- Milyen processzort vegyek?
- Mini-ITX
- Az új Radeonok is a hagyományos tápcsatlakozóra szavaznak
- Szó szerint táptitán az FSP legfrissebb üdvöskéje
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen széket vegyek?
- 4K-s okosmonitort dobott piacra az ASUS
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
batagy
őstag
válasz rabbit87 #2872 üzenetére
Optikai eszközök USB-n való működéséhez az kell, hogy a rack speciálisan támogassa az optikai eszközöket is. Mert azok más parancskészletet használnak. A sima rackek csak a háttértárat kezelik. Ha a rack speckója nem írja, hogy ODD támogatás van, akkor valszeg nincs. Amúgy csak 5.25" rackekben szokott ODD támogatás lenni.
[ Szerkesztve ]
-
batagy
őstag
válasz rabbit87 #1644 üzenetére
Durva.
Wifi 2.4 GHz és USB3 zavarásról tudunk, hogy létezik, de a telefon a 900 MHz vagy 1800 MHz-en kommunikál, hogy az is zavarná az USB-t, az elég meglepő.
Viszont én meg olyat tapasztaltam többször is, hogy a telóm ugyanígy SMS kapásakor, a notebook Displayportot zavarja meg! Olyankor a monitoron elkezd villódzni a kép. Van itt EMC kérem szépen.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz rabbit87 #1640 üzenetére
Örülök, hogy sikerült.
Ezidáig én sem foglalkoztam ezekkel, mert a fentebb is említett HDS féle megoldás tökéletesen működött minden külső merevlemezemnél (esetleg topikjában a fejlesztővel konzultálhatsz, riport küldés, hátha mond rá megoldást, nálad mért nem müxik) . Jó kis programok ezek is, free, portable, bepipálod, akkor indul az oprendszerrel.
Neked amúgy miket írt a lemezre, mert a NoSleepHD egy kis txt fájlt rakott rá nálam, de a másik, v ez, már nem tudom mappákat is létrehozott rajta? -
King Unique
titán
válasz rabbit87 #1638 üzenetére
Jó, végülis már annyira nem is fontos, én se állok most neki, ezen Seagate energiatakarékos megoldásait, módját elemezgetni...
Amik a fenti hsz-ben vannak, azokat próbáld ki, a 2 progit néztem tegnap, nálam működött az alvó mód tiltása velük. Na meg ott, a többi lehetőség is. -
King Unique
titán
válasz rabbit87 #1634 üzenetére
Azért azt írhattad volna, h milyen Seagate, mert nem mindegy? Pl. WD Scorpio Blue-nál se mindegyik állítgatja le a motort, az új X-es végződésűeknél gyakoribb.
Egyik kollega OS X alatt a Keep Drive Spinning nevő programmal tiltotta alvó módot, ami aszem 30 másodpercenként ír a lemezre egy kis fájlt. Ennek Windowsra van 2 alternatívája (köszönet érte a másik topikban a kollégáknak!), az első a NoSleepHD, amely natívan csak Win7-re telepíthető, 8.1-nél már csak kompatibilitási módban fut. Illetve az újabb és Win8-cal is kompatibilis No Disk Sleep még, ami alkalmas a feladatra.A Windows energiagazdálkodásának babrálása láthatóan nem hozott eredményt, inkább a külső rack adott VID-PID azonosítója alapján, egy registry, vagy PowerShell megoldást érdemes még kipróbálni [link].
Ennyit tudtam segíteni a témában, ha ezekkel se működik az alvó mód tiltása, akkor passzolom...
[ Szerkesztve ]
-
batagy
őstag
válasz rabbit87 #1632 üzenetére
Ok, tehát OS szemszögből minden kipipálva, energiagazdálkodás megoldva.
Ezenkívül akkor kijelenthetjük, hogy nem a firmware rack hekkelés okozta a lassulást!
A rack szintén nem okozza a leállást, mivel ezt kijelzi az MPtool.Így csakis a HDD marad, az maga is lehet olyan típus, ami magától leáll, racktől függetlenül. Nem WD Blue?
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz rabbit87 #1632 üzenetére
Amit írtál nemrég, h mindig aktív olvasás/ írás van a lemezen, az valóban egy jó részmegoldás, mert ugye alvás, csak inaktív állapotban van.
A korábban említett HDS módszer [link] nálad abszolút nem is működik?? Pedig ez eddig nálam minden külső merevlemeznél bevált, ha épp leállást és/ vagy fejparkolást akartam tiltani. -
batagy
őstag
válasz rabbit87 #1610 üzenetére
Na a folyamatos letöltés egy brute-force módszer.
"Ugye a fw hack nem segített"
De a Windows energiagazdálkodási beállítása, amit írtunk, az sem segített? Írtad hogy mindig felülíródik. Arra gyanakszok, hogy a flashelés után már nem a rack állítja le magát, hanem az OS.A sebesség-csökkenés megoldódott?
-
King Unique
titán
válasz rabbit87 #1583 üzenetére
Nem tudom, a mostanival sincs nagy gond, azt leszámítva, h hiába ment sikeresen a frissítés és lett beállítva, h ne kapcsoljon ki, mégis leáll üresjáratban és "működik" az Idle Timer. Talán More Configban bekapcsolt állapot és külön Never, v több órára állítás...?
Sebességértékek szerintem jónak mondhatóak, bár külső vinyóra írás kicsit lassult a korábbiakhoz képest, mert elvileg 100+ MB/s értéket visszafelé is tudnia kéne. De több dolog is befolyásolhatja. -
King Unique
titán
válasz rabbit87 #1579 üzenetére
Egyébként a Crystal se ad mindig jó értékeket. Nálam volt olyan, h Crystal, Atto alatt gyenge eredmények jöttek ki, HD Tune alatt meg sokkal jobbak, v épp egy fájlkezelős másolásnál. Utóbbit meg nagymértékben befolyásolja a másik HDD teljesítménye is. Ha az lassú, töredezett, fogja AV a fájlműveleteket, az is negatívan hat az átviteli sebességre.
(#1580) batagy: leginkább a rack firmware, ami meghatározza szerintem, mert nálam a kétfajta energiagazdálkodási beállítás semmit sem ért külső USB-s vinyónál. Belső rendszervinyónál még jó, hogy működik.
Samsung Spinpoint M8 széria lehet keveset parkol, de azért parkol az is, a 225-ös attribútumban látszik, h annál is emelkedik a számláló, legalábbis külsőként használva.[ Szerkesztve ]
-
batagy
őstag
válasz rabbit87 #1579 üzenetére
"Az miért van, hogy az energiabeállításoknál megadott értékeim, beállításaim időnként megváltoznak"
Nem esetleg céges gép és domain-es belépés van? Ott előfordulhat olyan hogy a céges domain policy mindig felülírja a saját beállítást.
"Nagy fájl másolása: 60 Mb-ról indulva a másolás végére leesett 13 Mb-ig"
Inkább valami kapcsolódási hibára tippelnék. Másik USB3 kábellel is érdemes lenne megnézni. Illetve ha asztali gép, akkor első port helyett hátsó portban.(#1578) King Unique
"merevlemez / merevlemez kikapcsolása: alapból soha értéken volt, telepnél átírtam azt is arra, de ugyanúgy 10 perc után lekapcsolt a külső vinyó.."
Van mikor az OS, van hogy a rack firmware, és van hogy a HDD kapcsolja le magát.Nekem az asztali gépben Seagate ST500LM012 (500 GB) van fixen beépítve, nyár körül installáltam. (Ez a HDD arról ismert hogy nem parkolja a fejet, ezért szeretem.) Nemrégen elcsodálkoztam a HDD Sentinelben hogy alig pár hónap alatt az összes indulás/leállás száma 500 körülinél tartott, nem értettem hogy mitől indul annyiszor. Utána vettem észre a fentebb említett Win8.1 energiagazdálkodási beállítást, 20 percre volt állítva, ezért indult annyiszor a vinyóm. (Megjegyzem a hangját nem hallom mert Scythe Quiet Driveban van.) Mióta letiltottam a leállást az OS-ben, nem indul annyiszor, szóval ez esetben hat a beállítás, ez viszont fix SATA vinyó és nem akksis gép.
Lehet hogy USB rack esetén nem hat, de nem tudom.
Mikor a HDD maga kapcsol le, arra példa a WD Blue 500 GB WD5000LPVX, annál sehogyan sem voltam képes lekapcsolni a leállást. Vissza is vittem a vinyót.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz rabbit87 #1577 üzenetére
Apropó Windows energiagazdálkodás...korábban, de most is kipróbáltam több 2,5" külső vinyóval
|•| merevlemez / merevlemez kikapcsolása: alapból soha értéken volt, telepnél átírtam azt is arra, de ugyanúgy 10 perc után lekapcsolt a külső vinyó...
|•| USB beállításai/ USB szelektív felfüggesztés beállítás: alapból engedélyezve van, de hiába állítom "Letiltva" állapotra, ugyanúgy leáll a külső vinyó 10 perc után...Nálam csak a HDS fentebb linkelt, Lemezek leállásának akadályozása jelentett megoldást. Abban az a jó, h nem mókolok bele minden HDD, v USB-port működésebe, csak a kívánt külső vinyón tiltom a leállást, megadom 1, v 2-es sorszámot, aztán kész. Csodálkoztam is, h nálad nem működik..?
Azon a sebességteszten látszik, h mind2 esetben kb. ugyanannyira telített a HDD, oprendszer, USB-aljzat is ugyanaz gondolom, tehát kérdéses a frissítés hatása?. De Crystal mellett meg kéne nézni pl. egy HD Tune Read tesztet, ami jobban mutatja a nyers szekvenciális értéket + egy nagy fájl másolását, mert azért az ST1000LM024-nek többet kéne tudnia.
Esetleg eltávolítani rendszerből az illesztőprogramot és újra felismertetni a Windows-al, esetleg végső esetleg a HDD újraformázása.[ Szerkesztve ]
-
batagy
őstag
válasz rabbit87 #1575 üzenetére
Szia!
A natív valóság az, hogy az eredetit nem tudod visszahackelni. Hacsaknem megtalálod pont ugyanazt a verziót valahol, ami letölthető. De szerintem amit rátöltöttünk, az majdnem ugyanaz volt így is.
"Ugyanúgy lekapcsol a HDD, hiába írja az MPtool, hogy nincs engedélyezve a standby"
Akkor ezt viszont már az OS okozza szerintem. Windowsban az Energiagazdálkodásban le van tiltva a lekapcsolás? Én azzal megszívtam, mert nálam is engedve volt és csak hónapok után vettem észre. Win 8.1-ben itt van :
Vezérlőpult -> Energiagazdálkodási lehetőségek -> Séma beállításainak módosítása -> Speciális energiaellátási beállítások módosítása -> Merevlemez -> Merevlemez kikapcsolása -> Beállítás: Soha legyen."mert a sebesség is rosszabb így"
Ha engem kérdezel, szinte kizártnak tartom hogy a firmware okozná a lassulást. Mondjuk hogy 95% esélye hogy nem az. A helyedben egy másik vinyóval is próbálnám. A tieden 73% a foglalt terület, esetleg töredezett. Próbáld meg töredezettségmentesíteni először!Persze semmi nem zárható ki, lehet hogy tényleg a firmware okozza. De előtt érdemes lenne kizárni, hogy nem a vinyó miatt lassul be. Pl. víruskereső vagy ilyesmi is esetleg lassíthatja. Másik ötletem még, A Wifi jel is zavarhatja az USB3-at, szóval gondold át hogy van-e Wifi bekapcsolva a port közelében, ami esetleg a korábbi tesztnál nem volt. A teszt idejére kapcsold le a Wifit.
-
King Unique
titán
válasz rabbit87 #1571 üzenetére
Érdekes....lehet ennek a firmware mókolásnak, van teljesítményre egy kis negatív hatása, illetve az új firmware-nek?
Más programban mérve is ennyit dob szintetikus értékekre, illetve egy gyakorlati másolásnál (TC/ fájlkezelő), nagy fájl esetén sem megy feljebb
Egy újraformázás is van, hogy megoldja, persze csak, ha nincs rajta semmi fontos.(#1570) bul07: ebből az látszik, h 5136 a PID azonosítója, tehát ennél vsz az nem működik, ami fentebb a kollegánál 55AA esetében.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz rabbit87 #1567 üzenetére
Érdekes, h így meg leáll...
De összejött, most nincs alvó mód, az a lényeg és gondolom visszafelé is működne a dolog.
Mi köszönjük a szemléltetést és korábbi tévhit megdöntését, h 1053-nál sehogyan sem lehet firmware-t frissíteni!(#1568) batagy: "Lemez adatsűrűség: 394 Gb/inch^2 (250 GB/ adattányér)" - ezért lassú.
A mai 2,5" vinyók már adatsűrűsége (gigabit/ négyzethüvelyk) már 744 Gb/inch^2 (500 GB/ adattányér), ezért tudnak 100 MB/s felett.
Érdekes a vezérlőchip dolog is, mert Chieftec gyártói oldalon odaírja, h a rack SATA-I/II/III HDD-ket kezel, ami ok is, mert a SATA szabványok kompatibilisek egymással, de a JM566 chip csak SATA-II.
Persze egy normál winchesterhez elég ez a sebesség is, de ha vki épp SSD-t tenne bele és szeretné annak sebességét kihasználni, oda már gyorsabb vezérlő kell. Nem értem mért nem JMS539/ JMS567 került bele, azok már SATA-III szabványra épülnek...?? Sőt még a 3,5" CEB-7035S változatába is a lassabb vezérlő került, pedig elég új modell mind a kettő.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz rabbit87 #1559 üzenetére
Márpedig ez egy működő beállítás, több külső vinyónál is ok volt, ahol nem lehetett Idle Timert állítani.
Persze legjobb, ha a gyártó mellékel ehhez külön programot (kompaktoknál WD, Samsung), v firmware szinten állítható.Hoppá, látom összejött a dolog, regi firmware-t frissítetted a fentebb említettel.
Ezek szerint ASM1053 chipek esetében, ha a PID 55AA és van hozzá olyan firmware, aminek az a bizonyos 2 számjegyes azonosítója egyezik (nálad 91), akkor működhet a dolog. Nálad most akkor teljesen ok, nem állítja le? Bár így gondolom, ha tálcán biztonságosan leválasztod, akkor viszont a HDD-t se fogja, v igen?(#1557) bul07: jó ez a teszt is, pendrive topikban is ilyeneket szoktatok csinálni.
Viszont a külső vinyósakban pár + infó azért jól jön, mint pl. HDS screenshotokot, + sebességtesztek stb., mint a pont előtted lévő mintában is volt [link]. Na persze nem kötelező úgy csinálni, de az mindenképpen egy nagyon szépen felépített, átfogó képet nyújtó értékelés.[ Szerkesztve ]
-
batagy
őstag
válasz rabbit87 #1562 üzenetére
Na igen, a "HS" azaz HDD Standby nálad be van kapcsolva, az okozza a leállást!
A firmware verziód 130107910000, azaz 91-es alverziós, 2013.01.07 dátummal.
A helyedben én ezt a verziót próbálnám meg, első körben: 130107_91_7D_00.rar
Az "SE" Slow Enumeration is be van kapcsolva, így talán azt az egyet úgyhagynám. A More Configban az az egy legyen bekapcsolva.
Próbáld ki. Baja nem lesz, mert ha nem stimmel a firmware, úgysem engedi belerakni!
[ Szerkesztve ]
-
batagy
őstag
válasz rabbit87 #1559 üzenetére
1. Töltsd le az MPTool 2.0.4-est innen: 105MPTools_v2.0.4.rar
2. Csekkold hogy mi van jelenleg beállítva a rackben.
MP Tool -> Check Config -> Device Info
Az X a kikapcsolt állapotot jelenti, az O a bekapcsolt állapotot.
Az Idle Timer értelemszerűen.A rövidítések:
CS = Customized String
EE = Eup Enabled
TL = Two LEDs
HS = HDD Standby
U1U2 = nem tudom
LP = Low Power Mode
2TB = 2TB
SE = Slow EnumerationJó lenne ha egy screenshotot is készítenél erről és ezt megosztanád.
3. Írd föl a jelenlegi firmware verziót is. Ezt az MPTool az alsó listában írja ki a "FW Version" oszlopban. Az első 6 digit a dátum, a 7-8. digit az alverzió. Az alverziónak elvileg stimmelnie kellene, de ez sem mindig feltétlen szükséges, nálam pl. eltérőt is bele tudtam flashelni.
Le kellene tölteni egy megfelelő firmware-t. Első körben próbálkozz ezzel, be szokott válni:
130220.81.F6.02
Ezt a fájlt ugyaninnen: 130220_81_F6_02_ST333U-Plugable.rar
A BIN fájlt csomagold ki.4. MPTool-ban Unlock. Kulcs gombra kattintás. Jelszó : asmedia
5. 1053 chip esetén a Product Stringet "ASMT1051" -ről írd át "ASMT1053"-ra.
6. Az "FW Browser"-ben keresd ki az előbbi BIN fájlt.
7. A More Config-ban, valamint az Idle Timert állítsd be a kívánt értékekre. Esetben az Idle Timer Never legyen, és a More Configben az Eup Enabled, és a HDD Standby legyen kikapcsolva. Valószínűleg a "HDD Power Control" sem kell.
8. Legalul a nagy Start gombbal indítod a flash folyamatos. Kb 1 másodperc. Reménykedj.
Utána a rack kihúz-bedug.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz rabbit87 #1554 üzenetére
Nemrég ment az elmélkedés a 1053 chip frissíthetőségéről, de fentebb kollegának is beletört a bicskája... amit szaki írt, 55AA PID azonosítója van, akkor van némi remény.
Lekapcsolás (alvó mód) egyébként normális jelenség és csak üresjáratban csinálja, kinyírni azért nem fogja a vinyót, max talán hosszú távon élettartamára negatívan hathat.
De HDS-ben könnyen tudod korlátozni: fizetős | ingyenes verzió. A második is bőven jó, nem engedi leállni és parkolni se annyira.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik 2,5"-os és részben M.2 méretformátumú, valamint USB, Thunderbolt stb. csatolófelületű külső házakkal foglalkozik és ad információkat, tanácsokat a vásárlók számára. A 3,5"-os külső házak, dokkolók és gyárilag készre szerelt külső merevlemezek az alább felsorolt társtopikok témájába tartoznak, az ügyben értelemszerűen ott tessék érdeklődni
Kérünk mindenkit, hogy mielőtt a kérdését feltenné, a téma összefoglalót olvassa el, mert a legtöbb kérdésre a válasz ott megtalálható!
Társtopikok:
• Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
• Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
• Milyen belső merevlemezt vegyek?
• HDD probléma (nem adatmentés)
• Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez
• GPT, MBR
- BESZÁMÍTÁS! 3TB Western Digital RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Bontatlan - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Samsung 980 PRO NVMe 2TB M.2 PCIe SSD
- 512GB Gen4 x4 WD SN5000S/ új/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox/posta
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest