- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gaming notebook topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Didzsé
csendes tag
válasz
hummerdikk #1459 üzenetére
csalán.
nem úgy m1 az csak mert ha egyszerűen csak rádugom a 3pin re akkor nem m1 csak 1300rpm-en de a 4pines csatik tudják azt a bizonyos pwm nek hívott termosztátos fordulatszámszabályzást és ugy már menne 3500rpm-et is.
Mert az állítólag nem csak simán a 12 v-t adja neki hanem valami mást is.
vagy te úgy értetted hogy ne alaplapra csak nyomjam rá a tápra közvetlen? -
Batman2
őstag
Szevasz
Azt nem tudom, miket lehet kapni, nem is érdekel nagyon, de ha a potméteres dolog nem tetszik, mondjuk tényleg vannak hátrányai, nagy darab kell és melegedhet. De van egy kis PWM kapcsolásom 555-ös időzítő ICvel, egy 12Vos autós ventillátort kötöttem rá, eszik 400mA-t, de még csak nem is langyos a tranzisztor, tökéletes! (És egyszerű.)
Üdv.:
[Szerkesztve] -
And
veterán
Jó, persze, igazad van - a francba, már megint
-, PIC-kel én is lerajzoltam mspike-nek, sőt meg is építettem, meg még véletlenül működött is. Áramkörileg tényleg egyszerű volt, csakhogy magamról tudom, hogy mennyire idegenkedtem a vezérlőktől régebben (de hát feljődni kell..). Ott a pwm-freki nem egészen 40Hz-re jött ki, de így is furcsa mellékzöngéket produkált a venti. Valamelyik topicban írták, hogy egyes ventik mindenféle pwm-vezérlésre csúnya hangot produkálnak. A uC egész jól bírta a direkt fet vezérlést, bár ez tényleg elég alacsony frekvencia volt.
-
And
veterán
A sima bipolár áteresztőtranzisztoros megoldásokkal csak annyival leszel előrébb, hogy ott nem a potméter fog melegedni (na jó, egy többwattos poti nem olyan olcsó), így kisteljesítményű potit használhatsz. Hátránya viszont, hogy a venti feszültsége nem fogja elérni a teljes +12V-ot, mert a tranzisztoron is lesz valamekkora maradékfeszültség.
Egyébként Petie valszeg erre a verzióra gondolt: Bővebben: link, de ennek a kivezérelhetősége még kevesebbnek bizonyult, a ventire maximum 10V-ot tud adni. Félvezetős vezérlésnél a (közel) teljes tápfeszültséget csak mosfettel, pulzusszélesség-modulációs (pwm) technikával lehet elérni. Ennek további előnye, hogy a kapcsolóüzem miatt szinte egyáltalán nem fog melegedni a tranzisztor, akár extrém nagy teljesítményű ventilátor esetén sem. Hogy a kép teljes legyen, a pwm-nek is vannak hátrányai: rosszul megválasztott kapcsolófrekvencia esetén a venti furcsa, halk mellékzörejt termelhet, és - ahogy LukE írta korábban - a fordulatszámmérés sem az igazi az elektronika folytonos ki-be kapcsolgatása miatt. Meg az elektronikája ennek a legösszetettebb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E6410 - i5 I 4GB I 250GB I DVDROM I 14,1" WXGA I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest