- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
sh4d0w
félisten
válasz
Lalikiraly #86320 üzenetére
Jobb lenne a pontos hibauzenet, mert ha iso-bol bootolsz, bitlocker meg sehol sincs (az egy Windows-os megvalositas).
-
sh4d0w
félisten
válasz
Lalikiraly #86316 üzenetére
Secureboot lesz az, BIOS-ban állítsd át.
Ezzel a lapossal is befürödtél?
-
sh4d0w
félisten
Itt megint elég pongyola a megfogalmazás, vagy nem érted a biztonsági aggályokat.
100%-os biztonság nincs, akármilyen rendszert is építesz (oké, a netwokról lehúzott, kikapcsolt, atombunkerbe zárt számítógép talán kivétel, de a használhatósága megkérdőjelezhető).
Tegyük fel, kiépítesz egy ilyen rendszert, majd egy alkalmazott kattint egy linkre, amire nem kellene... Vagy valamelyik alkalmazott OS-ben, alkalmazásban, vagy hálózati eszközben találnak súlyos, netán kritikus biztonsági hibát (0day-t ne is említsük, arról sosem fogsz tudni).
-
sh4d0w
félisten
Rossz a kérdésfelvetés.
Tűzfal szabályt annyit csinálhatsz, amennyit a hardvered bír, ami ezeket kezeli. Sokkal inkább problémás a Layer 8, ami egy idő után már nem látja át a komplex szabályokat, ezért választható, hogy mindent enged a tűzfal és néhányat nem (blacklist), vagy nem enged semmit, de néhányat igen (whitelist).
Ezenkívül, az IP-alapú engedély/tiltás megköveteli, hogy minden rendszerednek fix IP-je legyen - tudod biztosítani ezt routolható tartományokba tartozó címekkel? -
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #86032 üzenetére
Csamcsung... Hiába adja a cuccait prémium áron, attól azok még Lonsdale kategória.
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #85977 üzenetére
"Open KWalletManager, search for the smb network share name or ip (usually it would be in Passwords folder inside KWalletManager), right click on the entry and remove it."
Source: https://www.reddit.com/r/kde/comments/fykbk2/help_delete_dolphin_saved_network_credentials/
-
sh4d0w
félisten
Raneztem erre a Garudara... illetve probaltam, de egyelore gyerekcipo van, virtualizalva nem megy. Meg van hova fejlodni.
-
sh4d0w
félisten
válasz
#08299776 #85537 üzenetére
Tehát nincs xorg BSD-kben, Solarisban, MacOS-en (itt a részleteken lehet vitázni, de minek?), nincs portolva Windows-ra...
systemd megfelelő sincs MacOS-en, amit launchd néven ismernek, megpróbálták portolni FreeBSD és származékaira, mi több, igen valószínű, hogy pöcsteringnek is ez adta az ötletet...
Aham.
-
sh4d0w
félisten
MintStick, rufus, iso2kutyafüle...
dd
-
sh4d0w
félisten
válasz
Warton #85274 üzenetére
Egy idő után fárasztó mindig ugyanazt leírni, de legyen még egyszer, hogy világos legyen:
nincs azzal baj, ha valaki Linuxot akar használni - de a Linux nem Windows. Nem ingyenes Windows-klón/-alternatíva ésatöbbi, hanem egy önálló, más filozófiát képviselő rendszer és ha valaki Windows-os háttérből jön, tudomásul kell vennie, hogy bele kell ölnie az idejét a rendszer megismerésébe. Ha valaki azt hiszi, hogy a Linux Windows, neki se kezdjen a használatának, mert jó tapasztalata nem lesz.A kapuk őrzője lennék? Ha így is van, mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a kapun bemenni csak megfelelő hozzáállással érdemes.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Kence Fice #85267 üzenetére
Nem tudom, hol kéne kezdeni...
"A másik oldal az a merev, szemellenzős linux szemlélet, hogy "mi vagyunk az isten, de a sok kétlábon járó birka csak win-t lát maga előtt", miközben a linux-osok nagy része évtizedek óta nem hajlandó értelmesen gondolkodni."
Valójában nincs linuxos, aki ezt gondolná, ráadásul plusz ők azok, akik a programfejlesztések során ténylegesen használják is a fejüket - funkcionálisak a linuxos programok, nem a csillivilli a lényeg, ahogy más is leírta: KISS - keep it simple and stupid. Tudjon 1 v. 2 funkciót, de azt jól.
"Egyetlen példa a lentebb linkelt manjaro weboldal, alig van rajta valami információ, az is csak angolul, mert, ugye, az istenek csak angolt ismernek, mindenki más csak birka."
Javíts ki, ha tévedek, de úgy rémlik, hogy az első magas szintű programozási nyelveket, operációs rendszereket angol nyelven fejlesztették ki - ezért lett az informatika nyelve az angol. Hadakozhatsz ellene, de ez nem fog megváltozni - tán a legjobb megoldás úszni az árral és azt a néhány kifejezést megtanulni, vagy használni vmilyen fordító engine-t.
"Igen, a legkönnyebb mindig másokat szapulni, hogy mindenki más milyen hülye és nem arra figyelni, hogy az adott célt kellene a legjobban megvalósítani, és a rengeteg különböző programozó meg "fejlesztő" egyetlen, jó programot valósítana meg, amihez utána mellékesen csinálhatnának rengeteg csicsát értve a színek, képek, betűk, hangok kavalkádját. Nem, büszkék arra, hogy a gombhoz varrják a kabátot, a fő cél az, hogy adott betűtípus és háttérkép legyen, az, hogy a program funkcionálisan nem jó, a menüje érthetetlen, az nem érdekli őket."
Az elejét nem minősíteném, a folytatása az, amit én is szóvá tettem: egy Windows-os program futtatásának a legegyszerűbb módja Windows-on futtatni - ez az adott cél legjobb megvalósítása. Linux a daily driverem? Igen. Használok Windows-t? Igen, arra, amire való: játékra.
"Illetve, talán azért is, mert a szemléletük eleve rossz, a linuxosok a win-t tekintik legyőzendőnek, pedig, ha jól tudom, az még mindig csak egy tákolmány, a macintosh "valahogy működjön" koppintása."
Itt egy mondaton belül sikerült annyi marhaságot összehordani, hogy hűha.
Mi, linuxosok nem tekintjük a Windows-t legyőzendőnek. Egyrészt a piac bepozicionálta a Windows helyét, másrészt miért tekintenénk ellenfélnek egy sokkal rosszabb rendszert? Architekturálisan sokat fejlődött, sok jó dolgot átvett a Linuxból, meg sokat nem, GUI szinten meg a Mac OS-t majmolná, de ahhoz sem ér fel.Egy kis Linux történelem: egy finn egyetemista írta a legelső Linux kernelt magának, hogy jobban ki tudja használni a saját hardverét - Unix klón, de semmi több. Semmi köze a Mac OS-hez, ami egy Unix-származék.
"Jobb lenne egy mac-hez hasonló szemléletet felvállalni, és minőségi fejlesztést végezni és a kismillió sok hasonló program készítőjének megmondani, hogy egyetlen, de jó program írására fókuszáljanak és tanuljanak meg csoportban dolgozni valódi együttműködéssel."
Tényleg sajnálom a fogalmazást, de ez még nagyobb ökörség, mint az előbbi.
Mindenki olyan programot fejleszt, amilyet akar - ha a tízmilliomodik IrfanView klónt, akkor azt, ha valami teljesen újat, akkor meg azt. Egyetlen program soha nem lesz jó, mert annyira komplex lenne a kódbázis, hogy mindig lesz benne valami baki."...valamiért nem képesek/hajlandóak csoportba szerveződve komplex megoldást elérni..."
Ez mondjuk egy open source alkalmazás/OS fejlesztésénél éppenséggel nem igaz. Eleve nem egy ember fejleszti sem a Linuxot, sem az elérhető alkalmazásokat, az ő közreműködésük nélkül nem létezne a Linux - vagy éppen nem javították volna a ShellShock hibát, ami megint csak az open source valódi erejét mutatta.
"Ugyanezt láttam sikeres amerikai és más linuxos cégeknél is, egy célra fókuszáltak, és egy idő után a siker hatására bebetonozták magukat, csak a bevételeikre fókuszáltak, de annyira, hogy utána már csak követelőztek a rendszerfejlesztők felé, de nem adtak vissza semmit, talán egy-egy drivert írtak, amire nekik szükségük volt. Sok kiskirályt látok, és talán ezért nincs meg az áttörés."
Nem nagyon értem, milyen áttörésről beszélsz, de egyrészt a for profit cégek elsődleges célja nem a jótékonykodás, hanem a profittermelés, másrészt - mint említettem - nincs szükség áttörésre: a jelenlegi webes világban a webszerverek nagy része Linuxon fut, ha Windows a base OS, akkor igen gyakran Apache a webszerver IIS helyett; a szuperszámítógépeken nincs Windows; a telefonodon, a routereden, a switcheden, az okostévéden, meg bármilyen okosbizbaszodon Linux fut.
Hova kéne áttörni?
Mindezt úgy írom, hogy nekem is megvolt a distrohopperkedés, én is hackeltem erre-arra a saját rendszereimet korábban - ma meg felrakom, működik, nem akar okosabb lenni nálam, csinálja, amit parancsolok. Minden tevékenységemet Linux alatt végzem, a játékot kivéve - a mindenbe értsd bele a videoszerkesztést, programfejlesztést, hackelést, filmnézést, zenehallgatást, blogolást, kutyafülét.
-
sh4d0w
félisten
válasz
CPT.Pirk #85252 üzenetére
Aham, meg a TotalCommander, meg a Winamp(!), MSO és persze a 10000000-1 fotóboltos Magyarországon (én nem vagyok) - mint ultimate érv és még ki tudja hány egyéb Windows-ra készült szoftver lehetne összeszedni csak ebből a topicból.
Ueda: az első mondatod elég nagy ökörség, ha így lenne, nem lennének platformok és ezek csereszabatosak lennének egymással - de mint tudjuk, nem azok.
tordaitibi: semmi sarkos nincs benne, de ha az az általános vélemény, hogy minden szoftvernek kellene mennie minden platformon, akkor vajon miért nincsenek bizonyos iparági standard szoftverek egyik vagy másik platformra?
Ezenkívül ne ferdíts, légyszíves és ne adj olyan szavakat a számba, amiket nem mondtam: nem említettem, hogy szükségtelen a Wine, de a születésének a körülményeit meg aztán végképp nem látom releváns érvelésnek - néhányan futtatni akartak Win 3.1-es szoftvereket, de nem arra tervezték, hogy ingyenes Windows-t varázsoljon a Linuxból - ami mostanra már nagy divat lett errefelé. A kereskedelmi célú fejlesztést meg aztán végképp nem keverném ide, mert abszolúte irreleváns.Továbbra sem értem, mi a francnak kellenek olyan szoftverek Wine alá Linuxon, amiknek vannak megfelelőik natívan.
hcl: batch átmérezetés, transzformálás stb.: imagemagick, a végeredményt meg megnézheted a standard, beépített képnézegetővel.
-
sh4d0w
félisten
Engem már csak arról homályosítson fel valaki, mi a fészkes fenének kell a Windows-os szoftvereket futtatni, mikor Linuxon is pont van képnézegető, meg szerkesztő, mp3 lejátszó és többpaneles filemanager...?
Szóvalhogy az az érzésem, hogy egyesek ingyenes alternatív Windows-ként használják a Linuxot, miközben a valóságban meg nem ezért csinálnak Linux disztribúciókat...
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #85092 üzenetére
5.6.3-as kernel már patchelt ez ellen. Trehány BIOS implementációs gondnak tűnik, de harmless.
Esetleg iwd backendet raksz wpa_supplicant helyett. -
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #85090 üzenetére
https://askubuntu.com/questions/1155112/bios-contains-wgds-but-no-wrds-ubuntu-19-04
-
sh4d0w
félisten
válasz
Warton #84861 üzenetére
Isten hozott a függőségek világában. Nem heccből mondják a programok, hogy ez is, meg az is kell, hanem mert a működéshez szükséges. Van egyébként olyan, amit emlegetsz, snap, flatpak, appimage néven keresd és készülj fel rá, hogy sok gigát foglalnak majd egyszerű programok is.
Ugyanez egyébként nem zavar Windows-ban, amikor a 200. c redist kerül fel, meg a 3. .NET? -
sh4d0w
félisten
válasz
#68216320 #84762 üzenetére
Nem egészen világos a kérdés: a titkosított állapotról szeretnél backupot (offline), vagy a feloldottról (offline/online)? Előbbi esetben legfeljebb hw-encrypted drive-ról lehet szó - ez esetben sima disk clone, utóbbiban a target lehet sw-encrypted, ellenben ez egy sima sync.
-
-
sh4d0w
félisten
válasz
gregory91 #84609 üzenetére
Na ne, nem is gondoltam volna...
Az megvan egyébként, hogy pl. a hivatalos repók tartalma ellenőrzött, míg a letöltött "deb"-ekben lehet elrejtve malware?
...és mivel a második vagy, aki megemlíti, hogy a wiki problémás lehet, hullassunk pár csepp könnyet az Arch wikiért...
-
sh4d0w
félisten
válasz
andatti #84598 üzenetére
Nah akkor, vissza a kályhához.
Nem keresünk Google-lel mindenféle deb-et, meg telepítőt, hanem a csomagkezelőt használjuk elsősorban.
Másodsorban is.Akkor cselekszünk másképp, ha a disztribúció wikije/dokumentációja másképp gondolja.
A Linux nem Windows, most add fel, ha ingyenes Windows-ként akarod használni.
-
sh4d0w
félisten
válasz
fatpingvin #84511 üzenetére
Én meg magasról teszek rá, kinek a csőrét piszkálja, de ilyenkor mindig megjegyzem, hogy nem a Linux éve jött el, hanem a Linux évtizede... mert a telefonon jó eséllyel Linux fut (Android disztribúció), a routeren az fut, az okostévén, az okoshűtőn, az okos kutyafülén... és a lista gyakorlatilag végtelen.
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #84419 üzenetére
Pláne, ha Reisz Rolls-szal jár...
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #84389 üzenetére
Az, hogy Proprájetáriék belepancsolnak az API-ba, hogy csak a saját, korlátozott szirszarjuk menjen, ne legyen a disztribúció hibája - a Microsoft folyamatosan ezt csinálja az AD-vel, a OneDrive-val, a Google a TeCsővel meg a saját Drive-jával, nincs új a nap alatt. Mindezenközben azonban elfeledkeztek néhány apróságról:
- a Debianról tudott, hogy ezt képviseli, nem lephet meg Titeket
- senki nem tart pisztolyt a fejetekhez, hogy márpedig Ti Debiant fogtok használni, válthattok, ha akartok
- végül pedig a Debiannak szerver OS-ként is meg kell állnia a helyét, ahol a rendelkezésre állás elég magas prioritás.Lehet váltani döglassú Ubuntura, a megbízhatóságot csak messziről ismerő Arch-ra, ha bleeding edge kell, nekem meg marad a maradi rendszer, mert nekem a stabilitás és sebesség sokkal fontosabb.
Ez a szép a Linux és az OSS világban: van választási lehetőség, nehezemre esik megemészteni, hogy pont Ti nem értitek ezt.
-
sh4d0w
félisten
válasz
CPT.Pirk #84386 üzenetére
Azért, mert nem kerül teszteletlen, sebtében összeállított csomag a stabil ágba. Ha valakinek nagyon kell, használja a browseres megoldást. Nekem pl. többet ér a megbízható működés, mint a bleeding edge, mert a felállított labek elérhetősége sokkal fontosabb, mint hogy milyen verzión áll XY kliens.
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #84336 üzenetére
Nem csak a biztonság miatt frissülnek gyakran, hanem az agile fejlesztési módszertan miatt is. Komolyabb üzleti webalkalmazásokból naponta lehet akár tucatnyi, vagy még több release is.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Lasersailing #84286 üzenetére
Tudjátok már, hogyan nyeltétek be a ransomware-t, vagy egy friss Windows-on ismét meg fog történni?
-
sh4d0w
félisten
válasz
sisi22 #84145 üzenetére
#1 Több screenshot bizonyítja, hogy az általam megadottak alapján könnyen megtalálható, amiről beszéltem - tőled meg elvártam, hogy meg is találd. Mivel a dokumentációt kutattad a hogyan továbbról, feltételeztem az iso már megvan, ezért léptem tovább és vakeroltam arról, mit tudsz tenni az iso-val.
#2 Számomra nagy csalódás, hogy bizonyos dolgokat, amiket te magad is megtalálhatsz, másoktól kérsz és várod a sült galambot, ugyanakkor meg igen sokszor bicskanyitogató, fölényeskedő a stílusod (ezt több topicban is előadtad).
#3 Szó nincs falkáról, meg rangidősségről, inkább visszautalnék a #2-re.
Így elég érthető már?
-
sh4d0w
félisten
válasz
sisi22 #84111 üzenetére
Néha nem tudom eldönteni, mi a frász van veled... Vannak jó meglátásaid, amiket borzalmasan hiányos soft skillekkel prezentálsz, de kifog rajtad egy hótegyszerű Debian telepítés.
Az iso-t felrakod egy pendrive-ra pl. Rufus-szal - valószínűleg BIOS módban kell. Erről a pendrive-ról bootolsz és követed, ami ki van írva a monitorra - lesz majd lehetőséged DE-t választani.
-
sh4d0w
félisten
válasz
tordaitibi #84106 üzenetére
Grub customizer
Vagy letörlöd az aktuálisat és lockolod az előzőt.
-
sh4d0w
félisten
válasz
fatpingvin #83856 üzenetére
+1
-
sh4d0w
félisten
válasz
batai15 #83769 üzenetére
Egy dolgot még most az elején érdemes megtanulni: a Linux nem Windows, nem ingyenes Windows, nem Google kereső találataiból töltünk le és telepítünk programokat (csak a legvégső esetben). Más filozófia, más megközelítést, más mindsetet igényel.
Ha hajlandó vagy belerakni a tanulás idejét, nem lesz bajod vele, de ha nem, neki se állj.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest