-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kmisi99 #51346 üzenetére
Azt mondtad, hogy laptop. Azokon mindig van valamilyen funkció gomb erre, ha nem egyértelmű akkor nyomkodd végig az FN + funkció gombokat, az egyik át fogja váltani, csak legyen bedugva valami a kimenetre.
A live bootoláshoz nem kell semmi, vársz egy picit bekapcsolás után, majd ütsz egy entert. 1-2 perccel később már biztos bebootolt, megpróbálhatod a váltást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kmisi99 #51344 üzenetére
Ezt az elindulást bármelyik tudja, mert vagy maguktól elindulnak live módban, vagy max ütni kell egy entert.
Ez a disztró valszeg kezelni is fogja a kijelző váltó gombot live módban is: https://rsync.chakralinux.org/releases/testing/chakra-2017.02.21-goedel-rc7-x86_64.iso A kiíráshoz pl. a rufust ajánlom Windows alá, DD módban kiírva. (erre majd rá fog kérdezni, mikor megadod neki)
*ennél spec. kell ütni egy entert a bootoláshoz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
st3v3np3t3r #51260 üzenetére
Az csak annyi, hogy nincs telepítve a virtualbox-quest-additions csomag, a kernel modul ezért dob rá warningot. Fel lehet rakni, aztán elmegy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #50986 üzenetére
Fogsz egy disztrót, kirakod a telepítőjét pendrivera, az szinte biztosan live képes, be tudsz róla bootolni. Ha ott megy minden faszán, akkor mehet a telepítés is.
Hogy kinek mivel volt problémája, az egy dolog, lehet disztró, lehet kernel verzió függő, stb. Nyugodtan fogj hozzá és próbálj ki valamit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
teleahocipöm #50973 üzenetére
Ettől független nyugodtan rakd fel, valszeg menni fog (nyilván nem lehet minden létező laptopon letesztelni valamit).
Ami problémás lehet az nem maga a Radeon, hanem a váltás a két kártya között, azon lehet kell kicsit dolgoznod, vagy megmaradsz az egyik használatánál és akkor azt fixre állítod a biosban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azért, mert Debian elsősorban nem "gaming" oprendszer. Ha Debiant raksz fel valahová, akkor általában olyan szempontok döntenek mellette, mint hogy 'ne kelljen hozzányúlni, csak működjön'. Debian esetében azt is be merem vállalni, hogy felügyelet nélkül menjenek a frissítések a háttérben, mert nem fog összedőlni. Nincs új kernel, xorg, semmi egyéb fontos csomag ami esetleg bedönthetné a rendszert.
Olvasgatva a phoronixot, a mesa 12 és 13 között iszonyat sok fontos újdonság volt. Az Ubit hívhatjuk "gaming" disztrónak, a Steam is csak arra van hivatalosan kiadva, oda meg számomra elvárt a friss mesa, xorg, stb... A Steames játékoknál is gyakran ott van a követelmények között, hogy "friss mesa" kell neki.
Nem mondom feleslegesnek egyik szemléletet sem, csak nem látom túl sok előnyét az Ubuntus megoldásnak. Ha valami nincs / régi akkor innen-onnan rakjál fel PPA-t ami aztán vagy jó lesz neked, vagy nem.
spammer: akkor maradjunk a half-rolling dolgoknál. Az előnyök szerintem ott a legjobbak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Debian egy más világ. Viszont ha az Uborkára rá kell rakni a PPA-s mesa-t normális grafikus teljesítményért, akkor már használhatna mindenki rolling / half-rolling disztrót mert a végeredmény ugyanaz.
lev258: a 4.10-re nem lesz már bekapcsolva? Vagy 4.11-re? Nem tudom most pontosan hol tartanak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
joczo1337 #50904 üzenetére
Hát az a 12.0 az eléggé ergya, nem egy mai kiadás. Úgy nézem a 16.10-ben is még csak az van, meg xorgból is csak az 1.18-as. WTF???
Szerintem ne Ubuntu alapú disztrót nézz. Ott van pl. a KaOS, ott alapból 13-as Mesa-t kapsz 1.19-es Xorg és 4.9-es kernel mellett. https://kaosx.us/
*szerk:
ha az a HD7480 már GCN-es Radeon (most hirtelenjében nem találtam rá a googleben), akkor valszeg a 4.10-es kerneltől már az AmdGPU drivert is tudod használni hozzá. Utolsó emlékeim szerint a GCN1.0 support addigra készül el és ez a driver váltja az fglrx-et. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
joczo1337 #50901 üzenetére
Mikori MESA volt abban a disztróban, amivel utoljára próbáltad a nyílt drivert? Mostanában nagyon sokat fejlődött, ha nézel phoronix teszteket, egyáltalán nem kell szégyenkeznie. Én játszani is szoktam a nyílt driverrel, jól működik.
Véleményem szerint olyan disztróval nézd meg a nyílt drivert, ami már legalább a Mesa 13-nál tart. (13 után a 17-re ugrott a főverzió) Az is fontos, hogy friss Xorg legyen benne, mert az újabb verzióknál már alapból aktív a "tearfree" beállítás a nyílt radeon driverrel, amivel már a yt videók se tearingelnek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lathronos #50807 üzenetére
Nálam 2.1-es Wine van (legalább is nálam a teszter ágon, de ez lényegtelen, korábban is ment ez a progi wine alatt), gyönyörűen működik a telepítője és a program is. Annyi, hogy az mfc42-t fel kell telepíteni neki, de ezt írja is a terminálban, ha onnan indítod a telepítőt a wineval.
A wine meg van annyira okos, hogy magától rakja is fel a mono-t, mert ez .net-es progi.Az elmúlt 10 évben ezzel a progival csináltam a túra fotóim utómunkáit, nem kívánok lemondani róla. Nem vagyok egy grafikus zseni, nekem a Gimp overkill arra, hogy színt, fényerőt, telítettséget állítgassak, meg felbontást és élességet buzeráljam. Ez a program meg egyben tud mindent, amire szükségem van.
#50813 szerk: van olyan is, PlayOnLinux
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Victoryus #50784 üzenetére
Egyszer csak sorban.
Mivel a másik gép is Linux volt Ext fájlrendszerrel, lehet egy chown-al meg kellene adnod magad, mint a fájlok tulajdonosát a nem olvasható fájloknál, már ha nem akarod többet visszatenni ezt a hdd-t abba a gépbe.
Valamint mit ír ki a terminálban, ha ott adod ki a gksu parancsot a fájlkezelőhöz? Hátha kiírja, mi a nyűgje.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Victoryus #50780 üzenetére
Itt ki kivel van? Az sda eszköz legnagyobb partícióját szeretnéd írni és olvasni? Ha igen, akkor ez kell az fstabba:
/dev/sda3 /mnt/cucc auto defaults 0 0
És kell egy mappa hozzá, ahová csatol:
sudo mkdir /mnt/cucc
Infó az fstab működéséről: https://wiki.archlinux.org/index.php/Fstab_(Magyar)
*amit az fstabban szerkesztesz, az egy újraindítás után lép életbe.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #50616 üzenetére
Valójában az elmúlt másfél héten futott össz. 1 órát a Windows, a többit Chakrán töltöttem. Most Windows fut éppen, mert akartam egy kicsit Galactic Civilizations 3-at tolni, ahhoz meg kell. Mindegy, mióta megvan az SSD-m, nem tart semeddig átbootolni.
Az igazság szerint valami eü gondja van az egyik kulcs emberüknek a gárdában ami okoz fennakadásokat, de azért mennek a dolgok. Most először vagyok úgy, hogy se a nyílt, se a Catalyst driver alatt nincs tearing, megy minden. Már csak egy friss Xorg-ra várunk, az lesz a következő lépés, meg vele együtt a Catalyst kukázása. Az mondjuk igaz, hogy az "új iso"-t először tavaly februárban kezdtük el tesztelgetni, de mostanra egy fél év szünet után már majdnem befejeztük. Hiába no, idő kell mindenhez.
A magam részéről az új KDE-t egy kicsit visszalépésnek tartom a 4-es kiadáshoz képest. Ami van benne az tök jó, de pl. nagyon hiányzik a python widgetek futtatásának lehetősége. Már épp beletanultam valamennyire, mire megszűnt az egész. A QML-re meg álljon rá aki akar...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
toth_janika #50296 üzenetére
Akkor passz. Esetleg az apt logját meg lehetne nézni, hogy miért törölt le programokat. Szerintem valami függőségi (metacsomag?) probléma volt valamerre és úgy érezte, hogy emiatt neki le kell szednie xy programokat, hogy feloldja a függőségi problémát. BTW örülünk, hogy valami fontos rendszer csomagot nem szedett le.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
toth_janika #50291 üzenetére
sudo fdisk -l
kiírja, hogy mi van a gépben. A nano /etc/fstab meg megmutatja a nano szövegszerkesztőben, hogy mit hova csatol a gép induláskor.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
toth_janika #50289 üzenetére
Ott valami nagy gebasz történt. Minden a / partíció alá volt felrakva, vagy van egy külön /home partíciód?
Mondjuk ha átváltasz konzol módba a ctrl + alt +F1..5 kombóval, akkor valszeg fogsz tudni parancsokat kiadni. F6-tal me visszajutsz a grafikus szintre. Vagy még felrakhatod a hiányzó dolgokat a szoftverközpontból, ha az még fent van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lathronos #50252 üzenetére
PC Guru meg Gamestar mellékletei anno... Akkoriban nem volt netem. Játszani a mai napig szeretek, csak mióta van fizum meg lett anno a diákhiteles lóvé, meg is veszem a dolgokat. Főleg ha van Steam leárazás de már kényszerítem magam és nem veszek több játékot.
Amúgy most is Linuxon játszom de olyannal ami eleve megy is rajta, pl. a Feral cég jóvoltából. Az elmúlt másfél hétben végig játszottam is esténként mert a LiS-et nehéz lerakni. Mindössze 30 percet futott Windows a gépen de mint rájöttem, azt is csaknem feleslegesen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lathronos #50247 üzenetére
Ennyire nem rossz a helyzet. A Mass Effectől kezdve egy pár játékig már toltam wine alatt játékokat, mentek.
Ha a játékod / programod eredeti, akkor ott van a PlayOnLinux, ami az adott alkalmazáshoz kellő wine-t a megfelelő konfiggal (az alkalmazás számára szeparáltan) letölti és beállítja, meg megcsinálja a telepítéseket.
A crossover megy ezen a szinten is túl, de az fizetős.
*a wine esetében meg kell nézni az appdb oldalt, ott le van írva, hogy az adott progihoz mit hogyan, meg h. mihez minek kell meglennie, amit a winetricks megold.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A nyílt driverrel a yt is jó. Tegnap rájöttem, hogy nálam még 1.17-es a xorg, ahol alapból még nem aktív a teaarfree opció. Azt bekapcsolva a yt videók is jól mennek.
ooszi: per pillanat passzolom, ahogy nézem Ubuntu alatt máshogy vannak a dolgok. Azt mondjuk bemásolhatod, hogy mi a kimenete ennek a prancsnak:
glxinfo | grep OpenGL
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerencsére egyszerű ezt megoldani, kell a Steamnek a videódriver lib32-es verziója.
Azt hiszem az alap, nyílt radeon drivert használod. Ahhoz valamilyen lib32-mesa-libgl csomagot kell felraknod. Lehet nem ez lesz a neve de ez alapján meg fogod szerintem találni, Arch vonalon ez a neve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
KDE alatt először csináld meg azt, hogy a beállításokban az összeállítót / compositort OpenGL 3.1-re állítod, mert szinte biztos, hogy Xrender-en lesz. Az Xrender a legrégibb kártyákon is működik, de cserébe a görgetésnél tearing és egyéb bajok is előjönnek vele.
Amit először linkeltél az a "nyílt" radeon driver, azzal nem kellene 2D-ben görgetés meg ilyesmi gondoknak lennie, de én is azt mondom h. ha azzal se volt jó az élmény akkor ne Debian-t használj, mert abban a driver is meg a KDE is régi, a Deb.8 csomagverziói óta mindkét téren nagyon sok fejlesztés jött ki.
A nyílt driverrel mennie kell a HD filmek gyorsításának is, max fel kell hozzá rakni valamelyik vdpau csomagot amit nem írt a wiki és szerintem nem is húzta be magától a driver.
Nálam most Chakra van KDE-vel és a nyílt driverrel egy majdnem ugyanolyan Radeonon, de OpenGL3.1-re rakott KDE-n finomabb az oldalak görgetése Firefox alatt, mint Windows10-en. Egyetlen dolgot nem tudtam per pillanat megoldani, az a Youtube-os videók tearingelése. Érdekes módon a gépen lévő filmekkel nincs ilyen gondom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fejlesztő13 #49963 üzenetére
Mondjuk Windows alatt is ez van, mert pl. munkahelyen jellemzően nem admin fiókot kapsz sőt, még szerencsétlen esetben szülői felügyelet progi is vigyázza, hogy nehogy akár csak a rendszeridőt átállítsd...
Egyébként normál napi használatnál a Linux sem kér jelszót sehová. Ahová mégis, oda meg okkal és jól is van ez így.
Amúgy pl. Debian, Chakra, stb. simán elfogadja jelszónak az 1234, 1111-et meg még talán rövidebb dolgokat is. Nem egy nagy kaland bekalapálni az 1111-et.
toth_janika: hehe, a wolfson is jó cucc.
vargalex: igaz, de az a ritkább módja az erősítő használatának. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
toth_janika #49940 üzenetére
Ha az erősítőt minőségben is szeretnéd meghajtani, akkor ajánlom hozzá valamelyik jobb I2S-es feltét panelt, pl. ezt: [link]
Jó cucc, nekem is van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fejlesztő13 #49936 üzenetére
Mi célból?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lanszelot #49729 üzenetére
Valamit nem tud megcsinálni live rendszer alatt, érdekes. Eléggé specifikus probléma (más live disztró alatt még nem volt ilyen nálam), kérdezz erre rá a fedora topicban: [https://prohardver.hu/tema/fedora_core_linux/friss.html]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lanszelot #49726 üzenetére
Azt írják, hogy simán el kell indítani rootként a nautilust.
Nyiss egy terminált, és ha azt látod a sor elején a terminálban, hogy # akkor csak simán írd be a nautilus szót és üss entert, ha viszont azt, hogy $ akkor add ki ezt a parancsot:su -
majd írd be a root jelszót. Ezt követően csak add ki a nautilus parancsot és elindul. A root jelszó az a "root" szokott lenni live rendszer alatt.
*a jelszavadat nem fogod látni a begépelés alatt, ez ne tévesszen meg. Üss entert ha megvan.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lanszelot #49711 üzenetére
Feltételezem ntfs-es partícióról van szó. Először csinálnék egy fájlrendszer ellenőrzést az egész partícióra Windows alatt, majd megnézném, hogy a mappa tulajdonosa kicsoda és ha ott gebasz van, akkor átállítanám.
Egyszer ezt csináld meg szerintem, aztán nézzük meg, hogy mi van még gond.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
KD6-3.7 #49707 üzenetére
Érdekes, hogy már nem támogat egy hardvert, nem szokott ilyesmi lenni Linuxon.
A torrent klienseknek szokott lenni webes felülete, ahonnan lehet ilyet csinálni. Pl. a gy.k. most legjobb torrent kliens a Qbittorrent tudja, csak be kell kapcsolnod a beállításaiban. - meg fel kell telepítened.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
KD6-3.7 #49697 üzenetére
Az a router gigabites, onnan már csak a kábelezés, meg ennek a gépnek a hálókártyája lehet akadály. Ha a hálókártya 100MBites, akkor a többi paraméter mindegy is. Mondjuk a fullHD-ra az is elég, még a durvábbakra is.
*igen, ezeket is úgy kell feltenni, mint egy bármilyen disztrót. Futnak akár egy pendriveról is, de jobb ha a gépre telepíted.
Amennyire ismerem ezeket (nem nagyon), nem szokott bennük torrent is lenni. Ha arra is használnád a gépet, akkor szerintem egy akármilyen népszerű disztró + XBMC program a megoldás, ezek a céldisztrók úgy is az XBMC köré épülnek. Ott fogsz tudni mindent csinálni, csak kicsit több ismeretet igényelnek. Próbálj ki valamit egy virtualbox alatt feltelepítve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
KD6-3.7 #49695 üzenetére
Vannak erre céldisztrók, pl. a GeeXBox. [link]
A 4K streamelés a procin, meg a helyi hálón fog múlni, meg esetleg a routeren. Meg kell nézni mekkora a bitrátája úgy általában a 4K filmeknek, elfér-e a hálózaton az egyéb dolgok mellett. Ez utóbbi nyilván nem gond, ha gigabites háló és router van otthon.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lathronos #49665 üzenetére
Az svchost nem a bűnös, hanem a tünet. Windows alatt ha valami ki akar menni a netre, akkor azt az svchost-on keresztül tudja megtenni. Ezért van mindig több svchost.exe is a folyamat listában. Btw. a 49964-ben írtak nem jellemzőek általánosan a Windowsra. Vagy a winupdate csinál valamit nagyon a háttérben, vagy valami más, leginkább user error állhat a dolog mögött. - no offense mefistofeles
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Általában igen. Legyen ugyanúgy bekötve a két háttértár (sorrendben). Ezen felül ha az új gépben nem lesz ott a GeForce és te az nVidia zárt driverét használtad, akkor azt érdemes lenne eltávolítani, mert okozhat gondot. Ha nem telepítettél külön drivert hozzá, akkor nem érdekes.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#89874944 #49655 üzenetére
Az install fájlnak nincs valami kiterjesztése? Shell szkript, vagy bináris?
Egybként javasolt nem root alól csinálni ilyesmit. Szerintem lépj ki a root-ból, add meg a futási jogot a fájlnak a chmod +x fájlnév paranccsal majd pedig próbáld futtatni, használva a sudo parancsot. Még olyanba esetleg belefuthatsz, hogy valamiért le van tiltva a futtatási lehetőség az adott partíción, ezt az /etc/fstab fájlban meg tudod nézni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mennyi idő alatt szeretnéd ezt összehozni? Hosszú távú szerveres használatra pl. a Debian a javasolt Linux, csak meg kell ismerni. De van hozzá viszonylag jó wiki.
Kezdésnek szerintem az asztali gépeden csinálj egy virtualbox-os telepítést, próbálgasd, nézz utána a dolgok telepítésének, beállítgatásának, stb. Azért javaslom ezt, mert amit szeretnél az nem a kezdő szint.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valszeg nem a DD módban csináltál eddig pendriveot. Chakra iso-t pl. csak úgy tudsz kiírni bootlható módon, ha a win32diskimagerrel csinálod, vagy a Rufusban a felkínált DD móddal. Mindkettő ugyanazt csinálja, létrehoz két partíciót a penen amit aztán nem annyira egyszerű visszacsinálni Windows alól.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
growler #49578 üzenetére
Ilyenkor az egyik partíciót szokta látni, ami gyakran egy fat vagy fat32-es pici partíció a bootloader számára. Egy teljes formázás szokott kelleni a pennek és van az úgy, hogy kétszer kell formázni, közben egyszer kihúzni és visszadugni a gépbe, mire visszakapod az eredeti állapotot. Ez ilyen szopás Windows alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Értem mi a problémád, és valszeg ez kell hozzá, ezek egyike: [link]
Aztán már valszeg lehet majd használni. Mint írtam, a Rune alatt emlékeim szerint a sztandard Arch Linux tárolók elérhetőek (mivel gy.k. Arch Linux egy webszerverrel meg pár extrával), így a közösségi AUR is. Max be kell tenni, ha nem lenne ott a pacman tárolói között. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nekem van egy ilyen kiépítésem Rune-al, csak olyan wifi sticket fogtam hozzá, ami alapból működik. Nem egy nagy pénz egy ilyen stick, lehet egyszerűbb olyat venned.
Annak hiányában a Rune-ra kell felraknod egy rakás dolgot ami kell a fordításhoz, és ott fordítani a cuccost. Esetleg még az Arch AUR tárolójában nézd meg nincs-e firmware a cucchoz, azt hiszem az is elérhető a Rune-ban.
Amúgy egy ideje nem használtam, de nekem még az interfaces fájlban kellett felparaméterezni a wifit, beleértve a hotspot jelszót is, meg mindent.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
2003-as kártya, OpenGL 2.0 / DirectX9 tudással.
Add ki légyszives terminálban ezt a parancsot: glxinfo
és nézd meg, hogy szerepel-e a válasz elején ez a sor:
direct rendering: YesHa ott No szerepel, akkor abszolút nem használja a kártyát grafikus téren, és mindent a proci számol. Ha ott Yes van, akkor valszeg nem elég az OpenGL 2.0 a böngészőnek (nem tudom, hogy pontosan mi kell neki). Ez esetben még mindig le lehet kapcsolni a 3D gyorsítást: [link]
Másik drivert meg nem fogsz tudni használni, a HD7000-es szériánál régebbi Radeon kártyákhoz csak közösségi, amúgy kiforrott driver létezik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez a grafikus gyorsítás hiánya lesz, szegény proci próbálja pótolni. Van benne videokártya, vagy a sis chipsetben van valami integrált cucc?
Az említett lubuntu (és a többi LXDE-s vagy hasonlóan keveset fogyasztó XFCE-s disztrók) sokkal inkább való egy ilyen gépre, mint a Mint.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Áh, ez a beszéd. A Debian a te barátod, csak meg kell ismerni.
Az Ubuntu / Linux Mint azért szokott itt javasolt disztró lenni, mert kezdőkkel szemben barátságos rendszerek. Kicsit beleszoksz az itteni dolgokba rajtuk, aztán mehet fel a Debian.
Ilyen cloud izéval meg még sosem foglalkoztam, szerintem az itteniek sem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az USB3 megy magától, semmi dolgod vele. Az SMB-hez Samba szervert kell beállítani, az elsőre kicsit fapados, de csak 1x kell megcsinálni. RDP - freeRDP? ehhez annyira nem értek. Plex: http://askubuntu.com/questions/766485/how-to-set-up-plexmediaserver-in-ubuntu-16-04
A legális kérdés itt fel sem merül, az Ubuntu ingyen van. Egyszer beállítod, akkor az menni fog. Javaslom az LTS ubuntu alapot használni, ami most a 16.04.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
qwertly #49311 üzenetére
Ezt nem ismerem, de pl. a CloneZilla céldisztró alatt igen egyszerű és tud tömörítést is a partíció mentésekor.
Tömörítés nélkül meg bármelyik Linux Kparted vagy Gparted partíció szerkesztője tud image fájlt készíteni partícióról, majd visszaállítani azt. A Kparted még a partíciós táblát is tudja klónozni, legutóbb így vittem át a rendszereimet újrarakás nélkül új HDD-re. Csak a Windows kellett újrahúzni, mert az nem viselte el a HDD megváltozását.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
scorpfrase #49206 üzenetére
Ez Windowsban is így működne, mert meg van nyitva a pendrive a fájlkezelőben, azért nem megy.
Szerintem elég, ha becsukod a fájlkezelőt, de ha újraindítsz, utána mindjárt mennie kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
scorpfrase #49202 üzenetére
Csatlakozz le az eszközről, mielőtt formázni szeretnéd.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
scorpfrase #49179 üzenetére
Unetbootint helyett winUSB?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #49131 üzenetére
Nem. A látottak (pl. kali csomagadatbázisa) alapján a Debian sokkal barátságosabb, mint ez a Kali. Egyszerűen nem arra csinálták a Kali-t, hogy azt használd "fő" oprendszernek, illetve akinek egy ilyen penetration teszting toolra van szüksége, az valszeg meg tudja oldani a sok apróságot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
scorpfrase #49108 üzenetére
Szívesen, de működik?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
scorpfrase #49104 üzenetére
Ez a Kali nem egy egyszerű eset, de elvileg megoldható a WinUSB telepítése, azzal meg ki tudod írni az iso-t. A dd-s megoldást amit írtam korábban azt felejtsd el, ahogy látom én is rosszul tudtam.
Kettő igen bonyolult után találtam ezt a leírást. Ha szerencséd van, egyből menni fog. [link]
sudo add-apt-repository ppa:colingille/freshlight
sudo apt-get update
sudo apt-get install winusb -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
scorpfrase #49092 üzenetére
Ugyan már, 1 posztnyi élcelődést ne vetítsd ki a Linuxra.
Élcelődő emberekkel a Windowsos topicokban is fogsz találkozni.
Ugyanakkor a kollégának abban igaza van, hogy nem tűnsz abszolút kezdőnek, mert amiket írtunk az ment rögtön. Általában szokott gond lenni pl. az említett jelszó begépeléssel is, ha tényleg abszolút kezdő az a kezdő.
colomb2: nem? Nem mondod komolyan?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
scorpfrase #49086 üzenetére
Érdekes, mert az iceweasel az 1:1-ben Firefox, csak a logó van kicserélve. Csináljunk egy frissítést, hátha csak ilyen gond van.
sudo apt-get upgrade
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! HP Victus 16-D0655NG notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest