- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Canon EOS DSLR topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Forrmell.enn
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
jimmy399 #31632 üzenetére
Előfordulhat.
Az előző Chakránál jártak így páran, egyszerűen a driver vagy xorg aktuális verziója bugos volt és hiába működött a zárt driver a live cd-ről bootolva, telepítés után nem ment. Nem lehetett mit csinálni a dologgal, ki kellett várni a frissebb csomagok érkezését, amikben már nem volt meg ez a bug. Igaz, szerencsére csak kevés embert érintett.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
olivera88 #31630 üzenetére
Mintes fórumok szerint azt kell tenned, hogy kiadod ezeket a parancsot:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install nvidia-kernel-dkms nvidia-glx build-essential nvidia-settings nvidia-xconfig
sudo nvidia-xconfigA 3. sor leszedi a még kellő csomagokat, az utolsó meg elvileg beállítja a xorg-ot, hogy ne a nyílt drivert használja, hanem amit szeretnél. Aztán reboot és vagy lesz kép, vagy nem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
olivera88 #31624 üzenetére
Valószínüleg olyan kártyákhoz való driver, amiket már nem támogatnak a mainline driverben. A 173-as egyértelműen az, de ezek is tagolódnak több felé.
A te kártyádhoz a normális driver kell, azt dobta ki az nV letöltő oldala. Tedd fel a két 319-es csomagot. Ha esetleg ütköznek, akkor csak a vdpau-sat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
olivera88 #31620 üzenetére
Az egy telepítő fájl lesz, de miért akarod azt telepíteni? Alap debian tárolóiban is ott van a 304-es nVidia driver, LMDE-ben még lehet a legfrisebb is ott lesz.
Mezga Aladár: egyszerűen csak telepíts egy grafikus környezetet, aztán megkapod a kellő cuccokat is hozzá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Mezga Aladár #31603 üzenetére
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
stingy2 #31590 üzenetére
A Minthez nem értek ezen a téren, és úgy általában nem használok Ubuntut, vagy Ubuntu alapú disztrót, mint a Mint.
Úgy hogy erre nem tudok mit mondani sajnos. Esetleg állítsd át hogy ne függessze fel magát, csak kapcsolja le a kijelző világítását. A magam részéről továbbra sem értem, hogy miért a felfüggesztés az alapértelmezett a fedél lecsukásakor kb. minden oprendszernél. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
PumpkinSeed #31581 üzenetére
Össze tudod hasonlítani, hogy stimmel-e azzal, amit a weboldalon írnak. Ha igen, akkor hibátlan a letöltés.
stingy2: Ha fstabban van csatolva, akkor nem próbálja meg lejátszás előtt átmásolni a fájlt. Ha nem ott van, akkor lehet, hogy először másolni kezd.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
PumpkinSeed #31579 üzenetére
md5 / sha hash stimmel?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mert nem engedélyezted a non-free tárolókat. A Debian egy olyan disztró, ami alapból csak free cuccokkal jön.
Az /etc/sources.list fájlt kell módosítanod, ez az oldal le is generálja neked: [link]
Elmentése után kell egy csomag adatbázis frissítést csinálni.
Ezért kérdeztem az elején a nonfree telepítőt, ha azzal telepíted fel, akkor ezek már megvannak benne alapból.
szerk:
Van egy írásom Debian + KDE témában. Igaz még az előző Debianhoz csináltam, de azért van benne még pár használható dolog: [link] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Alap Debian, vagy a non-free telepítő? Minden esetre az apper csomagkezelőben keresd firmware csomagokat, és tedd fel. Firmware-linux-nonfree meg hasonló néven lesz azt hiszem 3 csomag. Ezekben vannak a mindenféle gyártói firmwarek, kis szerencsével a neked kellő ralink cucchoz is.
Nyilván kell addig vezetékes net, vagy kézzel kell ezeket a csomagokat odavinni és felrakni dpkg-val.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
stingy2 #31546 üzenetére
Az /etc/fstab fájlon keresztül tudod a legegyszerűbben felcsatolni állandóra. Ki kell egészítened azt a fájlt egy ilyen sorral:
//SERVER/sharename /mnt/mountpoint cifs username=username,password=password 0 0
[link]Az /mnt/mountpoint lesz az, ahová felcsatolja, ez lehet egy mappa pl. a /home alatt. Mondjuk /home/nas, csak hozz létre egy nas mappát a /home alatt. Azt spec nem tudom, hogy a szerver elérését milyen formában kell megadni, de valaki biztos megmondja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #31525 üzenetére
Kb. igen. A Win8-at kerülöm mint a veszett kutyát, de a Win7-nek is van ilyesmi eszköze, meg azt hiszem a Vistának is. Mivel hogy msdn-ről meg tudom is én honnan korábban is le lehetett tölteni az iso-kat, így valamivel ki is kellett őket írni... Ezért mondtam, hogy ebben semmi warez nincsen. Warez akkor lesz, ha a telepítés után aktiválás helyett feltörik, de az már nem ide tartozik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem. MP3-as tömörítőt se engedsz rá egy filmre.
Film méretét tovább csökkenteni újbóli átkódolással lehet, alacsonyabb bitráta mellett. Nyilván minőségromlással együtt... Az mkv-ba rippelt BR ripek eleve egy igen hatékony tömörítési eljárással (x264) vannak betömörítve, jól vannak azok úgy, ahogy vannak.
Nem tudom mi ez a wzip, semmi információt nem ad rá a google. Mit szeretnél elérni vele?
_Dumber_: nem warez, hivatalos eszközt ad rá az MS, hogy kiírd a tőlük letöltött iso-t pendrivera (Windows alatt persze).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
PumpkinSeed #31366 üzenetére
Korábban csináltam egy nagyobb bash scriptet erre, az annyit tud, hogy beadod az rpi sd kártyáját, lementi a kártyáról az adatot egy fájlba az üres terület nélkül, majd egy új, tetszőleges kártyára kiírja bootképes formában. [link]
Elsődlegesen arra készült hogy ne kelljen az egész partíciót klónozni, de neked is megteszi. Egyébként régebben mikor néztem, az RPI tudott valamilyen partíció kiterjesztést magától is a raspbian imaggel.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #31333 üzenetére
Valószínüleg futtatni kell a benne lévő updater fájlt, ami aztán telepíti a játékot. Ehhez ki kell csomagolni a targézát, a benne lévő fájlnak meg futtatási jogot kell adni.
Kezdőként inkább azt mondom, hogy várd meg a Steames kiadását a játéknak. A Steamet meg könnyen lehet telepíteni mindegyik nagyobb disztróra, nem tudom mit használsz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
NeoPampalini #31319 üzenetére
Más disztrón ezt azért megoldják rendesen, nem neked kell másolgatni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerintem a fájlkezelőt keresed, az valószínűleg nem a Yastban lesz, hanem a programok között. Ha inkább Windows szerű kinézetre és kezelésre vágysz, akkor egy KDE-s disztrót néznék meg a helyedben (OpenSuse-ban is van eleve KDE-s verzió [link]). Gyengébb gépen meg LXDE-set.
Amúgy ez most OpenSuse, vagy Suse Linux Enterprise?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
csiben1 #31274 üzenetére
Majd tedd fel a hibajavítást az SSD-hez, ha elkészíti a Samsung: [link] Lehet, hogy kell majd hozzá Windows, nem tudom miként megy ezeken a firmware frissítés.
Most hogy az aktuális Mint bekapcsolja-e a trimet magától, azt nem tudom (mintha olvastam volna róla, hogy már felismerik az ssd-t), de nem túl bonyolult bekapcsolni, sőt. [link]
Ezen kívül olyannal szoktak szórakozni, hogy pl. a böngésző a ramba cacheljen, ne a háttértárra. Ez amúgy sima vinyós gépen is ajánlatos.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
V.Stryker #31233 üzenetére
Nagyon hasonlóan megy az is: https://wiki.archlinux.org/index.php/NFS
Keresd a "Mount using /etc/fstab" részt.Egyébként javaslom az Arch Wiki olvasását, gyak. a biblia szintjén megy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
V.Stryker #31222 üzenetére
Itt nézd meg, hogy hogyan működik az automount: https://wiki.archlinux.org/index.php/samba
Névvel és jelszóval együtt tudod megcsinálni a csatolást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
V.Stryker #31220 üzenetére
Állandó csatolásra az fstabba ( /etc/fstab ) szokták betenni a hálózati meghajtót. Ez esetben úgy fog működni, mintha tényleges vinyó lenne a gépben, pl. nem kezdi el előbb lemásolni a helyi meghajtóra a filmet, hanem elindítja onnan.
Ha nem tudja csatolni, szerintem csak dob egy errort a boot alatt és megy tovább a betöltés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azt hiszem igen, a partíció szerkesztő max átpakolja az adatokat a partíció megmaradt helyére, ha zsugorítasz. Növelésnél meg elvileg semmi gond nem lehet.
Én a gparted live lemezzel csinálnám, az egyből a gnome partíciószerkesztőjébe bootol be.
EarL 007: hogyne, életem boldog nélküle, nem akarom elrontani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #30895 üzenetére
Hmm, pedig ez elég alap dolog lenne ilyen "nagy" disztróknál. Amúgy azt hiszem a gparted is tud csatolni, akkor talán nem kell fstabot szerkesztenie.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zolka95 #30893 üzenetére
Egyszerűen csak add meg a letöltések partíciót amit win alatt használsz, hogy csatolja fel magának. Nem lesz annyira gyors mintha ext fájlrendszer lenne, de fogja kezelni az ntfs-t. A disztrók egy része telepítés alatt lehetőséget ad más partíció tetszőleges felcsatolására, másoknál ezt kézzel kell megcsinálni a telepítés után az /etc/fstab fájlban. Mintnél nem tudom melyik van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zolka95 #30853 üzenetére
Virtualbox, vagy azon belül a létrehozott gép proci beállítása kavar be, mert abban a prociban is van PAE. Esetleg csinálj egy 64 bites gépet és tegyél rá 64 bites iso-t, a kipróbálás szempontjából ez mindegy, viszont ott biztos jó lesz a PAE.
*szerk: látom megoldódott.
Amúgy ha igazán Linuxot szeretnél próbálni, akkor majd mással is tegyél próbát, ne csak Ubuntu és leszármazottaival.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
korobi #30750 üzenetére
Töröld a cache-t szerintem. -Scc a kapcsoló hozzá.
kispx: ehh, öregszem!
ubyegon2: a Debian egy univerzális operációs rendszer, legalább tízféle nem x86 architektúrára is elérhető. Továbbá a csomag adatbázisa elég kaotikus szerintem, egy csomagból simán előfordul vagy 20 verzió, mindenféle .bpoxy0152 jelölésekkel, fene se tudja mire valóak.
Az fglrx-et meg természetes hogy kézzel kellett feltenned, ilyesmi nem fér össze a Debian lényegével. Hogy a Gnome3 miért hasalt el a nyílt driverrel, azt nem tudom de mindegy is mert azt is meg a classic verzióját is fájdalmas használni.
Debiant egyébként akkor telepítünk, ha már egy kicsit értünk a dolgokhoz és olyan disztró kell, ami alól előbb rohad ki a gép, mintsem hogy valami gáz legyen vele. Ilyen téren Ubuntu és társai nem jönnek szóba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
rolcsie #30700 üzenetére
Fatal error. Akkor sajnos az van nálad is, mint nálam. Minden jó, csak az X nem működik telepítve, nem érzékeli a kijelzőket. Valami gáz van.
Én azt mondanám mivel ezt nem tudjuk megjavítani, hogy vagy nézz meg egy XFCE-s iso-t, vagy az lxde-s iso egy korábbi kiadását: http://cdimage.debian.org/mirror/cdimage/archive/7.3.0-live/ - a 7.3 emlékeim szerint gond nélkül települt nálam. Aztán ha megy, csak egy frissítés kell neki.
Jah egyébként ha sudo-t is szeretnél Debianon használni, akkor azt külön be kell állítani így:
sudo adduser felhasználóneved sudo, mikor bent vagy a rootként. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
rolcsie #30698 üzenetére
A root jelszó nem változhatott meg.
Konzolból startx-el indítva egyébként nem megy minden úgy mint normális esetben, ennek lehet jele a magas proci használat.
Ha máshogy nem, visszaváltva az F1-es konzolra próbáld meg kiadni ezt a parancsot: Xorg -configure
Nem biztos, de amit tapasztaltál eléggé hasonlít ahhoz, ahogy én jártam egy P4-es géppel és ezzel az isoval.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
rolcsie #30681 üzenetére
No, ez jó hír!
Ha magyar nyelvet választva telepíted, akkor magyar lesz benne minden. Live alatt nem tudom.
Az Iceweasel az maga a Firefox, csak egy hülyeség miatt nem lehet az a neve. Ha követed azt a pár lépést amit linkeltem a Mozilla Debian csapattól, akkor megkapod a legfrissebb Iceweasel-t, igény esetén a béta / alfa verziót is.Egy dologra figyelj viszont majd, ha pendriveról telepíted, akkor betesz egy sort a /etc/fstab fájlba a pendrive kapcsán, ami azt eredményezi, hogy pendriveot csak root jogokkal hajlandó csatolni. Azt a sort ki kell törölni onnan és úgy már simán fel fog csatolni pendriveot kérdés nélkül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
korobi #30637 üzenetére
Nem minden asztali környezet képes érzékelni, hogy megy egy YT vagy másik videó, azt hiszik hogy csak áll a gép magában. Egy megoldás lehet olyan scriptet futtatni a háttérben, ami időnként meglöki az egérmutatót egy pixelt. Azt nem tudom, hogy milyen név alatt kell keresni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #30572 üzenetére
Kipróbáltam, de ez egy nagy csalódás. Beállítási lehetőségek száma még mindig a nulla körül mozog. Az energiagazdálkodásra van összesen 3 kapcsoló. Három o.O
Oké én a KDE bőségéhez vagyok szokva, de ennél még egy Windows is több dolgot enged beállítani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
rolcsie #30586 üzenetére
Igazából ez csak pár parancs, ha nem akad semmi probléma akkor kb. 10 perc alatt megvagy mindennel a telepítés után, onnantól akár el is lehet hagyni a terminált. Persze kezdőként nyilván több idő lesz, de nem megoldhatatlanok a feladatok, csak egy picit nehezebb, mint ugyanezeket Lubuntu alatt csinálni.
Ha készen van, akkor meg lesz egy rendszered ami biztosan nem fog se összeomlani, se cserben hagyni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
rolcsie #30574 üzenetére
A Debian egy kicsit konzervatívabb, a licenszelési problémák miatt. Mindenesetre érdemes kipróbálnod a live telepítőt, ami alapból a nonfree dolgokat is tartalmazza, a nonfree repó is engedélyezve van. 64bit: [link] 32 bit: [link]
A gépednek megfelelő lxde-s iso-t szedd le.Aztán ami Debianon még fontos:
Skype telepítése Debianra: [link]
Debian Mozilla team az Iceweaselhez (Firefox) [link]
Debian backports a friss user appokhoz: [link] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
rolcsie #30561 üzenetére
Esetleg Debian LXDE-vel. Nem teljesen kezdő barát, de egyszerű és segít megérteni az alapokat, meg szaladni fog vele a gép.
Arra a VGA-ra egyébként csak a nyílt driver van, mert igen ősi kártya. Volt ilyen alaplapi vga-m, egy COD2 minimumon is sok volt neki.
DittyCat: Majd jön az Euleres cikk is, csak kell letöltenem szabad időt. Töltöttem le ramot, abból már van elég. [link] A Wifi spray is nagyon jó volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DittyCat #30546 üzenetére
A Gnome annak való, aki tamagoccsit szeretne. Van pár gomb rajta, aztán ha valamit állítani szeretnél akkor csak nézel hogy mi van. Vagyis mi nincs.
- bár állítólag már fejlődnek. Amúgy mintha az is a Gonme-os csapat fejlesztése lett volna, hogy lebutították a fájlkezelőjüket egy ablakosra, mintha a Windowsos explorer lenne. Nem tudom ezt visszacsinálták-e már.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DittyCat #30485 üzenetére
Jah értem. Nálunk ez kicsit liberálisabban volt megfogalmazva:
Ne használj egzotikus fontokat, szorítkozz a minden gépen elérhető fontokra. Ilyenek a Times New Roman, Arial, Courier és a Symbol fontok.
Feltehetőleg a gazdagabb formai információtartalom miatt a talpas (times new roman) típusú fontok jobban olvashatók, ezért bekezdés szövegben célszerű ezeket használni.
Bár igaz ez így sem teljesen jó, mert az említett TNR alapból nincs meg minden számítógépen. Mindegy, sok sikert a szakdogához!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DittyCat #30448 üzenetére
Igen, amit a csomagkezelőből / sw központból telepítesz, az frissül is onnan mikor frissítesz.
St3ven: testdisk, gpart progik segíthetnek helyrehozni a partíciós táblát, be kellene ezeket izzítanod a live rendszer alá. [link]
fradi81: nézd meg ugyanazt SMPlayer alatt is, az is tud HW gyorsítást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
SMPlayert nem használtam még YT-re, de ha processzor elég erős hozzá, akkor HTML5-ben mennie kell a YT videóknak bármelyik böngészőben (már aminek nem kell sse2). youtube.com/html5 oldalon tudod ki/be kapcsolni ezt, most már elvileg alapértelmezett a html5 mód, de azért nézd meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest