Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Joy001

    tag

    válasz Joy001 #4970 üzenetére

    Ebben még segítenétek?

    "Még egy kérdésem lenne, hogyan tudom az E520-ból előcsalni, hogy hány expozíció van benne? Szeretném ellenőrízni, mert jobb félni ......"

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz Joy001 #5001 üzenetére

    [link] és [link] - de ha újonnan veszed, akkor igen valószínűtlen, hogy ezzel gond lesz.

  • TeeJay

    félisten

    válasz rumos14 #4994 üzenetére

    persze én is használom a 18-105VR-en a képstabit de van olyan helyzet ahol nem állíthatok be 1/10 záridőt mert mozognak az emberek, elmosódna a lényeg...
    szóval inkább csak akkor kapcsolom be mikor tudom hogy sokszor fogom kitekerni 85-105felé az objektívet és ott már jó ha 1-2fényértékkel hosszabb záridőt adhatok meg :K

    Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

  • Throme

    veterán

    válasz Szten Márs #5000 üzenetére

    Én simán odaraknám az 1000D-t a Sony A500 vagy Canon 450D, 500D mellé :).
    Sőt a cameralabs összehasonlításában a 450D volt a legrosszabb képminőségben az 1000D és 400D gépek mögött.

    A kompaktoknál mindig szapulják a kis érzékelő chipet. Ott azt mondják, hogy ugyanazon a lapkán több MP nem jó mert rosszabb, zajosabb képet produkál.
    Az említett tükrös gépeknél a chip egyforma méretű csak MP-ben térnek el.
    Tükrösnél nem él ez a szabály? Ugyan az a chip, több MP zajosabb kép...

    Tudod (ha már így beszélgetünk), nekem kicsit az az érzésem, hogy először a gép típusát nézik meg sokan és utána mondanak róla véleményt.
    Például anyagminőség: 1000D gagyi, de mondjuk az A550 vagy az 500D jobb.
    Mert? Merek fogadni, hogy ugyan abból a granulátumból (PS, ABS, PC...) fröccsöntik az alkatrészeket ezeknél a gépeknél. De ugyan úgy az A230 - A580-ig hasonló lehet a helyzet. A 230-as felső része nincs színre fújva...ennyi.
    Az 500D erősen hajaz a 450D-re külsőségekben. Ok van eltérés (pl mikrofon nyílások, esetleg gombok a video miatt) de nem jelentős.
    Nem tudom biztosra, de elképzelhető hogy a 40D, 400D, 1000D CMOS-a is ugyan az.
    Vagy most az 500D-be is lehet került 50D cucc.
    Ott spórolnak a gyártók ahol tudnak, és nem fejlesztenek minden géphez külön-külön.
    Átmentik a dolgokat ezzel is csökkentik a fejlesztési költségeket (nagy db szám).
    Ahogy említed a 40D sokkal frankóbb mint az 1000D. Ugyan az az obi esetén képek alapján csak a gyakorlottabbak és a profik tudják megmondani a különbséget. Hobbifotós nem biztos.

    Valaki itt vagy másik fórumon bedobott egy linket ahol 1 srác 3 különböző kategóriájú géppel készített 1 képet, ugyan arról a témáról. Ha jól emlékszem ugyan azt az obit használta mind3 géphez! És feltette a nagy kérdést, hogy melyik melyikkel lett elkövetve. Hát mentek a találgatások...

    Mivel nincs se tükrös gépem sem objektívem, (csak internet előfizetésem :)), így okoskodásnak hat a fent leírtak. Ne is törődj vele :).
    Lényeg, hogy megvannak a saját szempontjaim amik alapján döntést hozok, és nem fogok csalódni a belépő gépekben.

    Hogy a kérdésedre is válaszoljak - végre :) - igen, alapobis gépet veszek és később mikor kiismertem akkor jobban tudok majd dönteni az új obiról.
    Én is pénzből élek és megér nekem 10-15k-t egy pl 18-55-ös IS objektív.

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz Throme #5004 üzenetére

    Hopp, azt hiszem félreértezzük egymást. Tehát amire én gondoltam:
    1, Azonos árkategóriákban gondolkoztam. Nem képminőségbeli kategóriákban, hanem árkategóriákban.
    2, ha nem árkategóriát, hanem tudásbeli kategóriát nézünk, akkor sem a képminőség lesz a meghatározó tényező. Ez takarja az olyan apróságokat, mint a tükörfelcsapás megléte, vagy nem megléte, az AF rendszer (nem csak a pontok száma, hanem azon belül a keresztszenzorok száma), a külső gombbal elérhető szolgáltatások száma, különös tekintettel a vezérlőtárcsák számára - a kettő igen sokszor megkönnyíti és meggyorsítja adott helyzetben a munkát - aztán a kereső mérete és lefedettsége - nagyon nem mindegy, hogy mekkora keresőben komponálgat az ember - és igen, a váz, pl a váz szigeteltsége, vagy szigeteletlensége, a felhasznált anyagok - fémváz, vagy műanyag - és ilyesmik - a teljesség igénye nélkül.

    Persze, a felhasznált műanyagok lehet, hogy megegyeznek a vázaknál. Bár nem, ez így egész biztos nem igaz: mondjuk úgy, hogy lehet, hogy megegyeznek sok váznál. De ez most kevéssé lényeges. Ami lényeges: egyrészt nem mindegy, hogy erre hol húznak gumiburkolatot, ami jóval kényelmesebb fogást tesz lehetővé - az 1000D-nél ezen spóroltak. Másrészt nem mindegy, hogy akár ugyanabból az anyagból milyen felületeket sikerült "kifaragni". Jól fogható, kényelmesen tartható, vagy éppen kényelmetlen. Ez nagyban szubjektív, ezért is szoktuk javasolni a személyes váztapizást.

    Azt pedig megmondhatom neked, hogy az 1000D, 40D és 400D CMOS-a nem uyganaz. Történtek ilyen-olyan változtatások, részleteket lehet olvasni sokfele.

    Ismételten: az, hogy a 40D profibb, nem arra értem, hogy jobb képminősége van. Ez egy komoly felhasználónak - legyen az profi, vagy komolyabb amatőr - csak egy szempont a sok közül - vannak még lényeges szempontok szép számmal. Nagyon nem mindegy, hogy adott szituációban mennyi idő alatt tud egy-egy beállítást megváltoztatni, lehet ezen áll, vagy bukik egy kép. Esküvőfotósoknál, akciófotósoknál pl. Nagyon nem mindegy, hogy mennyire bírja a természet viszontagságait és a kemény körülményeket a váz. Természetfotósoknál pl. Nagyon nem mindegy, hogy az AF milyen sebességgel és hatékonysággal dolgozik - ezerféle felhasználási területen. És ezek egyikének sincs köze - legalábbis közvetlenül - a képminőséghez, mégis igencsak fontos szempontok lehetnek. Ez csak pár élda volt, kicsit megerőltetném magam, még lehetne sorolni, de szerintem ennyiből is látszik, hogy mire gondolok. Ezektől soroljuk magasabb, vagy alacsonyabb kategóriába a gépeket, nem attól, hogy valamilyen tesztoldal grafikonján az egyik gépnél a zaj conalát a grafikonon 2 mm-el lejebb húzták. Amúgy is, én nagyon nem szeretem ezeket az ilyen-olyan tesztoldalak ilyen-olyan grafikonjait. Az emberek többsége nem tudja, hogy ezeknek mi a reális súlya, elveszik ezekben, nem látja mi mennyire lényeges és hogy fog kifejeződni. Szóval nagyon óvatosan ezekkel.

  • taxy

    csendes tag

    válasz Throme #5004 üzenetére

    Egy belépő kategóriás géppel készült képet (főleg ugyan azzal az obival készültet) nem könnyű megkülönböztetni egy felsőbb kategóriás vázzal készülttől. Lehet, hogy lehetetlen. Persze csak ha APS-C mindkettő.
    Viszont amikor fotózol, amikor kezedben a gép, és komponálsz, na akkor nem mindegy, hogy mi van a kezedben. Nem mindegy, hogy mekkora és milyen fényes a kereső, nem mindegy mennyire kényelmes a masina, és az sem, hogy milyen szolgáltatásai vannak, amivel megkönnyíti a dolgod. Nekem egy KM 7D-m van. Ugyan az a szenzor van benne, mint a 40D-ben, tehát a végeredmény tekintetében nem lehet nagy eltérés (hasonló minőségű obik esetén), de fotóztam már mindkettővel, és nagyon nem mindegy mit tartasz a kezedben. Ez különbözteti meg a 40D-t az 1000D-től. Ha bármelyikre rácsavarsz egy jó üveget, jó kép lesz az eredmény. Viszont a körülmények... na azok kicsit mások.

    Szerk: D40 akart lenni az első 40D. :)

    [ Szerkesztve ]

  • máyköl

    veterán

    válasz Szten Márs #4951 üzenetére

    A belépőkategóriák 50ezer expora vannak tervezve, a Canon-nál. Igaz általában 65ezret mennek, a Canon-nál kb. mindig 15ezer expoval megy többet a zár, mint amennyire be van jelentve, átlagosan. Tudtommal. :)

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz máyköl #5007 üzenetére

    Na jó, csak részletesebben válaszolok inkább.

    "A belépőkategóriák 50ezer expora vannak tervezve, a Canon-nál."

    Forrás? Nem tudok ilyenről, tudtommal hivatalosan nincs megadva tervezett expószám, szóval mutass hivatalos forrást.

    "Igaz általában 65ezret mennek, a Canon-nál kb. mindig 15ezer expoval megy többet a zár, mint amennyire be van jelentve, átlagosan."

    Bődületesen nagy butaság. Annyit mennek, amennyit mennek. 40 ezret, 50 ezret, 65 ezret, 120 ezret. Vagy 8 ezret, vagy 200 ezret. Annyit, amennyit. Ezer dologtól függ és ezek függvényében rendkívüli módon szór, hogy hány expót bírnak ténylegesen. Attól, hogy épp a gyártási szórásból milyen darabot fogott ki valaki, attól, hogy hogy használta, attól, hogy ilyen-olyan véletlenszerű hatások hogy érték a zárszerkezetet. Nem lehet kijelenteni ilyesmit, sőt rendkívül félrevezető dolog. Ne tegyünk ilyesmit.

    [ Szerkesztve ]

  • Mercutio_

    félisten

    válasz Throme #5004 üzenetére

    Kicsit több szerénység, több olvasás nem ártana...

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRÁK:Orient Bambino II Bigsize, Seiko SNXF05, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz Mercutio_ #5009 üzenetére

    Szerintem gyakran pont a sok olvasás zavarja meg az embert. Elsősorban a tesztek olvasása, a diagramok összehasonlítgatása, ilyesmi. Nehéz látni a lényeget, emlékszem, hogy régebben nekem is mennyire zavaros értékrendem volt, mikor elsősorban a tesztoldalak ilyen-olyan cikkeit, írásait tömtem magamban és személyes tapasztalatom nem nagyon volt a gépekkel. Szóval nem feltétlen a több olvasás a megoldás, sokkal inkább az, ha az ember tapasztalatokat szerez. Úgy tud csak letisztulni igazán a kép. Persz van, aki úgy is megmarad az összehasonlítgató-teszgetelő szinten, pl ricehigh barátunk, csak hogy egy ismertebb nevet említsek :)

  • Mercutio_

    félisten

    válasz Szten Márs #5010 üzenetére

    Persze, az a másik véglet amit írsz, de ha valaki átgondoltan olvasgat akkor tudja, hogy pl. az 1000D/450D/500D nem csak az ergonómiában, hanem kezelőszervekben, AF-rendszerben, CMOS pontos típusában, képfeldolgozó SW-ben, és hasonló dolgokban is eltér egymástól így nem ír olyat, amit lentebb olvashattunk.

    [ Szerkesztve ]

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRÁK:Orient Bambino II Bigsize, Seiko SNXF05, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • Throme

    veterán

    válasz Mercutio_ #5011 üzenetére

    Kedves Mercutio_!

    Légyszíves máskor figyelmesebben olvass hsz-t vagy ne véleményezd!
    Nem írtam sehol, hogy a kezelőszerv meg sw meg AF rendszer zsír ugyan az.
    Váz alapanyagról és érzékelő chip méret azonosságról igen. Feltételezni meg már csak szabad?!

    Van fényképezőm, de pont a képminőség javulása érdekében gondolkodom a kategória ugráson. Akkor mi a fene lehetne a kiinduló pont mint a szebb képek?! Én ebből az irányból közelítettem meg a témát és nem az ergonómia felől.

    /Erre Szten Márs és taxy kulturált módon reagált is. Ezúton köszi még 1x nekik a hsz-eket!/

    Örülök hogy a Pentaxban van stabilizátor, de mást nem tettél hozzá az én okításomhoz, így nem tudtam meggyőződni az olvasottságodról, de a szerénységedről sem.
    Ezzel szemben te ezeket elvárod tőlem?

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz Throme #5012 üzenetére

    Igazából az ergonómia egy dolog. Rendkívül szubjektív, így erről nehéz beszélni, általában az a legkorrektebb kifejtése a témának, hogy "menj és fogdosd meg a vázakat élőben". A használhatóság sokkal kézzelfoghatóbb és sokkal kevésbé szubjektív. Tehát a keresőméret, az AF rendszer, a kezelőszervek, a váz szigeteltsége, az extra szolgáltatások, ezek mind a használhatóságát növelik egy gépnek, és az ergonómiához kevés, vagy semennyi közük sincs, ellenben objektíven tárgyalhatóak. És gyakorta igencsak fontos szempontok tudnak lenni. Akkor is, ha a vásárláskor még nem is tudja az illető.
    Előfordulhat, és elő is szokott, hogy a kompakt után a leggagyibb, legkisebb tükrös kereső is csodának számít és beleszédül az ember, hogy uhh, ez ilyen jó, így nem is gondolkodik azon, hogy egy x százalékkal nagyobb mennyivel jobb volna. Aztán amikor használja már egy ideje, akkor válik zavaróvá, akkor kezdi el érezni, hogy bizony kicsi és jó lenne a nagyobb. Vagy akkor kezdi érezni, hogy basszus, de jó lenne, ha egyszerre lehetne állítani y meg z beállítást és nem kéne minden alkalommal a menüben túrkálni.
    Persze, minden attól függ, hogy mire akarja használni az ember a gépét. Neked van valami fő vonulat a fotózásban, ami érdekel, jobban, mint a többi? Valami, ami fő felhasználási terület lesz?

  • Throme

    veterán

    válasz Szten Márs #5013 üzenetére

    Mát megtapiztam ezeket a gépeket. Persze ahol volt lehetőség (mm és társai) már egyiket se lehetett bekapcsolni, így maradt amit a lencsén keresztül láttam, de azt nem nevezhetjük fotózásnak. Abban is igazad van, hogy az 1000D igénytelenebb, mint pl a 450D, mivel lespórolták a durvább felületű gumi borítást. Nem hiszem hogy az az 1 - 2 dolcsi számítana... de számított..

    Az ideális az lenne, ha megkapnék kb 5 gépet meg 8 obit, valamint lenne 1 hónap extra szabim és akkor lehetne "tesztelgetni" :).

    A pakliban benne van, hogy mondjuk egy Nikon D3000 megvásárlása után x idővel úgy fogom gondolni, jobb lett volna egy Dxx. De addig is élvezni fogom minden pillanatát a belépő gép használatának.

    Újabban a kompaktoknál adnak 1 gombot amivel 2-4 funkciót (wb, iso, felbontás...) gyorsan el lehet érni. Valahogy mindkét tábor vesz 5leteket a másiktól, hogy kvázi megújuljon.
    Bár a Sony A330-nál lehet látni, hogy tükrös gép ellenére csökkentették a hátlapon lévő gombok számát, és menüből lehet előszedni az elődön még gombbal előhívott funkciót.

    Én a teljesen hétköznapi felhasználó vagyok. Kicsit olyan mint a japán turisták :) lövök mindenre :). Ok ez túlzás. Nyaralásnál, túránál ha látok szép fákat erdőket dombokat, hegyeket .. akkor máris veszem elő a gépet. Művészfotókat meg portrékat nem. Ez már egy felsőbb kategória. Nagyon ismerni kell a gépet és jó téma meglátás is kell hozzá.
    Néha megnézem a fotozz.hu-n a képeket. Ott sok "retusálva" van. Én nem nagyon akarok ps előtt gubbasztani. Igen ez lustaság is :) Ezért is preferálom jobban a jpg-t. Bár még nem volt szerencsém RAW-hoz, de ha jól sejtem ott több az utómunka....
    Az ultrazoom géphez vettem kis állványt és így városban este és templomban is tudok képet készíteni. Persze korlátozott a lehetőség, mert max 4s mindössze amíg nyitva lehet a blende, de ez azért elég...

    Tehát a képességeim és témáim miatt bőven jó a belépőkategória a tükrös gépekből.
    Ha igaz az - már pedig igaz - az állítás, hogy a belépők képminősége jobbak, mint a csúcs kompaktoké, akkor én teljesen elégedett vagyok :) !

    Obik terén meg szeretném ha nem kéne cserélgetni azokat. Ezért céloztam meg a 18-125 zoomátfogást. De lehet ha megtetszik a kitobi, akkor inkább 18-70 lesz belőle. Ezért sem akarok az elején egyből + obit venni. Majd adja magát.

    Azt is olvastam (na majd kapom a reakciókat... :) :) ), hogy egyes 450D tulajok befürödtek obi vásárlásakor, mert front, vagy back fókuszosak voltak. Csak egy speckó cég tudott segíteni akik összelőtték a gépet az obival. Ez kicsit "megrémít" mert egy obi is árban annyi, de sokszor több, mint egy teljes ultrazoom kompakt. Én értem, hogy olcsó obi nem az a nagy minőség, na de ennyire... OK, hogy van garancia, de ez akkor is gáz ha tényleg van ilyen. Nem?

    [ Szerkesztve ]

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz Throme #5014 üzenetére

    Eléggé hulla vagyok már, így most csak két gondolat mára:

    "Bár a Sony A330-nál lehet látni, hogy tükrös gép ellenére csökkentették a hátlapon lévő gombok számát, és menüből lehet előszedni az elődön még gombbal előhívott funkciót."

    Elég rossz ötlet volt a Sonytól, nem is lett népszerű a modell.

    "Ha igaz az - már pedig igaz - az állítás, hogy a belépők képminősége jobbak, mint a csúcs kompaktoké, akkor én teljesen elégedett vagyok"

    Csak ismételni tudom: gyakorta nem a képminőség különbözteti meg a kategóriákat, legalábbis alsóbb-közép szegmensben. Tipikusan a belépő és a középkategória között nem is nagyon szokott képminőségbeli különbség lenni, sőt előfordul, hogy nagyon pixelkukkolva a belépőkategóriába tartozó gép jobb, mint ugyanazon cég aktuális középkategóriásáé. Más, a gyakorlati fotózás szempontjából fontos dolgok határozzák meg a kategóriákat.

    "Azt is olvastam (na majd kapom a reakciókat... ), hogy egyes 450D tulajok befürödtek obi vásárlásakor, mert front, vagy back fókuszosak voltak. Csak egy speckó cég tudott segíteni akik összelőtték a gépet az obival"

    Igen, ilyen előfordul, hogy egy-egy obival nem akaródzik pontosan fókuszálnia a váznak. Minden fényképezőgép-márkánál és minden objektív-márkánál. Gyakorta az objektív véeszesen front-vagy backfocusos, ilyenkor jobb esetben cserélik is. És ha nem vészes az ügy, igen, össze lehet őket lőni, Canon esetében speckó cég sem kell, a camera kft ha minden igaz megcsinálja. Az sem biztos, hogy garanciaidőn belül fizetni kell érte, sőt, nekem furcsa lenne, ha kéne, de ennek menetéről és anyagi vonzatairól Canon esetében a Canonos topicban tudnának mesélni bővebben, erről én sokat sajnos nem tudok.

  • rumos14

    nagyúr

    hú skacok, de sokat írtatok tegnap este.

    először is: Szten, kezdeményezem, hogy a semmitmondó PH! nagyúr titulus helyett szorgos íródeák, vagy jámbor helyreigazító rangot kapjál. esetleg mindkettőt :K

    tudod, írtam nemrég, hogy én szeretem a photozone és a lenstip "grafikonos" tesztjeit, hasznos infó, hogy egy obi képszélen mennyire marad el a kép köüzepén mutatott tulajdonságaitól, lerekeszelésre hogyan reagál, stb. persze egy teszt nem teszt, és az élesség mellett a fókusz pontossága, gyorsasága ugyanolyan fontos kritérium, amit tesztben már lényegesen nehezebb számszerűsíteni.

    Throme, a lelkesedésed dícséretes, de néha elég nagy magabiztossággal írsz le finoman szólva is megkérdőjelezhető dolgokat. talán tényleg az lenne most az üdvözítő, ha hagynád, hogy a sok információ leülepedjen. nem tdom, hol laksz, tapasztalataim szerint Bp két legjobb DSLR kézbevevős helye a Pólus MM és a Duna Pláza Fukar. ha egymás után a kezedbe fogsz egy 40D-t és egy 1000D-t, akkor utána biztos tisztában leszel a különbségekkel. a váz kiválasztásánál legalább olyan fontos tényező legyen a fogás, használhatóság, mint a tesztképeken látottak. a (szó szerint) saját kézből szerzett tapasztalatok fontosabbak, mint x és y tesztoldal által publikált képek. a mai kínálatban igazán rossz DSLR már nincs, a kapott képet az obi sokkal inkább befolyásolja, mint a váz.
    ha egy tippet adhatok, a Sony A330 legnagyobb előnye a szinte kompakt géphez hasonló élőkép. ha ez számodra nem alapvető, kötelező feltétel, akkor ez a gép szvsz nem jó választás.
    ezek a 18-1xx átfogású obiktól én kicsit fázom, de ez magánvélemény. a Nikon 18-105 VR az üdítő kivétel. mivel úgy tűnik, ez a tartomány neked igen fontos, illetve fontos, hogy egy obi tudja, a Nikon D3000 18-105 VR kitben sztme jó választás lehet, kezdő szettnek. bár kapásból jópár dolgot tudnék felsorolni ellene.

  • Throme

    veterán

    válasz Szten Márs #5015 üzenetére

    A panaszkodók is konkrétan a Camera Kft-t említették és ott gariban beállították az objektívet. Ez jó. Csak beleéltem magam, hogy a vásárló fülig érő mosollyal viszi haza az új szerzeményt, majd kipróbálva sehogy sem tudja élesre beállítani a kiválasztott témát. elé vagy mögé fókuszál a cucc. Szerencse, hogy némi utánajárással orvosolható a probléma.

    Ezek szerint ebben a technológiában ekkora a tűrésmező, hogy esetenként nem passzolnak össze az eszközök, annak ellenére, hogy a fényképező vázhoz dedikált objektívről van szó.

  • Joy001

    tag

    válasz Szten Márs #5002 üzenetére

    Köszönöm Szten (sajna inglisül nem sokat tudok).

    Az E520-ban a firmware verziót csak a Pc-n a saját szoftverrel lehet megnézni?

  • rumos14

    nagyúr

    válasz Throme #5019 üzenetére

    kellemetlen dolog a fókuszhiba, de nem a világ vége. érdemes vásárláskor rögtön kipróbálni, tesztelni a fókusz pontosságát. ha ezt elmulasztotta az ember, az sem tragédia, Canon esetében a Camera Kft. gariban ingyé megcsinálja, a bökkenő csak az, hogy két hétig pápá obi és pápá váz.

  • Degeczi

    nagyúr

    válasz Throme #5014 üzenetére

    ha belegondolsz, teljesen természetes jelenségről van szó...

    minden bekalibrálásnak van pontossága, tűréshatára, és ha ezen belül is van a kamera AF rendszer meg maga az obi is, attól még lehet, h a két hiba összeadódik, és már elfogadhatatlan lesz...

    tehát mondjuk a váz a tűrésmező elején van, picit előre állít, de még nem mondható hibásnak, nem "frontos" - viszon egy olyan obival, ami a tűrésnek szintén ezen a végén van, már jól láthatóan hibás lehet!
    (de ugyanez az obi egy másik vázon jó lehet, és persze ugyanez a váz másik obival is tökéletes lehet: egyik sem rossz, csak a kombináció szerencsétlen)

    tovább bonyolítja, h ezek a pontatlanságok nem feltétlenül fix eltolásként jelennek meg: lehetséges, h csak a zoomtartomány elején vagy csak a végén, de még a tárgytávolságtól is függhet

    ezért nem ér szinte semmit a papírlapra nyomtatott tesztábrák vizsgálata: az csak a közelre fókuszálást tudja vizsgálni,
    és ezért nem sokat segít az sem, ha a vázban egyetlen fix eltolással finomhangolható az AF rendszer

    az új Oly-k már nagyon jók ebből a szempontból: külön korrekciót lehet megadni egy obi zoomtartományának elejére és a végére, ráadásul az összes AF pontra külön-külön (mondjuk emiatt nem is lehet kis munka belőni, de legalább házilag megoldható)

    emiatt tényleg sokkal tisztább megoldás leadni szakszervízbe a cuccot, ahol az obit hozzá tudják kalibrálni a vázhoz, hasonló módszerrel (általában ott is külön tudják korrigálni a zoomtartomány elejét és a végét)

  • Throme

    veterán

    válasz rumos14 #5016 üzenetére

    Helló!

    Amiket csak olvasgattam itt - ott és megkérdeztem, azok nem állítások voltak, hanem érdeklődés. Még bocsánatot is kértem ha nagy eséllyel hülyeséget kérdeztem, vagy mondtam.

    A váz alapanyagok terén csak a műanyag vázas gépekkel kapcsolatban írtam. Van némi tapasztalatom (nem fényképezők terén) és merem állítani, hogy az alacsony (máshol low end-nek is titulált) kategóriás termékek esetében az anyagválasztás nem szokott eltérni. Ha egy termékcsalád pl x101, x201, x301 típusjeggyel van ellátva, de azonos kategória, akkor több mint valószínű az alapanyag választás ugyan az. És néha olvasni olyat, hogy (nem itt) ilyen meg olyan gagyi a legkisebb testvér anyaga. Ez szerintem nem jó. Igazatok van, a drágább műanyag váz ad valami pluszt (pl gumírozott markolat, kényelmesebb fogás), de anyagválasztás terén nem biztos. És akkor nem beszéltünk a gyárak "cost down" projektjeiről...
    Ezen a téren ha túlzottan magabiztos voltam/vagyok és ha ez zavar akkor bocsesz, de amíg valaki nem bizonyítja ezek ellenkezőjét (pl kiderül a 450D után az 500D már az űrtechnikából vette a műanyagot) addig miért ne mondhatnám el a véleményem?
    De ebből is tanultam és innentől maradok max kérdező, hisz nem nem akarok én senkit meggyőzni, vagy bárkivel is "harcolni". Nem érdekem.
    Ha az is túlzott magabiztosságot sugall, hogy én kijelentem, a belépőszinttel jól fogok járni, akkor úgy is csak magamnak tehetek majd szemrehányást, ha mégsem így lesz. Igaz :) ?
    Még egy dolog ezzel kapcsolatban. Nem néztem utána a D40 vagy 40D miből van, de a fémvázas gépeket sosem hasonlítottam a műanyag kistestvérekhez. Ha valaki komolyabban fotózik ott biztos fontos a jól zárt ház. Kezdő tükrösöknek pedig teljesen jó lehet a műanyag verzió.

    Szerintem egy kompaktos ha elkezd gondolkodni dslr-ben, azt azért teszi mert valahol meglátott egy tükrös géppel készült fotót és akkor jött az a bizonyos "wow" felkiáltás. Legalább is nálam így volt. Tehát a képminőségből indul ki és utána kezd el foglalkozni melyik gép is kényelmes és szebb (számára). Persze ezzel a "megállapítással" ha tévedek, akkor úgy fogalmazok: nálam ez így történt.

    Ez is hosszú lett :).

    Még egy gondolat. Te is normálisan tudtomra adtad, hogy valami nem tetszik a hsz-emmel kapcsolatban. Lehet ezt így is! Neked is köszi az eddigi visszaírásokat!

  • Mercutio_

    félisten

    válasz Throme #5012 üzenetére

    Javaslom te is olvasd újra amit írtam, akkor rájössz, hogy összemosod a mondatom elejét (ami általában a tájékozatlanságról és a felületességről szól) a végével, ami a te konkréd hsz-edben található téves információra utal.

    A szebb képeket mihez viszonyítva nézzük?
    Ha a kompakthoz, akkor bármely ma kapható DSLR teljesíti az elvárásaidat, innentől neked kell eldönteni, hogy melyik neked a legszimpatikusabb.
    Ha DSLR-en belül, ott (ahogy Szten is leírta) alsó és középkategóriában nincs nagy különbség, megint csak az előző pont lép érvénybe.
    Egyébként az obik többet számítanak mint a váz, tehát ha számodra az ergonómia lényegtelen, akkor azt nézd meg melyik a legolcsóbb váz és ahhoz milyen jobb minőségű obikat és mennyiért tudsz beszerezni.

    Abban is egyezik a véleményem Sztennel, hogy ennél összetettebb ez a kérdés. Az elején még talán valóban nem számítanak azok a dolgok amiket felsoroltunk, de a mindennapos használat, és a képminőséghez történő "hozzászokás" után bizony előtérbe fognak kerülni.

    Ha gépeket akarsz tapizni és a gyakorlatban kicsit próbálgatni javaslom menj el egy (pl. itt a Ph-n szerveződő) fotós talira, ott szívesen megmutogatnak mindent a srácok, ahogy nálam is járt már több fórumtárs és kipróbálta az aktuális vázamat, obijaimat.

    Feltételezni szabad, de előbb olvass utána, hogy a feltételezésed igazolja-e valamely hivatalos oldal. Esetleg az adott márka szaktopicjában kérdezz rá, és aztán már tisztább lesz a kép;) Lásd. pl. Canonokban lévő CMOS-ok, DIGIC feldolgozóprocik fejlődése.

    Úgy gondolom a fórum adta lehetőségekkel lehet élni és visszaélni, azt viszont ne várd el, hogy mindenki a Szten-féle higgadtsággal fog reagálni :N Ez bizony egy nyilt fórum, ahogy te írhatsz sületlenségeket, úgy más leírhatja, hogy ezt nem kellene, mert félrevezetheti a felületesen olvasó későbbi hasonló cipőben járót, aki aztán már tényként adja tovább azt amit itt olvasott :Y

    Az, hogy a te kérdésedre mennyi választ adtam egy dolog, az, hogy más értelmes kérdésekre már korábban mennyit egy másik, de úgy gondolom ez tipikusan az a terület ahol nem az "olvasottság" a legfontosabb, hanem a gyakorlati tapasztalat, ehhez pedig 3 év DSLR használat, immár a sokadik Pentax váz és objektív szerintem ad némi alapot:B

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRÁK:Orient Bambino II Bigsize, Seiko SNXF05, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • Degeczi

    nagyúr

    válasz Throme #5023 üzenetére

    a Nikonnál pl. csak a félprofi kategóriánál (D200, D300) kezdődik a fémváz (vigyázat: minden fényképezőgépben van a tükörakna környékén egy fém keret, amit szintén lehet egyfajta "váz"-nak hívni - de ennek semmi köze ahhoz, amikor egy kitinpáncélhoz hasonló fémváza van az egész kamerának. Az nincsen a D80/D90-ben sem, azok is műanyagok), de ezt érzetre meg nem mondanád: masszív az egész, nem nyeglik semerre, tartós

    ugyanakkor a legkisebb Nikont kézbevéve is jól érezhető a különbség a Canon hasonló belépőmodelljeihez képest: utóbbiak sokkal kevésbé tűnnek masszívnak - nem valószínű, h hasonló lenne az anyagválasztásuk

  • Throme

    veterán

    válasz Degeczi #5022 üzenetére

    Ezzel én nem is vitatkozok! természetes, hogy a kalibráció/beállítás nem lesz mindig ugyan azon az értéken, hiszen itt nem centikről (most csak mondtam egy mértékegységet) van szó hanem sokkal kisebb értékhatárokról.
    Csak azt tartom, mondjuk úgy furának, hogy ezt a "problémát" a vevőnek (utánajárás) kell lezsíroznia.
    Jó olvasni, hogy az Oly már gondolt erre is és lehetőséget ad az otthoni beállítgatásra. Aki szereti ezeket csinálni az biztos nem küldi szervizbe és inkább nekifog.

  • Degeczi

    nagyúr

    válasz Throme #5026 üzenetére

    talán valóban szerencsés lenne, ha a kitek összekalibráltan érkeznének a boltokba - de akkor biztosan jóval drágábbak is lennének

    és az esetek többségében így is elfogadható a végeredmény

  • Mercutio_

    félisten

    válasz Throme #5023 üzenetére

    Ezen a téren ha túlzottan magabiztos voltam/vagyok és ha ez zavar akkor bocsesz, de amíg valaki nem bizonyítja ezek ellenkezőjét (pl kiderül a 450D után az 500D már az űrtechnikából vette a műanyagot) addig miért ne mondhatnám el a véleményem?

    Miért gondolod, hogy másnak kell bizonyítani bármit is?
    A példád enyhe csúsztatás, hisz nem az a kérdés, hogy űrtechnikai léptékű-e a változás, hanem, hogy van-e :U
    A véleményedet elmondhatod, de véleményt arról szokás mondani amit ismerünk*, vagy erősen illik hangsúlyozni, hogy ez a mi elképzelésünk, de bizonyítékunk nincs rá ;)

    * esetünkben tudjuk a pontos öszetételét.

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRÁK:Orient Bambino II Bigsize, Seiko SNXF05, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • Throme

    veterán

    válasz Mercutio_ #5024 üzenetére

    Pedig már vártam a vértől csöpögő anyázos hsz-t :)

    Na, de viccet félretéve:

    Szeretném hangsúlyozni, hogy amiben nem voltam/vagyok biztos és innen-onnan olvastam azt itt nem tényként közöltem. Ott van mellette 'bocs ha hülyeség' vagy "Nem tudom biztosra", valamint kérdések formájában írtam. És nem másnak osztottam az észt, hanem beszélgettem nálam tapasztaltabb fórumozókkal. Nyilván nem én fogok válaszolni az itt felmerülő kérdésekre.

    Szten (ha már említetted) miért ne lett volna higgadt? Én nem ugrottam a torkának, miért is tennék ilyet mikor hajlandó időt szánni a válaszadásra? Úgy vettem észre érti mire gondoltam.

    Szten: ha úgy érezted támadok, vagy tiszteletlen voltam akkor elnézést, nem állt szándékomban!

    Visszaélés? Mivel, kivel éltem vissza?
    Sületlenség tényként közlése..? Ilyen nem történt, de már többeknek is megírtam.

    "úgy gondolom ez tipikusan az a terület ahol nem az "olvasottság" a legfontosabb" ..pedig ez volt az egyik amiért letoltál....

    Az hogy mennyi és milyen választ adsz a kérdésemre az szíved joga. Ha nem válaszolsz én nem sértődöm meg. Csak az volt fura, hogy egy rövid válasz után jön a kedves beszólás, miközben máshoz írtam. Valószínűleg Szten - és mindenki más - megtudja magát "védeni" ha úgy érzi szükséges.

    Sosem firtattam a hozzáértésed, és a Pentaxal sincs semi bajom! Örülök, hogy a tapasztalatodból nekem is akartál átadni!

    Légyszíves fogadd el (de ha nem az is a te döntésed), hogy én a képminőségből indultam ki, valamint a stabi hatása a képminőségre. Miért vesznek az emberek komoly objektívet, ha nem azért, hogy még jobb eredményt kapjanak? Akkor nem ez a legfontosabb? Az ergonómia, körítés, szervizhálózat, gari ügyintézés...stb mind fontos,de talán a képminőség a "námber van". Ok, úgy fogalmazok: nekem.
    Persze idővel lehet több hangsúlyt kap majd az ergonómia. De az elején szerintem nem fogok csalódni egy belépő gépben.
    Nekem ez a fotózás csak hobbi, nem életcél. Nem ebből élek. Az anyagi helyzetem nem téma, de tudnék venni xxD-t is csak nem akarok sok 100k-t erre a hobbira szánni, amellett, hogy kisebb kategóriájú tükrössel is készíthető - számomra - szép hobbi fotó. És nekem tetszenek ezek is. Biztos vagyok benne, sok D3000 vagy 450D...stb tulaj van szerte a világban. 1x én is ide szeretnék tartozni :).

    Kösz, hogy felhívtad a figyelmem a fórumos találkozóra!

    Ha a további, felmerülő kérdéseimre is válaszolsz majd, megköszönöm, ha nem tartod válaszra érdemesnek elfogadom. Ígérem kérdésen kívül más (vélemény, feltevés, szerénytelesnség :) ) nem lesz benne :). ez itt mind csak off.
    De légyszi a beszólásokat mellőzd mert nincs rá szükség.

    üdv!

    [ Szerkesztve ]

  • Throme

    veterán

    válasz Degeczi #5027 üzenetére

    :) erről a régi Dácsiák jutnak eszembe. Emberünk megvette, és ha jót akart akkor - erős túlzással - újra összerakatta. Legalább is ez volt a legenda.

    De folytatva a gondolatmenetet, lehet 1x kijön mégkisebb kategória és az obi összeszerelhető kitben lesz megvásárolható :)? Így már az összeszerelésre sem kell garanciát vállalnia a gyártónak

    [ Szerkesztve ]

  • Throme

    veterán

    válasz Mercutio_ #5028 üzenetére

    ..véleményem másról volt nem az űrtechnikáról. A példám nem enyhe csúsztatás, hanem direkt kisarkítás, vagy erős túlzás. Csupán érzékeltetni akartam valamit, de hagyjuk.
    :) természetes, hogy egy vízió, bizonyíték nélkül, de mondom nem ez a cél.
    Ráadásul senkit nem kértem fel, hogy bizonyítson bármit! Ez megint ferdítés vagy figyelmetlenség. De nincs harag :)

    Megkérdezhetem mi a pontos összetétel?

    [ Szerkesztve ]

  • rumos14

    nagyúr

    említődött itt a közelmúltban a Sony-k zajossága, nos, azért érdekes lehet ezen [link] az oldalon alul a RAW noise szekció képeit megnézni.

  • Ijk

    nagyúr

    Azért vicces ez a zaj vita. A belépő gépeknél sincsen nagy különbség. És garantálom, hogy egy kezdő számára, nem a +/-5% zaj lesz meghatározó a fotók összképét tekintve:)

    /人◕ ‿‿ ◕人\

  • Degeczi

    nagyúr

    válasz rumos14 #5032 üzenetére

    itt már az üt be, h a Sony egy ideje nem "tiszta" RAW formátumot használ, hanem már oda is előföldogozott, zajszűrt adatokat ment

  • rumos14

    nagyúr

    válasz Degeczi #5034 üzenetére

    oks, de a végeredményt tekintve, ha a fejecskét nézed, a Soyn képe sztem szebb mint a Nikon-é, több a részlet. nyilván nem ég és föld a különbség, de én eléggé meglepődtem ezeken a képeken, mert a Sony-t sokkal zajosabbnak gondoltam volna.
    amúgy amit leírsz, az kicsit általánosítás. a Sony bizonyos gépeknál alkalmazza csak ezt az eljárást, és nincs arra semmi bizonyíték, hogy a többi gyártó nem csinálja ezt.

  • Dorian

    félisten

    válasz Ijk #5033 üzenetére

    Azért a belépők közt is van különbség. Nem akarom a sajátomat sztárolni, de a Pentax K-x eléggé kiemelkedően sikerült ilyen téren. Ez nem az én véleményem, mert épphogycsak megvettem, és említésre való képet még nem nagyon csináltam vele, hanem a tesztoldalak mellett egy fotós haveromé is. Amatőr ugyan olyan szempontból, hogy nem ezzel keresi a pénzt, de volt már jópár kiállítása, szóval egy kicsit ért hozzá.

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • Dorian

    félisten

    válasz Throme #5023 üzenetére

    Figyi Throme,

    Kicsit furcsák nekem itt ezek a sértődős-elnézéstkérős körök. Nem a nőklapja fórumon vagyunk :D Ha itt valaki azt mondja, hogy "hülyeségeket beszélsz bazze" nem kell ezt túlérzékenykedni, túlmagyarázni, stb.

    Ami feltűnt (én is most vette az első tükrös gépemet és a gépválasztás előtt ugyanezt csináltam): Túlságosan fontosnak ítéled a technikai részleteket. A fotózásnál a "vas" - bizonyos kereteken belül - kevésbé fontos, mint a technikai tudás, de a legfontosabb a fotós látásmód. A fent említett haverom egy gyufásdobozból készített fényképezőgéppel is olyan képeket készített, ami nekem eszembe sem jutna...

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • máyköl

    veterán

    válasz Szten Márs #5008 üzenetére

    Nem, nem tudok mutatni hivatalos forrást.

    Azt írtam, hogy pl. egy 350D átlagban 65ezret megy. Tegyük fel, hogy tényleg 50.000 -re jelentette be a Canon. Ami azt mutatja, hogy átlagban, 15ezer -el többet mennek, mint amennyire be van jelentve.

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz máyköl #5038 üzenetére

    Na még egyszer, mert valószínűleg nem olvastad el elég figyelmesen, amit írtam fent.
    Ez, amit írtál ott fent, és amit ugyanolyan formában visszaírtál nem igaz, nem állja meg a helyét, vagy ha úgy tetszik, butaság. Így ebben a formában leírva remélem nincs kétség afelől, hogy azt akarom mondani, hogy amit írsz, az nem igazán nyerő.

    Vegyük az első részét:
    "Tegyük fel, hogy tényleg 50.000 -re jelentette be a Canon." - és mégis mi alapján tegyük fel? Nincs semmiféle hivatalos infó, ami ezt mutatná, szóval ez itt bukott meg. Ne tegyük fel, mert nincs, ami alapján feltehetjük.

    "Azt írtam, hogy pl. egy 350D átlagban 65ezret megy."

    Én meg azt írtam, hogy ez marhaság. Nem, nem fogom kifejteni még egyszer, hogy miért marhaság. Nem mellesleg az ilyen esetben az átlag, az kérlek lótúró. Egy bolha meg egy egér meg egy elefánt átlaga mondjuk egy nagyobb testű kutya. Tehát, ha van 10 elefántunk meg 10 egerünk, akkor mondjuk azt, hogy átlagban van 20 bernáthegyink. Ez a 65 ezer expó pont ilyen szintű dolog.

    [ Szerkesztve ]

  • johnjohn

    addikt

    válasz Szten Márs #5039 üzenetére

    Büntetésből pedig rajzoltatunk vele 50 díszítősornyi katicabogarat, meg Yetit napernyővel,mert amit írt az tényleg nem egy hülyeség ! Az egy marhaság ! ;]

  • taxy

    csendes tag

    válasz Szten Márs #5039 üzenetére

    Bizony Szten-nek van igaza. Ezek találgatások.

    Máyköl, amit hallottál, azt úgy hívják pletyka. Bedőltél neki. Megesik az emberrel... :)

  • forceberg

    veterán

    válasz Szten Márs #5039 üzenetére

    4-6t egy elefánt, néhány dkg lehet egy egér...
    Láttál már 2-3t-s kutyát? ;] :))

    http://www.flickr.com/photos/4ceberg

  • johnjohn

    addikt

    válasz forceberg #5042 üzenetére

    Szten nem patikus, hanem fotózik ! Befoglaló formát mért fel, nem súlyt ! :DD

    Egyébként : Mi az, 10 Tonna , fekete, és repül ? Két 10 tonnás varjú !

    [ Szerkesztve ]

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz johnjohn #5043 üzenetére

    Ahogy mondod, ahogy mondod :K Amúgy is kihagytam azt, hogy az egerek bolhásak. Meg az elefánt is. :D
    Amúgy meg nem is, hanem 10tonnás seggberúgott macska :P :DDD

    [ Szerkesztve ]

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz forceberg #5042 üzenetére

    Van akkor 10 háromtonnás kutyánk, öt ormánnyal és 10 farokkal, ráadásul szürkék.....
    Pedig elég lett volna azt írni, hogy az agarat keresztezve a tacskóval nem kapunk vizslát.... ;]

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

  • forceberg

    veterán

    válasz Szten Márs #5044 üzenetére

    A hegyirendőrség bernáthegyije kavart be. A németjuhász súlya ki is jött volna a 20 hóban rekedt rendőrrel együtt! :R

    http://www.flickr.com/photos/4ceberg

  • máyköl

    veterán

    válasz Szten Márs #5039 üzenetére

    Leírom, hogy mire gondoltam az "átlag" alatt: Azt, hogy a 350D-knek a záruk legtöbbször 90%-ban 65ezer expo környékén halt meg (környékére azt értem, hogy 2-3ezer expo híján 65ezer), és a a maradék 10% vegyes, van benne 4.000expo, 20.000expo, 100.000expo, 350.000expo, és 1.000.000expo is. Erre mondtam, hogy átlagban 65ezer környékén mennek tönkre. :)

  • taxy

    csendes tag

    válasz máyköl #5047 üzenetére

    "a 350D-knek a záruk legtöbbször 90%-ban 65ezer expo környékén halt meg"

    Ezt hol olvastad/hallottad?

  • máyköl

    veterán

    válasz taxy #5048 üzenetére

    Olegkikin.com/shutterlife - tudom, van benne több hamis adatot, de valamit lehet belőle következtetni. :)

    (most komolyan elgondolkoztam rajta, hogy nem kéne-e a zárakról, zárhibákról egy külön topikot nyitni... örök sláger, sikeres lenne, az biztos :DDD )

    [ Szerkesztve ]

  • taxy

    csendes tag

    válasz máyköl #5049 üzenetére

    66,419 … 96,960 tartományban dead count: 2

    Én ebből nem vonnék le messzemenő következtetéseket, 90%-os kijelentéseket pedig végképp nem tennék ennyi adat birtokában.

Új hozzászólás Aktív témák