Hirdetés
-
Érkezőben a Poco M6 4G
ma 5G-s és 4G-s Pro modell már van, hamarosan lesz Poco M6 4G-s alapváltozat is.
-
Igencsak szerény méretekkel rendelkezik az Aetina Xe HPG architektúrás VGA-ja
ph Az 50 wattos modellt beágyazott rendszerekbe, MI-vel kapcsolatos munkafolyamatokhoz és edge applikációkhoz szánták.
-
Rossz üzlet az EV-kölcsönzés
it Küszködik az EV-kölcsönzés miatt a Hertz Global, még több EV-t adnak el.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
icm
tag
válasz PeterAgos #115550 üzenetére
Azért ez nem eloxálás - mielőtt valaki így szeretne eloxálgatni
Az aluminium esetén az oxidréteg vastagság növelése, amitől keményebb lesz a felület és korróziós szempontok alapján (mivel az oxidréteget növeltük) ellenállóbb. Az esztétikum pedig másodlagos, de ahogy lenni szokott ez fontosabb szempont"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Melorin
addikt
Valaki tudna segíteni, hogy 1Z J-Maxon milyen őrlési finomsággal kezdjek neki a GC etetésének a gyári kosárral? A kávé AVX Bronze blend.
Minél kevesebb kávét szeretnék elpocsékolni[ Szerkesztve ]
-
lszlfrng
csendes tag
Tanítást kérek!
Előrebocsátom, hogy az alap-tuningolt GC (rézcső, pid, szűkítő) elkötelezett híve vagyok és zseniálisnak tartom, hogy a fűtőmodul (fűtőszál) a bojler és rézcső tekercs között van. A segítség kérés inkább a kávéfőzésre vonatkozik és a tapasztalatotokra.
Megmértem a kilépő hőmérsékletet (kar nélkül, műanyag pohár) és 90°C pidnél, 78°C, 98°C pidnél 85°C volt. Kb 12-13°C a különbség a kazán és pohárban levő víz között..
Ha az eszpresszó elkészítése 88 ± 2 °C ajánlott akkor nekem a pid-et 101 ± 2 °C kell állítsam? Egy GC-nél ez nem veszélyes, akkor már forrhat a víz? Nálatok mennyi a kilépő hőmérséklet?
Minden választ, tanítást előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
válasz Melorin #115555 üzenetére
Most váltottam kávét egy "közepesen-
szenessötét" pörkölés után egy "espresso" pörkölés. Nagy mazzeren egy ricnivel finomabbra állítottam. A két kávé között egy hét van pörkölési időpontban.
A "ks" nem annyira könnyen adta magát, blooming szerűség nélkül nem akart átfolyni. Az espresso pöri pedig átzuhant.
Lange Rede kurzer Sinn: Az 1zpresso j-max könyvében lévő ajánlott tartomány közepén indulnék el, aztán a bronz leírását követve próbáld meg belőni a mennyiséget, időt. Ha n megy, akkor telefonon kérdezz rá, lehet, hogy ott van a tuti infó, amit nem mernek leírni. (mint a pro-x kosár esetén, hogy nem ajánlott nyitott karba rakni, vagy mi, bár attól még ugyanúgy csatornásodik, csak nem látni. De ha nem tudom nem fáj... Ahogy a nyálsláger is szólt )
A bronz amúgy is eléggé pazarlós, ha az ajánlott 1:1,5-ös arányt tartod.@lszlfrng
Ha a pohárban méred a hőmérsékletet, akkor az hiba.[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz sz.zs. #115534 üzenetére
Tökéletesen igazad van és bocs @Melorin.
Mostanság a fogalmazás nem erősségem még jó, hogy észreveszitek
Nyilván gondolatban még\már a tamperkérdésnél jártam ami meg 85,5-6mm a 85-ös kosárhoz, legalább is az egyenes falúakhoz (pl VST), de az IMS-be is passzol rendes őrlemény mennyiség esetén.@11555
Nekem a gyári diagram szerint 1,4-1,5 körül van a presszó (jx pro), ehhez képest valójában 1,85-1,9 a dupla vst. Szimpla 1,95-2,0. A gyári értékkel úgy befullad, hogy konkrétan meg se nyikkan. Először persze kalibrálni kell gondosan.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
WarLock07222
tag
válasz JózsefK #115553 üzenetére
Mihez szólok hozzá?
Az őrlemény mennyiséghez szerintem annyi, hogy a névleges értek körül jó vagy, főleg ha veszel egy vízterítő vackot a pogácsa tetejére. Nézz ki egy mennyiséget és maradj annál, minden más egyebet varialj. Ízlés szerint: minél kevesebb annál tisztább, minél több annál tompább. A kevesebb néha több.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz adriankoooo #115558 üzenetére
Olaszpresszó Károllyal? 2018-as az utolsó cikke, de 21-ben válaszolt hozzászólásra. Kár volna, ha teljesen abbahagyná. Minden írását élvezettel olvastam, a fotói is mívesek. Többet nem tudok róla.
-
Melorin
addikt
válasz Melorin #115561 üzenetére
Most kezdem érezni a dolog nehézségét, hogy elkezdtem csinálni
Az egész konyha csupa retek lett, a kezemet megégettem, és fogalmam sincs, milyennek kéne lennie a kávénak
Most méregből tekertem egy egész fordulatot az őrlőn, már látszanak a szemcsék az őrleményben és kávénak kinéző valami folyt le a csészébe.Valami tervet kell kitalálni hogy csináljam, mert ha így folytatom nem marad kávém és nem értem meg, hogy mitől miért lett olyan a produktum amilyen. Túl sok a változó.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz lszlfrng #115556 üzenetére
Nem így mérjük a kilépő víz hőmérsékletét, mert ez tök pontatlan, elvisz az erdőbe. A pohárig már sokat hül. A vízterítő egyik pici fúratába kell bedugni egy tokozatlan k hőelemet várni min. 20 percet, majd kissé letekerve a pumpa szabályzót csapolni. Ezzel viszonylag pontosan meg lehet mérni. [link]
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Melorin #115564 üzenetére
Szűrd ki a változókat.
-Tized (század) mérleg, tamper alap.
-Időmérős mérleg igen hasznos. Döntsd el honnan méred az időt (én az első lecsöppenéstől ajánlom azzal a megkötéssel, hogy presszó blendnél ez gomb megnyomástól olyan 5-8mp táján következik be, legalább is a szűkítős, 7-9 baros gc-n).
-próbálj azonos sebességgel őrölni és inkább lassabban, mint gyorsan. Legalább is a jx pro nagyon érzékeny erre. Próbálj egyforma stílusban tamperelni, akár egy személymérleg segítségével kezdetben.Ha ezek okésak, akkor már csak a finomságot kell belőni és gyakorolni úgy másfél évet
icm-mel ellentétben nem javaslom kezdetben a szimpla kosarat, jóval nehezebb tapsosra kihozni, mint a duplát és máshogy is viselkedik.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
icm
tag
válasz Melorin #115564 üzenetére
Mérleged van? Tized gram pontos. Most az idő mérése ne legyen szempont, azt tudod telefonról is, aztán majd veszel rendes mérleget
Én első körben a néveleges mennyiséggel tömném meg a kosarat (7g vagy 14g).
Ha spórolni akarsz és kitapasztalni használd az egcsészés kosarat. Sok dologgal kell megismerkedj - 7g kávéörlemény még mindig jobb ha ki kell dobni... elég később majd a 20g Renekára rámenniHa nem jött kávé:
- akkor dúrvább / nagyobb szemű örlemény kell - ahogy gondoltad, ez jó irány
- mennyi kávéörleménnyel tömted meg?
Ha pl átesik a víz rajta tudsz még finomítani az örleményen. Ha már 20-22mp körül jársz az már elég jó lehet (sajnos gyári opv-vel finomabbra kell őrölj mint majd a 9bar-os rugónál), akkor ne variáld tovább az örlemény finomságát csak növelj 0.5g adagonként a bemenő örleményen. Simán lehet a 7g névelegesbe belemegy a 8g is.. már bevallom nem emlékszem mi volt a használt érték amíg nem volt rendes kosaram. Én single kosarat használok - szerintem itt majdnem egyedüliként."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
icm
tag
válasz RetepNyaraB #115567 üzenetére
Én csak saját szempontom miatt javasoltam az egy csészéset. Ha azt megtanulja használni.. akkor legyen 2 év a gyakorlás
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
icm
tag
válasz konzumpro #115569 üzenetére
Ez a Baristapro single - a kúpos geometria, ugyanaz mint az IMS - The Single nevezetű, csak itt a furatok száma és kép alapján az örlemény oldalról szebb a kialakítása. Ha érdekel ennél bővebben majd csinálok képet.
[ Szerkesztve ]
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
konzumpro
senior tag
Csak azért kérdeztem, mert én is hasonló geometriájú single kosarat használtam a Catlerrel (ami egyébként eladó) és nagyon megengedően viselkedett, szinte csak azt használtam és szinte csak egy őrlőbeállítással, nem is értettem miért nem használ a többség single kosarat.
Ami nálam gond, hogy a single is benyel 13.5-16g őrleményt, egyszerűen nem tudok keveset főzni vele, még egy IMS single gömbölyű aljú kosárban gondolkodtam, azzal talán lehetne 7-8 grammból főzni, de ahhoz tuti hogy szűkítőzni kéne hogy lassabb legyen a lefolyás.Jókor írtad ezt a fajta kosarat, mert akkor lehet hogy adok még egy esélyt a karosnak egy ilyen kosárral, eddig az IMS-ben gondolkodtam, de ha ez még annál is jobb, érdemes kipróbálni. Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
McNamara
Ármester
Köszi mindenkinek! E61 (MaraX). Most 16g próbálkoztam (Casmo Ethiop) javult a helyzet, de még mindig nagyon táncol.
-
JózsefK
csendes tag
A dejavu érzésem akkor jött amikor elkezdtem írni a hsz-t és úgy emlékszem, hogy utánna te szóltál hozzá közvetlen utánam a 15g-os témához
-
icm
tag
válasz konzumpro #115572 üzenetére
Nem lehet rossz az IMS sem. Mintha ott több variáció lenne. Itt van egy 6.5-8g kisebb verzió, egy 8-10g meg van egy nagyobb 10-12g verziója is ennek. Az ims single-vel konkrét tapasztalatom nincs, lőttem a belsejéről is képet:
[lyukak] , [lyukak eloszlása] , [hátulja]
ha valami még érdekel szólj nyugodtan"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
icm
tag
válasz Melorin #115578 üzenetére
A félig töltött kosár nem jó. Az örlemény épphogy érintse a felsőszűrőt. Felrakod és amikor leveszed ha a felsőszűrő enyhe lenyomatát látod az jó. Ha meg távol van akkor ahogy megjön a víz szétmossa az egészet. Ami a gyári kosarak után a legalja az a tamper jellegű valami amit adnak. Persze mindent lehet használni valamire, majd idővel alakul. Türelem, kitartás.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
bbuffy
senior tag
CSAK mèrleg. Mimimum tizedgrammos. De pár ezerert már van. Anélkül csak a kedved megy el.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
konzumpro
senior tag
válasz avirid #115587 üzenetére
Plusz egy, nálam is jól működik, ami nem megy tárával, megy ki-bekapcsolással (nehezebb csészék nullázása pl.). Sajnos ez is hamar kikapcsol, de legalább megérintve a felületet vagy ha változik a mennyiség, bekapcsolva marad. Század grammos. Ez elviheti a figyelmet a lényegről. Nem vízálló, menet közben a főzetet csak bezacskózva lehet mérni vele, le lehet pattintani a fedelét.
Meg van a Hario ami időt is mér és egészen sokáig bekapcsolva marad, de az furán mér, mintha stresszgátlás céljából egész értékek közelében kerekítené a mért értéket. Vagy csak nagyon jól tudok megállítani egy őrlést, lefolyást. (Nem hinném. ) Tizedgrammos.[ Szerkesztve ]
-
Melorin
addikt
Végülis akkor kb ezzel is nagyjából ugyanezt kaphatom, igaz?
-
bbuffy
senior tag
válasz Melorin #115586 üzenetére
[link]
Standard shippinggel nincs vám, sehonnan.az ékszermérlegek nagyon kicsik, sokaknak zavaró lehet. Főleg ha picit nagyobb dolgot is, pl kávékart rá akarsz rakni.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Toobee
veterán
https://barbieripnk.hu/
-
icm
tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- Merida összteleszkópos kerékpár
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer