- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Philips LCD és LED TV-k
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Projektor topic
- CPU léghűtés kibeszélő
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bubu79
addikt
Thx a választ, de az én problémám megoldódott azzal, hogy kikötöttem, mint írtam elég a házhűtő által berántott levegő, nincs maxtor vinyós ismerősöm, aki hozni szokta a vinyóját az samsungot használ, az pedig még a rack-ben sem megy 30 fok fölé a SMART alapján (de kézzel sem meleg
)
A hsz-emet BlueSkyBoy-nak írtam, őt érdekelheti új venti, de mégegyszer kösz az infot
Frenki89: Nem fél szinusz görbét használ, hanem négyszögjellel hajtja meg a ventit, ennek a négyszögjelnek az impulzusszélességét változtatja az elektronika - minnél szélesebb a kiadott feszimpulzus, annál jobban teker a venti
Elvileg egy a venti tápjával párhuzamosan lehetne kötni egy elektrolit kondit, de a pontos értékhez jó lenne tudni a meghajtójel frekvenciáját ( bár lehet próbálkozni különböző értékekkel, nem túl nagyokkal pl 10uF, 47uF, de nem ajánlatos beleavatkozni az elektronikába ilyen szinten, mert elképzelhető, hogy a garancia elvesztése lenne a kisebbik gondod)
A lényeg, hogy én megpróbálnám kihagyni a körből a kártya csatlakozóját, és fixen bekötném a tápra, vagy egy előlapi panelre
szerk: A fenébe, el kellett volna olvasnom a lejjebb lévő hsz-eket is, LukE megelőzött
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
LukE
veterán
nyah. Ha nem tevedek nagyot, felszinusz nincs, egyszeru impulzusszelesseg modulacioval szabalyozzak a venti sebesseget.
Ez kb azt jelenti, hogy nem folyamatosan egy alacsonyabb feszultseget kap a ventilator, hanem rovid ideig kap aramot, egy rovid ideig nem.
kép: Bővebben: link
A folso 5%-os kitoltesi tenyezo, itt az egesz idonek csak 5%-ban kap a ventilator feszultseget.
A PWM jo, mert ~0 hoveszteseggel jar, eppen ezert egyszeru (olcso) kismeretu alkatreszekkel megoldani, es mivel néha megkapja a teljes feszultseget, eleg nagy forgatonyomateka marad, es alt. alacsonyabb fordulatszamra lehet igy lassitani egy ventilatort, mintha siman a feszultseget csokkentened.
A kapcsolas frekvenciaja altalaban nehany szaz Hz.
A PWM eppen ezert rossz, mert ez a nehany szaz Hz ventilatortol es kapcsolasi frekvenciatol fuggoen tobbe-kevesbe hallhato. Van olyan ventilator, ami viszonyleg jol turi, van ami berreg/kerreg, van olyan, ami sipol, mint pölö az Asus StarIce ventije, vagy a Delta FFB1212EHE.
A kapcsolasi frekvencia foljebb tolasaval (a hallhato tartomanyon kivulre tolasaval) a zaj nagyresze megszunik, marad a gyak. 0%-100%-ig szabalyzohatosag, es a minimalis hoveszteseg.
Kondenzatorozassal lehet kiserletezni, en nem jartam sikerrel. de 32kHz-es frekivel, es eleg alacsony kitoltesi tenyezovel az emlitett Delta FFB1212EHE-t is le lehet venni olyan sebessegre, hogy szinte latszanak a lapatok. Bővebben: link (a felvetelen a billentyucsapkodas en vagyok, nem a venti)
</szofosas>
ja, egyebkent egy lehetseges megoldas egyszeruen egy ugyan olyan kitoltesi tenyezojo, de magasabb frekvenciaju PWM jel ventire kuldese lehet, ha kell a szoftveres szabalyzohatosag.
[Szerkesztve] -
Bubu79
addikt
válasz
BlueSkyBoy #35 üzenetére
Itt csak a csere segít! Sajna elég ramaty minőségű ventiket pakol a ViPower a Super Rack-jeibe, nálam nem egész fél év alatt esetenkénti használat mellett szerteszét kopott a venti siklócsapágya ( jó, ha 40 alkalommal üzemelt, csak akkor van benne vincsi, ha hoznak bele ) Én kikötöttem, szerencsére a házam jól szellőzik, a hátsó venti átrántja ezen is a levegőt.
Lehet ugyan kapni kb. 500 HuF-ért ventit, de nem hinném, hogy ez sokkal tovább tartana; nem tudom, de lehet, hogy a nevesebb ventigyártók is készítenek ilyen méretben, utána kellene nézni. -
BlueSkyBoy
tag
nekem a rack -em csinája ha bekapcsolom berreg de nem tudom mi csináljak vele
ha nincs bekapcsolva akkor nem csinálja úgyhogy biztos a rack adja ki a hangot kérlek segítsetek
-
zoz982
csendes tag
nekem a proci hűtőm ien dirr-durr drrrrrrrr fajta
melegszik picit a proc, oszt má nyomazja is 3200 rpm-en
jó kis gyári fos. bár nálam nem a venti az igazán zajos, hanem a ház, ahogy elkezd tőle rezegni, mikor begorombul az istenverte
-
DewiL
senior tag
nos én is így voltam ezzel DE
az Artic igen is jó és az ICEQ2 is CSAK
ez egy szerencsétlen kombináció ATI+AC
ugyanis mint meg tudtam az X800 ugy szabályozza a ventit hogy 1pillnatig ad kakaót a ventinek 1 pillanatig nem tehát szaggatottan (talán fél szinusz görbe) és ezért berreg alacson fordulaton és 100% on nem a gyári megoldás ezt tolerálja az AC nem
és végülis én nem fogom befujni wd-40 mivel ez a motor hangja (felpörög-leáll) és ezen nem segít ez a spray
szó mi szó az artic jó pl a proci hűtőm is az és semmi hangja és nagyon jól hűt az iceq is csak ez ugye kicsit berreg -
Frenky89
addikt
Nekem is hasonló problem merült fel egy IceQ-val, de felnyomtam AtiTool-lal 100%-ra és akkor nem csinál ilyen berregő hangot.
Jah és mindenki el van ájulva az Artic-tól, de most kicsit megrendült a hitem nekem ismiért nem lehet rendes ventit rakni egy ilyen egyébként fasza hűtőbe? És ráadásul nem is csak berreg de rezonál is mintt állat!!!
-
WEBER
tag
ugy uyg
( akármelyxik autósboltban 500-600 ft )
ez egy olyan kenőanyag a lényeg hogy a ventiből kiszedi a port és jó csúszást, kenést biztosít neki
az imént volt a kezemben egy 4-5 éves a portól már teljesen beállt pI-nek a ventije.
kicsit belefújtam megmozgattam és azóta tökéletesen megy ( a vid karit hűti a másik oldalról)
[Szerkesztve] -
Konflikt
addikt
elég univerzális cucc eza wd-40. Vennem kéne vmikor
-
xcbiker
addikt
miért berreg? - háme hajcsaja zokszigént!
-
Blackdeath
aktív tag
és ezt a WD-40-et hova kell fújni?
mert én inkább motorolajat használok, tudom, hogy nem túl jó, de sajna lusta vagyok műszerolajat venni.
de ne féljetek, a motorolajjal olajozom az összes rossz ventit a gépemben, a legöregebb venti 1 tápventi, yate loon 8cm-es, tápból kiszedett, valszleg csúszócsapágyas, és már vagy több mint 10 éves, de még mindig remekül muzsikál, zaj nélkül!
hála a MOL Turbo Diesel 15W-40 motorolajnak!
[Szerkesztve] -
DewiL
senior tag
Szerintem én beszerzek egy ilyet
kösz a linket
[Szerkesztve] -
erdey_a
addikt
Gugli iz ja frend!
Bővebben: link -
DewiL
senior tag
jah igen azt én is akartam kérdezni mi is eza wd-40 és hol lehet beszerezni?
-
WEBER
tag
neked is
és általában mindenkinek azt ajánlom hogy gyakra portalanítsátok a házat
és a ventibe fújjatok néha wd-40 -et az mindent megold
nálam bevált és még a 2-3 éves nf7-emen sem ment tönkre a gyári csipszet hűtő pedig az asztán mindenkinek fél év után elszokott a por miatt szállni -
Konflikt
addikt
Nekem a rohadt rack ventiim berregnek, mikor bekapcsoloma gépet. Majd jol benyomoma rácsot, megálitom egy pillanatra, aztán elhallgat.
a ViPower rack ventik egyszerüen szarok. Olyan szinten, h az már hihetetlen. Kb. 3 honap alatt nekiállt berregni, azóta csinálja bekapcsoláskor, egyiket leis huzam már.
Sztem kend be vmi csuszoanyaggal, vagy vidd visza(garis ahogy irtad) -
LukE
veterán
vagy alacsony frekis PWM. Van venti, ami eleg jol viseli, van ami kevesbe jol, es traktorhangot vagy epp eszeveszett sipolas hallat ha hangfrekvencias tartomanyban van a PWM frekvenciaja.
32kHz az altalam probalt ventikkel mar jo volt. Minimalis +zaj/morgas/zorges volt, de a minimalisat ugy kell erteni, hogy normalis ember nem hallja meg. Gepbe szerelve 1m-rol mar valszeg en sem tudnam megkulonboztetni. -
stol
addikt
Kell letölteni, anit-berr patch-et, és felinstallálni, aztán, majd jólessz.
(komolyan: anyaghiba, szar centirozás, csapágyhiba, vissza garrba, ha nincs, akko' kuka) -
zoszt
tag
Lehet, hogy neked is ez a gondod:
Bővebben: link
Ha vadi új szerintem próbáld meg gariba kicseréltetni, hátha kapsz olyat ,ami nem csinálja. -
DewiL
senior tag
igen erre már én is gondoltam le is húztam a két 12cm-es rendszer ventit és akkor is ezvol így mostmár csak a proci hútő lehet bár szerintem az kizárt mert teljesen szabadon van (AC Silencer 64 Ultra TC) más meg nincs esetleg a táp de az már nagyon messzire van a vgatól és az is zsinte hangtalan esetleg a winyók zavarhatnak be mert 2 is van a közelébe bár ebben sem vagyok biztos de majd lehúzom őket és megnézem ugy is.
-
bbchris
senior tag
Nekem is sajna már pirceg egy-kettő . A mobilracknek a ventijei zizegnek már gondolom a siklócsapágy kivan már lassan kezd elélvezni és megérik a cserére . Ez van amit még talán lehet tenni egy kis műszerolaj a hátuljába , máramelyiknek van egy kis lyuk . Addig tényleg berregni fog sajna .
-
Yaye
őstag
Elképzelhető esetleg, hogy valamelyik másik forgó alkatrésszel interferál a rezonanciája. Mindkettő kelt valamilyen, közel azonos frekvenciájú rezgést, egyenként önmagában egyik sem gond, de együtt a kettő periodikusan erősíti egymást. Talán.
Nekem két vinyó csinálja ezt, egyenként némák, de együtt a kettő szakaszosan rezonál, akármilyen passzentosan össze van csavarozva minden.. -
DewiL
senior tag
nem szétszedni semmiképpen sem fogom
amúgy ha a fean speedet le veszem nullára akkor sem melegszik szépen lassan nő majd ha eléri a beállított hőfokot mondjuk 45 akkor belepcsol a venti ezzel csak az a baj hogy 45fok bekapcs 1mp eltelik 44fok kikapcs majd újra ez meg így nem jó tehát marad alapon így magát szabályozza
most kivettem a kártyát de semmi küönöset nem láttam rajat ugyhogy nem értem
nah de mind1 majd megpróbálom azért kicseréltetni
egyébként lehet már csak azt akarom hallani hogy berreg mert nem hangos egyáltalán de akkoris berreg nah ezt jól megmondtam
[Szerkesztve] -
DewiL
senior tag
vatta új vidkari venti (ICEQ2 es hűtés tehát nem gagyi)
ha kikapcsolom a ventit (szoftver) akkor valóban elhallagt
de majd kiveszem a vga-t és megnézem közelebbről
esetleg megpróbálom majd valahogy vissza cserélni (ez amugy garis dolog?) -
The DJ
addikt
Az élet nagy kérdései...
Azért berreg, mert kivannak a csapágyai vagy koszos és egy tisztítás nem ártana neki, valami kenőanyaggal is be kellene kenned, hogy megelőzd az újabb berregést.
De ha nem akkor marad a : brrrrrrrrrr brrrrrrrrr brrrrrrrrrrrr
MOD: Még mindig nem tudok írni
[Szerkesztve] -
DewiL
senior tag
Teljesen új a ventillátor és berreg (szakaszosan így brrrr-brrrrrrrr----brrrr-brrrrrrrrr nem röhögni
) főleg kis fordulatszámon néha abba hagyja de csak rövid ideig
mi lehet a baja
vissza vinni nem tudom sehova szóval a garis csere kizárt
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Nyaralás topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
- Tőzsde és gazdaság
- Nagyobb kijelzővel érkezhet a harmadik Apple Watch SE
- Reklámblokkolók topikja
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest