Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ubyegon2

félisten

válasz madrac #77538 üzenetére

Célszerű felkészülni arra, hogy egy OS bizonyos hardveres és BIOS szintű dolgokkal nem tud mit kezdeni, például leírtad, hogy bott során se kép se hang, ebben az esetben kár az OS-t kárhoztatni, mivel még nincs is kapcsolatban a hw környezettel. Nem csak a Linuxra, hanem a többi OS-re is állíthatjuk ezt. Az OS nem látóasszony és nem oldja meg azokat a user gondokat, ami nem rá tartozik. Mint írtam, nálam fél óráig se kép se hang nem volt UEFI/CSM váltáskor, de ehhez volt-e köze, éppen melyik Linuxot használtam? volna

Számtalan esetben vesznek az emberek M.2 csatlakozós SSD-t a gépükbe, mert olvassák, hogy van olyan az alaplapjukon. Az már nem érdekli őket, hogy az AHCI protokollos Sata3 csatolós csak és nem NVME protokollos. Erre sem fog figyelmeztetni az OS, mivel még nincs kapcsolata a hardverekkel!

Amúgy ha már fut a Linux, onnantól kezdve elég sok hibát jelezni fog, más kérdés, hogy ez a mód, ahogyan teszi, mennyire olvasható home userek számára. Egyszóval kitartás, végy példát Tordaitibi ft-ról, ő is szídja a rendszert a saját bénázásai és létező OS hülyeségek miatt, de emellett harcol is, hogy megnyerje a csatát! ;]

Egy laikus usernek az általad leírt user error átélések ugyanúgy gondot jelentenének WIn alatt is. Nem? De! Amit leírtál, abból az a tanulság, hogy egy béna usert semmilyen OS nem véd meg a saját hülyeségeitől. Azért ez is hasznos tanulság mindenképpen! :R

(#77539) gbgb

Blogolj, amit tudsz, úgy látom megszűnt a legutóbbi bloghelyed nemrég.

• growler

őstag

Ha dd-vel (vagy ezt használó segédprogrammal - pl. Etcher) kiírsz pen.-re egy iso-t,
    és a gép indítása után előcsalogatod a boot-választót, (pl. F12 ?) akkor azt látod
    hogy a pen. 2 választható opcóban jelenik meg.
    - UEFI: előtaggal
    - Előtag nélkül
    Ha az UEFU-set indítod, akkor UEFI módban indul a telepítő.
    Ha az előtag nélkülit indítod, akkor Legacy módban indul a telepítő.

törölt tag

Mint arra finoman utaltam, sztem sosem jön el a Linugz desktop éve, legalább annyi sebből vérzik mint a Win. Pont a PH fórumokon jelenlévő Linux evangelisták és megmondóemberek (nem Ubira gondolok!) voltak az egyik ok, amiért takarékra tettem magam...
    Nem akartalak megkövezni, csak jelezni, hogy a Linux filozófia egyik alapvetése (volt), hogy a rendszer feltételezi, tudod mit miért csinálsz...
    Egyébként Ubuntu és leszármazottai szólnak a particionálásnál erről, kifagyás nélkül, nálad ha jól emlékszem Manjaro volt, azt nem nagyon ismerem, messziről kerülöm az ilyen Arch alapú "szakértői" disztrókat, szívjanak velük csak a szakértők...

Az átállás egyszerű, a gdisk gyk. automatikusan megcsinálja a lemezek GPT-re konvertálását. Ha esetleg az segít, kiteszem valahova az erről írott bejegyzésemet...

Új hozzászólás Aktív témák