Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• dzz

aktív tag

válasz Rapid136 #11920 üzenetére

Nem vitázni szeretnék, csak elmesélem mi volt az én esetemben. 30 évvel ezelőtt az iskolai szakkörben nagyon jól megvoltunk a Praktika és Zenit gépekkel (1-1 darab volt és a fene se emlékszik, hogy milyen objektív volt rajta). Az elmélet mellett engem az előhívás kötött le leginkább, meg a fényjáték a papírral és különböző fogókkal és csipeszekkel (ez ma a multiexpó, csak én véletlenül csináltam egy FF képet amin rajta volt egy árnyék, utána pedig tudatosan ebben az irányban érdeklődtem). Az élet úgy hozta, hogy kb 2 év után abbamaradt ez a szerelem (plátói maradt, de nem volt reménytelen :D ) de kb 2 évvel ezelőtt bementem a MM-ba. Megvettem egy lumix g7-et a vele járó 14-140-es obival és fel sem merült bennem, hogy ez jelenthetne mást is :) Azóta az elmélet minden részét megismertem és ami tartósan megmaradt az alkalmazom is, elég sok manuális obim van a régi világból és én bizony szorozgatok, hogy kb mit is jelent az én gépemen. Nekem fontos tudni, hogy a 14 az 28 és a 140 az 280 esetemben. Ebből tudom, hogy mit várhatok nagyjából, mert szeretem a manuális objektíveket és ha használni akarom, akkor nem ér meglepetés, mert a kitobin az 50 az nem az az 50 :)

• asdf_

veterán

válasz Rapid136 #11920 üzenetére

Az viszont elég hülyén hangzik hogy Andrásunk a kompakt gépek gyujtótávolságát is számolgatni akarná.

Mar mer lenne hulyeseg? Nezel egy kompaktot, ra van irva hogy 6-24 mm. Nyujt ez _barmi_ informaciot, olyat, hogy elso blikkre vagod, mit tud a gep? Marhara nem. Esetleg szenzormeretbol (ami nem lesz a gep dobozan a specben) meg ebbol nekiallsz latoszoget szamolgatni? Nem millioszor egyszerubb, ha mogotte van zarojelben, hogy ekv. 28-112mm, azzal mar mindenki tud mit kezdeni. Es talan Andrasunk is, mert igy tudja, hogy sajna nem 24-tol, hanem csak 28-tol indul. (akinek meg nem szamit, annak meg tokmindegy mi van a gep elejere irva, igy az is, hogy rendes meretben vagy ekv-ben vannak azok a millimeterek).

Ertem en, hogy te ugy gondolod, hogy hulyeseg az ekv. millimeterezes, akkor ne hasznald, de ne probalj mar meg arrol meggyozni, hogy az nekem rossz, hogy ekv.-ben szamolok es tartok nyilvan mindent. Kvazi iparagi szabvany 35 mm-re vonatkoztatni, te mesz szembe az autolayan :)

Új hozzászólás Aktív témák