Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Apple notebookok
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vyndree
őstag
-
Vyndree
őstag
válasz Magnum_ #47979 üzenetére
Pana fz38 volt nekem, kb 30-35 körül beszerezhető. Az fz18 ennél olcsóbb lesz, viszont tudásban is az a szint alatt van ami neked megfelel. Megfelelő háttérmélységgel fz38-nél nem is kell maximum zoom, kisebbel is könnyen elérhető a háttér elmosása. 10-12x-nél még nem olyan sötét és könnyű is kitartani.
Szó volt a fényviszonyokról. Egy portrénál úgyis lesz fény, mert nyilván nappal, jó viszonyok között fogod készíteni. Este a sötét szobába, vagy az esti városban nem fogsz próbálkozni. Ebben a kategóriában ez sajnos megkötés.Jelenleg Sony a3000 gépem van. 60-65e-ért garanciálisan meg tudod venni, majd ha a költségen csökkenteni szeretnél a kitobit eladod 30-35-ért, veszel hozzá egy adaptert (900Ft) és egy Helios vagy akármilyen fix obit 4-6eF-ért. Ha ügyes és szerencsés vagy 40 alatt kihozhatod, APS-C szenzoros, 20Mpixeles, nagyjából NEX-5r tudású géped. Annyi a bibi vele, hogy a kijelző és kereső felbontása gyengébb mint elvárható lenne, de hidd el hozzá lehet szokni, lehet vele dolgozni. Ebben meg fognak cáfolni, mert négyszer kevesebb képpontból építi fel a képet a keresőben, de nézd meg ha teheted, próbáld ki mennyire zavaró ez neked.
Pentacon 50mm f/1.8 obit használok, ilyen elmosást csinál. Ezek a képek nem túl mérvadók neked, mert elég közelről készítettem (30-35cm), a háttér viszont olyan 4-5 méterre volt. Ha érdekel és tudod milyen messziről szeretnél portrézni, akkor megpróbálom tesztelni, szimulálni neked ha érdekel. -
Lassú Víz
addikt
válasz Magnum_ #47983 üzenetére
Arra készülj fel, hogy a csúcskompaktok kb. annyit tudnak mélységélességben mint egy croppos DSLR kitobija. Talán az f1.4-es Pana LX jobb. A háttérmosáshoz fontosabb, hogy legyen a téma meg a háttér között elegendő távolság. A linkelt írásban is, ha megnézed, hogy milyen szűken van egy-két kép komponálva, amiből megsaccolod, hogy mennyivel lehetett közelebb a fotós mint a háttér, akkor rájössz, hogy ezt te is megcsinálhatnád, ha a világnak ezen a felén hajlandóak lennének az emberek a kamera elé állni.
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
jjeahh
nagyúr
válasz Magnum_ #47985 üzenetére
olympus e-p1: [link]
nex = sony nex, pl. ez használtan bagóért megy már: [link]
az aláírásomban lévő linken kb láthatod, nekem egy ilyen kis géppel + fényerős 50-es obival kb. milyen mosást sikerült kihoznom, van pár portré is persze mint írtam, egy ilyen milc + natív fix szett azért többe fog fájni mint 50k...én mondjuk régi manuális obikat használok, ezek csupán pár ezer forintba kerülnek, így az egész szettem (gép, táska, derítőlap, 5db objektív, szűrő stb) nem került 50k-ba de valszeg ezek nem neked való cuccok, mert odafigyelést, babrálást követelnek, és te elvileg pont ezért nem használtad ki a dslr-t[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
jjeahh
nagyúr
válasz Magnum_ #47983 üzenetére
igen, erre gondoltam. a milc-ek meg nem olyan drágák, egy használt nex + 50mm F1.8 Mo-n nem tudom, de ebayről pl. kijön 90-100k-ból. nekem olympus m4/3 vázam van, az is kb 25k-ba fájt szinte újan, 1000 expóval, inkább az obi az amire többet kell szánni, a vázak értékvesztése milc fronton sokkal gyorsabb, mivel mostanság gyorsabban is fejlődik ez a szegmens
[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
jjeahh
nagyúr
válasz Magnum_ #47981 üzenetére
nagy háttérmosást egyik olcsó kompakttól se várj, max annyira ha fognak mosni mint egy dslr kitobival. ezt már linkeltem, de linkelem még egyszer, az olympus xz szériától kb. ennyi mosást várhatsz: [link] itt van pár portré, láthatod mit tud a tele végén...ha ennél lényegesen jobb mosást akarsz akkor sztem ne kompakt fronton keresgélj, és többet kell szánnod rá....pl egy használt minél nagyobb szenzoros milc + fényerős fix már tökéletes lenne portréra, csak ezzel meg az lenne a gond, hogy ha nem csak portrézni szeretnél, akkor a fix obi gyútávja korlátozna néha (ergó nincs nagylátószög, nincs zoom)
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz Magnum_ #47979 üzenetére
nem tudom, nem próbáltam, de íme egy kis spec összehasonlítás mondjuk egy xz-1-el:
pana szenzor méret: 1/2.5" vs oly szenzorméret: 1/1.63" , ez alapján kb látod a kölönbséget
pana obi fényerő: F2.8 - F4.2 vs oly fényerő: F1.8-2.5...gondolom ezt sokat nem kell magyarázni...és akkor ott a jobb jpeg motor, komolyabb felépítés, ficsőrök, stb. tudom, hogy egy ilyen dslr másolat szuperzumm "komolyabban" néz ki, de alaposan gondold át, nehogy aztán átess a ló túloldalára és a bridge-t azért ne használd majd mert a képétől elszörnyedsz...
tehát, megvetehtsz egy ilyen zoom izét is nyugodtan, én nem foglak ledumálni róla, de 50k-ba jobb is belefér.[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz Magnum_ #47977 üzenetére
én nem, mert nem tudok, az olcsóbb bridge gépek képminősége engem még sosem győzött meg, minimum az rx10 az a masina, amire hümmögtem egyet, hogy na ez már valami sima szappantartó kompaktból meg olympus xz-10 vagy egy használt xz-1, panasonic lx...
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz Magnum_ #47974 üzenetére
bridge-el is lehet valamennyire tele végén, de nagyon távol kell menned az alanytól, és nehéz kitartani. ahhoz, hogy kényelmesen portrézz vas fronton fényerős (legalább kistele) obi kell és minél nagyobb szenzor.
-
jjeahh
nagyúr
válasz Magnum_ #47971 üzenetére
há nem tom, miért pont bridge? nekem van valami fuji szuperzoomom, de az ennyire nem mossa a hátteret: [link] valszeg egy xz-10 is hasonló eredményt ad, és ha jól tudom 50k-ba fáj kb. egy bridge gép a tele végén sztem csak napsütésben, erős fényben nem fog maszatolni, de akkor sem biztos...a fujim jpeg motorja pl alacsony iso-n is úgy hazavágja a képet, hogy nem igaz
-
Magnum_
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest