Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ph895

csendes tag

válasz 1 among many #22729 üzenetére

Egyrészt legyen igazad. Másrészt én nem tudom elképzelni, hogy az emberek 90%-a linuxot használ majd ÉS a kormányok engedni fogják, hogy minden nyílt legyen, a backdoorjaik nélkül. Hanem ami lényeges az zárt lesz. És akkor mi lesz? Majd más, konkurens kormányok által pénzelt cégek, meg lelkes magánemberek nekiállnak újra szabad software-t fejleszteni... újra feltalálják majd a linuxot. És ez így megy majd körbe-körbe. Mi értelme ennek?

Illetve arról, hogy a zárt progit nem kell feltenni, és kész, mert az oprendszer attól még nyilt. Ez igaz, de csak most. Ha 90% lesz a desktop fronton a linux, akkor az emberek 80% felteszi majd a zárt kódot. Mindent, nem csak azt aminek a fejlesztőjében megbízik, mert a szomszéd Pistike is feltette és kompatibilis akar vele lenni. Pont mint ma a windows esetében. Nem azért hazsnálják a windowst az emberek, mert úgy gondolják, hogy jó, hanem mert kompatibilis akar lenni a többivel. És akkor ennek megint mi értelme lesz? Elmondhatjuk majd, hogy 90% a linux... de 80% lesz amelyik lényegében csak egy másik színű windows.

Ne értsetek félre, örülök, hogy van Steam, én is használom. Csak úgy látom, hogy innen már több a kockázat, mint az előny ami a linux előtt áll a jövőben (továbbra is desktop frontról beszélek, nem a vasúti rendszereket irányító linuxos device-okról). Ne legyen igazam, de talán valami ilyesmire gondolt Stallman is (mégha kicsit hippi is...)
    http://games.on.net/2012/08/steam-on-linux-is-unethical-says-gnu-founder-richard-stallman/

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz 1 among many #22729 üzenetére

Létezik Debianból is zárt driveres telepítő, de alapból igen, csak nyílt cuccok vannak benne a normál telepítőben. Ezen a téren még az a különbség, hogy a Debianban nem lehet 1 kattintással feltenni a zárt cuccokat, sőt többel se mert szerkeszteni kell az apt configját :) .

Más disztrók vegyíteni szokták a dolgokat, mert pl. szükség van zárt grafikus meghajtókra, azokat gyakran nem lehet kiváltani a nyílt megfelelőjükkel, meg sok elterjedt hardvernek nincs is más alternatívája.

Új hozzászólás Aktív témák