Hirdetés
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- SSD kibeszélő
- 500 Hz-es QD-OLED panelen dolgozik a Samsung
- TCL LCD és LED TV-k
- 3D nyomtatás
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kurtuzov
senior tag
válasz #72961024 #115799 üzenetére
Anno nézegettem a Norda vizet gyártó cég körüli cikkeket és azt láttam, hogy állandóan a szakszervezetekkel, meg a hitelezőkkel/állami szervekkel egyeztettek. Szerintem ez olasz jogrendszeri sajátosság lehet, hogy állandóan csődhelyzet van jelentve, tippre ezzel lehet fenntartani a beszállítói láncot (kapsz kereskedelmi hitelt - hosszú fizetési határidőt a balhé ellenére is) és kevesebb mozgástere van a szakszervezeteknek is, nem sztrájkolhatnak olyan könnyen.
-
rastacsz
tag
@qvik27 azt a tpftgfdyx törvényt nem vágtam, de most sincs erőm újra nekiesni, elég nekem a tnm rendelet, meg az építéshez kapcsolódó egyéb jogi szöveg. De akkor arra írtad, hogy 700-ért rakta ki, aztán lett 970? Fordult már elő, hogy beharangozás után, amikor vám, áfa, ker. árrés ráment, már 10-20%-kal több volt + eur-usd/huf korrekció. A df64-gyel is érdemes úgy kalkulálni, hogy a 120-130-as ár csak exhas, aztán a webshopban meg lett volna valami, de inkább a belga árhoz közelebb, még ha alatta is maradt volna
ON
régóta érdekel, hogy kinek mi a daily driver kávé, amit minden nap szívesen fogyaszt?
Főleg abból az irányból érdekel, hogy costa (jó esetben szemes) kávé után gondolkoznak emberek 1 000 000Ft-ot elkölteni kavékészítő eszközökre.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
válasz Bazsee71 #115806 üzenetére
Hogy klasszikust idézzek: "xarok a farmra" már megvan az AA++ energetikai tanúsítvány és ha megvan az árnyékolás, meg a dokumentáció is össze lesz állítva, akkor a német Passivhaus Institut tanúsítványa is meglesz. A múlt heti mínusz tizen fokokban jól vizsgázott a ház, a tegnapi szélvihart is bírta.
Csak az a baj, hogy a 2,5%-os zöld hitelhez túl korán kezdtük el az építkezést(illetve, az jött ki egy bő évvel később ) , így mi azt nem tudtuk igénybe venni, maradt a piaci, dupla annyi kamatra. Azt a 90kWh/(m2 a)-t bőven túl tudtuk teljesíteni, 15kWh/(m2a) alatt vagyunk.Remélem, rohadtul szigorítanak, mert az a 90-100-as érték rohadtul pazarló. És nincsenek mélyfelújítások, a már meglevő házak sokszor csak látszat korszerűsítésen esnek át.
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Melorin
addikt
Úgy néz ki tudok szerezni ingyen olyan PID vezérlőt amihez K thermoelem csatlakoztatható csak. Van ezirányú tapasztalat a topikban? Vagy csak a PT100 a jó? A PID ingyen lenne, jó lenne ha ezzel is megoldható lenne a Gaggia tuning
-
avirid
tag
Nekem szintén rézcső és pid nélküli GC-m van, de jó duplákat tudok vele főzni. Persze vannak kávék amikkel meg kell küzdeni, de általában akkor is a szimplák jönnek kevésbé össze. Meg fontos megjegyeznem hogy nem mindig sikerül, és igazán kihozni az ízeket pedig még ritkábban, ehhez tényleg jó lenne egy stabilabb és szabályozható hőháztartás. De így is sok remek espresso készül. Csak egy réz vízterítőm van még IMS felső szűrőm, de ezek előtt is sikerült jo duplát produkálni.
-
bbuffy
senior tag
válasz RetepNyaraB #115811 üzenetére
Én 120al remélem hogy hamarosan lecsap vmilyen pallos ezekre a palackokra. Hatalmas szégyene a mai világnak.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
tag
válasz rastacsz #115805 üzenetére
Bocs, engem is pofánvágott a királyság.
1996. évi LVII. törvény a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról
(Sok minden van benne nyilván, akit érdekel, itt a link.) Most itt nem boncolgatnám tovább, nézzétek el!BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
roBEEsz
csendes tag
Henló!
A véleményetek érdekelne a következőről,
P&Y Grandi van terítéken az utóbbi időben, de sajnos még nem sikerült hozzá megtalálnom a tökéletes beállítást..
Amit tudni kell:
-Gép: Gaggia Classic 2018, 9 bar, PID, szűkítő, ipari felsőszűrő
-Őrlő: Mignon Specialita
-IMS 12/18g kosárA PID viszonylag friss, hétvégén lett kész, így még nagyon ki sem tudtam tapasztalni..
A következőkkel próbálkoztam:
17,8g/kb. 36g 92 fok - 30-32 mp lefolyás - kisebb kesernyét, mokkás ízt éreztem a végén (ezt a pici kesernyét szeretném belőle eltüntetni..)
Éppen ezért próbálkoztam egy picikét a hőfokkal játszani, nem tudom, hogy mennyit számít 1-1 fok, de próbáltam 90-91-el és ezek meg már halványan savanyúak voltak, amin meglepődtem, hogy 1 fok ennyi változást okoz. (nem volt ez sem túl bántó, de az élvezhető faktor a kettő között lenne..)
Kérdés az, hogy merre kéne elinduljak? Lenne értelme csökkenteni akár 17-17,5g-re és picivel rövidebb lefolyást produkálni 92 fokon?
Talán úgy érzem, hogy egy kicsikét sok ebbe a kosárba a 18g, mivel mikor tamperelnék, szinte egyből érzem, hogy nem nagyon enged a pogácsa..
Egyébként maga a pogácsa eléggé rendben volt, egyszer egyben kijött az egész, kb. semmi kosszal, többi esetben egy picike maradt bent kiütés után.
Tippeket előre köszönöm!
-
kurtuzov
senior tag
válasz eastsider #115821 üzenetére
Itt van pár, visszamenőlegesen bőven. Azért eszköz/készítési mód függőek a feltételek.
Presszónál
Túl sok/túl finom őrlemény, nem nagyon jön ki semmi mert akkora az ellenállás
Nyilván ha kisebb (tizedgramm) eltérésekben gondolkodsz ott is a lefolyás ami jól állítható vele, az ízt azért jó pár más is (pörkölés, fajta, őrlemény etc) befolyásolja.
Az alacsony hőmérséklet - savanyú, magas hőmérséklet - keserű vonal eléggé kávé/gép függő.[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz sz.zs. #115822 üzenetére
Szerintem ezt a 100Ft-os tesztet csak irányadónak lesz érdemes használni, de azért nem ez a szent grál, ami majd tökéletes ízt hoz elő bármilyen kávéból. (Bármit is jelentsen ez). Kiinduláshoz oké, de amúgy kávéja válogatja, hogy ettől felület mennyi eltérés lesz a jó. De az szerintem ökölszabályként még működik, hogy a kevesebb az kevesebb bajt okoz, mint ha túl van töltve.
Egyébként @roBEEsz, miért veszel sötét pörkölésű kávét, ha nem szeretnél kesernyés ízt? Illetve az elején semmiképp ne változtass egyszerre több, mint egy dolgot, mert macska-egér játék lesz belőle.
-
senior tag
válasz roBEEsz #115824 üzenetére
Egyszer már írtam válaszként, szerintem pont Neked, hogy ebből a kávéból én soha nem tudtam eltüntetni azt a pici kesernyés ízt, de nekem 88 fokos pid állásnál ( ennyi volt a kifolyó víz is, kimértem) ízlett a legjobban.
Mivel kevesebb a kávé lesz a kosárban, ugyanilyen őrlési fokozatnál valószínűleg gyorsabb lesz a lefolyásod valamivel, tehát elvileg finomítani kellene az őrlésen, ami viszont megint csak hozhat több kesernyés ízt. Szóval nemtomWarLock07222: persze , de azt legalább megtudja belőle hogy túl van-e töltve a kosár evvel a mennyiséggel.
Én egyébként már elég régóta a 15-ös VST töltetével, tehát 15-17 g-mal használom a 22-es VST-t, leginkább azért hogy a QM0650 belógó felsőszűrő tartó csavarja ne bassza szét a pogácsát.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
roBEEsz
csendes tag
válasz WarLock07222 #115825 üzenetére
Őszinte leszek, kb. az 5-6. fajta kávém, amit eddig próbáltam a karos gépemen, szóval mondhatni még keresem azt, ami az ízlésemnek megfelelő.
Eddig már több speciality kávézóban kóstoltam világos pöriket, ezek után éreztem, hogy biztosan nem ez lesz az én világom, így most az ellenkező póluson próbálkozom.
Én úgy gondolom egyébként, hogy a Grandi a sötét pörkölések skáláján a "közepes" résznél helyezkedik el.
Nem tudom, hogy veletek volt-e ilyen, de ahogy mondtam végülis nem rossz a végeredmény, de valahogy érzem, hogy még lenne egy kicsit több ezekben a babokban.. szóval én most ezt a többletet keresem
Egyébként köszi a válaszokat!
-
HÁZIGAZDA
válasz roBEEsz #115829 üzenetére
az még savasabb. a spicy szerintem úgy klasszik, hogy finom, nem túl erős savai vannak. ha zavar a grandi kesernyéssége, egy kóstolót ajánlok belőle, ugyanakkor ez partvonalról kibicelés, a pörkölőmesterre bátran rábízhatod magad
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz PpenoO #115721 üzenetére
Most vettem tőlük négy zacsit.
Ebből kettő friss, viszont egy nov.7, egy pedig dec.18 pörk. Ebből a nov.7 kimeríti a tökciki fogalmát szerintem egy kispörkölő esetében, de a dec18-cal se nagyon büszkélkedhetnek
Mármint 16k\kg árakról beszélünk (oké most akcióban 12), nem tchibo karaván...Érdemes ezt megpendíteni náluk, vagy csak hülyének nézetem magam a pofonfa alatt?
Egyszer hasonló esetbe futottam a Salvus arckrémeknél, direkt a gyártótól rendelve kaptam másfél éves terméket és kedvesen felvilágosítottak, hogy a lejárat két év, nincs semmi látnivaló. Naná, hogy felbontás után 3 héttel megposhadt
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
senior tag
válasz RetepNyaraB #115831 üzenetére
Én ha bárhonnan rendeltem kávét - de főleg a Pacificnál kellett ezt meglépni és még így sem sikerült teljesíteniük a kérésem néha - odaírtam megjegyzésbe, hogy 3 hétnél régebbi pörkölést nem kérek. A nov. 7.-it én valószínűleg vissza küldeném, bár lehet, hogy semmi baja.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
roBEEsz
csendes tag
válasz RetepNyaraB #115831 üzenetére
Kis pörkölő révén már szerintem a dec 18. is eléggé ciki..
Próbát lehet tenni, sztem 50-50% a dolog, aztán vagy arra hivatkoznak, hogy szav. időben még benne van, vagy többet nem szabad innen semmit se rendelni..
-
Cathfaern
nagyúr
válasz roBEEsz #115833 üzenetére
Szerintem bárkitől ciki aki a weboldalán friss pörkölésű kávét ígér, főleg ha valamilyen formában "specialty" / "third wave" / "harmadik hullám" / stb. vonallal azonosítja magát.
Nekem ott lett kicsit fura a linkelt pörkölő, amikor kifejezetten filter pörkölésű kávénál olyat találtam, hogy "Kiegyensúlyozottságához hozzájárul a csokoládé és a karamell gazdag íze.". De nem kóstoltam még tőlük semmit, szóval ez nem ítélet... de azért szokatlan.
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/, eladó SteelSeries Arctis Nova 7P: https://hardverapro.hu/apro/steelseries_arctis_nova_7p_4
-
JackFeryll
őstag
Van jófogáson egy omron pides GC 150-ért. Nincs benne réz bojler meg tágulási. A drága pid miatt így is dealnek tűnik (nem tudom mennyit számít), vagy mennyire eladható.
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #115831 üzenetére
Na, várnom kellett volna egy napot. Épp tegnap rendeltem, és már nem is volt akció. Ezután kíváncsian várom, hogy mit kapok…
-
vatoloco26
tag
Sziasztok,
Tudnátok ajánlani 16gr szűrő kosarat,ami bevállt és érdemes megvenni?
Láttam elég nagy ár szórás a piacon,de tapasztalat még fontosabb.Köszönöm előre is a segítséget,ajánlást
-
őstag
válasz JackFeryll #115836 üzenetére
ráadásul a belügyminiszter hirdeti..
"... and I hope you have a great day!"
-
general
addikt
AZ akciós kávé szerintem mindenhol régi, ezért akciózzák. Van, akinek megfelel. Az itt fórumozóknak számít a frissesség, ne rendeljetek soha akciósat, ez van. Én is a saját káromon tanultam meg.
-
hogyaza
tag
válasz JackFeryll #115836 üzenetére
Van benne tágulási,az egyik képen látszik a kupakja.Csak biztos nem ért hozzá.
Jó ár érte,az omron pid nagyon bajnok. -
MODERÁTOR
válasz vatoloco26 #115838 üzenetére
Reneka
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
roBEEsz
csendes tag
válasz #72961024 #115841 üzenetére
Csak a saját nevemben tudok nyilatkozni.. én ha felteszek egy ilyen kérdést az egy szűz espressora vonatkozik. (kóstolást máshogy nem érzem túl relevánsnak)
Mindig feketén és tisztán fogyasztom, bár esetenként ha kedvem van hozzá, akkor egy pici (tényleg pici) cukrot teszek bele.
Mondjuk szerintem ha pl. a keserűséget nézzük, akkor azt a cukor sem fogja kivenni belőle.. vagy tévedek?
-
roBEEsz
csendes tag
válasz #72961024 #115848 üzenetére
Valahogy a kávétejszínt / tejet én sem nagyon szeretem benne..
Viszont ha jól tudom - javítsatok ki, hogyha tévedek - az olaszok is egy minimális cukorral édesítik a kávéjukat, ami zömmel inkább ristretto, mint espresso..
Megértelek abszolút, én is az édesebb vonalat keresem és követem, általában egy ilyen kávézókban kapott cukros zacsinak a felét/harmadát szoktam rakni a pressomba..
Most tuti sokan megköveznek sokan, de én vallom, hogy a cukor is ki tud hozni egy kis pluszt némely kávéból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest