Computex 2024: várakozásokat felülmúló számok

Szinte megduplázta az előző évi látogatószámot a kiállítás, mutatva, hogy van momentum az iparágban.

Folyamatosan óriás tömegben jártuk be a Computex területét idén – ezt akkor részben annak tudtuk be, hogy ez alkalommal öt helyett csak négy naposra szervezték a kiállítást, de mint a zárás után kiderült, ez csak a kisebbik ok, a nagyobbik az, hogy a várt 55 000 helyett több, mint 85 000 látogatót fogadtak a Tajpej Nangang kerületében található pavilionok.

Hirdetés

Ez igen komoly növekedés a 2023-as 47 000-hez képest, és mutatja, hogy az ilyen rendezvényekre, és azon belül is a Computexre igenis van igény. A fő előadásokon felvonult szinte az összes nagyágyú: az ARM, az AMD, az Intel és az NVIDIA is nagy erőkkel képviseltette magát a rendezvényen, természetesen az olyan helyi cégekről nem is beszélve, mint az ASUS, az Acer, a Gigabyte vagy éppen az MSI.


[+]

A kiállítás fő témája a mesterséges intelligencia volt. Hogy ez így lesz, az természetesen már a megnyitón kiderült, hiszen szinte csak erről beszélt mindenki, de a standok között nézelődve alig volt olyan cég, aki ne csempészte volna bele valahogy ezt a két szót a termékeibe. Ez a notebookok esetében persze könnyű, a Copilot+ logó ott virított mindenhol, de a memóriagyártók, sőt a tápegységekkel vagy kompakt vízhűtésekkel foglalkozó márkák is igyekeztek valahogy összekötni magukat az AI által támasztott hardveres követelményekkel (az IDC kutatása szerint 2027-re az eladott számítógépek közel 60%-a már az „AI PC” kategóriába fog tartozni).

A fontosabb bejelentések is az AI futtatását szolgáló hardverekre koncentráltak: az AMD, az Intel és az NVIDIA egyaránt új gyorsítókat, illetve az új modellek feszítettebb ütemű kiadását jelentette be. A végfelhasználóknak szánt komponensekre most csak az AMD koncentrált: bejelentették az új asztali Ryzen 9000-es (Granite Ridge), és notebookba kerülő Ryzen AI 300 (Strix Point) érkezését, miközben Pat Gelsinger a Lunar Lake-et prezentálta, bár erre még jó fél évet várnunk kell. Aki esetleg új GeForce-okat várt volna, az csalódott, hiszen Jensen Huang alig pár szót vesztegetett csak rájuk, akkor is inkább csak a GPU-k és az AI gyorsítók közötti hasonlóság okán.

Egy sportcsarnoknyi ember hallgatta Jensen Huang beszédét
Egy sportcsarnoknyi ember hallgatta Jensen Huang beszédét [+]

Valamennyi előadásnak fontos részét képezte a fő partnerekkel való együttműködés hangsúlyozása, így a színpadon akár élőben, akár virtuálisan, de találkozhattunk a nagy notebook- és alaplapgyártók, továbbá a Microsoft vezetőivel.

A standokon kiállított termékek aztán a megnyitó előadásokhoz igazodtak: rengeteg noteszgépet láttunk az új AMD Ryzen AI processzorokkal, illetve néhány Lunar Lake-re épülő modellt is elhoztak már (bár ezeket még nem lehetett tesztelgetni), míg az alaplapok között az új AMD X870/870E és Intel Arrow Lake-hez passzoló chipsetekre épülő újdonságok vitték a prímet. Érdekes módon a hátsó bekötés terjedése nem gyorsult számottevően, annak ellenére sem, hogy a számítógépházak gyártói láthatóan felkészültek erre.


[+]

Több helyen találkoztunk CAMM2 modulokra kihegyezett lapokkal, és úgy fest, hogy a memóriagyártók is készen állnak a váltásra, de azért még nem kell aggódni, a DIMM és SO-DIMM bőven velünk marad még a következő években. A hűtés területén egyértelmű, hogy a kijelzőké a jövő: a kompakt AIO-knál már nem különlegesség, hanem a középkategóriától felfelé szinte elvárás valamilyen megjelenítő használata. Egyedi megoldást nem igazán találtunk, az idei esztendő inkább a fejlődésről, és nem a forradalomról szólt.

A következő Computexre a megszokottnál kevesebbet kell már csak várnunk, a szervezők ugyanis egy héttel korábbra tették azt, és 2025 május 20. és május 23. tartják majd a szokott helyszínen.

Előzmények

Hirdetés