-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #22477 üzenetére
Nekem Fedora csinálta hogy követlenül telepítés után első indításnál már összeomlott a csomagkezelő. ÉS nem lehetett sem frissíteni sem telepíteni semmit sem. Ennyi erővel az is lejáratja a linux-ot.
De hogy a kedvenc disztróm ellen is beszéljek csak hogy objektív maradjak, bele lehet olvasni Bagoly úr idevonatkozó blogjába. Bár hozzáteszem szerintem sok esetben Ő nem olvasott eleget
-
-
BoB
veterán
válasz
#68216320 #22451 üzenetére
Nagyban függ a felhasználótól mennyire stabil, mivel ő építi a rendszert a kedve szerint. Nekem elég stabil a mindennapos használathoz, illetve stabilabb mint pl. az Ubuntu 12.04 LTS.
Itt is előfordul egy-egy hiba néha, de például asszony laposára rá mertem tenni úgy hogy hónapokra külföldre ment és fogalma sincs a linux világáról
Semmi probléma nem volt.
-
BoB
veterán
válasz
#68216320 #22446 üzenetére
Az Arch-nak semmilyen telepítője sincs, mindent kézzel kell csinálni. Cserébe nagyon jól megismeri az ember mi hogy működik és elkezd önállóan problémákat megoldani.
Akkor fogj bele ha hajlandó vagy a Beginners guide alapján megcsinálni az egészet.
Persze vannak nem hivatalos telepítő scriptek, de ezek nem támogatottak.
-
BoB
veterán
válasz
#19617792 #22358 üzenetére
1-esre: csak az előbbit emelték át, a menü az xfce-hez tervezett whisker menü. Kinézetre olyasmi, de nem az. Egyébként sokkal jobb mint az eredeti.
-
BoB
veterán
válasz
Tamás008 #22077 üzenetére
Szia!
Elfut a Manjaro azon a gépen, de a helyedben xubuntu-t (lubuntu) vagy linux mint-et tennék fel. Nem azért mert nem tudnád használni a manjaro-t, de nincs szoftverközpontja ahonnan egyszerűen telepíthetsz alkalmazásokat (egyrészt). Plussz még egy két dolog előfordulhat amiért abszolút, totál kezdőknek van jobb választás is.
Szerintem.
-
BoB
veterán
válasz
kertsa #22052 üzenetére
Egy kérdés: az egér beállításánál állítottál a csúszkán, vagy hozzá sem nyúltál mert már a legalacsonyabb fokozaton volt? Mert ez bugos Ubuntu alatt, legalacsonyabbat mutat amikor felteszed, de ha állítasz a csúszkán és lehúzod ugyanoda vissza már sokkal lassabb lesz az egér.
-
BoB
veterán
válasz
LógaGéza #21596 üzenetére
Libreoffice ismeri a powerpoint prezentációkat, de jobban szereti a régebbi, .ppt kiterjesztésű 2003 office kompatibiliseket. Ezekkel is van némi kompatibilitási gond, de az újabb formátummal több. Nézd meg hogyan tudja megjeleníteni. Ha nem elfogadható, meg lehet csinálni abban is ugyanazt a prezentációt, odt formátumban. Másik alternatíva wine alatt MS office lehet.
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #21542 üzenetére
Nem Te említetted neki az Archbang-et? Az hol való kezdőnek? A másik legalább grafikus csomagkezelővel + stb rendelkezik, azt hirdetik hogy kezdőknek is jó disztró, míg az előbbi oldalán vastag betűkkel szedve írják hogy nem kezdőknbek való.
Mivel az is openbox-ot használ ahogy a Manjaro említett változata is, rendszerigényük nem hiszem hogy nagyon eltérő lehet.
KDE meg főleg nem való egy P3-as gépre.
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
válasz
Winner_hun #20842 üzenetére
Én nem értem a kérdésed. A linkelt hozzászólás képében csak az összes alkalmazás menü van megnyitva. Egér a bal felső sarokba vagy windows gomb és kattintás a minden alkalmazásra.
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
válasz
Bussmann #20029 üzenetére
A Mageia nem Arch-ra épül!
Ezek épülnek Arch-ra: distrowatch
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
válasz
petiwr #20004 üzenetére
Úgy gondolom a Te esetedben jobb ha felteszed a grub customisert. Itt GUI-s felületen tudsz állítgatni.
sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizerszerl.: így néz ki
-
BoB
veterán
válasz
.Benett #19965 üzenetére
Ráguglizva úgy tűnik a merevlemezzel van valami gond. Kipróbálhatnád másik kábellel, + nemtom hogy az már SATA-s e vagy nem, ha igen a BIOS-ban próbálhatnád állítani IDE és AHCI módok között, valamint ha ezek nem akkor kipróbálhatnád ext3 fájlrendszerrel próbaképp.
edit: meg ahogy előttem írják, ezekhez a live cd-khez szoktak memória tesztelőt (memtest86) rakni, azzal megnézhetnéd a memória okés-e.
Amit leszedtél (XP?) az működött eddig okésan?
-
BoB
veterán
válasz
.Benett #19959 üzenetére
Arra a gépre Ubuntukból max a Lubuntu-t próbáld feltenni, az a legkevésbé erőforrásigényes. Ha lassan fog menni (már ha sikerül feltenned), akkor javaslom az Antix -ot.
Arra figyelj, hogy telepítéskor a hova kerüljön a rendszerbetöltő mezőben a megfelelő elemet válaszd ki!
Alapból nem az szokott ott lenni sajnos aminek kellene. -
BoB
veterán
válasz
pocokxx #19442 üzenetére
Én ezt próbálnám meg: Damn Small Linux
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #19089 üzenetére
Milyen karakteres telepítő?Változnak az idők
-
BoB
veterán
válasz
Rimuru #19086 üzenetére
A Manjaro Openbox változata fel van készítve kezdő számára használható rendszernek, így nincs különbség ilyen tekintetben az XFCE és openbox változatban mivel utóbbi is már egy rendszer nem csak ablakkezelő van jelen.
Gyakorlatilag markáns különbség hogy alaphelyzetben az Openbox-nál nincs alkalmazás menü, vagyis van, de az mindig jobb klikkel hívandó elő akárhonnan az asztalról.
Próbáld ki, mind2 live azaz meg tudod nézni telepítés nélkül is!
Manjaro előnye az ubuntu változatokhoz képest, hogy az alkalmazások frissek, nem hónapokkal-évekkel ezelőtti verziók érhetőek el.
-
BoB
veterán
válasz
trisztan94 #19081 üzenetére
Arch alapból kipróbálhatod a Manjaro-t. Van XFCE és Openbox változata is, ezek a kisebb erőforrás igényűek.
-
BoB
veterán
Próbáld meg azt hogy felteszed ezt: ia32-libs
sudo apt-get install ia32-libs
majd ezzel próbáld az i386 csomagot: --force-architecturedpkg --add-architecture i386
És ezután?
-
BoB
veterán
Csak i386 architektúrára van csomag, ezek vannak:
https://oss.oracle.com/debian/dists/unstable/main/binary-i386/Packages
https://oss.oracle.com/debian/dists/unstable/non-free/binary-i386/Packages
Viszont nálad amd64-eset akar lehúzni ami ugye nem fog összejönni.
Biztos Debian-on is van valami multi-valami amit engedélyezni kell i386 hoz amd64-en.
(#19004) manoarc: mindegy a kettő közül melyik.
-
BoB
veterán
Szia
Ha beszélsz angolul a legjobb lenne itt kezdened: Linux.org Beginners Level Course
A Linux története bemutatása, disztró választás, installálás, shell parancsok stb stb vagy is az alapok.
-
BoB
veterán
válasz
sh4d0w #18609 üzenetére
És így: Run X11 apps using sudo?
-
BoB
veterán
válasz
PumpkinSeed #18541 üzenetére
Vagy mint munkatársam miután látja hogy Linuxot használok:
Te ismered a Linuxot? Tudtad hogy azért ingyenes mert sz@r?
Kérdezem én: miért sz@r?
Ő: mert van egy haverom aki azt mondta sz@r.
-
BoB
veterán
válasz
PumpkinSeed #18516 üzenetére
Nem használtam még CentOS-t, de a weboldalukon lévő leírásból (enterprise-class) nem úgy tűnik mintha az otthoni felhasználók lenne a célcsoport.
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
válasz
elodman #18311 üzenetére
Melohelyen MS Office van, es a Libreoffice nem hasznalhato megbizhatoan az mellett
(pl. sokszor a formazas mashogy lesz ha a masikban nyitod meg, de olyan is van hogy pl a LO altal modositott docx-et az MS O mar meg sem tudja nyitni).
A vegeredmeny hogy kenytelen vagyok MS-ben dolgozni, LO max ha csak nagyon egyszeru dokumentumrol van szo.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest