-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
user137
őstag
válasz
Evilkiller #7311 üzenetére
egyelőre hibátlan az elgondolásod
LG optikák jók, nekem GH22NS50 van, eddig teszi a dolgát rendben - igaz ez "nagyalakú", 5.25"-ös.
-
user137
őstag
válasz
Rikarda #7293 üzenetére
én is megkérdőjelezném (sőt, kukáznám) a 400Wattos tápnak még a gondolatát is. a 80-plus minősítés is csak 20%-os terheléstől kezdődik, és te nagybából ennek a felét (se) fogod tudni felvetetni a táppal.
Itt egy Anantech cikk egy belépő gépre, amit persze ők legalább triplaekkora teljesítménnyel számolnak az USA-ban. ahogy láthatod a drága márkás tápok is 70%-ot közelítik 50W környékén, ami valami "olcsó vacakkal" lehet 40-50% hatásfok is, ami rosszesetben duplája fogyasztást jelent a gépre - azaz majd 40W-tal megy a gép, meg további 40W-ot elfűt mellé a táp. 40W veszteség 24/7-es üzem mellett 15k/év kiadást jelent.
ennek ellenére: igen, be lehet tenni, a távtartók is megvannak és a tápcsatlakozók is stimmelnek majd. de keress egy kisebbet sztm.
-
user137
őstag
válasz
Evilkiller #7296 üzenetére
én a kingstont venném, mégiscsak ők "A Ramgyártók".
-
-
user137
őstag
válasz
Evilkiller #7274 üzenetére
tök feleslegesen dobnád ki a tápot (meg a pénzed) az ablakon.
bízzál bennünk jó lesz az.nekem i5-650, 4G RAM és 8800GT ment rajta fénykorában, alapon 85W, 4 szálon széthúzva 180W, a VGA kártya még ha egy 100W-ot rárak is kordában vagy.
a benne lévő tápot 380W-ig bírták tolni, toldy szaktárs linkelt erről hónapokkal ezelőtt egy cikket. de az SPCR-en is van róla teszt (www.silentpcreview.com
-
user137
őstag
válasz
Evilkiller #7267 üzenetére
nem kevés az (proci max 100W, vinyók 5-10W/db, VGA=?), ha le is adja szépen... ha ilyen 10k Ft-os árkategória, akkor inkább dobós is az a táp egyből. jah és ebben a dobozkában nem fér el a dual slot VGA (ez ugye lejött?).
az SG05-nek bika 385W-os tápja van, kimérve.
-
user137
őstag
válasz
Evilkiller #7264 üzenetére
ez egy elég szerencsétlen ház.
magad is láthatod, h nem csak single-slotos benne a VGA lehetőség, hanem a tápot betolták jó mélyre a proci fölé, h ezáltal hagyjanak egy használhatatlan 4centis helyet a táh tetején... nem is értem minek... ?!
Silverstone SG05-SG06 felé terelnélek, ahhoz jár egy bika SFX táp is legalább.
-
user137
őstag
kérdés mit akarsz majd backupolni vele.
egy win7 rendszermentés olyan ~40GB, ami 100-as hálón maxra csavarva 66 perc, G-s Wifi hálózaton ennek úgy a négyszerese (4 óra!).
én a NAS-t "könyvespolcnak" használom, ki vannak csapva rá a filmek (mert a lokál SSD-n nem férnek el), meg a zenék. Letölteni egy pici 30G-s helyre töltök. Nekem nem mindegy, h 1-200GB-ot 2,5 vagy 5 óra átmásolni A-ból B-be. Ha egyből az adott gépre torrentezel, akkor ez a probléma nem jelentkezik ilyen élesen, mint nálam.
a gigabites routerek meg már szaré'-hugyé' vannak a bótban (valami TPLink a hardverkerben N-es wifivel valami 13k
).
gondolkodj előre is, ha gépet veszel, ennyit akartam mondani.
-
user137
őstag
válasz
Evilkiller #7262 üzenetére
már csak a linkeket javítsd ki és megnézzük
-
user137
őstag
Sztm a Brazos - jól (mmint, h épp nem sokat) fogyaszt, és azt még rendes gépnek is tudod használni, ha nem vagy egy türelmetlen típus. Az Atomban nincs normális grafikus gyorsítás, a Via meg... hááát....
A gépnek elég úgy max 50W, azaz egy 90W paneltápot leoszthatsz még 3-4 vinyóra is, ha annyi elég neked a gépbe.
Ház?
-
user137
őstag
vettem hirtelen 2G RAM-ot, erre véletlenül alacsony felépítésűek jöttek - nem lógnak a slotzáró pöcök fölé.
-
user137
őstag
válasz
marositech #7225 üzenetére
minek a RAID? dupla zaj és fogyasztás, emellett egyik irányból duplázza a hibalehetőséget is, a másik oldalról felezi a tárhelyet. soooo 20th century!
vegyen kend egy SSD-t, mint minden rendes ember!
-
user137
őstag
válasz
marositech #7215 üzenetére
na és akkor mi a verdikt?
én úgy állapodtam meg ezzel a házzal (SG06, i3-540, Scythe Samurai ZZ, 8800GT passzívan), hogy
- előlapi porfogót kiszedtem (kösz a tippet toldy), majd sűrűbben takarítunk (-4C)
- a táp maradt a helyén, felfelé és kifelé szív
- a ZZ bordái irányba állnak az előlapi venti levegőjével.
- a ZZ légkavarója nem fért be, de vettem rá egy 92/100mm Kaze Jyu 1000rpm-et, az is felfelé szív, egyenest bele a tápba illetve a fenti lukakon kifelé (-10C).így a system hőmérséklet 50C (sajnos hátra nem jut hő a northbridgenek
), a CPU hőmérséklet 40-45C közötti, a VGA is bírja, ezzel én már kiegyezek. A gép nem megy a leghalkabban, mert a beáramló meleg miatt a táp felkapcsol olyan 2/3 speedre (a többi alig hallható) de ez egyelőre elfogadható számomra, pedig én kényes vagyok a zajra nagyon. Még szemből nézve jobb oldalról rá lehetne segíteni egy 800rpm/8cm ventivel befújásra.
Lenne még egy ötletem, a tápban megfordítani a ventit lefelé fújóra (helló garancia!), hogy a táp hideg levegőt kapjon, a CPU ventit is hasonlóan, ez segítene az alaplapi alkatrészeknek levegővel, plusz ha már szétszedtem, akkor egy noctua beleugorhatna abba a tápba. Csak hát a gari így bizony elvész.
-
user137
őstag
Gelid Slim silence procihűtő
- 28mm "magas"
- 20 EUR ár
- "Az aktív hűtést egy 75 mm-es ventilátor biztosítja, melynek percenkénti fordulatszáma 1200 és 2600 között lehet. Az előbbi értékhez 15, míg az utóbbihoz 18 dBA-es zajszint tartozik. " - a 75mm, 2600rpm és a 18dBA nekem nem jön össze sehogy, lehet 2-3 méterről mértek rá...mindenesetre az olcsónjót kategóriát kimeríti így ránézésre
-
user137
őstag
válasz
user137 #7207 üzenetére
óh, hát ezt lehet kapni citroméknál!
most hogy ilyen olcsó az ajró, nem lakik valaki Szhely környékén?
az asus H67 ITX deluxe 32k, az Asrock H67 ITX HomeTheather edition 28k, a Zotac H55 ITX wifivel és USB3-mal 27k... derék...
-
user137
őstag
válasz
xEon1337 #7181 üzenetére
sajnos csodák nincsenek, a nagy terhelés sok elfűtött hővel jár, azt meg csak légmozgással (=zajjal) lehet onnan kivinni.
más: Wesena ITX7 unboxing
-
user137
őstag
ha valaki keres esetleg 1-slotos VGA-t a gépébe, tudok egy jót épp.
-
user137
őstag
urak, OFF méretű házba keresek olyan HDD keretet, amiben minél több 3.5" HDD elfér, olyasmit, mint ami a PCQ08ban is van 6 vinyónak. Bontásból, olcsóér'.
tudtok valahol esetleg ilyenre elérést? Gugliban a "HDD keret"-re sajnos egy halom külső ház meg mobilrack jön fel. -
user137
őstag
urak, OFF: került hozzám egy giga gt240, de ha bekapcsolom a gépet, elszáll... olyan, mintha mindig fullon járna a ventije. nvidia control panelben nincs fan control sem. mi a retekkel lehetne lecsendesíteni, amíg ideér az Accelero jövő szerdán?
-
user137
őstag
urak, nincs valakinek elfekvőben egy makulátlan állapotú, extra halk, de pofátlanul olcsó SFX tápja? az előző háromból legalább 1 teljesüljön.
-
user137
őstag
hátizé... újabb fejlemény az SG06 hűtése terén.
1. vettem rá egy Scythe Slipstream PWM+VR ventit, ehhez adnak egy manuálisan állítható tekerentyűt is, meg egy kapcsolót PWM/Manuál között. A poti pont kifér a nem használt PCI slotra (csak beleakadt az Accelero S1
). Viszont nem sokkal halkabb azonos fordulaton, mint a gyári. Ezt beállítottam 1100rpm-re, így sajnos hallatszik, de legalább állandó suhogó hangja van.
2. mivel a samurai ZZ saját hűtője nem fér fel a procira, így az kapott egy Kaze Jyu Slim 10 centis ventit, felfelé szívó állapotra, 1000rpm, ez tök halk.
3. a táp ventije lentről felfelé szív.
most odaadtam a kollégának tesztelni, h nyúzza szét, hátha nem melegszik nagyon így már.
ha ez sem lesz jó, akkor megfordítom a tápban a ventit, és lefelé fog fújni (garancia, heló!
), a proci kap egy shurikent és akkor a jobb oldalon fog tudni csak kimenni a meleg - lehet oda meg kap egy 800rpm-es kifelé szívót.
jhajajj... nem ideális ez a ház sajnos sehogy.
-
user137
őstag
válasz
marositech #7061 üzenetére
még eszembe jutott egy ötlet. nem olcsó, de megoldható.
fixfordulatos helyről tápot kérve az SG05 szemből nézve jobboldalán hátul van egy 8x10cm-es szellőzőrács, ide be lehet kérni egy 80x80xx25mm-es ventit (Scythe S-Flex - 1500rpm, 12.2dBA). ráadásul mivel a cpu-hűtő "rossz irányban" van felszerelve, ez még direktben rá is fújna.
a VGA-ra (habár overkill a kártyának, de) ráraknék egy Scythe Musashi VGA hűtőt, ennek egyetlen hibája, h 10k felett van az ára. viszont szépen kergetné be a hideg levegőt a házba, mert a LP kártya felett még sok hely van ott.
ezekután balról is, jobbról is és szemből is jön be a levegő a házba, ha a samun lévő venti felfelé tolja, akkor vagy kimegy a tápon, vagy a táp mellett felfelé lesz kénytelen távozni a meleg, mese nincs
.
ha végképp nem tetszik a Samuel, akkor a Cooler Master GeminII megoldás lehet passzívban is ezekután.
persze ez három eszköz összesen úgy majdnem 25k-ba kerül, úgyhogy meggondolandó a beruházás.
-
user137
őstag
válasz
Pista0001 #7076 üzenetére
a ninja mini 115mm magas, ó ha nekünk akkora helyünk lenne...
Pista: nekem egy kétmagos i3-540 is épp 60C idle egy SG06-ban, igaz passzívan hajtom a bordát. holnap kap egy slim szívó ventit a Samurai a fejére és egy PWM-es házventit, mert így hamar felmelegszik a táp, az meg senkinek sem jó (pláne nem magának a tápnak
)
-
user137
őstag
-
user137
őstag
válasz
marositech #7061 üzenetére
közben rájöttünk tegnap toldy kollégával egy "apróságra" - a front venti nem fordulatszabályozós - abból vehetnél egy PWM-eset, ami meleg esetén tudja emelni a fordulatszámát....
nekem passzívban van most az i3-540 és az is 60C idle, a venti meg csak nem akart többet fújni => azért, mert fix fordulatos!
120mm Scythe Slipstream PWM lesz a megoldás, holnap megyek én is egyért.
-
user137
őstag
válasz
Pista0001 #7057 üzenetére
nem a levegőáramlással volt a baja marositech kollégának a RAM-mal, hanem konkrétan nem fér be a modul a bordák alá, ha jól értelmezem. én azt írtam, h nézzen egy alacsonyabb modult - a modul hűtéséről szó se volt.
a scythe big shuriken alá nekem se fér be egy 2mm-el magasabb modul sem az első RAM slotba.
-
user137
őstag
válasz
marositech #7055 üzenetére
jaaa akkor azt mondod, h a cpu hűtő bordái nem párhuzamosan, hanem merőlegesen vannak a légáramlatra? aaaz nem jó.
inkább cserélj ramot hirtelen egy alacsonyabb modulra sztm (kár a corsair-ekért - 1x4G-t cserélhetünk árában, ha gondolod - PÜ).
-
user137
őstag
urak, most én is utánanéztem a dolgoknak - az SG05/ban a fron venti nem szabályozós?? nekem szögre 1066rpm-re be van állva, és akkor sem emelkedik a fordulata, ha 60 fok fölé kergetem a procit. átdugtam a cpu fan headerre, de a helyzet ugyanaz.... érdekes
-
user137
őstag
válasz
marositech #7050 üzenetére
a sima shurikennek el kell férnie. a RAMot a hűtő beillesztése előtt kell berakni, különben a hőcsövek miatt nem fér be a memória a tartópöckökbe. a VGA épp elfér. a Big Shuriken belelóg a PCI slotba, de a RAMoknak még épp jó az is. jah igen, magas "winged" memóriák nem lesznek így jók, csak a borda nélküli alap modulok.
A GT430 sztm semmit se fűt egy "rendes" VGA-hoz képest.
1. Foglalat - ellenőrizd a hűtő lefogatását, az alaplap alján látszani kell a kis fehér(?) pöckök között a fekete műanyag lábnak is mind a 4 helyen. Ha ez jó, szedd ki "desktop computer" módba a gép belsejét (ki a házból, asztalra), úgy nem szabad nagyon elszaladnia a hőmérsékleteknek (szobahő +10-15C max). ha ez jó, akkor darabonként rakd össze a házat. a procihűtő bordái úgy vannak állítva, h befúj közéjük a front venti, ugye?
2. BIOS - megy a front venti rendesen (BIOS "Check PC health")? A samun megy a CPU venti rendesen, jó kiállásra vannak rádugva (a CPU venti a 4 tűs a H55N-en, a system fan a 3 tűs)? emelkedik a rendszerventi és a CPUventi fordulatszáma a melegedés hatására?
3. Kábelezés - A táp "leomló" kábeleit eltűntetted a levegő útjából? ha nem használod a 3.5"-es vinyó keretet, szedd ki, a fent megmaradt rész aljára fel kell kötni gyorskötözővel a megmaradt kábeleket jó szorosan. a kis biszbasz kábeleket (power, reset stb) is össze lehet fogni és eltüntetni/betömködni az alaplap melletti résben az alaplap szintje alá.
Ha alapvetően szar a légáramlás a házban, azt semmilyen hűtés nem kompenzálja, még a víz sem. de az SG05ben nem szabad ilyen rossznak lennie a légáramlatnak, elvileg az a 12-es venti azért elég korrekt mennyiségű levegőt tol be a házba. még azt nem látom, h a Samu és a táp milyen közel vannak egymáshoz, lehet megérné egy csatornát csinálni a kettő közé.
Igaz az i7 azért 130W, az keményebb dió lehet már.
bocs, ha ezek trivialitások, de sose tudni kivel áll szemben az ember...
-
user137
őstag
válasz
marositech #7045 üzenetére
nekem a toldy-féle Samurai ZZ van most az SG06-ban, teljesen jó csendes cucc. Egyetlen hibája, h nem fér be a saját ventije a táp alá, de a táp szív kifelé - egy 92x92x10mm ventivel szívva a procihűtőt sztm ez teljesen korrekt megoldás lehet.
a másik lehetőség a scythe shuriken lehet, megfordított duplamagas ventivel (mert azon meg 100x100x10mm-es venti van.
a VGA-ból célszerű egy "hátsó pörgettyűs" zárt hűtős verziót tartani, ami a második sloton kifújja a házból a levegőt, így az nem rontja a ház hőháztartását.
-
user137
őstag
-
user137
őstag
Urak, engedtessenek meg nekem egy kis önreklámot.
www.hackintosh.hu - épített gépek Mac OSX futtatására. Van mini-ITX verzió is! (nahát pont egy SG06-tal
). Ugyanitt akciós Facebook oldal is van.
Ha valaki esetleg anyunak, ismerősnek, nagynéninek szeretne egy "olcsó mac-et", gondolhat rám.
-
user137
őstag
válasz
xEon1337 #7003 üzenetére
de ha nem kell várni rá, az nem is jó?
-
user137
őstag
válasz
nagynorbi #6995 üzenetére
hát nézd, lehetne úgy, hogy a kisebb a nagyobb alatt, meg utána felett? esetleg előről-hátulról is lefényképezhetnénk, meg meztelenre vetkőztetni a házakat, megnézni őket csupaszon jó mélyen bentről is?... vagy a kicsit berakhatnánk a 2 nagy közé nyitott tetővel és lehetne egy alul-felül szendvics is!
-
user137
őstag
válasz
user137 #6811 üzenetére
Wesena: megkérdeztem, lehet rendelni!!
az akció nem nyilvános az aprón, psszt!
Wesena ITX2 14 pénz (Cooling:1db 40X40X10mm )
Wesena ITX7 17 pénz (Cooling:1db 80X80X25mm)Pico belső 8k (120W, 12V7A, 5V6A, 3.3V6A, 5VSB 2A)
Pico külső 8k (12V/10A)+1db egység szállítása olyan 10k körül van (DHL, 4 nap), 10 darabé 20k(!), közte arányosan csökken. Nekem kell egy ITX7 amúgyis, úgyhogy elvileg ketten már vagyunk CséZével.
privátban tessék érdeklődni a számlaszámom felől és mondom a többit.
------------------------------holnap reggelig lehet leadni a rendelést. a következő kör sztm a következő napéjegyenlőségkor lesz.
annyi változás van, h pico 24pin 150W-os lett közben.
-
user137
őstag
igen. "jó lesz még valamire".
peterK: arra figyelj a RAIDnél, h tudjanak a lemezek lepörögni rendesen, különben szívás lehet a lemezek futásteljesítménye. a RAID5 sztm nem pöröghet le valami túl nagy biztonsággal, a mirrorból viszont nekem a NAS csak az egyik feléről olvas, így kíméli a meghajtókat.
plusz ugye ha szétesik a RAID5 alatt a kontroller, akkor lőttek mindennek (hacsak nem pakolod át egy linuxba a vinyókat és kézzel feléleszted az ext2/3 raid fs-t.
-
user137
őstag
urak, honnan vettetek max magassági méretet a Wesena ITX7 max cpu-hűtőre? én úgy nézem, h akár egy 5 centi körüli darab is elférne, ha a 3.5-es HDD hely kimarad...
-
user137
őstag
urak, offtopik egy kissé. került hozzám egy Mac Pro G5 ház, amiben elfolyt a hűtőfolyadék és az alja tiszta rozsda. a nem kellő (
) hardvereket kivágtam belőle, de le kellene tisztítani és a háztartási eszközökkel nem lett makulátlan (csavarok környéke, etc).
1) mivel lehet nekiesni az alumíniumra kiült rozsdának (a fémcsavarok rozsdásodtak el)?
2) hova menjek majd fúrás-faragás igénnyel, ha ebbe PC cuccokat akarok eszkábálni? távtartók kellenének (az alu alapba) és egy hatogatott-lyuggatott acéllap kellene vinyó bracketnek, meg valaki lelkes sörivó egy dremellel.viccből ITT megtekinthető egy duál G5 Pro 2004-ből (ez csak a proci és a hűtése). a mostani gépem szinte minden irányban kisebb (és erősebb!)
-
user137
őstag
raidet minek?
pláne sw-ből, csak a szopás van vele, és sztm a WHS nem is támogatja(?).
a vinyónkénti különálló storage (share, ftp, bármi) a legbiztosabb, és napi szinten menteni az egyiket a másikra (a backup backupja). így megkíméled a vinyókat (a "B" vinyó szinte mindig standbyban van), és nem buksz be semmit a RAID esetleges szétesése miatt. manapság a sebesség meg már nem számít (tárolónak főleg). -
user137
őstag
nem tudsz nem-ATX tápot használni, mert a paneltápoknak és a picoknak nincs elég molex csatlakozója sajnos. esetleg SFX, de az dettó ugyanaz (csak a kisebb méret miatt zajosabb).
4 portos PCI SATA kártyából mi is csak ezt az egyetlen darabot találtuk, amióta beraktam jól üzemel egy kollégánál.
a D150/D525 alaplap olyan 15-18k körül talán már fellelhető (vigyázz a D410-nek 100 megás az ethernet portja!), ez a kártya 6ezer forint.
-
user137
őstag
jól mondja netseft, itt van is egy eladó Lian Li PCQ08 még bontatlanul.
6 vinyó elfér benne, ez a mostani rendszerrel max 18TB
én egy Atom D510-et vennék hozzá + 4 portos PCI SATA2 kártya, olcsó, alig fogyaszt (20W alatt idle-ben) + a vinyók annyit, amilyet teszel bele. -
user137
őstag
urak ez a slim DVD kikészít... három van belőle itthon és egyik sem olvasott egy CD-t, majd bevittem a céghez és csont nélkül viszi egy "rendes" ODD... nektek semmi de semmi bajotok a slim eszközökkel?
-
user137
őstag
olcsóbb lett a ZOTAC H55 ITX drágám az eBoltban!
-
user137
őstag
válasz
marositech #6827 üzenetére
ITX-en kicsi házban i7-870 az derék
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Asrock B360M Pro4 microATX - elkelt TheCrafter22 kollégának, értékelésre vár
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Kingston FURY Renegade RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C32RWAK2-32
- ASUS TUF GAMING X670E-PLUS
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M2 Pro - M2 Pro 16GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged