- SSD kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen házat vegyek?
- A Windows 11 nem akarja ránk erőltetni az AI applikációkat – vagy mégis?
- Apple asztali gépek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Didzsé
csendes tag
válasz
hummerdikk
üzenetére
csalán.
nem úgy m1 az csak mert ha egyszerűen csak rádugom a 3pin re akkor nem m1 csak 1300rpm-en de a 4pines csatik tudják azt a bizonyos pwm nek hívott termosztátos fordulatszámszabályzást és ugy már menne 3500rpm-et is.
Mert az állítólag nem csak simán a 12 v-t adja neki hanem valami mást is.
vagy te úgy értetted hogy ne alaplapra csak nyomjam rá a tápra közvetlen? -
Batman2
addikt
Szevasz
Azt nem tudom, miket lehet kapni, nem is érdekel nagyon, de ha a potméteres dolog nem tetszik, mondjuk tényleg vannak hátrányai, nagy darab kell és melegedhet. De van egy kis PWM kapcsolásom 555-ös időzítő ICvel, egy 12Vos autós ventillátort kötöttem rá, eszik 400mA-t, de még csak nem is langyos a tranzisztor, tökéletes! (És egyszerű.)
Üdv.:
[Szerkesztve] -
And
veterán
Jó, persze, igazad van - a francba, már megint
-, PIC-kel én is lerajzoltam mspike-nek, sőt meg is építettem, meg még véletlenül működött is. Áramkörileg tényleg egyszerű volt, csakhogy magamról tudom, hogy mennyire idegenkedtem a vezérlőktől régebben (de hát feljődni kell..). Ott a pwm-freki nem egészen 40Hz-re jött ki, de így is furcsa mellékzöngéket produkált a venti. Valamelyik topicban írták, hogy egyes ventik mindenféle pwm-vezérlésre csúnya hangot produkálnak. A uC egész jól bírta a direkt fet vezérlést, bár ez tényleg elég alacsony frekvencia volt. -
And
veterán
A sima bipolár áteresztőtranzisztoros megoldásokkal csak annyival leszel előrébb, hogy ott nem a potméter fog melegedni (na jó, egy többwattos poti nem olyan olcsó), így kisteljesítményű potit használhatsz. Hátránya viszont, hogy a venti feszültsége nem fogja elérni a teljes +12V-ot, mert a tranzisztoron is lesz valamekkora maradékfeszültség.
Egyébként Petie valszeg erre a verzióra gondolt: Bővebben: link, de ennek a kivezérelhetősége még kevesebbnek bizonyult, a ventire maximum 10V-ot tud adni. Félvezetős vezérlésnél a (közel) teljes tápfeszültséget csak mosfettel, pulzusszélesség-modulációs (pwm) technikával lehet elérni. Ennek további előnye, hogy a kapcsolóüzem miatt szinte egyáltalán nem fog melegedni a tranzisztor, akár extrém nagy teljesítményű ventilátor esetén sem. Hogy a kép teljes legyen, a pwm-nek is vannak hátrányai
: rosszul megválasztott kapcsolófrekvencia esetén a venti furcsa, halk mellékzörejt termelhet, és - ahogy LukE írta korábban - a fordulatszámmérés sem az igazi az elektronika folytonos ki-be kapcsolgatása miatt. Meg az elektronikája ennek a legösszetettebb.
Új hozzászólás Aktív témák
- LIAN LI PC-O11 PC-O11AIR - ATX Mid Tower
- Corsair Hydro Series, H115i RGB PLATINUM, 280mm Radiator, Dual 140mm PWM fans, Liquid CPU Cooler
- 3 db tokos ventilátor készlet 120 x 120 mm Pro Gaming ARGB, PWM vezérlő, távirányító
- EVGA 500 W1, 80+ WHITE 500W
- Be Quiet Pure Power 11 CM - 500W - BN297 + Garancia 2026.04.15-ig
- Razer Blade 14 5900HX 16GB 1TB RTX 3070 8GB
- RTX 5090-es, 5080-as stb... GAMER laptopok + dokkolók + licencek
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 7000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- KIÁRUSÍTÁS - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 Dock (akár 2x4K felbontás)
- REFURBISHED és ÚJ - DELL Thunderbolt Dock WD22TB4 (210-BDTD)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

-, PIC-kel én is lerajzoltam mspike-nek, sőt meg is építettem, meg még véletlenül működött is. Áramkörileg tényleg egyszerű volt, csakhogy magamról tudom, hogy mennyire idegenkedtem a vezérlőktől régebben (de hát feljődni kell..).