- Milyen egeret válasszak?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Analóg fényképezés
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- RX 6600 Aktív Displayport-VGA átalakító probléma
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #48459 üzenetére
w3m-ben látnád a képet is.
Amúgy Parabola repóban van fbida csomag, benne az fbi, amivel tudsz konzolban is képeket megjeleníteni (hogy direkt url-t meg tud-e nyitni, azt nem tudom, de letöltött/lokális képeket igen).
szerk: oké, befejeztem a témát. Írj a haladó topikba ezentúl ezekkel a kérdésekkel inkább.
Vagy az offtopikba.
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #48456 üzenetére
Hát ha már "Stallmanizálsz", akkor tmux helyett GNU Screen-t kell használnod.
Na meg GNU Emacs-et.
Egyébként szerintem nem érdemes TTY-jal vacakolni, ha már több programot kell futtatni, egy normális terminál multiplexer (tmux, gnu screen) nagyban megkönnyíti az életed. Lényegében egy tiling WM-et kapsz konzolban, session managementtel, statusbarral (alapjáraton ez most nálam 3 MB RES). Tessék egy példa scrot: 12 ablak (tab), utolsó például 3 részre osztva.
-
spammer
veterán
-
-
spammer
veterán
Rendszert tekintve beljebb vagy, a Linux (illetve a disztrók) nem gyűjt/továbbít rólad adatokat, mint a Windows. A többi, meg attól függ, milyen oldalakat látogatsz, milyen szolgáltatásokat használsz: facebook, google, skype stb, ugyanúgy gyűjti az adatokat. Ezekre is léteznek alternatívák (linkek a téma összefoglalóban), hogy az megfelelők-e neked, azt már te tudod.
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #48148 üzenetére
Én a transmissiont azért hagytam régen a fenébe, mert nekem is ugrált a sebesség (bár én akkor a GUI-t használtam, de tökmindegy).
Marad az rtorrent, illetve az rtorrent-ps (rtorrent-pyro). Fusd át az rtorrent topikot, mert kicsit macerás belőni, cserébe nem annyira fapad, mint a vanilla rtorrent. Az ottani topikgazda viszont segítőkész és vannak konfigjai githubon.
-
spammer
veterán
válasz
mefistofeles #48093 üzenetére
Gyaníthatóan ez:
"The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting)"Windowsban a gyors indítást (vagy mi a fene) kapcsold ki és úgy lődd le a rendszert. szerk: kép
-
spammer
veterán
válasz
sanzi89 #48060 üzenetére
Remélem a vi a Vim-re van linkelve, mert az ősi vi elég fapad a Vimhez képest (bár alap dolgokra megfelelhet). Jobb megtanulni a Vimet és legalább egy alap configot összedobni hozzá.
Ugrás bármelyik sorra
:sorszám
például:402
Keresés a perjellel, pl.:/valami
vagy visszafele (lentről felfele):?valami
, ugrás a következő találatra:n
, ugrás az előzőre:N
__(#48058) Iscariah: szerintem sem rolling, azért tettem idézőjelbe (ők nevezték annak).
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
válasz
mefistofeles #48051 üzenetére
Gpartedben ugye a végén le is okézod ("pipa" gomb)? Utána figyelmeztet, hogy biztos akarod-e, blablabla...
-
spammer
veterán
válasz
mefistofeles #48041 üzenetére
Honnan veszed, hogy a Debian alapú LMDE rolling release? szerk: ja már látom, hogy testingen alapult az LMDE1, az LMDE2 meg Debian Jessie, de akkor ez is maradt testinggen, így lett "rolling"?
-
spammer
veterán
válasz
enginev3.0 #48021 üzenetére
Alapvetően mindegyik kicsi (server, minimal install), nincs jelentős különbség, az erőforrást a grafikus környezet viszi, de mivel szervert akarsz, az nem igazán kell. De mégis akarsz GUI-t, akkor Lubuntu azt' kész. Tehát Lubuntu az Ubuntu alap miatt, egyszerűen azért, mert jól elterjedt, sok leírást, segítséget találsz hozzá, és frissebb szoftvereket is kaphatsz, mint pl. a stabil Debiannal.
Torrent kliensnek: Transmission vagy rTorrent, Utóbbihoz van webui ruTorrent néven.
-
spammer
veterán
válasz
Lathronos #47840 üzenetére
"Sajnos a CPU annyira gyenge, hogy még a bunsenlabs is csak csigatempóval vánszorogna rajta"
Már nem egyszer írtam régebben, hogy a Crunchbang szépen vándorol egy ilyen kaliberű gépen. Egylapos böngészésre megteszi (youtube 360p-t el kell bírnia, de lehet használni külső lejátszót, pl. youtube-dl + mpv vagy minitube). Ha van rá keret, akkor persze jobb egy 2 magos gép + 2 GB memória, de ha nincs, akkor meg lehet próbálkozni a régi géppel, csak nyilván olyan elvárásokkal érdemes nekiállni. A kulcsszó: használható.
-
-
spammer
veterán
válasz
mefistofeles #47592 üzenetére
Akkor mi a gond? Van hozzá kismillió felület.
(#47593) CPT.Pirk: biztos azért, mert a Chakra bugos.
Egyébként vagy rolling vagy keres valami friss disztrót, de mivel a legtöbb népszerű Ubuntu alapú, ezért max akkor lesz előrébb vele, ha testing/béta repókat használ hozzá. Az nem tudom, mennyivel jobb, de ki lehet próbálni.
-
spammer
veterán
válasz
mefistofeles #47586 üzenetére
A Manjaro sincs sokkal elmaradva frissességben az Arch-hoz képest. Rakd fel akkor az Antergost, az lényegében Arch, GUI-s telepítővel. Ha nagyon friss hardvered van, akkor esélyes, hogy csak friss csomagokat tartalmazó disztróval fog menni.
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #47473 üzenetére
dwm esetén a config.h fájlban vannak a beállítások, billkombók stb. (A C forrás headerje lényegében). Ott kell átírnod, beírnod és újrafordítanod a dwm-et.
Kijelző lehajtás beállítása: logind.conf (HandleLidSwitch)
-
spammer
veterán
válasz
Dr.FantastiK #47435 üzenetére
Nem tudom, hogy szarkazmus akar-e lenni.
-
spammer
veterán
válasz
Atlantisz48 #47416 üzenetére
Témákat/ikonokat, illetve alap dolgokat be lehet állítani, de mélyebben nem lehet testre szabni, illetve amit mégis, ahhoz bele kell túrni kicsit (pl. panel beállításokhoz dconf/gconf kell, legalábbis régebben így volt).
További negatívum: idióta módon átnevezett és leegyszerűsített szoftver nevek (pl. Music), mert azt feltételezik a felhasználóikról, hogy akkora debilek, hogy nem tudnak pár programnevet megjegyezni.
Ha ezek nem zavarnak, akkor megfelelhet. szerk: viszont hasonló felületet el lehet érni más DE-vel is (szerintem van elementary ikon/téma, amit le lehet tölteni + plank + panelt is át lehet szabni hasonlóra).
Viszont van még egy elvi dolog, amiért anno otthagytam az egészet: amikor egy időben azt nyilatkozta a beképzelt pöcsfej fejlesztő, hogy azok a felhasználók, akik nem fizetnek a disztrójukért, azok lopnak/csalók. Később persze magyarázkodott, megpróbálták szépíteni, blablabla... Innentől kezdve én nem foglalkoztam velük többet.
-
spammer
veterán
válasz
petersonal #46966 üzenetére
A konkrét hibaüzenetet mutasd.
Egyébként ha szimpla kapcsos zárójelet használsz, mindig tedd idézőjelbe benne a változókat.
if [ "$VAR1" -gt "$VAR2" ]; then
Ez a bash szintaxis (dupla mindkét oldalon), amikor nem kell idézőjelbe tenni:
if [[ $VAR1 -gt $VAR2 ]]; then
szerk: és persze ne felejts el indentálni (
echo
sorok). -
spammer
veterán
válasz
#59070464 #46929 üzenetére
Nem tálca, addig bukkan fel egy sáv, amíg el nem indítasz valamit vagy be nem zárod (Esc gomb). Lehet egysorosként is használni, vagy megadni, hogy hány sor magas legyen. Beállíthatók a színek, betűméret, betűtípus, meg egy csomó egyéb dolog. Ennél lájtosabb és egyben nagyobb tudású launcher nincs. Van egy újabb cucc, ami több mindent tud, de nekem az már "too much": Rofi.
Ha nagyon-nagyon minimálra akarsz rámenni, akkor nézz körül a suckless oldalán, az ő cuccaik alapból nagyon minimalisták és minden extrát csak plusz patch-csel lehet belepakolni. A dmenu is az ő cuccuk, én a dmenu2-t használom, ami annak egy forkja, kicsit többet tud, de lényegében ugyanolyan lightweight.
szerk: bár a stumpwm nem minimalista.
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #46925 üzenetére
urxvt-hez is van tabbed extension. Viszont a urxvtd-urxvtc-t érdemes használni, azaz daemon-client módot.
Egyébként ajánlom a dmenu2-t launchernek. Minimál, és nem csak programindítónak használható, hanem saját szkriptet vagy bármilyen parancsot bele lehet pipe-olni, azaz lehet egyéni menüket is kreálni vele.
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #46913 üzenetére
w3m: alapból vim keybinding és karakterként is lehet mozogni, nem lép be automatikusan a szövegmezőbe scrollozásnál, van rendes egér támogatás, szerkeszthető context menüvel (ha ez számít), definiálható külső parancsok (extbrowser), képek megjelenítése (w3mimgdisplay, habár ez elég memory leak-es), pagerként is használható (akár man page-eket is lehet vele nézni és a benne lévő hivatkozásokat meg tudja nyitni azonnal). Lynx-be annyira mélyen nem ástam bele magam, lehet, hogy ezek egy része megvalósítható azzal is, de nekem a w3m jobban kézre áll. Egyébként nincs javascript a w3m-ben, elvileg valami js plugin volt hozzá, ami már nem is működik.
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #46885 üzenetére
Kipróbáltam Trisquel Minivel (lxde) gyorsan live alatt:
1.
sudo apt install ratpoison xorg
2.nano ~/.xinitrc
és ezt írd a fájlba:exec ratpoison
2.1. Ha kell konfigolni valamit a ratpoisonon (pl. billkombók), akkor szerintem érdemes még most a ratpoision indítás előtt, az "alap" live gui alatt megcsinálni
3. válts konzolra (Ctrl+Alt+F1) aztánstartx
Vagy értelemszerűen kezdheted a konzolra váltással, aztán install ratpoison, xorg, xinitrc szerkesztés, startx. Igazából mindegy.
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #46873 üzenetére
Firefox+Vimperator addon. Külön konfig fájlja lesz (vagy ha nincs, lehet neki csinálni):
~/.vimperatorrc (Windowson elvileg C:/Users/felhasználónév/_vimperatorrc , vagy valahol itt, nem tudom pontosan) , ebben lehet definiálni saját billkombókat, egyéni parancsokat stb. (itt van a konfigom, de inkább csak támpontnak linkeltem, ha kíváncsi vagy valamire, egy az egyben nem érdemes felhasználni). Ezzel nagyjából hasonló felületet kell kapnod, mint a qutebrowserben: fent tabok, alatta az oldal, alul pedig a parancssor. Ha Firefoxban nem tűnne el az alapértelmezett címsor (url bar), akkor a:set gui=nonavigation
parancsot kell neki beírni (illetve konfig fájlban beállítani, ha nem marad meg újraindítás után). Lesz beépített help oldala is, melyet a:help
paranccsal tudsz előhívni.Ha lesz kérdésed vele kapcsolatban, akkor szerintem a Firefox topikban tedd majd fel, mert itt kicsit offnak számít.
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #46866 üzenetére
Wow, qutebrowser, nem hittem volna, hogy itt felbukkan egyszer a neve.
A qutebrowser jelenleg nagyon aktívan van fejlesztve, épp nemrég adták ki az utolsó QtWebkit motoros stabil verziót, a nyár végére várhatóan megkapja majd a QtWebEngine-t, ami lényegében a Blink motor (A Chrome/Chromium motorja).
Egyébként a legrissebb 0.7-es verzióban is rossz a hvg oldala, most csekkoltam. Valószínűleg a hvg valami spéci cuccot használ, ami ezzel motorral nem működik megfelelően. Gratulálok a hvg-nek, valószínűleg letesztelték a 2 fő böngésző (FF és Chrome) friss verziójában, a többi meg le van szarva.
-
spammer
veterán
válasz
Drughi #46846 üzenetére
Nem nagyon ajánlatos pendrive-ra telepíteni, mert egyrészt nem fogod azt a sebességet kapni, amit elvársz, másrészt egy idő után meg fog dögleni a pendrive.
Egyébként megoldható, csak telepítésnél figyelj oda, hogy a GRUB-ot (rendszerbetöltő) a pendrive-ra rakja, hogy ne írja felül a Win bootloaderét.
Van sok linuxos játék Steam-en, nézd meg a Steam oldalán. Illetve Wine/Playonlinux segítségével elég sok windowsos játék is játszható.
-
spammer
veterán
válasz
DrojDtroll #46821 üzenetére
convert avg.png txt: | awk '{gsub("\\(","");gsub("\\)","");print $2}'
convert avg.png txt: | grep -Eo "[0-9]{1,3},[0-9]{1,3},[0-9]{1,3}" | head -n1
legközelebb a Shell script topikban kérdezz ilyesmit.
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #46803 üzenetére
Old BTRFS prevents installation
A lényeg:
"You can zero the drive, but the easy solution that leaves your data alone is to erase the BTRFS superblock with"
wipefs -o 0x10040 /dev/sdX
(X természetesen cserélendő a megfelelő betűre). -
spammer
veterán
válasz
Damateo #46777 üzenetére
A "sima" Minimal CD nem jó?
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #46769 üzenetére
Szerintem nincs egyszerűbb. Ha van megfelelő hardver, akkor Qemu+KVM (esetleg libvirt/virt-manager) abból a szempontból jobb, hogy képes akár natív sebességet hozni, de nálam pl. nem működött megfelelően és nem is egyszerűbb egyiket se beállítani, mint a VB-t. (szerk: illetve a Qemu tud pl. ARM-ot is emulálni, ha ez szempont neked).
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #46750 üzenetére
panel: tint2 (de lehet használni xfce4-panelt is vagy lxpanelt, vagy bármi mást), menü szerkesztő: obmenu, openbox beállító: obconfig. Ezekről már írtam régebben: [link]
De Lathronos remasterjében ezek már készen vannak, a fenti linken található leírás a minimál telepítésről szól.
-
spammer
veterán
válasz
w.miki #46747 üzenetére
Unity-s Ubuntunál gyorsabb kb. mindegyik, de próbáld ki legalább pendrive-ról őket.
Vagy felejtsd el a Winre hajazást és próbáld ki Lathronos openboxos remasterét Ubuntu 14.04.4 OpenBox 64 bit HU remaster
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
válasz
King Unique #46689 üzenetére
Az egy dolog, hogy létrehozta neked újra az alapértelmezettet, attól még lehet, hogy a régi már nem az alapértelmezett volt, bár ezt nyilván könnyen össze lehet hasonlítani.
Úgysem lesz kedved kinyomozni.
-
spammer
veterán
válasz
King Unique #46685 üzenetére
Aha, vannak is gyanúsak, mint pl. unity, gnome-session, upstart és hasonlók.
Mondjuk azt nem tudom, hogy az upstart mit keres még az Ubuntuban, azt hittem, hogy teljesen systemd-re migráltak már.
-
spammer
veterán
válasz
King Unique #46683 üzenetére
Akkor mégiscsak, viszont innen már könnyű lenne kinyomozni, csak vissza kellene állítani az eredeti .config mappát és a benne lévőket egyesével átnevezni, kezdve a leggyanúsabbal:
ls -l ~/.config
szerk: értelemszerűen a "régi" .config mappára gondoltam, ami át lett nevezve.
Persze csak ha érdekel, mi volt a hiba forrása.
-
spammer
veterán
válasz
King Unique #46678 üzenetére
Nem törlődik semmi egy átnevezéssel, lényegében inaktív lesz (mert nem fogja megtalálni .config néven), de attól még meglesznek a cuccok. Viszont kétlem, hogy .config gond lenne.
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #46603 üzenetére
Akkor sajnos valamiért a VBoxot nem szereti, ha találsz más verziót ebből a Calculate cuccból, vagy más VBox verziót, akkor hátha...
De ha a Gentoo alap miatt érdeklődsz, viszont olyat keresel, ami kezdőbarát, akkor inkább a Sabayon felé érdemesebb nézelődni szerintem.
Viszont a Gentoo lehet, hogy nehéz egy kezdőnek, de tanulni pl. kiváló, továbbá pont az a lényege a Gentoo-nak, hogy teljesen az igényeknek megfelelően be lehet lőni. Hátránya, hogy gyenge géppel nem lesz egy élmény, lévén mindent forrásból fordít a rendszer (bár vannak kivételek, amik elérhetők binárisban is). Ha ez probléma, akkor még mindig ott van az Arch, bitang gyors csomagkezelővel (pacman).
Én azt mondom, ha rá tudsz szánni egy kis időt és szeretnél tanulni is, akkor VBox-ban vágj bele egy Arch telepítésbe, arra felraksz egy Openboxot, meg azokat a programokat, amik neked kellenek és máris ott a kis erőforrásigényű rendszer.
Vagy ott a Crunchbang++, ha kész rendszert akarsz (az egy Debian Jessie + Openbox).
-
spammer
veterán
válasz
agy73p #46601 üzenetére
Jól, az a cl-console-gui látom elkezdi enni a CPU-t, lehet, hogy bugos a telepítőjük, vagy épp ezzel a VBox-szal okoz gondot. Ha tudod, próbálni ki pendrive-ról futtatva a live-ot, hogy élesben is eszi-e a gépet vagy csak a VBoxot nem szereti.
Amúgy van valami különösebb oka, hogy ezt próbálgatod?
"Calculate Linux is an optimized distribution designed for rapid deployment in a corporate environment. It is based on the Gentoo project and includes numerous pre-configured functions. " - [link]
Ráadásul orosz eredetű.
-
spammer
veterán
válasz
zenwalk #46573 üzenetére
Ez egy általános és - túlzottan - óvatos ajánlás. Szerintem érdemes figyelembe venni, hogy hogyan és mire lesz használva a gép (azaz igénybe fogod-e venni a full memóriát), illetve hogy valóban hibernálni akarsz (azaz mentett állapottal kikapcsolni a gépet) vagy esetleg megfelel helyette az alvó mód is, ami mint mondtam, gyorsabb, mert azonnal készen áll a gép, cserébe van egy minimális fogyasztása. Esetleg SSD-ről vagy HDD-ről van szó, mert SDD esetén szerintem eleve nem célszerű hibernálni, egyrészt felesleges plusz írás, másrészt ha bootolni kell, az amúgy is elég gyors.
De ha van tárhely bőven és nem akarsz filózni rajta, akkor ártani nem fog az ajánlott mennyiség sem, maximum soha nem fogod kihasználni.
-
spammer
veterán
válasz
zenwalk #46570 üzenetére
Red Hat szerint? Hol írják? Egyébként nem hiszem, hogy szükséges lenne ennyi swap, gondolom nem fogod telenyomni fullra a 16 GB RAM-ot. De ha igen, akkor sem tudom, mire kellene még plusz 8 GB ezen felül.
Az alvó állapot az, amikor RAM-ba menti az állapotot, a hibernálás meg az, amikor a HDD-re (swap) menti el az állapotot. Alvó állapotnál kell egy minimális energia (akksi vagy táp), míg hibernálásnál nem (lekapcsol a gép). Alvó mód értelemszerűen gyorsabb.
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
válasz
King Unique #46538 üzenetére
Arch needs an installer. Maybe a GUI installer?
Why would I not want to use Arch?
I am a complete GNU/Linux beginner. Should I use Arch?
Arch Linux Principles(#46539) colomb2 erre +1
Jó dolog próbálgatni mindenféle disztrót (sokféle DE-t), de sokat tanulni ezekből nem lehet, főleg nem, ha 10-ből 9 valamilyen Ubuntu/Mint alapú, amiben ki lett cserélve egy téma meg egy ikonkészlet.
Persze ha nem érdekel mélyebben a téma, az is érthető, nincs azzal gond, csak ne az Arch-ot hibáztasd, mert nincs GUI installerje. Én sem hibáztatom a Gentoo-t, hogy mindent forrásból kell telepíteni, vagy az LFS-t, hogy mindent manuálisan kell telepíteni/felépíteni (ugyanis még csomagkezelője sincs).
-
spammer
veterán
válasz
King Unique #46520 üzenetére
"ez ugye Arch alapú és naponta kapja az adagokat."
"Kapja"? Ez nem windóz, hogy akkor is frissülünk, ha a júzer nem akarja.
Nem kötelező naponta frissíteni. Bőven elég hetente vagy akár kéthetente. Frissítés előtt pedig alap, hogy megnézzük, mik fognak frissülni. De ha van konzol, akkor a /var/log/pacman.log-ban meg lehet nézni utólag is. Ha nincs konzol, azaz be sem bootol, akkor a systemd-re gyanakodnék elsősorban. Bár ha ledózeroltad, akkor már mindegy.
-
spammer
veterán
Ez a sed levágja a .hu -t is:
$ cat d.txt
foo.hu valami szöveg
bar.hu valami szöveg
baz.hu blabla
fez.hu$ sed 's/\.hu.*$//g' d.txt
foo
bar
baz
fezHa a fenti példához hasonlóról van szó, akkor jóval egyszerűbben ennyi:
awk '{print $1}' d.txt
szerk: vagy a némi szöveg előtt nincs szóköz és egybefolyik a .hu végződéssel?
-
spammer
veterán
válasz
Olympos #46458 üzenetére
A Haladó topik megfelelőbb ilyen problémákhoz.
-
spammer
veterán
válasz
Flowtation #46437 üzenetére
"Ha esetleg újrarakom az ubit, (persze ahhoz particionálni kell) akkor lehet még valamennyi adatot visszaszerezni?"
Valamennyit talán, de gondolom eléggé fontos, hogy mennyi az a valamennyi.
Amíg nem mentetted le az adatokat, addig ne telepíts semmit, és még véletlenül se formázz/particionálj, mert csak a saját magaddal szúrsz ki.
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
válasz
Lathronos #46363 üzenetére
Ezért mondom mindig, hogy csak baj van abból, ha átnevezgetik a programokat. Simán a normális nevén kellene bekerülnie a menübe is, majd a júzer megtanulja, hogy mi az. Az ilyen "cd író", "pendrive író", "formázó" és hasonló egyszerűsítésekre vannak a kategóriák/csoportok.
(#46364) Flowtation: Nem szükséges újrarakni, simán fel lehet rakni másik desktopot, majd a bejelentkezésnél tudsz választani. Bár én sosem voltam annak a híve, hogy egymás hegyére-hátára pakoljuk a desktopokat.
-
spammer
veterán
válasz
herdsman12 #46323 üzenetére
Ja, húzd ki.
-
spammer
veterán
válasz
beloadjoker #46302 üzenetére
szerk: inkább a shell script topikba megyek.
-
spammer
veterán
válasz
beloadjoker #46290 üzenetére
Enyhén túlbonyolított.
date +'Jelenleg %H óra %M perc %S másodperc van.'
bővebben:
man date
FORMAT -
spammer
veterán
válasz
mefistofeles #46279 üzenetére
Ja, aha, nálam anno a Windows 8 router nélkül kapcsolódáskor kékhalálozott.
Manapság fillérekért van router, tűzfalként is jó, kényelmes is, felesleges router nélkül vacakolni. -
spammer
veterán
válasz
DrojDtroll #46184 üzenetére
GUI-s dolgok nélkül még biztos használható.
Minimál install + tmux (konzolban).
Ha mindenképpen kell GUI, akkor minimál install + openbox vagy icewm vagy i3wm.
Ha nem minimál install, akkor puppy, DSL, Slitaz vagy hasonlók, de ezektől ne várj sokat. Talán még a Crunchbang++ elmegy rajta, de az már relatíve modern.
-
spammer
veterán
válasz
King Unique #46172 üzenetére
Mit kell emésztened?
sudo timedatectl set-ntp true
kész.
Ezzel pedig megnézheted a státuszt:
timedatectl status
-
spammer
veterán
válasz
DrojDtroll #46136 üzenetére
Ubuntu meg a naoqi verzió sem mindegy, ahogy látom: [link]
Amúgy erre visszaadja a megfelelő útvonalat?
echo $PYTHONPATH
-
spammer
veterán
válasz
DrojDtroll #46134 üzenetére
Ugye az exportnál a /path/to/python-sdk helyére a megfelelő útvonalat írtad be, ahová a cuccot raktad?
Amúgy tárolókban biztos, hogy nincs ez python-sdk? Milyen disztrót használsz?
-
spammer
veterán
válasz
King Unique #46126 üzenetére
NTP: systemd-timesyncd
-
spammer
veterán
válasz
#59070464 #46086 üzenetére
Nekem nem kell mondanod, így tolom én is, most awesome wm-et használok, de épp bspwm-et konfigolok (meg tmuxot).
urxvt-t remélem urxvtd-urxvtc módban használod. Állj rá a Vim-re és akkor mehet a kukába minden gui-s editor, meg a pcmanfm és mc helyett ráállhatsz a ranger-re, ha már megy a Vim.
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
válasz
lanszelot #45640 üzenetére
Használtál Ubuntu alapú disztrókat és a Debiannal kellene 24 órát fórumozni, de azért felraksz egy Fedorát vagy Süsüt. Ubuntu után biztos kevesebbet kell velük fórumozni, mint egy Debiannal.
Egyébként az eOS nem gyerekcipőben jár, hanem szándékosan ilyen buta és fapados, ez koncepció náluk.
-
spammer
veterán
válasz
vadorzó #45570 üzenetére
1102 van nálam, és igen, bizonyos cups verziók esetén meg se nyikkan, nálam csak villan egyet a led és kész. Arch alatt miután összehoztam, hogy működjön, szépen le is tiltottam a frissítését, mert csak szívás lett volna vele. Jelenleg ezekkel működik nálam, már kb. 1 éves csomagok, lehet, hogy menne már frissebbel is, de nem érdekel, nem kísérletezek vele:
cups-2.0.2-4
cups-filters-1.0.68-2
libcups-2.0.2-4
hplip-3.15.4-1hplip-pel tedd fel, aztán próbálj különféle cups verziókat vadászni, ha nem megy.
-
spammer
veterán
válasz
ubyegon2 #45409 üzenetére
A filmes hasonlatod ferdítés egy kicsit, és az, hogy sorozatos topikba nyilvánvalóban feleslegesen írtad be azt, amit, azt nevezhetjük a trollkodásnak is.
Egy kezdő írta ezt, erre válaszoltam, neki:
"Nyitott vagyok bármire, ha szebben, jobban meglehet csinálni. Még csak most tanulom a Linux alapokat."
Neki válaszoltam, nem trollkodni jöttem a topikba. Őt érdekli, erre kapott választ. Akit nem érint a dolog, az úgysem olvassa el. A haladó topikba azért szoktuk küldeni az embereket, mert többnyire hálózatos, szerveres kérdést tesznek fel, az abban jártas emberek meg ott vannak. Abszolút kezdő a topik címe, de nem csak abszolút kezdők járnak ide. A múltkor egyébként pont az volt a baj(od), hogy az linuxos offtopikba írkálunk egy csomó infót és nem ide.
Mindegy, nyugodtan töröld azt a scriptes választ, ha zavar, meg ezt is törölheted. Ha a kollégának van kérdése, akkor a shell script vagy haladó topikban folytathatjuk. Nem zavargok itt.
-
spammer
veterán
válasz
Cool Face #45403 üzenetére
Próbálj meg egy ilyen egyszerű scriptet, nevezd el aminek akarod (valami.sh) és legyen futtatható (terminálban: chmod +x valami.sh)
Ez legyen benne:
#!/bin/bash
datum=$(date +'%Y.%m.%d %a %H:%M')
homerseklet=$(vcgencmd measure_temp | awk -F'=' '{print $2}')
echo "$datum $homerseklet" >> /mnt/usbstorage/cpu_temp.logA fenti példa script ilyen formában írja be a fájlba az adatokat:
2016.04.03 Sun 13:40 42.8'C
A dátum formázásról további infót a date man oldala ad: [link]
Utána a crontab szerkesztőben ezt a scriptet hívd meg:
*/3 * * * * /elérési/út/valami.sh
_______
(#45404) ubyegon2: Több, mint 100 találat van a cron szóra a topikban, azért annyira nem bonyolult téma, hogy ehhez haladó topik kelljen. Na jó, a script nem abszolút kezdő, de most egy válasz miatt felesleges kettészakítani a threadet.
szerk: legközelebb átmegyünk a Shell script topikba akkor. Nehogy véletlenül is meglásson a kezdő néhány terminálparancsot vagy egyszerűbb scriptet, mert mindjárt rohan vissza a W10-hez.
-
spammer
veterán
válasz
Cool Face #45400 üzenetére
Ha működik, nem kell reboot után újraaktiválni, futnia kell magától.
A parancs formázható szebben is, de hosszabb parancsok esetén talán jobb egy scriptbe írni (scriptnév.sh) és az elérési utat megadni neki a crontabban.
Ez mit ad vissza pontosan?
vcgencmd measure_temp
Csak a formázás miatt kérdezem, mert talán egyszerűbben/szebben is megoldható.
-
spammer
veterán
válasz
Cool Face #45385 üzenetére
Ez kicsit csúnya megoldás, de ha tényleg nem lehet működésre bírni a külső HDD-t, akkor működhet.
Ez a pár sor annyit tesz, hogy végtelen ciklusban fut, amíg ki nem lövöd a scriptet. Ez konkrétan egy rejtett fájlt hoz létre a .tempfile néven a /media/disk-en (ha oda van mountolva a külső HDD, nyilván a helyes nevet kell neki megadni).
sleep 15 az 15 másodpercet jelent, ha percben akarod megadni, akkor írd mögé az m-et, pl. sleep 15m
De talán jobb megoldás egy cron-nal megoldani, a crontab szóra keress rá, itt is volt róla szó, meg a neten is találsz bőven példát. Az elegánsabb megoldás időzített futtatásra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest