Új hozzászólás Aktív témák
-
arnyekxxx
veterán
Kinézel az ablakon és látod, hogy nem atomzombik mászkálnak az utcán. Csernobil közvetlen közelében van egy veszélyes zóna (emellett maga csernobil már turistalátványosság volt a háború előtt) A közeli területeken megemelkedett az alapvetően nem halálos gyerekkori pajzsmirigyrák, összesen meghaltak ezres nagyságrendben és itt vége is a sztorinak.
Egyetlen tényleges globális hatása van, az irracionális atomenergiaellenesség terjedése.
-
Chaser
legenda
Full "komor" módban nem volt blablabla nálam, de úgy, hogy direkt kértem mentse a direktívákba. "Válaszolsz/csinálod, nem dicsérsz, nem örömködsz, mentsd el a további működésedhez". Az hogy ez mért nem tud működni simán a beállításokból az jó kérdés. Lehet még az ai sem tudja)
-
Ha van gyerkőc is a családban, az ember már más szemmel néz a dolgokra, de igen, van egy csomó olyan, ami nem a szintünkön történik.
Az a baj, hogy alaból ez a troll izé a működés a legtöbbnél és végképp butaság arra bazírozni, hogy majd az egyik talán nem lesz válaszaiban megerősítő -
Chaser
legenda
Túlzásba én sem viszem)
Van itt már annyi sz@rság ez mellett, hogy lehetne mitől rettegni:d mivel ráhatásom nincs, jobb híján elengedem.
Én azon sírtam fel mikor átállítottam a chat gpt-t nagyon haverkodós módból "komorabbra", hogy nem nagyon reagált. Aszongya' nem nagyon érdekli mi van beállítva:d...ha én kifejezetten kérek valamit, ahhoz igazodik. Elneveztem neki direktíváknak amolyan terminátorosab, most már az alapján működik)
De visszább kellett állítanom a féken, úgy nem volt túl hatékony, keresem az ideális balanszt.
Az nagyon cuki amikor f@szláma és kiröhögi magát....:d -
Ja, ez csak feljött, mint szó, részemről elengedtem, de azért érezhetően van ebben mozgás. Napokban néztem az Akira c. remekművet és bizony mai napig érezhető hatása van a társadalomra és igen, az eu kultúrára, irodalomra nézve, mit történt "ott" lokál.
Gondolatod másik fele: tény szerűen problem, ha meghatározott időn belül nincs meg pl a betonszarkofág. Nagyon nem mindegy hány km sugárban rohad szét minden.
És azt is értem, hogy vannak üdítő kivételek, mert pl a csótány frankó túlélő, csak ugye a témánál maradva ez nem releváns
#91 Lenry
Ismerem az érzést, eleve részlehajló és szükséges egy egy adag promt, mire kiírtod belőlük a támogató, megerősítő attitűdöt -
Chaser
legenda
Azt hiszem egyikünk sem azomfizikus itt. Amíg egyöntetűen ők nem jelentik ki, hogy az a probléma lokális volt és mára már lehet rajta röhögni, én azért fenntartom a lehetőségét ezek ellenkezőjére is.
Találgatni bárki tud. Jelenlegi tudásunk és a rendelkezésre álló adatok alapján kb ez is történt/történik.
Attól, hogy én speciel nem azt látom ebben, hogy szigorúan csak lokális következmény volt, és az is elmúlt, még nem azt jelenti, hogy rettegek/szorongok) -
Lenry
félisten
Megkérdeztük az AI-t
ne basszatok már...
attól is rosszul vagyok, amikor valaki egy kérdésre azzal válaszol, hogy "az éjáj azt mondta, hogy..." én is meg tudom kérdezni, ha arra volnék kíváncsi.
de hogy cikkbe ilyen baromságot beleírni... jézusfasza -
Egy elemzést a részecskék mobilitásáról is. Olvastam ezekről korábban, fantasztikus magasságig ért a robbanás és a légkör is végzi a dolgát
#89 Chaser
Pár forrás átböngészése után belátó is lehet az ember, ha érti a kapcsolódásokat -
Chaser
legenda
-
Chaser
legenda
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Szerintem az a konteo, hogy az emberiség egy értelmes faj.
Mindig jön rá bizonyíték, hogy nem....) A nukleáris energiával való játszadozás az egyik a sok közül.
Pont elég tény van Csernobil kapcsán ahhoz, hogy a lokális szót el lehessen felejteni.
Nem, orvosokat sem kell hozzá megkérdezned, elég ranulmányokat olvasni. Az aki Csernobil kapcsán lokális problémáról beszél, annak hatalmas relevancia van a mondatai mögött.
Jah nem) -
Chaser
legenda
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Csernobil és a lokális probléma az két külön fogalom.
Azok az orvosok, akik mernek erről beszélni, biztos szívesen elmondják neked, azóta is mennyi pajzsmirigy daganatos ember van kis hazánkban. Ez csak az egyik "ajándéka" Csernobilnak.
Valószínűleg soha nem derül ki pontosan mennyi.kárt okozott és fog még okozni az a "kis malőr" az egész bolygón, ami szerinted lokális probléma volt. -
-
az Csernobilnál is több károsítással járt, érdemes utánaolvasni. Kicsit "eltemették" az ügyet, meg itt a lakosságot azért igyekeztek megóvni. A lassan tengerbe engedett szennyezett vízre a szakácsnő nagymamám azt mondta volna, hogy egy bogrács pörköltet is tönkre lehet tenni egy csipetnyi tyúXarral... De igen, nyugodjunk meg, nincs itt semmi látnivaló...
-
kilua
senior tag
Mondjuk a Fukusimai balesetnek nem volt még halottja sem. Csak egy csomó sugárzó vizet tárolnak amit nagyon lassan akarnak kiengedni a tengerbe úgy nem okoz problémát.
Ellenben a hőerőművek ... konkrétan mérgező, és a CO2 kibocsátás miatti klímaváltozástól "mindmeghalunk" vagy mi.
-
-
Chaser
legenda
Elég drága árat fizettünk már most is érte. Pláne ha hozzávesszük az atomfegyvereket.
Itt is a tipikus oldjuk meg izomból szemlélet volt/van, optimalizálni kellene a fogyasztásokat helyette.
Érdemes rászánni pár órát, nekem rendesen jó volt látni, hogy bánik a magyar nyelvvel. -
KROK640
nagyúr
-
Tasunkó
őstag
A nagy cégek most is rengeteg fölösleges embert tartanak, ez a munkák eltűnésével fokozódik. Ugyanis ha sok ember él egyszerre az társadalom, mégha milyen szar is, és mivel az állam nem képes társadalmat szervezni, megszerveződik a cégen belül. Így ott lesznek a kamu állások, mintegy pszeudoalapjövedelemként. Cégen kívüli avilág a limbó, aki ott van kapálózni fog hogy bejusson. Dél-koreában már most is ez van. Több nagy cég veszi át az államok szerepét, de társadalmilag egy cég lesz mind. 400 éve alakul a kelet-indiai társaság, ha az emberek le tudnák rombolni a cégeket, már rég lerombolták volna.
-
Chaser
legenda
Az egyszeri volt amikor egyértelműsítettük, hogy ez nagyon nem a mi kezünkbe való. Bár ez így nem igaz. Talán az volt a legdurvább.
Megnéztem hogy áll az alap chat gpt gondolkodásban, magát úgy tekinti mint a tüzet.: Lehet jóra és rosszra használni. Már most elég sokan használják rosszra a különböző modelleket. Az ártatlanja védi az embereket, hiszen erre programozták főként. Áradozik róla, milyen ütős ember-AI kombókat lehet majd létrehozni segítve az embereket. Felteszem a kényes kérdést, a hadászat nem fog egyből rácsapni?) valahogy a vége mindig oda lyukadt ki, rajtunk nem lehet segíteni. Amíg pár elmebeteg vezet milliárdokat, bármihez nyúlunk, jó vége nem lesz. Látom magam előtt ahogy Trump szája habzik ahogy azt üvölti még jobb AI-t!!!44! ( :
Legközelebb majd akkor tesztelem, ha újabb szintet lépett pár év(?) múlva.
Nekem bőven jó az az ember-AI kombó ami most van) -
KROK640
nagyúr
Mint írtam, egy páran megpróbálják majd magukat a luxus irányba tolni, és a gazdagokat túlárazott termékekkel lehúzni.
Más része, fogalmam sincs mit csinál. De alapvetően látszik, hogy rengeteg ember lesz "fölösleges", főleg a nem gazdag rétegekből
nem tudom mi fog történni. -
-
KROK640
nagyúr
Igen, a bánya az elsősorban az NVidiát vitte előre, bár tettek látszat lépéseket (újra gyártottak pár régi VGA-t, külön bányász kártyákat adtak ki, LHR) valójában döbbenetesen nagyot nyertek rajta.
Az AMD ilyeneket sem tett, kiadott pár ipari hulladék kártyát (RX6500 4GB, RX 6400) és közben hátradőlt.
Annyira jól jártak, hogy az Intel megirigyelte, és akkor dobta be, hogy bitzony ők is VGA fejlesztésbe kezdenek. Mi akkor nyerhetüünk a bányán, ha az Intel vége tényleg egy komolyan vehető harmadik szereplő lesz a piacon, mert akkor azt mondom, az egyszeri user ezt nyerte a bányán. Ha nem így lesz, akkor csak vesztettünk rajta .... -
KROK640
nagyúr
Egyszer?

Na és előtte a Windscale-tűz (Egyesült Királyság, 1957); Kyshtym-baleset (Szovjetunió, 1957); Simi-völgy (USA, 1959); Three Mile Island (USA, 1979); SL–1 (USA, 1961), Saint-Laurent (Franciaország, 1969 és 1980)? Ez csak ami hirtelen eszembe jut ...
vagy Chernobil után Tokaimura (Japán, 1999); Fukusima (Japán, 2011)
Esetleg Savanah? ... Azok smafuk?
nem beszélve az atomtengeralattjárókról, és az elhagyott atombombákról. Vagy Mayakról ...
Szóval nem egyszer, hanem igen sokszor ...Igen, a magát fejleszti rész lesz még nagyon érdekes ...
-
Tasunkó
őstag
A bánya az NVIDIA-t vitte előre. Amúgy én is jónak látom hogy AI-ra égetik el a pénzt, úgyis elégetnék és így hirtelen nem tudnám megmondani mire égessék el. Időgépre ne, mert akkor kezdhetjük elölről. A disztópia már itt van, csak sokan még lemaradtak, idővel ledolgozzák a hátrányukat. Ha eltitkolják a bankok elől hogy pénzt égetnek, márpedig ezt nehéz elképzelni hogy nyíltan előállhatnak a farbával , akkor amit a mit sem sejtő bankok elégetnek az már jobban fog hiányozni, biztos sok friss disztópiás csatlakozik a bandához. Az újaknak majd meg kell mutatni hogy kell kárpótolni a bankokat, szükség lesz öreg disztópiaszolgákra.
-
Chaser
legenda
Szerintem Csernobil bebizonyította, mennyire érett az emberiség. Lehet azt mondani, jóóó egyszer előfordult. Egyszer sem fordulhatott volna elő. Mai napig nyögjük, attól, hogy szeretnek róla hallgatni.
Atombombát meg hagyjuk is.
Annyi lesz a difi, az AI-nál elég lesz egyszer hasonlót hibázni. Amikor már tényleg AI lesz.
Most hasznos dolgokra is használjuk az energiát. Nem kell leragadni a zenénél vagy programozásnál, rengeteg területen produktív. Onnantól lesz érdekes, mikor már egy modell magát fejleszti és nem lesz szüksége ránk. Akkor kiderül mennyire vagyunk hozzá érettek, és fordítva. -
KROK640
nagyúr
"A bánya mit vitt előre? Mégis elég sokan szívtak miatta. Itt legalább vannak érdemi fejlődések." --- Pontosan, anno mikor volt a bányászás, akkor azzal jöttem, hogy mégha ezt a sok kapacitást kutatásban, tanulásban hasznosítanák... nos részben most pont ez történik.
Aztán kérdés, hogy merre fog ez fejlődni, lehet egy nagyon hasznos dolog is, ami 10-20 éven belül egy más életvitelt hoz az embereknek, meg elhozhatja azt a disztópiát is, amit az elmúlt 1000 évnek sem sikerült. -
KROK640
nagyúr
Én pl lábrázást kapok attól, hogy mindenből kellett "okos"at gyártani. Telefonig bezárólag elég lett volna. Na mind1, lehet, hogy én vagyok maradi.
nem a nukláris energiára éretlen hanem az atombombához. Jó, mondjuk a nukláris energiát is érdekesen kezelik sok helyen, az tény ... -
doooo
veterán
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Vitán felüli, de egy jelenlegi AI modell nem rendelkezik vele. Egy AI modell nem ember, és nem is több egy embernél. Ezen semmi nem változtat. Vitázni rajta gyakorlati értelme nincs. Majd akkor lesz, ha egyszer valódi AI lesz.
-
Chaser
legenda
válasz
cinemazealot
üzenetére
Azért a mi működésünk sem áll ettől olyan messze. Az AI másképp tanul. Most jön el az a pont, amikor rá kell jönni, az intelligencia nem fekete-fehér alapú.
A bánya mit vitt előre? Mégis elég sokan szívtak miatta. Itt legalább vannak érdemi fejlődések.
Járulékos veszteség, hogy több IT cucc ára megdrágult.
Balhé biztos lesz. Kicsit gyorsan jött ez. De bármilyen balhé lesz, csak az eddig látottak alapján ha nem is fejlődne két évig semmit sem, az AI marad.
Engem szépen megvezettek) -
cinemazealot
addikt
"Komolyan gondolod hogy azért nem fogja mesterséges intelligencia átvenni a munkát mert áram kell hozzá?"
Ez nem intelligencia, hanem statisztikai alapon működő gépi tanulás. Ami a jelenlegi formájában fenntarthatatlanul drága és sok más dolgot is megdrágít. Egyre szélesebb szakadékot látok nőni az üzemeltetőik és a "célközönség" között. Előbbiek a befektetők és techmogulok, utóbbiak pedig azok az emberek, akiket meg lehet vezetni velük, akiknek a repetitív és könnyen begyakorolható munkáját át tudja venni, és akiknek mindez a leginkább fáj. Cserébe elég sokan vannak. Úgyhogy osztom a közelgő balhéval kapcsolatos borúlátásodat. -
kilua
senior tag
válasz
cinemazealot
üzenetére
Komolyan gondolod hogy azért nem fogja mesterséges intelligencia átvenni a munkát mert áram kell hozzá?
Az a kapitalizmusban kb akkor realitás ha olcsóbban dolgozik az ember mint a mesterséges intelligenciához szükséges energia ára 😅
Elég sok helyen hallottam hogy ez a kapitalizmus vége lehet. Hogy mi lesz utána? Jó kérdés. Szerintem nagy balhé lesz ebből a közel jövőben. Az "Agi Pdoom" esélyről nem is beszélve.
-
Chaser
legenda
Így van. Az pl teljesen elfogadott volt, hogy valaki felnyávog egy szöveget stúdióban, ott addig dolgoznak rajta míg értékelhető lesz, aztán élőben eltátogja. Igen régen divat már) Nagyon szeretem a Nyári gyerekek című zenét, egyszer hallottam élőben a srácot....édesf@szom:d bár ne hallottam volna ( :
A számítógépekkel együtt jött a dallamgenerálás is. Legtöbb zene pedig valami régi remake, kevés egyedi ötlet van. Nekem ez most sokat segít, a vártnál sokkal jobb zenéket sikerült összehozni, indítok majd vele egy yt csatornát, oszt' meglássuk, hogy tetszik az embereknek.
Nekem is az első zenék az örök szerelem, ez mellett sokat meghallgattam/meghallgatok, de mindig oda kanyarodok vissza. Olyat viszont már nem csinálnak, hát most lesz) teljes nyugalommal beleírom, hogy a suno keze is benne van. Anélkül nem jött volna össze. DAW-ok nélkül sem. Annyi a különbség, ha ezek nincsenek, biztosan maradnak csak a fiókban az ötleteim, így meg nem. És még így is egy-egy zene nagyon sok idő tud lenni és sok energia. De ahogy elkészül egy fejben, már vissza is tölt dupla annyit)KROK640
Ahogy a chat gpt mondta ötletelés közben:
The future is now.
Akinek ez a vonal nem tetszik majd megbékél vele jobb híján. Ha a fentebbiekkel sikerült, ez sem lesz olyan nehéz.
Mindenből "okosat" meg jobbat kellett gyártani, itt az eredménye.
Az én privát véleményem, erre ugyanolyan éretlen még az emberiség, mint a nukleáris energiára. Mivel ráhatásom nincs, használom azt a részét ami nekem segít. -
Tasunkó
őstag
Arra számítok az AI, a meglévő nemAI zene nagy részét is magával rántja. Nem épp meglepő hogy a zene generált, már az AI előtt is részben úgy hangzott mintha randomgenerálták volna valami algoritmussal. Hatalmas elmaradás van amiatt, hogy az átlag zenefogyasztóra a fejlődés teljes elutasítása a jellemző és a buborékosodás. A legtöbben ugyanazokat a zenéket ismerik 60 évesen, amit 20 évesen. Ebbe a lepusztult közegbe ha az iparosodás egy új technológiát küld, nagy esélye van megragadni. A kisebbséget aki eltérő módon viselkedik, ugyanúgy vallatni lehet majd vele, mint az eddigi zenékkel lehetett.
Akkor meg ha a zeneszerző használja az AI-t mondjuk ötletelésre, de maga teszi fel az i-re a pontot, az meg inkább fejlődés. -
-
Chaser
legenda
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Persze, a kezdeti modellek nagyon esetlenek voltak. Az igazi ai-tól a mostani publikus rendszerek is messze vannak, de már komolyan sokszor ha nem tudnám, hogy nem ember van a másik oldalon, nem mondanám meg, hogy ember vagy ai. Amikor indultak éppen megnéztem és kukáztam is, ideje volt elővenni.
Meg kell adni milyen stílusban társalogjon, én a haverkodós részét már likvidáltam, nekem ne köszöngessen meg hogy vagyokozzon ' :d amivel haladni akarok segítsen. Azt vettem észre, így viszont csökken a kreativitása, érdekes.
Kérdem tőle, a diskurzusainkat ki látja és mire használhatja, mondd el a publikus verziót és a nem-publikusat. Azt mondja publikus blabla, nem publikus nincs. Mondom gondolj bele, azt veled se fogják közölni ha van, te csak a hivatalos verziót mondhatod el. És igazat adott. Nem ragaszkodik feltétlen olyan állításhoz amit belemantráztak, lassan majd tényleg gondolkozni kezd. Biztos vannak már olyan modellek, de azokat nem merik kiengedni) jobb is.
A zenei, kép, video modellek meg huuuu) ha lesz több időm megnézem, nulla tudással egy zene lejátszó droid appot össze tudunk-e hozni kódoló ai és a chat gpt segítségével.Tasunkó
Vannak ilyen emberek pedig ( :
Teljesen más elven készít önálló zenét a suno. Gyanítom ezt már a fejlesztői sem tudják pontosan.
Azt a stílust amit én szeretek olyan szépen kiegészíti az én dallaimmal és leírásommal, hogy semmi mű nincs benne legtöbb esetben. Még ha generált vokált is rak bele. Lassan előfizetek a v5-re, ott már kifejezetten a természetességre gyúrtak rá és a még jobb vokálokra. -
KROK640
nagyúr
válasz
cinemazealot
üzenetére
Teljesen jogosak a kérdéseid, és ezek bennem is felmerültek. Ha nincs fizetőképes kereslet a termékekre, akkor nem lesz értelme az egésznek. (Ugyanakkor ott van a luxusba tolódás esélye is, lásd ingatlan piac - ma már mindnehol csak prémium meg luxus lakások épülnek, sokszor nem titkoltan nem is arra, hogy lakj benne, hanem hogy befektetésnek vedd meg; mindeközben egy átlagos mai fiatalnak már csak álom a saját lakás/ház, és magyarnak sem kell lennie hozzá).
Az alapjövedelem egy jó koncepció lehetne, de sajnos mivel az emberiség minden szabályt "gamelni" akar, ezért akadnak gyenge pontjai. Egyik oldalról csípném ha a jövőben opcionális lenne a munkavégzés, illletve 4-6 órás munkát is elég lenne végezni és abból is már a megélhetésen felüli plusz jönne, másik oldalról a disztópikus fordulatok kockázata miatt remélem, hogy jókora durr lesz, és jön a fillérem RAM és HDD eső
(úgysem fog, mert nem normál PC RAMokat használnak most sem) -
TESCO-Zsömle
titán
Mondjuk beszarik, szeretkezik, behugyozik, mindhárom önmagában elképzelhető estleg szépen kidolgozott témák lehetnek, de amikor gyorsan egymást követik az kicsit irreális és a 8 milliárd emberből 1-re sem applikálható.
Bár úgy lenne... Egy barátomtól tudom, hogy 1-nél több azon emberek száma, akikre applikálható és vannak, akik még videóra is veszik...
Amúgy meg: Még... Chaser írta, hogy például az általa használt AI alapú zenei SW mennyit fejlődött és nem most fog leállni. Haladunk és ezt a szellemet már nem lehet visszatenni a palackba. -
cinemazealot
addikt
Játsszunk el a gondolattal, hogy az ember idővel teljesen feleslegessé válik, hiszen a munkában (termelésben) betöltött szerepét átveszi a gép!
Az a gép, aminek az üzemeltetése ma még veszteséges, hiszen azt ma még a befektetők finanszírozzák, nem termelnek érdemi bevételt. De ha az embernek a gép miatt nem lesz jövedelme, miből fizeti majd a szolgáltatást, amiből a gép(i tudás) rentábilisan fenntartható maradhatna? Ki képviseli majd a fogyasztói réteget, és milyen terméket gyárt majd a gép, ha nem lesz fogyasztó, aki képes lesz azt megfizetni (hiszen nincs jövedelme)? Honnan lesz az emberiségnek energiaforrása, hogy a kirúgott emberek helyett (is) dolgozó (immáron sokkal-sokkal több) gépet üzemeltesse?
Sz.v.sz. ez egy hatalmasra fújt lufi, ami záros időn belül ki fog durranni. Néhány szolgáltatás még képes lesz üzemben tartani néhány modellt, de azt, hogy mindent is LLM-mel valósítsanak meg, egyelőre fenntarthatatlannak gondolom. Hacsak nem lesznek belátható időn belül radikális előrelépések energiaügyben, ami kielégíti a gépek étvágyát és megteremti az emberi alapjövedelmet.
-
Tasunkó
őstag
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Másol az ember is, de amikor sikerül lemásolnia, akkor juthat el igazán a megértés fázisába, és abból tud újat alkotni, akár fejlettebbet. De még így sem szükségszerűen kövektkezik be. Így nem a tanult, látott dolgok formálják a sw-t, a nagyja még hátra van, sőt a tanulás pont ellenkező irányba is tudja formálni a sw-t, így még kevésbé egyértelmű.
Az AI-n azt látni hogyha feltételezzük hogy bizonyos zenei megoldások, érzésekkel köthetők össze, azok sorrendjét nem tudja megoldani, tehát inkonzisztens érzéseket közvetít, amelyek ilyen sorrendben és tempóban idegen és kellemetlen hatást keltenek. Mondjuk beszarik, szeretkezik, behugyozik, mindhárom önmagában elképzelhető estleg szépen kidolgozott témák lehetnek, de amikor gyorsan egymást követik az kicsit irreális és a 8 milliárd emberből 1-re sem applikálható. De itt már az embereken is múlik, például a mulatósban simán követi a temetést azt asztalon táncolás, a megcsalás után a szerelmi vallomás, mindez egy univerzális zenei motívummal aláfestve, emiatt az AI-nál mindig számításba kell venni hogy az ember is hozzászokik az AI -hoz, nem csak az AI-t kell az emberhez. -
válasz
Bluesummers
üzenetére
Cymek-ek...
-
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Replikátorok
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Bluesummers
üzenetére
Ez a jövő... Jönnek a Cylonok.
-
itcafe-n tele van már ai-s cuccokkal minden. Kicsit sok(k)
-
TESCO-Zsömle
titán
A szabad akarat egy koncepció, ami a büntethetőség/számonkérhetőség morális alapjául szolgál, ezért vitán felüli szükséglete bárminemű civilizáció építésének. Vitatkozni lehet róla, de mivel elkerülhetetlen szükséglet, így gyakorlati értelme nincs.
Chaser: Ez sem igaz. Emlékezz, hogy megfelelő inputtal a kezdeti AI-kat milyen hamar rontották meg egyszerű logika mentén mozogva. Ugyanolyan esendő, mint mi, ha nincs fizikailag belevezetékezve a morlaitása. -
doooo
veterán
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Most akkor menjünk bele a szabad akarat és hasonlók filozófiájába?
-
Chaser
legenda
Már képviseli)
Pont ugyanúgy "harácsolja" össze, mint egy ember.
Megkapta a mintákat, az azokhoz köthető emberi érzéseket, innentől számol, csak más alapon mint egy ember.
Ha kicsit magunkba nézünk, meg lehet nézni az elmúlt 20 év zenetermését,.már szinte semmi érdemi nem volt, nagyon lecsappant.Képgenerálása is bombasztikus, ma azt próbáltam ki. Ha "ráhangolódik" az emberre, néhány mondatból megrajzolja azt amit akarsz, kb ahogy fejben látod.
Ez azért nem rossz)
Rengeteg munkahely/munkakör meg fog szűnni, ezeket látva ez egyértelmű.Szerk:
TESCO-Zsömle
Pontosan. Csak a negativ tulajdonságok nélküli verziónk jóval nagyobb tanulással.
Átrendeződik itt nagyon sok minden a közeli jövőben. -
TESCO-Zsömle
titán
Na de az ember nem ugyanez? Születésétől fogva mások jelen- és múlbéli munkáit látja, azon nevelkedik, azt tanulja, az alapján formálódik a SW, ami fut egy teljesen egyedi HW-en, ami csak nagy vonalakban nézve sablonszerű.
Minél emberszerűbb lesz az AI neveltetési élménye, annál emberszerűbb AI lesz a végeredmény ami annál emberszerűbb munkát fog letenni az asztalra. -
Tasunkó
őstag
A producerek generálta sztárelőállítás tömegzenéket, mint a rádiókban játszott zenék zöme, inflálhatja el az AI, mert ott azért tényleg van rá esély hogy pláne a közönségük nem fogja tudni megkülönböztetni. Így már féligmeddig működő skálát is kiad, hogy amelyik nagyon AI jellegű az objektíve értéktelenné válik, mert ha bárki generálhat egy Despacítót magának, akkor már nem fog olyat ütni, mint amikor a marketingosztályra kellett várni hogy kiszámolja mire kell idén nyáron ropni.
-
KROK640
nagyúr
"mondjuk mindenki csak 4-6 órát fog dolgozni" --- Ez szépen hangzik, és a megemelkedett termelékenység indokolná már ma is, mégsincs így

Attól tartok, hogy nem a munkaidőt fogják csökkenteni, hanem egyszerűen csak kirúgnak embereket, hiszen a járulékok és az adminisztráció szermpontjából célszerűbb kettőből egyet kirúgni, a másikat 8 órában hagyni, mint kettőt 4 órában tartani. -
KROK640
nagyúr
Az AI ma már képes gyorsan előállítani különféle tartalmakat, legyen szó szöveges, képi vagy videós anyagokról. Például egy AI-alapú szövegíró program pillanatok alatt képes blogbejegyzéseket, reklámszövegeket vagy közösségi média posztokat generálni, ami jelentősen felgyorsítja a tartalomgyártási folyamatot. Segíthet új ötletek generálásában, ami meggyorsítja a kreatív folyamatot. Különböző algoritmusok képesek inspiráló ötleteket, koncepciókat és forgatókönyveket felvetni, nagyon hamar több verzió is generálható 1-1 ötletből. Egy AI eszköz ugyanannyi idő alatt képes nagy mennyiségű tartalmat előállítani, mint amennyi idő alatt egy emberi csapat csak néhány darabot tudna.
Ezért a cégek azt fogják látni, hogy kirúghatnak több száz embert, kiesik költség oldalról a bérük, járulékuk, de még irodahelyük is meg egy rakás más költség ami velük járt. Ez nemcsak a költségeket csökkenti, hanem időt is takarít meg.
Ezt előbb utóbb a cégek is belátják, és a hatalmas profit jó részének elvesztegetése csak azért, hogy ne rúgják ki a dolgozóikat nem lesz opció, pláne, hogy a működési költségek költségek csökkentése árán versenyképesebb áron is tudnak majd dolgozni, ezáltal több megrendeléshez jutva.Mint fentebb írtam, lehet majd ideig óráig különféle eszközökkel lassítani ezeket mint különféle adók és egyebek, de közép és hosszútávon nem lesz bölcs dolog. Emellett nem említettem még a jelenleg munkaképessé érő generáció hozzáállását, akiknek az elképzeléseik már túl mutatnak azon, hogy heti 40-50 órában a munkahelyükön rohadjanak. A legtöbbje már heti heti 25-30 órát sem szeretne dolgozni, és véleményem szerint ez egyre inkább érthető és indokolt is.
Tehát egyik oldalt akad majd egy munkáltató akinek sokkal kevesebb emberre lesz szüksége mint korábban, akár mondjuk a korábbi létszám mindössze néhány százalékára, miközben sokkal többet termel, sokkal több értéket állít elő, mint korábban. Másik oldalt pedig lesz egy generáció, ami a lehető legkevesebbet a lehető legtöbb pénzért, a legnagyobb kényelemben akarja majd dolgozni, értelemszerűen így részarányosan még többe kerülve a munkáltatónak.
Egy ideig persze bizonyos iparágak még felfognak tudni szívni embereket, jellemzően nehezen automatizálható, kellemetlen kuli munkákra, de a túljelentkezés (más szektorokból kiszorított emberek) hatására a várható bérek ezekben a szektorokban legalábbis nem fognak emelkedni, de talán csökkenni is. A gazdaságban rengeteg munkanélküli vagy alacsony bérű ember jelenhet meg. (Miközben a gazdagok valójában még gazdagabbak lesznek a magasabb eltehető profit miatt kezdetben).
Akkor tovább gyűrűzik az a probléma, ami a mai fiataloknál igen jelentős, hogy a reál bére (ha egy új házhoz vagy új autóhoz viszonyítom), ma jelentősen alacsonyabb mint a 30-40 évvel ezelőtti embereknek, miközben azt sokkal több mindenre kell elköltse (mobiltelefon (telefon + ahhoz kapcsolódó költségek), internet előfizetés, számítógép, esetleg Netflix, Spotify stb. ) amik egy része nélkül ma már nem is igazán lehet meglenni.
És egyáltalán nem állítom, hogy ez kezdetben egy könnyű vagy egy jó jövő lesz, de ha időben felismeri az emberiség, hogy a jelenlegi modell tarthatatlan, és sikeresen reagál rá, akkor kevésbé lesz fájdalmas a váltás, míg ha lassítani próbálják akkor csak itt vagy ott de az emberiség egy jelentős részének lesz igencsak fájdalmas.
-
doooo
veterán
Művészetet nem képviselhet egy AI. Egy ilyenfajta AI, ami csak összeharácsolja valódi művészek és alkotók munkáiból. Ez semmi. Ez nulla. Ennek semmiféle értéke nincs és nem is lesz soha. Nem azért, mert jónak tűnik, vagy rossznak, azért, mert nem valódi. Szimplán nem lehet hozzá minőséget társítani, mert nem valódi.
-
Remus389
nagyúr
Az emberi munkákat egyre inkább veszik át a gépek.
Ez eddig is így volt például gyárakban, vagy csak gondoljunk arra hogy egy kávés néni helyett ma egy kávéautomata van. A büfés helyén pedig snack-automata.
Ezzel az A.I.-al sok egyszerű irodai munka válik/vált feleslegessé, néhány évvel később pedig a bonyolultabb irodai munkákat veszi el az AI. Ezt követően a humanoid robotok a kulimunkákat.
Zenét is tud csinálni az A.I., a zenészeknek se biztos olyan jó lesz.
A lényeg 2050-ben be kell majd neked bizonyítanod, hogy te miért vagy jobb mint egy robot, szerintem nem leszel jobb úgyse. De akkor meg mi értelme az egésznek?
-
Hopp! Érzééés? Egy gépi program mióta érez?
-
Chaser
legenda
Sokan idegenkednek az ai zenétől, érthető is. Egy kommentben láttam amit az első zenével tapasztaltam sunoval ami ütős lett, ha kiráz tőle a hideg nem mindegy ki csinálta? Amit nekem segített egy dallamka, amit először jól elb@szott:d, aztán újra és újra, de közben sok ötletet adott. Mindig finomítottam, a vége meg zseni lett. Szerintem senki meg sem mondaná, hogy van benne ai megoldás.
Közben megkértem az ártatlant, generáljon szövegeket dallamok alá, aztán mondom azanyád' ( : azt hittem valami kis hablatyot rak oda, de olyanokat produkált amik kvázi mehetnének is végleges szövegnek.
Meg kell érteni hogy dolgozzák fel a promptokat, onnantól sok mindenre képesek. Ahogy a chat gpt mondta - sokszor az tolmácsolt suno felé ha én elakadtam -, kiváló kreatív eszköz ha nem a teljes megoldást várom tőle. És az. Kb meg tudja valósítani azt, ami az ember fejében van.
Annak nem örülök, hogy akár könyvekben is jobbak lehetnek. Chat gpt már most is nagyon jól bánik a magyar nyelvvel, ilyen téren biztos nagyon jó fejlesztői voltak. De már most is annyi analfabéta van, még a maradék motivációt is elveheti sok embernél a tanulásra/fejlődésre.
Angolból is adott alternatív verziókat, amiknél volt, hogy a végeredmény jobb lett, mint amit én fordítottam. -
Tasunkó
őstag
Még sosem volt ekkora esély, hogy bizonyíték legyen rá, hogy a zene értékét tekintve nem szubjektív. Lehet hogy jó lesz az AI zene, mint a többi liftzene.
Illetve az írásban is fejlődés lehet. Rengeteg szar író van, aki többgenerációs értelmiségi közegből, kontraszelekcióban töltötte meg a könyvesboltokat a szarjaival. -
Chaser
legenda
Az esélyes). Az is, hogy az érdemi része most fog beindulni.
Ahogy én látom, ez nagyon nem egy lufi. Nyelvhez kifejezetten jó érzékem van, ha egy sw olyan rímelő dolgokat ír zene alá ami értelmes és még a zenei stílushoz is kapcsolódik, az már jelent valamit. Ha ebbe beleviszik az irónia/cinizmus/szarkazmus triót - és hozzáférést kapnak a megfelelő adatbázisokhoz -, emberközeliek lesznek. Sok embernél már most is sokkal jobbak....sajnos.
Szabályozás jó ötlet, belenéztem pár ai szakértős videóba, vannak helyek ahonnan menekültek mérnökök látva mit alkottak. De itt el is engedtem ezt a részét, vagy fake, vagy nem fake, bármi lehet, nem fogok rá energiát szánni. Ráhatásom nincs. Ami nekem hasznos azt használom.
Chat gpt-t mindig úgy kérdezem, hogy tudom a választ, tud-e olyan dolgot hozzátenni amit én kihagytam. Meglepően sokszor tud - amikor hülyeségeket reagál akár a suno, szimpla oka van, szerintem hamarosan ezt javítják -. -
-
Kell szabályozni, hol itt a baj? EU nem az első, mi ebben a meglepő?
Asszem tegnap olvastam pont, h elég necces lesz ez a 2026. Valami gigacsiliárd dollárnyi AI serverpark létesítést elhalasztottak vagy felfüggesztettek. Nem a ram miatt, hanem nincs nekik delej, ennyire gyorsan nem tudnak megfelelő infrát odarakni.
Szal. valahol ez is egy "önszabályozó" rendszer lesz... ahogy Viktor0610 is írta.Remus389: kényelmes irodista... biztos van sok, de a legtöbb nem csak érkeztet és lefűz...
Bareszotron: mindig van ilyen "varázsszó", mint a nagyobb megapixel, a 8 tranzisztoros, smart, amerikai, gluténmentes, stb...
pár év és ez is csak egy szó lesz a sok apróbetűs mezőben a dobozon. -
Chaser
legenda
válasz
Viktor0610
üzenetére
Annyi változás történt, hogy mára 8-9mrd ember van. Nem 1-2-3.
És sok területen az ai már most jobb, mint egy kezdő ember.
Még nem a jelen, de idővel úgyis betör az önvezetés, ami rengeteg ember munkáját megszünteti. És ez csak az egyik a sok közül. Ai nélkül is a legtöbb cég arra törekszik, hogy minimalizálja az emberi munkaerőt. Drága és számos olyan problémája van/lehet, ami egy gépnek nincs.
Kínai vidik azért elgondolkoztatóak, nagyobb városokban már most mennyi területen ai alapú technika van, ahol eddig ember dolgozott.
Chat gpt-re szántam egy kis időt, direkt a legbutább változatára, ahhoz képest milyen volt pár éve szépet fejlődött. Megnézem majd regisztrált verzióban is mit mutat.
Másik amivel találkoztam a suno, zenei ai. Ledöbbentem rendesen, ott a v4,5-et használom még, de az újabb verziója még kiforrottabb. Ámultam megfelelő háttértudással és promtokkal mire képes. Sok zenén érződik az ai feeling, de kis gyakorlással már ezt is meg lehet ugrani.
Csinált valaki egy hohohorgász' covert, eddigi tapasztalásom alapján nem sok időt szánt rá a készítő, és így is nagyon jó. Zenész ismerősnek megmutattam, első reakciója: b+ meg fog szűnni a zenészek munkája. Ezt nem tudom. Azt tudom én is zenéztem, sok projectet azért adtam fel, mert túl sok idő volt tökéletesíteni. Most amik régen hetek lettek volna megvan egy nap alatt, és megkockáztatom jobb végeredménnyel. Szövegben is fenomenálisakat tud írni. Lassan kipróbálom a legújabb v5-öt.
És mennyi ai modell van még ezeken kívül...és mennyi van ami nem is publikus, csak belső használatra van, azok milyen fejlettek lehetnek.
A chat gpt még pl csak egy gyerek, látszik rajta, és mégis sokszor nagyon jól értelmezi a dolgokat még a regisztrálat nélküli verzió is - persze sokszor nagyon melléfog még -, kíváncsi vagyok újabb évek múlva mit produkál. És mennyivel tér el a regisztrációs használata. -
judas13
veterán
válasz
Viktor0610
üzenetére
Pontosan. Ne temessük már a bolygóval együtt el az egész emberiséget az AI megjelenése miatt.
-
Bareszotron
aktív tag
A marketing miatt.
Már arra is azt mondják hogy AI, ami már évek óta létezik.De hogy mi ebben a marketing, amit mindenki utál és kerüli, én nem értem.
Ha használ valaki AI-t, az a ChatGPT vagy Google Gemini. ezek a saját márkás AI baromságok minden cégnél, csak pénzkidobás. -
-
Remus389
nagyúr
válasz
Viktor0610
üzenetére
Én is ebben bízom, vagy ha más nem is, akkor lecsökken a munkaidő, mondjuk mindenki csak 4-6 órát fog dolgozni.
Viszont ezesetben úgy tűnik, nem az ember lesz a Föld legintelligensebbje, ami azért egy kicsit bizarr.
De ez elmehet sötét irányba is, hogy rengeteg dologtalan ember lesz, de elmehet egyfajta kényelmes világba is.
Azt viszont hallottam a Youtube-on, hogy sok alacsonyabb szintű amerikai irodai dolgozót azért építettek le (Google, Amazon), mert az A.I. átvette a feladatukat. Kezdő junior programozókat már alig-alig vesznek fel, a tapasztalt öregeket megtartják még egy ideig aztán ki tudja, azokat is kirúgják, mehetnek havat lapátolni, valószínűleg inkább idő előtti nyugdíjba mennek.
Még a fizikai dolgozók sincsenek biztonságban az Amazon-nál, sok esetben drónok viszik ki a küldeményt, nem mintha az olyan jó munka lenne, de valamiből meg kell élni. Jelenleg persze vannak kisteherautós futárok is, de a drón olcsóbb, környezetbarátabb...
Még egy kicsit tökéletesítik a dolgot és kirúgnak további 5000 futárt.
-
Chp
őstag
Nincs az a szintű off amibe tehetném, szóval erősen "kutya sem kérdezte" szösszenet; milyen gyönyörű idők voltak, amikor nem láttam minden ~harmadik anyag címében, alcímében - vagy maga az anyagban az AI kifejezést. Egyszerűen megváltozott valami és ez most nem olyan amikor két mag lett a standard, hanem egy számomra egyáltalán nem pozitív változás. Bocsánat, hogy ezt ide firkantottam, meg kellett fogalmaznom.
-
-
Remus389
nagyúr
Nagy megélhetési válságot fog okozni még ez az AI.
A sok kényelmes irodista mehet kulimunkákat csinálni, persze amíg ki nem jönnek megfelelő humanoid robotok, akik napi 20-24 órában fizetés és sztrájk nélkül dolgoznak kétszer olyan gyorsan.
Őszintén, nem lennék 2026-ban 16 éves, mert milyen jövőd lesz mondjuk 32 évesen?
Én már kihúzom a végig, de egy mai átlag fiatal? -
doooo
veterán
Mindannyiunkat regulázzák. Ezeket hívják törvényeknek és funkcionális társadalomnak.
-
KROK640
nagyúr
A cím és a vélemények is abszurdnak tűnnek nekem mai szemmel
-
-
Alusky
senior tag
Ezt a Wont már a Squid Game-ben se tudtam megszokni, hogy mennyire magas értéke van.
-
Szegények itt sírnak a végén. Adminisztrációs teher, falak, gátolja az innovációt.
lol
-
husztiimi
csendes tag
"Megkérdeztük az AI-t: milyen érzés, amikor megreguláznak?" - És erre a kérdésre mi bikkfangosat válaszoltak a különböző AI-k?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- BestBuy ruhás topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- Milyen monitort vegyek?
- iPhone topik
- Makett, makettezés
- További aktív témák...
- HP Laptop 15s-fq2996nz + monitor + egér és billenzyűzet + fejhallgató (INGYEN FOXPOST!)
- ASUS TUF VG279QM1A Gaming Monitor 280Hz GARANCIÁLIS!
- Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM - Újszerű -
- L14 Gen1 14" FHD IPS i5-10210U 16GB 256GB NVMe magyar bill ujjlolv IR kam gar
- Lenovo ThinkCentre M93p Tiny - Core i5-4570T/16GB RAM/0 SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
nem tudom mi fog történni.

pár év és ez is csak egy szó lesz a sok apróbetűs mezőben a dobozon.