Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
stangli
senior tag
Mellényúlt az adóhivatallal riogató BSA
Mellényúlt a szoftverrendőrségként elhíresült Business Softwer Alliance (BSA), amikor egy munkájához számítógépet nem használó kis céget szólított fel szoftvernyilvántartásának bemutatására. A vállalkozást adóhatósággal riogató levelében ráadásul egy, a címzett szerint nem kézbesített másik levélre hivatkozott. Túlkapás vagy tudatos üzletpolitika többezer cég hatósággal való fenyegetése? Miért csak tíz százalékuk tiltakozott?
„Korábbi március 6-i levelünkben felhívtuk figyelmüket a szoftverek nyilvántartására vonatkozó számviteli előírásokra és kértük, hogy a szerzői jogi törvény vonatkozó rendelkezései alapján, a BSA-tagvállalatok vonatkozásában, számunkra megküldeni szíveskedjenek” – kezdi október 15-én kelt levelét az egyesület. A levél egy ipari szabászollók gyártására specializálódott, mindössze egyetlen laptopját alig használó cégtulajdonos postaládájában landolt. A címzett szerint a BSA felszólítása egy számára soha nem kézbesített másik levélre hivatkozik. Hogy ezt nem is csatolták bizonyítékként, arra enged következtetni, hogy bizonyára hiba csúszott a BSA saját nyilvántartási rendszerébe.
Az egyesület és adóhatóság már márciusban is sok félreértésre okot adó megállapodására hivatkozott, amikor több ezer, APEH-hel fenyegető levelet küldött ki, hogy információt csikarjon ki cégek szoftvernyilvántartásáról a következő sorokkal: „Ismételten kérjük, hogy a szerzői jogi törvény értelmében a társaság által használt szoftverek fenti számviteli elvárásnak is megfelelő nyilvántartását a BSA tagvállalatainak vonatkozásában november 15-éig megküldeni szíveskedjenek. Felhívjuk a figyelmüket, hogy amennyiben jelen, ismételt levelünkre sem küldik meg szoftvereinek nyilvántartását, úgy gyakorolni fogjuk az APEH-BSA együttműködési szerződésben rögzített jogainkat."
Csakhogy ilyen jogaik sem a nyilvánosságra hozott szerződés, sem az adóhivatal szerint nincsenek. Az adóhatóság néhány héttel később közleményben határolódott el együttműködő partnere szerint nem létező jogaira hivatkozó fenyegetésétől. A BSA, mint az APEH közleményéből kiderült, ugyanis nem egyeztette az adóhivatallal e levelek tartalmát, amelyek ráadásul nem is tükrözik a két szervezet közötti együttműködési megállapodásban foglaltakat.
Az APEH tiltakozása kicsit azonban elkésett, a 3500 cégből mindössze 100 élt kifogással a nem létező jogaira hivatkozó BSA fenyegetése ellen. Sarlós Gábor, a BSA sajtószóvivője ugyan nemsokkal az APEH állásfoglalása után elismerte, nem volt túl szerencsés a megfogalmazás a levélben. Addigra azonban erre válaszul már 900 vállalkozás postázta is a szoftvernyilvántartását. Köztük a fent említett cégtulajdonos is, akinek könyvelője két héten belül megküldte a cég egyetlen laptopjára vonatkozó adatokat: beszerzést igazoló számlaszám, beszerzés dátuma, sorozatszám. Mindez elkerülhető lett volna, ha az adóhatóság hamarabb tájékoztatja a közvéleményt arról, nem asszisztál BSA leveleihez – sajnálkozott a könyvelő, aki legközelebb már óvatosabb lenne.
Üzleti titok vagy túlzott kíváncsiság?
A fenyegetésen túl további felháborodást keltett, hogy az egyesület felhívásában, a BSA honlapjáról letölthető szoftverekre vonatkozó következő tartalmú nyilvántartási mintát ajánlja: „Az alábbiakban a BSA egyes tagvállalatainak a használatban legelterjedtebb szoftvereit említjük példaként, de ez nem jelent semmiféle pozitív megkülönböztetést a többi szoftvergyártó termékeivel szemben.”
Ez - kissé félrevezető módon - a szerzői jogban és a szoftverek nyilvántartásában kevéssé jártas cégeket arra is ösztönözte, hogy az összes meglévő szoftverükről adják meg az adataikat, ne csak a BSA által képviselt gyártókéiról. Nem egy vállalkozó véli úgy, hogy a BSA túl sokat akar tudni a cégek szoftverhasználatáról, ami üzleti titok. A fenyegetés valósnak vélt következményeitől tartó bevallók - ijedségükben - akár azt is elárulhatják, hogy az általuk képviselt cégek riválisai milyen áron, milyen licencfeltétellel értékesítik szoftvereiket, és ehhez aztán igazán semmi köze nincs. A hvg.hu úgy értesült, a BSA kíváncsiskodó levelei mögött tudatos üzletpolitika van. Célja, hogy néhány éven belül kiszorítsa versenytársait a piacról.
Számviteli nyilvántartást (könyveléssel kapcsolatos dokumentumokat) csak hatósági jogkörrel felruházott szervezet, vagy meghatározott esetekben a Pénzügyminisztérium kérhet - ismerteti a számviteli törvény idevonatkozó tartalmát Marosi Andrea jogász, egyben az APEH egykori revizora. Az adóhivatal szerint a levelekben szereplő szoftvernyilvántartás a BSA-nak mint magánszervezetnek az ajánlása, ezért semmiképpen nem tekinthető hatósági előírásnak, amely bármifajta hatósági jogkövetkezménnyel járna. Az adóhatóság a szoftverek nyilvántartását a hatályos számviteli és adózási jogszabályok szerint ellenőrzi. Az érdekvédő egyesület a szerzői jogi törvény alapján legfeljebb a BSA-tagok által gyártott szoftverek felhasználásáról kérhet tájékoztatást.
Az MDF az ügy kirobbanása után az együttműködési megállapodás felbontására szólította fel az adóhivatalt. Az APEH nem teljesítette a párt kérését, s kommentálni sem kívánta. Csakúgy, mint a BSA, amelynek sajtószóvivője ezúttal arra hivatkozott, hogy "az APEH - BSA megállapodás politikai síkra helyeződött".
Forrás: [link]
-
bullseye
addikt
1, szoftverrendőrség nincs, BSA max besúg a zsaruknak cégeket, majd független szakértenek is rajtuk egyből. viszont a rendőrség oda megy, ahova küldik, tehát ha pl. barátnőddel szakítasz és ő dühében feldob egy nyomorult lejárt shareware progiért...
2, szoftvert nem. filmet zenét igen, elméletileg, de lehet olyan kitétel, hogyjóhiszeműen... az meg...
3, P2P pl. automatice visszaosztja a szeleteket. -
TIV
tag
1. Nem úgy van, hogy magánszemélyekhez nem megy a szoftverrendőrség?
Mármint ha nem vagyok vállalkozó, bt, kft, akármi és nem vók Number1 feltöltő bithun akkor nincs félnivalóm nem?
2. Letölteni legális nem?
3. Feltöltés és eladás miatt lehet csak szívni. Jól mondom? -
trone
csendes tag
Most, hogy határolódik el az Apeh a BSA-tól kezd az egész helyzet, olyan lenni, mint kisiskolában.
Az osztályfelelős felirja azok nevét akik beszéltek, rosszalkodtak. Megfenyegeti őket, hogy kapnak egy beírást. Átadja a tanárnak a listát, aki megdorgálja az osztályfelelőst amiért olyan dologgal fenyegetőzött, amihez nincs prioritása.
-
Makaveli
senior tag
Imádkozz, hogy ne legyenek közülük a PH!-n.
-
-
McCann
tag
válasz
Dilikutya
üzenetére
Ja, elég gusztustalan...
Kicsit el vannak szállva, de hát ilyen a kisember, ha (úgy gondolja, hogy) hatalmat kapott...Asszem a Homáron olvastam, hogy valami vidéki városban az kallereknek van akkora arcuk, hogy pl. a csajt nem engedte leszállni a buszról, rendesen visszatartotta a végállomásig, mert tudta, hogy ott szokott lenni a rendőr, aki majd igazoltathatja! Az se piti! Tudom, hogy semmi köze a BaStArdo-khoz, de a stílus mégis hasonló
-
dr faustus
senior tag
A cég, ahol dolgoztam, szintén kapott levelet a BSA-tól, és utána jött az ellenőr is, de a jogi osztály vezetőjénél tovább nem jutott.

Nekem úgy tűnt, hogy nem olyan befolyásosak ők, hogy alapos gyanú nélkül egyből rendőrrel meg házkutatási paranccsal kopogjanak. -
trone
csendes tag
Most néztem meg valaki indára is feltette a képeket

http://img6.indafoto.hu/4/1/4611_d5a28f81834b6df2b6db6d3e5e2635c7/188551_5bf2b0529655f487699e45880650187a_m.jpg -
Integra
titán
-
Dilikutya
félisten
Szerintem mennek már, amiket nem fogtak meg. A hírben is benne volt, hogy jópár esetben maga a szerver nem is került elő, csak a proxy. Nem volt ám itt akkora aprítás, mint azt a forgalom visszaesése sugallja, szerintem, csupán átmenetileg sok szerver elérhetetlen lett. A sok füst alatt nem sok láng volt, amondó vagyok.
Tegnap este BIX szerint 63Gbit/s volt a csúcsérték mind a fel, mind a letöltésnél. Jelenleg 48Gbit/s.
Éves és havi bontásban a két héttel ezelőtti akció jól látszódik, ahogyan az is, hogy pár nap alatt minden visszaállt, csak erről már nem írtak olyan nagy lelkesedéssel. -
Dilikutya
félisten
Ez volt már? [link]
-
válasz
bullseye
üzenetére
Az adatvedelmi biztos jelen esetben hulyeseget beszelt (mondjuk ez szokasa :-( )
Minden bizonnyal a BSA altal lelkesen lobogtatott reszlet jelenhetett meg a szeme elott, vagyis:
1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról, 16. § (7): "Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a felhasználó köteles a szerzőt vagy jogutódját, illetve a közös jogkezelő szervezetet (85-93. §) a felhasználás módjáról és mértékéről tájékoztatni."
Ezzel azonban ket problema van:
Az elso (es tulajdonkeppen kevesbe lenyeges), hogy a BSA se nem szerzo, se nem jogutod, se nem kozos jogkezelo szervezet.
A masodik - es ez az, ami sokkal fontosabb -, hogy a "felhasznalas" szo adott kontextusban valo jelenteset nem ertette, ez ugyanis - mino meglepetes - nem esik egybe a koznyelvi jelentessel. Erdemes csak megnezni a kozvetlen az idezet utan talalhato 17. paragrafust:
"17. § A mű felhasználásának minősül különösen:
a) a többszörözés (18-19. §),
b) a terjesztés (23. §),
c) a nyilvános előadás (24-25. §),
d) a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként (26-27. §),
e) a sugárzott műnek az eredetihez képest más szervezet közbeiktatásával a nyilvánossághoz történő továbbközvetítése (28. §),
f) az átdolgozás (29. §),
g) a kiállítás (69. §)."Ha esetleg ebbol nem letne egyertelmu: a "felhasznalas" alatt azokat a tevekenysegeket ertik, amiket a szerzoi jogi torveny szabalyoz, ezek gyakorlatilag a hagyomanyosan a kiadoi oldalra jellemzo dolgok. A vegfelhasznalo dolgai nem tartoznak a szerzoi jogi tv. hatalya ala, igy aztan az, hogy valaki futtat egy programot, az ebben az ertelemben nem szamit felhasznalasnak.
(Egyebkent erdemes egy pillanatra eltoprengeni azon, hogy mi lenne, ha a BSA altal szorgalmazott elkepzeles eletbe lepne: a nap 24 orajabol mindenki huszonharmat azzal toltene, hogy ertesitest irjon: ugyanis akkor jelenteni kellene, ha valaki hall a radoiban egy szamot (ekkor ugye az elso lepes az lenne, hogy ki kellene nyomozni, hogy mi is volt az a szam), elolvas szinte barmit (pl akar ezt a hozzaszolast), lat egy hazat, egy kepet, egy hirdetest, stb.) -
Gopodav
csendes tag
Na ezt most találtam nem rég neten..
Akcióban voltak éppen a srácok.. -
Ariadne
őstag
válasz
Kalandor
üzenetére
Mintha olyat is mondtak volna, hogy később meg már nem volt hajlandó semmit mondani Péterfalvi, nekem erős a gyanúm, hogy elrontotta a választ hirtelen... Mindenféle jogi alapot nélkülöz, hogy adatot követelhessen tőlem (ha egy cég vagyok) egy egyszerű magáncég egy állítólagos szerződés alapján, amelynek tartalmát én nem is ismerem, nem ismerhetem. Ez teljesen abszurd, ellenkezik mindenféle adatvédelmi jogszabállyal. Ilyen jellegű hatósági jogkör gyakorlására törvény vagy legalább kormányrendeleti szintű felhatalmazás kellene, egy egyszerű szerződés biztosan nem elég, az nem jogforrás. Mihelyst a BSA valamilyen jogszabályra tud hivatkozni, amely szerint pont ő pont tőlem pont azt az információt kikérheti és én köteles vagyok kiadni, na majd akkor szabad bármilyen válaszra méltatni őket. Szerintem...
-
Vandit.
addikt
A BSA mondjon le.

-
bullseye
addikt
Az RTL éppen most mondta, hogy MDF is kikérte magának a listát, mire az adatvédelmi biztos azt izente, hogy igenis együtt köll működni. Valszeg neki hivatal veszi az összes progit, de csak le kéne ellenőrizni, ha már ilyen kis enabler a drágám.
-
trone
csendes tag
Új cikk a homáron
Homár -
bullseye
addikt
na mostan lehet keménykedni a BSAval, amikor jön, de akkor rendőrrel jön. és most már alapból rendőrrel jár már szinte mindenhová, úgyhogy egyből egy vesztett ütésváltással kezdesz + rendőr nemszakértő gyanakszik mint méhecske.
egyszerűbb ennél, ha azt követeled, akár jegyzőkönyvben is (jogászok, lehet ilyet?), hogy csak a rendőrök jöjjenek be, a BSA nem, és ne is szerepelhessen független szakértőként az ügyben, hiszen magánfinanszírozású jogvédőként abból él, hogy elkapja a warezt, azaz érdeke, hogy találjon valamit, vagy legalább úgy tűnjön első fokig.harmadrészt meg lehetne népszavazást kezdeményezni arról, hogy legyen-e egyáltalán joga a BSAnak magyar földön hivatalos szervnek kiadni magát, vagy coki, és jöjjön létre esetleg egy valóban független szakértői csapat... igaz, a komolyabb illegális felhasználást az is bűntetné, de onnantól talán nem fordul elő, hogy 99 legál program mellett egy lejárt shareware miatt szopatnak meg valakit, vagy elvisznek teljes gépparkot, mert az egyiken torrent van, ami talán wareznek minősül...
esetleg a törvény módosulhatna úgy, hogy a szerzői jogsértés polgári peres ügy, és a jogsértés megszűntetéséve (azaz a programok megvétele, vagy törlése - utóbbi sajnos későbbi ellenőrzéssel jár) elég. (max valami fix összegű bánatpénz, amit nem a "független" szakértő állapít meg az ITról mit sem tudó bíróság számára)
de ez már csak álom... -
rii
nagyúr
jó erős gép
rá linux
rá vmware
vmwware -ra XP vagy ami kell.+ porgramok
a vmware meg egy nagy vitruális disk-be dolgozna, ami mondjuk lehet egy különűlló HDD-n is mobilrack-ben.vagy
gépben a becsavargázott HDD-n Linux
mobilrackben az XP meg mindenféle más progi, default erről bootol a gép
ha jön BSA, gép lekapcs, mobilrack ki, elrejt padló alá, gép bekapcs, LILO, GIMP, staroffice, BSA-nak mutat ReadHat licensz, meg staroffice licenszeket, ... még minidg olcsóbb minit CS3akról licenszeket hadonászni. -
stangli
senior tag
"Mit tehetek ha jön a BSA?"
Van megoldás! Éspedig. Eldobod magad, lakatott rászereled az ajtóra, a vészkijárat fele veszed az irányt, futsz, és futsz és futsz ameddig a lábad bírja és megint futsz mindaddig amíg el nem hagytad a csalás helyszínét azaz, az a saját irodádat/cégedet. Majd megtörlöd homlokod, leülsz egy elhagyatott sarokba és eltöprenghetsz miként foglalod vissza a szent irodát.
A recept a következő. Fuss cikk cakkba… majd néha, néha dobd földhöz tested, ha figyelnének elveszítsék a kontaktust… olvadj egybe a természettel… ruha, festék bármi lehet a megoldás… a lényeg a cikk cakkos földhöz vágás… majd a szemkontaktus a delikvensekkel amint megpillantod őket… ezután nekifutsz az ablakodnak és fejjel betöröd… ugrasz… gurulsz.. oszt becsapod magad az asztal alá és mormogsz… bsa a sátán küldötte… bsa a sátán küldötte… távoz… nem… én vagyok a túlvilág angyala… nyertem… stop. MU HA HA HA

-
dferee
tag
Volt már valakinél ez a remek cég?

-
trone
csendes tag
Ez az egész cuccos, a szokásos kis kampány volt. Azon csodálkozom, hogy nem a Grespik az ügyvivője ennek a kellemes kis izének.
-
Winner_hun
félisten
-
bandiras2
senior tag
fentebb leírtam egy megoldást, csak kéne néhány tököf fickó, mert nem kizárt hogy bebukjuk.
Ellenkező esetben meg szinte 0 munkával százezreket szedünk ki ebből a vérszívó bagázsból. Ki van benne? nekem egy vállalkozóit megér, a próba, csak kéne valaki aki ért a könyveléshez. Nem kell sokmindent könyvelni.1 megrendelés, meg egy ÁFA, aztán vállalk lead, és átalakulunk BT-be és megint felnyomjuk magunkat. -
Vandit.
addikt
válasz
venember83
üzenetére
Jah.Vamzerkodik.

-
"csak éppen lefoglalnak mindent , végül is ez nem asszisztálás"
Nezd, ha a rendorsegre beerkezik egy rendes, megalapozott feljelentes (nem olyan, hogy a Kis Bt elkuldott minket a halal faszara, ezert biztos lopott a windozuk, hanem egy olyan, mint amit valoszinuleg most is prezentalt a ProArt), akkor szerinted mit kellene tenniuk a rendoroknek? Mert szerintem az a normalis, hogy ilyen helyzetben intezkednek. A mindent lefoglalas meg csak a szokasos rendori benazas (ill. lehet, hogy most a hostolo cegek is benaztak), az nem a ProArtosok kedveert van.
-
"HA csak egy szedett vedett társaság lenne akkor miért asszisztál nekik a hatóság?"
Egyreszt, azert olyan nagyon nem asszisztal, masreszt...
"A maffiának miért nem aszisztál"
Miert, nem? Dehogynem. Penzert mindent meg lehet venni. A rendorseget is.
"Gondolom jogszabály alapozza meg ,hogy a rendőrséggel együtt tevékenykednek."
Nem, a jogszabaly azt mondja, hogy szakertokent sem tevekenykedhetnek, mert nem fuggetlenek (ahogy ezt egyebkent egy birosagi dontes is kimondta).
-
-
Kicker
őstag
válasz
(Kolombusz)
üzenetére
hmm... tehát kapják be a faszt? remélem igazad van!

-
S e t h
nagyúr
HA csak egy szedett vedett társaság lenne akkor miért asszisztál nekik a hatóság?
A maffiának miért nem aszisztál?MIért nem mennek üzletről üzletre ,hogy közösen hajtsák be a védelmi pénzt?
Gondolom jogszabály alapozza meg ,hogy a rendőrséggel együtt tevékenykednek.Most arról folyik a vita, hogy tehet e egyáltalán bárki is valamit az illegálisan megszerzett , terjesztett szoftverek visszaszorítása érdekében?
-
EQMontoya
veterán
most olvastam, szerintem haláli:
"...el is képzeltem Bruce Willist, ahogy sáros-véres trikóban megy ki az őrsről, búvabaszott ábrázattal, hogy már megint nyamvadt warezszervereket kell lekapcsolni..." -
Kicker
őstag
egy nálam informáltabb ember szerint a BSA igenis joggal teszi amit tesz, és mit vizsgál? a cégeket, mivel szoftverrel jogszerűtlenül szerzel vagyont. a kérdés, hogy egy sima készletnyilvántartó program használata pl, milyen vagyonszerzést jelent egy cégnek... mert csak a papírt helyettesíti...
-
EQMontoya
veterán
igy van, a kiadók pénzelik őket, hogy félemlitsék meg az embereket, jogalap nélkül hurcolnak meg polgárokat, aztán persze a magyar állam fizeti a kártésitést a meghurcoltaknak, a bsa pedig 0 forint evektiv megtermelt bevétel mellett audikkal jár, a magyar államnak meg csinálja a kárt. kell ez nekünk? a nagy szart.
-
Igen, persze, meg a maffia is csak csinalja a dolgat, ennyi. A fene se erti, hogy ezen miert kell felhaborodni?!..

A BSA-val kapcsolatos problemaknak tul sok kozuk nincs a szerzoi joghoz: itt arrol van szo, hogy egy szervezet ordas hazugsagokkal es megfelelmitessel operal. Ennyi.
-
Kicker
őstag
pont most beszéltünk erről egy ügyféllel, hogy kapott egy levelet, azzal a tartalommal, hogy kérem küldje el szoftvereinek listáját... csak ennyi.
illetve ha az apeh ellenőriz, akkor kérhetik a szoftvereket ők is.... /ez cégeseknél érdekes lehet, pl mit foghatok az alkalmazottra stb. / amúgy van valami honlap ahol fenn vannak a cél cégek nevei, nem tudja valaki melyik ez?
-
trone
csendes tag
válasz
venember83
üzenetére
Igen, ez a kettő egy és ugyanaz

-
S e t h
nagyúr
lehet egyet nem érteni a BSA módszereivel de azért csak elgondolkodott mindenki rajta, hogy nem éppen oké nem jogtiszta szoftvereket használni.
Csinálják a dolgukat, akik meg a látókörükbe kerülnek azt megszivatják, ennyi. -
Azamatt
csendes tag
Az egész net tele van ezzel a BSA-s sztorival.
-
stangli
senior tag
Ez az, ilyen alapon bárki bemehet bárkihez és feljelenthet az APEH-nál, hogy számla nélküli bort/sört láttál a hűtőben... ez is ilyen alapelven mükszik... beengeded, látják, hogy nem fizettél a szoftverért és feljelent...
-
Vandit.
addikt
-
HJ.Henry
tag
Én a munkahelyemen egy NC vezérlésü gépen dolgozom mint programozó,gépkezelö,szóval mindenes
Igaz papirom nincs róla,de értek hozzá. Azt halottam hogy összes általam szerkesztett cad és dxf fájl bövitménynek minösül. Igaz ez? Mert ha annak minösül akkor annak a származását is igazolni kell számlával vagy egy szerzödéssel köztem és a cég között hogy megbiznak a bövitmények elkészitésével,aminek az dija a fizetés része és a jogok a céget illetik. Na ezekböl mi lehet az igaz? Ugyanis nem hivatalos forrásból van -
Vandit.
addikt
válasz
Rocketrider
üzenetére
BSA-nak semmiylen joga sincs ellenőrizni,úgyhogy hajtsd el őket a vérbe.Ellenőrizni hatóságnak van joga(rendőrség,APEH stb),de mivel a BSA nem hatóság......Mehetnek a sunyiba.
Csak keményen. -
bandiras2
senior tag
Másolok tovább a homárról. Ez is a kommentek közül van, MyNick követte el.
A BSA az 1999. évi LXXVI. törvény 16.§ (7) bekezdésére hivatkozva fenyegeti a cégeket. A törvény pontos szövege a következő:"Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a felhasználó köteles a szerzőt vagy jogutódját, illetve a közös jogkezelő szervezetet (85-93. §) a felhasználás módjáról és mértékéről tájékoztatni."
www.okm.gov.hu/letolt/elektronikus_ugyintezes/nkom_szerzoi_jogrol.pdf
Az első dolog ami szembetűnő, hogy a BSA nem szerzője és nem is jogutódja egyik általa képviselt cégnek sem. A törvény tartalmaz még egy "jogkezelő szervezet" megnevezést is, ezt a BSA a levele láblécében idézett törvényből "véletlenül" ki is hagyta.
Magyarországon tudomásom szerint 7 azaz hét darab jogkezelő szervezet van (Mahasz, Artisjus, Filmjus, stb.) és a BSA nem tartozik közéjük. Tehát igy hiába hivatkozik a törvényre, ennek árnyékában semmiféle adatszolgáltatási kötelezettsége sincs senkinek feléjük.A másik dolgod a felhasználás módja. A fent említett törvény ezt is meghatározza a 17.§-ban.
"17. § A mű felhasználásának minősül különösen:
a) a többszörözés (18-19. §),
b) a terjesztés (23. §),
c) a nyilvános előadás (24-25. §),
d) a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként (26-27. §),
e) a sugárzott műnek az eredetihez képest más szervezet közbeiktatásával a nyilvánossághoz történő
továbbközvetítése (28. §),
f) az átdolgozás (29. §),
g) a kiállítás (69. §)."A fent felsorolt felhasználási módok többségét a szoftver szerzője/jogutódja/jogkezelője már a licenszfeltételek között megtiltja a végfelhasználók számára. Felmerül a kérdés bennem, hogy akkor most miről is kellene tájékoztatnom? Arról, hogy nem másolom, nem terjesztem, nem mutogatom, nem dolgozom át és nem állítom ki?
A törvény pontos értelmezése szerint csak olyanról vagyok köteles tájékoztatni a szerzőt, amit a BSA által képviselt cégek eleve a licenszben megtiltanak.Tehát kedves BSA! Hiába hivatkoztok a törvényre, mert pechetekre a törvényalkotók a "felhasználás módját" is írásba fektették és láthatóan nem tartalmazza azt, hogy bárkinek is kötelessége lenne tudatni a szerzővel, hogy mennyi Windowsa van és ki használja őket. A BSA-val meg pláne nem.
Az immateriális javak (többek között a Windows-ok) nyilvántartását pedig a számviteli törvény írja elő. APEH jogköre ellenőrizni. A BSA szoftvernyilvántartása (az a szép pdf) pedig egy saját agyszülemény, ami ráadául adatkezelési aggályokat is felvet.
Végezetül itt egy hivatalos álláspont a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF):
external.pszaf.hu/infohu/uj/kozlemeny/bsa.htmEMBEREK!!! Váltsuk ki a vállalkozóit(9000 forint?) kiadványkészítő egyéni vállalkozásra, és nyomjuk fel egymást a BSA-nál!!! Hülyére keressük magunkat rajtuk!!! Ha meg nem fizet, eladjuk a tartozást egy adsságkezelő cégnek, mi pénzünknél leszünk, Vállalkozói voissza, és kész. Csak egy pici munka!
-
bandiras2
senior tag
VAN megoldás!!!
Jön a levél hogy adjunk szoftverlistát? Hát Adjunk nekik!A BSA nem hatóság, ezért nem kötelezhet, max megrendelhet:
Tisztelt BSA!
Koszonettel vettuk megrendelesuket a "Szoftvernyilvantartas" kiadvany elkeszitesere. Tekintettel arra, hogy megrendelesukben rendkivul rovid teljesitesi hataridot igenyeltek, cegunk kenytelen a mas projektekre szant eroforrasait is az Onok megrendelesenek szolgalataba allitani, ami az elkeszites arat jelentosen megnoveli.
Levelunket a megrendeles visszaigazolasa celjabol irtuk, a kiadvany elkesziteset az Onok altal megjelolt hataridore vallaljuk. A munka vallalasi ara: 400 000 Ft + Altalanos Forgalmi Ado.
Tajekoztatjuk tovabba Onoket, hogy cegunk Altalanos szerzodesi feltetelei szerint a megrendeleskor fizetendo 50% akkor is megilleti cegunket, ha a megrendelt munkat a megrendelo - barmilyen indokra hivatkozva - visszamondja, ezert mellekelten kuldjuk Onoknek a 200 000 Ft + AFA osszegrol szolo eloleg-szamlankat.
Tisztelettel:
Malbex papa
Malbex Systems Kft.forrás:homár
A szoftverlistát pedig mellékeljük nekik, az összes létező free szoftvert ami csak van egy 6000 oldalas szép igényes kiadványban.
-
trone
csendes tag
válasz
Rocketrider
üzenetére
Kellenek a számlák, a gépeket is ellenőrzik szerintem. De nem hiszem, hogy megnéznék alaposabban a vinyót, mivel az elég sokáig tartana, bár ki tudja meddig szándékoznak maradni.
-
Azamatt
csendes tag

-
Retekegér
MODERÁTOR
Idéznék Bodnár István - Magyary Gyula Az informatika elméleti alapjai c. könyvéből:
'' A BSA - az ún. ''szoftverrendőrség'' - egy szervezet, amelyet szoftverfejlesztő cégek hoztak létre - többek közt - annak ellenőrzésére, hogy jogtiszták-e a számítógépeken található programok. A BSA nem hivatal, így külön engedély nélkül nincs joga belépni sehova, főleg nem ellenőrizni! Mi dönthetjük el, hogy beengedjük-e, vagy nem!''
[Szerkesztve] -
-
válasz
Viktor0610
üzenetére
Rendőrnek elmagyaráz, hogy a nyomozati szabályok szerint csak független tanácsadókat, szakértőket, tanúkat alkalmazhat a rendőrség, ha nem azt teszi, annak súlyos következményei lesznek. Rendőrtől megérdeklőd, hogy továbbra is úgy gondolja, hogy bsa szakértőkkel akar bejönni? A rendőr bejöhet, a bsa szakértő nem.
-
corlagon
senior tag
aztán az ügyészség egyenként leszaggatja a tökeit, ha kiderül, hogy megalapozatlan volt.
Hja. Ezert is irtam lejjebb h a BSA bemondasara nemigen fog megallni az alapos gyanu. De azert nem art, ha a rendorsegi torvennyel (is) tisztaban van egy cegvezeto.
nem parancs, engedély.
Hatarozat hazkutatasrol es lefoglalasrol
[Szerkesztve] -
corlagon
senior tag
Házkutatási parancsot csak bűncselekmény alapos gyanújával tudnak szerezni, ami meg már bírói hatáskör. Bár lehet, h elmennek addig is... :
Ha a nyomozati cselekmény halaszthatatlan, a rendor nyugodtan kutathat / lefoglalhat siman rendorsegi igazolvany felmutatasaval, van ra jogalapja ''házkutatási parancs'' nelkul is (ami btw nem is letezik Mo-n) -
Jégkokó
veterán
Csak azt nem értem, hogy miért nem elég nekik hogy minden gépen van matrica.Miért kell, hogy meglegyen a számla is,ami teszem azt több évvel ezelötti, azóta simán elszóródhatott vagy bármi.Meg a matricát nem lehet hamisítani, meg egy xp hez csak 1 matrica jár, szóval akkor elég valószínű, hogy eredeti és nem másolt.
-
TexT-BoY
addikt
Édesanyámnál már volt a BSA és el akarták vinni a teljes gép állományt +a saját laptopját.. De végül sikerült magát tisztáznia és nem lett semmi baj. Az volt a lényeg hogy Muterom a Csepeli Önkorámnyzat kihelyezett irádjában ücsörgött amikor jött a BSA 2rendőr kiséretében. Aztán amikor az 5darab XP-t nem tudta igazolni számlával /csak a matricák voltak/ ezért a rendőr már regélte neki hogy az még sulyosabb ha csak matrica van, aztán meginvitálta muter egy kávére az urakat és az önkormányzatból jött egy ember aki hozta a számlát. eztkövetően sürü elnézést kérve a rendőrök és szomoruan a BSA-s tagok elmentek
Azóta nem láttam BSA-s embert. -
moma
őstag
Lehet hosszútávon úgy lehetne igazán leszerelni őket, ha akinek legális a szoftvere az is elküldené őket stabilan, így elég sanszos lenne, hogy lukra futnak ha küldik a rendőröket. Így nem hiszem, hogy mennének a rendőrök tartósan

-
Ha hazkutatni jonnek, akkor az azt jelenti, hogy felpakoljak a helyszinen talalhato PC-ket (egereket, CD-ket, billentyuzeteket, akarmit, amit az alulkepzett rendorok szamitogepnek gondolhatnak). Namarmost, ha nem talalnak semmit, akkor ez igen komoly karteritesi pert fog maga utan vonni, szoval nem hiszem, hogy a birosagok tul konnyeden adnanak hazkutatasi parancsot egyetlen ''nevtelen'' bejelentes alapjan.
-
Blaise
veterán
válasz
Viktor0610
üzenetére
Házkutatási parancsot csak bűncselekmény alapos gyanújával tudnak szerezni, ami meg már bírói hatáskör. Bár lehet, h elmennek addig is... :

-
ngabor2
nagyúr
válasz
Rocketrider
üzenetére
lehet, hogy mást még érdekelnek egyéb részletek... a topikot nem zárom.
-
Rocketrider
tag
Köszi a hozzászólásokat, most már tisztában vagyok a helyzettel.
ZÁRHATÓ -
corlagon
senior tag
A penzugyi szervezetek fordultak a PSZAF-hez, mert az a felugyeleti szervuk, de az iranymutatas termeszetesen minden pc-hasznalo gazdalkodo szervezetnek szol.
Bemasolom, mert nagyon jo segitseg a BSA-paraval kapcsolatban -
''Tájékoztatás a Business Software Alliance legújabb kampányával kapcsolatban
Több pénzügyi szervezet megkereste a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) a Business Software Alliance - röviden: BSA - legújabb kampányával kapcsolatban a helyes fellépés iránt érdeklődve (figyelembe véve, hogy a BSA tavaly is hasonló akciót folytatott).
Ezúton szeretnénk tájékoztatni a PSZÁF felügyelete alá tartozó pénzügyi szervezeteket, hogy a BSA nem felügyeleti hatáskörű szervezet, hanem egy vállalkozások által alapított társaság, amelynek Magyarországon semmilyen felügyeleti, vizsgálati joga nincs. A BSA megkeresésére történő válaszadás kizárólag önkéntes. A PSZÁF az általa felügyelt intézményeknél - egyetértve a BSA céljával - tiltja az illegális szoftverhasználatot.
Mivel a pénzügyi szervezetek minősített adatokat is kezelnek (személyes adatok, banktitok, pénztártitok, biztosítási titok, stb.) és ezen adatok védelme törvényben előírt kötelességük, ezért az adatokhoz történő hozzáférést minden felhatalmazás nélküli harmadik személy esetében meg kell előzniük, illetve meg kell akadályozniuk. Mivel a minősített adatok a pénzügyi szervezeteknél jellemzően a számítógépeken is megtalálhatók, így ezen eszközök vizsgálatát minden esetben meg kell tagadni. Az informatikai eszközökön vizsgálatot csak a magyar jogszabályok által felhatalmazással rendelkező hatóságok (Rendőrség, Ügyészség, PSZÁF, APEH stb.) folytathatnak. Javasoljuk, hogy a pénzügyi szervezet minden esetben ellenőrizze a vizsgálatra kiérkező jogosultságát, kétely esetén segítséget kérhet a PSZÁF Engedélyezési és Jogérvényesítési Igazgatóságától.''
Miutan a ceg a PSZAF iranymutatasat kovetoen - helyesen - elutasitja az egyuttmukodest a BSA-val, ok termeszetesen tehetnek feljelentest a rendorsegen, akik buncselekmeny alapos gyanuja eseten mengindithatjak a nyomozast, aztan (hazkutatasi/lefoglalasi hatarozattal v anelkul) mehetnek latogatoba.
Egyeb informaciok hianyaban nem lesz feltetelezheto a buncselekmenyre utalo magatartas, ami elindithatna a nyomozast.
[Szerkesztve] -
Sensei
aktív tag
''Ezúton szeretnénk tájékoztatni a PSZÁF felügyelete alá tartozó pénzügyi szervezeteket, hogy a BSA nem felügyeleti hatáskörű szervezet, hanem egy vállalkozások által alapított társaság, amelynek Magyarországon semmilyen felügyeleti, vizsgálati joga nincs.''
Innentől kezdve bármit mondhatsz.
Te linkelted. -
reewer
aktív tag
Ha jóltudom, akkor ilyenkor a rendőrséggel jönnek és a rendőrség kéri fel a BSA-t szakértői testületnek a procedúránál.
Az uninstallal nem érsz semmit,mert a még formázott wincsiről is vissza lehet hozni az adatokat (és ezt meg is teszik)
Lehet egy Linux+freeware + mobile rack ,másik rendszer(szoftverek) megoldás jó lenne
nemtom.
Amugy fateroméknak is írtak hogy majd jönnek és küldjünk nekik egy listát a szoftvereinkről,nem írtuk semmit nem is jöttek.(szerintem csak oda mennek akik vissazírnak
) -
-
corlagon
senior tag
Tisztaban vagyok a bsa hatterevel es motivaciojaval, csak igyekszem ramutatni h nem szerencses ha egy cegvezeto hagyja magat megfelemliteni.
En a kukaba dobaltam a leveleiket, amikor meg felhivtak, jeleztem h uzleti titok h milyen szoftvereket hasznalunk, es javasoltam h inkabb mashol folytassak az adatgyujtest & piackutatast. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Rocketrider
üzenetére
őket csak az érdekli, ami a bsa alapítótagjai termékei közé tartozik. a win pl. épp oda tartozik. ha számla nélkül van... akkor nen tudom, hogy mit fognak hozzá szólni, a matrica nem hinném, hogy elég. szerződés, vagy számla kell nekik, hogy fizettél érte.
corlagon: igaz, csak lehet, hogy a bsa mögött egy ''kicsit'' nagyobb a tőke, és ha nem engedi be őket, akkor feltételezhetik, hogy van rejtegetnivalója. legközelebb rendőrséggel, házkutatási paranccsal jönnek... -
corlagon
senior tag
válasz
Rocketrider
üzenetére
A BSA nem hatosag, pont annyi joguk van mint nekem. Ha en is odamegyek turkalni a gepeidben, nekem is megengeded?
-
ngabor2
nagyúr
miért jön a bsa? rendőrrel jön?
miért kell uninstallálni? előbb ezeken gondolkodj...
legális a kézalól vett xp? nem az a kérdés, hogy te legálisnak érzed-e, hanem hivatalosan vetted-e.
btw a bsa nem hatóság, tehát önmagában semmilyen joguk nincs. kb. olyan, mintha a fűszeresek egyesülete menne pl. a teszkóba ''ellenőrizni''. -
blunt
aktív tag
válasz
Rocketrider
üzenetére
nem hiszem
ha rákérdeznének akkor én azt mondanám, hogy gondoltunk arra amikor terveztük a hálózatot, hogy majd később bővítjük a gépállományt... 
-
blunt
aktív tag
válasz
Rocketrider
üzenetére
megteheted azt is, hogy ideiglenesen elhelyezed valahol a gépeket amikhez nincs számla.
[Szerkesztve] -
Blaise
veterán
válasz
Rocketrider
üzenetére
nem engeded be őket

-
blunt
aktív tag
válasz
Rocketrider
üzenetére
számla muszáJ. Legalábbis amikor legutóbb volt, akkor kellett.
-
Rocketrider
tag
Üdvözlök Mindenkit!
Bejelentette a bsa, hogy jövő hét pénteken jönni fog a cégemhez ellenőrzésre.
Tudja valaki hogy pontosan hogy zajlik egy ilyen?
Az xp eredetiségét igazolni elég a matrica, vagy muszály a számla is?
Programokat ellenőrzik a gépen?
Elég simán törölni a dolgokat, uninstall, meg registryből is, vagy esetleg wipeolni kell (szal megnézik, hogy mi lett törölve a vinyóról?)?
Majd még írom ha eszembe jut valami
Új hozzászólás Aktív témák
- Mio Star Coffe One Milk Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Honeywell DCR313N elemes kapucsengő
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3840
- Honor Magic 7 Pro 512 Gb - AI Pro kamera, 6,8 120 Hz LTPO OLED, Snapdragon 8 Elite,3 hó gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Csak sokmindent nem tehetnek. A másik kérdés, hogy előbb utóbb úgyis kitalálnak valami újat is.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Azóta nem láttam BSA-s embert.