Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
Most így hirtelen elképzelni sem tudok ilyet, de ilyen esetben általában az szokott lenni, hogy jön valami új fejlesztés, és átáll rá a disztró. Pl. az X-nek is van egy csomó koncepcionális hibája, amit a Wayland javít. Vagy a SysV initnek is vannak korlátai, amiket másik init rendszer javít.
Magának az immutabilitásnak vannak olyan következményei, ami miatt egyes dolgokat nem lehet (vagy nem olyan könnyen lehet) megoldani ilyen rendszeren, mint hagyományos rendszeren igen. Pl. egy disztró által szállított binárist felülírni. De erre is van megoldás, Fedora atomicnál pl. az rpm-ostree override, más rendszereken pedig a systemd-sysext, vagy az overlayfs. Tehát azt akarom mondani, hogy előbb-utóbb mindenre lesz (valamilyen) megoldás. -
-
urandom0
senior tag
Én nem szeretném, hogy egységesek legyenek, sőt pont az az érdekes bennük, hogy melyik milyen válaszokat ad az egyes problémákra.
terminalt inditva nem csak csomagmuveleteket vegzunk
Én próbálok mindig a kevésbé terminál orientált user fejével gondolkodni (úgynevezett "átlag felhasználó"), és ilyen szemszögből próbáltam kitalálni megérteni a motivációt az egyes disztrófejlesztői döntések mögött. És arra jutottam, hogy az egyetlen értelmes motiváció amögött, hogy a shell egy konténerbe nyílik, hogy az a felhasználó, aki általában mindenre GUI-t használ, jellemzően csomagokat kezelni jár a terminálba. Aztán persze lehet, hogy hülyeség, de mi más lehetne az indok?
Fájlokat ritkán kezel az átlag felhasználó terminál alól, Nvidia drivert nem lehet konténerből telepíteni, az alaprendszert nem lehet konténerből menedzselni...
Én sokat terminálozok, nekem pont ezért nem jó az, ha egyből oda nyílik a terminál. De akkor kinek jó?Volt tobb dolog is, ami meglepett az irasodban, tobbek kozott a mount es jelszocsere koruli "anomaliak" - hiszen Te magad irtad le, hogy terminalt inditva a kontenerben indul a shell, nem pedig a hoston.
Ez mondjuk igaz, ha kicsit jobban átgondoltam volna a dolgot, nem értek volna meglepetések.
nagyon helyes, hogy a jelszovaltoztatas es a mount az immutable rendszeren tortenik, ha nem ott tortenne, a lenyeget veszitene el.
A jelszóváltoztatásra azt mondom, igen, az így oké. De az, hogy a user home-ja át van mappelve a konténer home-jára, DE a home-ba csatolt fájlrendszer már nem jelenik meg a konténer home-jában, az szerintem egyértelműen hiba. Ezt nem lehet mivel megindokolni, a biztonság itt nem játszik, mert a distrobox konténer eleve nyitott, pont az a cél, hogy transzaprens legyen a felhasználó számára az, hogy a hoston van, vagy konténerben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Béta iOS-t használók topikja
- Magyar az űrben
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Elektromos autók - motorok
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Projektor topic
- Gaming notebook topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- IPhone 16 Plus 128GB One függő 2025.12.17. Apple jótállás
- IPhone 12 64GB gyári független szép új akku!!
- IPhone 12 128GB gyári független gyári 99%-os akku
- Asus A15 FA506IU 15.6" FHD IPS Ryzen 7 4800H GTX 1660Ti 16GB 512GB magyar vbill gar
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged