- Belépő táblagépet is villantott a OnePlus
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Apple asztali gépek
- TCL LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- SSD kibeszélő
- Milyen széket vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
urandom0
senior tag
Múltkor linkelt itt valaki valami flatpakos csodát, nagyon csecse GUI-val. Azt nem próbáltad? Mindjárt visszakeresem...
szerk: megvan, ez volt az: https://flathub.org/apps/io.github.hakandundar34coding.system-monitoring-center
-
urandom0
senior tag
Használd az RPM Sphere repót: https://rpmsphere.github.io/
Tudod telepíteni közvetlenül a Githubról, és utána mehet is fel a psensor:
dnf in https://github.com/rpmsphere/noarch/raw/master/r/rpmsphere-release-38-1.noarch.rpm
dnf in psensorA megbízhatóságáról nem tudok nyilatkozni, én sosem használtam semmire. Azt látom, hogy közzéteszik a bináris csomagokat, a forráscsomagokat, és a csomagok elkészítéséhez használt SPEC fájlt, de ez még nem garancia semmire sem.
Vagy telepítheted az xsensors-t is, ez gyárilag bent van a repóban, bár ez nem tud ilyen szép grafikonokat rajzolni:
dnf in xsensors
-
urandom0
senior tag
válasz
#02705152 #95049 üzenetére
Nekem a linuxsecurity.com rss feedjei vannak felvéve, és fel vagyok iratkozva Telegrammon a CVE Notify, az OpenSuse news és a Fedora news csatornáira. Sajnos, a többi disztrónak nincs ilyen csatornája, vagy csak én nem találtam meg.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #94916 üzenetére
Nálam a
~/.config/Qlipper/qlipper.ini
és a~/.local/share/klipper/history2.lst
bitre pontosan megegyeznek, és ha az egyiket törlöm, vágólapra másolás után ismét létrejön.
Közben rákerestem, van a Qlipper projekt, és van a Klipper, a forráskódjukban nagyon sok a hasonlóság, szerintem a Klipper a Qlipper forkja lehet. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #94910 üzenetére
~/.config/Qlipper/qlipper.ini
-
urandom0
senior tag
válasz
5leteseN #94876 üzenetére
Először tényleg a BIOS-t nézd meg, mert ha ott minden jól van beállítva, akkor minden további nélkül fel kellene ébrednie az USB-s billentyűzetre is.
Én pont az ellenkezőjét állítottam be magamnak, mint te, hogy billentyűzetről és egérről ne ébredjen fel a gépem, csak a főkapcsoló gombra (ez egy asztali gép). Linuxban az udev nevű alrendszer felel a hardverek és a kernel közti üzenetcseréért, abban szokás az ilyesmit beállítani.
Ez úgy működik, hogy rootként készítettem egy fájlt az /etc/udev/rules.d mappában. Logitech vezetéknélküli billentyűzet+egér kombón van, ezért azt a nevet adtam a fájlnak, hogy 99-logitech.rules. A 99 azt jelenti, hogy ez fog végrehajtódni utoljára (ha lenne mondjuk egy 80-akarmi.rules fájlom, akkor az előbb végrehajtódna, mert kisebb a szám az elején).
Ebben a fájlban ennyi van:
ACTION=="add", SUBSYSTEM=="usb", DRIVERS=="usb", ATTRS{idVendor}=="046d", ATTRS{idProduct}=="c534", ATTR{power/wakeup}="disabled", ATTR{driver/2-1.2:1.1/power/wakeup}="disabled"
Ez azt jelenti, hogy hozzáadunk egy új udev szabályt, hogy a 046d:c534 azonosítójú eszköz a power/wakeup eseményre ne reagáljon, és külön beírtam a driver/2-1.2:1.1/power/wakeup elérési úttal is ugyanazt az eseményt, biztos, ami biztos.
Az idVendor-t és a idProduct-t azlsusb
parancstól lehet megtudni, nálam pl. így néz ki:Bus 002 Device 005: ID 046d:c534 Logitech, Inc. Unifying Receiver
Illetve ha kiadod az
udevadm monitor
parancsot, és közben kihúzod-bedugod a billentyűzetet, akkor is kiír egy halom infót róla.Nem mondom biztosan, hogy neked is ilyesmit kellene csinálnod, de lehet, hogy segítene.
-
urandom0
senior tag
válasz
PCProfessor #94867 üzenetére
Én örülök, hogy te elégedett vagy az Archoddal, én továbbra is kerülöm az ennyire bleeding edge disztrókat.
-
urandom0
senior tag
Gyorsabb lesz: [link]
És kevesebb RAM-ot is használ, lényegében ennyi.
Itt egy videó, ha csak a diákat pörgeted végig, nagyjából látszik, hogy miben más, mint a DNF4: https://www.youtube.com/watch?v=aI5ufxzClFs. Annyi hiba van benne, hogy Fedora 39-ben még ugye nem lett alapértelmezett a DNF5, majd csak a 41-ben lesz az. -
urandom0
senior tag
Te min használod a Suse-t, kávéfőzőn?
Nem verseny, csak ténymegállapítás, hogy a DNF egyszerűen lassú. Csak keress rá arra, hogy "dnf slow", tele van a net olyanokkal, hogy "Why is dnf so horribly slow?", "DNF insanely slow!", "New to Fedora, how to speed up DNF?", "dnf is so slow", "Why is dnf so excruciatingly slow?"...
Mondom, engem nem zavar, elindítom a frissítést, fut a háttérben, végez, amikor végez... a Zyppert én gyorsabbnak érzem (talán a metaadatok beolvasásánál kicsit lassabb a DNF-nél). -
urandom0
senior tag
válasz
PCProfessor #94858 üzenetére
Ezekkel a rolling disztrókkal nekem mindig volt valami problémám. Egy pár hónap, vagy max egy fél év alatt előjött az, hogy frissítés után ez nem indul, az nem megy, függőségi hibák, GPG csomaghibák... nekem ez nem hiányzik. Nekem az kell, hogy ha elindítom a rendszert, akkor az menjen, és minden szolgáltatás működjön. Ezt eddig nekem egyik rolling disztró sem tudta nyújtani.
-
urandom0
senior tag
válasz
PCProfessor #94855 üzenetére
Ez tényleg igaz egyébként, a DNF lassú (pont ezt írtam én is a minap). Személy szerint engem nem különösebben zavar, másrészt hamarosan alapértelmezett lesz a dnf5, ami már jóval gyorsabb.
-
urandom0
senior tag
válasz
bugizozi #94845 üzenetére
Én Fedorát használok kicsivel több, mint két éve. Eddig a legproblémamentesebb disztróm, úgy, hogy emellett nem túl régiek a csomagjai, és csomagkezelés szempontjából is nagyon egyben van az egész (ha Fedora mellett döntesz, ajánlom a DNF-ről írt cikkem). Öt gépem van most, abból négy van napi használatban, abból három Fedora, a negyedik egy szerver. Az OpenSuse-s, de az ünnepek alatt át fogom költöztetni azt is Fedorára.
-
urandom0
senior tag
válasz
PCProfessor #94811 üzenetére
több elérhető dolog van arra a rendszerre
Én erre azt szoktam mondani, hogy oké, hogy Windowsra van milliárd program, Linuxra meg a töredéke, de én nem azt a milliárd programot akarom használni, hanem azt a ~15-öt, amire szükségem van. És ezek között van olyan, ami Windowsra nem érhető el, vagy ha igen, nem olyan minőségben.
A Windows amúgy is legfeljebb csak addig jobb, amíg egyfelhasználós, asztali felhasználásról van szó. Ha már van X mennyiségű géped, és nincsenek tartományban, ott már kezdődik a szívás. Én évek óta keresem a megoldást arra, hogyan lehet kevés szívással menedzselni sok gépes környezetben Windowst, lehetőleg beépített eszközökkel, ingyenesen. Nem lehet.
Már az is nagy előrelépés volt, hogy a botrányosan rossz WinRM helyett lett SSH. De kb. ennyi, itt véget is ér a jóságok listája. Sokáig bíztam benne, hogy lesz normális csomagkezelő Windowsra, megjött a winget, de hatalmas csalódás. Közelében sincs semelyik Linuxos csomagkezelőnek, úgyhogy marad a Chocolatey... -
urandom0
senior tag
válasz
SunMount3r #94793 üzenetére
Akksival kapcsolatos infókat az
upower
program megjeleníteni. Ha nincs fent, telepíteni kell:apt install upower
Utána a
upower --enumerate
parancs kilistázza az elérhető akksikat, valami ilyesmit fogsz látni:
/org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
/org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT1
/org/freedesktop/UPower/devices/line_power_AC
/org/freedesktop/UPower/devices/DisplayDeviceA BAT0 az első akksi, a BAT1 a második (ha többakksis a gép).
Majd így tudsz lekérni infókat az adott akksiról:upower -i /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
Többek közt ilyeneket fogsz látni:
energy: 14,35 Wh
energy-empty: 0 Wh
energy-full: 14,91 Wh
energy-full-design: 23,2 WhHa jól tudom (de lehet, hogy ebben tévedek), az energy-full azt a kapacitást jelenti, amit az akksi ténylegesen el tud tárolni, az energy-full-design pedig azt, amit a gyártó megad maximum kapacitásként (tehát egy új akksi elméleti maximum kapacitása ez). Én azt gondolom, a kettő különbségéből lehet következtetni arra, hogy milyen állapotban van az akksi.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #94768 üzenetére
Én Fedorán próbáltam ki ezt a ddccontrol-t, Xfce-ben beállítottam gyorsbillentyűkre, teljesen jól működik. Ki akartam próbálni Ubuntu live-on is, de a kernel modul telepítés miatt nem ment.
Valaki távolról állítgatja a fényerőt vagy a kontrasztot, vagy hogyan lehet egy ilyen szoftver által bármi kár csinálni?
A hibákra kell elsősorban gondolni. Minden programban lehetnek hibák, és akár véletlenül is történhet baleset, erre nem is olyan régen volt egy példa: https://www.reddit.com/r/openSUSE/comments/1biunsl/hacked_installed_a_global_theme_it_erased_all_my/
Annyi a történet, hogy a csávó letöltött egy KDE témát a KDE beállítóalkalmazásán keresztül (tehát nem random ilyen-olyan weboldalról), ami a Plasma 5-höz készült, viszont Plasma 6 alatt futtatta. Emiatt egyik változó nem kapott értéket (Plasma 5 alatt kapott volna), ezért a témában lévőrm -Rf "$configFolder/"
sorból valami ilyesmi lett lett:rm -Rf " /"
És törölte a csávó össze lemezén lévő összes adatot, ami a saját tulajdonában volt.Nagyon kicsi az esélye annak, hogy a ddccontrol olyasmit csináljon, amit tényleg veszélyes lehet, de sosem lehet tudni. Olyan is előfordulhat (bár ennek is kicsi az esélye), hogy egy kártevő kerül a gépedre, és célirányosan rákeres a setuid bites programokra, és azokkal próbál meg operálni.
-
urandom0
senior tag
válasz
SunMount3r #94770 üzenetére
Ahogy írták előttem, ne a neten keresgélj programokat, hanem van szoftverközpont, illetve annak a parancssoros változata, az apt. A szoftverközpontban eleve fent van egy rakat program, netről letöltött programokat csak akkor szoktunk használni, ha valami nincs fent a tárolókban, vagy túl régi.
Itt egy Mintes kézikönyv, most "jött ki" nem rég, szépen le van írva benne sok minden: https://linuxmint.hu/sites/default/files/fajlok/linux_mint_kezikonyv.pdf
-
urandom0
senior tag
válasz
SunMount3r #94763 üzenetére
Ehelyett a színes-szagos program helyett, ajánlom inkább az lshw, lspci, lsusb, htop, sensors és főleg az inxi nevű programokat. Oké, ezek parancssorosak, de nem nehéz őket használni.
Telepítés (terminálban):sudo apt install inxi
Telepítés után lehet frissíteni az adatbázisát:inxi -U
Gyors rendszeráttekintés:inxi -b
CPU infók:inxi -C
Szenzorok értékei:inxi -s
Mindent megmutat mód:inxi -Fxxxrz
Illetve ott a sensors nevű program:
Telepítés:sudo apt install lm-sensors
Első futtatás előtt meg kell mutatni neki a szenzorokat:sudo sensors-detect
(és itt mindenre nyomj y-t)
Használat:sensors
Ha folyamatosan akarod monitorozni, akkorwatch -n 1 sensors
parancsot add ki.
Igaz, ez ilyan fancy grafikont nem fog neked rajzolni...
Illetve ott az Xfce beépített feladatkezelője, egy-két dolgot az is meg tud mutatni.Itt vannak még hasznos parancsok: https://gist.github.com/vpiotr/ce4d636b3f2db1a6912ec4e638856a06
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #94745 üzenetére
Van itt egy leírás arról, hogy lehet a ddccontrolt mezei userként futtatni, nem tudom, próbáltad-e már: https://frdmtoplay.com/using-ddccontrol-as-a-non-root-user/
Ezen kívül két dolgot lehetne még megpróbálni. Az egyik, hogy beállítod a setuid bitet a ddccontrolnak:
sudo chmod u+s /usr/bin/ddccontrol
Innentől fogva, ha mezei userként futtatod a ddccontrolt, az rootként fog futni, viszont azt tudnod kell, hogy ez biztonsági rést nyit a rendszereden, úgyhogy nem ajánlott a használata!!!
A másik megoldás a PolicyKit lenne, de egyébként én úgy látom, hogy már megoldották, hogy root nélkül lehessen állítgatni. De ha jól emlékszem, te valami régebbi Ubuntut használsz, 18.04-et talán?
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #94732 üzenetére
Őszintén kérdezem, milyen disztró vagy asztali környezet az, ahol a fényerőszabályzáshoz root jogosultság meg parancssor kell? Én legutoljára i3 alatt csináltam ilyesmit, de szerintem te nem azt használsz.
A pendrive-os dolog az esetek többségében nem okoz problémát, mert a legtöbb disztrón az első létrehozott nem root felhasználó id-je 1000, a fájlrendszeren pedig a felhasználó id-je tárolódik el, mint tulajdonos. Tehát ha átdugod másik gépbe a pendrive-ot, nagy valószínűséggel ott is 1000 lesz a felhasználó id-je, így simán tud írni a rajta lévő fájlba. Akkor van probléma, ha többfelhasználós a rendszer, és mondjuk a második user akar írni a fájlba, neki már 1001 lesz az id-je, ezért nem fog menni.
Mondjuk nem lenne butaság, ha lenne olyan beállítás a fájlkezelőkben, hogy a külső eszközön létrehozott fájlok jogosultságát be lehessen állítani. Mert így, ha beállítanál neki egy 766-ot, máris nem lenne gond a fájlba írással.A ./-nek jó oka van, én ebből nem engednék semmiképp sem. Egyébként újabban Windows alatt PowerShellben is csak így működik.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #94727 üzenetére
Ehhez nem is kell öreg motorosnak lenni. Ha én tudom, hogy X disztrót szeretem használni, akkor nem fogok Y disztrót használni. Ha holnaptól azt mondanák, hogy csak Y disztró létezik, akkor én elköszönnék a Linuxtól, és átállnél BSD-re vagy Macre, és szerintem nagyon sokan vannak ezzel így, cégek is! És ez fontos, mert a Linuxba a kódok nagy részét a techcégek adják.
Szerintem a Linux asztali részesedése simán visszaesne 1% körülire, ha csak egy disztró létezne.Azért használunk Linuxot, mert olyan, amilyen. Ha másmilyen lenne, nem használnánk.
A Linux nagyon nagy részben annak köszönheti azt, amit elért, hogy nyílt forráskódú és szabad licencű. És amíg ez így lesz, addig annyi disztró fog létezni, mint égen a csillag. -
urandom0
senior tag
válasz
Warton #94709 üzenetére
Energiabefektetés nélkül pedig semmi sem működik
Egyébként anno a Debian is pont azért indult, mert az akart lenni "A Linux". Kezdetben mindig nagyon friss szoftvereket szállított.
Aztán az Ubuntu is "A Linux" akart lenni, neki sem sikerült. Aztán volt még a Mandriva, meg a többiek, mind-mind "A Linux" akart lenni. Most a jogi oldalától eltekintve, szerintem nem is működne az, ha csak egyetlen disztró lenni, kb. ott lenne, mint a ReactOS vagy a Haiku. -
-
urandom0
senior tag
válasz
daninet #94698 üzenetére
Na igen, itt kezdődnének a problémák. Te azt mondod, friss kernel legyen. Más meg azt mondaná, legyen inkább régebbi, de stabil kernel.
A harmadik azzal jönne, hogy legyen apt a csomagkezelő, a negyedik meg azzal, hogy legyen rpm-es a csomagkezelő. Az ötödik kiírtaná a flatpakot, a hatodik a snapot, a hetedik meg mindkettőt.
És akkor jönne a nyolcadik, aki azt mondaná, legyen Cinnamon az alapértelmezett De, a kilencedik azt, hogy legyen a KDE, a tizedik pedig azt, hogy legyen a Gnome, és így tovább...Én persze értem, hogy a kezdőket zavarja, hogy ilyen sok disztró van. De a kezdők legyenek szívesek leszarni, hogy ilyen sok disztró van, és telepítsék fel, amit a fórumokon ajánlanak nekik (ami ugye általában Mint vagy Ubuntu), ismerkedjenek meg vele, és éljenek vele boldogan, ha úgy érzik, hogy az nekik megfelel. Ha nem, akkor lehet distrohopolni.
Az az igazság egyébként, hogy a legtöbb kezdő Linuxosnak az a baja a Linux-szal, hogy nem olyan, mint a Windows, úgy, hogy egyébként épp a Windows-ról menekülnek át Linuxra. A legtöbben nem is a Linuxot akarják, hanem egy gyors, karbantartásmentes Windowst, ami nem zaklatja őket frissítésekkel meg popupokkal.
Igazából, ha lenne egy tényleg tökéletes Linux, akkor sem tudnál megfelelni mindenkinek, mert egyszerűen nem lehet.
Sokan szidják például a Linuxos DE-ket, mert nem olyan "szép" a felületük, mint a Windowsnak. De ha megnézed azokat a Linuxokat, amik Windows copy DE-vel jönnek ki (pl. LinuxFx), sehol sincsenek a népszerűségi listán. -
urandom0
senior tag
válasz
daninet #94695 üzenetére
A nagy cégek, akik a legtöbb fejlesztést adják a Linuxba, a saját piacuknak akarnak megfelelni, ami jellemzően valamilyen felhős/konténeres/szerveres történetet jelent. Az, hogy létezik desktop Linux, inkább csak amolyan mellékág. Van néhány cég (Red Hat, Suse, Canonical, stb.), akik azért elég sokat tettek, hogy a desktop Linux használható legyen általános célokra, de jellemzően az ő elsődleges profiljuk nem a desktop (hanem szerver, és/vagy IoT). Ezért is jött most el ez az immutable, konténerezős világ, ez sem a desktop felhasználók miatt indult el, hanem a szerverek miatt.
-
urandom0
senior tag
Ez a pontozós dolog egyébként tényleg eléggé káros. Ha nem értesz egyet a fő áramlattal, a sárga föld alá pontoznak. Én kivezetném ezt a pontozósdi úgy, ahogy van, van legalább azt megcsinálnám, hogy ne lehessen downvote-ot adni, vagy legalább ne tűntesse el a rendszer a minuszosra értékelt hozzászólásokat.
-
urandom0
senior tag
Pedig nem rossz ez a Reddit, lehet ott találni érdekes dolgokat, mint pl. ez:
Hacked! - Installed a global theme - it erased all my drivers!
A csávó feltelepített egy globális témát a KDE beállítási ablakából, aztán arra lett figyelmes, hogy mindkét meghajtójáról eltűntek a személyes fájlai (minden, ami nem a root tulajdonában volt).
Szerintem ez borzasztó nagy hiba, és nem szabadna ilyesminek megtörténnie... -
urandom0
senior tag
Ott írja, hogy miért:
However, if a lot of data floods one of these directories it can consume all of your storage space. If this happens and these directories are stored within / then your system could become unstable and crash. For this reason, moving these directories into their own partitions is a good idea.
Az USBGuardot inkább nyilvános környezetben tudom elképzelni, otthoni gépre én nem telepíteném fel.
Szvsz ha ilyen szolgáltatásokra bízod a jelszavaid, mint a Bitwarden, akkor teljesen mindegy, mit hogyan állítasz a gépeden. Jelszavakat csak és kizárólag offline szabad tárolni, erős titkosítással.
-
urandom0
senior tag
Én csak ilyen Serverfault-os és hasonló hozzászólásokban olvastam róla, ezért nem is akartam javasolni, mert azért van olyan valid eset, amikor valaminek a /tmp-ből kell futnia.
A Red Hat-nak egyébként vannak ilyen jó kis doksijai, nyilván angolul, mint pl. a "Red Hat Enterprise Linux 9 Security hardening", "Red Hat Enterprise Linux 9 Securing networks" és hasonlók, le lehet tölteni őket pdf és epub formátumban is. Én ezeket szoktam olvasgatni, nem csak RHEL specifikus dolgok vannak bennük, hanem sok általános jellegű okosság is, ami minden disztrón alkalmazható. -
urandom0
senior tag
Úgy, hogy zabálja az erőforrásokat. Itt konkrétan az volt, hogy a szerver felé indított kérések átlagos, 1-2mp-es válaszideje megnőtt 15-20mp-re. A helyi rendszergazda (ismerősöm) belenézett a logokba, és nagyon szépen lehetett látni, ahogy a cryptominer crontabja folyamatosan pörgött, mert próbálta frissíteni magát egy pastebin-es URL-ről. Ha ilyesmit lát az ember, az már szinte biztosan valamilyen behatolásra utal, és onnantól fogva azonosítani kell a gyenge pontot, felmérni a kockázatot, és jelentést írni róla.
Hogy melyik vírusírtó ismeri fel, azt nem tudom. Talán a ClamAV is, de céges környezetben valami komolyabb antivirust szokás használni (pl. ESET). A htop és hasonlók vagy kimutatják, vagy nem, a fejlettebb processzek képesek hideolni magukat.
-
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #94548 üzenetére
Lehet olvasni a neten olyan javaslatokat, hogy adjunk noexec-t a /tmp-nek, mert az növeli a biztonságot. Szerintem, ha kéretlenül bekerül a rendszerbe bármi, aminek nem kellene ott lennie, az már eleve olyan súlyos probléma, hogy az egész biztonsági rendszert felül kell vizsgálni.
És mint a mellékelt eset is mutatja, adódhatnak problémák, ha a /tmp-t bizgeráljuk.Pár hete találkoztam egy olyan esettel, hogy Debian stable alá, harmadik fél hanyagsága miatt (elavult szoftverkomponens + kompromittálódott SSH kulcs) kihasználásra került egy bug, és bekerült a rendszerbe egy cryptominer. Az is a /tmp-ből futott természetesen, és a /var/spool/cron alá írta be a frissítő crontabját.
Csináltunk egy új szervert, az adatbázist átmigráltuk, új SSH kulcsokat osztottunk ki + beállítottuk a jelszavas hitelesítést IS. A régi szerverről leszedtem szinte mindent, elzártem a net elől, a /tmp-t és a cron kiürítettem, és kíváncsiságból hagytam futni. Két nap múlva ugyanúgy megjelentek a crontab bejegyzések, és ugyanúgy futott tovább a miner.
Ha lett volna noexec a /tmp-n, nem tudott volna futni a miner, de itt nyilván az már csak a következmény volt, a rendszer attól még lyukas maradt volna. Egyébként dél-koreai IP címről léptek be az ellopott SSH kulccsal. -
urandom0
senior tag
válasz
Synaptic #94409 üzenetére
Néha szoktam nézegetni a hálózati forgalmamat tcpdumppal és wiresharkkal. Egyszer nem kicsit meglepődtem, amikor egy fidesz.hu végű domainnel kezdett el élénk kommunikációt folytatni a gépem... kicsit alaposabban megnézve kiderült, hogy csak annyi történt, hogy van egy ilyen végű NTP szerver, és az NTP service épp ezt az szervert sorsolta ki nekem, és innen frissítette az időt a rendszerem
-
urandom0
senior tag
Nagyvállalati szintű supportot ad a termék mellé.
Ezt jól tudod.
De egyébként a Red Hat-tól lehet igényelni ingyenes RHEL licencet, egyedi felhasználásra (fejlesztésre), 16 főig.Tudtommal egyik Linux sem ingyenes, bizonyos mennyiségű telepített gép után már fizetni kell.
Ezt viszont nem, a legtöbb disztribúció teljesen ingyenes, telepített gépszámtól függetlenül.
-
urandom0
senior tag
Most ezzel darázsfészekbe nyúltál...
A Linuxosok között eleve sokan vannak, akik corporate ellenesek, és nem is hajlandók mást használni, mint közösségi fejlesztésű disztrót. Nekik minden rossz, amit nem a közösség felügyel, hanem egy fejlesztőcég.
Aztán vannak, akik Poettering munkássága miatt ítélik el a Red Hatot. PulseAudio, systemd, stb., az ezekkel kapcsolatos szélsőséges véleményeket, vitákat mindenki ismeri.
Aztán vannak, azt hozzák fel a Red Hattal szemben, hogy pénzért árulja azt a terméket, amit nyílt forráskódú, ingyenes komponensekből rak össze. Mások azért utálják, mert felvásárolta őket az IBM, megint mások azért, mert elkaszálta a CentOS-t, aztán megint mások azért, mert a Red Hat újabban az olyan disztrókat is akadályozza, mint az Alma, a Rocky, azzal, hogy nem csorgat vissza kódokat a git.centos.org-ra, mint régen... -
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #94347 üzenetére
#94218 ceia
Ja, és hogy ha valamelyik témában valami nem tetszik vagy hibát találsz benne, azt is ki tudod javítani némi hozzáértéssel.
A Mint-X témánál például a Thunar eszköztárjának ikonjai alapból kicsit homályosak voltak (nyilván, mert nem Thunarhoz készült, hanem Nemo-hoz): [kép]
Kijavítottam, így szebb: [kép]
Illetve megcsináltam azt, hogy Xfce Greybird témánál az alapból sötét panelt: [kép]
Átalakítottam világosra: [kép]De nem szeretek ilyenekkel szüttyögni, sok időt el tud vinni, és a vége sok esetben az, hogy beleölök órákat egy-egy témába és nem is használom
-
urandom0
senior tag
Hú de jó! Akkor lehet Mintben (Xfce) teljesen sarkos ablak, a tálcán a hangerőszabályzó előjöhet függőleges csúszkával is, mint windowsban, és csinálhatok kisebb "start" menüt is a negyedképernyős helyett? És lehet a felület nem csak szürke, illetve light és dark téma, hanem bármilyen színű, ahogy ez beállítható pl. a windows classicban?
Igen. Nyilván egyes felületeket könnyebb testreszabni (pl. KDE alatt könnyen el lehet érni olyan jellegű színállítgatást, mint ami a klasszikus Windows-ban volt), másokat nehezebb, vagy kevesebb a lehetőség. Redditen találsz sok-sok screenshotot, ezek mind a felhasználók által összetémázott asztali környezetek.
-
urandom0
senior tag
Nem tudom, hogy kezdő vagy haladó téma-e, de ha valaki tapasztalta, hogy az Xfce Whisker menüt nem tudja átméretezni a sarkainál fogva, mint ahogy korábban, annak mondom, hogy ez egy ismert jelenség: https://gitlab.xfce.org/panel-plugins/xfce4-whiskermenu-plugin/-/issues/112
A dolog lényege annyi, hogy az Xfce is elkezdett átállni Wayland-re, és most a Whisker menü egy olyan ablakot használ a kirajzoláshoz, ami Wayland alatt nem méretezhető át. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez nem lesz javítva, így marad sajnos.
-
urandom0
senior tag
válasz
#79484416 #94149 üzenetére
Talán az utolsó 3-4 verzióban (1909 vagy 2004) jelentek meg ilyen opciók, mint frissítések elhalasztása, olyan időpontok beállítása amikor nem indulhat újra, stb. A korai verziók valóban csináltak olyanokat, hogy fogták magukat, és szóltak, hogy hamarosan újraindulnak, ha akartad, ha nem, de én az elmúlt 2-3 évben már nem találkoztam ilyennel (bár csak pro verziókat kezelek, lehet, hogy home-nál még előfordulhat).
-
urandom0
senior tag
Yast -> Szoftver -> Online frissítés -> Beállítás (menü) -> Online frissítés. A yast2-online-update-configuration csomagot fogja telepíteni, ha még nincs fent, majd egy ilyen ablakot fogsz látni: [kép]
De indíthatod közvetlen terminálból is:
su
yast2 --qt online_update_configuration -
urandom0
senior tag
A Hiren's Boot CD ezen régebbi verzióján van egy portable XP. Kiírod az ISO-t mondjuk pendrive-ra és rámásolod a firmware update telepítőjét is, bebootolsz róla, kiválasztod, hogy az XP-re bootoljon, és el fog indulni, mint ha csak egy Linux live lenne. Utána megpróbálod elindítani a firmware telepítőjét, ha csak nincs valami különleges függősége, ami ebből a portable XP-ből hiányzik, szerintem akkor el fog indulni.
-
urandom0
senior tag
Most miért? Én a múltkor fél óráig dilemmáztam azon, hogy a tovább vagy a vissza gombra kell-e kattintani. Aztán végülis áthívtam a szomszédot, ő ért hozzá, rákeresett a telefonján, és egy Youtube videóban a tovább gombot nyomkodták, úgyhogy mi is arra nyomtunk, és sikerült!!
-
urandom0
senior tag
Írd be egy terminálba, hogy man smb.conf, annál frissebbet szerintem nem fogsz találni.
Ha beírtad, megnyomod a / billentyűt, beírod hogy encrypt, és kidobja a találatokat. n leütésével mész a következő találatra, N leütésével az előzőre (vim-szerű kezelése van).Én látok egy ilyet, hogy client plaintext auth, erre azt mondja, hogy "Specifies whether a client should send a plaintext password if the server does not support encrypted passwords." Alapértelmezett értéke no, tehát ez így jó.
Van ilyen, hogy client protection, ami azt takarja, hogy "This parameter defines which protection Samba client tools should use by default." Én ezt mindenképp encrypt-re állítanám: "encrypt - This will enable integrity checks and force encryption for privacy."
client protection = encryptAztán van ilyen, hogy client smb encrypt, alapértelmezett értéke default, amúgy lehet off, if required, desired és required. "This parameter controls whether a client should try or is required to use SMB encryption."
Szerintem ezt állítsd required-re, és olvasd el, mit ír róla, mert más hatása van SMB1, SMB2 és SMB3 esetén.Aztán van még pár opció, pl. client smb3 encryption algorithms, ezeknek utána kell járni.
Nade, van ilyen hogy encrypt passwords. Alapértelmezett értéke yes, úgyhogy ez jó is így.
Illetve ott a server min protocol, de azt mondod, ezt már beállítottad.
Na és ami még fontosnak tűnik, a server smb encrypt: "This parameter controls whether a remote client is allowed or required to use SMB encryption."
És akkor még meg lehet nézni a force user, force unknown acl user, guest account, guest ok, invalid users, ....Van olyan, hogy hosts deny, ezzel teljesen kizárhatsz IP tartományokat. vagy a hosts allow, amivel engedélyezhetsz IP címeket. Én tűzfalszinten állítottam be geofiltert, hogy a kínai, indiai, és egyéb országokból érkező botok ne akarjanak tőlem semmit.
Én hirtelen ennyi opciót találtam, ami fontos lehet. De igazából berakhatod az egészet VPN mögé, vagy használhatsz SFTP-t is. -
urandom0
senior tag
Ez ilyen személyes preferencia jellegű kérdés, mint pl. az, hogy kinek melyik fájlstruktúra jön be, a C:\users vagy a /home
Nekem az a fura, amit a Windows csinál, mert az én gondolkodásomban a másolatnak semmi köze az eredeti példányhoz, így miért is viselné magán az eredeti dokumentum módosulási dátumát? De persze értem a te logikád, és neked is igazad van, csak máshogy gondolkodunk róla. Egy másolat esetén az utolsó módosítás dátuma egyezzen meg a létrehozás dátumával, és ez egyezzen meg azzal a dátummal, amikor elkészítettem a másolatot. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #90305 üzenetére
NTFS-en a legrosszabb szerintem, nézd meg, mit produkál: [kép]
A másolat létrehozásának dátuma későbbi, mint a módosításának dátuma... wtf? Ez olyan, mint ha azt mondanám, hogy 1989-ben születtem, de 1986-ban kezdtem el az általános iskolátHa meg magát a másolás kifejezést értelmezzük, akkor szolgai módon a paramétereit is másolni kéne...
Ha így nézed, akkor persze, az logikus, amit ti mondtok. Én meg abból indulok ki, hogy másolásnál úgy példány keletkezik, és ennek az új példánynak a módosítási dátuma nem lehet korábbi, mint a létrehozási dátuma. Ha pl. egy papír alapú dokumentumot fénymásolsz, a másolat keletkezési dátuma ott is későbbi lesz, mint a korábbi dokumentum dátuma.
De szerintem ez eléggé ízlés kérdése, hogy éppen hogyan álmodták meg az adott fájlrendszer létrehozói. Más fájlrendszereken máshogy is lehet, illetve azon se lepődnék, ha egyes fájlrendszereknél létezne egy ezt szabályzó flag, amit mountolásnál lehet megadni. Meg kell nézni, hogy ext4-nél az atime, ctime, mtime, noatime, strictatime és hasonló paraméterek mit csinálnak pontosan. Én sose használtam egyiket sem. -
urandom0
senior tag
De nem egy új fájlt hozok létre, hanem egy már meglévőt másolok oda.
A fájlmásolás az technikailag egy új fájl létrehozása, és az eredeti fájl tartalmának belemásolása (ha fájlrendszeren belül másolsz, még ennyi sem történik, csak létrejön egy új hard link, ami az eredeti fájl inode-jára mutat). Tehát új fájlt hozol létre, így az új fájlnak nyilván az összes timestamp-je azt az időpillanatot fogja mutatni, hisz ez a fájl korábban nem létezett. Nekem az a fura, hogy valakinek ez fura
Az már egy plusz feature, hogy a cp ne csak a tartalmát másolja át, hanem a fájl egyes metaadatait is, erre jó -p kapcsoló.
-
urandom0
senior tag
Hát mert azzal, hogy másoltad a fájlt, létrehoztál egy új fájlt. Az új fájl miért kapná meg a régi fájl dátumait, hiszen semmi köze hozzá? Ez ugyanaz a helyzet, mint ha mondjuk touch-csal létrehoznál egy üres fájlt a külső lemezen, és átmásolnád mondjuk szövegszerkesztővel a belső lemezen lévő fájl tartalmát abba.
A belső fájlt 2023-07-26 21:48:34.000000000 időpontban másoltad, azaz ebben az időpontban hoztad létre a külső fájlt. Ennél korábbi nem lehet a change vagy modify dátum, hisz akkor még nem is létezett.
-
urandom0
senior tag
Nem értem. A /share/TM/test.docx access time-ja másolás után 2023-07-26 21:48:34.000000000. Ez így oké. Másnap ugyanez.
A /share/external/DEV3303_1/test.docx mindhárom time-ja másnap 2023-07-26 21:48:34.000000000. Ez is oké.
Az, hogy első nap a /share/external/DEV3303_1/test.docx time-ja micsoda, azt nem látjuk. Látom, hogy a parancsot beírtad, de a kimeneten, amit bemásoltál, nincs ott. Vagy én vagyok vak. -
urandom0
senior tag
Backportsból le lehet húzni ezt-azt, igen. De ezen kívül egy Debian stable az élettartama alatt csak biztonsági frissítéseket, javításokat és fontosabb funkciófrissítéseket kap. A "base" forrás (ez az, ami a sources.list-ben stable-ként van feltüntetve) csak átlagosan kéthavonta, a point release-ek során kap frissítéseket. Például meg lehet nézni, hogy két point release, mondjuk a Debian 11.5 és 11.6 között mi frissült.
Ezen kívül van a stable-updates forrás, ebben vannak az olyan frissítések, amik nem várhatnak a következő point relesase-ig, mert fontosak (valami orbitális bug). Aztán van debian-security, ebben pedig biztonsági frissítések vannak, ez is elég gyakran frissül (leginkább csak hibajavítások).
Ezen kívül van még a proposed-updates, ebben van azok a biztonsági és funkciófrissítéseknek egy része, amik majd bekerülnek a stable-be a következő point release-nél, a backports amit már ismersz, valamint a testing, unstable, experimental, de ezek már nem a stable kiadáshoz tartoznak.
Debianban nincs olyan, mint pl. Arch-ban vagy OpenSuse TW-ben, hogy egyik napról a másikra ugrik egy főverziót valamelyik csomag. Nem rég ugye kijött a Bookworm, ebben például Gnome 43 van, és az is marad, amíg támogatott a rendszer (5 év). A 11.0-ban például a Gnome 3.38 volt, és az is marad, amíg támogatott a rendszer.Ezzel szemben Ubuntu 22.10-ben volt a 42-es Gnome volt, míg a 23.04-ben már a 43-as Gnome, és a két kiadés között eltelt fél év. Tehát a non-LTS Ubuntu csomagjai kb. fél év alatt ugranak egy főverziószámot, míg Debian csomagjai 4-5 évig elvannak egy adott főverzióval. Ha Debianból stable-ről stable-re frissítesz, akkor kapsz ugyan új főverziót, de arra is átlagosan két évet kell várnod.
-
urandom0
senior tag
Distrowatchon tudsz összehasonlítani disztrókat csomagverziók szerint.
Most még sok csomag frissebb is Debianban, de amint kijön az újabb Ubuntu verzió, abban már valószínűleg az összes csomag frissebb lesz. -
urandom0
senior tag
Lehet, hogy rosszul emlékszem, de úgy rémlik, az Ubunti repóiban bent vannak a vanilla Gnome csomagok, azt hiszem vanilla-gnome-desktop néven, míg az Ubuntusított Gnome pedig ubuntu-desktop néven fut. Elméletileg, ha eltávolítod az ubuntu-desktop csomagot és felrakod a vanilla-gnome-desktop-ot, akkor egy viszonylag pure Gnome asztalod lesz. De azért nézd meg, milyen csomagokat visz magával.
Én egyszer Xubuntura telepítettem így Gnome-ot, az Xfce-t leszedtem, a Gnome felment, lecseréltem a LightDM-et GDM-re, és már majdnem olyan volt, mint ha gyári Gnome-os lenne. -
urandom0
senior tag
Hagymányos rendszernél azt mondanám, ártani nem árt, de én sem látom sok értelmét, nem is használtam sose.
Olyasmiket tud törölni, mint a nem használt nyelvi csomagok, a csomagkezelő gyorsítótára, Firefox cuccai (pl. URL előzmények), LibreOffice legutóbbi doksik listája, lomtár, thumbnailek, logok, vim .swap fájlok, bash előzmények, ... ezek többsége minimális helyet foglal, és ha kell, egy-egy paranccsal ki lehet törölgetni azt, ami már nem kell.Immutable rendszernél jellemzően konténerezett alkalmazásokat használ az ember, szerintem ez esetben még annyira sincs értelme cleanerezni.
-
urandom0
senior tag
Még a komolyabb böngészők, mint a Gnome Web, Midori, Falkon, is elcsúsznak egy rakat oldalon, mert nem tudják hozni azt a teljesítményt, ami egy mai átlagos webezéshez kell. Az olyan oldalak alatt, mint a Youtube, Facebook és hasonlók, elég hamar bele lehet futni velük valamilyen problémába.
A Dillo meg körülbelül a w3m (meg a lynx, az elinks...) grafikus megfelelője, alig tud többet. Max olyan oldalakhoz jó, mint a rawtext.club, a tilderverse.org, vagy a tilde.club, máshoz nem igen.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #89480 üzenetére
Próbáld meg ezt: GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
átírni erre: GRUB_TIMEOUT_STYLE=menuÉs utána update-grub...
-
urandom0
senior tag
Egy elég durva bugba futottam bele a Gnome Fájlkezelőjében. Ha kivágás/beillesztéssel teszek át fájlokat, az eredeti mappából látszólag nem törlődnek a fájlok, nyomni kell egy F5-öt, utána már jó. Ha pedig törlök egy fájlt, annak az ikonja fájllista elejére kerül, és az is csak F5 után tűnik el.
Nem egyedi eset, én openSuse alatt tapasztaltam, valaki Fedora alatt, és már van hozzá patch. Fedora alatt 44.1-es Gnome van, ebben már javították, de openSuse alatt csak 44.0, ebben még bugos.
-
urandom0
senior tag
Néha megnyitod a rendszerfigyelőt, és figyelgeted, hogy épp használja-e a swapot. Ez a "manuális log"
Amúgy szerintem a Linux indokolatlanul sokszor használja a swapot. A vm.swappiness-t tényleg érdemes lehet levenni, én 1-re szoktam állítani, de mivel neked van bőven RAM-od, akár ki is kapcsolhatod. -
urandom0
senior tag
Elméletileg OpenSuse is támogatja a secure bootot: https://en.opensuse.org/openSUSE
EFI#How_to_enable_or_disable_Secure_Boot_support
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #89461 üzenetére
Hát akkor szerintem maradj inkább a hibernálásnál, az talán biztosabb. Bár nálam még az sem működik, sőt a laptopomon néha a sleep sem. Elküldöm alvóba, aztán két másodperc múlva fel is ébred. De csak időnként csinálja ezt, nem mindig...
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #89448 üzenetére
Azt mondanám, hogy az /etc/systemd/sleep.conf fájlt szerkeszd, a HibernateMode és a HibernateState értékét másold át a SuspendMode és a SuspendState helyére, és ez utóbbi kettő elől vedd ki a # jelet, tehát valahogy így nézzen ki:
[Sleep]
#AllowSuspend=yes
#AllowHibernation=yes
#AllowSuspendThenHibernate=yes
#AllowHybridSleep=yes
SuspendMode=suspend platform shutdown
SuspendState=disk
#HibernateMode=platform shutdown
#HibernateState=disk
#HybridSleepMode=suspend platform shutdown
#HybridSleepState=disk
#HibernateDelaySec=
#SuspendEstimationSec=60minEsetleg felülírhatod közvetlenül a systemd-suspend.service-t is, így:
sudo nano /etc/systemd/system/systemd-suspend.service.d/override.conf
A /usr/lib/systemd/system/systemd-suspend.service fájl tartalmát másold be oda, és itt a végén a ExecStart=/usr/lib/systemd/systemd-sleep suspend sor érdekes neked, ezt kellene átírni erre:
ExecStart=/lib/systemd/systemd-sleep hybrid-sleepMajd a # [Unit] sorral kezdve az összes sor elől kivenni a # jelet. Elméletileg, ha a KDE a systemd-et használja altatásra és hibrid alvásra, akkor működnie kell. Én nem tudom kipróbálmi, egyik gépemen sincs engedélyezve a hibrid alvás. Innen és innen vettem az ihletet, referencia doksi itt.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #89313 üzenetére
Nobarát nem ismerem, de Fedorának nincs különleges igénye. Szerintem mennie kellene.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #89296 üzenetére
Nem, a codec az összefoglaló neve az encodernek/decodernek.
Amit a user használ okostévén setboxon pc-n telefonon bármin az szabad?
Szerintem azután a cég (illetve a user) már megfizette a codec árát.
-
urandom0
senior tag
Kb. arról szól a dolog, hogy van az MPEG_LA, egy Coloradoi cég, és ő birtokolja a jogait a MPEG-2, MPEG-4, H.264... szabadalmaknak. De ezek a szabadalmi megkötések csak az Egyesült Államokban lévő cégekre vonatkoznak, a Fedoraban (aminek a fejlesztője a Red Hat, USA cég) is ezért nincsenek kodekek. Az OpenSuse-t ez azért érinti, mert bár német cég, de vannak irodái az USA-ban, ezért rá is vonatkozik a szabadalomvédelem.
-
urandom0
senior tag
Igen. Igazából ez csak egy Gnome grafikus felület mpv-hez. Csak azért használom, mert a Gnome Wayland-en egy ideje nem támogatja az xdg-decoration protocolt, aminek az az eredménye, hogy az mpv saját maga rajzolja ki az ablakvezérlőket (teljes méret, bezárás, stb.), az ablak kliens területére. Ennek pedig az a következménye, hogy az ablak méretezésével arányosan méreteződnek át az ablakvezérlők is... szóval ha kicsire állítod az ablakot, akkor kicsik lesznek, ha nagyra, akkor nagyok.
És ezt valamiért nem tudják (vagy nem akarják?) orvosolni. -
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #89284 üzenetére
Nem csak a gépen vannak videók, hanem a neten is. A böngésző a rendszer kodekjeit hívja meg, amikor videót kell lejátszani (egyedül talán a Chrome nem, azt hiszem).
Én személy szerint nem VLC-t használok, hanem régebben mpv-t, mostanában Celluloidot, mert előre-hátra tud frame-by-frame lépkedni, gyorsbillentyűkkel lehet kicsinyíteni/nagyítani, stb. -
urandom0
senior tag
Itt van: https://en.opensuse.org/SDB:System_upgrade#Extra_repositories_handling
Ezt a rész: "The supported starting point is the last openSUSE Leap release with all current updates applied, but this does not include arbitrary openSUSE Build Service repositories you may have added. We recommend that you disable all OBS repositories first, perform the upgrade, then reenable them."
Oké, ez igazából Leap-re vonatkozik (ahol ugye sokkal ritkábban van distro-upgrade), de Tumbleweed-re ugyanúgy igaz, ilyen szempontból nincs különbség. De én sem szoktam letiltani a külső repókat (az asztali gépemen csak a Packman van beállítva, az RPi-n pedig egy home_darix nevű repó).
Ha mindenáron tiltogatni szeretném a külső repókat frissítés előtt, akkor írnék rá alias-t vagy scriptet.
-
urandom0
senior tag
Nyugodtan dupolhatsz úgy, hogy a Packman aktív, nem fog problémát okozni. Más repóknál nem feltétlenül mondanám ezt, de a Packman majdhogynem hivatalos repónak számít. De egyébként jól csináltad, a hivatalos doksi is azt írja, hogy tiltsd le distro-upgrade előtt a külső repókat.
Ha csak ez a két külső repód van, az egyébként nem sok. Szerintem a legtöbb Linux disztrónál van ennyi, vagy még ennél több is. Ha egyszer kell, akkor kell...
-
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #89192 üzenetére
Igen, köszönöm, egyszer sort keríthetünk rá. Bár az ivásban én sem jeleskedem, egy-egy sör, vagy valami belefér.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Teljes külső kijelzővel hódítana a Flip7, ami kapott egy kistestvért is
- Motoros topic
- Gyúrósok ide!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Diablo IV
- Call of Duty: Warzone
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Thor II 1200W 80+ Platinum tápegység! Olvass!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest