- Milyen széket vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen processzort vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #73723 üzenetére
a 205g0 az ugye kevert, és igazából ki tudja miből keverik neked
Igen, ezért vásároltam kenőanyagot eddig mindig olyan helyről, ahol biztos voltam benne, hogy azt kapom, amit ígérnek, vagy már eleve gyári tubusban jött.Mindenesetre én vettem hozzá krytox olajat is, igy a 205g2-ből az olajjal tudok keverni tetszőleges sűrűségűt.
Tökéletes megoldás. Olajból amúgy is kell 104 vagy 105 rugót kenni. Sőt, az új vonalas Gateron kapcsolóknál, mint X vagy CJ hallani olyat is, hogy a rugó kivételével vagy ne kend meg, vagy ha igen, akkor olajjal, mert a 205-tel rosszabb lesz a vége.Amúgy ha megvan a rutinod és nem "nehéz" a kezed, akkor hígítás nélkül, direktben tudsz 205g2-vel kapcsolót kenni.
[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #73720 üzenetére
Plate mountedből az Everglide Panda nekem beváltak a GMMK TKL-re.
Stabilizátorok terén a Durock és az Everglide ugyanaz. Anno Durock V1-et és Everglide-ot hasonlítottam össze 1-2 évvel ezelőtt, és nem találtam semmi látható eltérést.Drótra a 205G2 is megfelel, szerintem kellően viszkózus hozzá.
Sőt, a 205g2 jó a sliderek megkenésére is, szóval ha ilyened van, akkor egy anyaggal le lehet tudni a stabilizátor kenését. Egyetlen hátránya, hogy nehezebb beszerezni, mint a szilikonzsírt és a 205g0-t.A Mountain Ergo renderek alapján nagyon tetszett, csak a kiosztás és főleg az ára nem.
Pedig árban ez messze a legolcsóbb a listámból, az EM8 a duplája volt árban, a Mont Cervin közel a duplája, de azok sokkal nagyobbak is.Kiosztásra nekem tetszik, lényegében 60% + kurzorok.
Ránézésre úgy tud tentinget, hogy közben nem tűnik túlságosan tömbszerűnek.
Ez ~2u-val keskenyebb, mint a többi (ami 5 centi), valamint kisebb a tenting szöge is, így sokkal alacsonyabb tud lenni középen, ami centimétereket jelenthet. Összehasonlításképpen ebből készült tented render, látszik, hogy mekkora behemót lett úgy, hogy az eredeti is 3,6 kilót nyom a mérlegen.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Az utóbbi időben jelennek meg sorban tentinget is tudó ergo billentyűzetek, az EM8 az egyik közülük, a közös bennük a magas ár, mert sokkal több anyagot és CNC időt igényelnek, és a szállítási költségük is magasabb a nagyobb méret és súly miatt.
A Mountain Ergo volt az első ilyen billentyűzet, ami piacra került, ezt IC-ként megelőzte a Type K, de nem lehet tudni, hogy abból mikor lesz GB majd. A Mont Cervint ugyanaz tervezte, mint az EM8-at, a nyák ugyanaz, az annyival tud többet, hogy a tiltinget három lépcsőben tudod állítani, ez 1 hónapja futott. A hamarosan group buy-ba lépő AM AFA esetében is van tilting (itt a két fél távolság nekem túl nagynak tűnik és ehhez kicsinek a két fél szöge), ahogyan a még csak kínai IC-ként létező Venice Rialto is ilyen. Még egyről tudok, rendereket láttam róla, de annak még neve sincsen, nemhogy elérte volna az IC fázist.
Aztán persze jó kérdés, hogy mennyire tekinthető ergonomikusnak az, ha a gyártó mondja meg neked, hogy mekkora szöget zárjon be a billentyűzet két fele, azok milyen távolságra legyenek egymástól, mekkora legyen a tilting és mekkora a tenting, és ezeket nem te tudod finomhangolni a lábak állítgatásával, mint egy split billentyűzetnél. Szerintem teljesen jó a gyári megoldás, mert split billentyűzetnél a kisebb méret miatt a számomra fontos feszesen rugalmas gépelési érzet sérülne a rosszabb mounting megoldás vagy a kisebb méretből eredően kevésbé jól működő mounting megoldás miatt, ami fontosabb az ujjaimnak, mint a végtelenül optimalizált kéztartás, míg Domonkos a másik oldalt képviseli majd, ha megszólal.
-
dqdb
nagyúr
A plate mount választék nem túl bő, nem erre koncentrálnak a gyártól, Durock/Everglide vagy Gateron talán a legjobb.
PCB mount esetében két véglet van: mész a legolcsóbb Cherry clip-inre Kínából 5-6 dollárért vagy a drágákból választasz. Ez utóbbiból a TX (ez is clip-in, azaz bepattintani kell majd kiékelni) tűnik jelenleg talán a legjobbnak, alternatívának ott van a Durock, Stæbies, Owlab hármas (ezek screw-inek, azaz csavarozni kell). C3 és WS elmegy, a GMK screw-in pedig nem olcsóbb ezeknél annyival, hogy megérje azt választani.
A döntést persze speciális feltételek tovább árnyalhatják: ha 1,2 mm-es nyákod van, akkor egyértelműen TX; ha nagy billentyűzeteid vannak, amihez nem elég 4×2u, akkor Kínából 2×hosszú + 7×2u Durock készlet; ha vannak split billentyűzeteid, akkor is jó lehet a 2×hosszú + 7×2u Durock készlet, mert egyetlen készlettel le tudsz fedni kér billentyűzetet, egy legfeljebb TKL méretűt és egy Alice-szerűt.
Én tegnap a Keygemtől TX-eket vettem az itt megosztott kóddal, előtte 2 évig Durock V1-et használtam, de mostanra elfogyott az itthoni készletem és a TX jobbnak tűnt. Owlab jött billentyűzettel, nem próbáltam még, sokan szeretik a drótjait, ahogyan többen nincsenek oda magáért a stabilizátorért, WS jött még billentyűzettel, abba utáltam bepattintani a drótot, és a Space-nél küzdenem kellett, hogy jó legyen.
Ha a drót nem nagyon görbe, akkor inkább múlik az egész a megfelelő kenésen, mint a megfelelő stabilizátorházon. Holee moddal/bandaid moddal és társaival sosem szórakoztam, csak megkentem a drótot/házat/slidert.
-
dqdb
nagyúr
válasz stellaz #73705 üzenetére
Az első, második és az Alice az nagyon frankó. Ez utóbbi pláne.
Az utolsó....
első: FLX Apogee második változata (a harmadik képen az első változat van), a projekt halottnak tűnik, de akadtak más billentyűzetek ugyanezzel a kiosztással
második: HEX.6C, ez két éve futott, talán lesz R2
Alice-ortho: Jabberwocky, ez most fut, a stacked FR4 változat egészen jó áron van, a CNC-zett alumínium változat ára a böszme nagy méret és a nagyon alacsony darabszám miatt az egekben van
utolsó: Wombath, mémnek készült, még az előbbinél is őrültebb áron fog futni[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz plehoczky #73703 üzenetére
Ezt amúgy bármilyen QMK/VIA támogatású billentyűzettel el lehet érni, nem muszáj a Keychron kínálatából választani.
Az eltérés a Windows és Mac kiosztás között a Win-Alt csere és az F-sor elsődleges-másodlagos funkciójának felcserélése.
-
dqdb
nagyúr
válasz plehoczky #73700 üzenetére
Jól sejtem, a K8 Pro és Q3 is azért kapott erre kapcsolót, mert azoknál is át kell kapcsolni a bill-t a teljes kompatibilitáshoz?
A Q3-nál négy réteg van definiálva: 0 = Mac alap, 1 = Mac Fn, 2 = Windows alap és 3 = Windows Fn. A kapcsoló annyit csinál, hogy állásától függően az alapértelmezett réteget állítja a 0. és a 2. között. A kapcsoló valószínűleg azért maradt meg, mert így egyszerűbb a felhasználók felé kommunikálni a működését.A kapcsolót hagyd fixen Mac álláson.
Ha egy dedikált billentyűre szeretnéd tenni a váltást, mint például a Scroll Lock, akkor
1. a 0. rétegen a váltóbillentyűre VIA-ban kösd rá a TO(2) kódot, aminek hatására a 2. réteg lesz az alapértelmezett
2. a 2. rétegen a váltóbillentyűre kösd rá a TO(0) kódot, aminek hatására a 0. réteg lesz az alapértelmezettHa Fn+kombinációra szeretnéd tenni a váltást, mint például a Scroll Lock, akkor
1. az 1. rétegen a billentyűre VIA-ban kösd rá a TO(2) kódot, aminek hatására a 2. réteg lesz az alapértelmezett
2. a 3. rétegen a váltóbillentyűre kösd rá a TO(0) kódot, aminek hatására a 0. réteg lesz az alapértelmezettA K8 Pro forrása még nincsen benne a mainline QMK-ban, így ott csak valószínűsítem, hogy ugyanígy működhet.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #73699 üzenetére
Hadi azért tervezett már nem egy Bakeneko típusú billentyűzet házat (ebbol több be is szerezhető) úgyhogy van gyakorlata
Persze, ez nekem egy sok-sok hetes kínszenvedős projekt lenne, amit ha sikerülne egyáltalán befejezni, akkor sem merném a végén gyártásba küldeni.Keygemen azért pár TX stabilizátort hagyjál nekem is
Hagytam, ötnél többet nem engedett rendelni az oldaltAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz stellaz #73688 üzenetére
Southpaw néven futnak az ilyen billentyűzetek, de nagyobb gyártó még nem mert bevállalni ilyet, a leválasztható vagy külön numpadnál tovább nem jutottak.
Sokféle változata van:
* 60% + numpad balra (nem ugrott be egyiknek sem a neve, hogy képet linkeljek)
* 65% + numpad balra
* TKL + numpad balra
* 65% + kurzorok is balra
* TKL + kurzook is balra (ez az egyetlen kakukktojás, ami nem custom, hanem Amazonon árult típus)
* split kialakítású
* Alice-ortho keresztezés
* jobbra is és balra is, mert két kezünk van mémbillentyűzet[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Dr. Akula #73686 üzenetére
A Zoom65-ön volt knob, ezért valószínűleg a Zoom75-ön is várható. A kiosztás teljesen testre szabható lesz, így oda teszed az Insertet, ahová akarod.
Ha pedig ez nem elég, akkor ott van a Zoom TKL, a group buy 2 hét múlva indul és januári szállítást ígérnek a vendorok felé (Európába a szállítás hajóval 4-12 hetet jelent).
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #73681 üzenetére
[link]
Néha akkor is tudnak kreatívok lenni, amikor lenne elég hely és nem kellene kreatívnak lenni. A Razer tervezői vélhetően a sok csuklás hatására a következő generációban visszatértek az előző generációkban alkalmazott félmagas kurzorokra.A dupla Fn mindenesetre jó ötlet náluk.
-
dqdb
nagyúr
[link]
hogyan tervezz meg egy billentyűzetházat speedrun editiontAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
[link]
kapható az új Boba kapcsolók közül az első változatvalószínűleg érdemes megvárni, hogy mennyibe kerül a többi vendornál, mert a splitkb eléggé drága szokott lenni
---
A Meletrix jövő évi tervei így néznek ki:
2023Q1: Zoom 75
2023Q2: Zoom 109 és Zoom 98, azaz full size és valamilyen 1800
2023Q3: Zoom AliceHa tudják hozni a Zoom TKL árazását a full size és 1800-as modellen, akkor azok nagyot fognak ütni.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Mephike #73658 üzenetére
Kailh hotswap foglalatba úgy illik beletenni a kapcsolót, hogy hátul a socketen ellentartasz, hogy abban az esetben, ha a kapcsoló lábai nem tökéletesen egyenesen állnak, akkor ne tépd le a foglalatot a nyákról. Ehhez hozzá kell férni a nyák aljához, amihez top mount kivételével az kell, hogy a ház felső része el legyen távolítva.
Ezt általában be szoktam tartani Kailh hotswap esetében (kivéve, ha egy-egy kapcsolóval van valami), Mill-Max foglalatosnál nem, mert azt nem lehet letépni. Forrasztottnál pedig szintén igen, mert a kiforrasztással már előtte szét kellett szedni a billentyűzetet.
A Wuque kiszedő feje eléggé kompakt, hogy szűk helyen is elférj vele, különálló F-sornál is elférsz vele rendesen,
-
dqdb
nagyúr
[link]
ebben a beszélgetésszálban éppen erről volt szó, a legutolsó hozzászólásban van az általam használt kiosztás (oké, 65%-os, de a 75%-os az nálam 65%-os egy felesleges sorral, mert úgyis Fn rétegen használom a funkciógombokat, kevesebbet kell nyújtózni)[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Alan[HUN] #73649 üzenetére
Dagadtabb kapcsoló és/vagy szűkebb plate kivágás meg tudja viccelni az embert, és ilyenkor kell az, hogy biztosan megemelje a kiszedő a kapcsolót roncsolás nélkül.
Eddig kizárólag CF plate esetében volt ilyen problémám, aminél CNC-vel vágják ki a lyukat, emiatt a téglalap négy sarka nem derékszög, hanem a szerszám sugarának megfelelően van lekerekítve (valahogyan így, 1,5 mm a szokásos fillet méret CF-nél), míg a kapcsolóház meglehetősen szögletes. A CF ráadásul rugalmatlan, így sokszor csak az erő segít, az erőn pedig az a kiszedő, ami jól meg tudja emelni a kapcsolót. Ne úgy képzeld el, hogy mindegyiket nehéz kivenni, hanem úgy, hogy 5-6 kapcsoló nyűgös mondjuk egy 60%-os esetében, mert ezeknél a századmilliméteres gyártási tűrések úgy jöttek össze.
Lézeres vágás esetében hozható a derékszög (CF nem vágható lézerrel), ott tipikusan dagadt kapcsoló (mint Gateron Ink vagy Kailh Box) és réz plate párosa tud problémás lenni.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Ezek a készletek folyamatosan gyártásban vannak, a Drop rendszeresen tolja a BOGO és hasonló akciókat, BF alatt is várható, szóval ha nem tudsz dönteni, vagy nem akarsz most pénzt égetni, akkor halaszd el a vásárlást.
-
dqdb
nagyúr
válasz cinemazealot #73620 üzenetére
Mármint oké, hogy a kupakokat lecserélem kedvem szerint, de be lehet úgy tanítani, hogy az a betű is jöjjön át, aminek kell?
Azt Androidon kell megoldani. A fizikai kiosztás alapján beküldött billentyűkódot mindig az operációs rendszer fordítja át betűvé.Relatíve kicsi, könnyű, jó minőségű, halk, wireless kategóriában a HHKB Hybrid Type-S a király 2 hónapos üzemidővel és halkított kapcsolókkal, csak ott van az ára, az ára, az ára, nincsenek dedikált kurzorok, nincsen belőle magyar, és ott van még az ára.
-
dqdb
nagyúr
Ezt mi alapján mondod, van saját tapsztalat, vagy csak a render alapján?
Nincsen, de tervben van valamikor. Itt az első három képen szerintem egyértelműen látszik, hogy sötétszürke az. Nem fekete, de annyira sötét, simán feketének látszódhat egy kicsit alulexponált képen és/vagy nem kalibrált monitoron. Hasonlóan nehéz fotózni és hasonlóan tele van a net félrement fotókkal a Susuwatariról is, aminek a módosítói sok képen feketének tűnnek, pedig azok is sötétszürkék.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Keygemtől szállítási költséggel együtt olcsóbb még akkor is, ha nem akad fenn a vámon a csomag.
A Matt3o 3277-nél sötét szürkének tűntek nekem a modifier-ek, egészen addig, amíg meg nem néztem néhány user fotót az oldal alján.
Mert tényleg sötétszürkék azok.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
[link]
ha valaki most rendelne Dropról, akkor ezen az oldalon próbálkozzon előbbtAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz ricogsm #73582 üzenetére
Del gomb mellett van egy rombusz piktogram szerű gomb az milyen gomb mert semmire nem reagál.
Print ScreenSwitch Hitter és meg tudod nézni, hogy működik-e adott billentyű és mi van rákötve.
-
dqdb
nagyúr
válasz ricogsm #73578 üzenetére
A billentyűzet felső sorát hozzá tudom rendelni a winhez?
fn +X+L gombokkal?
Nem, az Fn-t teljes egészében a billentyűzet kezeli, az egy olyan billentyű, aminek a lenyomásáról a számítógép nem is értesül, csak arról, amit a lenyomott kombináció eredményez, és a K3 esetében nem módosítható a kiosztás.K3 Pro esetében lehetséges lenne, bár ott is valószínűleg az ilyen extrább művelethez kellene az OS oldalon is némi szoftver.
-
dqdb
nagyúr
válasz ricogsm #73577 üzenetére
Viszont van egy érdekes csattogó hangja, pedig pirosat vettem.
Attól, hogy a piros nem clicky kapcsoló, még van hangja bottom outkor.Minél nehezebb kézzel gépel valaki, annál hangosabb lesz a gépelés rajta, amit a K3 esetében a floating kialakítás is ront, valamint a nagyon rövid úton járó kapcsolókkal esély sincsen a bottom out elkerülésére.
-
dqdb
nagyúr
válasz Mephike #73572 üzenetére
Van a kitting render, amit 4nick8 szúrt be, van a billentyűzeten renderelt kupakkészlet, ami group buy-ok esetében szokott előfordulni, és van a valóság, ami "nehezebben" fotózható színek esetében szintén sokféle lehet.
Ezek közül a fotónak lehet általában hinni a színeket illetően, ha értelmes fényviszonyok mellett készül.
A billentyűzetes rendernél sok múlik a renderelést végzőn, hogyan és milyen fényforrásokat használ, annak már csak erős fenntartással lehet hinni, de relatíve pontos szokott lenni (aztán amikor nem, mert a designer hülye volt, akkor jön a dráma, mint a GMK Bread és társai esetében).
A kitting renderek esetében a színek csak hasonlítanak, de a valósághoz általában nem sok közük van a valósághoz, mert ezek csak arra való, hogy kiderüljön, milyen kupakokra lehet számítani.
-
dqdb
nagyúr
válasz Throme #73559 üzenetére
Kéne egy HUN Kit, na azt lehet megvenném, ha korrekt áron lenne....
Ezek a készletek azért tudnak annyira olcsók lenni, mert a kitting egyáltalán nem rugalmas, jellemzően pár nagy öntőforma az egész készlet (alfák és módosítók egy-egy például), szóval nagy rá az esély, hogy ilyet a gyártó nem tud nyújtani.Emellett az ár nem lineárisan skálázódik a mérettel, a csomagolás eléggé nagy költséghányaddal bír, hogy egy kicsi készlet is meglehetősen drágára jönne ki a nagyhoz képest.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz racskobalazs #73531 üzenetére
Valamint ha olyan kedve van akkor 1-2 billentyűt duplán vesz be.
Megrepedt forrasztás, forrasztópákával könnyen orvosolható.Cherry G80-3000N német vagy UK változata
Varmilo VA109M silent red kapcsolókkal, de ez már kereten felül lesztAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Throme #73533 üzenetére
ha ott megvalósítható, akkor a sima verziónál miért is nem?!
A nem Pro változatban olyan MCU-t használt a Keychron, amit a hivatalos QMK nem támogat, és a firmware kényelmes frissíthetősége sem volt fókuszban, amikor kiadták azokat a billentyűzeteket, valamint valószínű, nem is ők írták a firmware-t azokra a billentyűzetekre.A külső ne tévesszen meg, a nyákot teljesen újratervezték. Azt mondjuk árulhatnák külön, mint olcsóbb upgrade opció.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
[link]
rózsaszín + macska témában egy eléggé jól sikerült deskmatAlan[HUN]: Azért ha valakinek van affinitása és kedve, akkor megoldható, meg egyszer kell végigszenvedni, aztán már megy a VIA is
K sorozatos Keychronnál a BT támogatás kiesése azért eléggé nagy ellenérv.Domonkos: Tudom
STM32-t azért kedvelik (vagy kedvelték a chiphiány* előtt) sokan a tervezők közül, mert féláron nyújtott teljesítményben sokkal többet az AVR-eknél. És azért nem kedvelik sokan, mert a toolchain/szoftveres háttér nem annyira kiforrott.* az elmúlt 6-9 hónapban sok group buy-ról lehetett hallani, ahol muszájból áttervezték a nyákot STM32-ről AVR-re, mert az utóbbit, ha drágán is, de legalább be lehetett szerezni
-
dqdb
nagyúr
válasz Domonkos #73526 üzenetére
QMK ARM változata ChibiOS alapú. A SonixQMK projektben egy új ARM chipet adtak hozzá az amúgy támogatott listához.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Throme #73521 üzenetére
Van rá nem hivatalos* QMK támogatás, amivel ez elérhető, de ezt nem egyszerű feltenni és a BT támogatás elbukod, szóval nem erőltetném. Ha kellene a teljes programozhatóság, akkor a K8 Próra történő csere a legjobb megoldás, mert ott hivatalos támogatást kapsz, de egy ilyen csere a mostani árak mellett igencsak drága lenne.
AutoHotkey a legkevésbé nyűgös megoldás, ha van kedved időt beletolni és segítség kellene, akkor kérdezz it.
* egy QMK forkba bekerült 3rd party fejlesztés, sem a Keychronnak, sem a QMK fejlesztőcsapatának nincsen köze hozzá
-
dqdb
nagyúr
válasz Mephike #73518 üzenetére
Nyomokban látszik, hogy a GMK Dracula ihlette, de mind névben, mind színekben el tudtak tőle szakadni, hogy ne klónt gyártsanak, ezt hiányolom az olcsó aliexpresses kupakokból, és ez az, amire a Keychron mindig is ügyelt
Egy fontos megjegyzés: mivel ez dyesub és sötét alapon van világos felirat, így reverse dyesub segítségével oldható meg, amikor nem a feliratot égetik bele a műanyagba, hanem a felirat inverzét és még a kupak négy oldalát is ugyanígy megszínezik. Ez sokkal nagyobb hőhatással jár a kupakra, a PBT alacsony hőmérsékleten is hajlamos a deformálódásra, így olyan hatásai lehetnek, hogy a kupakok négy oldala enyhén párnásodik vagy extrémebb esetben a nagyobb billentyűk kicsit összemennek, vagy az élek környéke világosabb marad. Ez a technológia velejárója vagy legalábbis egyetlen gyártó sem tudta eddig teljesen leküzdeni, csak legfeljebb kevésbé látszik a jobbaknál, mint a kevésbé jobbaknál. Ha sötét alapú kupakkészlet a cél, akkor érdemes doubleshot irányba elmenni vagy számolni a fenti problémákkal.
-
dqdb
nagyúr
válasz Domonkos #73519 üzenetére
A képet csak a split jobb Shift illusztrálására tettem be. A tegnap belinkelt és lényegesen olcsóbb Zoom TKL is tudja ezt, ahogyan a még annál is lényegesen olcsóbb Mysterium TKL is.
Amúgy a tökéletestől és a jótól is eléggé messze áll, legfeljebb átlagosnak nevezhető. Amiben mégis extra, az az, hogy a firmware-ével a Percent mai napig megsérti a GPL-t.
-
dqdb
nagyúr
[link]
már jó ideje belefutottam ebbe, csak éppen a renderekről nem jött le, hogyan és miként lehet használnitipikusan olyan eszköznek tűnik, amit vagy imád az ember, vagy el nem tudja képzelni, hogyan lehet kényelmes bárkinek is
-
dqdb
nagyúr
válasz Throme #73512 üzenetére
Osztott jobb Shift, és sosem téveszti el az ember.
Ha programozható a kiosztás, akkor az is tud segíteni, ha mindkét billentyűt Fn-re állítod. Ha nem programozható, akkor AutoHotkey segítségével elérhető, hogy a Win+F11 is jó legyen.
-
dqdb
nagyúr
válasz Alan[HUN] #73509 üzenetére
Én ISO fizikai kiosztás mellett HU és US logikai kiosztást használok, az utóbbit fejlesztés közben, az előbbit minden más esetben. Mivel pár ritkábban használt karakter nagyon lehetetlen helyen van a magyar kiosztásban az AltGr rétegen (kapcsos és szögletes zárójelek, hashmark, et), ezért némi QMK bővítés után van egy olyan rétegem, ami a keycode beküldése előtt átvált a másik logikai kiosztásra és utána vissza, így a bal kezemmel a Caps+Tab billentyűket lenyomva tartva magyar kiosztáson le tudom ütni a { billentyűt és társait pontosan ott, ahol US kiosztásnál lenne. Azóa már leeset, hogy ezt pusztán VIA-ból is meg lehetne csinálni az AltGr kombinációkat bedrótozva arra a rétegre (egyedül a ^ béna, mert azt kétbillentyűs makróként kell felvenni), de úgyis kézzel fordított firmware-t használok, így nem érdekel.
-
dqdb
nagyúr
válasz Throme #73506 üzenetére
Gondolom fn + home a megoldás, de ez xarabb, mint egy dedikált gomb.
Nekem dedikáltan nem, de jól elérhető módon legyen ott rétegen úgy, hogy az olyan kombinációk lenyomása is, mint a Ctrl+Shift+End, kényelmes legyen. Page Up és Page Down többször kell dokumentum írása/olvasása vagy fejlesztés közben, így azok kaptak dedikált billentyűt, míg a Home és End mentek rétegre.Ha egy olyan billentyűzeted van, aminél rétegeket használsz, akkor az egyik legfontosabb dolog, hogy az Fn billentyűk jól legyenek elhelyezve, azokat hibázás nélkül mindig eltaláld, ezért jó a Caps Lockra tenni ilyet (ha lépcsős a Caps Lock billentyűje, akkor még jobb), a Shift jobb oldalára, vagy 65%-osnál, ha nem használod a jobb Ctrl-t, akkor annak a helyére. És ezért rossz a Space-től jobbra három 1u billentyűre odazsúfolni az Alt-Fn-Ctrl hármast, mert azt a billentyűt ott középen nehezebb eltalálni.
A Capslock helyett meg fn + shift....
A win helyett fn+ctrl (vagy alt).
Egyik sem jó, mert 65%-osnál a funkcióbillentyűk Fn rétegre kerülnek, és ezekkel a beállításokkal nem lehetne lenyomni olyanokat, mint Shift+F2, Ctrl+F4 vagy Alt+F4.Ha valaki kisebb billentyűzetre vágyik, akkor a TKL az a méret, ahol még nem kell újragondolni a billentyűzet kezelését, 75%-os már határeset, a 65%-os pedig egyértelműen a határon túl van. A következő lépés 60% alatt jön el, amikor a rétegek használata mellett hozzá kell ahhoz is szokni, hogy az alfanumerikus blokkból is kikerülnek billentyűk.
[link]
nálam így néz ki a tipikus 65%-os kiosztás, eléggé redundáns az egész, mert pár dolgot jobb és balkezes használathoz is optimalizáltam, valamint a 60%-ban bevált kombinációkat ide is áthoztam (ahogyan TKL-re is).Alan[HUN]: egyébként a layered Home/End sem a világ vége, használtam IJKL nyilakat, UO Home/End-el és bár igazán nem tudtam megszokni két hónap alatt, azért a rettenetestől messze volt
Ha ISO-ra építed meg a billentyűzetet, akkor a PŐÚÉÁŰ hatosra a TKL-ek Insert/Home/.../Page Down blokkját szépen rá lehet kötni közvetlenül az Enter mellé. ANSI-nál egy billentyűvel messzebbre kell ezeket tenni, úgy már nem annyira kényelmes.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Alan[HUN] #73503 üzenetére
Félve kérdezem, hogy mi az a szokásos 4 billentyüzet?
Home-PgUp-PgDn-End szokott lenni, aztán az Fn kerül emiatt rosszabb helyre. Szerintem 65%-os billentyűzeten a jobb Shifttől jobbra van az Fn optimális helyre, ahová te is tetted.BS azért ilyen lett, mert nincs viszonyitási alapom, ezek viszont kellettek, illetve annyira nem voltam májer, hogy a méret mellé a kiosztást is megváltoztassam
HHKB Backspace esetében, ami az Enter fölé kerül, mint nálad. a Backspace helyére a pipe kerül balra, és jobbra vagy Del (ha, grave escape-et használ valaki) vagy a tilde, mint HHKB esetében.Őszintén szólva nem is értem, hogy lehet ferdén beforrasztani kapcsolót
Nem függőlegesen ferdén, hogy a nyákra nem merőleges, hanem felülről nézve elcsavarodva. Plate esetében ez nem probléma, mert az pontosan beigazítja a kapcsolókat (feltéve, ha nem gyártási hibás), plateless esetében már cifrább a helyzet. 3 lábú kapcsolókat kínszenvedés szépen beforrasztani, mert a kapcsoló fémlábai eléggé sok játékot engednek meg, így ott több körös igazgatásra is szükség lehet, mire egyenesek lesznek a sorok. 5 lábú kapcsolókat elvileg hasonlóan könnyű forrasztani, mintha lenne plate, hiszen a plusz két láb nem engedi elfordulni a kapcsolót, gyakorlatilag ha a nyákon a lyukak pontossága vagy a kapcsolóházon a plusz két láb gyártási pontossága nem megfelelő, akkor lehet egy kis játék, és igazgatni kell.Így kell forrasztani 3 pines kapcsolót plateless billentyűzetbe, 5 pinesnél annyi a különbség, hogy az első pontban leírtakkal ellentétben a nyák általában megfogja a kapcsolót, de előfordulhatnak olyan együttállások, amikor 5 pinnél is kell a könyves trükk.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Alan[HUN] #73501 üzenetére
Jó látni olyan 65%-ost, ahol odakerült az Fn, ahová való, és nem a szokásos négy billentyű lett odaerőltetve.
A Backspace helyére hogyhogy nem a HHKB kiosztásból megszokott pipe-Delete párosa ment?
Összességében mind a plateless, mind maga a billentyuzet hozta, amit vártam, a forrasztás sem volt vészes végül, Blacksimon videóját tudom ajánlani mindenkinek
Szépen sikerült a forrasztás a plateless nehezítés ellenére, nem látok ferde kapcsolót, igaz, ezen az is segít, hogy az XMI készlet is jó darab. Látom, nem bírod a Win95 ikonttAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Domonkos #73498 üzenetére
A többi morzejeles kupakkészletnél a numpadra rákerültek a számok kódjai, de a számsorba azoknál sem.
[NicePBT Morse] [Infinikey Morse]
További képek a Keychron
készletérőláltal forgalmazott készletről.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Throme #73494 üzenetére
Érdekesen ronda és a támogatott kiosztásokhoz képest drága. Az ISO támogatás ráadásul csak 75%-osra sikeredett, egy billentyűvel kevesebb van, mint kellene.
ha csak nem az egyik szokásos módszer, hogy október - november magasságában jól megemelik az árakat, aztán hopp BF
Igazából meg sem kell emelni, elég, ha elfogy a régi készlet, mert a beszerzési árak kilőttek az égbe.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Én nem számítanék nagy akciókra az árfolyamok elszállása miatt, lényegében már az is akciónak nevezhető, ha a régi árfolyamon beszerzett készletet változatlan áron adják el.
Nemzetközi vonalon pár vendornál október végéig futnak thocctober akciók, átlagosan 10%-ra kell gondolni (kivéve Geont).
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Van már ár, 179 dollár lesz, azaz 15 dollárral a barebone Keychron Q3 ára felett, amire köröket ver minden téren, cserébe group buy (nagyon rövid teljesítésű, de akkor is GB). Hotswap, wired+wireless, hordtáska (már csak ezen bejön a 15 dollár eltérés), alumínium vagy PC plate, súly, WK/WKL opció, rengeteg szín (némelyik változat drágább lesz).
Elvileg lesz ebből is készre szerelt változat, annak az ára még nem ismert, de az valószínűleg nem tud majd a készre szerelt Q3 184 dolláros árával versenyezni.
[ Szerkesztve ]
-
-
dqdb
nagyúr
Azóta kínoz a kérdés, hogy aki full size billt használ, annál a bill középvonala esik a monitor középvonalához, vagy az alfa-rész közepe?
A válasz szerintem attól függ, hogy kinek mi az elsődleges perifériája.Nekem a billentyűzet, így nálam az alfanumerikus rész közepe esik a monitor középvonalába, TKL-t így szoktam használni, mini 1800-at is így teszem le, full size már régóta nincsen itthon. Egyszerű egérműveletekhez, mint görgetés, előre-hátra navigálás ki sem nyúlok az egérért, mert layeren elérhetőek, ezek be vannak kötve billentyűzetre, néha akkor sem, ha gyorsan kell pontosságot nem igénylő mozgatás, mert ezek is felkerültek egy layerre. Laptopkeresésnél is kizáró ok volt a numpades billentyűzet az aszimmetria miatt.
Különálló balkezesre konfigurált numpad kell neked, és akkor a kezedet kényelmesen tudod tartani, az egérnek lesz elég helye, és megkapod a számokat is.
-
dqdb
nagyúr
.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz copass #73454 üzenetére
Ha a módosítók felirata sárga lenne, mint a Shifteké, akkor nagyon pöpec lenne. Vagy ha az alfanumerikusok szövege lenne a sárga helyett a módosítók sötétvöröse, akkor egy nagyon pöpec alacsony kontrasztú készlet lenne, de így a kettő között ragadva szerintem nem az igazi, bár még mindig a második legszebb kupakkészlet a sorozatból. Persze ez erőteljesen szubjektív.
ATI: Linket kérhetek a keycap-ekhez?
[MT3 Susuwatari]
[MT3 Iron Man]
[MT3 Dasher]A legutolsónak létezik inverze is:
[MT3 Dancer][ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz copass #73448 üzenetére
Most miért, színvakoknak tökéletes ajánlat Dropnál majdnem az egész Marvel kínálatot elszúrták, a Black Panther kinézetre rendben van, kittingre már nem igazán, a többi pedig már kinézetre is eléggé meh. Ráadásul sikerült olyan színeket találni, hogy még keverni sem nagyon tudod a készleteket, hogy két rondából legyen két jól kinéző.
Másik PÁF díjas produktum, ilyen, amikor group buy runner csak a pénzre megy, és magasról tesz az egészre. És ez már látszódott az IC alapján, mégis sokan bedőltek.
-
dqdb
nagyúr
Nem, oda az olyanok tartoznak, mint amikor az USB port kimaradt a CNC-zés során, ez nem tűnt fel senkinek az anodizálás előtti QC során, anodizálták, majd nem tűnt fel az anodizálás utáni QC során sem, végül nem tűnt fel a csomagoláskori QC során sem a gyárban, majd a Dropnál sem a QC során. A Drop pedig ajánlott 20 dollár refundot a kellemetlenségért cserébe. A KBDfans a másik hírhedt vendor QC terén, ők 10 dollárt szoktak ajánlani hasonló esetekben, szóval a Drop még gáláns volt. Normális gyártónál ez már el sem jutott volna a vendorig, normális vendornál azonnál QC reject lett volna.
Ugyanekkor 25 dollárért MT3 ABS szett a Dropnál
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Meg kell várni a K3 Prót, és nem kell majd gányolni. Ez it nem reszelés volt, annál sokkal több: kompletten kivágott két stemet másik kupakokból, és azt a space kupakjába ragasztotta be.
Én ennek nulla értelmét látom: megvenni egy low profile kapcsolós billentyűzetet azért, hogy magas kupakokat tegyél rá
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #73431 üzenetére
a rugó gyári állapotban sem hajlamos a pengésre
Ha rugót cserélnél, akkor érdemes hozzátenni, hogy a CAP V1 kapcsolók eltérő átmérőjű rugót használtak, mint a legtöbb MX kapcsoló, nem tudom, hogy V2-nél változott-e ez.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Kép alapján nagyon hasonlít a profil az MDA-ra, amit én szeretedek. De én inkább kerülném az ilyen anyaghiányos stem megoldásokat használó kupakkészleteket, sokkal könnyebben törik az ilyesmi használat közben is (Cooler Masternek volt ilyen a Masterkeys sorozatban, családon belül törött, mint a ropi).
-
dqdb
nagyúr
válasz Mephike #73403 üzenetére
A Q0-t én drágának tartom ahhoz képest, amit nyújt. Nincsen bal kezes módra lehetőség. A belseje sima tray mount, így az alumínium ház miatt illik csak a Q sorozatba, a belső alapján a V-be tartozna.
Ha mechanikus numpad kell, akkor én inkább megvárnám a V0-t (ha az a Keychronnál egyáltalán tervben van, nem tudom), vagy összedobnék egy ilyet, vagy megvárnám a Mammoth20 extráit, ami ugyan drágább, mint a Q0, de van belőle wireless változat is és minőségben is előrébb lesz, vagy MKEU Discordról megvenném ezt a numpadet MX Black kapcsolókkal 10 euróért,
Ha nem kell mechanikus, akkor vennél 3-4e forintért egy olcsó vezetékes numpadet.
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #73397 üzenetére
Elnézve az MX LP felépítését, valószínűleg előbb akad fenn a Cherry kupak szűkülő szoknyája a kapcsoló széles vállain, mintsem leérne a szoknya a plateig. OEM kupakoknak ráadásul 1mm-mel hosszabb a szoknyájuk, szóval esélytelennek tűnik.
A Cherry biztosan fennakad, és úgy tudom, hogy az OEM-nél sem a szoknya hossza a probléma, hanem az, hogy az is akad.Ha az ember nem akarja kompatibilitással és alig létező kínálattal szívatni magát, akkor a low profile kapcsolókat érdemes elkerülni. Keychron a saját billentyűzeteihez tökéletes támogatást nyújt, így ha megfelel, ami ők tudnak nyújtani, akkor hajára, de ha más kellene vagy más is kellene, akkor megáll az élet.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #73386 üzenetére
Laptop 30-45 fokban kinyitva és sátortetőszerűen az asztalra helyezve is megoldás, mert így kap rendesen levegőt és tud kifelé is szellőzni. Furcsán néz ki és nagyobb asztalfelületet kíván, de ha úgyis megy egyetlen kábellel USB-C dokkolóra, akkor nem vészes.
azt csak a Ducky meg a Varmilo teszi meg a nem gamer vonalon
A Ducky szerintem gamerré vált az utóbbi időben. Varmilo, Leopold, WASD tartják magukat.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #73373 üzenetére
A Kailh Choc V1-re való kupakok eltérő méretűek, a pontos méret nem megy fejből, de az igen, hogy négyzet helyett enyhén téglalap alakúak. A méret közel van az MX-hez, csak kicsit kisebb, így sokszor a szokásos 19,05×19,05 mm-re méreteznek ezeknél is.
Kailh Choc V2/Cherry MX LP/Gateron LP esetében fejből nem tudom, hogy van-e ilyen eltérés kupakok terén.
Nincsen low profile billentyűzetem, és nem is tervezem, hogy legyen ilyen, így ezekkel a kapcsolókkal nincsen gyakorlati tapasztalatom, hiába van sokféle profilú kupakkészletem.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz ricogsm #73365 üzenetére
Gateron G Pro Hot-Swappable és Gateron G Pro. Mi a külömbség?
Az előbbinél hotswap foglalatban ülnek a kapcsolók, és ki lehet azokat cserélni másikra, az utóbbinál forrasztottak.Illetve a K3 v2 low profil és a K6 low profil között?
A K6 nem low profile, hanem normál MX stílusú kapcsolókat használ.Ha megvan a billentyű hogyan tudom lokalizálni magyar nyelvre?
A K3-at így, a K6-ot így.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Feltételezem, hogy a Keychron nem tudott/akart pénzt fordítani a K3 Pro gyártására, mert kockázatosnak tartotta. Így aztán a Kickstarter-en indítottak egy kampány, amin elő lehet rendelni a billentyűzetet és ha összejön az a pénz mennyiség, amivel finanszírozni tudják a gyártást, akkor megvalósul a projekt.
Olyanok szoros a szállítási határidők a zárást követően, hogy ezek a billentyűzetek már vagy a raktárban csücsülnek náluk szállításra várva, vagy éppen oda tartanak, és a Kickstartert egyszerűen csak marketingre használták.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
K6+Nuphy keycap-ek:
Igen, simán rámegy az low profile kupak a normál kapcsolóra.
Igen, az MX keresztes low profile kupakokat rá lehet tenni normál magasságú kapcsolókra. Fordítva már nem egyértelmű, függ a konkrét profiltól, hogy az rámegy-e MX keresztes low profile kapcsolóra (Kailh Choc V2, Cherry MX LP, Gateron LP), és az egészben az a mulatságos, hogy éppen az alacsonyabb profilok, mint a Cherry, esetében van inkompatibilitás, míg egy MT3 rámegy.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Így is, úgy is kellemetlen gépelni rajta?
Érzésre nem kellemetlen, csak rengeteg félreütéssel járt gépelni rajta, ez az uniform kupakprofil, nagy, lapos kupakfelület, minimális mélyítés eredménye valószínűleg, és sokan vannak ezzel így. Érdekes módon a felülről rettenetesen hasonló (nagy, lapos kupakfelület, minimális mélyítés), de sculpted MDA esetében nem jelentkezik ez. ahogyan a Domonkos által említett uniform DSA-nál sem, ahol nagyobb a mélyítés, és emiatt a kupakok távolsága nagyobbnak érződik.Nem használt, display billentyűzeten ellenben az XDA az egyik legjobban mutató profil.
A profilokra azt tudom mondani, hogy próbálj ki mindent, amit tudsz, aztán majd kialakul, hogy mi kényelmes az ujjaidnak. Sokan a Cherryre vannak rápörögve, nekem a hengeres helyett szferikus kupakok a kényelmesebbek, és bár elvagyok uniform profillal is, de a sculpted mégis jobb.
Pl Thinkpad T420, vagy még régebbi Thinkpad modellek, amit imádnak a TP rajongók, és visszasír az összes tesztelő, aki valaha Thinkpad tesztet írt.
A 430 billentyűzete egy hulladék volt.micafighter: az alis XDA az sok boltban XDAS néven fut, és a DSA-hoz van közel a nagyobb mélyítéssel és nagyobb kupaktávolsággal. A DSA egy teljesen élhető profil szerintem (bár sokan nem így vannak ezzel).
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #73339 üzenetére
Én ezt néztem, mert erről volt kellő felbontású kép. Ez 117 gombos, a másik 133 gombos, ahol tényleg megvan az extra billentyű is, a 117 darabos készleteket ISO-hoz kerülni kell akkor.
#73341: sikeresen belinkeltem az oldalt a kép helyett, javítva ...
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Illetve a K3-ba tehető optikai, vagy mechanikus switch? Illetve melyiket érdemes venni?
Az optikai változatba tehető másik fajta optikai kapcsoló, ha az kompatibilis vele, míg a mechanikus változatba tehető másik mechanikus kapcsoló, ha az kompatibilis vele, de keverni nem lehet, mert a nyák teljesen eltér.Az optikai kapcsoló ellen a bonyolultabb nyákot és a kapcsoló nehezebb beszerezhetőségét lehet felróni általában, de a Keychron példamutató dolgon a kopó-fogyó alkatrészeket külön is árulja, így ez nem probléma.
A kupak mindkettőn ugyanannyira problémás elvi szinten, de mivel a Keychron külön árul rá (ráadásul találtál rá 3rd party megoldást), így ez sem probléma.
Az optikai kapcsoló előnye, hogy nincsen súrlódó fém-műanyag kontaktus a billentyűk lenyomása közben, így ha lineárissal vennéd, akkor az optikait ajánlom, taktilisnél mindegy, clickynél inkább a mechanikusat, mert ott a több fém több fémes hangot ad hozzá.
Anno volt Redditen egy post, valaki felrakott egy Nuphy gombsapka szettet egy Keychron K6-ra. Szerintem nagyon jól néz ki.
A nagyon jól néz ki és a gépelésre nagyon jó két eléggé eltérő dolog tud lenni, majd a gyakorlat megmondja Az XDA profil az egyik legjobban kinéző profil, csak gépelni ne kelljen rajta.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz ricogsm #73315 üzenetére
Az alzás nem, ott van a nevében az US szó. Azt kapod, ami a képen látható, ami US ANSI kiosztást.
A leetes igen, ott van a nevében a UK ISO kifejezés. Ott is azt kapod, ami a képen látható, azaz UK ISO kiosztást. Ez egy eléggé ritka eset, ahol egy ISO billentyűzet termékképe a valóságot ábrázolja.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz ricogsm #73310 üzenetére
Abból a billentyűzetből létezik ISO változat is, azt kell választani, hogy meglegyen a fizikai kompatibilitás. Magyar kupak nem létezik hozzá.
A matricázással annyi a probléma, hogy egy áttetsző kupak van festékbe mártva és a feliratot lézerrel égetik le, és a világítás fénye alulról átszűrődik ezeken a helyeken. Matricázáshoz először be kell foltozni ezeket a lyukakat, hogy ne jöjjön át fény, és utána jöhet a fehér feliratos matrica, vagy a lézer valahogyan úgy, ahogyan ebben a DIY videóban látható. PH-n ő foglalkozik ilyennel.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #73301 üzenetére
Az Ergo Clear volt az első frankenswitch.
Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy a gyári kenés minősége milyen lesz, illetve kapunk-e több, gyárilag kent Cherry kapcsolókat.
Igazából az a kérdés, hogy az öntőformák simaságán javítottak-e, mert ha nem, akkor a kenés nem sokat ér. Bejáratás után szokás megkenni a Cherryket, mert 1-2 hónap alatt a nagyon durva felületek kicsit megkopnak, és lesz értelme is a kenésnek.Nekem az 500k aktuációval betört Cherry Ultraglide kapcsolóknál nincs érezhető reszelés, és ezeket még meg se kentem.
Nem Hyperglide? Újonnan rettenetesen reszel, rugót jobbra cserélve sokat javult bármiféle kenés nélkül.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Mephike #73300 üzenetére
A pro user ezt komplett billentyűzetekkel teszi
Amúgy azért jó a custom billentyűzet, mert a belső relatíve olcsó (nyák + plate + kapcsolók + stabilizátorok), így például több billentyűzetemhez kétféle build van eltérő plate-tel és kapcsolóval megépítve, amiket jellemzően kupakokkal együtt tárolok, és kedvtől függően gyorsan tudom cserélni.
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #73294 üzenetére
Megemlíteném még, hogy a Staebies-hez számomra érthetetlen okból nem sima csillag fejű csavart adnak, hanem ha jól emlékszem, 6 szögletűt, ami azért szerintem nem biztos, hogy lesz otthon kéznél megfelelő méretben mindenkinél (ellenben egy csillagcsavarhúzóval).
Alapvető dolog, hogy legyen egy rendes csavarhúzókészleted, ha jobban beleásod magad a billentyűzetekbe. Nem kell sok, H1.5, H2, H3, T6, T8, T10, ezek a megszokott a méretek.Bizonyos árszint felett a stabilizátor az egyetlen hely, ahol a Philips aka csillagfejű csavar elfogadhatónak nevezhető, háznál legalább hex, de inkább torx az elvárás, mert azoknál a kialakításból eredően kevésbé hajlamos a fej elnyíródásra. Sok designer group buy során külön vásárol nyugati gyártótól jó minőségű csavarokat (McMaster-Carr például), és elküldi a vendoroknak, akik QC közben a gyárból kapott csavarokat lecserélik ezekre, mert a formán kívül az anyag is számít. Nem túl vidám dolog egy elnyíródott csavarfej egy drága billentyűzetnél, ahol a házat többször szeded szét és rakod össze, és közben sokszor kell nagy nyomatékot és az erőt kifejtened.
Domonkos: De ha kopik a muanyaggal egyutt, akkor a korvonalak nem fognak annyira elesen / kontrasztosan megmaradni, mint ujkorukban.
Ez jogos.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #73292 üzenetére
Igen, tud, Matt3o új profilja a GMK-nál készül majd és várhatóan ilyen keverék lesz.
Az ABS öntőformák alkalmasak PBT-ABS keverék öntésére is (tiszta PBT-re nem), de az anyag kissé eltér, a folyamat ebből eredően szintén, színezés még inkább, szóval gyártói oldalon is bele kell lendülni. Mivel az ABS is vetemedik kissé hűlés közben (bár nem annyira, mint a PBT), így a nagyobb billentyűk esetében ez bele van számolva, és enyhén banán space-t öntenek, ami aztán egyenesre hűl (kivéve, amikor nem ), a keverék ilyen téren kissé máshogyan viselkedik, sőt, a vetemedés mértéke a színtől is függ, így a GMK szakembereinek is újra kell tanulni a dolgokat majd.
GMK-tól az emberek doubleshot ABS-t és a megszokott dolgokat akarják, Cherry profilban szerintem nem is fognak mást kínálni (legalábbis rövid és középtávon). A doubleshot PBT-ABS opció, ami a mostani profil mellé és helyette/nem részben helyette jön, is azt mutatja, hogy nyitni akarnak, mert nagyon nyomulnak a kínai gyártók, de közben a fő terméküknél nem akarnak semmi változtatást, hogy a mostani vevőkörüket nehogy elveszítsék (intenzív, élénk árnyalatú színekre például a PBT sokkal rosszabb, mint az ABS).
PBT Dyesubon egyébként a legend szokott idővel kopni?
Nem, mert a festék behatol magába az anyagba is.Pontosítva igen, ha Geekarknak hívják a gyártót és a BoW kupakkészletéről van szó. Ne kérdezd, hogyan tudtak ilyet gyártani, kerüld az ő termékeiket.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz stellaz #73272 üzenetére
Ezekben a billentyűzetekben azért van világítás (GMMK Pro, Keychron Q és társai), mert a célpiac elvárja a feature-listán, hogy legyen, és nem azért, mert értelme van. Azok közül sokaknak, akik kicsit jobban beleássák magukat a témába, tipikusan ezek a billentyűzetek mutatják meg, hogy világítás nélkül is van élet, és a következő billentyűzetnél már nem is lesz elvárás.
-
dqdb
nagyúr
[link]
ez aztán a gyors reagálás, röpke 7-8 évbe került csak a Cherrynek a lépés mindenesetre pozitívtAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
megkapod doubleshot PBT-ben a magyar karaktereket
mármint doubleshot ABS-ben, ezt jól elírtamTikakukac: nem hallottam BT stabilitási nyűgökről. Olyasmire gondoltam, mint BIOS-ban csak vezetékesen megy, ahol adott esetben te sokat matatsz.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
A K Pro sorozat nekem jobbnak tűnik belsőre, mind tudás terén (wireless), mind gépelési élményben, míg a V sorozat külsőben jobb és kicsit olcsóbb.
mrviceguy: Nem egészen - a Keychronnál a második két karakter a testreszabható jellemzőket jelzi - ez a K3-nál a háttérvilágítás és a kapcsoló típusa / beágyazása
Rájöttem, hogy benéztem, későbbi hozzászólásban felsoroltam az összes SKU-t.4nick8: 430 forintos dollárral számoltam, és nem véletlenül a 100 dolláros árral, mert az a plusz 20 dollár eléggé felesleges pénzkidobás. Nem átlátszó és nem is fekete/fehér kupakoknál az RGB-nek nulla értelme van, ahogyan a fémkeretnek se sok. Azt az árkülönbséget inkább egy deskmatra kell költeni, előrébb van az ember.
Tikakukac: Keychronnál a wireless BT-t jelent annak minden sajátosságával, és nem saját vevőt, ha ez számítana.
aptop billzetből tudok számokat, ott csak a szitás megoldás tízezres nagyságrend fölött hozza ki magát nullára
GMK-tól 250 darab rendelése esetében megkapod doubleshot PBT-ben a magyar karaktereket, cserébe bruttó 140-150 euróba kerül majd egy készlet, amit röpke 1,5-2 év múlva szállítanak majd.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
Mephike figyelmembe ajánlotta a Keychon K3 v2-t, ami egészen megtetszett. persze gyűjteni kell rá kicsit, mert bőven a keret felett van.
K8 miért lenne jobb nekem?
Csak annyit említettél, hogy numpad nem kell, így adja magát a TKL ajánlás. Főleg azért, mert nem emelted ki, hogy lehet kisebb a kiosztás, és sokaknál a TKL az a legkisebb méret, aminél még nem esnek kétségbeTL;DR: ha tetszik a K3 és úgyis gyűjtögetni kell, akkor várd meg a K3 Prót.
Low profile vs normál magasságú mechanikus billentyűzet összehasonlítása:
1. a low profile 5-6 mm-rel alacsonyabb billentyűzetet eredményez
2. a low profile sokkal rövidebb úton jár (tipikusan 2 mm vs 4 mm), egyénfüggő, hogy melyik a jobb
3. low profile kapcsolóból nem létezik halkított és a kínálat is elenyésző (szerencsére Keychron árul külön kapcsolókat, így a szervizelhetőség adott)
4. low profile kupakból nincsen választék (szerencsére Keychron árul külön low profile kupakokat, így a szervizelhetőség adott)Optikai vs. mechanikus kapcsolók összehasonlítása:
1. az optikai sokkal simábban jár, mert nincsen lenyomáskor súrlódó műanyag-fém kontaktus
2. a mechanikus szervizelhetősége jobb probléma esetén, de szerencsére Keychron árul külön kapcsolókat, így ez döntetlen
3. az optikai választék minimális, a három színre korlátozódik csak, valamint nem létezik optikaiban halkított, teljes magasságú mechanikusban többféle isK8 Pro vs K3 V2 (a kapcsolóktól és magasságtól eltekintve):
1. a K8 Prón jobb minőségűek a kupakok (festett-lézerezett vs rendes doubleshot)
2. a K8 Prónál van belső hangtompítás gyárilag
3. a K8 Prónál szoftverrel teljesen szabadon módosítható kiosztás (ez TKL-nél nem nagy előny még, de méretben alatt szerintem rettenetesen fontos, hogy a billentyűzet igazodjon a hozzád és ne te a billentyűzethez).Sima K8-at ma már nem vennék, a Pro egyszerűen jobb közel ugyanannyiért (és megvárnám a korábban beharangozott ISO változatot belőle). A K3 Pro hozza majd a K8 Pro előnyeit a K3 kialakításával, így ha megtetszett a 75%, akkor azt én megvárnám, ha nem sürgős a vásárlás.
-
dqdb
nagyúr
Úgy nézem, hogy össze-vissza írják a boltok, én pedig benéztem.
Keychron oldalából kinyerve az infót ezek a változatok léteznek V2-ből, azt nem tudom, hogy a V1 cikkszámai eltértek-e:
K3-A1 White Backlight / Low Profile Gateron Mechanical / Red
K3-A2 White Backlight / Low Profile Gateron Mechanical / Blue
K3-A3 White Backlight / Low Profile Gateron Mechanical / Brown
K3-B1 RGB Backlight / Low Profile Gateron Mechanical / Red
K3-B2 RGB Backlight / Low Profile Gateron Mechanical / Blue
K3-B3 RGB Backlight / Low Profile Gateron Mechanical / Brown
K3-D1 White Backlight / Low Profile Keychron Optical (Hot-swappable) / Red
K3-D2 White Backlight / Low Profile Keychron Optical (Hot-swappable) / Blue
K3-D3 White Backlight / Low Profile Keychron Optical (Hot-swappable) / Brown
K3-E1 RGB Backlight / Low Profile Keychron Optical (Hot-swappable) / Red
K3-E2 RGB Backlight / Low Profile Keychron Optical (Hot-swappable) / Blue
K3-E3 RGB Backlight / Low Profile Keychron Optical (Hot-swappable) / Brown
K3-K1 Non-Backlight / Low Profile Gateron Mechanical / Red
K3-K2 Non-Backlight / Low Profile Gateron Mechanical / Blue
K3-K3 Non-Backlight / Low Profile Gateron Mechanical / BrownSzóval a K3-E3 az optikai barna RGB világítással.
-
dqdb
nagyúr
válasz Mephike #73206 üzenetére
K3-E1-xx: V1
K3-E2-xx: V2Itt részletezik a különbséget. Ezek alapján szerintem azonos áron érdemes a V2-t választani.
A legolcsóbb Afterhours nem adja meg a típusszámot (hogy utálom az ilyet nem egyértelmű esetekben), szerencsére
az Alza ésa Leet igen (az Alza ANSI-t árul). De az meg kék kapcsolóval van ...[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Van belőle ISO változat az általad óhajtott formájú Enterrel, Ű-vel és Í-vel. Ha itthon vetted, akkor az elállás és a Keychrontól megrendelés még mindig opció (itthon nem látok V2-t ISO-ban).sold out, nem szóltam
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Nem mechanikus vonalon nézd végig a Logitech és Microsoft kínálatát, hátha akad szimpatikusnak tűnő. Akkuidő jó lesz, a gépelési érzet a konkrét modelltől függ.
Mechanikus vonalon megvárnám a Keychron K8 Próból az ISO változatot, és piros kapcsolókkal rendelném meg. Aztán ha túl hangosnak találod, akkor egy adag halkított kapcsoló bele (a halk az sokaknak mást jelent, a nem hangostól az eléggé halkon keresztül a nagyon halkig terjed). Akkuidőről nem tudok nyilatkozni, de van itt a topikban pár Keychron tulaj, gépelési érzet jó lesz.
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
Új Q3 színek: shell white és retro
A shell white a színe miatt biztosan nem anodizált, de arról nem találtam semmit sem, hogy ez most e-coating, porfestés vagy valamilyen bevonat/kerámiabevonat lehet-e.
-
dqdb
nagyúr
Priorizálni kellene a feltételeket és/vagy jelentősen megemelni a keretet.
Nem mechanikusból tipikusan a média PC-hez szánt billentyűzetek szoktak keskenyebbek lenni, de azok nagy mennyiségű gépelésre nem túl jók, a mechanikusak pedig nem férnek be a keretbe, a halk mechanikusak pedig főleg nem.
-
dqdb
nagyúr
[link]
már nem rémlik, hogy linkeltem-e a QK75-öt, mert hírek régóta vannak, de részletes adatlap csak most lettA kínai group buy-ban 138-193 dollár között vannak a különböző variánsok, így a nemzetközinél is jóra lehet számítani. ISO-t csak a forrasztható nyák támogat, de lehet, hogy a nemzetközire készül egy QK65-höz hasonló ISO-t is támogató hotswap nyák. Pár hét, és kiderül.
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Trump és Altman is reagáltak a DeepSeekre, a fél világ ezzel foglalkozik
- Sweet.tv - internetes TV
- Milyen széket vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen processzort vegyek?
- Februárban megjelenhet a HyperOS 2.1 nemzetközi verziója
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Montech MKey TKL mechanikus billentyűzet - MK87 FREEDOM RED
- Logitech G Pro gamer billentyűzet új 6hó jótállás!
- Magyar Microsoft Type cover Surface Pro 3,4,5,6,7 háttérvilágítású billentyűzet GO is van.Várólistás
- Asus ROG Strix Gamer billentyűzet új 6hó jótállás!
- Hyperx Alloy Origins Core (TKL, linear red kapcsoló)
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest