- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Milyen egeret válasszak?
- SSD kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Notebook hibák
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házimozi belépő szinten
- A Battlefield 6-tal tenné vonzóbbá Core CPU-it és Arc GPU-it az Intel
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #103706 üzenetére
"^firmware-linux.*";
Azt keresi ami így kezdődikfirmware-linux.
, és a pont után bármi szerepelhet még."^linux-firmware$";
Itt pedig egyeznie kell. Azzal kell kezdődnie, és végződnie, hogylinux-firmware
^linux-image-[a-z0-9]*$";
Úgy kell kezdődnie, hogy linux-image- , és utánna bármilyen kisbetű (a-tól z-ig) és szám (0-tól 9-ig) következhet.
stb....
A regex guru-k majd jól kijavítanak ha tévedek. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103689 üzenetére
Olvasd el amit linkeltem cikket. MBR esetén így sakkozik a W10. Nálad meg EFI van. Almát a körtével?!
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103685 üzenetére
Csak hát mbr-en ha az ember fia törli a win bootpartíciót, az kétesélyes, vagy elindul után vagy nem.
Ez nem kétesélyes. Határozottan nem fog, mert onnan indul a Windows.
Ez egy Windows alól "láthatatlan" rendszermag, ami nem kap betűjelet. MBR sémában egy külön kicsi partíció.
Természetesen rávehető, hogy egybe tegyen fel mindent, de ehhez nem szabad ráhagyni a partícionálást, meg kell adni neki, hogy adott partícióra települjön, és akkor tényleg csak egy partíciót fog elfoglalni.
Érdekes olvasmány: [link]
Ugyanis később (verziófrissítéskor) lecsíp magának egy helyreállítási partíciótNamost kitudja zoltanz partíciós táblája hogyan néz ki?!
-
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103663 üzenetére
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103655 üzenetére
Nem kel törölni semmit.
Amikor nem sikerült felcsatolni az fstabban, akkor ott lesz az amit eredetileg létrehozott telepítéskor a fájlrendszerbe.
Amikor sikerül az fstabbal felcsatolni, megjelenik a felcsatolt partíció tartalma. Attól még fájlrendszerben ott marad /home mappa, és annak tartalma, csak nem férsz hozzá, mert a csatolás "elfedi", kitakarja ami ott van.
Képzeld el úgy, mintha a /home egy (varázs) ajtó lenne. Ha nem sikerül felcsatolni, akkor egy új üres szobába jutsz(ezt hozta létre telepítéskor), ha sikerült felcsatolni, akkor pedig a már berendezett, belakott szobádba jutsz. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103650 üzenetére
Hogyhogyhogy? Fstabba beírod, hogy azaz xy lemez vz partícióját csatolja fel a /home alá. pl.
/dev/sdc3 /home ext4 defaults 0 2
Mondjuk érdekes lenne kipróbálni, hogy mappát is tud csatolni, vagy csak partíciót. tehát pl. a
/dev/sdc3/home /home ext4 defaults 0 2
érvényes-e. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #103646 üzenetére
Ne ferdíts!
Egy létező partíció mappájában van a /homeMondjuk azt valóban nehéz lenne lekódolni a telepítő partícionálójában, de akinek ez kell az megoldja utólag, a telepítés után. 1 felhasználós rendszerben ez még nem is lenne gond, de több felhasználó esetén már fontos lenne, hogy az új rendszeren is ugyanabban a sorrendben hozza létre a felhasználókat, máskülönben Gézuka mappáját Gizike fogja megkapni.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103638 üzenetére
Ez nem bug, ez feature! Rosszul fogod! Bármi!
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103500 üzenetére
Nem kötelező, csak ilyenkor (alapból) nem szabad abajgatni Linux alól a Windows-t.
Plusz elég ha újraindítod a Windows-t, nem pedig leállítod. Csak akkor nem zárja le rendben a fájlrendszert, ha leállítod. Persze ha gyakran leállítod, és nem tudni legközelebb melyiket indítod, akkor praktikus lehet kikapcsolni.Krissz80
A Mint ismeri a secure boot-ot, felesleges kikapcsolni. -
cigam
titán
Olyan jól megragadjátok a lényeget. Az egész onnan indult, hogy a régebben kiadott appimage-ek miért nem futnak az új rendszereken. Tibi volt szíves letesztelni pár distro-n.
Aztán jól elvittétek abba az irányba, hogy hol van a Debian live Install, és hogy ő ezt miért nem találta meg.
A másik kollégát meg számon kéritek azért mert nem talál magának megfelelő rendszert 4k-s monitorra, ami megfelelően tud skálázni, de addig csűritek míg ki nem jön, hogy ő a buta hozzá. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103371 üzenetére
Hát ez nagyon érdekes lista. Főleg az, hogy random módon (nem)indul el.
Pl. a frissebb futató környezethez sem köthető, hiszen a Manjaro-n tippem szerint újabb verzió fut mint az Ubuntu-n, aztán pont azon indult el az Opera.
Akkor viszont mitől függ? Nem nézted esetleg terminálból?
--
Debian esetén külön ISO-t kell letölteni a live rendszerhez, a telepítő nem tartalmaz live rendszert. A live-ról viszont elindíthatod a telepítést. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103349 üzenetére
Köszi! Ez érdekes.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103342 üzenetére
5-6 éves appimageket friss rendszereken és halott nem indulnak el.
Áll,álj,áljunk meg egy picit! Az appimage futtató környezet nem kompatibilis visszafelé?
Tehát ha van nekem egy 5 éve letöltött "valami", akkor azt egy idő után nem fogja tudni futtatni? Vagy mi az ami megváltozott 5 év alatt? Pl. egy program arra van tervezve(felkészítve) hogy X alatt fusson, akkor az természetes, hogy nem (feltétlenül)fut Wayland alatt, de ez nem az appimage hibája. -
cigam
titán
válasz
fekete.puma #103308 üzenetére
Inkább az a kérdés, hogy legális-e?
Használt gépeknél gyakori, hogy használt Windows-al árulják, mert az MS 10k körül adja hozzá a W11 "refurbished licence"-et.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
-
cigam
titán
Bejelentettem hibára a megfelelőnek tűnő GitHub oldalon. Kíváncsi vagyok lessz-e bármi reakció.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103262 üzenetére
Örülök hogy ilyen pozitívan élted meg az Apple világával való találkozást. Én lassan 20 éve (kb mikor Intelre váltottak) mactértem. Mert nem csak szlogen az, hogy ez egyszerűen csak működik. Nem zökkenőmentes a tanulás, néha vannak problémák is, hisz ez a rendszer sem tökéletes. De ha megvannak az alapok ... hisz láthattad. Ezt az üzenetet is egy M1 CPU-s mini-n írom, amin macOS fut.
Ja, és természetesen jobbulást! -
cigam
titán
válasz
csixy #103242 üzenetére
Persze, ezt tudjuk. Most esett le, hogy ubyegon2 nem általánosságban írta, hanem konkrétan az én esetemre. Most valóban ez a helyzet nálam.
Most tekintsünk el attól, hogy nem ilyedek meg a partícionálástól, és nem egyszer használtam a gparted-et. Most egy abszolút kezdőt szimulálok, aki most lát első alkalommal Linux-ot. Ennek kapcsán futottam bele egy jó nagy hibába.
-
cigam
titán
válasz
Balerik #103237 üzenetére
Majdnem. A Windows-os gépen elindítod a telepítőt, és elkattintgatsz addig, hogy ki tudd választani, hogy "Windows mellé" telepíted. A következő lépésben jelenik meg ez az partícionáló ablak. Itt kellene megnézni, hogy felajánlja-e a belső meghajtót. Ezzel ellenőrizhetjük, hogy nincs-e valami egzotikus HW (vagy beállítás) amit miatt ne látná a belső meghajtót. Ellenőrizd, hogy a meghajtóválasztóban megjelenik-e az összes meghajtód ami éppen a gépre van dugva.
Ne okézd le, mert akkor megcsinálja a partíció módosítását!
Csak zárd be a telepítőt.
Ezután rádugsz a gépre egy USB merevlemezt, újra elindítod a telepítőt, és elnavigálsz eddig a pontig. Ezt összehasonlítod az előző állapottal. Csak az USB lemezt mutatja, vagy a belső meghajtót is, és lehet választani melyik meghajtóra települjön.Köszi!
Krissz80
Attól függ melyik distrot használod. Pl. a Mint alapból támogatja, ismeri a Secure Boot-ot. Amúgy meg nem biztos hogy jó ötlet kikapcsolni egy biztonsági/védelmi vonalat. Persze ha a kedvenc distro-d nem támogatja, érthető a kikapcsolása, de egyébként nem javaslom. -
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #103229 üzenetére
Biztosan. Hiszen ha fizikailag eltávolítom az USB meghajtót, és _csak_a_telepítőt_indítom újra, egyből feloldja a Windows zárolását, leállítja rendesen, deaktiválja a Fast startup-ot, és megjelenik a belső meghajtó, úgy ahogy kellett volna az elején. Ha működne a meghajtóválasztó menü.
Jelenleg az a helyzet, hogy live Linux alól nem nagyon tud a rendszer Windowsos meghajtót lecsípkedni.
Akkor mit csinál az imént belinkelt fotó szerint?!
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #103227 üzenetére
Mekkora annak az esélye, hgy egy Windows-os gépen ennyi Linux-os partíció van?
Emlékeztetőül:
Ezen a ponton csak annyit kellene csinálnia, hogy eleve a belső, Windows-os meghajtót mutassa. Vagy ha ez elsőre nem sikerül, a "Meghajtóválasztó"ban egy kattintással ki tudjam választani a belső Windows-os meghajtót. Ekkor már csak annyi lenne a dolgom, hogy az elválasztó csík tologatásával kijelölöm mennyi helyet csíp le a Windows C: meghajtójából a Linux számára.Csak ennyit kellene tudnia, és egy szavam nem lenne. De te már több mint egy napja kötöd az ebet a karóhoz, és a legváltozatosabb dolgokkal támasztod alá miért jó ez így ahogy van. Pedig ez egy bug!
---
Ha más distro-kban is így működik ez a fajta telepítő, az még rosszabb. Nem csak a Mint-eseknek, hanem az összes többi distro- fejlesztőjének, használójának is fel kellett volna tűnnie, hogy hibásan működik. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #103214 üzenetére
Másrészt értelmetlen dolgokat is csinálsz, mert nem Windows mellé akarsz telepíteni,
Tehát én csinálok értelmetlen dolgokat, mert a telepítő nem engedi a belső meghajtót kiválasztani, és nem engedi a külső meghajtóra telepíteni. Ez most komoly?Nem távolítom el, mert egy plusz meghajtó ne okozza már problémát! Pontosan milyen gondot okoz azon kívűl, hogy látványosan nem működik a leghajtóválasztó menüpont?
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #103209 üzenetére
Tovább próbálgattam, és ekkor jöttek elő még "csontvázak a szekrényből". Rowon említette a Calamaris-t, azt hittem a Mint telepítőre gondolt.
Ha nem a "Windows mellé" opciót kell választani, akkor had kanyarodjak vissza az első kérdésemhez, amire a sok mellébeszélés mellett még nem válaszoltál. Miért csak a külső meghajtót ajánlja fel?
Mire jó ez az opció, ha a belső meghajtóra nem lehet, mert nem ajánlja fel, ha meghagyom a külsőnek, akkor sem megy fel.Krissz80
Nem szükséges. Szerintem Windowsnál sem. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #103193 üzenetére
Honnan kéne tudnom? Egy kezdőről van szó, aki semmit nem tud a Linux-ról! Szóval ne abból indulj ki hogy én kérdezem, (bár nem tartom magam haladónak). telepítés előtt húzzam ki? Mit nem mondasz. Erről hol lehet olvasni figyelmeztetést?! Tegyük fel hogy asztali gép, és rá van dugva, mert csak. Attól még megugorhatná azt a nem túl nagy akadályt, hogy az általa kitett Meghajtóválasztó menüben valóban lehessen választani, hogy a külső vagy a belső meghajtóra szeretném telepíteni.
A kérdés nem az, hogy miért marad rajta egy USB meghajtó, hanem az általa felajánlott leghajtóválasztóban miért nem lehet választani.A régebbi Windows-ok jutnak eszembe, amikor a több meghajtós PC-knél le kellett csupaszítani a gépet egyetlen meghajtóra, mert telepítéskor szeretett belepetézni a másik meghajtóba. Nem mellesleg a Windows telepítő nem jön zavarba egy ottfelejtett USB meghajtótól.
Ez az ablak csak arra jó, hogy megkérd a rendszert, hogy csatolja le a a külső lemezeket, hogy partícionáhatók, telepíthetővé váljanak. Semmit nem befolyásol azon, hogy a következő ablakban tudok-e meghajtót választani. Szerinted nem próbáltam ki igennel, és nemmel? Ugyanaz a vége, a külső meghajtóra akarja telepíteni, amikor a Windows mellét választom.
Sőt! Mondok jobbat. Ha a Bitlocker be van kapcsolva a belső meghajtón, a külső meghajtóra sem hajlandó települni. Ragaszkodik ahhoz, hogy kapcsoljam ki a Bitlockert. Pontosan miért is?
Rowon
Mitől hangulatkeltés, ha van benne egy hibásan implementált funkció, egy egyértelmű bug.
No meg arra sem kaptam választ, hogy miért kell a Multimédia kódek-et telepíteni ahhoz, hogy működjön a Secure Boot? Két teljesen eltérő igény. Egyikből sem következik a másik. Mégis függőségként szerepel a telepítőben. -
cigam
titán
válasz
Rowon #103190 üzenetére
Ügyesen kihagytál egy fontos kérdést: Mire jó az a "meghajtóválasztó", amivel nem tudsz meghajtót választani?
fekete.puma
Az egész onnan indult, hogy páran megkérdezték, hogy melyik linux kezdő barát. Mire kórusban rávágták, hogy Mint. Egy _kezdő_ aki nem látott Linuxot, azzal fog szüttyögni, a partíciónálással. A Windows eddig megcsinált neki mindent, next next finish.
Igen előbb utóbb jó lenne ha megtanulná mi a difi az MBR, és a GPT partíció séma között, hogy mekkora EFI partíció van szükség, és mire is kell neki egy ilyen. De ez már korántsem a kezdők szintje. Ő csak használni akarja, ahogy a Windowst. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #103183 üzenetére
Ez csak 3 volt, de sorolhatnám még. Teljesen feleslegesen, mivel alapból ignorálod, az olyan egyértelmű hibákat, amiket itt felsoroltam.
Mitől olyan kezdő barát, az a rendszer, aminek a telepítője nem engedi kiválasztani melyik lemezre települjön?! Hiába jössz azzal, hogy ezt az ablakot soha nem is láttad, egy kezdő, hozzá nem értő ezzel találkozik első alkalommal. Attól hogy elbagatellizálod, félresöpröd, még igenis probléma. Ugyanis aki csak ismerkedik a rendszerrel most lát életében előszőr ilyen telepítőt, honnan tudná hogy ez nem természetes? Én igenis pozitív dolognak tartom, hogy felajánlja, hogy a Windows mellé teszi, automatikusan. Lesz egy stabil visszatérési pont.De meggyőzhető vagyok. Mire jó az a "meghajtóválasztó", amivel nem tudsz meghajtót választani?
tordaitibi
Remek! Hány éve edzed magad a gép és az op.rendszerek megismerésével? Egy _kezdő_ aki most ismerkedik a Windows-on kívüli világgal, majd nekiáll kézzel partícionálni? A nagy többségnek még Windows-on se menne.Komolyan nem értelek titeket.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103181 üzenetére
Nem error, csak nyaf. Az online fiók létrehozásakor próbál meggyőződni, hogy valódi élő személy hozza létre a fiókot.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #103167 üzenetére
Mert amíg nem pipálom be a "Multimédia"-t, addig nem lehet bepippantani a Secure Boot-ot (ki van szürkítve, nem választható opció).
Sokkal jobb lenne a "Külső fejlesztők programjainak engedélyezése", és magyarázatként utalni a kódekekre, és a SecureBoot-ra.Mi a fura benne? 5 perce fotóztam a saját két szememmel.
Ha a választó menü színére gondolsz, akkor azért ilyen sötét, mert ráböktem a nyílra, hogy mutassa az opciókat(meghajtókat!). Nem az a kérdés, hogy ilyenkor az alróbetűs részben felajánlja-e a "haladó" módú partícionálást(nagyon nem kezdőnek való vidék!), hanem hogy alapból, miért nem lehet átbillenteni a belső SSD-re.
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #103157 üzenetére
Jajj minek ez? A Linux is ezer sebből vérzik, és attól semmivel nem lesz jobb, ha egy másik rendszer (vélt) hibáit felemlegeted.
Pl. az itt nagy figyelmet kapó (agyon ajnározott) Mint is ezer sebből vérzik.
A készítői nem tudják mi a difi az újrapartícionálás, és a formázás között. De említhetném magát a telepítést is. Ha nem telepíted a Multimédia kódekeket, nem tudod SecureBoot-al rendelkező gépre telepíteni. Logikus nem?
Ha Windows mellé telepíteném a laptopra, és telepítés közben egy külső USB lemez is rá van dugva, oda akar települni, és nem az nvme SSD-re. Ki se lehet jelölni a belső lemezt.abw6291
Nem te bontsd ki az iso-t, és másold a fájlokat a pendrive-ra, ez nem Windows ...
A rufussal írd ki pendrive-ra, lehetőleg dd módban. -
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #102926 üzenetére
Már csak 1 kérdésem maradt: Miért nem látványosabban hosszabb életű ezeknek a 80%-ra töltő gépeknek az akkumulátorai? Ha valóban így lenne, akkor arról már legendák keringenének, mint a "használt üzleti" kategóriáról. Ki halott már olyan ajánlást, hogy x vagy y modellt vedd, mert annak ilyen spéci a töltője?
Litium-Polimer aksi van a gépembe.CPT.Pirk
Az egy dolog, hogy a töltő elektronika tisztában van a cellák állapotával, egy másik, hogy mennyire valós adatokat mutat a gép felé. Pl. Amikor azt jelzi, hogy 0% a töltöttség, tuti nem igaz, mert annál hamarabb lekapcsolja a fogyasztót, hogy ne süsse ki teljesen az akkumulátorokat. A töltöttséggel is hasonló a helyzet. Pl. pont erre a 80%-ra tölti csak fel, hogy ne degradálódjon, akkor se, ha folyamatosan töltőn van. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #102915 üzenetére
Erről a töltő elektronika tervezők nem tudnak? Honnan tudod, hogy amit a gép 100%-nak jelez, az nem csak 80-90% az akkumulátorok celláiban?
Honnan tudod, hogy nem veszi észre, hogy folyamatosan töltőn van, és automatikusan ehhez igazodik? A töltő nem csak egy kapcsoló ami csak úgy önti az ampereket a cellákban. Pl. az én aksim 5+ éves, és több mint ~4 órát még mindég elketyeg, persze ez erősen terhelésfüggő, de nincs rossz kondiban. Pedig folyamatosan a költőre dugva használom. 1-2 havonta lemerítem, hogy átmozgassa az akit, edzésben maradjon. Ennyi. Hogy szoftveres babusgatással mennyi lenne a difi, sose tudjuk meg.
A Lenovón kívül van még olyan gyártó ami ilyet megenged? -
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk #102857 üzenetére
Tuti? Szerintem meg pont hogy ezt is átvette az Ubuntu-tól. pl. [link]
Szóval támogatja. Most azon lehet eszmecserézni, hogy mennyire hasznos, vagy nem. Én pl. nem kapcsolom ki. Nem baj ha van egy plusz védőréteg, még ha nem is akkor nagy lépés a biztonság felé. Nem kér enni, a betöltött rendszer futását nem lassítja.MageRG
Próbáltad másik pendrive-al másik pártba dugva? Az efi fájlok átnevezés nem jó ötlet. Tuti EFI módban bootoltál be? -
cigam
titán
Létezik olyan rsync szerver kompatibilis mentő megoldás, ami
- az rsync-hez hasonlóan limitálható a futás ideje, pl. 03-tól 07-ig fusson (ha nem végez, majd legközelebb folytatja)
- képes 1-2 verziót megőrizni az adott fájlból, adott ideig megőrzi a törölt fájlokat is.Vagy olvasgassam tovább man rsync-et, mert alapból tud ilyet?
-
cigam
titán
válasz
mexel #102792 üzenetére
Ha CTRL+D-vel elindult a rendszer, add ki a
passwd mexel
parancsot. Vagy root, vagy ahogy éppen hívják a felhasználódat. A fenti parancs bekéri az új jelszót, és ezentúl azzal tudsz majd belépni.
Esetleg egy live rendszert futtatva is megoldható. -
cigam
titán
Köszi!
-
cigam
titán
Gnome, KDE, Cinnamon, vagy más Asztali környezetben van dedikált időzített ki/be/újraindító program?
Nem külső program, amit a tárolóból lehet telepíteni, hanem ami környezet saját programja, és szinte mindegyik disztrón feltelepül.
Csak kíváncsi vagyok, hogy van-e olyan rendszer, ami alapból kínál ilyen lehetőséget. macOS-böl évekkel ezelőtt kivették, a Windowsban is csak a feladatütemezőn keresztüli Terminal parancs kiadásával lehet időzíteni, de mi a helyzet a Linux GUI-val? -
cigam
titán
válasz
Zenebohoc #102624 üzenetére
Nincs ilyen sorrend, mert attól, hogy az egyikre előre telepítve tartalmaz x,y programot, és ettől "multimédiának", vagy "stúdiónak", hívják, az semmi előnyt nem jelent. Az esetek többségében az összes többire is fel lehet telepíteni azokat a programokat.
Minél csilivilibb a GUI, annál több erőforrást igényel. Ez pedig az ablakkezelőből kikövetkeztethető. Egy Gnome, egy KDE több erőforrást kíván, mint egy LXDE (OpenBox).
Aztán ha rákeresel a nevekre, láthatod, melyik céges, fizetős, vagy annak a klónja (Centis, Rocky, Alma), vagy éppen általános célú, vagy melyik minek a forkja. (Debina, Mint,...)
-
cigam
titán
válasz
sh4d0w #102620 üzenetére
Igen, volt rajt adat, de közben hibára futott, és nem tudta átméretezni. Visszaléptem Windows-ba fájlrendszer ellenőrzés után átkonvertáltam NTFS-re. Ezt már jobban szerette, hamar végzett a helyfelszabadítással. Szerencsére az adatoknak nem lett baja, legalábbis a mentő program integritás ellenőrzője szerint minden oké.
onkelz
Ez inkább az Otthoni hálózat és internet megosztás topokba való, vagy Telekoméba. Egy tipp: A routeren be van kapcsolva a Mac filter, vagy bármi más korlátozás?Zenebohoc
Hát rákeresel. Nincs olyan objektív összefoglaló, hogy merik mire való, mert mindegyiket úgy alakítod, ahogy szeretnéd. Az egy piros, a másik kék. Kinek melyik szín tetszik. Az, hogy neked melyik fekszik, azt neked kell tudni. Ezért az elején ki kell próbálni párat. Mint amikor feleséget, vagy autót választasz. Nem az a kérdés, hogy másoknak tetszik-e, hanem hogy neked tessék. Pont azért vannak ezek a live rendszerek/telepített image-ek, hogy gyorsan, ki tudd próbálni működés közben. Ugyanakkor ez csak az első benyomásra jó, hogy az adott rendszerhez felpqmpelt GUI mennyire tetszik. Aztán jön a fekete leves, hogy felismeri-e a HW minden porcikáját. Hogy a distro áruházában megvan-e minden program amit szeretnél. Mert a Linux-nál a distro áruházából telepítünk, nem az innen-onnan levadászott telepítőket futtatva. Azok könnyen megtörik a rendszer integritását. N+1 buktatója van még a választásnak, ami egy egész könyvet is megtöltene.
-
-
cigam
titán
válasz
Balerik #102586 üzenetére
Ez fura, mert nekem más jön be:
A CroxyProxy-ba beírva, viszont bejön az oldal.
Nem is szállít Magyarországra. Szóval nem éretem miért innen szeretnél rendelni. De nem is kell értenem. Arra viszont kíváncsi vagyok, hogy a többi oldal miért nincs letiltva? -
cigam
titán
válasz
Milkoo #102563 üzenetére
Igen, kuka. Az ilyen partícionálós trükkökkel meg lehet hosszabbítani az élettartamát. Olyan helyre teszed a partíciót, ahol még nincs (annyi) hibás szektor. Ez csak tüneti kezelés, előbb utóbb szépen oda is begyűrűznek a problémák. Lehet csak egy hétig, lehet még évekig jó lesz. Lutri! Adathurcolászós lemeznek még használható, de több mint 2400 hibás szektorral nem erre menteném a fontos adatokat.
-
cigam
titán
válasz
IstvánLászló #102506 üzenetére
Tedd fel dual boot-ba, vagy készíts előtte egy lemezképet, és már tesztelheted is mit tud.
A rolling veszélyes játék! Sokkal jobb egy Pop, egy Mint, vagy valamelyik Ubuntu LTS. -
cigam
titán
válasz
Zenebohoc #102499 üzenetére
Erre is megkapod a választ a linkelt leírásban. Vagy hozzáadod mint csomagtárolót, és onnan települ/frissül, automatikusan, de kézzel is hozzáadhatod a rendszerhez: Install Firefox from Mozilla builds
Azon belül is rendszerbe épülve, ill. a Home könyvtáradba.
Csak tippelek, de ehhez előbb el kell távolítani a Mint-el feltelepített FF verziót.
Szerintem az a legegyszerűbb, ha valamelyik kontéreből futtatod.
Csak kíváncsiságképpen: Miért 19 az utolsó kiadás ami a gépedre felmegy? -
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #102453 üzenetére
Már nincs (friss) iTunes, Windows-on is ketté szedték. Apple Music van és Apple Devices. De ha már Apple, jobban illik hozzá a macOS mint a Windows
-
cigam
titán
válasz
sicc_innen #102420 üzenetére
Esetleg "berippeled" az iso-t ezzel?
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #102283 üzenetére
Hogy elmondhassák, az ő rendszerükben ez is csak 2 kattintás. Ez több centiméterrel megnöveli azt a bizonyos virtuális péniszt.
Lehet év(tized)ekkel ezelőtt még egy rég régi samba-van működött, aztán úgy maradt.
Ha még fent van a rendszer, ne a Home mappán belül próbálj megosztani valamit, hanem azon kívűl. pl. /media vagy /megosztás mappát oszd meg, hátha ...Pöttön
Szerverre minek a GUI? Se a Windows-os megosztásokhoz, se a DLNA beállításához nincs szükség GUI-ra. Csak feleslegesen eszi az erőforrásokat. -
cigam
titán
Kellene egy kis útbaigazítás rsync szerverrel kapcsolatban:
nc -zv 192.168.100.110 873
Connection to 192.168.100.110 port 873 [tcp/rsync] succeeded!
rsync -rdt rsync://192.168.100.110:873/
usage: rsync [-0468BCDEFHIKLOPRSTWVabcdghklnopqrtuvxyz] [-e program] [-f filter]
[--8-bit-output] [--address=sourceaddr]
[--append] [--backup-dir=dir] [--bwlimit=limit] [--cache | --no-cache]
[--compare-dest=dir] [--contimeout] [--copy-dest=dir] [--copy-unsafe-links]
...Az nc szerint simán elérem a belső hálózaton a 873-as portot. Viszont amint lekérdezném a megosztásokat, valami félre megy, és kiírja a help-et. Mit csinálok rosszul?
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #102173 üzenetére
Hát pl. az exFAT az alapértelmezett fájlrendszer
Ha kezdő vagy, talán fel sem tűnik az ilyen apróság. Mondjuk az vicces volt a végén nem indult a rendszer, mert nem adta meg az EFI partíciót, és a 10GB-os rendszerpartíción nem fért el a telepített rendszer.
De a hibákból is lehet tanulni. Szerintem jó, hogy bevállalta a tanfolyamának(?) a publikálását. Sokan nem tudnak külföldül, és nekik indulásnak jó lehet. -
cigam
titán
(Ubuntu)Linux kezdőknek sorozat a YouTube-on [link] Vannak benne elszólások, de talán van akinek hasznos.
-
cigam
titán
válasz
Pedro111122 #102155 üzenetére
Kifejtenéd, hogy "nem látja"? Milyen vezerlő van a gépben? Milyen SSD-vel próbálkozol?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen egeret válasszak?
- SSD kibeszélő
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- sziku69: Szólánc.
- Metal topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Dell Precision 5540 i7-9850H 16GB 256GB 15.6" FHD Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB / fekete / 24 hó jótállással
- HP 150W töltők (19.5V 7.7A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm + tápkábel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest