Hirdetés

Aktív témák

• Den

veterán

válasz petyaman #81 üzenetére

Ettől féltem, hogy valaki előjön a bontsunk vizet az autóban aztán a hidrogénnel hajtsuk meg... ötlettel.

A fizikának van egy energia megmaradás törvénye. 1 liter víz felbontásához (ideális esetben, a veszteségekkel nem számolva), pont annyi energiára van szükség, mint amennyi a folyamat során keletkezett hidrogén elégetésekor felszabadul.

Más kérdés ha a vizet nem az autóban bontjuk, és az autóba a keletkezett hidrogént tankoljuk, azt pedig elégetjük egy motorban, vagy (én ennek a híve vagyok, szerintem ez a jövő) tüzelőanyag cellában közvetlenül elektromos áramot álítunk elő belőle, a keletkezett égéstermék pedig vízgőz. Ez utóbbi nagyon jó megoldás mert akár 90%-os hatásfokkal is működhet, és az elektromos hajtás miatt az energiafelhasználás számítógéppel nagyon gazdaságos lehet, pl. fékezéskor a mozgási energia egy része vissza nyerhető.

ilyen autók valóbban vannak több gyárnak is van ilyen projektje, pl, a mazdának, a toyotának, fordnak, mercedesznek. Ezek közül a mercedesz a necar 4 nevű tanulmányautóján olyan szinten kicsinyítette az eszközöket hogy egy A mercibe be lehetett építeni úgy hogy az utastér és a csomagtér is megmaradt.

De ez hidrogénhajtású autó, nem vízhajtású. És bár a város környezetszennyezését megoldja, de a fő probléma megmarad: a hidrogén nem fordul elő szabadon a természetben, elő kell álítani. Egyik módja, pl kőolajból, methanolból, vagy más szénhidrogénből vegyi úton, vagy vízbontással elektromos energiával, viszont az elektromos energiát valamivel elő kell álítani.

Aktív témák