- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Hisense LCD és LED TV-k
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen monitort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Mini PC
- Megválik a legfontosabb mérnökétől az Intel
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kiegészítette processzorflottáit az AMD
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
A live-linux kit csinál egy konzervet . Ezt. Zip és iso formátumban. Az iso DVD-re pörkölhető, vagy manuálisan telepíthető pendrájvra. Én nem úgy csináltam, ahogy alább van írva, hanem Ext4-re tettem a linux mappát és a bootinst.sh fájlt futtattam és az Ext4-es partíció mögé tettem az EFI mappát. + a modules mappába tettem a rootcopy-ból csinált slaxosito.sb fájlt.
-
Sziasztok. Csináltam egy működő Live-linux képfájlt egy telepített Peppermint Xfce (lényegében debián)distróból. Nem telepítő, csak egy élő, lényegében Slax linux. Live-linux kit segítségével készítettem és a livelinux rootcopy /usr/bin/ 8darab scriptje meg lett csinálva egy slaxosító.sb modulnak és ez is bele lett téve a modules mappába, igy már úgy customizálható, ahogy a Slax honlapon le van írva. 64 bites rendszer. Ext4-es fájlrendszerre telepítettem, azért hogy a changes mappába fastruktúra szerint tudja menteni a változásokat (ez a perzisztenciája). A második partíció Fat32-es, ez teszi lehetővé, hogy az UEFI bootja is működjön, az MBR-ben pedig ott van a Legacy boot. Bootolható mindenhogy , ahogy a Slax linuxot lehet (persistens módban, tiszta indítással a perzisztencia mellőzésével,debug is van és Load to RAM opcíóval is, ilyenkor villámgyors). Minimálisan legalább 6 Giga RAM kell neki, ha a RAM-ba töltjük, de még 8Giga esetén is ki tud akadni, ha például eliindítjuk a genslaxiso parancsot, 16 giga RAM-mal viszont nem tudtam lefagyasztani, ezért ajánlatos 8 Giga RAM esetén a bebootolás után a saját Gpartedje segítségével még bekapcsolni valahonnan a 8Giga RAM-hoz még legalább 8Giga swap partíciót.
A júzer az user és a jelszó passwd. Sudo működik űgy ahogy egy telepített linuxnak kell, alapból tehát nem root módban fut, mint a sima slax.
A képfájlt a Lemezek (Gnome-disk utility) alkalmazás segítségével készítettem és ezzel is pörkölhető vissza. Legalább 16 Gigás eszközre lehet felírni, de csak vagy pendrájvra, vagy régifajta (nem scsi) SaTA , vagy PATA csatolós USB-s HDD-re. SSD sem fog menni!!! Zip-be tömörítve töltöttem fel a MEGA-ra , mert így nyertem 2 Gigabájtot. A neve sajnos aposztrófban van, mert zárójelet sikerült raknom a nevébe, de ez nem zavarja a mőködést. Letöltés után ki kell tömöríteni akarmi.img fájlba (16,2 Gigabájt , ellenőrző összeget sajnos nem csináltam). A letöltés elérhető itt: [link] . A nagy fájlméret miatt a MEGAsync-et fogja javasolni, vagy chromium böngésző használatát a firefox helyett. Szerintem kerek lett. Szánjatok meg és nézzetek rá. Köszönöm !!! -
válasz
#63718632 #86349 üzenetére
Én csináltam. Lehet hogy az idézőjel amiatt keletkezett mert az egyik mappából másoltam (vágólapra) és egy másik mappában letettem.
#86350 body007 Köszi ! Mindegy már így hagyom fent a MEGÁN, mivel így is működőképes, már nem variálok fel-le 14,3 Giga adattal. Majd mindjárt csinálom a hozzászólást a MEGÁS synchez.
-
-
Ha egy fájl neve pl. egy lemezkép.img fájl így néz ki a terminálban 'lemezkép.img' és a belőle készített zip fájl is idézőjelben van , akkor az ugyanúgy funkcionál, mintha nem lenne idézőjelben? Mit jelent ez az idézőjelbe rakottság. Érdekes grafikus módon nem látom az idézőjelet.
-
válasz
tordaitibi #86333 üzenetére
Már összekalapáltam egy 16 gigás pendrájvra. Bootolható Legacy és UEFI módon is. Érdemes a bootmenüje szerinti 5. sort választani, ez a Load to RAM. Bebootolás után egy telepített Peppermint XFCE (debian) lesz belőle. Ha van valahol egy swap partíció elérhető közelségben akkor azt a Gparted segítségével könnyedén kapcsoljuk be neki. Munkánkban segíthet a Htop és a Btop kontrollálás céljára. Ez tulajdonképpen egy bazi nagy Slax linux, a Slaxos scripteket is beleintegráltam. A Thomas Mateicek féle leírás szerint fejleszthető is tovább szükség szerint. Nagyon fürge. A Lemezek programmal fogok róla menteni egy img fájlt. Azt fel fogom írni egy másik pendrájvra és ha azután is működik azon is, akkor közzé teszem. A felhasználó benne a user névre hallgat és a jelszava a passwd . Egy telepített Prometheus padavan buildelő script mappa is benne van, benne leszedve a Stepan Timofeev féle legújabb aktívan tuningolt repo is ami addig van elindítva, hogy épp a router fajtát kell kiválasztani és itt leállítottam, mert újraindítás után mindig marad ez a szűz állapot, ... még ezután jön a Toolchain, majd a konkrét router firmware összetevőinek a configolása , a Skinek kiválogatása és a Buildelés. A kész FW-t a végén át kell tolni valahová egy felcsatolt partícióra, vagy valahová a felhőbe a rendszer leállítása előtt. Ezért készítettem az egészet tulajdonképpen, de egy teljes értékű általános munkára alkalmas Debian peppermint XFCE.
-
USB-n van egy külsős HDD. A Legacy HDD MBR-ben van egy aktív boot sector mögötte kettő primary partíció, az első Ext4-es partíción egy bootolható Slax-szerű rendszer, a második partíció Fat32-es , rajta egy EFI mappa és abban egy boot mappa, tehát a rendszer bootolható legacy módban is és kikapcsolt SB mellett EFI módra is. Egyszerű módon csinálhatnék a genslaxiso utasítással egy iso fájlt az első partícióról , de akkor külön el kell magyarázni, hogy hogyan kell ezt kibontani, bootolhatóvá tenni és hogyan kell megcsinálni hozzá a második (az EFI) partíciót. Nem lehet valami egyszerű módon az egész HDD-ről egy bootolható Live konzervet csinálni, amit aztán csak rá kellene DD-zni egy pendájvra, hogy működjön. ????
-
válasz
CPT.Pirk #86299 üzenetére
Úgy tünik, hogy ez egy Suse Kde mókolás. Van frissító alkalmazás is benne. Elég látványos. Én nem szoktam játszani, azt nem próbáltam. A Wine meg lesz nézve, mert egy új Irfanview mindenképp kell nekem. A KDE ellenére egy Nemo már fel lett varrva. Eddig mindent megcsinált amit kértem.
-
Egy Q4OS telepítésből Linux Live Kit segítségével sikerült egy live rendszert csinálni. Ezt már valóban fel tudom a RAM-ba tölteni. [link] . Megpróbáltam slaxosítani. Már egy másik slaxon csináltam egy sb modult ami a /usr/bin/ -be rakja a slaxos scripteket, de sajnos ez az újabb rendszer már a /changes/changes/-be menti a mappa struktúra változásait és talán emiatt nem tudok belőle sb modult ( jót ) csinálni , mert nem a fájlstruktúrába illeszti bele az új mapparászleteket, hanem egy /changes mappát illeszt be a fájlrenszerbe és ebben maradnak a változások és ez így nem jó. Amíg rá nem jövök, hogy hogyan kell jól csinálni, addig egy másik gyári slax rendszerben fogom a changes mappa tartalmát sb modulba gyűrni, emígyen mankózgatva.
-
válasz
#63718632 #86113 üzenetére
A systemd boot még egy csomó állományt bepakol az EFI partícióba, a grub meg jóformán egy grubx64.efi fájlt, oszt annyi (néha kicsit többet pl linux mint esetén).
"A grub amúgy se fontos mióta uefi van. Szerintem tök mindegy, hogy a grubból választasz vagy a boot menüből." Grub esetén ilyenkor is a grub dolgozik.
"Egy ElementaryOS-t pl. így biztos nem raksz fel, mert a 100MB efi partíció kevés neki. Ezen a ponton tovább se megy a telepítő. " Ezt sajnos én is megtapasztaltam, legalább 300 mebibájtot követel. Itt valóban egyszerűbb egy másik EFI partíciót csinálni, mint varázsolni win partíció zsugorítással felfele mikor még ott van útban a windows rejtett 16 Mib-es msftres partíciója is. Ebben az esetben ott a pont Nálad.
-
válasz
#63718632 #86109 üzenetére
Ha az UEFI-s windows mellé telepítendő linux bootja grubos és nem systemd bootos, akkor elegendő lehet a windows meglévő 100mebibájtos EFI partíciója (nem kell hozzá + egy másik) és azt kell csatolni telepítéskor /boot/efi és nem szabad formázni, mert akkor törölné a windows bootját.
-
-
válasz
tordaitibi #85876 üzenetére
Nagyon jó nekem is van ehez hasonlógyári sony 120-as
-
válasz
5leteseN #85871 üzenetére
"Kérdés érdekesség jut-eszembe: ha az MX-Linux a 12 GB RAM-ból futna -RAM-disk-ben-, és csak kilépéskor írja magát a 64 GB-os Pd-re, az lehetséges jó megoldás?'
A Porteus 5,0 gyakorlatilag ilyen elven működik. A moduljait tologatja be a RAM-ba és csak a változásokat menti a lemezre, amiből, ha kedvünk tartja csinálhatunk egy N+1.-dik modult. -
válasz
#63718632 #85867 üzenetére
[ACT1510] Nem vágott földhöz még így se.
[noki@semmise ~]$ sudo fstrim -v /
[sudo] noki jelszava:
/: 52 GiB (55824941056 bytes) trimmed
[noki@semmise ~]$ sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)
[noki@semmise ~]$ journalctl | grep fstrim
szept 24 14:22:31 semmise dbus-daemon[587]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.home1' unit='dbus-org.freedesktop.home1.service' requested by ':1.84' (uid=0 pid=3222 comm="sudo systemctl enable fstrim.timer --now")
szept 24 14:22:37 semmise sudo[3222]: noki : TTY=pts/0 ; PWD=/home/noki ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/systemctl enable fstrim.timer --now
szept 24 14:29:42 semmise dbus-daemon[587]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.home1' unit='dbus-org.freedesktop.home1.service' requested by ':1.91' (uid=0 pid=3421 comm="sudo fstrim -av")
szept 24 14:29:42 semmise sudo[3421]: noki : TTY=pts/0 ; PWD=/home/noki ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/fstrim -av
szept 24 14:32:19 semmise dbus-daemon[587]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.home1' unit='dbus-org.freedesktop.home1.service' requested by ':1.92' (uid=0 pid=3463 comm="sudo fstrim -v /")
szept 24 14:32:19 semmise sudo[3463]: noki : TTY=pts/0 ; PWD=/home/noki ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/fstrim -v /
szept 24 15:02:34 semmise dbus-daemon[587]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.home1' unit='dbus-org.freedesktop.home1.service' requested by ':1.157' (uid=0 pid=5962 comm="sudo fstrim -v /")
szept 24 15:02:34 semmise sudo[5962]: noki : TTY=pts/0 ; PWD=/home/noki ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/fstrim -v /
szept 24 15:07:02 semmise dbus-daemon[587]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.home1' unit='dbus-org.freedesktop.home1.service' requested by ':1.170' (uid=0 pid=6401 comm="sudo fstrim -av")
szept 24 15:07:02 semmise sudo[6401]: noki : TTY=pts/0 ; PWD=/home/noki ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/fstrim -av
szept 24 15:11:14 semmise dbus-daemon[587]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.home1' unit='dbus-org.freedesktop.home1.service' requested by ':1.171' (uid=0 pid=6443 comm="sudo systemctl status fstrim.timer")
szept 24 15:11:14 semmise sudo[6443]: noki : TTY=pts/0 ; PWD=/home/noki ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/systemctl status fstrim.timer
szept 24 16:50:01 semmise systemd[1]: fstrim.timer: Deactivated successfully.
szept 24 17:23:01 semmise dbus-daemon[578]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.home1' unit='dbus-org.freedesktop.home1.service' requested by ':1.114' (uid=0 pid=4381 comm="sudo fstrim -v /")
szept 24 17:23:06 semmise sudo[4381]: noki : TTY=pts/0 ; PWD=/home/noki ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/fstrim -v /
[noki@semmise ~]$ fstrim -a -v
[noki@semmise ~]$ sudo systemctl status fstrim.timer
● fstrim.timer - Discard unused blocks once a week
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/fstrim.timer; enabled; preset: dis>
Active: active (waiting) since Sat 2022-09-24 16:56:40 CEST; 29min ago
Until: Sat 2022-09-24 16:56:40 CEST; 29min ago
Trigger: Mon 2022-09-26 00:12:50 CEST; 1 day 6h left
Triggers: ● fstrim.service
Docs: man:fstrim
szept 24 16:56:40 semmise systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
lines 1-9/9 (END)
[noki@semmise ~]$ sudo hdparm -I /dev/sda
[sudo] noki jelszava:
/dev/sda:
ATA device, with non-removable media
Model Number: Vi550 S3 SSD
Serial Number: 22020920601968
Firmware Revision: SBFM61.5
Transport: Serial, ATA8-AST, SATA 1.0a, SATA II Extensions, SATA Rev 2.5, SATA Rev 2.6, SATA Rev 3.0
Standards:
Supported: 11 10 9 8 7 6 5
Likely used: 11
Configuration:
Logical max current
cylinders 16383 16383
heads 16 16
sectors/track 63 63
--
CHS current addressable sectors: 16514064
LBA user addressable sectors: 268435455
LBA48 user addressable sectors: 500118192
Logical Sector size: 512 bytes
Physical Sector size: 512 bytes
Logical Sector-0 offset: 0 bytes
device size with M = 1024*1024: 244198 MBytes
device size with M = 1000*1000: 256060 MBytes (256 GB)
cache/buffer size = unknown
Form Factor: 2.5 inch
Nominal Media Rotation Rate: Solid State Device
Capabilities:
LBA, IORDY(can be disabled)
Queue depth: 32
Standby timer values: spec'd by Standard, no device specific minimum
R/W multiple sector transfer: Max = 16 Current = 16
DMA: mdma0 mdma1 mdma2 udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 udma5 *udma6
Cycle time: min=120ns recommended=120ns
PIO: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
Cycle time: no flow control=120ns IORDY flow control=120ns
Commands/features:
Enabled Supported:
* SMART feature set
Security Mode feature set
* Power Management feature set
* Write cache
* Look-ahead
* Host Protected Area feature set
* WRITE_BUFFER command
* READ_BUFFER command
* NOP cmd
* DOWNLOAD_MICROCODE
SET_MAX security extension
* 48-bit Address feature set
* Device Configuration Overlay feature set
* Mandatory FLUSH_CACHE
* FLUSH_CACHE_EXT
* SMART error logging
* SMART self-test
* General Purpose Logging feature set
* WRITE_{DMA|MULTIPLE}_FUA_EXT
* WRITE_UNCORRECTABLE_EXT command
* {READ,WRITE}_DMA_EXT_GPL commands
* Segmented DOWNLOAD_MICROCODE
* Gen1 signaling speed (1.5Gb/s)
* Gen2 signaling speed (3.0Gb/s)
* Gen3 signaling speed (6.0Gb/s)
* Native Command Queueing (NCQ)
* Phy event counters
* READ_LOG_DMA_EXT equivalent to READ_LOG_EXT
DMA Setup Auto-Activate optimization
Device-initiated interface power management
* Software settings preservation
* DOWNLOAD MICROCODE DMA command
* SET MAX SETPASSWORD/UNLOCK DMA commands
* WRITE BUFFER DMA command
* READ BUFFER DMA command
* DEVICE CONFIGURATION SET/IDENTIFY DMA commands
Security:
Master password revision code = 65534
supported
not enabled
not locked
not frozen
not expired: security count
supported: enhanced erase
20min for SECURITY ERASE UNIT. 60min for ENHANCED SECURITY ERASE UNIT.
Checksum: correct
-
válasz
#63718632 #85863 üzenetére
[ew7041]
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a device; this may
# be used with UUID= as a more robust way to name devices that works even if
# disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=C052-E802 /boot/efi vfat umask=0077 0 2
UUID=893c5447-69fa-4b13-9b98-c68711522604 / ext4 defaults,noatime 0 1
UUID=ce655abd-e5b5-4298-84e2-8f8116056b17 /home ext4 defaults,noatime 0 2 -
válasz
#63718632 #85854 üzenetére
Ebböl lehet valamit kiokoskodni?
[noki@semmise ~]$ sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
[sudo] noki jelszava:
[noki@semmise ~]$ sudo fstrim -v /
fstrim: /: the discard operation is not supported
[noki@semmise ~]$ sudo hdparm -I /dev/sda | grep -i TRIM
[noki@semmise ~]$ sudo fstrim -av
[noki@semmise ~]$ journalctl | grep fstrim
szept 24 14:22:31 semmise dbus-daemon[587]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.home1' unit='dbus-org.freedesktop.home1.service' requested by ':1.84' (uid=0 pid=3222 comm="sudo systemctl enable fstrim.timer --now")
szept 24 14:22:37 semmise sudo[3222]: noki : TTY=pts/0 ; PWD=/home/noki ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/systemctl enable fstrim.timer --now
szept 24 14:29:42 semmise dbus-daemon[587]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.home1' unit='dbus-org.freedesktop.home1.service' requested by ':1.91' (uid=0 pid=3421 comm="sudo fstrim -av")
szept 24 14:29:42 semmise sudo[3421]: noki : TTY=pts/0 ; PWD=/home/noki ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/fstrim -av
szept 24 14:32:19 semmise dbus-daemon[587]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.home1' unit='dbus-org.freedesktop.home1.service' requested by ':1.92' (uid=0 pid=3463 comm="sudo fstrim -v /")
szept 24 14:32:19 semmise sudo[3463]: noki : TTY=pts/0 ; PWD=/home/noki ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/fstrim -v /
szept 24 15:02:34 semmise dbus-daemon[587]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.home1' unit='dbus-org.freedesktop.home1.service' requested by ':1.157' (uid=0 pid=5962 comm="sudo fstrim -v /")
szept 24 15:02:34 semmise sudo[5962]: noki : TTY=pts/0 ; PWD=/home/noki ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/fstrim -v /
szept 24 15:07:02 semmise dbus-daemon[587]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.home1' unit='dbus-org.freedesktop.home1.service' requested by ':1.170' (uid=0 pid=6401 comm="sudo fstrim -av")
szept 24 15:07:02 semmise sudo[6401]: noki : TTY=pts/0 ; PWD=/home/noki ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/fstrim -av
[noki@semmise ~]$ sudo systemctl status fstrim.timer
● fstrim.timer - Discard unused blocks once a week
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/fstrim.timer; enabled; preset: disabled)
Active: active (waiting) since Sat 2022-09-24 14:22:37 CEST; 48min ago
Until: Sat 2022-09-24 14:22:37 CEST; 48min ago
Trigger: Mon 2022-09-26 01:19:27 CEST; 1 day 10h left
Triggers: ● fstrim.service
Docs: man:fstrim
szept 24 14:22:37 semmise systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
[noki@semmise ~]$ cat /etc/fstab | grep discard
[noki@semmise ~]$ fstrim -a -v
[noki@semmise ~]$ lsusb -t
/: Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/10p, 5000M
/: Bus 01.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/16p, 480M
|__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Hub, Driver=hub/4p, 480M
|__ Port 2: Dev 4, If 1, Class=Human Interface Device, Driver=usbhid, 12M
|__ Port 2: Dev 4, If 2, Class=Human Interface Device, Driver=usbhid, 12M
|__ Port 2: Dev 4, If 0, Class=Human Interface Device, Driver=usbhid, 12M
|__ Port 2: Dev 3, If 0, Class=Mass Storage, Driver=usb-storage, 480M
|__ Port 4: Dev 5, If 1, Class=Wireless, Driver=btusb, 12M
|__ Port 4: Dev 5, If 0, Class=Wireless, Driver=btusb, 12M
|__ Port 9: Dev 6, If 0, Class=Human Interface Device, Driver=usbhid, 12M
|__ Port 12: Dev 7, If 1, Class=Video, Driver=uvcvideo, 480M
|__ Port 12: Dev 7, If 0, Class=Video, Driver=uvcvideo, 480M
-
-
válasz
mefistofeles #85820 üzenetére
Én is feltettem a Garuda cinnamont. Most azon tökölök, hogy lehetne egy normális ikontémát felrakni valahonnan. Most csak az Adwaita van ami normális valami, de ez hiányos, pl a Rendszerbeállításoknak sincs ikonja, csak a helye tűnik elő, ha rátolom az egeret.
-
válasz
ubyegon2 #85806 üzenetére
Valamikor nagyon szimpi volt a Manjaro, de aztán a boot-b@szakodása miatt kezdtem végleg kerülni. No megnézem mégegyszer a Garudát, ha tényleg nem muszáj azt a jobbikos fájlszisztémát használni. A folytonos mentegetésekeket is ki lehet belőle iktatni? Új mint esetén is első dolgom, hogy synaptickal leszedem a timeshiftet.
-
válasz
#63718632 #85810 üzenetére
Endeavour os volt , abban nem volt yay. Felraktam a distrot kicsit használgattam, aztán sokáig nem. Aztán jött ez a problema, hogy hosszas nem frissítgetés után a pamac -aur és a libpamac-aur újabb verziójának felrakásával nem boldogult a pamac-aur. Gondolom, hogy saját magát nem tudta volna főbe lőni. A Magyarc linuxos cikk nyomán telepítettem egy yay-t és azzal el tudtam végezni a piszkos munkát, majd a feltámasztást.
85812 ubyegon: "minek erőltetitek minden programnál ezt a nyamvadt -aur verziót!?
" ... A pamac-aur nem egy sima pamac, hanem egyben aur helper is és ugye azért pamac, hogy grafikus is. ... Hát ... ezért.
.... Nem éppen synaptic , de kb az a ketegória az arch-vonal esetén.
-
válasz
mefistofeles #85788 üzenetére
Bloated , kitömve mindenféle jóval, azzal is amire a usernek nincs szüksége. Btrfs, állandó mentésekkel , .... egyszóval SSD-gyilkos egy disztró.
-
válasz
growler #85743 üzenetére
A török arch törölve lett mert a Dell precision 5520-on sehogy sem tudtam elindítani. Helyette egy reborn os cinnamon lett feltolva éjjel az USB-s SSD-mre , ebben jól működik a pamac aur. GPT-re toltam UEFI-ben de nem tudom elindítani UEFI-ben csak az [Oneironauta] módszerével, a saját grubbal kilök a BIOS setupba. Emiatt készítettem egy bios_grub partíciót és ebbe telepítődött az MBR helyett a grub2 core.img, plusz a /boot/grub mappába bele kellett barkácsolni az i386-pc mappát, így már tudom bootolni legacyban. A felmountolódott efi partíció most ne tévesszen meg senkit, mert az most nem játszik. Sebaj , másik vason biztos jól fog menni UEFI-ben is.
-
válasz
#63718632 #85726 üzenetére
Köszi. Nekem is tetszik. Igen már korábban ismerkedtem az elementarys pantheonnal. Azért is tettem fel a képet, mert gondoltam, hogy meg fogod látni. Ha megengeded, majd lesz pár kérdésem. A telepítőről csak annyit, hogy nem kevés fejtörést okozott, mire az UEFI-s bootját rendbe hoztam egy arch telepítővel chrootolással, de mire az egyenlőségjelet az angol billentyűzet kiosztáson megtaláltam lyuk kopott a homlokomra. Már sikerült a mappa ablakok jobb felső sarkának felhasználóbaráttá alakítása is. Apropos ... hogyan lehet a tálcát átrakni a bal oldalra? Dübörög rajta a clipgrab is. A TeArch előtt Crystal linux-szal próbálkoztam, de abban sehogy sem tudtam futtatni a clipgrab-ot. Egyébként azért cserélek arch-ot, mert úgy látom, hogy a pamac végleg bedöglött. Tudtok mondani egy AUR helpert , amelyik grafikus pofázmánnyal működik manapság is. .... Köszike!
-
-
válasz
zoltanz #85720 üzenetére
Az a gond, hogy a 32 bites linux grubja beírja magát az MBR-be és ezzel törli a windows MBR bejegyzését, de a 32 bites linux grubja sosem fogja felvenni a bootmenüjébe a 64 bites windowst mert az osprober nem ismeri fel. A megoldás az, hogy tegyél be egy pendrájvot és irányítsd arra az utólagosan telepített 32 bites linux grubját. Ha a pendrájvról bootolsz, akkor a linux indul, ha az eredeti SDA-ról, akkor meg a windows. Másik megoldást is tudok, ha van UEFI lehetőséged is és ráadásul tudsz legacyban is bootolni .
-
válasz
Kence Fice #85660 üzenetére
-
válasz
tordaitibi #85367 üzenetére
A flexxel megkisebbített SSD-s keskeny kliensem így készült. Ment addig amíg a bios-át eenem b@xtam. [wyse keskenykliens]
-
válasz
Warton #85274 üzenetére
"mert mindenre van használható linuxos alternatíva." Ezt ugye Te sem gondoltad komolyan? Az igazi linux pártiak tényleg komolyan gondolják, de sajnos a szemüvegük valószinüleg hegesztéshez is használható lenne, de legalábbis polárszűrős, mondom ezt egyből megkövetvén őket, mert ők annyira benne vannak, hogy maguknak tényleg meg tudnak mindent a saját térfelükön oldani. Aztán lehetnek korteskedők itt is, meg amoda is. Én mazsolázni szoktam . Innen is, meg onnan is. Ösztönös, tapasztalati alapokon botorkáló felhasználónak gondolom magam. Az irfanviewról nem mondhatok le, mert nincs linuxos alternatívája. Ennyi.
De a vinnyózban is libre office megy nálam, mert az office-re nincs szükségem, de a wordpad le van tűzve a tálcámra.
-
válasz
#63718632 #85134 üzenetére
Jó ez a clipgrab. Appimage formában szedtem le. Simán fut a Porteusban. Bekonfigoltam, aztán kényelmesre vettem hogy lássak-halljak is valamit átmentem a youtube-ra. Amint egy-egy linket kijelöltem egyből felajánlja, hogy leszedje-e? Hát persze! Kényelmes.Lecsipegettem az egész Mrak-ot.
-
Jó játék ez a Porteus, meg a Slackware. Kb olyan mint a windows, mert a függőségek ellenőrzésével nem ny@lja ki a s.gg.m, emiatt sok dologból több egymástól független ez az amaz kell, hogy felkerüljön és így is sokszor pofára esik az ember. A vonzó számomra a Porteus moduláris felépítése, kb úgy dolgozik, mint a Mateicek féle Slax. Már a Slaxnak is van ismét Slackware alapú buildje is, de míg a Porteus egy Mercédesz, a Slax csak egy Trabant - nehéz a semmiből rendszert építeni. A Porteus már alapból nagyon sok mindent tud, pl én Cinnamon verziót töltöttem le belőle. A modularitás miatt az éló rendszer úgy működik, mint egy live-linux és egy pendrájvon is megél és hordozható, csak legyen elég RAM. Perzisztenciája tökéletes a changes mappában, de időnként a changes mappából csinálok egy changesX.xzm fájl modult és beteszem a modules mappába. A changes mappát meg kiürítem.
-
Köszi. Mekktróbálom! Ha nincs benne pypi meg pip install csak jobb lehet.
sh4dow:
Igaz. Egy 2 soros textfile-t kell elmenteni mindössze, még meg nem tanulom és azt beillleszteni a terminálba, meg beletenni a linket hogy legyen nekem mp3.
Remélem, hogy a neten megtalálom a sifrát.. -
Segítsetek légyszi!
A porteussal gyűröm magam. Szeretnék egy youtube-dl-gui.txz-t buildelni, azt utána simán xzm-mé tudnám alakítani. A txz slackware telepító csomag fájl, az xzm pedig Porteus modul. A slack buildelésre már rájöttem. Le kell tölteni a buildet , ki kell tömöríteni és belemásolni a tömörített forrást. Rootként indítani a ./buildelendő.Slackbuild fájlt. De a buildelés a végén két hibát dob , ez az :guest@porteus:~$ su
Jelszó:
root@porteus:/home/guest# ls
Asztal/ Documents/ Downloads/ Letöltések/ Nyilvános/ Public/ Videók/
Desktop/ Dokumentumok/ Képek/ Music/ Pictures/ Videos/ Zenék/
root@porteus:/home/guest# cd Letöltések
root@porteus:/home/guest/Letöltések# ls
youtube-dl-gui/ youtube-dl-gui-0.3.8.tar.gz
youtube-dl-gui-0.3.8/ youtube-dl-gui.tar.gz
root@porteus:/home/guest/Letöltések# cd youtube-dl-gui
root@porteus:/home/guest/Letöltések/youtube-dl-gui# ls
README youtube-dl-gui-0.3.8.tar.gz youtube-dl-gui.info
doinst.sh youtube-dl-gui.SlackBuild*
slack-desc youtube-dl-gui.desktop
root@porteus:/home/guest/Letöltések/youtube-dl-gui# ./youtube-dl-gui.SlackBuild
youtube-dl-gui-0.3.8/
youtube-dl-gui-0.3.8/LICENSE
youtube-dl-gui-0.3.8/MANIFEST.in
youtube-dl-gui-0.3.8/README.md
youtube-dl-gui-0.3.8/ToDo
youtube-dl-gui-0.3.8/locale_build/
youtube-dl-gui-0.3.8/locale_build/HOWTO.md
youtube-dl-gui-0.3.8/locale_build/build_locale.bat
youtube-dl-gui-0.3.8/locale_build/build_locale.sh
youtube-dl-gui-0.3.8/osx/
youtube-dl-gui-0.3.8/osx/Info.plist
youtube-dl-gui-0.3.8/osx/PkgInfo
youtube-dl-gui-0.3.8/osx/YoutubeDlGui.icns
youtube-dl-gui-0.3.8/osx/empty.lproj
youtube-dl-gui-0.3.8/setup.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/__init__.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/__main__.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/downloaders.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/downloadmanager.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/icons/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/icons/youtube-dl-gui.ico
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/icons/youtube-dl-gui_128x128.png
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/icons/youtube-dl-gui_16x16.png
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/icons/youtube-dl-gui_256x256.png
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/icons/youtube-dl-gui_32x32.png
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/icons/youtube-dl-gui_48x48.png
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/icons/youtube-dl-gui_512x512.png
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/icons/youtube-dl-gui_64x64.png
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/info.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/ar_AR/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/ar_AR/LC_MESSAGES/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/ar_AR/LC_MESSAGES/youtube_dl_gui.mo
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/ar_AR/LC_MESSAGES/youtube_dl_gui.po
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/de_DE/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/de_DE/LC_MESSAGES/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/de_DE/LC_MESSAGES/youtube_dl_gui.mo
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/de_DE/LC_MESSAGES/youtube_dl_gui.po
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/en_US/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/en_US/LC_MESSAGES/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/en_US/LC_MESSAGES/youtube_dl_gui.mo
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/en_US/LC_MESSAGES/youtube_dl_gui.po
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/fr_FR/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/fr_FR/LC_MESSAGES/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/fr_FR/LC_MESSAGES/youtube_dl_gui.mo
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/fr_FR/LC_MESSAGES/youtube_dl_gui.po
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/pt_BR/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/pt_BR/LC_MESSAGES/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/pt_BR/LC_MESSAGES/youtube_dl_gui.mo
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/pt_BR/LC_MESSAGES/youtube_dl_gui.po
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/logmanager.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/mainframe.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/optionsframe.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/optionsmanager.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/parsers.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/updatemanager.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/utils.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/version.py
File "/tmp/SBo/youtube-dl-gui-0.3.8/setup.py", line 24
print error
^
SyntaxError: Missing parentheses in call to 'print'. Did you mean print(error)?
root@porteus:/home/guest/Letöltések/youtube-dl-gui#
-
Ezt ajánlanám kírni CD-re: [Porteus-XFCE-v5.0-x86_64.iso]
THINGS TO DO AFTER INSTALLATION:
1) Find the fastest mirror
Open a root console (root password is toor) and run: fastest-mirror
- This will place the fastest mirror for your area into the file /etc/porteus.conf
2) Set your passwords for guest and root
Open >System>Porteus Setting Centre>Security(lock symbol)>Porteus Password
3) Get a Web Browser via our 'Browser Selection and Update Tool' , log in to the forum and report all those bugs! -
[Porteus 5.0] , mehet CD-ről is, de telepítheted a vinyóra is. Telepítve látszatra úgy megy mint egy telepített linux, de Live CD alapelvek szerint él és nagyon valós, jó a perzisztenciája. Próbáld ki CD-ről , s ha tetszik, akkor segítek felrakni HDD-re , vagy USB-s tárolóra, ha tudsz USB-ről bootolni. Egy jobb pendrájvval is megelégszik.
-
válasz
moongoose #84963 üzenetére
Már jó helyen vagy. Ha az UEFI OS (P4 WDC .... blablabla sort indítod , akkor a telepített linuxod grub menüje jön be, és ebből már kiválaszthatod a Windows, vagy a linux indítását.
Ha később rendbe akarod hozni a grubot, akkor a linux indítása után a terminálba írd ezt:
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg és enter, jelszó , enter. ez ismét felveszi a grub menübe a felderíthető oprendszereket, a windiwst is. -
válasz
tordaitibi #84942 üzenetére
Nekem is volt egy emmc-s kütyüm. Dualbootban egy manjaro jól ment rajta együtt windows10-zel. Mondjuk szemtekeredést kellett elviselni attól, hogy a linux telepítése közben kellett 90 fokot fordítani a képernyőn (közben az egerészés egy akrobata mutatvány volt átmenetileg). Semmi bajom nem volt vele. Mikor a menyemnek odaadtam, akkor visszaalakítottam sima windows10-es kötyüvé.
-
válasz
Sanyi.mTs #84938 üzenetére
Lehet óvatoskodni. Én nézek egy ilyet hurcolós gépnek, köszi az ötletet! Simán fog menni, miért ne menne !!! Legfeljebb egy USB-s SSD-re tolod fel a linuxot. Ha ez sem megy, akkor pedrájvra feldobsz egy Porteus 5.0 desktop OP rendszert. Ez nekem most egy Sandisk Extreme Go 128 Gigabájtos Pendrájvon ragyogóan működik, de szerintem egy kis körömnyi USB-s légy-x@ron is elmenne és meglenne és elmenne.
-
válasz
#63718632 #84805 üzenetére
Tedd fel GPT-re UEFI- val Grubbal , de csinálj egy 1MiB-es formázatlan partíciót is rá és erre akaszd rá a bios_grub flag-et. Igy utólag a Legacy boot-ot is fel tudod rá telepíteni grubbal, csak valahogy be kell hozzá legacyban bootolni pl a chroot-os módszerrel. Szükség lesz hozzá egy i386-pc mappára is a /boot/grub mappába. Akkor minden vason be tudod bootolni a telepített USB-SSD linuxodat. ..... persze én a Secure Bootot hanyagolom.
-
válasz
ubyegon2 #84692 üzenetére
"de a HP Elitebook komponenseit nem szereti a Manjaro, "
Tegyél fel egy Pop os-t és lehet hogy a HP elitebook BIOS-át meg akarja majd frissíteni, legalábbis nekem a dell precision 5520-on ezt ajánlgatta, de nem hagytam , azért is windowssal tetem fel a legújab BIOS-t (UEFI firmware-t).
-
válasz
fatpingvin #84660 üzenetére
-
Megjelent a Porteus 5.0 Desktop verziója. Slackware alapú, moduláris rendszerű distro. Gyenge vasakra is jó. A slax ennek csak a kesztyűjébe dudálhat. Haladok vele lassan, a neofetch modult már én csináltam. Legacyban telepítettem a /dev/sda1-be. A boot telepítéséhez másként kellett mountolni, mint ahogy a gazda linux rendszer mountolta, de végül sikerült. Pöpecz! Nyitni kellene neki egy topicot. Nyissak?
-
válasz
tordaitibi #84621 üzenetére
Van egy /etc/crypttab nevő fájl, ez nekem nem kell! Töröltem, és az fstab-ból is töröltem a szemetjét és rendesen beleírtam az fstabba a swap partíciómat UUID szerint úgy ahogy kell.
Szóval megszabadultam a cryptsetuptól. Töröltem az EFI-ból a systemd boot szemeteit. Telepítettem a grub2-common, grub-efi csomagokat. A systemd boottól azért szabadultam meg, mert inkább a grubot választottam, mivel a legacy boothoz is a grubra volt szükségem.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- Samsung Galaxy A21s 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3398, 94% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i7 8700K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman N4 ADATA 600W
- Dell Latitude 3340 Core i3-4005U CPU hibás laptop
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest