-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
imibogyo
veterán
válasz
kotibor #48128 üzenetére
Én már évek óta egy itteni fórumtárstól (használtan) vásárolt 180W-os, külön hűtés nélküli paneltápot használok, egy 220W-os passzív LED tápegységgel meghajtva. Semmi bajom nincs vele (Celeron G1820 + GTX 750Ti párost is hajtott ATX lapban (i3-al is volt használva)). A megfelelő túlméretezéssel a melegedéssel sincs gond, és az én példányom néma is. Most egy HTPC-ben használom tovább, mert az i7 4790k már sok volt neki (
), ahhoz kellett egy "normális" tápegység. Hamarosan abból is jön egy passzív variáns, de még a paneltápos megoldást sem vetettem el, direktbe megtáplált processzorral.
-
törölt tag
válasz
kotibor #48128 üzenetére
Szia!
Az első eseted jól fekszik egy egyszerű paneltápos megoldásnak, mert relatíve olcsón lehet úgy túlméretezni az alkatrészeket, hogy utána hosszú évekig ne legyen vele gond. Második esetnek SFX/ATX tápegységgel javasolt nekifutni, mert árban, megbízhatóságban, hatásfokban is jobb lehet, mintha külön AC-DC-vel és paneltáppal kísérelnéd megoldani.
-
törölt tag
válasz
kotibor #48128 üzenetére
amig nem valaszolnak az igazi szakertok, addig itt vannak az en tapasztalataim:
- a panel táp teljesen néma, nincs zizegés?
amit eddig hasznaltam, nema volt. hdplex-ek es a realan LR-1005. (a hdplexek csak akkor sipolnak ha pl rovidrezarod oket)
- nem kell hűteni?
de. nem. attol fugg. megfeleloen tulmeretezett paneltap eseten altalaban nem szukseges dedikalt hutes neki, de muszaj h legyen valamekkora legaramlas, hiszen pl a hdplex-ek jo nagy hutobordaval jonnek, de ha nincs hova leadni a hot, akkor meg vagy love. ha biztosra akarsz menni, csinalj kicsi huzatot, akar egy leszabalyzott 40mm-es ventivel.
- tartós, tehát évekig bírja?
az elso LR-1005-om meg mindig megy. egy regi hdplex 250-esem viszont nemreg faradt meg. nem lattam meg panaszkodni senkit h tipukusan rovid lenne a paneltapok elettartama. gondolom ugyanaz igaz rajuk, mint a hagyomanyos tapokra: a komponensek minosege es a terheles/homerseklet sokat szamit.
- külföldről rendeljem vagy van valaki aki Mo. is foglalkozik ilyenekkel?
itthonrol is tudsz szerezni, de az igenyeid fogjak eldonteni.plusz gondolkodnivalo:
mivel hajtod meg? 12V-os bemenetu paneltapot valasztasz v szelesebb bemeneti tartomanyut (pl 16-24V)? ha van jo 12V-os tapkockad, akkor nem valasztasz-e rogton olyan alaplapot, aminek csak ez kell? elvagy a kulso tappal vagy az acdc is menjen be a hazba?
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged