha kerek 4GHz kellene mennie. 40 MhHz emeléshez nem elég 1.45V.
Ötlet valami? -
Vergilia
tag
Tőlem vette, és SLA4U tehát B2-es. 2,33-ig próbáltam, ott stabil volt, de az alaplapon nem engedte feljebb húzni (350-nél), a proci elvileg FSB 425-ig tuti stabilan kell hogy menjen, megfelelő hűtéssel, alap feszültség beállításokkal. Hűtőből nekem ezt a fajta van, és 4,1-en az E5200 25-28 fokos, terhelve 42-45 fok, és meglepően halk a teljesítményéhez képest.
-
Rgabor23
csendes tag
Sziasztok!
egy memóriakezelési problémában kérném segítségeteket..
Nemrég újjítottam
és vettem egy asrock 4core dual alaplapot és egy e6320-as procit..nomeg 2*1gb 677 memóriát.
a probléma a következőhogytudnám rábírni hogy 677mhz-en menjen?
öö a biosban az auto ram felismerédt átálítottam 677-re de semmi sem változott..legalábbis a cpuz szerint..
amúgyis szeretnék húzni a procin...
szval biosban átkell álítani ugye az fsb mem szórzót 1:1-r aztán a proci fsb-jét pedig felhúzom mondjuk 333-ig ezígy jólehet?
ja és plz ha tudjátok az angol nevét ahol ezt a szorzót kell állítani megköszönöm..
és várom a javaslatokat..
köszi -
Kris87
aktív tag
A "hétköznapi" ram alatt nem cl4-es 800-as, vagy cl5-s 1066-asok jutottak rögtön eszembe, mostanában az átlag ember örül, ha egyáltalán ramot tud venni, nem még a drágábbik cl4-est vagy 1066-ost.
Nem azt írtam, hogy semmit nem számít a szűkebb időzítés, hanem azt, hogy SZINTE semmit, nyilván nem ekkora kölönbségekre gondoltam, mellesleg Kingmax cl5-800-as ramot nem egyszerű lekattintani cl4-re, be sem indul a gép. Amúgy nem 800-on cl4-en mennek a ramjaim, hanem 952-n cl5-ben, mivel köztudottan többre mész c2d vonalon az órajellel, mint a késleltetéssel. Hidd el, hogy én is több napot/hetet görnyedtem a tesztek fölött, mire kijött egy elfogadható teljesítmény, rengeteget próbálkoztam a cl4-el is, naggyából 3-4%-al gyorsabb azonos órajelen a cl4, mint a cl5, viszont cl4-ben lehetetlen volt normális 1:1-es tuningot elérni, nem bírta a ram, hiába mentem el vele 2.4V-ig is. -
Kris87
aktív tag
Nem megy jóformán semmire az időzítés feszesítésével, ez mellett meg az a kijelentés, hogy egy hétköznapi ram tudná 800-on a cl-4-et, cl-5-ben pedig vinné az 1000-et, elég irreális, főleg, hogy 800-as Kingmax ramról beszélünk.
Mika1227: Az az igazság, hogy fórumból szerzett ötletek alapján nem lehet stabilra húzni a vasat. Kezdj el rendesen utánaolvasni a dolgoknak, jó lenne tisztában lenni azzal, hogy a bios-ban mi mit jelent.
Ezzel talán el tudsz indulni.A vdrop-ra keress rá mindenképpen. Üdv.
-
dangerzone
addikt
Én meg pont az érőre gondoltam. Hogy E6xxx után én max 4 magos procit szerválnék.
Jó, én meg pont fordítva vagyok, nekem eddig volt E8500-am, csak az olyan kategória, hogy a magasabb órajelet nem lehet kihasználni annyira, mint amennyivel drágább, viszont nemsokára meg a kétmagos volta miatt ígyis-úgyis kevés lesz.
De persze, ha kíváncsi vagy egy ilyenre, vágj bele. Sok időt el lehet tölteni, amíg gyönyörködsz a tuningpotenciáljában.
-
Arkar
aktív tag
-
h.adam.92
őstag
hát figyi. ramokat nem tudom visszaosztani, vagy csak én vok hozzá béna és nem találom hol kell, majd megkérdezem a totyikban.
debrecenben nemhiszem h a közeljövőben menni fogok, de ha mégis felkereslek és összecsapjuk a dolgokat
a házban 5 venti van
1db 120mm 1500rpm
1db92mm 3500rpm
1db 92mm 3000rpm
1db 80mm 2000rpm
1db scythe katan II venti, nemtom az adatait
fsb-t próbáltam már 458mhz 6-os szorzó, nem bírta, pedig a feszek maradtak.
a memória azért olyan magas mert nem kísérlezgettem vele h mennyit bír minimum.viszont itt a mac oc
3.2ghz-n amikor 1.408-at ír akkor biosban 1.45-öt kapott
mac oc-ben 1.6v-ot ír ki és 1.7-et kapott
-
pckownz
őstag
Azt a hűtőt még elhalasztom. Most az az 5-10k sem fog menni, mert faternak 2havi fizetéssel tartozik a cég, én meg beleöltem a gépembe minden maradékot.
+feszt nem adok
Irigy vagyok 
Most ha ezt a 3ghz-et újra stabilan tudom futtatni, akkor ojjé. Igazából csak kiváncsíságból mentem tovább, ki akartam próbálni a gép határait, de ezek szerint a memória nem bírhatta szinkronban?
Elég sűrűn vág ki a kékhátteres rettenetre. Arról nem is beszélve, hogy az OS-em is khmm... Rendetlenkedik. Azért 1-1,5min-es boot időkkel nem sűrűn jó dolog feszt tesztelni.
-
pckownz
őstag
Ez nem jó hír.
Túl nem melegedhet, mivel használtam már 375*8-on auto fesszel ami 1,4V fölött volt, tehát még ennél is melegebb.
Azóta csinálja ezeket mióta átpakoltam dual channelre a ramokat. Egy memóriatesztet azért lefuttatnék. Nincs olyan amihez nem kell boot lemezt írni? -
pckownz
őstag
Na próbálgattam a feszeket. Alap 266*8-at 1,15ön vitte.
Elindultam felfelé, majd sorba jöttek a gondok. (orthos error, blue screen). Meguntam,
333x8 1,1875V-on elindította, de orthos error, majd blue screen 2x is.
Nem erőltettem, továbbmentem 350x8-ra amit elvitt 1,2125V-on.
Na, akkor adjunk neki, 400x8, 1,3V. Indulni indul, nem bootol az OS.
1,325 illetve 1,35V-on ugyan ezt kipróbáltam, ugyanúgy OS=0. Kipróbáltam, Win7 csökkentett, classpnp.sys -nél megakad, vár, vár, újraindul.
Oké, 400x7 1,3V-on, CPU-Z szerint éppen 1,264-1,272V között eszik idle módba.
Már beszereltem még egy ventit a gépbe, most úgy néz ki, elől a vinyónál egy gyári turbina beszívja a levegőt, oldalt plexi lapon a proci fölött még 1 szívja a levegőt, hátul pedig 3600rpm fújja kifele.
A házban kényelmes a hőmérséklet. A proci mostmár pár fokkal kevesebben pörög.
Próbáltam, hogy elég lesz nekem a 375x8 kezdésnek 1,3V-on, de nem akart a bios után továbbmenni, csak restart.
FSB : DRAM arány végig 1:1. -
pckownz
őstag
400 fsb, 7es szorzó.
22perc Stress ram & cpu, priority 10.
Errors: 0, warnings: 0.
Ugyan annyi fesz.
Mostmár semmit nem értek.
Hőmérsékletnek a RealTemp által mért adatot nagyjából korrektnek tartom, 71fok volt 3,2ghz teteje. Ott jött be a kékhátteres rettenet, de nem tudom mi köze lehetett ehhez.
Na szóval 7*400 megy, de orthos 3200mhz-et írt, amíg coretemp és cpu-z illetve bios csak 2800mhz-et, illetve a matematika is, ha jól számolok.
holnap megpróbálom 7*400fölött szépen lassan. Vagy ha sikerül stabilra visszalőni a 3ghz-emet, egye-fene, beérem vele.
Ha fsb:dram arány nem 1:1 hanem, dram részére nő, az probléma lehet számomra? -
pckownz
őstag
Hát igen, valószínű, hogy én csesztem el valamit, de megint kaptam egy kék képernyőt, a már korábban használt 3ghz-en, kisebb feszen. Közbe megnéztem a Tuning HQ táblázatot, és 1,325V-on akár 3700mhz-et is kellene vinnie.
Kezdek aggódni. Lehet jobb lesz átmennem a tuning hq topicba, vagy a szájbarágósba.
Mindenesetre, holnapig még kitalálom hogyan tovább.
Ja mégvalami, ha a CoreTemp TjMax 85-tel számól, a RealTemp pedig 90-nel, akkor melyiknek hihetek? Úgy olvastam, hogy a real temp pontosan adja meg a hőmérsékletet.
CoreTemp 25-30fok/magot ír, RealTemp meg 30-34fok/mag. Minden esetre az utóbbit valószínűbbnek tartom. -
pckownz
őstag
Még mindig E6400-am van.

Stepping: D
Revision: M0
Core: Conroe
Viszont most, hogy mondod, lehet rosszul vannak berakva a ramok.
Más:
Elkezdtem húzni 400*8-cal, 3.2ghz.
Dram freq 801mhz.
Fesz: 1,3500V
PCI-E freq: 100
Aztán egyszer csak nem bootolt.
Akkor kilőtte magát a bios, resselte, csak nem hagyta meg a beállításaimat, hanem teljes cmos resit nyomatott, onnantól visszalőttem mindent, és nem akart bootolni a Win7. Lemezről sem bootolt, Vista sem bootolt.
Adtam neki egy Cmos resit, azóta bootol, minden auto, alap órajel. -
pckownz
őstag
Na elkezdtem. Észrevettem azonban, hogy 375ös FSB-nél, 4:5ös DRAM aránynál, 46x ram freq-en, 5-5-5-18- 2T ram időzítések mellett, Single channelben megy a ram.
Na akkor adjunk neki.
FSB: 400
Ratio: 8
CPU voltage: bátorkodtam 1.225-öt beállítani. Hát a bios visszaállította az előző értékeket mivel nem indult a gép. Akkor ez legyen auto.
DRAM freq 801MHz
Timing: Auto
PCI-E freq: 100
Megy minden fainul, CPU 2,13GHz @ 3,20GHz, 1,425V. (itt megijedtem kicsit).DRAM
SB 1:1 lett. Timing 5-5-5-18-2T single channel.
Gondoltam, ezt akkor megkérdezem a ram tuning topicban, de mivel Veled kezdtem el, és főként a cpu feszt akarom optimizálni itt teszem fel a kérdést. Mit csináljak, hogy single helyett dualban szaladjon a 2x1gb 800mhz Kingmax dual kit ram?
Illetve, ha megvan a cpu fesz, timingon akarok javítani.
Orthos 15perces priority 9 stress testet most kezdem. -
pckownz
őstag
Akkor pontosan milyen fesz értéke(ke)t határozzak meg neki?
Ez volt az első eset, hogy processzort húztam, szóval igazából fogalmam sem volt, hogy mit kell beállítani és mennyire. Arról nem is beszélve, hogy ennek az asus lapnak olyan biosa van mint valami szakdolgozat. Vagyis a menüpontokat még nagyjából értem
-
pckownz
őstag
Láthatod, real temp 71 fokot írt, 100% terhelés alatt (átlagba 65), és mivel nekem CoD6 megjelenésig bőven elég ez, főleg gyári hűtővel, ezért a további lehetőségeket elnapolom.

Főleg, hogy a ramom egy rakás...
Néztem azt is tudná tuningolni ez a P5K lapocska, de nem mertem nekifogni.
-
-
gabor222
tag
Akkor kéne 1 kis segítség. A vCore az BIOS-ba 1,35-n van a többi auto-n. Ennél jobban már nem nagyon akarom emelni max 2,4-ig (7*340). Meg ezt a tesztelgetést h érted ? Nem merem csak úgy állítgatni. A hőmérsékletekkel nincs gond. Terhelés alatt a CPU max 64 magok max 45 fokosak.
-
hfrankee
senior tag
csak nem birtam ez jo??
A memoria nem akar 1:1 lenni -
hfrankee
senior tag
Ez egy nagyon korrekt leirás! Mindig is ilyen szájba rágos utmutatásra vágytam,
és köszönöm,ki is probálom ha majd elfelejtettem ezt a mostani szivást!
Mert mondom,hogy semmi képet nem ad a gép a monitornak,elöször majd azt kell orvosolnom,hogy egyátalán BIOS-t lássak!
De még cmos resetet se bios bios cleart se csináltam.Most is a lap topicjában informálodom és help! help!-
ezek -
hfrankee
senior tag
az az igazság,hogy leszedtem ezt az easy tune-t vagy mit és ott a állitottam az advanced beállitásokat asszem turbora!
Qrvára nem kellene nekem ilyenekkel sz@rakodnom,most meg is szivtam!
Vmi ötleted van?Mod: Az létezik hogy a VGA nyákján láttam egy piros fényt felvillanni?!VAgy az az alaplapon villant...nem vágom!
Ha most vissza tudom állitani,esküszöm hozzá nem nyulok mégegyszer a bioshoz vagy akármilyen tunninghoz
-
csaboo
tag
Merre lehet ilyen pasztát kapni?
Sikerült menet közben picit haladnom, frissítettem a BIOS-t (F9-ről F14-re), így most kicsit dinamikusabban szabályozza a ventit (vagy csak placebo), plusz javult a stabilitás, momentán 7*380-on ketyeg és stabil a boot, meg úgy tűnik minden más is. Teljes 100%os terhelés alatt felment a hőfok olyan ~65 fokra
-
Lacpac
őstag
Fiatalabb igen, 45nm-es, és wolfdale magos, kevesebbet fogyaszt, de a wolfdale mag egyik nagy előnyét a magas fsb és tuning potenciált nem kapta meg.
2500-ról 4Ghz-ra, 1,32 V-al nem nagy tunuingpotenciál?
Valóban kevés 5200 megy 350-es fsb fölött, de 12,5 ös a szorzó!
350×12,5 az 4375 Mhz. Ez mire nem elég?
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Motoros topic
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Assetto Corsa Rally
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Parfüm topik
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3293
- Bomba ár! HP ProBook X360 435 G7 - Ryzen 3 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4145
- Samsung Galaxy S25 Edge 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 Ti 8GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)