- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Léghűtés topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen processzort vegyek?
- OLED monitor topik
- Milyen videókártyát?
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
A másik topicban felmerült kérdésre itt lesz a lenti képben a válasz , a kettőskeresztet a jelölt sor elejéről kell törölni. Ezután már az ubi update-grub parancsa fel fogja deríteni a manjaródat, de majd valószinüleg lesz a kernel pánik, de arra is lesz megoldás.
onerauta írta valahol a manjaro topicban. Majd megkeresem. Addig próbáld ezt. -
csixy
addikt
A manjaro valószinűleg arra az SSD-re van telepítve amit kivettél, meg visszatettél, saját EFI partícióval. Ebben az EFI partícióban lehet a manjaro bootja, grubja, grub menüje. Bootoláskor be kellene lépned a BIOS boot választójába és ott kiválasztani a manjaro EFI partícióján lévő grubx64.efi fájlt és azt indítani.
-
csixy
addikt
Az ubi valaha tökély volt, mostanában kitömi magát mindenféle kóccal. Miét nem jó helyette a nagyanyja egy debian nonfree hatos kernellel?
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #89716 üzenetére
Jogos.
-
csixy
addikt
válasz
KRoli92 #89712 üzenetére
Tehát akkor a linux telepítő pendrájvodat el tudod indítani. Akkor a telepítőt még ne indítsd el. Van valamilyen grafikus képernyőd. Nézd meg, hogy a system menüben van-e Gparted. Ha van, akkor azt indítsd el. és adj róla egy képet. .... Vagy a terminálba ezt írd be és tedd ide a kimenetét.: ls /sys/firmware/
-
csixy
addikt
Vagy esetleg ez a régiség:
[https://osdn.net/projects/manjaro32/storage/xfce/18.0.4/] -
csixy
addikt
válasz
KRoli92 #89704 üzenetére
A támogató oldala csak az XP és a WIN7 32 bites verzióját ismeri.
Intel Atom N450, max 2 Gigabájt RAM,
[https://www.msi.com/Laptop/U160/Specification]
Valószinüleg csak NoPAE 32 bites linux telepítővel tudod megtámadni.
Szerencséd lenne ha sima nem UEFI BIOSa lenne
Ha 32 bites UEFI-je van akkor kb meg lehet majd őrülni , tájékoztatásul: [https://wiki.debian.org/UEFI]
Halvány emlékeim szerint valaha volt a Manjarónak használható 32 bites UEFI telepítője. -
csixy
addikt
válasz
#68216320 #89664 üzenetére
Erre a mintára non-efi/GPT esetén lenni kell egy plusz partíciónak.
például
/dev/sdb1 (nem kell mindenáron az első partíciónak lennie) 1MiB nagyságú formázatlan partíció társítva hozzá a bios_grub jelölő, ez csinálja az MBR funkcióját
/dev/sdb2 200MB fat32,vagy Linux(sdb2, fat32,vagy ext4 /boot) , nem kell bele az EFI mappa, csak a többi. Gondolom, hogy a fat32 csak az EFI miatt kellett,de itt most nincs EFI, tehát ha különösebb oka nincs akkor lehet ez is ext4.
/dev/sdb3 ***GB Linux (sdb3, ext4, /, luks-encrypted) -
csixy
addikt
válasz
#68216320 #89659 üzenetére
Azt a képet valamilyen monitoron látod gondolom. Akkor egy live pendrájvot csak be lehet bootolni és ott már van GUI és azzal megcsinálni a partícionálást. Vagy nem? Ha meg már GPT, akkor annyi partíciót csinálsz amennyit akarsz.
Van egy ilyen barkácsolós módszer, a ventoy is valami ilyesmit használ GPT esetén [link] -
csixy
addikt
válasz
#68216320 #89657 üzenetére
Gparted -del simán meg lehet csinálni. Nem bios-boot, hanem bios_grub a jelző, amit rá kell tenni az 1 megás formázatlan partícióra. Lehet, hogy amikor megcsinálod a partíciót akkor utána a korábban ott volt partíció formázását kijelzi rá, de azt nem kell figyelembe venni, mert amikor a grub core img beleíródik úgyis kitúr onnan minden korábbi nyomot.
-
csixy
addikt
válasz
#68216320 #89652 üzenetére
Ha GPT séma maradt volna, akkor létre kellett volna hozni egy 1Mib-es formázatlan partíciót és bios_grub jelzőt neki és ez látta volna el az MBR szerepét és jöhetett volna a sudo grub-install /dev/sda és ide íródott volna be az i386-pc grub core img és ugyanúgy működne, mint egy MBR-es rendszer. Például ez itt lent bootolható MBR-ként és van rajta két EFI partíció is.
-
csixy
addikt
válasz
HUNited #89402 üzenetére
Azt még érdemes megfontolni, hogy ebben az esetben külső SSD-nek NVME SSD ajánlatos a trimmelés miatt, mert a satás házba tett sata SSD nem fog trimmelődni, legfeljebb néhány rack viszi át a belsős fstrim parancsot (pl ACT AC1510 USB 2.5" SATA Merevlemez Adapter), egyéb házak esetén mókolni kell az fw-ben, vagy entwareben. Ráadásul egyébként sem ismeri alapból az fstrimet magát sem a router fw, vagy entware. Az NVME SSD viszont "spontán" trimmelgeti magát.
-
csixy
addikt
válasz
-szabi- #89370 üzenetére
Így valahogy. Az újabb os grubját egy pendrájv MBR-jébe íratod, csak azért, hogy ne írja felül a disked MBR-jét. Ez egy tartalék lesz. Ezután a telepítés után bootold be a régi Linux mintedet és bátran hajtasd végre a
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
parancsot és a linux mint felveszí a boot menűjébe az újabb linuxodat is. -
csixy
addikt
Na buildeltem egy új linux live debian 12-est. A conky kicsit hibás, de másik vasban bootolva még hibásabb lesz. Nem baj a RAM használatot mindig fogja mutatni. Most épp ebből írok. Minden a ramban , csak egy swapot kapcsoltam be az 500 megás gyári swapja mellé. Ar első kép a buildelés utolsó mozzanata.A másik már itt készült. Szeretem a debiánt!
-
csixy
addikt
válasz
-szabi- #89340 üzenetére
Szívesen
" Annyi még itt Nemo 5.05 fájlkezelőben nincs jobb klikk megnyitás rendszergazdaként sor." , kell annak lenni, de ez csak megnyitott mappaablakban működik, tehát a mappát mappa-ablakot nyitod meg rendszergazdaként , nem egy fájlt. Ezután amíg ez a mappa él sudo nélkül tudod a benne lévő fájlokat editálni.Ha nem akarsz bonyodalmat a mint boot elrontásával, akkor az a legegyszerűbb, ha a másik linux telepítésekor pluszban dugj be egy pendrájvot valamelyik USB-be és telepítéskor a grub telepítés célját irányítsd ennek a pendrájvnak az MBR-jébe tehát például a /dev/sdc -be. Erről tudod majd az új linuxodat bootolni. Vagy a linux mind-ben újra lefuttatod a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsot.
-
csixy
addikt
válasz
-szabi- #89335 üzenetére
Már majdnem jó.
Elnavigálsz a gui-ban a /etc/default mappába, ott egér középre betol, jobb katt és bal katt a megnyitás rendszergazdaként sorra. Az új emelt szintű ablakban már tudsz editálni, de vigzázz , hogy mit csinálsz mert itt megbüntetődik, ha elrontasz valamit. Ha végeztél, akkor ezt az ablakot minél hamarabb csukd be. Ez akkor működik, ha Nemo a fájlkezelőd.
A grub fájlban javítsd azt ami a képen ki van emelve ( GRUB_TIMEOUT="10" ) és ez a sor kell bele:
GRUB_DISABLE_OS_PROBER="false"
Ezt mented, kiszállogatsz mindenből és jöhet a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grubcfg és jó lesz !!!!
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
válasz
-szabi- #89308 üzenetére
Ha grubos a telepítésed, akkor bootolld be az endeavour ost és terminálban ezt a parancsot add ki:
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Ha ez lefut, akkor indítsd újra az endeavourt és remélhetőleg már ott lesz a boot menüjében a másik linuxod és azt be tudod bootolni.
Ha már benne vagy akkor jöhet a:
sudo grub-install /dev/sda && sudo update-grub
Előfordulhat hogy a
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfgnem működik, akkor az os-prober -t kell helyre tenni egy egyszerű kommenteléssel
de most mennem kell dolgozni ...
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
Ha ezek ellenére sem akar menni az UEFI boot, akkor kicsit dirty és froggy megoldás a részemről, hogy a /boot/efi/EFI mappába az ubuntu mappa mellé csinálok egy Boot mappát és átmásolom bele az ubuntu mappából a grubx64.efi fájlt és átnevezem bootx64.efi fájlnak, oszt megy minden.
-
csixy
addikt
válasz
growler #89048 üzenetére
Ubyegon2 már feltelepített valamit és él is, csak az a kérdés, hogy mi él most. Ehhez a /sys/firmware mappa tartalmát kellene megnézni. Ha van benne efi mappa akkor uefi, ha nincs , akkor még mindig az ősi reflexeit követte és Legacy és a bios_grub dolgozik.
szóval , mi a válasz erre a sorra?
[ -d /sys/firmware/efi ] && echo "EFI boot on HDD" || echo "Legacy boot on HDD"Ha mégis Legacy, akkor azt kell megérteni, hogy senkit nem zavar az a bios_grub partíció, mert elfér ott ahol van, de itt a leírás a GrubEFIReinstall-hoz.
[https://wiki.debian.org/GrubEFIReinstall] -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #89032 üzenetére
Ha GPT-s partíciós sémád van, akkor ugye nincs MBR a lemezeden. Az UEFI működéshez az EFI System Partícióba írogat a grub és onnan bootol az UEFI-s rendszered. De, ha ragaszkodsz a Legacy működéshez, akkor a grub be tudja írni azt a pár körömpiszoknyi infóját abba az 1MiB-es partíciócskába és az helyettesíti a Master Boot Recordot , nyugodtan titulálhatod /dev/sda-nak, vagy esetedben /dev/nvme0n1-nek. Formázatlan partíciónak szoktuk partícionálni, de mindegy is neki, mert teljesen belefészkeli magát a grub2 core.img és Ő viselkedik úgy mint a Master Boot Record. Ennek a partíciócskának van egy bios_grub jelölője, avagy zászlója. Ilyentet csak a linux tud , a windows nem tudja használni. Tartozik hozzá még néhány huncutság, ha a GPT lemezedet UEFI módra használod többnyire, de olykor Legacy módra is akarod használni (ennek akkor van értelme, ha a külsős adathordozódra telepített linuxodat néha kénytelen vagy Legacy vagy őskori MBR-es vasban bebootolni). Ennek szemléltetéséhez átbútolok linuxba. Na csá. Majd még írok.
-
csixy
addikt
válasz
apeelme #88658 üzenetére
[ACT AC1510] ez csúnya , olcsó, de mindent fog tudni. Az fstrimet is átengedi mókolás nélkül linux esetén.
-
csixy
addikt
Jelentem, hogy megtörtem és a Pix képkezelővel megbarátkoztam. Mostmár megleszek IrfanView nélkül is !!!!
-
csixy
addikt
Mi lehet az oka annak, hogy egy partíciónak lehet neve is , meg lehet címkéje is? Mire jó az egyik és mire jó a másik?
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #87897 üzenetére
Köszi, de én sajnos megrögzött cinnamonos vagyok. De előfordul, hogy rávetemedek Qt-s programokra is.
-
csixy
addikt
válasz
Shin Chen #87892 üzenetére
Ha a Gparteddel leveszed a boot, esp jelölőt az efi partíciódról akkor fel tudod csatolni és bele tudsz kukkantani. Az EFI/ubuntu/ mappában valami ilyesmit fogsz látni reméljük.
Ha ez igaz, akkor nincs ott az ubuntu mappa mellett egy Boot mappa? Ha nincs ott akkor csinálj oda egyet légy szives. Ha már ott van vagy már oda csináltad, akkor az ubuntu mappából át kellene a Boot mappába másolni a grubx64.efi fájlt és ott a Boot mappában átnevezni bootx64.efi fájlnak. Átnevezéshez pl jobb katt tulajdonságok és átírod a fájl nevét. ... Ha már eleve lenne ott egy bootx64.efi fájl akkor azt az fenti hadmúveletek előtt mentsd el valahova, hátha kell még és töröld ki onnan. ... kiszállsz .... gparteddel visszarakod boot,esp jelölőt. Ezután próbáld újraindítani. Ha nem nyert, akkor jöhet a growler módszere. Én csak így szoktam barkácsolgatni. hátha most bejön. -
-
csixy
addikt
A debian (bookworm) szoftverközpont (csak a snap és egyéb baromságok nélkül van nekem feltéve) a frissítéseket újraindítás közben teszi fel mint ahogy a windows szokta. Ez így normális? ??????????? A mint frissítéskezelője, meg a synaptic nem csinál ilyet.
-
csixy
addikt
Tisztelt Wine ügyben jártas kollégáK! Most Debian12 bookwormon vagyok. Azt szeretném kérdezni, hogy az akarmi.lnk linket az asztalomon a wine csinálta, vagy inkább ízig vérig linuxos az eredete? Most ez indítja az IrfanView-mat. Hogy tudnék a linknek valami látványos ikont az üres ikonja helyébe szerkeszteni? A történet röviden annyi, hogy egy nekem bonyolult youtubos videó alapján telepítettem wine staginget (whql8,0), meg plusz winetricks lett telepítve. (Bevallom, hogy a staging telepítése után maradt egy mittomén.key a saját mappámban , amit röviden luxáltam.) A lényeg, hogy számtalan sikertelen hibás működésű irfanview telepítés után végül a winetricks által indított programtelepítővel lett feltéve az IrfanView 64 bites verziója ami két ikont csinált hozzá : egy ikonost DOS-os káromkodásokkal, ami nem működik (ezt töröltem) és a fentebb említett linuxos jellegű linket ami működik miután az irfanview64.exe tulajdonságaiban beállítottam hogy őt futtassa a wine windows program loader. ... érdekes hogy a két telepítőt (a főprogramot és a plugins64 telepítőt) winetrickes program telepítóvel kellett telepítenem , a magyar nyelvi fájlt viszont már csak a wine windows program loaderrel tudtam beledugni a program mappáiba. Most már jó minden, csak annyi, hogy azikon linket hogy lehetne csecsásítani ????
-
csixy
addikt
válasz
sh4d0w #87828 üzenetére
Nincs mit!
Az első két értelmezést úgy gondoltam, ahogy a mondat le van írva, csak kétszer ki kell mondani. A harmadik: ha úgy véljük, hogy egy másik rendszert kedvelünk és gondoljuk, hogy az valamilyen szempontok szerint jobb, akkor ne alázzuk le magunkat arra szintre , hogy ócsároljuk az előzőt. A negyedik az amit Te is írtál, hogy pl. nekem is dualbootban van, mert valamiért kell nekem mind a kettő, s nem tudhatom, hogyha linux kedvelőként blamálom a másik rendszert, akkor kinek az érzékeny lelkivilágába, saját szokásjogába gyalogolok bele. Ez is olyan mint a politika, hagyjuk meg mindenkinek a jogot a saját nézeteihez, ne terjesszük a sajátunkat és egyáltalán ezt kerüljük a szakmai, müszaki témájú eszmecserére szervezett oldalakon. A kizárt célokra bizonyosan létezhetnek máshol más agórák. -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #87818 üzenetére
Hanyatt fekszem, úgy
-
csixy
addikt
Az is más, meg ez is más.
Talán nézd meg mégis a videjót.
Én az egész belakott rendszert tolom fel a RAM-ba szőröstől bőröstől.
Ott olyan RAM-disket csinál magának amilyet akar. Az adathordozót ezután el lehet távolítani és ennél SSD kímélőbb módszer nem igen van.
Azért egy swap partíciót fel szoktam csatolni valahonnan, ebben az esetben egy HDD is megteszi végszükség esetére , hogy elég zöld 'környezetkímélő' legyen a módszer. Még 16 Giga RAM mellettt is előfordulhat hogy megszorul és kér egy kis swapot. Fenn a RAM-ban aztán már villámgyors minden, a programrészek első indítását kivéve. Ezzel a módszerrel a 'Milyen RAM disket linux alá?' problematikát ki lehet pipálni. -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #87783 üzenetére
Köszönöm. Akkor ezt a linket még a Slaxos tocsikba beteszem.
-
csixy
addikt
Biztos unhatjátok már, de nekem egyre jobban tetszik a debiannal és a Linux Live Kit -tel való farigcsálás. Ha elég RAM van, akár játszógépet is lehetne vele faragni talán?
[Bemutatom a mottómban említett fogpszkálómat] egy rövid videóban.
Szép napot, jó hétvégét! -
csixy
addikt
Igen. Még megvan. Be van ültetve egy Dreambox 900-as (DM900triple) beltéri egységbe, csak most az pihen, mert nem volt stabil a mőködése sosem, de épp hétvégén pakolásztam és eldöntöttem, hogy lehet az volt a baja, hogy sosem kapott 5 Ampres tápot (12Volt 5Amper). Lehet, hogy majd újra beüzemelem. Rég volt már az az idő, amikor a DBOX2-eseket debugolgattuk. Kb két éve még azért kitaláltam , hogy hogy kell a német nyelvú Fritzboxot bootloopba küldeni és azután nemzetközi nyelvú recowery exével feltámasztani hogy végre angol nyelvű GUI tündökölhessen rajta, mert az kedves a szememnek.
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #87716 üzenetére
'Szeretünk veszélyesen élni!'
A Westnotebookos garancia ragasztón muszály volt egy lukat ütnöm, hogy hozzáférjek egy csavarhoz, mert be kellett dugnom a második ramot a laposba hogy meglegyen a dualchannel. ... Ennyit a garanciáról. .. Azóta már eltelt az a hat hónap.
#87716 ubyegon2
A flexelt SSD-t egy keskenykliensbe szerkesztettem be. Egy plasztik játékkártyával izoláltam a wlan kártyától. Nagyon sokáig jül muzsikált a Windows10 rajta mindaddig míg egy bios flasheléssel meg nem öltem a wasat. -
csixy
addikt
-
csixy
addikt
válasz
fatpingvin #87709 üzenetére
Köszönöm. Végig nézem ezeket a lehetőségeket.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #87682 üzenetére
Én is nagyon linux mint függő voltam, de jött ez a linux-live-slax mániám és mintből nem jó azt csinálni, mert megdöglik benne az egér és emiatt váltottam a debian (amitől eddig nagyon féltem) cinnamon non-free verzióra és rájöttem , hogy tökugyanaz majdnem mint a Mint, csak a Thai nyelvi támogatást , a rengeteg értelmetlen játékot és a firefox és a thundenbird felesleges sok idegen nyelvi i18-n fájlját kell belőle izzasztó makacs synapticos munkával kiirtani. Cserébe nincs benne az a sok snap meg ilyen hülyeségek. Viszont nem nyalja ki a seggem mert a régi kernelt nekem magamnak kell belőle kivakarnom. .... Megszerettem. Már ez lesz. Ennyi. Azért a régi összkomfortos Linux Mint cinnamon telepítéseimet nem fogom kiirtani. A manjaróról rég leszoktam és az Arch sem olyan fényes már nekem.
-
-
csixy
addikt
válasz
sh4d0w #87640 üzenetére
Köszönöm! Azt én is gondoltam, hogy nem kellett volna kitenni a belépő kódot és a jelszót, mert millióan rá tudtak volna lépni. Mentségünkre szolgáljon, hogy a második jelszót már priviben kaptam. Letöltött filmek helyett nekem ClipGrab fut néha , .... természetesen live session alatt és az egész a ramba tuszkolva.
-
csixy
addikt
Szia itt lesz a válasz. A háttérzajt nullázd ki, az egy fakanálnak szól valószinüleg.
[kettőskereszt] -
csixy
addikt
Az én livémen már fent van a teamviewer.
Onnantól kapcsolódnék be hogy én kiválaszthassam a valami más vagy kézi telepítést, a jelszavakat majd neked kell beírnos te töltöd ki a user adatait is és a user mezőt is és majd a végén te kattintsz a na hadd menjen gombra a te felelősségedre. ??? -
csixy
addikt
válasz
Imi1981 #87610 üzenetére
Nem kell a nagy partíciót csatolni előre, mert jogosultsági gondok támadhatnak belőle, majd bebootolás után simán fel fogod tudni csatolni. De igy még el ne indítsd a telepítést mert nincs sem EFI, sem bios-grub partíciód és a grub nem fog települni sehova, vagy oda ahová nem szeretnéd. .... a 80gigás legyen a / , de kell még
vagyEFI,vagybios-grub. -
csixy
addikt
-
csixy
addikt
Tovább folytatva cigam gondolatsorát. ... Ha a gép még BIOS-os és nem EFI-s (akkor ezt a GPT-s lemezt valahol egy másik EFI-s gépben csináltad és onnan raktad át), akkor telepíthetsz Legacy , avagy BIOS-os módra erre a GPT-s lemezre de akkor nem 320, usque 512MiB-es efi partíció kell rá hanem egy 1MiB-es formázatlan partíció (Gparted formázási menüpontok legalján van) és erre a bios_grub jelzőt (flag-et) kell rápakolni, a grubot megint csak a /dev/sda-ba kell irányítani. A mellékelt képen a alegalsó nyolcadik partíció ez nálam , a grub2 core.img szöveget csak telepítés után fogod látni ( az ez esetben az MBR-t helyettesíti)
-
csixy
addikt
válasz
Imi1981 #87601 üzenetére
Ez egy GPT lemez úgy látom. El kell dönteni, hogy UEFI (ez kell szerintem neked), vagy Legacy (ezt most nem javaslom) telepítést szeretnél? UEFI telepítés esetén Legyen egy 320MiB-es Fat32-es partíció /boot/efi csatolva efi partíciónak, a többi 80akarmennyiGiga legen a / Ext4-re formázva , a nagy 913 gigás partíciót kerüld ki, ne nyúlj hozzá telepítéskor. Ha ki kell jelölni hogy hova menjen a Grub akkor az a /dev/sda legyen, Ennyi! Én a "kézi" ( más distróknál "valami más") telepítési menüpontot választanám .
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #87358 üzenetére
Jó a memóriád, pont erre akartam rákeresni. Pont emiatt a bug miatt szabadultam meg a manjarotól, de ezt a hibát hozta anno a chakra is, de még pár arch klón tudja ezt produkálni.
-
csixy
addikt
válasz
sh4d0w #87261 üzenetére
Én az eddigi félelmeimet féltetéve kb két hete tettem fel a Debian 11.5 cinnamon non free verzióját. Egyszerű, tetszik. Kiherélgettem. Tegnap ment fel a 11.6-os ugyanilyen, már rutinosan pucoltam ki belőle a játékokat, thai nyelvi támogatást, szülői felügyeletet, xtermet.- Még most jön a rahedli firefox és thunderbird idegenyelvi szemét i10-8n kipucolás és jó lesz.
Ja, az efi/EFI/boot mappába elfelelejtette beletenni a bootx64.efi fájlt és emiatt bootolhatatlan volt, de kézihajtányos barkácsolós módszerrel átmásoltam bele az efi/EFI/Debian/grubx64.efi fájlt és átneveztem bootx64.efi -vé és azóta jó minden.
-
csixy
addikt
Nos én is megcsináltam a magam ventoy mindenesét újra. GPT-re csináltam és nem értettem , hogy hová dugta a saját Legacy bootját, de itt a magyarázata (nem értem de működik, valahol a tilosban jár de jó !) :
"About First 1MB Space
As for GPT format, there is a protect MBR in the 1st sector (LBA0), and then from LBA1 ~ LBA33 is the GPT partition head and partition table. LBA34 ~ LBA2047 is used to store legacy bios bootloader of Ventoy (same with MBR format)."
A telepített debian cinnamon 11.6-nak csináltam egy saját különálló efi partíciót. Ennek a Legacy bootját beleírtam a ventoy/ventoy/ventoy_grub.cfg fájlba, ez boot közben F6-tal (nálam FnF6-tal) indítható. A többi egy képben
BUÉK !!!!
Az alsó képből az első sor lemaradt, bocs.
menuentry "My Custom Menu" --class=custom {
echo 'This is custom menu ... '
sleep 1
} -
csixy
addikt
válasz
Hosssszu #87190 üzenetére
[Rescuezilla] ,
[Rescatux] ,
[Supergrub disk] ,
[Boot repaire disk] ,
satöbbi. -
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #87178 üzenetére
Most a telepített linuxxal megtuningolt ventoy kütyübe (mivelhogy nekem is van egy külső tokos NVME SSD-m a Te sugallatod nyomán) fogom megpróbálni beledugni a linux-live kittel megcsinált debian cinnamon konzervemet. Hátha bele lehetne dugni a RAM-ba innen is ... és akkor nemcsak pendrájvról és ócska vezérlőcsipes USB-s HDD-ről lenne bootolható, hanem modern külső tokos NVME SSD-ről is. Ebbe a Stefánia szeletbe megpróbálnék egy Zephix és egy Porteus tojást is belesütni. ... Szilveszterkor úgysem tudnám mással elütni az időt ... Felpukkantok hozzá egy Brut pezsgőt , meg benyomok egy tányér gerslis töltött káposztát frissen felszeletelt ropogós hagymával és illatos kenyérrel a másnapi lencseleves előtt.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #87178 üzenetére
Innen tudhatjuk, hogy jó ötlet, mert mindketten ugyanazt akartuk. Picit másképp bár, de egy irányba paralell és a párhuzamosok a végtelenben ...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- iPhone topik
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- Yettel topik
- Fotók, videók mobillal
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Autós topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E7450 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest