Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Apple asztali gépek
- OLED TV topic
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
-
PROHARDVER!
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
Új hozzászólás Aktív témák
-
oxalisz
tag
válasz attila199207 #69238 üzenetére
Ha a 3D tervezés a fő szempont, akkor a minél nagyobb nyers processzor erő mellett egy belépő, vagy közepes szintű prof. VGA kártya jó, ha van. Pl. Quadro 600 és 2000, vagy K600 és K2000. (A Fire Pro vonalat kevéssé ismerem.) Ezeket érdemes használtan keresni, mert különösen a 2000 új ára irreális, nem beszélve Q4000-ről.) A q600 és a q2000 között az alapvető különbség, hogy az utóbbi memória sávszélessége 2x akkora, ami többek között a DDR5 miatt van. Az árak a Hardveraprón 30 -60 eFt között szórnak a q2000 esetében, van aki 160 eFt-t kér, de az új ár.
Tapasztalatból: egy i5-2500 már elég egy-két ezer alkatrészből álló szerelésekhez is, az újabbak között ennek megfelelő teljesítményt könnyű találni. Ha haladni is akarsz azzal amit elkezdtél, nem érdemes az energia takarékosságon filózni. Az a jó, ha mind a négy mag képes a maximális órajelen tartósan ketyegni. (Jó alaplap, jó tápegység, hatékony hűtő.) Nem a CPU lesz a fő fogyasztó, hanem pl egy sli-be kötött quadro 4000 páros.
A 3D-re kínált "gyári" gépek munkaállomások. Nekem a FUJTSU-kal van tapasztalatom. Jók, de csak akkor érdemes költeni rá, ha pénzt is termel, különben drága. Könnyen közelíti a milliót az árcédula.A hibáimból tanulok, az erdményeimből erőt merítek.
-
oxalisz
tag
-
oxalisz
tag
válasz Joe Swanson #75514 üzenetére
Ha tényleg munkaállomás kell, akkor ez a keret sovány. Ennyiből egy vga nélküli HP, vagy Dell jön csak ki. A megfelelő monitorról már nem is beszélve. Összerakni persze lehet valmilyen gépet, de munkára - tapasztalataim szerint - jobbak a "gyáriak".
A hibáimból tanulok, az erdményeimből erőt merítek.
-
oxalisz
tag
válasz Vicsoricsori #75664 üzenetére
Ha fontos a játék akkor +1 menledge konfig javaslatára.
Ha a Solid Edge a fontosabb, akkor a vga inkább Quadro K600, hogy ne legyen drága. Op. rendszer 64 bites legyen, úgy emlékszem, hogy az ST6 fel sem telepíthető 32 bites rendszerre.(Én most ST5-tel win7 prof 64-en dolgozom.) A 8 GB RAM elég, egy SSD nem ártana, ha lesz rá keretA hibáimból tanulok, az erdményeimből erőt merítek.
-
oxalisz
tag
válasz bubzoOr #82611 üzenetére
Mind a két konfig 4 éves architektúra.
Gondolom, hogy az árban benne van az op. rendszer is. Az elsőn tuti, hogy volt Win7 prof. 64 eredetileg, (Ezek a "gyári" munkaállomások jól összerakottak, stabil gépek.)
Az első munkára még mindig jó, - akár 3D modellezeésre is - megéri. Ilyen teljesítményű munkaállomás 3 - 5 ezer Ft újonnan, bár azok sem SB alapra épülnek, hanem haswell, de a programok ebben a műfajban lassabban követik a technikát, így ritkábban kell munkaállomást cserélni. Játékra nem ajánlanám.
A második elvileg játékra is jó lehet, de a VGA-ára kérdezz rá, mivel játék kártya nem tudok mit mondani rá. Harmatosnak tűnik, kevés a RAM rajta...Ekkora keretből itt a fórumon korszerűbb gépeket ajánlanak...[ Szerkesztve ]
-
oxalisz
tag
válasz _adaml21_ #83321 üzenetére
Abban a 30%-ban, amikor 3D tervezőprogram fut, akkor a gépnek azzal meg kell bírkóznia. Ezért célszerű erre tervezni, és nem az irodai feladatokra. Érdemes lenne a belépő szintű munkaállomások között nézelődni. Pl. a Fujitsu csendes, megbízható gépeket kínál a Celsius termékvonalon. (Kicsit nem lehet terhesnek lenni.) Ha így közelíted meg, biztosan működni fog, fordítva esetleg komoly kompromisszumot kell kötni.
Tapasztaltból írom.A hibáimból tanulok, az erdményeimből erőt merítek.
-
oxalisz
tag
válasz _adaml21_ #83340 üzenetére
A példának hozott celsius akkor éri meg, ha "termelni" kell vele. 400+ körül indul az ár. Ha nem ennyire komoly a helyzet, akkor az intel+nvidia kettős beválik. (legalább i5+8GB ram, és egy gyors vga min. 1GB gddr5 memóriával) Lehetne szórzózár nélküli cpu-val is építkezni, de az drágább.... A hardveraprón gyakran látni quadro 2000 kártyákat 30-40 eFt-ért, az igazi a k2200 lenne ennyiért, de még nem láttam.
-
oxalisz
tag
válasz Kristof9094 #83343 üzenetére
Igen, vállalható, az SSD meg élhetővé teszi.
Az i5+ 8 GB ram tapasztalataim szerint Solid Edge ST5 esetén elég, még több ezres szereléseknél sem volt gyenge láncszem. A videokártya esetében nekem az ATI és az nVidia profi vonala bevált, a játékos vonalon az ATI nem, és hosszú ideje valamilyen quadro kártyát használok; itthon most éppen quadro600-t.A hibáimból tanulok, az erdményeimből erőt merítek.
-
oxalisz
tag
válasz Kristof9094 #83363 üzenetére
Itthon volt FX1100 (még AGP csatoló felülettel), volt 2 db FX3850 SLI-be kötve, most van több mint 4 éve egy Q600. Mindegyik hiba nélkül tette a dolgát AutoCAD 2000-től az ST5-ig, 1920x1200-s felbontás mellett.
A meghajtó programok stabilak, nekem nem volt még panaszom rájuk.
Az egyik irodai celsius munkaállomás FirePro kártyájával ST3 és ST5 alatt is voltak megjelenítési hibák, ami driver frissítéssel megoldódott. A másik celsius W480 q4000-el 2560x1440 felbontás mellett kiváló. Szerintem egy játékra gyártott VGA és egy profi kártya között a driver-ben lesz a különbség. Én játékokat nem használok, nem tudok mit mondani erre. Biztosan vannak itt a fórumon, akiknek van ilyen ismerete is...Annyi biztos, hogy jó openGL teljesítményű nVidia játék kártyával az ST5 haszálható, sőt van egy haswell alapú ideapad az irodában, amiben integrált vga van, és azon is fut az ST5. (Helyszíni szerelésekre, kinyomtatott rajzok helyett viszik, arra jó.)A hibáimból tanulok, az erdményeimből erőt merítek.
-
oxalisz
tag
válasz deadelon #83373 üzenetére
Az i5-2500k biztonsággal 4 GHz fölé húzható, az i7-3770 elvileg nem. Az i5-2500K 21 GB/s mem. sávszélességével szemben az i7_3770 25,6 GB/s. Nem perdöntő a különbség. Az átmeneti tár 30%-kal nagyobb, 8 MB. ez számít. A 4 mag 8 szálon lehet előny, de az adott alkalmazás kihasználja-e? Abban az alaplapban az ASROCK szerint működik az i7-3770, bár a stepping-et ellenőrizni kell. Szerintem a felár magas.
Ha a program kihasználja a HT-t, akkor a nagyobb számítási teljesítmény jól jöhet, alkudni kellene. (sokat)A hibáimból tanulok, az erdményeimből erőt merítek.
-
oxalisz
tag
válasz CsodaP #83810 üzenetére
+1 membrandj 83827 válaszára.
Annyit fűznék hozzá, hogy a nyers processzor erő számít a 3d-s alkalmazásoknál elsősorban, aztán a VGA és a RAM. A javasolt konfig kiindulásnak O.K. Ha kell ésszerűen bővíthető egy quadro, vagy FirePro kártyával, esetleg i7. Az AMD architektúrát kerülném munkára, ez a teljesítmény így olcsóbb.A hibáimból tanulok, az erdményeimből erőt merítek.
-
oxalisz
tag
válasz ggbuffon1897 #83833 üzenetére
Az i7 tényleg drága, csak akkor vennék - ettől a konkrét esettől elvonatkoztatva - ha a HT hiányozna. Egyébként nem.
Nincs az AMD-vel semmi bajom, évekig használtam 3D CAD-hez. Jó volt, de az Intel most számomra jobb.
A legcélravezetőbb - a témánál maradva - az lenne, ha ajánlanál egy jó AMD-re épülő gépet, ami azonos teljesítményt ad, mint a 83827 hozzászólásban szereplő kiépítés. És lesz miből választani...
Ennyi, és nincs "hitvita" sem, csak javaslatok, vélemények. Az enyém egy a sok közül...A hibáimból tanulok, az erdményeimből erőt merítek.
-
oxalisz
tag
válasz ggbuffon1897 #83844 üzenetére
Erről lenne szó, ill. erről kellene szólnia a fórumnak. (Nekem szúrja a szemem a cpu 125W-s TDP-je, de ez az én bajom.)
-
oxalisz
tag
válasz Kristof9094 #83843 üzenetére
Pontosan nem emlékszem, AM2 chipkészletű Athlon volt, egy nVidia chipkészletű lapban, sli-be kötött quadro 3450 VGA, és 4 GB DDR2. Ebben az időben opteron-ra lehetett erős, de megfizethető gépet összerakni. (Solid Edge 14, vagy 16 futott rajta.) 2011 jan.-ban váltottam SB-re. (i5-2500) Azóta nem láttam értelmét váltani.
-
oxalisz
tag
válasz zsepii #83928 üzenetére
Valószínűleg ezen a fórumon eretneknek minősülök: szerintem érdemes ilyen gépet venni. (Egy cégnél az üzlet a lényeg, nem a pc (pc-k) állandó pátyolgatása, tuningolgatása. Addig jó amíg azt sem tudják, hogy van, csak működik. Ha még sem, akkor 3 év helyszíni garancia van. (Ezért szeretik a notebook esetében a LATITUDE termékvonalat.)
A múlt évben vettünk egy ilyen masinát, pentium processzorral, hasonló feladatra, egy fiók irodánkba, 120 - 130 eFt volt. Nekünk bevált.
Ennyiért persze sokkal erősebb gépet lehet építeni. (Az op. rendszer árát itt a fórumon nem szokták számolni.) Otthonra jó, mert a "szemem fénye", de a meló az más; ott nem lehet az egyes építőelemek külön garanciájával bíbelődni, ha mégis úgy alakul.
Az SSD fogyasztása nem olyan nagy, én bevállalnám...A hibáimból tanulok, az erdményeimből erőt merítek.
-
oxalisz
tag
válasz #99173888 #91825 üzenetére
A 3D-s tervezö programokkal kapcsolatban olvasni való, ha érdekel:
[link]
A napokban futtattunk közel azonos erejü, de VGA-ban jelentösen eltérö konfigon SE tesztet.
A quadro600 és a quadro4000 között grafikai teljesítményben pont akkora a különbség a 4000-s javára, mint a memória sávszélesség kölönbség a két káryánál. (Ezek ugyan régi kártyák, éa 4000-t még használtan is meggondolnám, mert sokat fogyaszt, és melegszik.) Volt játék kártya is a mezönyben (755M) - egy amúgy combos laptopban, de az grafikai teljesítményben nagyon lemaradt.A hibáimból tanulok, az erdményeimből erőt merítek.
-
oxalisz
tag
Ha későbbi "support" miatt fontos a könnyű hurcolászás, akkor: notebook.
Ennyiért vállalható új - op. rendszerrel - nincs. (Anélkül se.)
A használt üzleti szerintem jó gondolat. Egy megyeszékhelyen biztosan van megbízható kereskedő.( Azon, ahol én élek van.) Én ott kell várnék ki egy jó vételt. Mondom ezt annak fényében, hogy alig vagyok fiatalabb a "célszemélynél".A hibáimból tanulok, az erdményeimből erőt merítek.
-
oxalisz
tag
válasz Honkydoo #106629 üzenetére
A 2D tervezéshez a 4 GB RAM is elég. (Bár a tervező programtól azért függ.) Gépészeti tervezéshez nem kell ennyi RAM. Egy 16 GB-s modullal kezdenék, vagy 2x8.
Amiben tippet tudok adni: VGA Quadro K620 új, vagy K2000 használtan, a költségvetés szűkössége miatt.
Információként:
(Én két féle gépet használok Solid Edge ST8-al. A gyengébbik i5-2500, 8GB 500GB HDD, quadro 600.
Az erősebbik 1 db xeon CPU 3xxx széria, 12 GB non ECC RAM, 500 GB HDD, quadro 4000.
2-3 ezer alkatrészből álló összeállításokkal gyakorlatilag azonos munkatempóban lehet dolgozni mind a két géppel. Kivéve a rajz generálást. Ott a munkaállomás a q4000, és a 12 GB RAM a nyerő. Az erősebbik gép 4 éve volt nettó 1800 EUR, akcióban. Akkor a q4000 1300 EUR volt csak magában. Azért EUR, mert abban zajlott az üzlet.
A használni tervezett 3D-s program, és a feladatok döntik el, hogy kell-e 32GB RAM? De ha kell, akkor kellene min. egy quadro M4000 VGA is; és a keret erre önmagában kevés.
A VGA kiválasztásánál fontos még, hogy mekkora felbontásban akarják megjeleníteni a látnivalót. (Mennyi képpontot kell a VGA kártyának röccenés mentesen megjeleníteni pl. egy körbeforgatott bonyolult összeállítás, vagy renderelt ábra esetén. A K620 éppen megfelel még az 1920x1200 felbontásnál.
Nem kell feltétlenül professzionális VGA kártyában gondolkodni, de egy minél jobb openGL teljesítményű játék kártya kell. (Az szerintem drágább, mint a q K620, de majd a jártasabbak eligazítanak .)
i7, 32GB RAM, 256 SSD, 1 TB HDD, quadro K2200, win7 64pro brand munkaállomás legalább 700 - 800 ezer nettó. Ennyit a keretről, sajnos.A hibáimból tanulok, az erdményeimből erőt merítek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ármester
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék megkérni minden kedves fórumozót, aki gépajánlást szeretne, hogy a Téma Összefoglalóban összeállított kérdéssorra szíveskedjen pontosan válaszolni. Így nekünk is könnyebb az ajánlás, illetve gyorsabban is megy az ajánlás.
„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
Hirdetés
- Mielőtt kérdezel olvasd el a téma összefoglalót!
- Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
- Beárazást kérni a beárazós topikban lehet!
- Olcsó 7thgen gépalap (Asus B150M-A, G4400, 2x4G Gskill DDR4)
- Dell Optiplex 5050 Tower i5-6500/64GB RAM/256 GB NVME SSD
- Gamer Pc Rayzen 5 5600X/ M2 500 SSD/16 gb Ram DDR4/RTX GeForce 3060 ti 8 gb
- Eladó komplett gamer setup
- ASUS SABERTOOTH X58 // i7 980 // 24GB DDR3 RAM // Intel gyári toronyhűtés egyben eladó!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest