- Vezetékes FEJhallgatók
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen notebookot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
dfdfdf
őstag
válasz BigBlackDog #11807 üzenetére
háááát egy főnycsövet egy inverter táplálja és szerintem nem feltétlen működne ez íígy ilyen formán.
-
dfdfdf
őstag
válasz BigBlackDog #11809 üzenetére
hát egy kapcsolófrekvenciás tápot hogy lehet szabályozni arra én nem csak 1 2 durván elektronikában járatos tag tud neked itt segíteni. de hál istennek vannak itt nálam sokkal okosabb emberek.
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz BigBlackDog #11809 üzenetére
Nem fog az úgy menni, ahogy elképzeled. Csak azért, mert a fénycső működése elektromos kisülésen alapul, nem úgy mint az izzószálas vagy LEDes fényforrás. A feszültség csökkentésével fog csökkenni a fényerő egy pontig, ahonnan a feszültség már nem lesz elég a kisülés fenntartásához. Akkor a fénycső kialszik.
Elméleti megoldás lenne, de ezt nem tudod alkalmazni egy szobai/PC közeli környezetben. Ha rádiófrekvenciás térbe helyezed a fénycsövet (biztosan érvényes a mezei fénycsövekre, a tiedre nem vagyok biztos), akkor a luminofor bevonatot a tér gerjeszti és nem elektromos kisülés. Azzal elérhető egész halvány fény is, folyamatosan szabályozva.
Ha van rádióamatőr haver "kéznél" és adója legalább 100W teljesítménnyel tolja rövidhullámon, vagy fennebb, nála kipróbálhatod. De attól még nem lesz megoldás számodra.
Más megoldást nem látok. -
Lompos48
nagyúr
válasz BigBlackDog #11814 üzenetére
A kondenzátoron kívül kell még egy dióda is, ami nem hagyja, hogy más fogyasztók "szopják" el a töltést a kondenzátorról. A fűzérrel párhuzamosan egy nagyobbacska elektrolitkondenzátor, a molex plusz 12V-jára egy dióda anódja, majd a katód a fűzér plusz pólusára. A nullát egy az egyben kötöd. Lehet nem ártana még a diódával sorban egy - mondjuk - 10 ohmos ellenállás, hogy bekapcsoláskor a kondenzátor ne szívjon nagyot a tápból. A kondenzátort tetszés szerint választhatod próbálgatva kböző értékeket.
-
Lompos48
nagyúr
válasz BigBlackDog #11819 üzenetére
Nem! De lerajzolom nemsoká és küldöm. Kis türelmet kérek!
-
PHM
addikt
válasz BigBlackDog #11819 üzenetére
Szerintem valahogy így kellene:
[link]
Mé' nem tudok képet beszúrni?[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz BigBlackDog #11831 üzenetére
75 mF? Nem sok az kicsit?
220, esetleg 470 mikrós 16 V-os kondival kezdeném a próbát.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz BigBlackDog #11833 üzenetére
Így már jobb. A 7,5 mF már kezelhető kapacitás méret.
Azért azt vedd figyelembe, hogy menet közben csökken a kondi feszültsége,
ezáltal az áram is, ami kicsit megnyújtja a folyamatot.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
mr_ricsi
veterán
válasz BigBlackDog #11833 üzenetére
"Vagy hibás gondolatmenet?"
Két hiba is van benne.Először is a képlet hibás. Helyesen: C=2 x I x t /U (Ami ebből jön:
U x I x t = 1/2 x C x U^2 )Másrészt nem számolhatsz 12V-tal, mert pl. 5V-nál már a LEDek egyáltalán nem fognak világítani, ezért csak valamekkora feszültségesést engedhetsz meg, mondjuk 12V-ról 9V-ig eshet vissza a 3 sec alatt.
Így lesz egy szép egyenlet:
Uk x I x t = 1/2 x C x (Uf^2 - Ua^2)Ezt kell C-re átrendezned.
Uf : felső fesz, jelen esetben a 12V
Ua: alsó határfesz, például a 9V
Uk : közép fesz, egyszerűsített módon számítva az Uf és az Ua számtani átlaga.[ Szerkesztve ]
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Lompos48
nagyúr
válasz BigBlackDog #11840 üzenetére
Azt bizony majdnem mindenhol.
Nézelődj bármilyen hulladék lapban, apró üvegtokos dióda után is (1N4148, 4149, 4448, 4154), mert ezek is tudnak 100V körül, nyitva pedig viszik a 100mA-t. De lehet 1N4007 (valamivel nagyobb hengeres, műanyag tokban), akár bármilyen kis egyenirányító híd egynegyede (bár ez inkább próbának, mert nem lenne túl szép a megvalósítás).
-
Ger_man
senior tag
válasz BigBlackDog #15417 üzenetére
Szerintem elképzelhető.
-
Impressa
őstag
Terhelés alatt normális ekkora hőmérséklet.
Kávégépek szervizelése. :) Jura, Melitta, Saeco stb. 705077032
-
Lompos48
nagyúr
Kérdés, hogy mennyire van leterhelve.
-
Lompos48
nagyúr
válasz BigBlackDog #15421 üzenetére
24/7 esetén gyanítom, hogy természetes. Nem aggódnék.
-
Lompos48
nagyúr
válasz BigBlackDog #15424 üzenetére
Még ennyit: még egy pár napig tapogatgasd, ha ugyanúgy marad, akkor megnyugodhatsz.
-
Lompos48
nagyúr
válasz BigBlackDog #15426 üzenetére
Egyébként honnan lehet tudni, hogy egy ilyen táp meg fogja adni magát?
Vagy azt mondom, hogy nem lehet tudni, vagy azt, amit Murphy, hogy: "igen és a legmegnemfelelőbb momentumban."
Egyetlen jel, ha kezd "illatozni". A tökéletes a feszültségmérés lenne, de az már szőrszálhasogatás.
Belenéztem és az egyik ellenállás vagy dióda volt felére fogyatkozva és eléggé megfeketedve.
Felére nem szoknak. Az le volt égve.
-
Lompos48
nagyúr
válasz BigBlackDog #15432 üzenetére
Attól függ mire akarod használni. Nem egy különlegesség.
A hullámossága eleve gyenge (100mVp-p), mert nem fér bele elég szűrés, stabilitása kimeneti terhelés függvényében (±8% ) ugyancsak gyengécske, hálózattal szemben (±3%) olyan né...
Tehát, ha alkalmazást pontosítasz, akkor én is véleményt.
-
BigBlackDog
veterán
válasz BigBlackDog #15434 üzenetére
Konkrétan az itt található "MWS9211 GS" típussal szemben melyik a jobb/rosszabb? Hőmegfutás védelemmel -túlmelegedés esetén lekapcsol?- melyik rendelkezhet?
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz BigBlackDog #15435 üzenetére
Nem mondok típust, de tény, hogy a legjobb az, amelyik a legnagyobb kimeneti áramra képes. Azért mert ugyanakkora fogyasztásnál távolabb van a határértékektől, amire tervezve volt, ergo: kevésbé melegszik. Hővédelme egyiknek sincs, csak rövidzárlati. Ha hőbiztosíték van is bennük, az legtöbbször egyszerűen megszakad túlmelegéskor, és úgy is marad. Utána már trafót kell bontani javításkor.
Tehát ártól eltekintve a 2A-esre szavaznék. A korábban kommentált paraméterek ilyen alkalmazás esetén elfogadhatók. -
Lompos48
nagyúr
válasz BigBlackDog #16642 üzenetére
Gondolom az adatok nem pontosak. Itt leginkább a 12V-ra utalok. Ha igazak lennének, akkor a disszipált teljesítmény 0.17x12, azaz 2.04W lenne. A tranzisztor termikus ellenállása radiátor nélkül (adatlap szerint) 62.5 C/W. Ebből kiszámítható, hogy a környezeti hőmérséklet fölé fog 2.04x62.5=127.5 fokkal melegedni. Tehát a napokban legalább 150...160 fokra. Tehát vagy nem jók a megadott értékek, vagy borda van a tranzisztoron.
-
Lompos48
nagyúr
válasz BigBlackDog #16645 üzenetére
Ha a ventillátorokon 8V mérhető, akkor a 12V-ig még van 4V , ami 0.17A árammal 680mW-ot produkál, ami pedig az előbbi számítással 42.5 fokos plusz melegedést okoz. A nappali 30 fokkal simán összejön a 70.
-
Lompos48
nagyúr
válasz BigBlackDog #16647 üzenetére
Nem kellene ártson a tranzisztornak. Ugyanakkor azért szokás ilyenkor egy bordával segíteni rajta, mert másképp melegíti a környezetét is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz BigBlackDog #16649 üzenetére
Szívesen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest