Új hozzászólás Aktív témák

• Soká

senior tag

Köszönöm a hozzászólásaitokat!
    Annyi mindenről volt szó, hogy inkább nem reagálok mindenre mert követhetetlenné válik a gondolatmenet.

Ami a motivációmat illeti, szerintem nagyon egyszerű: kicsit eligazodni az ütők világában. Úgy képzeljétek el a dolgot mintha egy más sportág gyakorlójának szeretnétek elmagyarázni a lényeges részleteket. És a lényeg - az én értelmezésemben - nem az, hogy az egyik fa meg a másik fa különbözik egymástól, mert az nyilvánvaló, ha nem különbözne, akkor nem gyártanák, hanem, hogy miért is különbözik?
    Nagyon egyszerű dolgokra gondolok és most blöffölök: a fának van ötféle tulajdonsága, ami alapján mérni szokták: ütőszilárdság, merevség, sűrűség, hajlítószilárdság, bütünyomás. Ebből most az első és utolsó bennünket nem érint, mert nem vésőnyélnek használjuk az ütőt. A hajlítószilárdság sem érdekel bennünket, hiszen nem éri akkora erőhatás az ütőt, amitől az eltörhetne. A sűrűség már számít, mert a rohadt nehéz ütőket senki nem szereti lóbálni, tehát a legfontosabb tulajdonság a merevség lesz nekünk, mert ettől függ az, hogy bla-bla-bla itt jönne a magyarázat...
    Természetesen azzal tisztában vagyok, hogy az átlagfelhasználó nem tudományos alapon csupán tapasztalat alapján alakítja ki a preferációját. Ugyanakkor a gyártónak illik ismernie a fizikát, illik tudnia, hogy mit miért csinál, mit miért változtat. Jó esetben legalábbis, bár én azt is elhinném nektek, ha azt mondanátok, hogy a gyártók is sokszor sötétben tapogatóznak és egyszerűen próbálkoznak így-úgy, a végén meg majd csak kisül belőle valami. Persze, mondani nem fogják a valódi szempontokat (hogy tapogatóznak, hogy olyan fát favorizálnak, amit éppen sikerült nagy tételben olcsón beszerezni, stb.) és az is érthető tény, hogy a titkaikat védelmezik. Miért is ne.
    (kicsit olyan szakma ez, mint a hangszerkészítés, bár azért hozzáteszem, ma már a legfontosabb ismereteket nem lehetetlen beszerezni, a youtube-on jószerivel mindent megtalál az ember)

Az ütőkészítést egyébként felejtsük el, ezt csak azért említettem, hogy ha van létező ütő-recept (ahogyan vannak létező DIY hangsugárzó megoldások) úgy az sem jelentene egyébként akadályt.

De a lényeg: én tulajdonképpen el vagyok a 30 éves ütőmmel, nem az az első, hogy mindenáron cseréljek, azt akkor tenném meg, ha rendszeresen játszanék és valamilyen formában érzékelném, hogy jobbra van szükségem. De itt nem tartok :) Ott tartok, hogy érdekelne valamelyest az ütők lelkivilága.

Kezdve olyan primitív kérdéseknél, hogy most a fonák és tenyeres oldal borítása hogyan viszonyul egymáshoz?

De mondom, nem azt várom, hogy Ti most minden hülye kérdésemre kimerítően válaszoljatok, csak abból a feltételezésből indultam ki, hogy létezik pingpongos kisokos, ami a legalapvetőbb ismereteket tartalmazza, túl olyan közhelyeken, hogy "sokat számít az ütő minősége" és a kedvencem, hogy "speciális anyagból készült".

"De a legfontosabb igazolj le bármely clubba!"

No, ha kérhetem, ezt kicsit részletezzétek, hogy mit is jelent! A "leigazolás" nálam az élsport ismérve, én legfeljebb azt tudom elképzelni, hogy elmegyek valami olyan sportcentrumba, ahol x forintért bérelni tudok egy asztalt és játszom, ha beszerveztem magam mellé egy partnert is. Vagy van olyan fedett hely ahol összejárnak amatőrök és csatlakozni lehet a társasághoz? (Budapesten)

Új hozzászólás Aktív témák