- Milyen videókártyát?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Léghűtés topik
- Philips LCD és LED TV-k
- 3D nyomtatás
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Melyik tápegységet vegyem?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #85806 üzenetére
Valamikor nagyon szimpi volt a Manjaro, de aztán a boot-b@szakodása miatt kezdtem végleg kerülni. No megnézem mégegyszer a Garudát, ha tényleg nem muszáj azt a jobbikos fájlszisztémát használni. A folytonos mentegetésekeket is ki lehet belőle iktatni? Új mint esetén is első dolgom, hogy synaptickal leszedem a timeshiftet.
-
csixy
addikt
válasz
#63718632 #85810 üzenetére
Endeavour os volt , abban nem volt yay. Felraktam a distrot kicsit használgattam, aztán sokáig nem. Aztán jött ez a problema, hogy hosszas nem frissítgetés után a pamac -aur és a libpamac-aur újabb verziójának felrakásával nem boldogult a pamac-aur. Gondolom, hogy saját magát nem tudta volna főbe lőni. A Magyarc linuxos cikk nyomán telepítettem egy yay-t és azzal el tudtam végezni a piszkos munkát, majd a feltámasztást.
85812 ubyegon: "minek erőltetitek minden programnál ezt a nyamvadt -aur verziót!?
" ... A pamac-aur nem egy sima pamac, hanem egyben aur helper is és ugye azért pamac, hogy grafikus is. ... Hát ... ezért.
.... Nem éppen synaptic , de kb az a ketegória az arch-vonal esetén.
-
csixy
addikt
válasz
mefistofeles #85788 üzenetére
Bloated , kitömve mindenféle jóval, azzal is amire a usernek nincs szüksége. Btrfs, állandó mentésekkel , .... egyszóval SSD-gyilkos egy disztró.
-
csixy
addikt
válasz
growler #85743 üzenetére
A török arch törölve lett mert a Dell precision 5520-on sehogy sem tudtam elindítani. Helyette egy reborn os cinnamon lett feltolva éjjel az USB-s SSD-mre , ebben jól működik a pamac aur. GPT-re toltam UEFI-ben de nem tudom elindítani UEFI-ben csak az [Oneironauta] módszerével, a saját grubbal kilök a BIOS setupba. Emiatt készítettem egy bios_grub partíciót és ebbe telepítődött az MBR helyett a grub2 core.img, plusz a /boot/grub mappába bele kellett barkácsolni az i386-pc mappát, így már tudom bootolni legacyban. A felmountolódott efi partíció most ne tévesszen meg senkit, mert az most nem játszik. Sebaj , másik vason biztos jól fog menni UEFI-ben is.
-
csixy
addikt
válasz
#63718632 #85726 üzenetére
Köszi. Nekem is tetszik. Igen már korábban ismerkedtem az elementarys pantheonnal. Azért is tettem fel a képet, mert gondoltam, hogy meg fogod látni. Ha megengeded, majd lesz pár kérdésem. A telepítőről csak annyit, hogy nem kevés fejtörést okozott, mire az UEFI-s bootját rendbe hoztam egy arch telepítővel chrootolással, de mire az egyenlőségjelet az angol billentyűzet kiosztáson megtaláltam lyuk kopott a homlokomra. Már sikerült a mappa ablakok jobb felső sarkának felhasználóbaráttá alakítása is. Apropos ... hogyan lehet a tálcát átrakni a bal oldalra? Dübörög rajta a clipgrab is. A TeArch előtt Crystal linux-szal próbálkoztam, de abban sehogy sem tudtam futtatni a clipgrab-ot. Egyébként azért cserélek arch-ot, mert úgy látom, hogy a pamac végleg bedöglött. Tudtok mondani egy AUR helpert , amelyik grafikus pofázmánnyal működik manapság is. .... Köszike!
-
csixy
addikt
válasz
zoltanz #85720 üzenetére
Az a gond, hogy a 32 bites linux grubja beírja magát az MBR-be és ezzel törli a windows MBR bejegyzését, de a 32 bites linux grubja sosem fogja felvenni a bootmenüjébe a 64 bites windowst mert az osprober nem ismeri fel. A megoldás az, hogy tegyél be egy pendrájvot és irányítsd arra az utólagosan telepített 32 bites linux grubját. Ha a pendrájvról bootolsz, akkor a linux indul, ha az eredeti SDA-ról, akkor meg a windows. Másik megoldást is tudok, ha van UEFI lehetőséged is és ráadásul tudsz legacyban is bootolni .
-
csixy
addikt
válasz
Kence Fice #85660 üzenetére
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #85367 üzenetére
A flexxel megkisebbített SSD-s keskeny kliensem így készült. Ment addig amíg a bios-át eenem b@xtam. [wyse keskenykliens]
-
csixy
addikt
válasz
Warton #85274 üzenetére
"mert mindenre van használható linuxos alternatíva." Ezt ugye Te sem gondoltad komolyan? Az igazi linux pártiak tényleg komolyan gondolják, de sajnos a szemüvegük valószinüleg hegesztéshez is használható lenne, de legalábbis polárszűrős, mondom ezt egyből megkövetvén őket, mert ők annyira benne vannak, hogy maguknak tényleg meg tudnak mindent a saját térfelükön oldani. Aztán lehetnek korteskedők itt is, meg amoda is. Én mazsolázni szoktam . Innen is, meg onnan is. Ösztönös, tapasztalati alapokon botorkáló felhasználónak gondolom magam. Az irfanviewról nem mondhatok le, mert nincs linuxos alternatívája. Ennyi.
De a vinnyózban is libre office megy nálam, mert az office-re nincs szükségem, de a wordpad le van tűzve a tálcámra.
-
csixy
addikt
válasz
#63718632 #85134 üzenetére
Jó ez a clipgrab. Appimage formában szedtem le. Simán fut a Porteusban. Bekonfigoltam, aztán kényelmesre vettem hogy lássak-halljak is valamit átmentem a youtube-ra. Amint egy-egy linket kijelöltem egyből felajánlja, hogy leszedje-e? Hát persze! Kényelmes.Lecsipegettem az egész Mrak-ot.
-
csixy
addikt
Jó játék ez a Porteus, meg a Slackware. Kb olyan mint a windows, mert a függőségek ellenőrzésével nem ny@lja ki a s.gg.m, emiatt sok dologból több egymástól független ez az amaz kell, hogy felkerüljön és így is sokszor pofára esik az ember. A vonzó számomra a Porteus moduláris felépítése, kb úgy dolgozik, mint a Mateicek féle Slax. Már a Slaxnak is van ismét Slackware alapú buildje is, de míg a Porteus egy Mercédesz, a Slax csak egy Trabant - nehéz a semmiből rendszert építeni. A Porteus már alapból nagyon sok mindent tud, pl én Cinnamon verziót töltöttem le belőle. A modularitás miatt az éló rendszer úgy működik, mint egy live-linux és egy pendrájvon is megél és hordozható, csak legyen elég RAM. Perzisztenciája tökéletes a changes mappában, de időnként a changes mappából csinálok egy changesX.xzm fájl modult és beteszem a modules mappába. A changes mappát meg kiürítem.
-
csixy
addikt
Köszi. Mekktróbálom! Ha nincs benne pypi meg pip install csak jobb lehet.
sh4dow:
Igaz. Egy 2 soros textfile-t kell elmenteni mindössze, még meg nem tanulom és azt beillleszteni a terminálba, meg beletenni a linket hogy legyen nekem mp3.
Remélem, hogy a neten megtalálom a sifrát.. -
csixy
addikt
Segítsetek légyszi!
A porteussal gyűröm magam. Szeretnék egy youtube-dl-gui.txz-t buildelni, azt utána simán xzm-mé tudnám alakítani. A txz slackware telepító csomag fájl, az xzm pedig Porteus modul. A slack buildelésre már rájöttem. Le kell tölteni a buildet , ki kell tömöríteni és belemásolni a tömörített forrást. Rootként indítani a ./buildelendő.Slackbuild fájlt. De a buildelés a végén két hibát dob , ez az :guest@porteus:~$ su
Jelszó:
root@porteus:/home/guest# ls
Asztal/ Documents/ Downloads/ Letöltések/ Nyilvános/ Public/ Videók/
Desktop/ Dokumentumok/ Képek/ Music/ Pictures/ Videos/ Zenék/
root@porteus:/home/guest# cd Letöltések
root@porteus:/home/guest/Letöltések# ls
youtube-dl-gui/ youtube-dl-gui-0.3.8.tar.gz
youtube-dl-gui-0.3.8/ youtube-dl-gui.tar.gz
root@porteus:/home/guest/Letöltések# cd youtube-dl-gui
root@porteus:/home/guest/Letöltések/youtube-dl-gui# ls
README youtube-dl-gui-0.3.8.tar.gz youtube-dl-gui.info
doinst.sh youtube-dl-gui.SlackBuild*
slack-desc youtube-dl-gui.desktop
root@porteus:/home/guest/Letöltések/youtube-dl-gui# ./youtube-dl-gui.SlackBuild
youtube-dl-gui-0.3.8/
youtube-dl-gui-0.3.8/LICENSE
youtube-dl-gui-0.3.8/MANIFEST.in
youtube-dl-gui-0.3.8/README.md
youtube-dl-gui-0.3.8/ToDo
youtube-dl-gui-0.3.8/locale_build/
youtube-dl-gui-0.3.8/locale_build/HOWTO.md
youtube-dl-gui-0.3.8/locale_build/build_locale.bat
youtube-dl-gui-0.3.8/locale_build/build_locale.sh
youtube-dl-gui-0.3.8/osx/
youtube-dl-gui-0.3.8/osx/Info.plist
youtube-dl-gui-0.3.8/osx/PkgInfo
youtube-dl-gui-0.3.8/osx/YoutubeDlGui.icns
youtube-dl-gui-0.3.8/osx/empty.lproj
youtube-dl-gui-0.3.8/setup.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/__init__.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/__main__.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/downloaders.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/downloadmanager.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/icons/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/icons/youtube-dl-gui.ico
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/icons/youtube-dl-gui_128x128.png
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/icons/youtube-dl-gui_16x16.png
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/icons/youtube-dl-gui_256x256.png
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/icons/youtube-dl-gui_32x32.png
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/icons/youtube-dl-gui_48x48.png
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/icons/youtube-dl-gui_512x512.png
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/icons/youtube-dl-gui_64x64.png
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/info.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/ar_AR/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/ar_AR/LC_MESSAGES/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/ar_AR/LC_MESSAGES/youtube_dl_gui.mo
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/ar_AR/LC_MESSAGES/youtube_dl_gui.po
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/de_DE/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/de_DE/LC_MESSAGES/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/de_DE/LC_MESSAGES/youtube_dl_gui.mo
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/de_DE/LC_MESSAGES/youtube_dl_gui.po
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/en_US/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/en_US/LC_MESSAGES/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/en_US/LC_MESSAGES/youtube_dl_gui.mo
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/en_US/LC_MESSAGES/youtube_dl_gui.po
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/fr_FR/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/fr_FR/LC_MESSAGES/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/fr_FR/LC_MESSAGES/youtube_dl_gui.mo
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/fr_FR/LC_MESSAGES/youtube_dl_gui.po
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/pt_BR/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/pt_BR/LC_MESSAGES/
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/pt_BR/LC_MESSAGES/youtube_dl_gui.mo
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/locale/pt_BR/LC_MESSAGES/youtube_dl_gui.po
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/logmanager.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/mainframe.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/optionsframe.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/optionsmanager.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/parsers.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/updatemanager.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/utils.py
youtube-dl-gui-0.3.8/youtube_dl_gui/version.py
File "/tmp/SBo/youtube-dl-gui-0.3.8/setup.py", line 24
print error
^
SyntaxError: Missing parentheses in call to 'print'. Did you mean print(error)?
root@porteus:/home/guest/Letöltések/youtube-dl-gui#
-
csixy
addikt
Ezt ajánlanám kírni CD-re: [Porteus-XFCE-v5.0-x86_64.iso]
THINGS TO DO AFTER INSTALLATION:
1) Find the fastest mirror
Open a root console (root password is toor) and run: fastest-mirror
- This will place the fastest mirror for your area into the file /etc/porteus.conf
2) Set your passwords for guest and root
Open >System>Porteus Setting Centre>Security(lock symbol)>Porteus Password
3) Get a Web Browser via our 'Browser Selection and Update Tool' , log in to the forum and report all those bugs! -
csixy
addikt
[Porteus 5.0] , mehet CD-ről is, de telepítheted a vinyóra is. Telepítve látszatra úgy megy mint egy telepített linux, de Live CD alapelvek szerint él és nagyon valós, jó a perzisztenciája. Próbáld ki CD-ről , s ha tetszik, akkor segítek felrakni HDD-re , vagy USB-s tárolóra, ha tudsz USB-ről bootolni. Egy jobb pendrájvval is megelégszik.
-
csixy
addikt
válasz
moongoose #84963 üzenetére
Már jó helyen vagy. Ha az UEFI OS (P4 WDC .... blablabla sort indítod , akkor a telepített linuxod grub menüje jön be, és ebből már kiválaszthatod a Windows, vagy a linux indítását.
Ha később rendbe akarod hozni a grubot, akkor a linux indítása után a terminálba írd ezt:
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg és enter, jelszó , enter. ez ismét felveszi a grub menübe a felderíthető oprendszereket, a windiwst is. -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #84942 üzenetére
Nekem is volt egy emmc-s kütyüm. Dualbootban egy manjaro jól ment rajta együtt windows10-zel. Mondjuk szemtekeredést kellett elviselni attól, hogy a linux telepítése közben kellett 90 fokot fordítani a képernyőn (közben az egerészés egy akrobata mutatvány volt átmenetileg). Semmi bajom nem volt vele. Mikor a menyemnek odaadtam, akkor visszaalakítottam sima windows10-es kötyüvé.
-
csixy
addikt
válasz
Sanyi.mTs #84938 üzenetére
Lehet óvatoskodni. Én nézek egy ilyet hurcolós gépnek, köszi az ötletet! Simán fog menni, miért ne menne !!! Legfeljebb egy USB-s SSD-re tolod fel a linuxot. Ha ez sem megy, akkor pedrájvra feldobsz egy Porteus 5.0 desktop OP rendszert. Ez nekem most egy Sandisk Extreme Go 128 Gigabájtos Pendrájvon ragyogóan működik, de szerintem egy kis körömnyi USB-s légy-x@ron is elmenne és meglenne és elmenne.
-
csixy
addikt
válasz
#63718632 #84805 üzenetére
Tedd fel GPT-re UEFI- val Grubbal , de csinálj egy 1MiB-es formázatlan partíciót is rá és erre akaszd rá a bios_grub flag-et. Igy utólag a Legacy boot-ot is fel tudod rá telepíteni grubbal, csak valahogy be kell hozzá legacyban bootolni pl a chroot-os módszerrel. Szükség lesz hozzá egy i386-pc mappára is a /boot/grub mappába. Akkor minden vason be tudod bootolni a telepített USB-SSD linuxodat. ..... persze én a Secure Bootot hanyagolom.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #84692 üzenetére
"de a HP Elitebook komponenseit nem szereti a Manjaro, "
Tegyél fel egy Pop os-t és lehet hogy a HP elitebook BIOS-át meg akarja majd frissíteni, legalábbis nekem a dell precision 5520-on ezt ajánlgatta, de nem hagytam , azért is windowssal tetem fel a legújab BIOS-t (UEFI firmware-t).
-
csixy
addikt
válasz
fatpingvin #84660 üzenetére
-
csixy
addikt
Megjelent a Porteus 5.0 Desktop verziója. Slackware alapú, moduláris rendszerű distro. Gyenge vasakra is jó. A slax ennek csak a kesztyűjébe dudálhat. Haladok vele lassan, a neofetch modult már én csináltam. Legacyban telepítettem a /dev/sda1-be. A boot telepítéséhez másként kellett mountolni, mint ahogy a gazda linux rendszer mountolta, de végül sikerült. Pöpecz! Nyitni kellene neki egy topicot. Nyissak?
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #84621 üzenetére
Van egy /etc/crypttab nevő fájl, ez nekem nem kell! Töröltem, és az fstab-ból is töröltem a szemetjét és rendesen beleírtam az fstabba a swap partíciómat UUID szerint úgy ahogy kell.
Szóval megszabadultam a cryptsetuptól. Töröltem az EFI-ból a systemd boot szemeteit. Telepítettem a grub2-common, grub-efi csomagokat. A systemd boottól azért szabadultam meg, mert inkább a grubot választottam, mivel a legacy boothoz is a grubra volt szükségem. -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #84618 üzenetére
A crytswap-tól is megszabadultam.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #84618 üzenetére
Már most megnyugtattam. Az EFI.-s Grub beizzítása megdolgoztatott. [Ez a link segített] , a system 76 support nem vált be. A grub-customizert külső repóból kellett telepíteni hozzá.
-
csixy
addikt
Pop os 22.04. Megszenvedtem vele. Természetesen megint USB.s SSD-n GPT-n. A systemd boot lecserélve Grub2-re, bootolható UEFI és Legacy módban is. Kis tágasságot hagytam az SSD-nek. A Gnome félretéve és belegyúrva a kedvenc Cinnamon. A Pop os gyárilag kezeli az Nvidia kártyámat. A snap még nem lett beröffentve, nem is lesz. Kitakarítható valahogy belőle a Snap? Synaptic telepítve. Exfat data partíció belakva. Majdnem linux mint.
Nem tudom, hogy másik gépen el fog indulni az inteles kártyával vajon? Mert ha menne úgy is, akkor svájci bicska lett belőle.
-
csixy
addikt
Az Elive hogyan akar cikket íratni arról amit még nem adott oda?
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #83528 üzenetére
BIOS/MBR rendszer esetén a legegyszerűbben járható út szerintem az hogy bemásolt haszontalan MBR-rel rendelkező , de egyébként ép rendszert valahogy bebootolom. Például úgy , hogy azon a vason elindítok egy linuxot és utána lefuttatok egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsot és ez így a saját grub menüjébe felveszi a lenyakazott linuxot. Ezután újraindítva a linux grubmenűjéből a fejetlen linuxomat indítom el és következhet a sudo grub-install /dev/sdX , majd a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg és feje lesz a fejetlen linuxnak és ezután már ép a rendszünk. A linuxot hagytuk cselekedni , hogy csinálja meg magát és nem nekünk kellett gondolkodni helyette.
-
csixy
addikt
válasz
fatpingvin #83421 üzenetére
-
csixy
addikt
válasz
Kacsasült #83417 üzenetére
A linux számomra ismeretlen nyílt mező, de elbóklászok rajta. Nem egy korlátolt dolog. Dolgozni kell vele és akkor dolgozni lehet vele. Abszolút analfabéta vagyok hozzá, de érdekes dolgokat tudok vele művelni. Szeretem , kezdem megismerni. ..... Azért még dualbootban. ...
-
csixy
addikt
válasz
Kacsasült #83320 üzenetére
Tonképp semmi, csak a flatpakos úgy működik, mintha az étteremben mindenki épp eszi az ételkéjét, de a Te levesed elkészítéséhez és tálalásához külön kitolnak egy kis konyhácskát és egy benne dolgozó séfecskét, tűzhelykével, pincérkével, kamrácskával, hogy megfóződjön és tálalódjon neked a levesed. ... Sok ilyen kis konyhácskától úgy néz ki az étterem, mintha telex@rták volna és fogy belóle a sok elpazarolt asztal illetve hely.
-
csixy
addikt
válasz
Vasti74 #83204 üzenetére
Én is most vettem öregségemre abszolúte saját célra, minden firnyák nélkül egy dell precision 5520-as 3840x2160-as érintőképernyős (nyugi, azért csak egérrel haszálom) használt csodát 1x 16giga RAM-mal és a dual channel miatt megvettem bele a használt RAM párját. A fél éves garancia a RAM tuning miatt ugrott, de lex@rom. Most épp egy RAM-ba töltött linux mint 20.3 systemback live mentés száguld rajta. Ugyanezért a pénzért vehettem volna egy gumiragasztóval kitömött szerelhetetlen , nem bóvíthető, odacinezett processzorú drága gumidobozt , ami elment volna 2-3 évig és még 1 plusz RAM-ot is csak miszlikre szedve tudtam volna beledugni esetleg az alaplap túlsó oldalába,.... vagy még azt sem.
-
csixy
addikt
válasz
Vasti74 #83202 üzenetére
Igaz. De azért vadonáns új neylon x@rokért sem érdemes a pénzt kidobni, hanem azért az összegért kell nézni egy 3-4 évvel idősebb bár, de ugyanolyan tudású használt üzleti notit, ha kell , akkor érdemes hozzátenni még 20-30 k forintot, de azokból is a frisebbeket kell nézni, nem a múzeumba való darabokat.
-
csixy
addikt
8k-val elboldogul szépen, csak akkor az nvidia mellett csúcsra jár benne a négy mag 8 csöve is.
-
csixy
addikt
válasz
Krystal_s #83194 üzenetére
Ha van legalább 8 giga RAM-od, akkor egy ilyesmit meg lehet próbálni.
Feltelepítesz mindent és systembackkal mentesz egy live pendrájvot és bootoláskor nyomsz egy tab-ot és a sor végére ütsz egy szóközt és beírod hogy toram és enter. Debian és gyermekeivel meg lehet csinálni. Nekem két hét kínlódás után végre sikerült.Köszönöm growlernek és mindenkinek, aki segített !!!
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #83154 üzenetére
Ugye! Van RAM bőven ebben a használt üzleti roncsban. A RAMba dugni a rendszert elég soká tart, de ha nincs felcsatolva semmi, akkor nem darálja közben magát az SSD, hogy egyformára kopjon. Cserébe villámgyors működés, élményszerű használat. Ha belopakodik egy nemkívánatos kód, az kikapcsolás után annihilálódik. Ha mégis menteni szeretnék valamit, akkor bedugok egy pendrájvot, vagy felcsatolok egy adatpartíciót és saját tulajdonba veszem. Amikor avultassá válik a telepített rendszeremről készített live eszközön lévő rendszer, akkor frissítem a fizikai rendszert és csinálok róla egy újabb , frissebb live mentést.
Már most ez majdnem tökély,csak a telepített dedekált működő élő nvidia kártyámat nem hajlandó bele menteni a live isómba. A fene egye meg. Mi lehet erre a megfoldás ????? -
csixy
addikt
válasz
CPT.Pirk #83137 üzenetére
"a koszos gépüket, bekapcsoltam és kocsmákat megszégyenítő mértékű dohányfüst jött ki a gépházból elárasztva a lakást, áááh, gépházon belül meg a több évnyi összegyűlt kosz fogadott."
Amikor ügyeletben a tulaj kirendeli a Tigázos szerelőt, hogy nem megy a gáztűzhely , meg a fűtés és ilyen körülmények fogadják, akkor lezárják a főcsapot és lepecsételik az órát mondván, hogy ez életveszélyes és majd hétköznap hívjanak szerelőt és csináltassák meg,. Adieu -
csixy
addikt
válasz
sh4d0w #82963 üzenetére
Igen a régebbi windowsok a kezdeti telepítés után közvetlenül folyton folyvást meg-meghaltak. Ki kellett őket tömni mindenféle direktx-szekkel, meg mittomén mikkel és az ezekkel behurcolt dll-ektől , meg egyéb programkiegészítőktől egyszercsak erőre kapott a kitömött már-már újratelepítésre szoruló windows.
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #82802 üzenetére
A NomadBSD is ilyen, de azt meg azért dobtam , mert nincs benne Gparted és hasznos adatot, ha jól emlékszem arról sem tudtam fizikai adattárolóra tenni.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #82802 üzenetére
Igen ezt szeretném. Pont ezt csináltam. Egy működő rendszerről systermback-kal csnáltam iso fájlt. Pendrájvra kiírtam. Bootoláskor a toram kapcsolóval betoltam a RAM-ba és úgy akartam haszálatba venni, de megtalálta a saját partícióját és lehidalt hozzá. Ez így nem jó sajnos. Olyan distrót kellene találnom, amit direkt ilyen viselkedésre terveztek. Ilyen a slax és a porteus. A slax bővíthető tuningolható, a változások persistens fájlokba menthetők, de gondom volt a wifi kezeléssel korábban és persistenciát sem tudtam tökéletesen (én) kezelni. A Porteus is ilyen, de újabban talán ez már Gentoo alapú, korábban debián , még előbb Slackware alapú volt ha jól tudom. A porteus pöpecz rendszer, de abban bonyolult a hasznos adatok mentése, mert az nagyon vigyáz arra, hogy távol tartsa magát a diskektől SSD-ktől. Azt hiszem, hogy megvárom a slax következő stabil verzióját és pendrájv helyett USB-s SSD-re írom ki, innen tolódik a RAM-ba és azt megpróbálom az apt segítségével felhizlalni, kitömni egy nekem megfelelő teljes rendszerré , ennek a változásait tudom vissza menteni az USB-s SSD-re, csak már előre félek a wifi kezelésétől és a hasznos adatok, letöltések satöbbi nem a rendszerhez tartozó dolgok mentése a slaxban csak furmányos huncutságokkal módolható ki. Azért próbálkoznék vele, mert van RAM bőven a rendszeremben. Nem kell, hogy mindenen fusson, csak azon az egy vason.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #82800 üzenetére
Nem, mert nincs benne igazi User.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #82798 üzenetére
Köszönöm az ötletet! Ha majd egyszer össze tudom szedegetni az elvi feltételeket, akkor az a 12 +1 csavar már nem lesz akadály.
Akkor jön az a kérdés, hogy hogyan lehet egy live-linux telepítőt felbootolás után úgy áttuningolni, hogy legyen benne egy igazi User is. A változtatáasokat pedig valahová elmenti. Tudom erre való lenne a slax, de az annyira kicsike , kevéske, hogy eddig mindig végül kudarcra futottam vele, mert pl a hálózatot, wifit nem kezelte megfelelően. -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #82773 üzenetére
Igazad van. Lenyúlt a piszok disznaja az SSD-re is és minden ott maradt a lemezen is , mint egy tükörkép. A firefox meg elromlott, mert a bal felső sarkába a képmezőnek számomra ismeretlen célú feliratok íródnak rá élénk színekkel a rendes képre. ... letörültem az egészet.
-
csixy
addikt
Na most a parrot leírás alapján és kexec rebootolások segítségével sikerült a csak a RAM-ban lévő rendszerre helyesen feltelepíteni az nvidia kártyát zárt gyári driverrel és még az egerem is tökéletesen működik. Minden jól működik.
Most az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy ezt a RAM-ban lévő rendszert le lehetne valahogy live iso formájában menteni ???
-
csixy
addikt
A Parrot oldalán találtam egy részletes leírást az [Nvidia zárt driver] telepítéséről és beélesítéséről ubuntu derivatívák esetére.
-
csixy
addikt
válasz
growler #82718 üzenetére
Korábban próbálkoztam a systembackkel, de akkor nem jártam sikerrel. Most sikerült live rendszert készíteni vele, de ez is eltökíti az nvidia drivert, pedig a Pop Os-t is az Nvidia miatt raktam fel, de ebben legalább működik az egér. A Matejicek félével sikerült a Linux Mintről egy működő Nvidia drájverest menteni, de abban nem volt jó az egér működése. Előbb-utóbb csak össze fog jönni egy teljes mentés. Most azért itt él a rendszer a RAM-ban. Elég gyors .
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ismét elérhető 3db - Sennheiser MOMENTUM 4 fejhallgatók
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest