-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #19246 üzenetére
Nah, akkor elmondom ez hogy megy nálam: XBMC fel, kész.
Minden menni szokott, régi VGA-val volt, h vmit állítgatni kellett, de azt is XBMC-n belül. Akkor lejátszik mindent így is, csak izomból... hmm.
Rendelek, ha itt a konfig, akkor majd zaklatlak ilyen galiba, vaapi, meg mittoménmikkel
Köszönöm! -
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #19244 üzenetére
Egy jóféle A8 APU-ra mit raknál? Fimnézős/netezős gép lenne, XBMC-vel, fHD TV-re kirakva. Azért kérdezem, mert amit múltkor beszéltetek, h valamit nem gyorsít vagy mi volt Ubuntu-féléknél, az APU-ra is érvényes? Nem nekem lesz és mivel annyira nem vagyok
filmbu...filmesztéta én nem venném észre... de ide szép és jó HTPC-t kellene összeraknom -
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
KISDUCK #19042 üzenetére
Akkor csavarjuk meg a dolgot... Kezd a logouton, ott van pár cikk, pl. a próbáld ki a linuxot, amiben röviden, linkelt videókkal a nagyobb asztali környezetek le vannak írva. Utána Youtube linkeken még találsz pár videót, h melyik a szimpatikus. Kiválasztod, letöltöd. Ha másik tetszik, akkor azt is telepítheted, pl. Xfce -> LXDE. Mondjuk Mint-nél nem tudom biztosan, mivel nem próbáltam, de többi disztrónál ez működik, és mégsem 700 MB-ot kell leszedni.
Ha SSD van, akkor a Fedora 17 teljes telepítés SSD-re cikkben is van pár hasznos tanács, de logouton keresgélve sok hasznos olvasnivalót találhatsz. A Te gépedre tényleg csak ízlés kérdése, h melyik DE-t rakod.
-
ViZion
félisten
válasz
manoarc #19039 üzenetére
Az Ubuntu (illetve Unity) kicsit több/erősebb vasat igényel. Nincs kitöltve adatlapod, szal. nem tudom mi volt a gond.
"win 7 nem fogta így, az összes bekapcsolt effekttel" ez mit jelent? Aero-t?kb. ez az összes effekt, meg az ablakváltásra végre kitaláltak vmi látványosat.
Xubuntut, Lubuntu-t, Peppermint Linuxot próbáld ki. Esetleg más, nem Ubuntu alapú disztrót (Chakra, Fedora, Mageia) azok ált. gyorsabbak gyengébb gépeken.
-
ViZion
félisten
válasz
slecht #18963 üzenetére
Mielőtt belevágsz, logout-on keress rá linuxra és olvass el pár cikket. Partíciókkal is tisztában kell lenni, nehogy adatvesztés legyen. Linux írja/olvassa az NTFS-t, de nem csatolja alapból, mert nem az "övé". Egy kattintás csak a partícióra a fájlkezelőben, vagy be lehet állítani, h induláskor csatolja.
-
ViZion
félisten
válasz
#59070464 #18955 üzenetére
A memtest nem stabilitást tesztel, bár OC -tól is hibázhat. Ez arra van, h a ramot megtölti adattal (írja milyen művelet van soron) és ha hiba van, akkor az 99% hogy kuka. Stabilitásra LinX, Prime95, IBT. A teljes terheléshez ezek mellé egy gyenge furmark és már olvadnak is a nyákok
Hogy kinek mi a stabil, az is már vallási kérdés, nekem 1 óra Prime blend, vagy small FFT és 20 kör very high LinX vagy IBT már elég. Van olyan, aki munkában 5-8 órát rendereltet a géppel, természetesen oda legalább ennyit Prime stabilnak kell lennie... 4 óra 55 perc után sem elfogadható a hiba. Viszont átlag user nem fogja órákig 100%-on tekerni a procit és a ramokat.
Jah, konkrétabban a Prime 95 blend test az, ami ramot, cache-t és CPU-t is terhel. Viszont pl. FX procinál még tuning nélkül is néha hibát talál és 1-2 worker stop van... miközben LinX-et futtatná a világ végéig.
-
ViZion
félisten
válasz
Sub-ZeRo #18924 üzenetére
Hááát... Eleinte virtulális gépen használtam, tesztelgettem linuxokat, majd adtam neki pár GB-ot és SSD-re raktam, csak így lehetett fair módon lemérni a teljesítményt (nem SW-vel, csak érzésre mértem, mind gyors, de azért van különbség). Szal. nekem volt Win7+Fedora+teszt linux... Ilyen grubos problémám nem volt még. Mondjuk ez laptop, szal. lehet ott a hiba.
Az a pláne, h nem vágjuk a parancsokat (én nem
), van pár alap dolog, amit ismerni kell. Nem sok tényleg. Elmented egy txt-be, hogy mi a frissítés, mivel telepíted ezt vagy azt. Egyrészt nem felejted el, másrészt nem kell gépelni újratelepítéskor.
Tessék nekilátni, próbáld a Fedora-t, Chakra-t, stb. Live alatt meg főleg lehet gyakorolni (telepíteni is), csak partíciót/adatot a HDD-ről ne törölj
Jah, és ahogy colomb2 mester írja: pl. asztali környezettől is függ, mit hol találsz grafikusan, hova kell kattintani, etc... terminálba kiadott parancs egyértelműbb.
-
ViZion
félisten
Jajj, de felpörögtetek!
Sub-Zero: azért is írtam, h változik a rendszer, mert ahogy Vladi is írta, ahogy beleásod magad, egyre több dolgot kezdesz majd hegeszteni, ezzel lesz pár összeomlás... Nekem a legdurvább az volt (szokásos ATI/AMD VGA driveres szívásokon túl), mikor a guest additions-t a virtualboxos rendszer helyett a rendes Fedorára telepítettem...Persze a history átnézése segített, leesett mi a baj.
Nem feladni, olvasni... ha angolul tudsz, az sokat segít, de látod van itt mindenhez logout cikk...
...amiket esetleg első hsz-be érdemes lenne berakatni, nem?
Ha így gondoljátok, akkor szedjük össze a cikkeket, röviden mellé, h miről szól, hátha segít az ide érkezőknek. -
ViZion
félisten
válasz
Sub-ZeRo #18880 üzenetére
Jah, kérlek én nem is tanultam iskolában linuxot
Sőt, olyan öreg vagyok, h még Basic és Turbo Pascal volt akkoriban... sokra megyek vele
De ha az a gond, h nem tudod mi micsoda: Sudo: "rendszergazda"-ként adsz ki utasítást. Grub a rendszerbetöltő progi neve, install azt jelenti, h telepíteni szeretnénk. --root -al megadjuk neki, h hol található a rendszer, amit majdan be kellene, h töltsön. a dev/sda pedig a helyet mutatja, hova, melyik eszközre települjön... Az update-grub azért kell utána Mint alól, hogy hozzáadja a windowst is, mert ugye azt a korábbi helyreállításnál nem tettük meg (komplikált lett volna). Írtam a Grub Customizer programot is, amivel grafikus felületen kattingatva lehet beállítani a rendszerbetöltő progit később (mit indítson alapértelmezetten, milyen betűméret, színek, stb...)
Ha mindentől óvakodnánk, amit nem tanítottak iskolában... belegondolni is szörnyű
(főleg, h nekünk még pl. ilyen sexuális felvilágosító órák sem voltak
...azért van két fiam szerencsére)
Annyi a lényeg, h a particionálásnál vigyázzz, mindig tudjad melyik partíciót NEM szabad piszkálni, nehogy adatvesztés legyen. Linux telepítés nem nagy kunszt. Logout oldalamon van Fedora 17 telepítős cikk is, azt olvas át, CPT. Pirk Chakrás cikke, de van HCL-től valami KDE-s disztró telepítős azthiszem, Vladinak is vannak fent, stb... Logouton olvasgass, menni fog, nem feladni
-
ViZion
félisten
válasz
Sub-ZeRo #18877 üzenetére
Esetleg próbálj másik disztrót: Peppermint Linux: Lubuntu alapon, kicsit áthegesztve. De Lubuntu, Xubuntu is jó lehet, vagy körülnézhetsz az Ubuntu-féléken kívül is: Fedora, Chakra, Mageia, Zorin...
Itt keresgélj: Distrowatch (angol), illetve logout cikk a kezdéshez, de logouton CPT.Pirknek van Chakratelepítős is, az frissebb.
A Live is jó, tudod pendrájvra a változásokat is menteni Ubuntuval, de lassúbb.
-
ViZion
félisten
válasz
Sub-ZeRo #18875 üzenetére
Valami a grubbal nem okés. Be sem jön a rendszerbetöltője? Fura.
Akkor kelleni fog a Mint live pendrájvon, arról indítva meg kellene nézni pl. GParted-ben, h melyik a / partíció. Ha jól gondolom, akkor az sda3 lesz. fájlkezelőben rákattintasz, h csatolja fel. Terminált nyitsz,
sudo grub-install --root-directory=/mnt/ /dev/sdaaz /mnt/ után azt írd amilyen néven oda csatolta, pl. Mint vagy ilyesmi. Ha utána csak linux van grubban, akkor elindítod és terminálban:
sudo update-grub
Vagy grub customizer-t telepíted, onnantól mindenhez van GUI.
Másik -fentebb linkelt megoldás- Supergrub disk, ezt indítod, megkeresi és elindítja a telepített linuxot, utána azon belül egyszerűbb újratelepíteni a Grubot. -
-
ViZion
félisten
válasz
#59070464 #18855 üzenetére
őőő úgy rakom egybe, h van Win partíció és linux partíció SSD-n, mindkettő csak a rendszer és a progik. Adatok külön HDD-n, amit mindkét OS lát. Hasonlóan, ahogy írtad. A Linuxnál van egybe minden, nem szoktam külön /boot /home /root meghajtókat csinálni.
Fog változni, mert nem tudsz nyugodni és széthegeszted
Nem baj, az első ~10 linuxig nem is vagy igazi felhasználó
Mint-ed van? Asztali környezettől is függ hol találod, ITT egy illusztrált verzió.
-
-
ViZion
félisten
válasz
McSzaby #18847 üzenetére
Remélem egy szép napon majd vidáman fogod mutogatni: Látod, ilyen marhaságokat írt APÁD.
Amíg nincs, addig nehéz elképzelni, de ehh, na, majd megtapasztalod gondolom.Gyereksarok nem tudom mi, majd rákeresek.
Sokaknak probléma a netes tartalomszűrés is, csak kb. a gyerek jobban ért a géphez, mint a szülők...
-
ViZion
félisten
válasz
#59070464 #18842 üzenetére
Nézd, eleinte amikor látja az ember, h mindent lehet hegeszteni linuxon... szal. változni fog úgyis a felállás, de ez teljesen jó így. Home és root helyett én mindent egybe szoktam rakni. Tehát van win rendszer, van linux rendszer és utána az adat, amit mindkettő elér. Szerintem ez a legpraktikusabb otthonra. Ha kell linux alól bármiért a win-t turkálni, akkor tudom hol van, de a fájlkezelőből elrejtettem.
Pár újratelepítés és belejössz!
-
ViZion
félisten
B.sszameg, megint véletlenül a windóz topikba jöttem
Kicsi pontosítás: mindenkinek igaza van!Értem mire gondol Fire/Soul/hosszúnév. Főleg, mikor még új dolog volt és nem rejtette alapból a W7 a legtöbbeknek késztetésük volt a piszkálásra (törlés, formázás, etc.), de ez ma már nem probléma, hacsak vki nem utólag akar tőle megszabadulni, mert akkor macera valóban.
-
-
ViZion
félisten
válasz
#59070464 #18789 üzenetére
HTPC-nek windows? Miért? Linuxra feldobod az XBMC-t és kb. készen is vagy. OK, pár dolgot be kell állítani, megadni a mappákat ahol a filmek vannak, etc... Vagy van vmi spéci cucc amit Win-en használsz?
Sub-ZeRo: a Calc kicsit lassúbb nagy excel tábláknál, makrókról nem tudok nyilatkozni, az függvények olyanok, azokkal nem lesz gond.
-
ViZion
félisten
válasz
Sub-ZeRo #18764 üzenetére
Most a windows működik? Az Ubuntu telepítve, csak az nem indul? Vagy mi most a helyzet?
Ha win műxik és Ubuntu telepítve, de nem piszkáltad, akkor lehet az újratelepítése a legegyszerűbb. Ha már volt ez-az, nem akarod újrarakni a linuxot, akkor letöltöd és kiírod ezt pendrájvra. Okos kis program, ha minden jól megy el tudod indítani vele a linuxodat. Ha elindította, akkor meg: sudo grub-install /dev/sdX X az a meghajtó, elvileg a tehát sda a vége. Utána ööm, bódottá. -
ViZion
félisten
válasz
Sub-ZeRo #18762 üzenetére
Igen, egy lehetséges felosztást írtam. Linux rendszernek adhatsz 10-15 GB-ot, az soha nem telik be. Adataidat oda rakd linux alól is, ahová Win-en. Ezt később csatolhatod linuxon pl. a dokumentumok mappádba, így minden elérhető winről is majd. A hiba ott lehetett, hogy a rendszerbetöltőt nem a 100 MB-os partícióra kell rakni, hanem csak SDA-ra, azaz a HDD MBR-be írja, innen tudod választani a windows betöltőjét majd.
Első lépésben a windowst állítsd helyre (linuxot ne töröld ha már fent van), a win DVD-vel elvileg automatikusan megoldja, ha nem, akkor CMD-ben a fixboot, fixmbr parancsok segítenek. Utána vagy supergrub diskről elindítod a telepített linuxot és grubot újratelepíted. Van lehetőség live disztróval is újratelepíteni, de az szvsz macerásabb.
-
ViZion
félisten
válasz
Sub-ZeRo #18759 üzenetére
Alegegyszerűbb verzió, ha előre elkészíted a partíciókat.
1. rendszernek fentartott, 2 Win7 (ezeket win megoldotta már), 3. Linux, 4. adatok (azért ajánlom így, hogy win és linux alól is meglegyenek a cuccok, a rendszer meghajtók megnyitása nélkül).1. 100 MB, 2. 40 GB, 3. 15 GB, 4. ami marad, NTFS-re formázva.
Ubuntu telepítésekor kiválasztod a valami más opciót (lehet más a neve, egyedi, vagy ilyesmi, az utolsó általában), ahol kézzel állítod be a partíciókat. 1 és 2 nem piszkál, 3. -nak formázás ext4 fájlrendszerre, csatolási pont / azaz minden ide kerül. Ha kellene swap is, akkor a 3. és 4. mellé kellene egy 5. is, ami a swap, ehhez viszont a windows utáni partíciókat logikaiként kellene létrehozni. Swap akkor kell csak, ha kevés a ram, vagy hibernálni szeretnél, amúgy jórészt már felesleges. A telepítőben a partíciók állítgatásánál alul pipa kell a grub telepítése opcióhoz, a rendszerbetöltő helye SDA (elvileg ez az első merevlemez) legyen, a partíció megjelölése nélkül. Ha van másik HDD a gépben (pl. adatokkal), akkor azt húzd le amíg telepítesz, kevesebb hibalehetőség, a partíciók birizgálása veszélyes üzem -
ViZion
félisten
válasz
PumpkinSeed #18749 üzenetére
ááááá... bakker. azt hittem frissítés után nem futott le az update grub vagy ilyesmi rendesen...
Ebben az esetben töltsd le újra, nézd meg a hash egyezik-e. Újra írj telepítőt és go. -
ViZion
félisten
válasz
PumpkinSeed #18743 üzenetére
hmmm... akkor az advanced features-nél kellene helyreállítási módban indítani, és nyomni egy update-grub-ot. Vagy Super grub diskről indítani, ha azzal sikerül és frissíteni.
vagy grub szerkesztéssel kiszedni az initram részt, akkor indulnia kellene, csak ilyenkor meg kell adni a kernel helyét:
linux /vmlinuz-3.3.7-1.fc17.x86_64 root=/dev/sda3 rootfstype=ext4 quiet libahci.ignore_sss=1 raid=noautodetect
# initrd /initramfs-3.3.7-1.fc17.x86_64.imgTehát grub-nál E-t nyomsz és szerkeszted (elég macera, lehet egyszerűbb live disztróval átírni a /boot -ban), be kell írni a kernel után a rootfstype=ext4 és a root=/dev/sdaX ahol X a partíció. Alatta az initramhoz # kell, akkor nem indul az a sor.
Konkrétan a hibára nem tudok mit mondani. -
ViZion
félisten
válasz
PumpkinSeed #18741 üzenetére
Jó esetben semmit. Utána elindul? Mert akkor rendben van. Az initramfs a ramba tölti az induláskor használt cuccokat, SSD-nél kikapcsolható, amúgy kicsit gyorsítja az indulást.
-
ViZion
félisten
válasz
pushalias #18642 üzenetére
Egy általános "eljárást" írtam le, nem is akartam mást. Annyiszor voltál negatív, hogy már tényleg kialakult Veled szemben egyfajta túlérzékenység...
Rendben, én kérek elnézést.
NewmanHD: logouton keress rá a linux szóra, sok cikket kidob. Mint-ről is van, de a többit is érdemes átfutni legalább, sok okosság van bennük.
-
-
ViZion
félisten
válasz
#59070464 #18631 üzenetére
Ahogy a kolléga is mondja: első legyen a disztród repója ahol megnézed. Ha ott nincs, akkor a letöltéseknél .deb -et keress. Ha az sincs, akkor a forrásból telepítés.
sudo apt-get synaptic :ezzel az egyik legjobb progit telepíted, ami megkönnyíti a telepítéseket, stb. Majd Ubuntusok beírják még milyen repókat kell esetleg engedélyezni. -
ViZion
félisten
gksu és beesu (Fedora), de a nano is működni szokott. Különösen
perverzlusta userek indíthatnak gksu nautilus-t, majd azzal nyitva a gedit is root. Még sokkal lustábbak a gedithez (azthiszem van leafpadhoz is) feldobhatnak plugint, amivel a nyitott fájlt rootként újranyitja. Mondjuk van fájl, amit userként nem enged olvasásra sem megnyitni. Az egyszerűekhez szvsz a sudo nano a leggyorsabb, ha keresgélős, akkor jobban szeretem a geditet, de kinek mi. -
ViZion
félisten
Nah, kiderül, h ilyen sokan dolgozunk Adobe SW-kkel?
Reader van, átlag usernek elég. PS CS6 meg win-en sem tudták normálisan összerakni, szal. linux verzióra "picit" várni kell -
ViZion
félisten
válasz
pushalias #18537 üzenetére
Uhh, durva, h már van több olyan hsz-ed, ami nem b.ssza ki a flame-o-meter-tEngem sem a linux %-os aránya izgat, inkább azért lenne jó a "terjedése", ha azok az emberek, aki csak netezik, fészbúkozik, szkájpol, ilyesmi... a crackelt, soha nem frissítet, lejárt NOD-os vírusmágnes win helyett használna egy friss, normális, legális OS-t. Sajnos ehhez az embereknek sokat kell változni még, legtöbben lesz@rják, sajnos. Minap beszélgettem valakivel, nagyon büszke volt, h semmilyen AV nincs a gépén, de nincs vírus, soha nem is volt
Aham.
-
ViZion
félisten
válasz
PumpkinSeed #18532 üzenetére
Többeknek telepítettem, aki régi XP-s gépet hoz annak felajánlom mindig. Ha rákeresel, itt a topikban is megosztottam pár sikert. Legnagyobb, h papírbolt erre váltott, mindent linuxról intéznek.
-
ViZion
félisten
válasz
PumpkinSeed #18518 üzenetére
CentOS-t raktam fel, azért első linuxnak nem raknám fel. Meglepődtem, h ntfs-t nem csatolta. OK, én tudom mit kell telepíteni hozzá. Amúgy stabil meg jó, bár most többnyire játszom, szal. nem csinálok hőstetteket rajta.
-
ViZion
félisten
válasz
elodman #18508 üzenetére
Szívesen. Pont windows alól írtam -STALKER mod hegesztés és játék miatt-
Most meg linux, adatmentés egy hmmm... fizikailag sérült HDD-ről. Win alól akartam menteni amit lehet (közben játszani is...), de a nem olvasható részeknél lefagyott, TC is, explorer is, szal nem tudtam megoldani. CentOS van fent, ez elkezdi és ha nem olvasható, akkor kérdezi, h mi legyen. Kihagyásra klikk, és halad továbbööm, bódottá!
-
ViZion
félisten
válasz
elodman #18493 üzenetére
Jajj. Ne akard Wine-al.
Peppermint indít, stick bedug. Kapcsolatoknál kell beállítani, ha nem dobta fel automatikusan. Kiválasztod a mobilnetet, a szolgáltatót. SEMMIT ne írj át, az adatok jók! Bejelölöd az automatikus csatlakozást, elérhető minden usernek, csak IPv4. A kapcsolat módszereknél az MSCHAP és MSCHAP v2 elől pipát vedd ki. Ha teheted, akkor PIN kérést kapcsold ki, asszem itt is lehet, vagy Win alól. -
ViZion
félisten
válasz
Buster17 #18483 üzenetére
tudom, h biztosan nézted már, de ha felgördítesz és lenyitod a topik összefoglalót, majd átolvasod, akkor sokkal tisztább lesz minden.
Első levke megvolt: a linux ingyenes. Vannak fizetős változatok, de -sztem az itt jelenlévők is egyetértenek velem- home user az ingyenesek között megtalálja a neki valót, persze ez esetleg több disztró kipróbálása után lesz csak
Logout oldalamon van Próbáljuk ki a linuxot cikk, illetve logouton linux-ra keresve sok cikket találhatsz, teljes telepítőseket, összefoglalókat, stb. Olvasgass, kérdezz, segítünk -
ViZion
félisten
EZT olvastátok?
Szerintem fake. (OK, az angol cikket még nem olvastam, szal. lehet ez bulvárosított hír is...)Eleve, ennyien nem lehetnek hmmm... birkák, h rendes jelszóra sem futja. Másrészt... ezt meg hogy?
szal. nekem gyanús. Nem kutattam utána, de pl. hogy fertőz a vírus? Csak kinőtt az OS-ből? Meg az időtartam... ugyan má'
nem vette észre senki?
-
ViZion
félisten
Első körben adódhatnak olyan dolgok, amit esetleg nem tudsz linuxal megoldani (spéci programok, régi nyomtató, scanner). Ezért inkább win mellé telepítsd. Kicsit több idő, mert át kell alakítani a partíciók méretét, de biztosabb így.
-
ViZion
félisten
válasz
HERR Z #18344 üzenetére
Vannak gyárilag SUSE linuxal, vagy Ubuntuval telepített laptopok (Dell-ek), ott a legbiztosabb a sikerélmény. Vagy csinálj egy LiveUSB-t és próbáld ki bemutató gépen, talán ez a legbiztosabb.
Próbálj felrakni egy Ubuntut, vagy Scientifics Linuxot ahogy rákerestem azokon is futnia kellene.
-
ViZion
félisten
válasz
elodman #18334 üzenetére
Mert MS Office zárt, annyira tud kompatibilis lenni más, amennyire MS engedi.
Játék azért van kevés, mert DirectX szintén MS, ráadásul a játékgyártókat pénzelni a linux közösség nem tudja (Kickstarter új)
Driverek meg két dologtól függnek: az adott HW gyártó mennyit áldoz a linux driverekre, illetve a közösségben mennyire elterjed az a HW, mert nagyobb az esély, h valaki hegeszt hozzá, ha sokan használják. Sajnos a dedikált hangkártya pont rétegtermék lett, amióta az integráltak elfogadható minőséget produkálnak.Szerencsére nem kötelező linuxot használni. Amúgy az Androiddal, Steam-el most nagyot fejlődik a linux, pár év alatt mennyire átrendeződött így is pl. okosteló piac... Símán lehet home PC-nél is áttörés, akár Chrome OS-el, talán ez van legközelebb hozzá.
Az az igazság...
, h Pushalias felhasználó küldetésének érzi linux topikban a flame generálást, ne ugorj be neki. Ha akarom windowsban is találok hibát dögivel, de kérésre bármelyik OS-t tönkreteszem 10 perc alatt és sz@rrá fikázom. Mert tökéletes nincs, sőt, gyanús, h sokáig nem is lesz.
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
elodman #18313 üzenetére
Jah, FF is megy rendesen. Nyelvel a "szokásos" ubuntus szívás-mókolás van: belépsz, kiírja, h nincs rendesen telepítve és felrakja. Magyart fentre telepíted ha nem tette meg, angol alatta maradjon, alkalmazás rendszerszinten, kész. Minden magyarul lesz. Chrome stable az 99%-ban ua. mint a windows verzió, bár a store-ból játékok egy része meg ilyesmik nem működnek, de gondolom ez nem szempont.
-
ViZion
félisten
válasz
elodman #18311 üzenetére
Libre Office-re nincs sok panasz MÁR. 4.x sokkal gyorsabb lett, cégnél is ez van, sztem vállalható. Persze nincsenek brutál makrók és excel táblák, így azt nem tudom mennyit javult -régen ez megfektette.
Esetleg még Koffice vagy mi lett a KDE-s irodai csomag neve, de azt csak meglestem, sok tapasztalatom nincs vele. Peppermintnél a Chromiumot ajánlott Chrome stable-ra cserélni, épp ma voltam egy helyen ahol ez van, a Chromium + adblock kombó fagyott gmail-nél (mondjuk millió levele volt, sok mappa meg minden, nem tudom ez számít-e). Chrome stable szépen megy, okosan annak is négyzetes az ikonja, szép -
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #18300 üzenetére
Ó!
Nem tudta asszimilálni a csinos szervezete? -
ViZion
félisten
Lehet csak én vagyok ilyen, de venni egy ~2000Ft-os hálókártyát nem egyszerűbb?
Ha feltétlenül ez a rendszer kell, meg net minél gyorsabban, akkor uzsgyi le a boltba, kész. -
ViZion
félisten
Az Elementary-nál főleg a fájlkezelő ami érdekes lehet majd. Igazán kirakhatnák Gnome-ból a Nautilus-t és helyette Dolphin-t vagy valami normálisabb filekezelőt kellene keresni
(nehogy vki idedobja, h telepítsem a dolphint, mert az magával húzza a KDE 2/3-át, és onnantól nekem már átkozott az egész)
-
ViZion
félisten
Írd ki DVD-re és tedd rá...
ex-kollégáknál volt OS X, meg is vádoltam, h akkora az arc, h má' windóz nem is elég... erre mondta, h az drága, ez ócóbb és jobb. Naná, h nem hittem neki, mire mutogatták az árakat... hááát, pirultam rendesen. Tényleg olcsóbb, sok cuccot adnak hozzá, bolondbiztos, gyk. nincs vírus, etc...
AMD-re is rá lehet hegeszteni úgy tudom, de a részletek sosem érdekeltek igazán, nekem az OS X túl mainstream... -
ViZion
félisten
válasz
McSzaby #18199 üzenetére
Yepp!
Francia cucc, jóféle. Előnye egyben a hátránya is számomra: egyedi gnome shell.
Nagyon jól áthegesztették a GS-t, kicsit szokni kell, OS X fílingre gyúrtak. Sajnos a gyári extensionok nem futnak, nem települnek rá. Nagyon nem mélyedtem el benne, gondolom meg van a módja a hegesztésének itt is. Amúgy nálam gyors volt, sok gondom nem volt vele a próba alatt (nem hegesztettem, pár dolog telepítés, stb. kb. 2 hétig használtam alkalom szerűen). -
ViZion
félisten
Menj be a nyelvi beállításokba, kiírja, h hiányosan telepített, kéred a frissítést? Aham, hogyne csinádmá'-ra kattintva letölt mindent ami kell. Magyart felülre húzod, angol alatta (ne töröld az angolt!) klikk az alkalmazás rendszerszinten, de iziben gombra és elvileg minTen szép és jó. Legalábbis buguntu-féléken így megy ez, Mint lehet kicsit más. Amúgy meg synaptic-al is megtalálod: libreoffice base hu vagy ilyesmi.
Ahogy már Vladi is mondta korábban: ez nem windóz, nem letöltögetni kell, hanem keresni a csomagkezelőben, mert egyrészt kevesebb szívás, másrészt nagyobb az esély a sikerélményre. -
ViZion
félisten
válasz
-PLevi- #18163 üzenetére
Bizony, gyanús, h a gép nem bootol vele. Akkor kiírva CD-re is kipróbálhatod, viszont minden restart-al elvesznek a módosításaid. Ismerkedésre ez is megteszi. A cikkben van virtuálgépes verzió is, régi vason az sem az igazi, de kezdésnek, tanulásra elég és ezzel sem gyilkolod le a HDD tartalmát.
-
ViZion
félisten
válasz
-PLevi- #18144 üzenetére
Ha közös a gép, akkor ne módosíts _semmit_. Erre is van mód. Kellene egy 4+ GB-os, gyors pendrive.
Itt a leírás, hogyan rakj fel rá linuxot. Lubuntut vagy Peppermint OS-t ajánlom, mindkettőnél lehet persistence-t adni a telepítéskor, amibe menti a változásokat. Nem kell particionálni, nem változik a HDD tartalma, windos alól lehet a pendrive-ra rakni. Két buktató van, egyik, hogy a gép tud-e bootolni pendrájvról, a másik, hogy azért ez jóval lassúbb működésben a HDD-re telepítettnél. -
ViZion
félisten
válasz
#25954560 #18136 üzenetére
Na ez az, h nem szeretne senki hívogatni naponta, szal. az Ubuntus SW center kell. Mivel Ubuntut használtam sokáig, így ha valami gond van, akkor a helyszínen nagyobb eséllyel kihegesztem, mint Slitaz, Slax vagy ilyesmi disztrót. Teszt szinten még az EeePC 2G Surf-re raktam fel ilyen-olyan kis disztrókat, de eléggé fájdalmasan bugyuták voltak... Az EeePC remix megváltás volt
-
ViZion
félisten
válasz
McSzaby #18134 üzenetére
Ha valakinek gyenge gépre kell linux, akkor ált. Xubuntut rakok, vagy Peppermint OS-t, ami szintén Lubuntu, csak kicsit kihegesztve. Érdekes, hogy amikor az én gépemre raktam, akkor a frissítéseknél egy halom tárolót nem talált, másnál meg minden rendben volt
-
ViZion
félisten
válasz
TomeeSan #18122 üzenetére
A külső hdd első partíciót kiürítettem, a hátsón van sok backup, nincs OS.
A feladat: első partícióra rárakni live USB-s módszerrel ( Universal USB Installer) a Clonezillát, amivel a 2. partícióra csinálok rendszermentést időnként. Viszont a jelenlegi mentéseket nem szeretném még átmenetileg sem törölni. Extra: a második partíciót raw-nak látja, mert truecrypt-el telibe titkosított (céges gép mentése is ide kerül). Kérdés az, hogy a truecrypt partíció marad-e, ha MBR-t felülírja a telepítő.
Azért vagyok bizonytalan, mert ez más, mint a disztró saját telepítője és fogalmam sincs, h ez is vigyáz-e a többi cuccra, mint a "mezei" linux telepítők. -
ViZion
félisten
Sziasztok!
Live linuxot raknék külső vinyóra. 2 partíció van, az elsőre menne (ez üres). MBR felülírás után a második partíciónak mi lesz a sorsa? Fogom tudni használni, vagy ez törli azt is? -
ViZion
félisten
Tudom én, hogy akkor ez most mi? Na de ha ez van...
-
ViZion
félisten
válasz
pushalias #18083 üzenetére
Így is van... csak nem megyek hinteni az igét a win topikokba. Akinek az a jó, használja. Nálam játék+munkára win kell, de amúgy köszönöm...
Sztem láthatnád visszaolvasva (a topik címét is beleértve), hogy itt oblektíven megy a segítés, persze mindent ki lehet forgatni a kedved szerint. Nem flamelésre van a topik, ha nem tetszik ami itt megy, akkor inkább zárd be kérlek. Ennyi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Lenovo ThinkPad T14 3 Gen 16/256GB SSD, Újszerű, 1 Év Garanciával
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest