- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Canon EOS DSLR topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Forrmell.enn
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
savior #38292 üzenetére
Alapból kikapcsolt állapotban van, de ez sem jelent teljes védtelenséget. Nekem kb. fél éve jutott eszembe bekapcsolni, de csak kíváncsiságból. Előtte évekig elvoltam nélküle is. Ahogy írták, aktív víruskergető nem kell, inkább Windows-ról/ra hozott/vitt dolgokat lehet átnézni néha.
-
lev258
veterán
válasz
savior #38253 üzenetére
Ha a Catalyst-ra gondolsz, ahhoz a zárt driver is kell, különben nem csinál semmit. Van egy külön menüpont, Illesztőprogram-kezelő, ott telepítheted az AMD zárt drivert és Catalyst-ot, ha szükséged van rá. De ha most sincs bajod a rendszer működésével, maradhatsz a nyílt drivernél.
-
lev258
veterán
válasz
savior #38240 üzenetére
Vagy a kézivel, vagy automatikussal (utóbbiban tudtommal az LVM külön opció, lehet anélkül is).
A / a rendszer számára készített partíció, ezen kívül lehet /home-ot mindenféle felhasználói dolognak meg swap-ot, továbbá egyéb partíciókat. Szerintem előbb gondold át, mi a legkényelmesebb neked. -
lev258
veterán
válasz
savior #38238 üzenetére
Maga az LVM az, ami hozzáértést is igényel. Az, hogy kezdetnek megcsinálja a rendszer, az a könnyítés (természetesen csak akkor, ha te azt választod). Újabban már láttam olyan Windows-t is, amiben szintén ez volt automatikusan. Csak aztán amikor gond volt, a tulaj rájött, hogy fogalma sincs róla, mi ez.
Az lvm nem fájlrendszer, az ext4 viszont igen. -
lev258
veterán
válasz
bandee0817 #38167 üzenetére
A Windows dolgaihoz aztán végképp nincs köze. Onnantól, hogy a Grub-ban kiválasztod, minden a Windows kezében van, abba nem szól bele se a Grub, se bármely Linux.
-
lev258
veterán
válasz
bandee0817 #38165 üzenetére
?
Az utasítás a zárt drivert frissíti. A másikhoz nem nyúl. Amúgy a Systemback programmal lehet biztonsági mentést készíteni, ami időnként jól jöhet. -
lev258
veterán
válasz
bandee0817 #38163 üzenetére
Elég egyedi Debian. Nem tudom, ez változott-e, de eredetileg ilyenre volt megcsinálva. Van azonban egy alternatív Steam OS, néhány lelkes Linuxos által kiegészítve, amiben van manuális particionálás meg egyebek.
-
lev258
veterán
válasz
bandee0817 #38157 üzenetére
Ha frissíted, kiderül.
Amúgy igen. Rákerestem, Nvidia bug, amit javítottak. -
lev258
veterán
válasz
bandee0817 #38149 üzenetére
Te jelenleg kezdőnek számítasz, ha nem tévedek. Akkor az Ubuntu/Mint vonal a helyes választás neked. Megfelelő környezetben ismerkedhetsz meg a rendszerrel, a működésével. Később esetleg jöhet a Debian vagy más is, telepíthetsz több rendszert is egymás mellé. A Steam OS az, aminek mondják, egy játékra szánt rendszer, ennek megfelelő felülettel. Ne várj tőle többet.
-
lev258
veterán
válasz
bandee0817 #38145 üzenetére
Még mindig nem tudjuk, mi a célod. Néhány játékot említettél eddig mindössze. Próbáltad már felfedezni és használni a rendszert általánosan?
-
lev258
veterán
válasz
bandee0817 #38143 üzenetére
A Steam OS sem tudom, most épp hol tart a driverekben. Másrészt mint tudod, már 2 is van. A legújabb verzióban egyes bug-ok is visszajöttek, illetve lettek újak. Emellett a Steam OS nem való hagyományos használatra. Ha a játék az egyetlen célod, én nem foglak akadályozni, de a vége majd az lesz, hogy visszamész Windows-ra. Jelenleg nem fogsz nyerni vele.
-
lev258
veterán
válasz
bandee0817 #38141 üzenetére
Esetleg megpróbálhatsz frissebb drivert is, saját felelősségre.
sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa -y
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-current
A 352-esnek kellene települnie. -
lev258
veterán
válasz
bandee0817 #38139 üzenetére
Milyen videókártya, melyik driver?
-
lev258
veterán
Csak kíváncsi voltam rá. Nem tudom, ennek mennyire van köze a helyzethez, de konkrét fórumokban láttam olyat, hogy az Nvidia driverrel nem sikerült lekérdezni (nem tudott kommunikálni). Ettől persze még lehet, hogy más videókártyával (és/vagy driverrel) sem sikerülne. Gondoltam, így még kerekebb lesz a történet. Köszi a fáradozást.
-
lev258
veterán
válasz
bandee0817 #38091 üzenetére
Én meg úgy értettem, nem látom sehol, hogy futna Steam OS-en. Legalábbis Steam-en biztosan nem látom.
-
lev258
veterán
válasz
CPT.Pirk #38085 üzenetére
Eleve azért próbáltam óvatosabban fogalmazni, mert egyrészt egyet tudok érteni, másrészt sejtettem, hogy reagálsz rá. Ezek szerint nem volt elég.
Nem tudom, az R3-as sorozat mennyire új, mennyire jól támogatott a 15.04-ben (mint tudjuk, nem rolling).
Amúgy állítólag a legújabb Catalyst-ban sok dolgot újraírtak, és többen is jelentősebb teljesítményjavulásról számoltak be. -
lev258
veterán
válasz
bazsi83vp #38082 üzenetére
A zárt driver a videókártyához akkor kellhet, ha játszani akarsz (lehet a jelenlegivel is egyes játékokat), illetve bármilyen gondot tapasztalsz. A microcode dolog az hasznos, azt erősen ajánlom.
Ezt találtam, nem tudom, mennyire működőképes a jelenlegi rendszereken. -
lev258
veterán
válasz
bandee0817 #38074 üzenetére
"marvel heroes 2015 (erről tudom hogy van steam os változat)"
Nem tudom, ígérték-e, de még biztosan nincs. Nagyon ritka az, hogy Wine alatt valami jobban fusson, mint Windows alatt. Az emberek nem Windows-os játékok futtatására használnak Linux rendszereket. Persze van rá lehetőség és vannak sikerélmények. -
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #37846 üzenetére
Minden rendben, csak te eddig nem 3-at írtál, hanem kb. határon levő méretet. Szerintem lezárhatjuk.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #37842 üzenetére
Igen, de mint írtam, az már a GPT-re vonatkozik. Viszont a te általad említett méret kezelése már jóval korábban is része volt a rendszernek, kernelnek.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #37840 üzenetére
Elvileg az MBR partíciós tábla tud 2 TB-ot megcímezni, a GPT pedig 9.4 ZB-ot. Utóbbi van támogatva 2.6.x-es kerneltől (akkor még az x szám lényegesebb jelentéssel bírt). Tehát elvileg a tisztességes MBR támogatás, ami már jó ideje benne van, elegendő az általad említett méret kezeléséhez (2.2 TiB-et írtál).
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #37826 üzenetére
Te említettél 32 bitet, 64 bitet, én meg nem tudtam, mit akarsz vele. Az UEFI-hez szükséges 64 bites rendszer jelenleg. A GPT támogatás volt már a 2.6-os kernelben, míg az UEFI jött valamikor a 3.3-as kernel körül. Én legalábbis ezt szűrtem le a netes infókból. A merevlemez mérettel kapcsolatos dolog még mindig homályos, pontosan mit szeretnél tudni.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #37824 üzenetére
Nekem a kérdésed nem egészen világos.
Mindenesetre itt találsz némi információt: [link], továbbá jelezném, bár az UEFI-hez általában a GPT-t, a sima BIOS-hoz az MBR-t asszociálja az ember, valójában nem szükségszerű.
A 32 bit, 64 bit a memóriakezelésre vonatkozik elsősorban. -
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #37821 üzenetére
Miért 11? Neked kell megadni a megfelelő számot. Mi volt a parancs?
-
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #37795 üzenetére
[link]
Olvasd át alaposan, nehogy egy betű elütése egy rendszer vesztét okozza. Amúgy csak kérdem. Normális, hogy mindenütt root Terminálod van? -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #37784 üzenetére
Debian-on nem tudom, mi a helyzet, de biztosan van rá grafikus program ott is. Terminálban meg aztán mindent meg lehet csinálni.
-
lev258
veterán
válasz
jimmy399 #37782 üzenetére
Azt még tegyük hozzá, hogy a ClamAV adatbázisa is nagyrészt Windows vírusokat tartalmaz.
Ha esetleg nem volt egyértelmű, nem a kisebbségen volt nálam a hangsúly, hanem a valódi közösségen.
herdsman12: ha mindent le tudtál menteni, egyszerűen töröld a partíciót a kártyán, aztán hozz létre újat. -
lev258
veterán
válasz
jimmy399 #37772 üzenetére
"Azt hiszem, hogy lassan jöhetne már a Desktop Linux éve
"
Ebben én két fontos akadályozó tényezőt látok. Az egyik, hogy miért váltsanak sok helyen, ha az illegális szoftver is megy (Windows) és első látásra nem nyújt többet a Linux világa felhasználás terén se. A másik, még nagyobb, a számítógépes kultúra. Itt lehet gondolni arra, hogy az oktatás is a Windows használatát pártolja, de a szomorú inkább az, hogy sokan nem értenek annál többet a géphez, hogy ezt vagy azt kell megnyomni. Ez talán lenézően hangzik, de sajnos igaz. A Linux használatához viszont szükségeltetik egy alapszintű számítógép használati ismeret, vagy tapasztalat, ha úgy tetszik. Vagy lehet olyat, amit a Google csinált vagy ami talán a Steam OS lesz (ha netán befutna), egy buta Linux. Én épp ezért inkább örülök annak, hogy tudatos felhasználója vagyok egy, a lakosság körében kis hányaddal bíró rendszernek, mint annak, hogy hirtelen népszerűséget kapjon valami olyan által, ami valójában nem és ami által elveszíti a lényegi részét, előnyeit. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
Van egy Illesztőprogram kezelő, ahol érdemes lenne feltenni a zárt drivert az Nvidia-hoz. Terminálba írd be, alsamixer, nézd meg, nincs-e némítva a hang. A BB jelzés, az elvileg némítás (M mint Mute betűvel állítható), a 0 jelzés 0 erősség. Azt is megnézheted, mi az alapértelmezett hangeszköz a kettő közül, illetve mi a kimenet. Erre bőven jó a Hang menü, grafikusan. A KDE verzióra most nemrég mondta valaki, hogy fagyogat neki. Ja, épp te voltál.
-
lev258
veterán
A Grub-ot tudod automatizálni, hogy még csak ne is lásd, viszont operációs rendszer alatt körülményes, vagy egyáltalán nem lehetséges változtatni, mi induljon legközelebb. Ehhez tényleg mágia kell. Mint írtam, egyes esetekben talán használható Windows-on a driver. De nem garantált a siker. Mintből a Cinnamon, illetve a KDE a legigényesebb. Vannak alaplapok, amik nem tudnak USB 3-ról bootolni. Ezt te fogod látni, ha nem megy, akkor ott a 2-es.
-
lev258
veterán
Windows-nál a 32 bit valóban azt jelenti, hogy kevesebb, mint 4 GB memóriát lát, illetve vannak egyéb hiányai is. Összességében nem oszt nem szoroz, de ha a gép tudja, miért ne lehetne használni 64 biteset. Persze a driverek az más kérdés (bár nem kizárt, hogy egyes esetekben a 32 bites driver is jó lehet 64 bites rendszeren). A Win partícióról nem fog átmászni a vírus. Emellett a tisztán Windows-ra írt vírusok (lehet multiplatformos is) nem életképesek Linuxon.
Az automatikus mellé telepítés és a kézi között az a különbség, hogy utóbbi esetén nagyobb rálátásod és befolyásod van a dolgokra. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #37638 üzenetére
Esetleg: [link]
-
lev258
veterán
válasz
agy73p #37632 üzenetére
Vannak fejlesztések, melyek közösek. A fő hangsúly viszont azon van, hogy legyen szabadság az egyes komponensekben (a Wayland ebben a filozófiában nagy vitákat kavart/kavar). Másrészt, valahol igaz az is, hogy a túlságosan összefogott és egyirányú fejlesztések megölik az innovációt és a kreativitást. Bár ettől még én is azt mondom, lehetne néhány tucattal kevesebb disztró.
-
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #37338 üzenetére
A df -h, df -i egyébként igen hasznosak, jelzik, mennyire telített egy-egy partíció (kb. 80% fölött már érdemes lépni).
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #37260 üzenetére
Engem sose vonzott a csicsa, az egyszerűség híve vagyok. A Compiz effekteket is életemben egyszer próbáltam, a tűzzel monitorra rajzolás tetszett is, de ennyi.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #37258 üzenetére
Én nem vagyok KDE-s, de majd a többiek biztos tudnak mondani pár dolgot.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #37256 üzenetére
Nem tudom, valóban ez-e a gond, de találtam egy fórumtémát ahol szintén FreeDOS mellett jött elő ez a probléma. Talán összefüggésben lehet a FAT16-os partícióval meg az MBR működésével. Ahogy írtad, manuálisan talán hozzá lehet adni a Windows bejegyzéseket. Mindenesetre egyre inkább úgy tűnik, se a Linux, se a Windows nem hibás az adott helyzetben. Bár az a partíciós tábla lehetne szebb is.
-
lev258
veterán
válasz
jani04 #37244 üzenetére
Ha tudsz kernelparamétert hozzáadni, akkor a nomodeset-tel lehetne kísérletezni. Csak attól tartok, a Mint elég régi ahhoz, hogy még a kártya alapszintű támogatása se legyen benne. Csinálhatod úgy is, hogy kiveszed és az Intellel (gondolom az van) telepítesz. BIOS-ban tudsz váltani a kettő között?
-
lev258
veterán
válasz
jani04 #37241 üzenetére
Azzal bizony könnyen előfordulhat, hogy nem megy egyszerűen. Még nagyon új. Kapsz bármilyen Ubuntu képernyőt vagy csak azt a szürkét az elejétől? Melyik verziót is próbálod? Már látom, Mint. Meg kellene kísérelni egy Ubuntu (Kubuntu) 15.04-gyel és ott nomodeset-tel. Aztán később a zárt drivert felrakni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest