Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    válasz nagymadve #27238 üzenetére

    Nehéz témát választottál, pláne kisgéphez. Én fullframe Nikonnal fotóztam tornateremben aikido edzést, de vaku nélkül, hogy némileg élethű maradjon minden, ne pedig az legyen, hogy a távolabb álló ember, aki felém néz, jól exponálva, az előttem levő, akinek a háta mögött állok, meg szanaszét kiégve, pláne a fehér edzőruhában. Oldalról, amikor egy síkban vannak, jól lehet dolgozni vakuval is és vaku nélkül, nagy iso-n, nagyfényerejű fix üveggel is, de tágra nyitva az üveget a mélységélesség annyira kicsi, hogy tényleg legyenek inkább egy síkban Hozzád képest, különben egyikőjük egyből homály lesz kicsit. Neonfények, a szokásos nem túl jó világítás. Szóval raw, ISO6400 volt dobásoknál és 1600-3200 a mozdulatok végpontjain, sokadik próbálkozásra (2.8-as obival), volt is munka velük utólag, zajszűrés, fehéregyensúly, ilyesmik, de végül csak használható lett.

    Ha kisebb kategóriájú gépben gondolkodsz, a fókusz (és annak sebessége) fontos, mert nonstop mozgás van (vagy előre odafókuszálsz), tehát ne hunting legyen észnélkül, mert nem találja a témát.. a fényerő is jól jön, vakuzni vakuzhatsz és akkor lesz amilyen lesz (inkább dokumentum-értékű, mint igazán profi kép, mert ha nincsenek egy síkban, egyiküket jobban világítja be a vaku, mint a másikat, a háttér pedig sötét lesz úgyis), vagy nagyobb iso-n olyan ponton fogod meg a mozgásokat, amikor épp vmilyen mozdulat végpontjában állnak meg a másodperc törtrészére vagy ilyesmi, de a dobások, elgáncsolások és hasonlók kimerevítése nem egyszerű.

    Szóval sok sikert, én hirtelen megmondom őszintén, fogalmam sincs, milyen kedvező árú gép felelne meg az igényednek, de milc nem nagyon, mert amiben van fázisalapú fókuszpont (fókusz gyorsasághoz), az nagyon drága (pl. Olympus OM-D E-M1), nagy iso-kat nem szeretik, kivéve mondjuk az APS-C Fuji-t, amik szintén nem a 10 filléres kategória + az AF nem egy sebességbajnok úgy hallottam az ilyennel fotózókat, a kis szenzoros gépek pedig nem bírják a magas iso-t, szanaszét szemcsézik a képet, ezt kompenzálhatod vakuval alacsony iso-n maradva és akkor mondjuk még lőhetsz vele értékelhető képeket + a mélységélesség is nagyobb a kis szenzor miatt, hiába van tágon a fényerős obid, de a vakut meg ha első redőnyön használod és ő a fő fényforrás, nos, igen, dokumentum értékű képek lesznek, amúgy meg iso-t tolnám a magasba, obit közepesen tágra és vakuval derítés, második redőnyre.

    No, szóval remélem, valaki okosabb lesz itt Neked, mint én voltam. Kölcsönözni nem tudsz vmi komoly vasat ? 6D már elég lenne, az vihető nagy iso-ba szépen, hozzá egy 50 1.8 ha engedik Neked a láb-zoom-al bemenni a szőnyegre (nekem engedték, de inkább 24-70 2.8-aztam és kb. 40-70 között zoomolgattam, mert annyira mozogtak, nagyon zavarni meg mégsem illik). A használt géptől pedig nem zárkóznék el, még az EOS 7D villant át hirtelen az agyamon, egy 35-össel vagy 50-essel pl. (használtan mindet) de a keret kevés..

    Szerk.: Na, közben látom kaptál konkrét géptippeket :D :C

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák