Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• adalbert1

veterán

válasz Osibaa #2757 üzenetére

Kösz a bíztatást! :)
    Elméletileg egy sima NAS + Print Server + letöltőgép + esetleg linuxos/egyéb dolgok gyakorlására/tanulására gép (mondjuk erre elég lenne egy virtuális gép, de miért ne :) )...
    Jelenleg a legnagyobb probléma, hogy mindkét nagyobb HDD-m (1 TB Samsung, 1,5TB WD) a sima desktop gépemben van, majdnem tele adattal, NTFS-re formázva. Ez úgy néz ki hogy megoldódik, ugyanis ha minden igaz barátnőm 1 Terás külső WD-jén van még szabad hely, meg nekem is egyéb HDD-ken, szóval át tudom úgy másolgatni, hogy az egyiket le tudjam formázni ext3-ra vagy 4-re.
    1. Kérdés : Megéri ext4-et használni? Ill. akkor milyen oprendszert használjak? Ubuntun vagy Debianon gondolkozom, egyelőre grafikus felülettel, amig a konzollal jobban meg nem barátkozom. :))

A konfig többi része: D945GSEJT alaplap, 1 Giga Ram, 44pin IDE kábel, IDE2CF átalakító, 16 GB CF kártya (azért mentem rá erre a vonalra, hogy ki tudjam használni a 2 SATA portot anélkül hogy azokon lenne a rendszer). Van egy Gigabyte T5140 házam 65 Watt-os FSP táppal, de szerintem ezen túladok, nem tetszik hogy bővítőkártya csak riserrel fér bele, ill. hogy csak 6 cm-es venti fér bele. Ezen kívűl elfekvőben van még egy CM eLite 331 ház itthon, ami megfelelő lenne, csak túl nagy, ill. a merevlemezeket nem akarom oldalukra fordítva használni.
    2. kérdés: Milyen házat válasszak? Ez elvezet a következő problémához, nevezetesen a
    Gép elhelyezéséhez: mivel 1 szobás lakásom van, ezért ha a szobában van a gép, akkor minél halkabbnak kellene lenni, ill. gondolkoztam azon hogy bevágom az egyik bútor fiókjába, csak ahoz a kábelezés miatt moddolni kellene a bútor hátulját is. :)
    Viszont ha a konyhába a 2 méter magas szekrény tetejére kerülne a gép, akkor gyakorlatilag a zaj nem lenne túl érdekes, viszont itt jön a képbe az hogy akkor kábeleznem is kellene, kb 15-20 m UTP kihúzása, fúrás, csatornázás, stb... Na meg akkor le kellene mondani a print server funkcióról is, de az igazán részletkérdés.
    Ha meg már hálózatfejlesztés, akkor jó lenne egy gigabites router is, ami szintén csak plusz pénz, na meg nem igazán akaródzik a WRT54GL-t lecserélni :U Úgy meg szívás a hálózatot kiépíteni, hogy csak 100 mbit-es háló lesz. :F
    Mondjuk a legjobb megoldás egy rack szekrény lenne az előszobába a fogas fölé, viszont akkor már villanyszerelés is kellene, hiszen ott nincs végpont...

Szóval jelenleg a ház/hálózat/oprendszer/filesystem/stb... témán agyalok, és elveszek a részletek között... :))

Új hozzászólás Aktív témák