- Megjöttek a be quiet! Pure Loop 3 sorozatú kompakt AIO-i
- 80 cm-es képtálójú, 4K-s BenQ monitor audiovizuális típusú munkához
- Felfűtené a 2 nm-es versenyt a japán Rapidus
- AI és közelségérzékelő növeli az MSI QD-OLED kijelzőinek élettartamát
- Bemutatjuk az MSI új Godlike X870E és MAX szériás alaplapjait
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- RAM topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hobby elektronika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Felfűtené a 2 nm-es versenyt a japán Rapidus
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
paolinho #97902 üzenetére
Alakul a dolog. most hogy néz ki az a bizonyos sor? Lehet csak egy vessző, szóköz hiányzik, kell még.
Lehet ki kellene törölni belőle az
,iocharset=utf8
részt?
Ha kitörölöd, rámentesz, úgy is panaszkodik?Igen, ezért szenvedünk most picit az fstabb-al, hogy minden induláskor megpróbálja felcsatolni.
Tudom "jókor" jut eszembe, de a gyári fájlkezelőben tudsz parancsikont létrehozni az asztalon, vagy a mappádon belül? Ezt a parancsikont be tudod húzni az indítópultba? Nem tudom Mint alatt vane- ilyesmi, vagy hogy működhet-e. Csak egy ötlet, hogyan tudsz megszabadulni a termináltól. Mert olyan is van, hogy váltig állítják, hogy GUI-n minden megoldható Mint alatt
.
-
cigam
titán
válasz
paolinho #97900 üzenetére
Az a jó, ha nem üzen semmi hibát. Ezután mit látsz az /mnt/NAS könyvtárban?
Ha újra megnyitod az fstab-ot, benne van a bejegyzésed?
De hát ezt írtam neked az elején:
paolinho
Előbb tapasztald ki, hogy a rendszer alapértelmezett fájlkezelőjében hogyan működik az elérés. Ott látod-e a NAS-t, tudsz-e kapcsolódni. Ha ott felcsatoltad, eléred, megjelenik a DC-ben is. -
cigam
titán
válasz
paolinho #97897 üzenetére
Ha már létrehozta a NAS könyvtárat az /mnt könyvtárban, persze hogy méltatlankodik, hiszen már ott van.
Megint furán lecsípted az általam mutatott parancsot. Hiányzik az :users, ami a csoport tagságot állította volna be.
Így csak a felhasználód vette tulajdonba a mappát, a csoport (users) nem. Ez később még jogosultsági probléma lehet. Ha egyedül használod, valószínű így működni fog.Jónak tűnik az fstab fájl. Ha kiadod a
sudo mount -a
parancsot, újra végrehajtja az fstab fájlban felsorol csatolásokat. Ha minden jól megy az /mnt/NAS mappádban megjelenik a NAS tartalma. -
cigam
titán
válasz
paolinho #97895 üzenetére
Utána hogy jutok a végére? Csak simán a Le nyillal?
Pontosan! Lemész a /swap sor alá, és oda beírod /bemásolod azt a szép hosszú sort.
Az username=felhasználó,password=jelszó a NAS megosztásához tartozó felhasználónév/jelszó, és nem a Linux felhasználód adatai.Az utolsó fotón hiányzik az user= és a password= bejegyzések.
A # jel nem kell az elejére, ezzel jelzed a rendszernek, hogy abba a sorba írt további parancsokat ne vegye figyelembe. Ahogy a képen is látod, angol magyarázó szöveg is a # jellel kezdődik, hogy a rendszer azt ne próbálja értelmezni. Ez arra is jó, hogy inaktívvá tegyél egy bejegyzést, ha mégse lenne rá szükséged, de kitörölni sem szeretnéd, mert később még kellhet.
-
cigam
titán
Honnan tudná, hogy ez a rengeteg makró szándékosan van ott? Ezért is mondja rá hogy PUA. Potenciálisan kéretlen alkalmazás, azon belül is dokumentum.
Ha tudod, hogy azok biztonságosak, figyelmen kívül hagyod, de meg is kérheted, hogy hagyja figyelmen kívül --exclude-pua=Doc -
cigam
titán
válasz
sh4d0w #97880 üzenetére
Köszi!
Ehhez a TPM chiphez van szabványos hozzáférés? A Linux tud kommunikálni vele?
Közben kipróbáltam, és a helyreállítási kulcsa simán feloldható a titkosítás, ezek után pedig hozzáférek, fel tudom csatolni a fájlrendszert.paolinho
Előbb tapasztald ki, hogy a rendszer alapértelmezett fájlkezelőjében hogyan működik az elérés. Ott látod-e a NAS-t, tudsz-e kapcsolódni. Ha ott felcsatoltad, eléred, megjelenik a DC-ben is.DC-ben nekem sem működik a hálózat elérése. Se akkor, ha belemegyek a "Windows Network"-be, sem akkor, ha a "Hálózat" menü "Hálózati csatlakozás..." pontjára bökök.
A legegyszerűbb, és legbiztosabb, ha készítesz neki egy mappát pl. /mnt/NAS és minden boot-kit ide próbálja majd felcsatolni a NAS-t. Ehhez kell készítened egy könyvtárat:
sudo mkdir /mnt/NAS
Ezután hozzá kell aki a felhasználódat, és csoportodat, hogy Te is hozzáférj:
sudo chown felhasználóneved:users /mnt/NASAztán szerkeszteni kell az fstab fájlt:
sudo nano /etc/fstabÉs a végéhez egy új sorban beírni:
//a.nas.ip.címre/megosztásneve /mnt/NAS cifs username=felhasználó,password=jelszó,iocharset=utf8 0 0Elmented (CTR+O), kilépsz (CTRL+X), és a
mount -a
paranccsal leteszteled működik-e. Ha minden jól ment a /mnt/NAS mappa alatt eléred a NAS-t. A DC alatt is. -
cigam
titán
válasz
5leteseN #97864 üzenetére
Nagy trükk nem kell, ha csak a Linux-oknak kiadott kulcsot frissítették, elég lesz - ahogy írták is - egy új kiadást készíteni, az új kulccsal. Persze elegánsabb lett volna jóval korábban kiadni a fejlesztőknek ezt az infót. Plusz semmi nem történik (még!), ha utólag kikapcsolod Secure boot-ot.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #97860 üzenetére
A BitLocker nem a fájlrendszert titkosítja, hanem a lemezt. Ebből következik a dual boot problémája is. Ha titkosítva van a lemez, hogyan oldala fel a titkosítást a Linux, ha csak a Windows ismeri a kulcsot?!
Pendrive/külső lemez esetén egyszerűbb a dolog, ott csak egy jelszó kell a BitLocker titkosítás feloldásához.Szóval miután kötelezővé válik, valószínű CsengődiGeri megoldása lesz csak járható(2 külön lemezen a két külön rendszer), hacsak fel nem fújják magukat a fejlesztők, és a kulccsal titkosított Bitlocker dekódolást is fel tudja oldani.
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk #97845 üzenetére
Ezt én is olvastam, csak a mechanizmusát nem értem. Ez nem csak akkor jön elő, ha a Secure boot be van kapcsolva? Hogyan képes a Windows az UEFI Secure boot "adatbázisát" frissíteni? Ez nem biztonsági rés? Ennyi erővel "bármelyik" program képes átírni az UEFI NV-RAM-ban tárolt adatait.
-
cigam
titán
Simán készíthetnél oktatóvideókat, tippeket, trükköket bemutatva. Jól követhető, érthető volt.
Nagyon érdekes volt megtapasztalni a "funkcionális rögzítettség"et. Mivel az EFI volt az első partíció, azt akartam, hogy annak a mérete nőjön, és eszembe nem jutott készíteni(másolni) a lemez szabad területére egy másik nagyobbat.Köszi!
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #97755 üzenetére
Igen, lehet visszacsinálom amit lehet, hagyom az eredeti efi, és csinálok egy másik jó nagyot, és arra telepítem a systemd-t.
Vajon, ha átmásolom rá a Windows bejegyzését, működni fog az is?
Na majd kipróbálom.Köszi a tippeket!
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #97745 üzenetére
Persze! A Windows-ból lecsíptem 2GB-ot, és eltoltam, hogy az üres hely legyen előtte. Azt a kis 16MB vmit áthelyztem a Windows elé, így az üres hely előtte legyen, és az EFI után. Átméretezte az EFI-t, de a fájlrendszerével nem tudott mit kezdeni, ott valami olyasmit üzent, hogy fejlesztés alatt, és bocsi ez nem megy. Ami azért is meglepő, mert egy FAT-el való szüttyögés nem újkeletű valami.
Igen arra is gondoltam, hogy mindent lemásolok, újrakreálom nagyban, és visszamásolom+ a boot, és esp flageket visszaállítom, de túl nagy macerának tűnik. Kíváncsi vagyok a systemd-boot-ra, de ennyire nem.
Köszi a tippeket!
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #97741 üzenetére
Igen az "alfa" kifejezés elég volt ahhoz, hogy a 22-est szedjem le.
De itt is beleütköztem egy fura hibába. A Windows 100MB-os EFI-jének növelésébe beletörik a bicskám. Nem tudja a FAT32 partíció méretét felhúzni 2GB-ra, a gparted. Se live rendszereken, se a telepített ubuntu alól. Windows alatt meg nem férek hozzá a lemezkezelővel. Hogyan tudnám megoldani, hogy az EFI FAT32 fájlrendszer méretét felhúzzam a partíció méretére.
Pl. az endevour is alapértelmezetten systemd-boot-ot készítene, de ugye 100MB nem elég neki. -
cigam
titán
válasz
#63718632 #97738 üzenetére
Köszi a tippet!
Ahogy olvasgatom, a distro-nak erősen rá ker gyúrni, támogatnia kell. Nem csak úgy hip-hop lecserélem. Pl. a Debian csapat most nyáron kezdte el keresni a lehetőséget, hogyan tudják támogatni. [link]
Érdekes ez a POP OS. A kezdő nyelvválasztó ablakban talán még a klingont is kijelölhetném, de nem találtam magyar nyelvet. -
cigam
titán
Köszi, de a bootctl install parancs után ez nem sokat segített. Első reboot után csak az efi menüt ajánlotta fel. Se Ubuntu, se Windows.
Nem automatikusan szedi össze a menüelemeket? Már az gyanús, hogy a /boot/efi alatt még egy efi mappám. Elég nagy katyvasz lett az évek folyamán.
Lehet itt az idő tiszta lappal indulni? -
cigam
titán
Létezik (magyar!) leírás, ismertető a systemd-boot-ról?
Annyit sikerült megértenem a külföldi írásokból, hogy 100MB EFI partíció nem elég, mert a kernelt és az initrd-t is oda pakolja.
Gondoltam 1000MB elég neki. Mire kell esetleg még odafigyelnem? -
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz
paolinho #97681 üzenetére
Terminálból is lehet. Szinte mindegyik distro tartalmaz GUI telepítőt.
Pl. MX esetén is ott a Package Installer. Ezek általában a saját, vagy a szülő (pl. Debian) csomgkínálatát ajánlják fel. De az sem ritka, hogy a distro-hoz nem tartozó, az internetről letöltött .deb fájlok telepítését is levezényli.
Érdemes distro kínálatából választani, mert az adott rendszeren le lettek tesztelve, úgy vannak lefordítva, beállítva, hogy ond nélkül stabilan működjenek az adott rendszeren.A külső forrásból telepített csomag(pl. .deb, vagy .rpm fájl) az olyan mintha az internet mélyéről töltöttél volna le egy .zip fájlt Windowsra, bármilyen plusz "ajándék" is lehet a teleepítőben. Természetesen a készítőkre (pl. a LO)nem jellemző hogy szándékosan bármi kártékony kódot tegyenek a csomagjaikba, de elképzelhető, hogy olyan függőségeik vannak (más programok/és rutin könyvtárak telepítését is megkövetelik) amiket az adott distro nem tartalmaz. Így vagy nem tudod telepíteni, vagy nem fog megfelelően működni. Ennek áthidalására, és a biztonság növelésére találták ki a különféle konténer formátumokat. Ezek tartalmazzák a futtatásukhoz szükséges összes programot rutin könyvtárat, cserébe sok helyet foglalnak. Viszont nem írják felül a rendszer által használt verziókat, és elég jól lekorlátozhatóak, hogy ne tudjanak a op.rendszer vagy más felhasználók fájljaihoz hozzáférni.
A distro-hoz tartozó "program áruház" nem tartalmaz ilyen "aknákat", azokat mind függőség, mind stabilitás, mind biztonság szempontjából ellenőrzik.
És itt válnak ketté (hárommá) a distro-k kategorizálása. Vannak a kiadás alapúak, amik egy konkrét dátumhoz kötődnek, vagy majd akkor adják ki a következő kiadást, amikor úgy érzik minden a helyére került, és stabilan működnek az újabb programverziók(ill. maga a kernel).
És vannak a gördülő kiadások, amik akár naponta több alkalommal is frissítik a csomagok kiadásait, így egy hiba javítása, vagy egy újabb programverzió szinte azonnal fel kerül a gépedre.
És vannak akik a kettő között vannak valahol (félig meddig gördülő) kiadások.
Mindegyiknek megvan a maga előnye, ill. hátránya. Egyéni ficam ki melyiket választja. Ahogy az ablakkezelőből is rengeteg van, egyéni ficam ki melyiket választja, melyik tetszik meg neki.Bocs a hosszúságért!
-
cigam
titán
Találtam egy nagyon fura dolgot. A Rufus az LMDE ISO-t NTFS fájlrendszerű pendrivra írja ki:
Miután végzett még furább lett:
Az UEFI partíció a végére került, és az is NTFS fájlrendszerű. De miért? Láttatok már hasonlót?
-
cigam
titán
OMV topikban mutattak egy fura problémát:
Ha nincs felmountolva, nem tagja se a raid-nek, se LVM-nek, akkor mi foglalhatja? -
cigam
titán
válasz
#63718632 #97630 üzenetére
Semmi nem fent félre. Talált egy boot flag-el ellátott efi partíciót, hát odatette a boot fájljait. Mégis hova máshova tette volna?
Nem mellesleg, ha a másik lemezen hoz létre magának egy új efi partíciót, és arra állítja át a boot flag-et, akkor meg azon menne a hiszti, hogy
- miért hozott létre még egy efi partíciót
- miért vette el az első lemez efi-jéről a boot flag-et, így "eltüntetve" a linux-ot -
cigam
titán
válasz
moleculez #97545 üzenetére
mutt
esetleg mailspring
-
cigam
titán
válasz
Dhampir #97527 üzenetére
A grub customizer a barátod. Ezzel grafikus felületen szerkesztheted a boot menüt.
Érdekes, hogy a 20-asban alapból benne volt, az újabbakban meg csak ppa-val lehet feltenni. -
cigam
titán
válasz
sh4d0w #97263 üzenetére
Erről a készítők tehetnek nem csak az Ubuntu.
Mezei userként nem tudom
- magam hozzáadni a boinc csoporthoz, hogy működjön a számítás.
- a Gnome shell bővítményeket hozzáadni, pedig az admin userként simán bepattintottam a nasa apod háttérkép csereberélőt.
- az USB meghajtót felcsatolni.
És ez csak 3 korlátozás az elmúlt fél órából, amibe beleütköztem.Naná hogy senki nem akar mezei user lenni. Az elsőnél még érthető a korlátozás, de a másik kettő? Tényleg napokig hetekig nyálazzam a Manuel, meg az internetet hogy mit kell bekapcsolni, hogy mezei user is fel tudjon csatolni egy merevlemezt?
-
cigam
titán
válasz
sh4d0w #97260 üzenetére
Nem csak az Ubuntu kér sudo-t, ha telepíteni kell egy programot/csomagot, vagy egy konfigurációs fájlt szerkesztenél.
Tehat nem csak a root accountnak van emelt privilegiumszintje, hanem minden usernek.
Ez így nem igaz. Csak az első user lesz tagja a sudoersnek. A többi már nem lesz az, vagy szándékosan be kell pippantani.
Az a baj hogy a Windows-hoz hasonlóan az első és egyetlen (admin) felhasználóként használják a gépet, és nem hoznak létre mindennapos használatra egy mezei user felhasználót. -
cigam
titán
válasz
sh4d0w #97241 üzenetére
Rootként alig par mozdulattal ezt oda allitod, ahova akarod.
Márpedig egy rendszergazdától elvárható hogy tudja mit miért csinál. Egy mezei user nem képes módosítani azt. Nem értem mi a probléma.
Ennyi erővel egyik linux sem biztonságos, mert emelt szintű jogosultsággal bármit elállítok ahogy akarok.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #97227 üzenetére
Nem! Csak azt hittem ennél szofisztikáltabb a permissions kezelés.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #97223 üzenetére
Nem lett volna egyszerűbb a snap store-ban, ha már egyszer működik nálad a permissions(#42702)?
-
cigam
titán
Ismertek a borg archiváló programot? A kicsomagolással lenne problémám. https://borgbackup.readthedocs.io/en/stable/usage/extract.htmlNem találtam olyan opciót ami nem az eredeti helyére csomagolja ki a tartalmát. Csak "mount"olni tudom, és onnan kimásolni ami kell?
Közben kiderült, hogy abba a könyvtárba bontja ki a tartalmat, ahonnan futtatom. -
cigam
titán
A linux mióta ismeri a Windows Bitlocker titkosítását? Véletlenül bentmaradt egy pendrive, mikor rákattintottam bekérte a jelszót, és már fel is csatolta. Ez tetszik!
-
cigam
titán
válasz
shadow1901 #97138 üzenetére
-
cigam
titán
válasz
nagyfejü #97121 üzenetére
Mert 30adjára is ugyanúgy kattintgatod végig. Naná, hogy ugyanazt az eredményt kapod.
P. ilyenkor megnézed, hogy mi szerepel az OMV logban, hogy ekkor mi történik a "túloldalon"?
Ilyen üzenet akkor fordul elő, ha nem "mindenki"nek van megosztva, vagy a Windows-on beállított user/pass nem megfelelő. -
cigam
titán
válasz
nagyfejü #97119 üzenetére
Természetesen bekavarhat mindkettő. Magára a lemezre többféle módon hivatkozhatsz felcsatoláskor. [link] A legbiztosabb, ha az egyedi azonosítóját adod meg (UUID), mivel a (partíció)neve (LABEL, PARTLABEL) könnyen módosítható, és egy átnevezés után már borul a bili, nem találja a régi nevén. Lövésem nincs, hogy az OMV alapból melyiket használja.
Ugyanez igaz a megosztásokra is. Ha beállítod, hogy a lemez fájlrendszerét felcsatolod a /media/mozi mappába, akkor a megosztás beállításakor is az van beállítva, hogy a /media/mozi könyvtárat osztod meg. Ha közben nem mégsem oda csatolod fel a merevlemezen található partíció fájlrendszerét, vagy nem sikerül oda felcsatolni, vagy közben átnevezed, a hálózat felöl nem fogsz látni semmit, mert a /media/mozi mappa mögül eltűnik a fájlrendszer. És még van pár buktatója (pl. jogosultságok). Ha valahol megszakad a lánc, a végén nem fogod elérni a hálózatból az adataidat.A legfrissebb stabil verzióval kellene kezdeni, és talán az OMV topikban folytatni.
-
cigam
titán
válasz
nagyfejü #97117 üzenetére
Ha jól láttam nem esett szó arról, hogy
- Az új SATA vezérlőre dugott lemezeket látja?
- Ha kiveszed a SATA vezérlőt, és visszadugod az összes lemezt az alaplapi(?) SATA-ra dugva, ahogy régen volt. Úgy elkezdi látni/működni?
- Mielőtt belevágtál a randalírozásba, és mindent is elállítottál, készítettél előtte egy mentést a működő rendszerről?
- Lehet tényleg egyszerűbb lenne 0-ról felépíteni újra az egészet.Túlságosan rápörögtél a samba beállításaira, pedig azok jól látható módon működnek, hiszen látja a Windows. A mögötte lévő lemezt/fájlrendszert nem látja, ezért üresek a megosztások.
Az is sokat dobna problémakeresésen, ha megnéznéd a naplót, mikre panaszkodik.
Ha jól tippelek, amíg nem csatolja fel a lemezeket (a megfelelő sorrendben, beállításokkal) nem fog beröffenni a smb sem.Pl. Ez a fotó elég gyanús. Amíg van ott egy missing státusz, hibás a konfig, és ez megakadályozhatja az összes lemez felcsatolását (kitudja milyen logika mentén dolgozik). Anno rémlik, hogy ha valami pici részlet nem volt jó, az egész nem működött, nem csak az a pici.
Ne kapkodj, vegyél egy nagy levegőt, gondold át.
-
cigam
titán
válasz
nagyfejü #97105 üzenetére
Nincs vele tapasztalat, de nem valószínű. Ez csak a gyári NAS-ok heppje.
Az nem megoldás, ha jön egy gubanc, akkor lecseréled az egész rendszert, ahelyett, hogy kinyomoznád mi ment félre. Mi van ha a jövő héten az EasyNAS-al is belefutsz egy problémába?
Amúgy is bizalomgerjesztő az üres dokumentációs oldaluk. -
cigam
titán
válasz
nagyfejü #97087 üzenetére
Az OMV is csak egy linux, csak nem olyan ami a VGA-n keresztül mutat egy GUI-t, hanem egy WEB felületen.
A kitételeket minden linux tudja, de sokat kell tanulni ahhoz, hogyan kell beállítani pl. egy samba megosztást. Nincs GUI megosztáskezelő, szöveges fájlokban kell elvégezni a beállításokat. pl [link] Az OMV ettől kímél meg úgy, hoy ezeket a beállításokat egy WEB-es felületen keresztül tudod elvégezni.
Sokkal egyszerűbb lenne kideríteni, hogy mi ment félre, ha már az ismert(?) OMV felületen maradsz.
Pl. ha kiveszed azt az új HDD-t, akkor rendbe jönnek dolgok? -
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk #97082 üzenetére
Egy másik fejlesztő szerint nem kell az AMD driver, ez csak régen volt igaz.
Ez az állítás csak a régi Mesa OpenCL API cloverre igaz, az új Mesa OpenCL API rusticl-re nem. Nagyon fontos különbséget tenni a kettő között.
Itt meg olyasmit írnak, hogy pro driver kellene használni, de
- Az amdgpu-pro 20.40 nem kompatibilis az Ubuntu Linux kernelekkel az 5.4.0-54 után.
- Az amdgpu-pro 20.45 meg már nem PAL OpenCL-t használ, hanem ROCr-t.Vagyis vissza kéne lépni ubuntu 20-ra? Ne má... Plusz eddig szó sem volt arról, hogy a pro drivert kellene feltenni, hiszen nincs is hozzá "pro" HW. Igaz ez is egy 3 éves bejegyzés.
Egy mezei halandó nem képes követni ezt a sok rövidítést(rusticl, PAL, ROCr,...), és hol így magyarázzák, hol úgy. Inkább hagyom a fenébe. Azt hittem én is, hogy csak valami apróság hiányzik, de úgy tűnik Linux alatt nincs megoldás.
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk #97080 üzenetére
Az a baj, hogy lövésem nincs melyik mire épül, melyik lövi ki/helyettesíti a másikat.
Ha az AMD driver telepítése után felteszem a mesa-opencl-icd, vagy a pocl-opencl-icd csomagot, a clinfo elkezdi listázni a GPU (OpenCL?)paramétereit, de ezek nem teszik vissza az open driver-t? A mesa-opencl-icd telepítése után, a boinc elkezdi látni, használni a GPU-t, de akkor a GUI omlik össze. A pocl-opencl-icd telepítése után a clinfo látja a GPU-t, de a boinc nem látja. Olyat is olvastam, hogy valakinél csak 5.4-es kernelig volt jó, aztán elromlott (Ha jól emlékszem a 22-es Ubuntu 5.8-at használ.)
Sajna a hivatalos doksi kaksi, csak annyit ír, tedd fel az AMD driver, és egy link az AMD oldalára.
Pihentetem a dolgot(, ami nem megy, nem kell erőltetni). Az OpenCL-el valahogy nincs szerencsém. -
cigam
titán
Felment a 22, felment az amd driver, de most meg clinfo sem látja:
Number of platforms: 1
Platform Profile: FULL_PROFILE
Platform Version: OpenCL 2.1 AMD-APP (3614.0)
Platform Name: AMD Accelerated Parallel Processing
Platform Vendor: Advanced Micro Devices, Inc.
Platform Extensions: cl_khr_icd cl_amd_event_callback
Platform Name: AMD Accelerated Parallel Processing
Number of devices: 0 -
cigam
titán
Kellene az AMD drivere, mert azzal működik a bonc GPU számítás. Ha jól látom 24.0.1-es Ubuntu-hoz nincs kint még a megfelelő verzió. Próbáltam a 6.0... verziót feltenni, de az amdgpu dkms fordításába beletörik a bicskája.
Várjam meg amíg megjelenik a 24-hez való, downgrade-eljek 22-re?
RHEL és Ubuntu-n kívül más rendszerre nem is lehet felrakni az AMD féle megoldást? -
cigam
titán
Mint kiderült nem a mesa-opencl-icd csomag(és függőségei) okozza a problémát, hanem a boinc kliens.
Amint észreveszi, hogy van számára használható GPU elkezdi használni, és kiakad a desktop. (Merthogy automatikusan induló szerviz) Ha nem fut a boinc, megint stabil a desktop úgyis, hogy működik az OpenCL. Vagy legalábbis a clinfo már lát 1 eszközt.
A fejlesztő sem biztos abban, hogy mi okozza:
De mindegy is, nem igazán tudom, mit lehet tenni az eredeti problémáddal. Valószínűleg több vizsgálatra lesz szükség, hogy miért a clover okoz itt problémákat, de a clover nagyjából már nem fejlesztik, és talán az a legjobb, ha megmondjuk a disztribúcióknak, hogy ne szállítsák a clovert és a rusticl-t együtt, így. Nem egészen biztos. -
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk #97057 üzenetére
A journalctl-el előhoztam az előző boot-ot, de semmi számomra értelmezhető.
Valahol itt kezdődik a gond:
[drm:amdgpu_job_timedout [amdgpu]] *ERROR* ring gfx_low timeout, signaled seq=573, emitted seq=575
drm:amdgpu_job_timedout [amdgpu]] *ERROR* Process information: process gnome-system-mo pid 3631 thread gnome-syst:cs0 pid 3649
amdgpu 0000:04:00.0: amdgpu: GPU reset begin!
[drm] psp gfx command UNLOAD_TA(0x2) failed and response status is (0x117)
amdgpu 0000:04:00.0: amdgpu: MODE2 reset
amdgpu 0000:04:00.0: amdgpu: GPU reset succeeded, trying to resume
[drm] PCIE GART of 1024M enabled.
drm] PTB located at 0x000000F400A00000
[drm] PSP is resuming...
...
[link]Azaz AMD GPU reset nem tűnik jó dolognak.
-
cigam
titán
Az mitől lehet, hogy mikor telepítem a mesa-opencl-icd csomagot, a clinfo szerint beröffen az OpenCL, a boinc kliens nekiesik a GPU-val segített számolásnak, majd pár mp alatt csontra fagy a desktop. Ha letiltom a boinc klienst, akkor is lefagy a desktop. Egy régebbi Ryzen-es laptopon futó Ubunturól van szó. Találkozott valaki hasonlóval?
-
cigam
titán
válasz
cog777 #96957 üzenetére
LVM gyorstalpaló
Nem szükséges "újratelepíteni", elég a LogicalVolume-okat átméretezni.CPT.Pirk
Az már bőven elég ha X polgártárs, vagy a Tolvaj 1.0 elöl elzárja a számára fontos, érzékeny adatokat. Nem hinném hogy bármelyik 5-10 évnél fiatalabb processzornak ez érezhező problémát okozna. -
cigam
titán
válasz
galaxy55 #96946 üzenetére
Miért ne? A 4 évvel ezelőtti kiadást mennyivel könnyebb kezelni, vagy megtanulni?
Jó dallam, hogy várjuk meg a következő (al)verzió frissítést, de tudnál mondani három olyan problémát a 24-ről ami lehetetlenné tenné a napi használatát? Tényleg kíváncsi vagyok rá mi baja lehet.
No és mi garantálja, hogy a 24.0.4.1-ben már jóval kevesebb hiba lesz? Mert az abban javított hibákat (hamarabb)megkap(hat)ja a 24.0.4 is. + az új kiadás hozhat mégújjabb hibákat.Én jobban félek a W11 havi frissítéseitől, mint a 24-es Ununtu(vagy bármelyik másik LTS linux) hibáitól.
Persze belefutni néha vicces/siralmas dolgokba, aminek a javítása időbe telik: https://hup.hu/cikkek/20240710/25_eves_bugreport_hibajat_javitja_a_firefox_128
ubyegon2
Akkor bocs! Úgy gondoltam az újabb jobb... -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #96944 üzenetére
Miért nem az idei LTS kiadást linkelted?
-
cigam
titán
válasz
Keszi86 #96574 üzenetére
Arra volt kíváncsi, hogy kicsomagolás után milyen fájlokat kaptál.
Ha nyitsz egy terminál ablakot, elnavigálsz a kicsomagolt könyvtárba, és ott kiadod ezt a parancsot, akkor kilistázza a könyvtár tartalmát.
Az is jó, ha egy fájlkezelőben elnavigálsz abba a mappába, és készítesz róla egy fotót.A linuxban inkább a disztribúcióhoz tartozó csomagkezelőből telepítünk. Ez olyasmi mint W11 esetén az MSStore. Amik benne vannak, azok szinte biztos hogy probléma nélkül elindulnak az adott distro-n. A linux-ot ne próbáld Windows-ként használni. Az ottani beidegződések nem feltétlen működnek. A letöltöm, next, next finish nemigazán javasolt módszer.
-
cigam
titán
Egy másik topikban a Samba kliens és szerver része került szóba:
cifs-utils -» smbclient -» samba
Plusz a kernel önálló modulban támogatja. Ezzel lenne nékem problémám. A kernel modul a cifs-utils-on alapuló, kernelmodulnak átalakított kód, vagy egy attól független implementáció, vagy? -
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk #96470 üzenetére
De az is benne van hogy a licence csomagokat nem lehet megbontani, egységes egészként kell továbbadni.
Tehát ha van egy 1000-es pakkod, azt csak 1000-es pakként adhatod tovább, nem adhatod el egyesével.
Az egyetlen LTSC licencet tartalmazó csomag olyan lehet, mint a fehér holló. Attól hogy itt és még rengeteg helyen árulják, attól még nem lesz legális. Amúgy fura, hogy sem az APEH, se az MS nem mozdul rá az ilyen illegális piacterekre. Pláne annak tükrében, hogy pár évtizede még BSA néven tűzzel vassal kergették az illegális kópiát árulókat, használókat. -
cigam
titán
válasz
Ricsii2001 #96462 üzenetére
Melyiket? a Gnome-os kiadást, vagy a Mate-t?
Nem kellett volna egyből telepítened, elég lett volna kiírni pendrive-ra, és arról indítani a gépet. A "live" rendszer azt jelenti, hogy telepítés nélkül kipróbálható a gépre telepített Windows-t nem bántja, egy újraindítás után simán visszatérhetsz a Windows-ba.Az Windows 10 LTSC csak elméletileg jó ötlet, mivel kereskedelmi forgalomban nem kapható, csak warez verzió érhető el belőle.
Kipróbáltam a belin Gnome-os live verzióját. Hát nagyon fura ez e gépi hang, és a jelszó begépelésekor a "fekete kör" ismételgetése nem segíti a jó jelszó begépelését. Igaz a környezeted is csak annyit tud meg, hogy éppen egy jelszót gépelsz be.
A vak ismerősök mit használnak? Szerintem a belin-en kívűl nem sok magyar nyelvet támogató Linux létezhet.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #96445 üzenetére
fstab paraméterek között fel kell sorolni, hogy uid=valaki, gid=akárki
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #96429 üzenetére
Egy nagyon fontos részlet kimaradt a videódból: Nem mutattad meg a tulajdonosait, és jogosultságaikat.
Most kipróbáltam egy live ubuntu-n.
Ha alapértelmezetten csatolta fel a külső NTFS lemezt, hiába volt rá írás jogom, a tulajdonosa root/root volt. Ekkora valóban tiltakozott a letöltés ellen, mondván nem írható a mappa.
De!
Amint átírtam a csatolási opciókat, hogy az ubuntu/ubuntu legyen a tulajdonos(vagyis a live user), varázsütésre elkezdett működni:
Nem olvastam utána, de elképzelhető, és logikus korlátozás a snap részéről, hogy nem elég ha van rá írásjogod, a tulajdonosnak is neked kell lenned. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #96422 üzenetére
Nem becsapni kell(hard link, soft link), hanem egyenesen a home alá csatolni.
Nekem úgy tűnik hogy szándékosan nem úgy akarod használni, ahogy kitalálták, hogy működjön. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #96172 üzenetére
Miköze az apt csomagkezelőnek a secure boot-hoz?
savior
Ez csak annyit jelent, hogy a csomagkezelő forráslistájába nem tudta hozzáadni azt a cd-rom-ot(DVD-t) amiről telepítetted a rendszert.
Ettől függetlenül az rendben települt, használható. Sőt talán jobb is, hogy nem tette bele, máskülönben minden frissítéskor/csomag telepítéskor követlené, hogy tegyed be a telepítő médiát.Lehet ,hogy ez egy bug, mivel általában hálózatról vagy pendrive-ról szoktak telepíteni, és nem ellenőrizték, hogy mi történik ha cd-ről/DVD-ről telepíted.
Pontosan honnan töltötted le a telepítő lemezképfájlokat?
-
cigam
titán
válasz
savior #96131 üzenetére
Telepítsd a szerver verziót, az csak 2.7GB., és utánna csak pár parancs hogy megkapd a teljes értékű Gnome felületet.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #95933 üzenetére
No és miért baj hogy 2 éves? Nem mellesleg ha új és öszzeakadnak a csomagok az a baj, ha régi a csomag az a baj.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #95926 üzenetére
Mégis minek kellett volna történnie? Amit fapadnak hívsz, az a koncepció része. Engem pl pont nem érdekel hogy szögletes, vagy íves az ablak sarka.
-
cigam
titán
válasz
Warton #95923 üzenetére
Debianon egy bizonyos Unit 193 felelős érte. Írj neki egy levelet, nyiss egy hibajegyet. Bár az egyik hiba leírása pont arról szól, hogy nem működik a letöltés, de a backports-ból frissítve minden rendben van vele.
urandom0
a yt-dlp -U nem pont ezt a frissítést végzi el? -
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #95915 üzenetére
Vagyis nem csak a terminál, hanem az egész koncepció ellen ágálok.
Akkor miért használsz Linux-ot?! Nem kötelező, és van pár alternatíva, ott a Windows, vagy a macOS.
-
cigam
titán
válasz
CsengődiGeri #95825 üzenetére
A demo felhasználó jelszava demo, a root felhasználóé pedig root.
Plusz a 19-ben még voltt password opció a boot menüben. [link] -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #95760 üzenetére
Egy tipp:
#!/usr/bin/env bash
Ha Terminálban lefut, a Dolphin-ban keresném a hibát. Más script pl. echo "hello world!" simán elindul? -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #95726 üzenetére
Nem kell megnézned, 5 perce próbáltam, készítettem a képernyőképeket. Egy secure boot-os, bitlocker-es W11pro-val, és egy 24.04-es ubuntu telepítővel.
Hiába zsugorítod Windows alól, bekapcsolt bitlockerrel nem tud települni, hibába van előkészítve az üres terület. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #95719 üzenetére
A Windows rendszer része az VSL, de amúgy nem csak ext4-re, hanem btrfs-re is van megoldás. Nem is értem hogy jön ez ide. Nem, nem azt mondtam, hogy azokat a fájlrendszereket is titkosítja a bitlocker, nem emiatt nem működik a dualboot. Plusz a közös "adat" partíció simán lehet exFAT, amit mindkét rendszer kedvel, kezel.
Ha a Linux hozzá sem szagol, akkor hogyan fér hozzá a C: partícióhoz, hogy zsugorítsd a partíciót?
Ok, tegyük fel hogy Windows alól zsugorítod a titkosított C: meghajtót, és van particionálatlan üres hely a lemezen.Elindítod a telepítőt, és ...
Én se néztem utánna, de a TPM-ben tárolt (bitlocker?)kulcsal, valahogy zárolja HDD és a gép közötti kommunikációt. Pl. az EFi hozzáférést. Ez magyarázat lehet, hogy arra, miért kezd minden dualboot leírás úgy, hogy kapcsold ki a bitlocker-t. pl. [link] A nagy kérdés, hogy, a 24H2 után, utólag kikapcsolható lesz-e. Plusz egy mezei user bele mer-e vágni egy ilyen túlbonyolított telepítési folyamatba. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #95716 üzenetére
Csakhogy a macOS-en opcionális a titkosítás bekapcsolása, és még ha be is kapcsolod, simán (dual)bootolsz Windows-ba.
Androidon nem tudom mit (dual) bootolnál, de a LUKS sem titkosít minden partíciót, lehetetlenné téve a Windows (dual)bootot. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #95591 üzenetére
A Telekom tv go nem működik Linux alatt, viszont a sweet.tv igen.
-
cigam
titán
válasz
PCProfessor #95481 üzenetére
Miért kéne "utánajárnia"? Aki csak használni szeretné, nem jár utánna. Azt sem tudja mit jelent a fájlrendszer, és nem is akarja megtudni. Neki az a fontos, menjen a böngésző a médialejátszó, lássa a leveleit,... A telepítő ne tegyen fel keresztkérdéseket, és fussanak a kedvenc programjai.
-
cigam
titán
válasz
daninet #95258 üzenetére
Mivel az aláírás hiányáról panaszkodik, csak tippelek: Secure boot be van kapcsolva?
[link]
Az Nvidia RPM postin script helyi privát kulcsot/certet generál, aláírja vele a modult, törli a privát kulcsot, megtartja a certet a /var/lib/nvidia-pubkeys könyvtárban, és importálja a MOK-on keresztül. Következő újraindításkor be kell írni a MOK-ot és meg kell adni a root jelszót. -
cigam
titán
Miért, a Guglis telefon megbízhatóbb, mint a kínai?
Lárifári.
Na pont erről a hozzáállásról írt. Leírta, hogy nem biztonságásos, erre mi a reakció: Lárifári.
Sajna a videó már nem elérhető, vagy hirtelen nem találtam rá, de itt összefoglalják egy idevágó előadás anyagát.N+1 ilyen cikk, blog létezik (magyarul is), nem biztos hogy bármi pluszt hozzáadna, ha logout-on jelenne meg. pl. az NKI honlapján rengeteg cikk, sőt podcast is elérhető a témában, ami a mezei felhasználóknak szól.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #95020 üzenetére
Remek! És miért ide blogolsz?!
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #94935 üzenetére
Jdownloader2
GUI is be is állíthatod a letöltendő videó felbontását. Kell ennél több, vagy jobb?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Formula-1
- Assetto Corsa EVO
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Kalacskepu: Elrontott Radeon X1950 Pro megjavítása
- Spórolós topik
- Renault, Dacia topik
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / RTX 3050 / 32GB DDR4 / 512 SSD!
- Új Acer Predator 16 WQXGA 165Hz G-Sync i9-13900HX 16GB 1TB Nvidia RTX 4070 8GB 140W Win11 Garancia
- 20+ típus HP üzleti laptopok Elitebook, Probook, Zbook 8-13. gen gar.
- Akció! Sérült! Corsair Icue 5000X RGB Számítógépház! Olvass leírást!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest